miercuri, mai 31, 2023

Primul caz de variola maimuței din România (actualizat)

Ministerul Sănătății a anunțat ieri identificarea primului caz de variola maimuței de la noi din țară. Este vorba de un bărbat de 26 de ani al cărui partener „a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței„.[1]

Acest anunț nu este o surpriză dată fiind extinderea rapidă, în întreaga lume, a maladiei. Numărul global al cazurilor crește exponențial, dublîndu-se odată la circa 6 zile. În acest ritm, dacă nu se iau rapid măsuri eficace de limitare a îmbolnăvirilor, ne putem aștepta la început de august la depășirea pragului de 1.000.000 de cazuri.

Variola maimuței nu este o boală nou apărută, dar este pentru prima dată cînd virusul care o provoacă reușește să se instaleze în teritorii din afara Africii. Există indicii că virusul circula deja, nedetectat, de cîteva luni sau chiar de ani buni, căci analizele genetice ale probelor de virus colectate de la bolnavi arată că se întîlnesc cel puțin două sușe distincte.[2] Fiind o afecțiune foarte rar întîlnită și avînd manifestări asemănătoare altor boli cu transmisie sexuală, probabil că multe cazuri au fost diagnosticate greșit, permițînd virusului să se răspîndească nedetectat. De altfel, s-au tras semnale de alarmă încă din 2019, un grup de experți în sănătate publică și boli tropicale subliniind că, în lipsa vaccinării, variola maimuței riscă să ocupe nișa ecologică eliberată prin eradicarea variolei umane.[3]

Era inevitabil ca boala să ajungă și în România, iar cazul anunțat ieri nu va fi ultimul. În lipsa unor măsuri raționale și coerente, puse rapid în practică, există un risc semnificativ ca boală să devină endemică și la noi, un fel de nou sifilis al secolului XXI.

În urmă cu două săptămîni, scriam într-un articol publicat tot aici:

Este doar o chestiune de timp pînă cînd vor fi detectate primele cazuri și la noi. Dar cum ne pregătim pînă atunci? Cum profităm de această mică perioadă de grație? […]

Din păcate, autoritățile române sînt aproape mute. Ați văzut vreun efort de comunicare din partea lor? Ați văzut vreo campanie de informare targetată, organizată de Ministerul Sănătății sau de DSP-uri? Eu nu.”

Iată că ce anticipam s-a petrecut, dar Ministerul Sănătății tot mut a rămas în aceste două săptămîni. Este pregătită România să facă față acestei noi crize sanitare? Este pregătită să vaccineze contacții bolnavilor? Este pregătită să vaccineze persoanele din grupele de risc (homosexuali cu parteneri multipli, prostituate, personalul din saloanele de „masaj erotic” ș.a.m.d.)? Este România capabilă să răspundă rațional unei probleme de sănătate publică?

Mi-e teamă că nu. Vă aduceți aminte cum a eșuat campania de vaccinare anti-HPV în 2008, deși aveam (și avem…) o uriașă mortalitate provocată de cancerul de col uterin? Vă aduceți aminte scandalul care se produce de fiecare dată cînd se discută posibilitatea legalizării prostituției, deși pe toate centurile orașelor și în parcările de tiruri mii de femei își cîștigă astfel existența în condiții abominabile, fără nici cel mai mic control sanitar? Vă aduceți aminte de imbecila opoziție la introducerea educației sexuale în școli, în condițiile în care bolile cu transmisie sexuală și sarcinile nedorite, la minore, ating valori demne de Africa?

În timp ce alte țări fac eforturi active să obțină vaccin anti-variolic, noi așteptăm să ne salveze Comisia Europeană. Nici măcar nu știm cîte doze de vaccin vrem și/sau am putea primi, ba sînt „cîteva sute de doze„,[4] ba 1.000,[5] ba „ceva în jur de 2.000, 2.000 și ceva de doze„,[6] ba „în jur de 2.500 de doze„…[7] Mai nou, ministrul Rafila ne anunță că „vaccinul e american[8], deși Imvanex-ul este produs în Europa de o firmă europeană (Bavarian Nordic) și a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor încă din 2013.[9]

Pînă una alta, ministerul sănătății pare să facă, mai degrabă, parte din problemă decît din soluție… Poate că lucrurile se vor mai desmetici și pe acolo, dar pînă atunci mantra ar trebui să fie:

  • Nu fă sex dacă ai bube!
  • Nu fă sex cu persoane care au bube!
  • Ai grijă cu cine faci sex!
  • Folosește prezervative!
  • Mergi imediat la doctor dacă îți apare o erupție ciudată pe piele!

Aveți grijă de voi și de cei din jur!

Update (16:30): În urmă cu cîteva minute, Ministerul Sănătății a anunțat detectarea celui de-al doilea caz de infectare cu virusul variolei maimuței.
Comunicatul ministerului este interesant mai ales prin ce NU spune:
1) nu menționează vreo legătură cu cazul de ieri, ceea ce sugerează o linie separată de îmbolnăvire2) nu pomenește nimic de vreo călătorie în străinătate, ceea ce ar putea să însemne că infectarea s-a făcut aici. Să fie vorba de prima instanță de transmisie comunitară? Vom vedea.

Alexandru Toma Pătrașcu este autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri, publicată la Editura Humanitas în 2020 (https://www.goodreads.com/book/show/54834633-povestiri-despre-epidemii-i-vaccinuri).


[1] https://www.ms.ro/2022/06/13/primul-caz-de-variola-maimutei-diagnosticat-in-romania/

[2] https://apnews.com/article/science-health-united-states-93896989f7bac322431e7560aeb85b79

[3] Simpson, K., Heymann, D., Brown, C. S., Edmunds, W. J., Elsgaard, J., Fine, P., Hochrein, H., Hoff, N. A., Green, A., Ihekweazu, C., Jones, T. C., Lule, S., Maclennan, J., McCollum, A., Mühlemann, B., Nightingale, E., Ogoina, D., Ogunleye, A., Petersen, B., Powell, J., … Wapling, A. (2020). Human monkeypox – After 40 years, an unintended consequence of smallpox eradication. Vaccine, 38(33), 5077–5081. https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2020.04.062

[4] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/masuri-preventive-in-romania-dupa-raspandirea-variolei-maimutei-rafila-vom-avea-o-cantitate-mica-de-vaccin-pentru-siguranta-1948669

[5] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rafila-fiecare-stat-membru-ue-va-primi-o-cantitate-de-vaccin-impotriva-variolei-1954135

[6] https://www.agerpres.ro/sanatate/2022/06/02/rafila-vaccinul-impotriva-variolei-maimutei-va-ajunge-in-romania-ca-in-celelalte-state-membre-ue–928369

[7] https://www.libertatea.ro/stiri/rafila-dupa-confirmarea-primului-caz-de-variola-maimutei-romania-va-primi-2-500-de-doze-de-vaccin-in-momentul-in-care-comisia-europeana-va-finaliza-achizitia-4172479

[8] https://www.antena3.ro/actualitate/alexandru-rafila-romania-2-500-doze-vaccin-impotriva-variola-maimutei-642768.html

[9] https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/imvanex-epar-medicine-overview_ro.pdf

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Mă întreb în ce măsură există riscul că boala să devină endemică în România. Sistem sanitar la pământ. Educație sanitară deficitară. Boală asociată deja cu un stigmat social… Dar poate sunt eu pesimist.

  2. Variola maimuțelor are originea în o mega adunare homosexuală din Spania . Cu ceva luni in urma. Cam 80.000 de persoane au participat la ” eveniment”.
    – Deci , pe cine vaccinam ținând cont că erau prezenți mii de oameni din întreaga UE și nu numai ?
    – Prostituția legalizata exista. La alții. E cea mai veche meserie din lume.
    Eroarea majoră pe care o fac toți ” formatorii de opinie” din presa națională și internațională :
    a crede că dacă e legalizata, e și sanitar controlata. IMPOSIBIL .
    Care imposibil e realitate deoarece :
    – exista perioada de incubație a oricărei boli venerice. Când nu se ” vad” simptomuri sau efecte dar se infectează parteneri. ( SIDA e un exemplu. Sifilisul un altul )
    – multitudinea de contacte sexuale zilnice a respectivelor și respectivilor.

    Ca atare, chiar controlând săptămânal și medical masa prostituției, cum găsești contactele acestora în săptămâna respectiva ?
    Se înființează un caiet cu numele, prenumele, CNP al clienților? 😀

    PS.
    Cei ” mai puțin tineri” au fost vaccinați ( obligatoriu) in socialism și împotriva variolei. Care vaccin dădea efectiv imunitate.
    Nu știu exact din care an nu a mai fost obligatoriu vaccinul împotriva variolei.
    Dar tinerii de azi sigur nu sunt vaccinați.
    Iar categoriile de risc ( unde se vrea vaccinarea ) sunt mult mai numeroase. Practic exact cei care nu folosesc prezervativele în relațiile sexuale ocazionale sau cu plata. Părerea mea.

  3. Cele cinci „porunci” ale autorului pot fi înlocuite cu una singură, de bun-simț: Nu fă sex cu persoane de același sex!
    Cred că ăsta este mesajul, nu greu de descifrat, pe care această maladie ni-l transmite.

    • Se pare că aveți dificultăți în a înțelege despre ce este vorba, așa că voi încerca să vă ajut.

      Oricît de emoționant vi se pare cuvîntul „sex”, nu acesta este termenul important. La fel de irelevantă este și sintagma „sex cu persoane de același sex”. Relevant este termenul „contact”. Dacă ai un contact prelungit cu un animal infectat, fie el rozător, maimuță sau om, riști să te infectezi. Iar activitatea denumită generic „sex” este doar una dintre manierele prin care poți ajunge să ai un contact prelungit…

      De exemplu, ai putea să te infectezi de la excrementele de rozătoare sau de la pisica ta care a vînat un animal infectat. Sau dacă vînezi chiar tu sau dacă mănînci carne de vînat – de maimuță sau de veveriță, de exemplu. Sau dacă faci sex cu o persoană infectată, indiferent dacă este femeie sau bărbat… Etc.

      Faptul că o parte din actuala epidemie se datorează unui festival Gay Pride din Spania este irelevant. Relevant este că 80.000 de oameni s-au întîlnit, iar o persoană infectată a transmis boala altor cîtorva. Atît.

      În cazul epidemiei de holeră din Haiti, de acum cîțiva ani, declanșatorul a fost prezența unei tabere militare cu probleme la tratarea apelor de canalizare. În cazul covidului, au izbucnit focare – la fel de bine – în școli, restaurante sau biserici.

      • Well, realitatea e un pic mai complexă: promiscuitatea e un factor foarte important, iar la asemenea festivaluri e mult mai multă promiscuitate decât la un meci de fotbal cu 80.000 de spectatori, de exemplu.

        Prin urmare, profilul manifestării publice respective nu e deloc irelevant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro