marți, iulie 16, 2024

Problema de la Înalta Curte

Continuă, aprinsă, dezbaterea despre numirea judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ce ar trebui să fie verificat? Cum anume? Iată propunerea mea: fiecare candidat ar trebui invitat să se întindă pe burtă, apoi comisia de examinare îl va verifica, de la baza capului și până la noada fundului, extrem de atent și de minuțios, centimetru cu centrimetru și vertebră cu vertebră. Vor fi admiși candidații exclusiv în funcție de cât de solid și de încredere se vor prezenta la această examinare. De ce? Păi pentru că, în mod evident, o problemă… nu, de fapt, problema fundamentală a Înaltei Curți de Casație și Justiție este o acută slăbiciune, dacă nu chiar lipsă totală a șirei spinării în rândul membrilor ei.

E un fapt oarecum ascuns de valul de acuzații penale aduse unui număr însemnat de înalți judecători. Cu siguranță că și asta este o problemă, și încă una foarte gravă. Dar nu e problema fundamentală, ci unul din efectele ei. Am să demonstrez asta dând patru exemple.

Primul se referă la dl Costiniu, și la dialogurile sale cu dnii Voicu și Cășuneanu. Lăsați la o parte faptul ca e parte dintr-un dosar de corupție; să presupunem că nu ar exista absolut niciun element penal în convorbire. Ce ar rămâne, în schimb, ar fi o rușinoasă dovadă de servilism. Dl Costiniu s-a plâns că a fost umilit de cătușele puse la arestare, dar umilința majoră e exact în convorbirile astea, în atitundea de slugă supusă pe care el însuși o afișează. Pe lângă dl judecător, Ghiță Pristanda ar fi un monument de demnitate. Mai mult, personajul lui Caragiale avea o scuză, se ploconea în fața omului care îi putea amenința slujba și de dragul păstrării salariului. Or, dl Costiniu avea unul dintre cele mai prestigioase și mai sigure posturi din țara asta, și o ”renumerație” deloc mică, indiferent de buget: peste 215.000 RON pe an (peste 2 miliarde lei vechi).

La fel se pune problema și în ultimul caz care a zguduit ÎCCJ; haide să presupunem că nu e vorba de niciun fel de trafic de influență în cazul judecătoarelor Pușoiu și Bârsan, nicio infracțiune, doar faptele prezentate în presă. Or, și aici ar rămâne faptul că au acceptat cadouri de la avocați; și e imposibil de crezut că au considerat, cu perfectă bună-credință, că așa ceva e câtuși de puțin acceptabil. Întrebarea retorică, în ambele cazuri, e cum pot niște oameni care sunt atât de lipsiți de simț moral, de verticalitate, de coloană vertebrală în ce privește conduita proprie, să devină corecți și verticali în clipa în care îmbracă roba de judecător? Ce șansă are dreptatea în Curțile conduse de ei sau de alții asemenea lor?

Bun, aici se poate spune că 2 cazuri și 11 judecători anchetați nu înseamnă întreaga instituție. E adevărat, însă, repet, corupția e un efect, nu o cauză. Dacă tot suntem la cazul Voicu și la judecătorii de la Înalta Curte, iată al treilea exemplu, unul despre care am scris zilele trecute : faptul că judecătorii de acolo continuă să citeze un martor, deși acesta refuză de șase luni să se prezinte, iar la ultimul termen a trimis un sec și jignitor ”nu vreau” pe post de explicație. Are ceva în comun cu exemplele anterioare? Păi cu siguranță că judecătorii cazului nu pot fi acuzați de vreo infracțiune, din acest punct de vedere cazurile sunt foarte diferite. Pe de altă parte, care poate fi explicația pentru conduita judecătorilor? Au uitat legea, sau li se pare oare că nu se aplică? Nu. Explicația plauzibilă e că martorul Bărbulescu Lidia e aceeași persoană cu judecătoarea Lidia Bărbulescu, aflată la conducerea Înaltei Curți, iar colegilor săi le e pur și simplu teamă să-i aplice legea. Iar aici cazul devine identic cu cel de mai sus, doar că e vorba de o temere acolo unde mai sus era tentație. Temerea/tentația nu trebuie să fie măcar foarte mare, căci coloanele vertebrale judecătorești se dovedesc foarte slabe, și cedează imediat. Iar de suferit, suferă justiția.

La fel stau lucrurile în ultimul exemplu. În urmă cu trei săptămâni, s-a judecat un nou termen în dosarul ”Mătușa Tamara”, în care e acuzat fostul premier Năstase. La final, președinta completului de judecată a anunțat că vor începe să fixeze mai rapid termenele, în funcție de disponibilitatea avocaților. Replica unuia dintre apărătorii dlui Năstase a fost, citez: ”Înțelegem că este un ordin și că ordinului i se supun și judecătorii” (!) Nu am spațiu aici să explic de ce reproșul în sine apropo de scurtarea termenelor e complet neavenit, nici nu contează așa mult. Ce contează aici este modul în care dl avocat l-a formulat. A spune că ia decizii la ordin e una dintre cele mai grave acuzații care i se pot aduce unui judecător. Prin alte părți, în secunda următoare autorul ar fi fost escortat către închisoare, unde să se răcorească și să-și pregătească scuzele. Chiar și la noi există amenda judiciară, e simbolică probabil în raport cu onorariile dlor avocați, dar chiar și simbolul ar fi contat. Însă dna judecător n-a crezut de cuviință să răspundă astfel. De fapt, nici măcar o admonestare nu i-a fost administrată avocatului; în loc de asta, președinta completului de judecată i-a reamintit că au mai vorbit despre asta(?). Să nu fi detectat dna judecător acuzația gravă care i-a fost aruncată în față? Greu de crezut! Iar dacă a detectat-o, rămâne să mă întreb cât de indiferentă față de demnitatea ei personală și profesională să fi fost încât să nu aibă vreo reacție?…

Independența, integritatea, ”șira spinării” unui judecător este condiția primară, condiția sine qua non pentru meseria sa. Sunt absolut convins că judecătorii în cazul Voicu cunosc ce spune legea în ce privește martorii care refuză să apară în instanță. Iar dacă n-ar cunoaște-o, oricât de rușinos ar fi, am putea să le-o reamintim. În schimb, ce putem face dacă nu vor s-o aplice? E posibil ca în chestiuni legale dl Costiniu să fie tobă de carte; la ce bun asta dacă nu-și scotea nasul de-acolo decât ca să dea cu el de pământ în fața lui alde Voicu și Cășuneanu? N-am absolut niciun motiv să cred că judecătorii dosarului ”Mătușa Tamara” ar fi câtuși de puțin corupți sau incompetenți. Dar dacă trec cu vederea o jignire uluitoare adusă de avocatul apărării, dacă par să caute aprobarea avocaților pentru decizii, atunci ce șansă mai are echitatea în curtea lor de judecată? Dna Bârsan și Pușoiu ar putea fi capabile de raționamente juridice absolut strălucite; la ce bun dacă strălucirea unor bijuterii sau vacanțe la Paris li se pare mai importantă?

Desigur, ”șira spinării” e folosită în acest articol în sens figurat; ar fi atât de simplu dacă am putea rezolva problema Înaltei Curți cu un grup competent și onest de medici specialiști în afecțiuni ale coloanei vertebrale! Chiar și așa, trecând la sensul propriu al expresiei, dar continuând metafora medicală, e întotdeauna bine să aflăm natura bolii înainte să stabilim tratamentul.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

    • Marea majoritate a oamenilor considera integritatea personala parte esentiala a fericirii lor… Nu vreau sa invinovatesc in grup judecatorii supremi, dar ar trebui sa fie evident si pentru cei onesti ca numarul de cazuri cum sunt cele prezentate in articol arata ca lipsa de curaj moral e o problema, nu un accident. Exista un proces de contra-selectie la Inalta Curte, proces ale carui rezultate le vedem acum.

  1. Doc. O fi tautologie, dar coruptia apare numai cand e constatata, restul sunt suspiciuni/barfe. Evident numai cand vorbim de persoane. Institutia e suspectata IN TOTO de coruptie cand cel putin un membru (marcant?) este corupt – in sensul definitiei de mai sus!. PS. Faptul ca avem 2 corupti la ICCJ nu spune nimic despre ceilalti 9, dar spune totul despre institutie!

  2. Ai dreptate, dar aici cineva ar putea spune, pe buna dreptate: stati putin, ca nu judecatorii de la ICCJ isi aleg colegii! Nu ei decid cine ajunge la Curte, ci CSM. Si ajungem usurel la marea problema a sistemului judecatoresc din Romania: lipsa de responsabilitate. Exista o raspundere penala personala pentru alde Costiniu, Jipa, Pusoiu etc. Dar cine anume raspunde pentru faptul ca acesti oameni au ajuns la ICCJ? Cine isi asuma responsabilitatea pentru asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Miron Damian
Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro