Puncte cheie:
- Dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, rezident permanent al SUA, pe 2 octombrie, în sediul Consulatului General al Arabiei Saudite de la Istanbul, a trezit de la început, în Turcia şi peste tot în lumea liberă, suspiciunea arestării, agresării, răpirii şi poate chiar a asasinării acestuia de către autorităţile saudite, a negării şi minciunilor ulterioare ale saudiţilor;
- Khashoggi este (a fost) un critic acerb al regimului de la Riad şi al prinţului moştenitor Bin Salman. Acesta din urmă, în vârstă de 33 ani, cu imagine cool, de reformator, a fost (până mai ieri) răsfăţatul unei părţi importante a presei americane şi internaţionale, văzut ca marea speranţă a monarhiei ultraconservatoare înfiinţată şi condusă de Casa Al-Saud;
- Dacă este dovedită de Ankara sau confirmată de Riad, asasinarea unui cetăţean în sediul unei misiuni diplomatice, de către autorităţile guvernamentale, ar plasa Arabia Saudită complet în afara civilizaţiei, în categoria „regimurilor nefrecventabile”, iar sancţionarea internaţională, de către SUA, UE şi toţi aliaţii occidentali trebuie să fie exemplară, indiferent de câte sute de miliarde de dolari cumpără prinţii saudiţi armament de la Trump, indiferent de ameninţarea acestora cu creşterea preţului petrolului (nu o să crească decât temporar, abia aşteaptă să vândă alţii mai mult), indiferent de tratatele şi alianţele strategice cu Occidentul pe care le clamează monarhia saudită şi indiferent de luxul aurit şi generozitatea pe care le afişează Riadul la summiturile şi vizitele pe care le găzduieşte pentru oficialii străini. Pur şi simplu aşa ceva nu poate fi trecut cu vederea;
- Dacă o va „scălda” cu grupul de criminali „scăpaţi de sub control”, cu „interviul care nu a decurs tocmai bine” şi cu ideea că „autorităţile de la Riad nu au ştiut nimic” (în sediul consulatului?), preşedintele Trump va pierde şi urma de respect pe care i-o mai purta, din inerţie, comunitatea internaţională, în virtutea reprezentării celei mai Mari Puteri a lumii libere şi democratice, apărătoare a drepturilor şi demnităţii umane;
- Consecinţele imediate şi fireşti ale totalei decredibilizări a Arabiei Saudite în politica internaţională vor fi mari, atât în dosarele complicate ale regiunii Orientului Mijlociu, cât şi pe alte dosare şi politici ale administraţiei Trump, care se străduieşte, de exemplu, de câteva luni să demonizeze Iranul dar menţine alianţa cu regimul, iată, criminal al Arabiei Saudite şi le vinde acestora din urmă cantităţi uriaşe de armament;
- Pe mâna cui ajung armele vândute de Trump în Arabia Saudită? Iată o temă pe care Congresul american trebuie să o abordeze urgent şi fără echivoc. Dacă republicanii nu vor fi fermi pe această temă, s-ar putea ca impactul emoţional al confirmării asasinării sinistre a unui rezident american de către aliaţii saudiţi să îi coste pe Trump şi GOP pierderea majorităţii în Congres, la alegerile de la jumătatea mandatului, de peste trei săptămâni.
*
La ora scrierii acestui articol nu avem nicio confirmare oficială, dar se adună indiciile unei crime de un barbarism înfiorător comise în sediul unei reprezentanţe diplomatice acreditate într-un stat membru al NATO, împotriva unui rezident american, de bună seamă comisă de oamenii regimului saudit (cine altcineva putea organiza aşa ceva într-un consulat, dacă nu autorităţile guvernamentale?), o dispariţie negată însă cu neruşinare timp de 14 zile, fără a se oferi în schimb date alternative credibile.
Principiile şi valorile morale ale preşedintelui Trump au ajuns acum la ora adevărului. Dacă acum două zile, Trump vorbea de o „pedeapsă severă” împotriva Riadului, dacă se va confirma asasinatul, iar saudiţii ameninţau cu dezastrul economic mondial al exploziei preţului la ţiţei şi cu consecinţele bilaterale ale îngheţării contractelor de cumpărare a armamentului american, ieri acelaşi Trump spunea deja că s-ar putea ca un grup „scăpat de sub control” să fi comis fapta iar casa regală saudită să nu ştie nimic, în frunte cu prinţişorul cool şi răsfăţat de presa americană (o parte a ei, cel puţin) orbită de câteva reforme de suprafaţă adoptate în ultimii ani, regim împotriva căruia scria totuşi de ani de zile jurnalistul saudit autoexilat, Jamal Kashoggi.
Să se pregătească cumva un exit strategy pentru SUA şi Arabia Saudită, „îngropate” practic de investigaţia energică a poliţiei turce în ridicolul şi ruşinea acoperirii unor (tot mai posibili) criminali? Ce să însemne trimiterea secretarului de stat Mike Pompeo la Riad, dacă nu încercarea de a găsi totuşi o formulă „rezonabilă” (dacă ceva mai poate fi considerat aici rezonabil) de ieşire din criza de încredere în care s-au prăbuşit? Este evident că serviciile americane cunosc deja ce s-a întâmplat şi au sugerat ca politicul să acţioneze rapid pentru a pregăti aflarea adevărului de către întreaga lume. Ar fi posbil ca preşedintele Statelor Unite să încerce să o „scalde” în următoarele zile, pentru a salva monarhia saudită de punerea pe lista neagră a regimurilor criminale?
Mă tem că da. Bineînţeles că în prima fază, preşedintele Trump, dacă lucrurile se vor confirma, va condamna crima abominabilă, dar în a doua fază se va gândi la interesele financiare ale companiilor americane care exportă armament de peste 100 miliarde de dolari în regat, la liniile de politică externă americană în regiune, la întregul său discurs anti-Iran căzut acum în ridicol în comparaţie cu bestialitatea aliaţilor saudiţi, la perspectiva anunţată acum câteva luni a normalizării relaţiilor Arabia Saudită-Israel sau chiar a unui Tratat de Pace[1] între cei doi aliaţi ai Americii din Orientul Mijlociu, Riadul şi Ierusalimul.
Evident, până în momentul aflării adevărului, nimic nu este sigur. Totuşi, ceea ce este cert e că jurnalistul Kashoggi lipseşte din 2 octombrie şi nu există niciun indiciu că ar mai fi părăsit clădirea consulatului saudit din Istanbul, în care a intrat în acea zi, cu programare, pentru un serviciu consular în vederea căsătoriei cu o cetăţeană turcă. Informaţii neconfirmate vorbesc de un grup de aproximativ 15 saudiţi care ar fi venit cu câteva zile înainte, s-ar fi cazat la un hotel în apropiere, de geamantane cu instrumente tăietoare (fierăstraie), de dube negre parcate în faţa consulatului şi alte grozăvii demne de filmele horror. Poliţia turcă a dat publicităţii unele imagini[2] cu presupusa echipă de asasini trimişi de guvernul saudit să îl execute pe jurnalistul critic, care scria pentru Washington Post.
Dacă se va dovedi că a avut loc, sigur că nu este acesta nici primul, nici ultimul asasinat politic. Este într-adevăr rarisim să se întâmple aşa ceva într-o reprezentanţă diplomatică, şi probabil fără precedent pe teritoriul NATO, dar oroarea provocată nu ne împiedică să vedem adevărul şi totuşi să mergem mai departe. Nu oricum însă, nu putem merge mai departe oricum, pentru că lipsa de fermitate şi indiferenţa nu ar crea decât condiţiile pentru ca astfel de cazuri să se repete şi în alte părţi.
Nu suntem naivi să (mai) credem în valori şi principii absolute în politică, în „linii roşii” care pot opri orice consideraţii financiare şi strategice majore, calcule meschine, „înalte interese de stat” etc. Dar în toată această tulburare a ordinii globale din ultimii ani, în criza setului de valori şi principii considerate până nu demult ale „ordinii liberale americane” şi ale lumii în care am aspirat să ne integrăm (UE, NATO), Preşedintele Trump nu are voie să rateze acest moment dramatic de a ne arăta că America a rămas şi va rămâne America pe care ne-o dorim, cea care a inspirat ordinea liberală a lumii noastre şi ne-a făcut să sperăm, decenii la rând, în victoria libertăţilor, demnităţii umane, adevărului şi justiţiei.
NOTE_______
[1] https://www.albawaba.com/loop/saudi-arabia-considering-peace-treaty-israel-1156092
[2] http://time.com/5423350/jamal-khashoggi-turkey-saudi-arabia-iran/
Trist este ca e „nevoie” de un astfel de asasinat care sa deschida ochii, in timp ce pana acum au omorati zeci de mii de civili (mii de copii) in Yemen fara mari probleme morale pentru vest.
De cand Trump a fost ales presedintele USA, respectul meu pentru aceasta tara a scazut enorm. Este intradevar ORIBIL ce s-a intamplat in ambasada Arabiei Saudite. Insa Trump va alege profitul economic in fata valorilor morale a le democratiei adevarate. Nu va putea sa aiba coloana vertebrala, oricat s-ar stradui. Nu este in firea lui. Este mai mult negustor decat politic de rasa.Va inventa ceva ca totul sa para legal, dar asta nu va face decat sa-l dezonoreze total. Lumea s-a mai desteptat intre timp, din pacate pentru el.
Sper sa ma insel.
Recunosc ca mi-a inghetat sangele-n vene, cum se spune, cand am citit acest articol. N-am ce sa mai comentez…. Asteptam reactii din SUA si rezultatele anchetei, deoarece inteleg ca exista o ancheta in curs si ieri procurorii au intrat in consulatul Arabiei Saudite pentru a investiga si cerceta cladirea. Este ireal si pare un scenariu la care sincer, nici Spielberg nu cred ca s-ar fi gandit.
Cand citim stiri din astea (care ne aduc aminte ca de fapt suntem la mana statelor petroliste conduse de autocrati si oligarhi) chiar ca ne ingheata sangele in vene.
https://www.rferl.org/a/russia-saudi-arabia-quietly-agree-to-lift-oil-production/29524971.html
https://edition.cnn.com/2018/10/15/economy/saudi-arabia-oil-prices/index.html
Si oare de ce nu ne-am pus intrebarile astea cand rebelii „moderati” erau alimentati cu camoniete Toyota si arme de catre regimul Obama pentru victoria Primaverii arabe”?
Oare de ce nu ne-am pus întrebările astea când Iulius Cezar a fost asasinat?
Hai ca i-ai zis-o ! Ce paralela ingenioasa ! Sclipitor !
Iar SUA pot lua exemplu de la UE, care e foarte fermă cu Iranul , Rusia etc…..
Regimul saudit nu rezista mai mult de 3 luni daca Statele Unite isi iau mina de pe el!
Problema este ca prea multe interese americane (iar acum si israeliene) sint legate de supravietuirea acestui regim !
Exista totusi pericolul pentru SU ca regimul saudit sa devina atit de detestat incit sa se intimple acelasi scenariu care s-a intimplat acum aproape 40 de ani in Iran. Exista similitudini evidente , inclusiv vinzarile masive de armament american , care s-au intimplat chiar inante de prabusirea sahului!
Wow…Sa inteleg ca pentru o crima SUA trebuie sa denunte contracte de miliarde, puna embargou, eventual sa mobilize armata si sa le dea la ochi!
Cam asa vad ca sunt asteptarile in lumea progresist socialista. Sange, razbunare….si sigur Trump e un criminal la fel ca si aia care l-au omorat pe jurnalist, daca nu face asa! Mai bine sa arunce bomba nucleara inainte, si abia sa intrebe ce s-a intamplat
Oare denuntarea asasinatului, si presiunea de a afla adevarul, si obtinerea despagubiri, garantii viitoare ca asta nu se va intampla, etc, nu sunt suficiente, sau mai de bun simt? Adica principiu ala de bun simt ca reparatiile sa fie proportionale cu pagubele?!
Ce înseamnă pentru tine „proporţional cu pagubele”?
Un sfat: nu mai pune virgula înainte de „etc.”
Oare cum ar fi reactionat USA, Europa si Romania daca ceva analog s-ar fi intamplat intr-un consulat iranian? Sau palestinian? Dar rusesc? In cat timp ar fi incceput violenta verbala si bombardamentele?
Cu cat trece mai mult timp, cu atat e mai evident dublul standard.
E nasol ce se intampla
Dar rezident permanent not equal US citizen
Si ce dracu mai cauta ala prin consulat…
„asasinarea unui cetăţean în sediul unei misiuni diplomatice, de către autorităţile guvernamentale, ar plasa Arabia Saudită complet în afara civilizaţiei, în categoria „regimurilor nefrecventabile”
Aiurea, aia e o tara in plin Ev Mediu intunecat
Aia decapiteaza femei cu sabia in plina strada pt VRAJITORIE, videouri disponibile pe youtube, go watch them, au protestat si alte natiuni cand le’au fost decapitati cetateni si povestea s’a terminat acolo
Cu ce e mai grozava crima asta decat restul, ca individul era jurnalist? Ca era misiune diplomatica?
„preşedintele Trump va pierde şi urma de respect pe care i-o mai purta, din inerţie, comunitatea internaţională”
Am asa un feeling ca Mr President Trump se ceva cu bolta pe respectul comunitatii internationale
Care comunitate internationala sa vedem daca va face si altceva concret decat niste gesturi simbolice si niste latraturi la Luna, ca de petrolul si de banii sauditilor pe contracte de armament au nevoie cam toti
Cam ce fac englezii acuma cu rusii care le’au omorat un cetatean britanic pe british soil (o femeie), adica tot niste latraturi la Luna si in rest nimica
Sau comunitatea internationala, care nu’l respecta pe Trump, asteapta de la … Trump sa faca ceva in cazul asta, funny, isn’t it :) ?
La ultimul interviu Mr President Trump a dat asa un feeling ca nu prea’l intereseaza ce se intampla prin rusia sau altundeva, il intereseaza ce se intampla prin America
American centric
Si cine crede ca asta e doar un moft al incultului dpdv politic Trump cred ca se inseala, in spatele lui Trump sunt republicanii si in spatele republicanilor sunt votantii lor
De aici pana sa piarda Trump alegerile pe motiv ca n’a luat atitudine cand l’au taiat niste nespalati pe unul de’al lor cu fierastraul in consulat in Turcia e cale lunga
Cred ca 90% dintre americani n’au auzit de si nu stiu unde sunt Arabia Saudita sau Turcia pe harta. And they basically don’t give a duck :)
„SUA va pierde respectul lumii libere şi demne”
Din fraza asta rezulta ca SUA nu face parte din lumea libera si demna, whatever that means :)
Si as vrea sa stiu prin ce se manifesta respectul asta al lumii libere si demne
Si ce va face lumea libera si demna concret in cazul acesta ca sa’si merite ea insasi respectul de sine de „lume libera si demna”…
Vorbe…
Money makes the world go around
It makes the world go ‘round
A mark, a yen, a buck, or a pound
A buck or a pound
A buck or a pound
Is all that makes the world go around,
That clinking clanking sound
Can make the world go ‘round.
Money money money money money money
Money money money money money money
Money money money money money money
Money money
@memorix daca americanii si America don’t give a duck , atunci pentru ce se mai agita atata domnul Trump? De ce nu considera „disparitia” jurnalistului un accident? S-a jucat cu drujba in consulat si -ghinion- si-a taiat gatul. Cineva spunea mai sus ca a facut parte din serviciile secrete din Arabia Saudita. Hopaaa….inseamna ca omul stia prea multe sau ceva negocieri n-au mers cum trebuie si ….s-a taiat in fierastrau. Dar ai dreptate , aici e vorba de afaceri de sute de miliarde de dolari intre SUA si SA. Vorba poetului: „Money money”.
@Mike, Memorix – si mie mi-a sarit in ochi aceiasi chestie in articol, faptul ca Jamal K era resident US nu are nici in clin nici in maneca fix cu nimic, era un saudit care avea dreptul sa stea pe teritoriul US, in anumite conditii (isi platea darile, nu incalca legea etc) pe termen nedefinit. Atat. Nici un drept la asistenta consulara sau politico-diplomatica, la sprijin de la guvern pe orice teme etc. Deci, ce avem este un cetatean care a fost matrasit, indiferent de stat, de catre propriul guvern. E un fapt reprobabil? Da. Au impiedicat fapte similare bunele relatii EU-Iran, de exemplu? Nu. De ce, fiindca Jamal K era mai vizibil decat o amarata executata dupa ce a fost torturata pentru ca , sau alta, sau o studenta ucisa intr-o demonstratie de protest? 9 oameni ucisi in ianuarie. Nu-i nimic, Mogherini inca isi mangaie batistuta purtata pe cap in vizita de acum doi ani. Ah, scuze, ea e purtatoare de cuvant a lumii libere si demne.
care lume libera si demna, domnule ? sa faca ordine Trump si n Romania ? de ce ? pentru ochii frumosi ai lui dragnea, ai vasilicai sau olgutzei ? sa vina Trump asadar sa curete mizeria lasata n urma de putorile si manelistii jegosi autohtoni ? porcului ii place sa rime n gunoi. sa vina Trump sa i bage sirme n nas ? de ce ar face o ?
Autorul ar fi trebuit sa ne prezinte si un c.v al ,,jurnalistului,,Khashoggi.El a fost langa Osama in Afghanistan in anii 80, membru Fratia Musulmana,un jihadist extremist,membru al serviciilor secrete saudite,un dusman periculos al actualului om forte saudit,printul Salman.Care incearca sa schimbe regatul saudit si sa-l orienteze spre vest(din toate punctele de vedere).Asa ca,va rog,mai usor cu ,,jurnalistul,, Khashoggi!Viziunea asta e foarte apropiata de stanga democrata americana,propalestiniana.
Posibil sa fie asa, cum spuneti. Dar asta nu schimba cu nimic situatia. Si nici nu cred ca relatia dintre SUA si Arabia Saudita se va schimba.
In alta ordine de idei, daca se ducea la o ambasada a Arabiei Saudinte din Germania sau SUA, nu aveau aia tupeul sa faca ceea ce au facut la Istanbul.
Da, numai că prin anii 80 Osama bin Laden era băiat bun, care-i sustineape mujahedinii din Afganistan în lupta lor pentru libertate împotriva URSS.
Nu ar fi fost rău să fi avut un CV al celui dispărut, dar atunci și al celui care pare să fi ordonat suprimarea acestuia.
Rezidenta este mai tare decat cetatenia? Ar fi un lucru pe care mi-l doresc, dar care nu cred ca este posibil prea curand, optimist spus, sau vreodata. K. nu era cetatean american, ci doar rezident. El avea cetatenia saudita. Deci, cine ar trebui sa apere drepturile lui K., disparut in afara tarii de rezidenta, dar si in afara teritoriului national saudit?
Acum, nu cumva suntem cu totii ipocriti? Vreti sa spuneti ca Romania si romanii sunt condusi/ se conduc dupa principii morale si ca nu banii/ puterea sunt ceea ce misca lumea? Dar atunci cand a dat mana cu Kim cel mititel, cel care-l asasinase pe frate-sau, otravindu-l in aeroport, oare era atunci Trump mai bun? Lupta oare pentru pace si pentru pace te faci frate cu necuratu’? Lumea se indreapta catre altceva, odata cu cresterea Chinei. China nu are nimic de a face cu drepturile omului, e o cu totul alta lume, condusa dupa alte principii. Diferenta intre China si Occident e cam ca cea dintre Imperiul Klingonian si Federatia Unita. Dupa mine Trump nu e altceva decat intoarcerea la politica anterioara sfarsitului URSS, in epoca razboiului rece. Si acea politica era guvernata nu de drepturile omului (acceptate si respectate cat de cat intr-o mana de state occidentale) ci de chestiuni mult mai practice. Adica totul e de negociat. Iar Arabia Saudita e mult prea importanta ca sa fie abandonata in mana Chinei sau Rusiei. Sa fim pregatiti – sufleteste, ca altfel nu avem cum – pentru spargerea UE in bucatele care se vor orienta in directii diferite. Totul ne arata ca asta e viitorul, trebuie sa citim semnele care se inmultesc. Si va mai spun ceva, nici unitatea Romaniei nu e garantata de nimic, nici nu ar avea cum intr-o lume in care totul e de negociat.
Imediat după 9/11, când s-a constatat că cei mai mulți teroriști din grup erau din Arabia Saudită, s-a desemnat țara răului: Irakul. După atentatele comise de Siria prin anii 1970-1980, s-a găsit țapul ispășitor: Libia. După aceeași logică, acum, locuitorii din Teheran, ar trebui să aibă în vedere o vacanță la rude, prin munți, pe lângă un izvor, cu ceva capre hrănitoare și altele necesare traiului, fiindcă la oraș va deveni foarte cald (peste 1000 Celsius pe alocuri) și orbitor de luminos, cu intermitențe.
Problema e că tot mai multe voci susțin că CIA știa de ce au venit în consulat 15 băieți din Saudi royal army, înarmați cu fierăstraie de tăiat oase și pungi rezistente pentru depozitat organe interne. Ceea ce complică mult problema. Dar poate că-i mai bine așa decât să fie lăsat Jamal să publice vreo năzbâtie în WPost despre nine-eleven. Ginerele Kushner va pleca de urgență la întâlnire cu prințul-clovn MbS. Și multe miliarde vor fi date pentru spălarea imaginii.
Principiile vor fi aplicate, mai precis, principiul SĂ SCOATEM MAXIMUM DIN SITUAȚIA ASTA!. Și în virtutea căruia, spre exemplu, pe 9/12, toți membri familiei bin Laden care se aflau în SUA au fost evacuați în siguranță.
Despre principiile lui Trump, nu prea e mare lucru de zis – a plecat din greșeală cu ele Moș Crăciun, dar se va întoarce și i le va returna. Trump, ca orice afacerist, are cuvânt, nu principii. Pentru că asta ține de el și de stima pe care o poate extrage și converti în bani. Probabil că pentru el comunitatea, valorile liberale sunt ficțiuni and shitholes.
https://www.strategic-culture.org/news/2018/10/14/did-saudis-cia-fear-khashoggi-9-11-bombshell.html
http://turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis/2018/10/httpswwwwashingtonpostcomopinionsglobal-opinionsare-we-willing-to-sacrifice-our-moral-standing-for-this20181012ba.html
(Articolul este, ca de obicei, foarte bun – mulțumiri, prof. Naumescu!)
Nu prea e mult de comentat la articolul asta.
Sunt deja vizibile toate semnele ca am asistat la un asasinat politic cu tupeu ziua in amiaza mare si in sediul unui consulat saudit. Toate dovezile (camere de luat vederi si martori) arata ca omul a intrat in consulat si nu exista nici o dovada ca a mai iesit vreodata, ceea ce arata ca totul s-a facut la initiativa guvernului saudit.
Practic asistam la un asasinat de o indrazneala crancena care nu poate trece nepedepsit. Nici Rusia nu s-a aplecat la asa ceva. Cand Putin si-a asasinat oponentii intotdeauna si-a lasat loc intotdeauna sa nege asasinatele si a facut-o discret. Insa tupeul sauditilor e de neimaginat, si Trump greseste foarte mult cand ii apara. Putea sa apere interesele SUA insa sa spuna de la obraz sauditilor ca printul mostenitor trebuie sa plece ori altfel…
La faza asta Trump a dovedit nimic altceva decat ca este un negustor fara principii si un dictator in devenire.
