marți, decembrie 3, 2024

Probleme punctuale, solutii punctuale

Pentru doua zile Bucuresti a devenit capitala Europei, reunind la Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii reprezentanti guvernamentali din cele 14 state dunarene, oficiali europeni – Comisie, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor -, primari ai oraselor riverane, reprezentanti ai regiunilor, ai mediului academic, de afaceri si ai societatii civile insumand aproximativ 900 de invitati.

Cu motto-ul “Danube Region – stronger together, stronger in the world” reuniunea din acest an, a doua de cand s-a lansat acest proiect european, a abordat cu precadere teme economice si sociale. Daca anul trecut la Regensburg, Austria, s-a pus accent pe transport si infrastructura de transport in regiunea Dunarii, anul acesta la Bucuresti s-a dezbatut problema cresterii economice si a crearii de locuri de munca, precum si o problema destul de apasatoare, includerea Strategiei Dunarii in viitorul cadru de finantare europeana 2014-2020.

Importanta proiectului este subliniata de cateva linii majore. In primul rand reuneste state ce au in comun problemele si oportunitatile oferite de prezenta pe teritoriul lor a unui curs de apa cu mare impact in Europa. Reuneste atat state membre UE, cat si state ne-membre, unele aspirante.

Acest mecanism de cooperare este practic o noua forma a Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, una care reuneste la nivel macro tari cu niveluri diferite de dezvoltare, dar care prezinta caracteristici geografice comune. Putem spune ca este o platforma care isi dezvolta proiectele fara a avea un buget propriu, dar care acceseaza fonduri europene sau orice alte fonduri intr-un mod integrat, toate statele achiesand la o strategie unitara in realizarea unei retele eficiente in regiunea Dunarii, de exemplu in materie de transport, infrastructura, mediu, crestere economica, educatie. Scopul este acela de a se recupera decalajele de dezvoltare existente in aceasta regiune.

In alta ordine de idei poate fi considerat un alt mod de a accesa fonduri pentru realizarea unor obiective integrate la nivelul regiunii. Astfel ca, tocmai aceasta noutate a politicilor europene este plusvaloarea adusa statelor membre riverane, care au posibilitatea de a coopera, de a se coordona si de a utiliza impreuna, mai eficient, fondurile pe care le pot accesa.

Strategia Dunarii nu este singura de acest gen, asemenea mai sunt si Strategia Marii Baltice, posibil si probabil la sfarsitul anului viitor va fi adoptata si Strategia Adriatica-Ionica care ar putea include si state non-europene.

Rolul Strategiei Dunarii pentru crestere economica si crearea de locuri de munca

Una dintre cele mai arzatoare probleme ale momentului o reprezinta cresterea economica. Pentru unii a devenit o sintagma des repetata de oficialii europeni care, in schimb, implementeaza tot masuri de austeritate.

Cu toate acestea, dialogul existent in regiunea Dunarii este un facilitator in ceea ce priveste masurile de crestere economica. Reunind in acelasi cadru problemele cu care se confrunta statele dunarene, dar si proiectele pentru dezvoltarea regiunii, ne aflam intr-un stadiu in care solutiile pleaca de la cauze si nevoi similare. Astfel dispare polemica privind cine castiga si cine pierde in urma implementarii unei politici emise de Comisie.

Pe modelul mecanismului de cooperare consolidata, aceste cadre regionale aduc un plus de eficienta in implementarea unor proiecte, castiga timp si elimina frustari pentru statele ale caror voci sunt de multe ori omise.

Nu inlocuiesc mecanismele traditionale ale Uniunii, ci le completeaza intr-un mod echitabil. Daca aceste strategii regionale ar beneficia de mai mult suport din partea institutiilor europene, spatiul european ar beneficia de masuri de crestere concrete si nu doar de discursuri.

In mod evident, astfel de strategii avantajeaza statele mici, in curs de dezvoltare, dar, implicit, prin recuperarea decalajelor acestea ajuta Uniunea Europeana sa devina un actor mai puternic, unitar si bine coordonat. Depinde ce vrem, o Europa puternica sau o Europa divizata, usor de manevrat de o mana de state. Care dintre aceste scenarii este sustenabil si poate duce la prosperitate si care duce la haos si decadere? O intrebare retorica cu un raspuns, cred eu, extrem de simplu si evident.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre
Adrian Marius Dobre este Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane si Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu, Secretar General al Fundatiei Institutul Social Democrat “Ovidiu Sincai”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro