marți, octombrie 19, 2021

„Prin voi înșivă”. USR față cu Moldova

Uniunea Salvați România pare să fi rămas într-o măsură apreciabilă tot Uniunea Salvați Bucureștiul.

În noul Birou Național al USR, recent ales la Congresul de la Timișoara, din 24 de membri, 10 (zece) sunt din București), câte doi din Brașov, Cluj, Sibiu și Timiș, iar câte unul din Neamț, Constanța, Brăila, Argeș, Arad și Diaspora. Din cei șapte vicepreședinți, trei sunt din București. Mai trebuia puțin și bucureștenii dominau în mod absolut structura de conducere a USR.

Din Moldova este un singur membru în Biroul Național al USR, Iulian Bulai, din filiala Neamț, care s-a clasat pe locul 1 ca nr. de voturi și a devenit și vicepreședinte, unul din cei șapte amintiți. Dar e singurul din regiune intrat în BN. Singur din cele opt județe ale Moldovei.

În urmă cu multe luni, în perioada în care partidele își desemnau candidații pentru europarlamentare, am vorbit cu un prieten despre lipsa moldovenilor pe locurile eligibile ale USR. Nu-i dau numele prietenului meu userist pentru că nu asta contează aici. La această observație, el mi-a spus că meritocrația contează în alegerile derulate în USR. Și că asta este o valoare liberală (trimiterea era la convingerile mele).

I-am spus atunci prietenului meu userist că dincolo de teoria cu meritocrația, în privința acestor alegeri este vorba de rețea, dar mai ales de notorietate. Iar notorietatea n-are nicio legătură cu meritocrația. Dar niciuna.

De aceea și câștigă bucureștenii în număr mare și mereu când competițiile politice sunt bazate exclusiv pe notorietate, chiar dacă mascată în meritocrație. În cazul USR este vorba și de faptul că încă sunt mai ales „între ei”, în centrul lor de putere, cu atât mai mult cu cât știm că așa a și pornit USB-ul (Uniunea Salvați Bucureștiul). În primul rând ei apar în media cu vizibilitate națională, mai ales la televiziuni, pentru că sunt acolo tot timpul. Urmează ardelenii, care au „lipici” din motive diverse, și de autoidentificare, și de rețea.

Organizația USR Iași a făcut un scor foarte bun la alegerile europarlamentare, iar recent a avut candidat la președinția USR. Și asta în pofida faptului că organizația de aici nu s-a prea văzut în stradă, scorul din mai a.c. a fost dat de tendința națională de vot în orașele mari, universitare, cu industrii creative, cu ceva investiții. Tendință care era una antiPSD, cum s-a văzut la Iași în timpul marilor mitinguri din 2017 și 2018, dar și în timpul contramanifestațiilor din 20 aprilie și 9 mai 2019.

O observație de structură politică: fără oameni, fără solidarități nu poți construi o organizație cu influență durabilă la nivel local, cu atât mai mult la nivel regional și național. Doi dintre useriștii de la Iași au concurat pentru un loc în Biroul Național, unul dintre ei trecut în organizația de Vrancea, dar niciunul nu a obținut ce și-ar fi dorit. O structură politică puternică nu există fără idealuri, nici fără compromisuri rezonabile, nici fără muncă în echipă. Nu știu cine va învăța „lecția”.

Cam aceeași situație e și la alte partide „naționale”, spre exemplu la PNL. Nici acolo moldovenii nu reușesc să fie influenți. La alegerile europarlamentare nici un penelist din Moldova nu a prins vreun loc eligibil. Tot „meritocrație” era și acolo, spun cei disciplinați din interior – inclusiv „ienicerii” din Moldova – și grăbiți să scuze orice decizie a celor aflați momentan în fruntea grupării politice.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Nu fac politica și nici nu am urmărit „lupta” interna USR. Doar sunt curios ce lipsește Moldovei. Iașului. Lipsesc oamenii sau lipsește educația necesară pentru a câștiga în politică?
  Nu pot gândi că „Miorita” inca e valabilă, că e „discriminare” și vai, ne punem singuri cenușă în cap!

  • @Stefan – lipsește șmecheria bucureșteană, înșelătoria ca mod de viață și stima de sine falsă derivată din respectiva înșelătorie. Există psihopați și în Iași, dar sunt mai rudimentari, mai dintr-o bucată.

 2. USR e setat pe o traiectorie de coliziune cu alegia la elitism a electoratului.

  E doar o chestiune de timp pana cand toate atitudinile astea pe care ei le afiseaza sub stindardul meritocratiei vor fi receptate ca elitism gaunos de catre electorat si vor avea o supriza de proportii la urne.

  E o chestiune de un singur ciclu electoral.

 3. Dacă domnul Bulai reprezinta Moldavă in USR nu este nici o speranta nici pentru Moldova nici pentru USR.
  Acest domn, absolvent al unei dubioase facultati de arte prin Norvegia, a reușit performanța de a pune pe feisbuci in ziua de Paste ca un grup criminal a lansat acum 2000 ani un Fake News și așa a fost fondat crestinismul.
  Acest domn nu este politician, este un adolescent întârziat și mă miră că membrii USR care l-au votat nu au realizat asta.
  Am mai scris despre asta la niste articole semnate de mari șefi ai USR dar nici unul n-a avut cojones macar sa spuna, domnule nu ai dreptate, noi suntem un partid progresist format din avocați, psihologi și artiști, nu ne intereseaza daca electoratul roman este tradiționalist, noi avem o spoiala de educație prin Francia, Engleteria sau chiar America și stim mai bine cum sa stam in opozitie încă 20 ani.
  Trist este cand singura speranță a României se sinucide alegând cei mai nepotriviti oameni care s-o reprezinte.

  • @Cinicul – nu se întâmplă prea des să fim de aceeași părere, dar de data asta suntem. Excelent comentariu, scurt și la obiect.

 4. E foarte bine ca in USR se alege pe principiul meritocratiei si nu cel al notorietatii. De 30 de ani avem parte numai de notorietati paguboase in politica romanesca, iar cu parere de rau o spun ( eu insusi fiind moldovean) Moldova a oferit mult peste medie la capitolul asta. Rezultatele notorietatii se vad: cele mai rosii judete ale tarii, cei mai tari baroni locali, cel mai fidel electorat dar si cea mai mare subdezvoltare. Are Moldova infrastructura, industrie sau agricultura la nivel cu cu restul tarii? Nu. Notarietatea poate castiga alegeri, dar nu e suficienta sa si guverneze eficient. Meritocratia, da poate, cu conditia sa castige mai intai alegerile. Din pacate, Moldova nu este pregatita inca pentru USR si nici USR pentru Moldova. In momentul de fata nu de niste moldoveni in plus are nevoie USR in Biroul lor National ci de „the best men for the job” . Haideti intai sa meritam si pe urma sa cerem. Capisce Moldova?

  • Si care sunt criteriile prin care se alege aceasta meritocratice? Este un avocat din București un meritocrat? Nu prea am văzut ingineri in conducerea USR. Este vreunul un om de afaceri de succes? Este domnul Barna mai merituos decât un matematician care a csre a fondat partidul? Sau aici revenim la notorietate?

   Scopul unui partid este de a ajunge la putere pentru a-și pune in practica un program. Asta se face culegsnd voturi nu numai in Bucuresti si Timișoara, dar și în Teleorman și Vaslui. Tragic vad in conducerea USR reprezentanții unor profesiuni lipsite de contact real cu cetățenii. Cati ingineri sau doctori sunt in aceasta liga elitistă? Dacă ajungem să copiem modele idioate din occident, cu parlamentari avocați ne meritam soarta.

   • @ cinicul: comentezi pe langa subiect. Ce am vrut sa spun mai sus este ca la momentul de fata candidatii moldoveni nu au ce cauta in BN al USR pe „locuri speciale” doar ca sa reprezinte formal o regiune istorica, cand nimic sau prea putin ii recomanda pentru job. Cand o sa merite o sa aiba onoarea. Mai fac precizarea ca Moldova nu este asa de subreprezentata pe cat pare: sunt destui „moldoveni-bucuresteni” foarte competenti din generatia 30-50 de ani care s-au mutat in Bucuresti pentru oportunitati de cariera si sunt printre membrii cei mai activi si mai respectati din USR. In rest sunt 100% de accord cu afirmatiile tale despre acoperirea la nivel de categorii profesionale a conducerii unui partid.

  • Sint curios de unde are restul țării – cand vorbim despre cel mai sarac si inapoat sta din UE – atata industrie, agricultura, …infrastructura? ca pe lugojdeva! si superioritate, daca nu din ceausimul stalinist neeuropean si antitomanesc de sorginte sovietica, ruseasca, cand RSR a facut investitii cum pedelul in cluj si pesedeul oltenesc in craiova!? Ca vin strainii si investesc timid acolo unde se termina infrastructura europeana, unde sunt trimisi de postceausiti olteni ori in capitala celui mai sarac, inapoiat si fara viitor avorton statal din UE, nu incuba vreun merit al primitivilor de acolo care nu pot forma o comunitate politica si sunt incapabili sa traiasca intr un stat propriu, democratic, prosper si civilizat, adica eurooean, ci ne dezvăluie o conjunctura politica, istorica si de alta natura care va fi pana la urma depasita pentru ca lucrurile sa se aseze pe un fagas normal, chiar si cu pretul desființării falsului vostru stat pe care vi l ati facut cu rusii dintru inceput numit in bataie de joc Romania.
   devine din ce in ce mai clar ca noi avem din ce in ce mai putine in comun in interiorul celui mai sarac si inapoat stat din UE si din NATO!

 5. Cum văd eu lucrurile, din Transilvania: până n-a ajuns Iohannis președintele, pe la noi nu discuta aproape nimeni de politică. De câțiva ani, am început să vorbim cu prietenii, cu colegii, cu vecinii și nu mă mir că oameni de rând își cresc popularitatea la nivel național.

  Din păcate, nu cred că Moldova are opțiunea de a aștepta să dea un președinte ca să se trezească din amorțeala care ne ține deoparte de politică de 30 de ani.

  Vidul de legitimitate întâlnit acum în Moldova e ocazia ideală pentru a porni de la firul ierbii, voi, locuitorii, fără să așteptați noi candidați pentru a vorbi între voi despre politică, planuri, șanse. Începeți de azi. Trebuie să antrenați în discuții cât mai mulți cunoscuți pentru a construi notorietate cât mai rapid. E singura cale prin care puteți da un președinte peste 5 ani.

  Aveți dreptul, chiar obligația, de a influența politica de la centru. Numai să nu întârziați, că poate apare vreun primar semi-ok, ca Boc la Cluj, care să ofere administrare corectă a fondurilor, dar transparență minimă și digitalizare conform standardelor de acum 10 ani, astfel încât să aveți iluzia că totul s-a rezolvat și să o lăsați mai moale cu implicarea în politică.

  Am observat că la Plus e cam la fel, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache sunt singurii moldoveni de care am auzit. Sper să lăsați deoparte jena de a vorbi subiecte grele când ieșiți în oraș cu prietenii și colegii. Vreau să văd un președinte, un prim ministru și cât mai mulți parlamentari și miniștri născuți în Moldova. Dezvoltarea se poate face numai cu oameni care știu din experiență proprie ce înseamnă lipsa dezvoltării.

  • S-o mai despicam odata, coane:
   „ca Boc la Cluj, care să ofere administrare corectă a fondurilor, dar transparență minimă”
   Pai, de unde stii ca e „administrare corectă”, daca e „transparență minimă”?
   Ce inseamna „semi-ok”?
   Un ghiont lui Boc, desigur :D

   • Nu te mai da lovit, până acum n-au fost la Cluj scandaluri cu borduri triplu strat, becuri la suprapreț, deci presupun că fondurile sunt cheltuite cât de cât onest. Asta nu înseamnă că nu taxez:
    1. Site-ul din epoca de piatră și incomplet al primăriei sau
    2. Programarea dezbaterilor publice cu cetățenii la ora 15, oră la care cetățenii ce plătesc taxele din care se vrea ca acele proiecte să fie realizate sunt la muncă.
    3. Pentru monitorizarea calității aerului se pot instala ieftin echipamente mobile, tehnologia e de acum câțiva ani disponibilă (subliniez, ieftin), dar nu se vrea, să nu afle onor populația ce aer infect respiră.
    4. Angajările pe pile din primărie.

    Asta înseamnă semi-ok, dar bănuiesc că nu m-ai întrebat pentru că chiar vrei să știi, ci pentru că ți-am lezat amorul propriu.

    • Niciun amor propriu, nu sint clujean si nici ardelean.
     Dar nu ai raspuns la ce intrebam: ” de unde stii ca e “administrare corectă”, daca e “transparență minimă”?”
     Iar daca e „administrare corecta”, de unde lista cu nereguli?

    • Sa mai adaugam si blocarea completa a sistemul de inchiriat biciclete detinut de primarie din cauza faptului ca nu se mai emit carduri. Nu intelege de ce la Cluj, daca tot avem App de telefon, trebuie ca primaria sa-ti dea si un card, pe care e incapabila sa il elibereze de luni bune.

     Firme prietene de partid care prind toate lucrarile scoase la licitatie de primaria Cluj si care da, nu cotizeaza la Boc (pt ca el tine la imaginea lui de sarac si cinstit), dar se stie ca dau comisioanele „in familglie”, la finul Tise.

     Boc are multa dibacie la PR dar asta nu inseamna ca e primar ok. Da’ spre deosebire de Firea, el a adus autobuze Mercedes la Cluj, dar totul a fost facut „in famiglie” cu prietenul Ioan Rus de la PSD (sau ProRomania zilele astea) care detine reprezentanta Mercedes.

     Deci nu va grabiti sa-l judecati pe Boc dupa aparente. Faptul ca el iese in evidenta din cauza ca restul primarilor din Romania sunt execrabil de mediocri nu il face pe Boc ok. Se poate mult mult mult maii bine chiar si la Cluj. Si eu unu’ sper ca USR sau PLUS sa aduca in primar care sa duca Clujul la 5 nivele peste ceea ce a facut Boc.

     • Am inteles: nimic nu va mai place, gura nu va mai tace.
      Ramine memorabila exprimarea: ” administrare corectă a fondurilor, dar transparență minimă”
      Se stiu toate porcariile pe care le face Boc in timpul administrarii corecte a fondurilor
      Timisorenii ar face schimb de primari :D

 6. Lumea bună (Arghial & Bucale) se îndepărtează de Moldova (cu Prut la mijloc) și dup-aia ne întrebăm de ce nu ne putem uni cu Basarabia! De-aia nu ne putem uni cu Basarabia: pentru că noi vrem mai înainte de toate și cu orice preț să ne unim cu puterea și mălaiul! Și lăsăm mai bine Italia să folosească forța demografică a Moldovei pentru dezvoltare economică. Cu cât ne rărim aici, cu atât n-avem loc unii de alții și cu atât ne deranjează diversitatea de orice fel! Să creăm un spațiu cât mai leșinat la est, un tampon gelatinos care să ne apere de Putin, nu? Să punem în pericol de desființare chiar universități din Iași. Smart, nu?

 7. Razbunarea lui Barna pe Cosette fiindca l’a contestat. Nu votam USR din cauza lui Caramitru „pentru care nu exista regiuni”. Noi am pierdut totul deja acum 160 ani, acceptand anexarea aceea. Daca asa suntem tratati, nu inteleg atunci de ce e musai ca Moldova sa mai faca parte din Romania.

  • Sunt curios pe cine se baza doamna Chichirau de partea ei, când l-am contestat pe domnul Barna. De ce nu au votat-o acei oameni acum, in Biroul National?
   Logic, eu înțeleg că atunci când îți dorești să devii șeful unei echipe/partid, te bazezi că măcar jumatate +1 te susțin. Ok, nu ai reușit să ajungi șeful, dar unde sunt susținătorii pentru Biroul National macar?

  • „Noi am pierdut totul deja acum 160 ani, acceptand anexarea aceea. Daca asa suntem tratati, nu inteleg atunci de ce e musai ca Moldova sa mai faca parte din Romania”.

   Un exemplu viu,(plus inca unul mai jos care trece in revista pe toti vajnicii ieseni cu care autorul se asociaza cu superioritate :) ca mentalul colectiv din Moldova mai are cale lunga, lunga…sa ne-ajunga…Oameni buni daca nu va place anexarea de la 1859, poate va place Unirea de la 1812 cand v-ati alipit la patria mama…Si daca aveti fetishuri dintr-astea extreme mergeti in Republica Libera de peste Prut ca si aia o ard cu fetishuri de astea cu independenta 24/7/365 si cade acoperisul peste ei.

 8. Ce notorietate?
  Partidele nu fc astfel!
  Cu retele, de interese, Personale, iesiri pe la Tv si in mass-media – care, in cazul celor votati recent in conducere?
  Partidele” rezultate prin diverse artificiile postmoderne ale degenetiile spontanee din drojdia otravii unui stat pe ducă, au probabil alte criterii pentru alegerea organelor de conducere, decat nr de voturi aduse de respectivul candidat in vreo circumscriptie urmare a muncii si implicarii sale personale si deci nu vor mai fi votate in viitor!
  Mai mult decât evident e faptul ca pseudopartidele nationale/ pe de-a-tregul, au fost create ori transformate de Organizatii care nu ai nimic im comun cu Europa pentru un nimeni ca iohannis = Afacerea ionel a avortonului statal deținut de foști si urmași de foști care au facut din Romania un Nimic!

 9. Poporul american este puternic pentru ca NIMENI NU RAMINE IN URMA. Moldova prin voi insiva da prin noi insiva. Iasi de unde e Cosette a dat acestei tari pe Mihail Kogalniceanu, Ionel Teodoreanu, George Emil Palade – primul roman care a luat un premiu Nobel, Emil Racovita primul roman ce a ajuns la polul sud, Petre P Carp, Spiru Haret a carui nume il foloseste o universitate din Bucuresti, Lucia Sturza Bulandra, Barbu Lautaru, Iosif Sva. Da Moldova a fost refugiu in 1916 pentru tot sudul inclusiv Bucuresti, Moldoveni au fost cei care au spalat rusinea infrangerilor din 1916 prin sarja de la Prunaru – regimentul de cavalerie de la Vaslui a reusit sa sparga incercuirea trupelor romane. Da Moldova prin propriele ei puteri va reusi. Cosette nu e o naiva si stie ffff bine ce inseaman IT si cum se pot fura niste alegeri. Dar sa nu uitati ca a fost odata un 1907 si a pornit din Moldova, sa nu ajungem ceasul cand dupa 30 ani sa aiba loc cu adevarat o revolutie in Romania si aia sa porneasca din Moldova. Unde joaca moldoveni pamintul geme. Atentie la marea muta.

 10. Citind articolul autorului nu am înțeles câteva puncte strict obiective, de organizare:
  – Exista filiale USR în județele Moldovei? Cate?
  – Ce pondere au avut ele în masa de votanți de la acest Congres?
  – aceste filiale din Moldova au votat și susținut oameni din regiunea Moldovei sau au votat și susținut oameni de la ‘centru’?
  – congresul fiind la Timișoara, câți din Moldova au participat și au votat?
  Am înțeles din articolul dumneavoastră că Moldova a fost lăsată pe dinafară. Sau …s-a lăsat singura pe dinafară?
  Dincolo de vorbe, exact, de ce a fost lăsată? Cu numere exacte?
  Nu cumva fost prea leneși/zgârciți/săraci cotizanții USR din Moldova și nu au participat la congres? Dacă au participat totuși, pe cine au votat ei în afara de domnul Bulai? Doamna Chichirau a participat la acest congres? Ce oameni a avut de partea sa? De ce așa de puțini?
  Fără fapte concrete, vorbele sunt ‘miorite’ și povești.

 11. Pai, sa ne amintim ca dupa ce a inceput Revolutia la Timisoara si am intrat in anul 1990, au inceput revansele:
  – Unii au descoperit ca Revolutia trebuia sa inceapa la Iasi, prin noiembrie `89, dar, ca la pasopt, au aminat-o din cauza de vreme rea.
  – Dupa Proclamatia de la Timisoara a aparut si Proclamatia de la Vaslui.
  NB,
  – Da` muieti-s posmagii, cucoana?

 12. Cand cei din Galati construiau submarine, cei din cluj nici macar nu aveau tramvai si orasul nu era românesc! romanii fiind minoritari in oraselul sub suta de mii de locuitori ca si timisoara subdezvoltate. Cand Malaxa venea in Bucuresti, sudistii nici macar nu aveau industrie, agricultura le era primitiva, iar populatia statului ajunsese sa traiasca in proportii înspăimântătoare in ghetouri rurale si semiurbane, imense mahalale insalubre fara apa si canal la limita subzistentei lipsiti de cele mai elementare servicii de in statul creat de carol1!
  Azi, dupa ce taranistii au reusit să distrugă impreuna cu toti ceilalti bruma de agoniseala creata prin munca pe timpul regimului comunist, apar unii pe aici, si oriunde aiurea, care se simt fericiti ca asambleaza masini si utilaje cot la cot cu bangladeju, malaezia, tailanda si marochinii crezand ca au industria iar aitistii ca fenteaza statul caruia nu i platesc niciun impozit? asta sa fie dezvoltarea in democratie sau sentimentul de superioritate care nu sta pe nimic concret la voi? ca vin unii și va folosesc ca sa scoata ei profit facand export prin voi elundand legi si fentand taxe si impozite la ei in țară, ca sunteti inca ieftini si relativ accesibili?

  • Aveti dreptate, dar nu numai taranistii au distrus industria romaneasca dupa 90. Distrugerea a inceput sub FSN (Petre Roman et al) si a fost continuata sub liberali in incarnarile lor post 2004.
   N-am prea inteles fraza cu „Cand Malaxa venea in Bucuresti, sudistii nici macar nu aveau industrie, …). Vreti sa spuneti ca la Husi, de unde venea Malaxa, era mai multa industrie?
   Va inselati spunand ca atunci cand la Galati se faceau submarine la Cluj si Timisoara nu exista industrie. In Ardeal a fost industrie cu cel putin 50 ani inainte ca moldovenii sau muntenii sa stie ce inseamna acest cuvant (vezi uzinele de la Resita). E drept ca acea industrie din Ardeal si Banat au facut-o nemtii sau maghiarii, dar asta este alta poveste.

   • nu inteleg analogia!
    cand Anglia a fost depășită industrial de Germania, in urma revolutiei industriale, cand au inventat motorul cu ardere interna si electrotehnica; ambele depasite net de SUA cand are loc si acolo rev industriala, cu tot decalajul temporal! si chiar de Japonia fiecare in parte pana in ziua de azi la toate capitolele. Trebuie sa va reamintesc faptul ca atunci cand Ovidiu traia in exil la Tomis, cei din vagauna si fundatura Europei traiau printre copaci?

    • Tot ce am facut este sa spun ca in Ardeal a fost intotdeauna (si este) mai multa industrie decat a fost vreodata in vechiul regat. Tare as vrea sa vad o statistca care sa arate contrariul.

     Cat despre Ovidiu la Tomis, nu uitati ca a fost trimis aici in exil, Scythia Minor fiind un fel de Siberie a imperiului roman. Ovidiu a urat viata de aici si a implorat sa fie iertat si sa se intoarca la Roma.
     „cei din vagauna si fundatura Europei traiau printre copaci?” de care vorbiti ii includeau si pe cei de la nord de Dunare, din Valahia si Modova si chiar Transilvania de azi.
     Cand Ovidiu scria Tristia ex Pono (oare de ce numea el aceste scrisori Tristia?) dacii nu stiau sa scrie.

 13. @ dreptula reptlica ,
  de retinut pentru posteritate:
  – „Cand cei din Galati construiau submarine”
  – „Azi, dupa ce taranistii au reusit să distrugă impreuna cu toti ceilalti bruma de agoniseala creata prin munca pe timpul regimului comunist”.
  Comunismu` n-a muritu`, doar un pic s-a hodinitu`!

 14. Conform datelor statistice consemnate in docu oficiale aflate in arhive la dispozitia oricui cea mai săracă si înapoiată regiune a imperiului era in urma regatului la toate aproape toate capitolele! Inclusiv la urbanizare. Azin fundatura si vagauna Europei azi Putin in persoana saboteaza cu perversitate Romania.
  Iar daca unei populatii dintr o anumita regiune a unui stat i se refuza reprezentarea politica a intereselor legitime ca cetateni ai statului respectiv, nu exista decat doua soluții! Crearea unei miscari politice care sa le reprezinte interesele specifice, ligitime in stat; sau crearea unui nou stat chiar cu pretul desfiintarii avortonului statal care le incalca drepturile elementare de cetateni ai unui stat modern european multiplu membru fie si ca urmare a luptei armate – din diverse motive, unele puerile daca nu copiate din istorie ca: faptul ca respectivii au capetele patrate si nu țuguiate ca restul, sunt rusi nu latini ori marog ce sunt cei carora restul omenirii i e rușine si azi sa i numească oameni, sunt saraci in cel mai sarac si inapoiat stat din UE, eventual si flamazi daca nu criminal de lenesi lipsiți de tot si toate dintotdeauna obligatoriu inferiori restului care formeaza avortonul statal in care respectivii sunt tolerati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. Redactor-șef al revistei „Archiva Moldaviae” (din 2009). A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012).

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.