Un titul care contine o contradictie: Trump si principii.
Principiile lui Trump pot fi veificate simplu. Mergeti intr-un cazinou sau hotel mai nou al lui Trump si verificati cat la suta este Made in China. Cel mai simplu este sa incepem cu echipamentele de iluminat sau baile.
Trump trebuie sa aleaga: banii sau principiile. Daca alege banii arabilor atunci sa nu mai vorbeasca de libertate, drepturile omului sau democratie. Nu merge cu fundul in doua luntrii.
Poate asta-i jocul… trocul…
Maine-poimaine un azilant turc (stiti bine care) din SUA poate va merge la consulatul turc din Emirate pentru chestiuni legate de casatorie. Ce-ar mai fi….
Fapt:
Un cetatean al unei tari nedemocratice a fost asasinat in propriul consulat.
Fapt: cetateanul era un extremist, opozant al politicii de deschidere a tarii sale catre Vest.
Desigur, un act barbar, dar la razboi ca la razboi.
Arabia Saudita nu poate fi pedepsita: e de preferat asa cum e acum decit sa se transforme intr-o dictatura islamica desavirsita.
Noi nu aflam, dar sint convins ca toate statele sint pregatite de asemenea fapte cind e vorba de supravietuirea lor: sa nu uitam, americanii pot dobori avioanele comerciale care sint pe cale de a fi folosite de teroristi ca torpile zburatoare.
Daca Trump anuleaza contractele astea, banii vor zbura catre Franta, Marea Britanie, Rusia, China sau Germania.
Fapt: In 1982, URSS a doborit un avion Sud Coreean.
Crede autorul ca America trebuia sa atace (nuclear) URSS ?
Asta e realitatea si politica se face conform intereselor, nu principiilor enuntate in universitati.
Eu cred ca sauditii nu au experienta in astfel de actiuni – ar trebui sa ia lectii de la democratii, sa lucreze mai discret; nu cred ca o sa mai auzim de astfel de lucruri.
Alt fapt.
China isi omoara zeci (poate sute) de opozanti ai regimului la vedere, si UE nu intrerupoe relatiile comerciale cu China. Nu o trece pe lista „imperiului raului”.
Doar Trump trebuie blamat.
UE cu ce a facut mai mult decit SUA in acest caz? Proteste?
Si eu protestez ingrozit.
Probabil UE va intari relatiile cu Iranul.
NB,
e aproape inimaginabil, daca intr-adevar, dupa ce a fost ucis, a fost si transat. Dar te intrebi: stiindu-se in razboi cu tara sa, ce cauta in birlogul Lupului?
Se pare ca treaba a fost rezolvata, vezi
https://www.g4media.ro/cazul-khashoggi-trump-avem-nevoie-de-arabia-saudita-in-lupta-impotriva-terorismului.html
Ce principii, ce morala domnule, cand banul este la mijloc!
Cred ca devenise incomod…
https://www.nytimes.com/2018/10/14/world/middleeast/jamal-khashoggi-saudi-arabia.html
Trump nu o va scalda deloc. Se negociaza chiar acum o solutie civilizata, decenta, in spiritul pacii si al respectului reciproc.
Avind in vedere ca:
On September 21, Saudi ambassador to Russia Raid bin Khalid Krimli stated:
„Our cooperation with Russia continues and grows. And during King Salman’s historic visit [to Russia] we have signed 14 agreements that began to be implemented. There were four agreements in the military field; three of them began to be implemented. As for the fourth … there is discussion of the technical issues. Because the system itself is modern and complex.”,
surse bine informate spun ca se va gasi rapid o solutie a crizei care sa multumeasca pe toata lumea:
– Arabia Saudita renunta la contractele militare cu Rusia, in primul rind la achizitia de S-400 si cumpara in loc THAAD. Pentru orice alte achizitii in domeniul militar: Boeing, Lockheed, Raytheon.
– Arabia Saudita recunoaste ca a gresit (au existat probleme de comunicare – s-a folosit echipament rusesc) si promite sa nu mai taie cu fierastraul oameni in consulatele sale.
– Statele Unite sint dispuse, in schimb, sa inchida un ochi in interesul pacii si securitatii in lume, considerind ca orice rege are dreptul la o a doua sansa.
– Guvernul USA va impune noi sanctiuni Rusiei.
– USA tine sa informeze opinia publica mondiala ca CIA, contrar celor ce se vehiculeaza in presa controlata de trollii sovietici, nu a fost implicata in acest nefericit incident cauzat in primul rind de probleme de comunicare intre agentiile de informatii saudite.
[E de sperat ca „lumea libera si demna” nu este o lume a cenzurii, in care numai aplaudacii sint aprobati.]
Indignarea democraților din SUA și a anti-trumpistilor de pretutindeni are valoare comedica.
Cîteva puncte cheie.
Decedatul nu era cetățean american ci saudit. Faptul că obținuse un green card este încă o dovadă a ceea ce spune Președintele Trump – sistemul de imigrație trebuie revizuit pînă la rădăcină. Slavă Domnului că acest om extrem de dubios nu primise deja cetățenia.
„Jurnalist”? Cineva amestecat cu Al Qaeda, cu Frăția Musulmană și cu multe alte blestemății. Nu cereți americanilor să plîngă de mila lui și să îi voteze pe democrați, că ii apucă rîsul.
https://pjmedia.com/spengler/german-press-reveals-saudi-spook-saga-behind-khashoggi-disappearance/
Musulmani rezolvindu-și diferendumurile prin violență? Vai, nu se poate. Nu s-a mai auzit niciodată! Și ni s-a spus că Trump e rasist și bigot, că islamul e o religie a păcii – acum vrem să definim țara sfîntă a lui Mahomed, centrul islamului binefăcător, prin acest mic eveniment irelevant? Sau ar trebui să ne întoarcem la ideea că toți musulmanii ar trebui opriți să emigreze în SUA, ca să nu aducă aceste obiceiuri și tradiții sfinte cu dînșii?
SUA să anuleze contracte de peste o sută de miliarde de dolari de dragul agentului Al Qaeda? Stați să mă gîndesc nițel. Mmmm, nu cred dar mulțumim pentru sugestie (-:
Iranul a primit CADOU de la Obămică multe multe miliarde de dolari . . . unde își exprimau politologii indignarea la acea vreme?
Iranul cu această istorie:
https://www.ncr-iran.org/en/news/human-rights/25312-iran-regime-s-horrific-crime-against-humanity
și cu acest prezent:
https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/iran/report-iran/
Această falsă senzație este încă una din isteriile anti-trumpiste destinate eșecului. Stay tuned pentru indignarea dirijată de săptămîna viitoare. Mai vin diversiuni.
PS Democrații, care au ajuns un partid mafiot, anarhist și castrist, vor pierde pe toată linia pe 6 noiembrie, nu contează cît de mult se agită propagandistii disperați de la CNN, NY Times și Washington Post (patronul agentului Al Qaeda, regretatul Khashoggi). You can take it to the bank! (-:
@Absurdistan,
Daca republicanii pierd cel putin casa representantilor, poti sa promiti ca o sa te retragi de pe forumul asta? Nu de alta, insa suntem satui de fanatici cum esti dumneata si Svejk. Cel putin Svejk a luat o pauza dupa ce referendumul familiei din Romania a esuat lamentabil.
Nu va asteptati de la Trump sa fie de partea principiilor, la el banul conteaza, a spus-o clar 100 de miliarde fata de viata unui om, el alege 100 de miliarde. Rusia deja a luat partea criminalilor sauditi, de ce n-ar face-o si Trump mai ales ca se alege si cu bani, cu foarte multi bani.
Trump says he has ‘no financial interests in Saudi Arabia.’ But his businesses have made millions from the Saudi government, and the crown prince gave his New York City hotel a huge boost
https://www.businessinsider.com/trump-saudi-arabia-financial-interests-ties-hotel-bookings-sales-2018-10