sâmbătă, septembrie 18, 2021

Procurori și jurnaliști

În cazul în care încă ți-ai mai păstrat capul pe umeri și mai ai încă mintea întreagă, este imposibil să nu te pună pe gânduri înverșunarea cu care presă aservită puterii PSD-ALDE s-a năpustit asupra procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr.
Acuzându-l că în anii în care a lucrat în calitate de tânăr procuror la Alba Iulia ar fi fost omul partidului și al Securității și că s-ar fi numărat printre torționarii disidentului anticomunist Iulius Filip. Căruia i-ar fi respins în anul 1985 cererea de liberare din penitenciarul Aiud. În corul acuzatorilor se înscriu gazetuțele de multă vreme compromise Evenimentul zilei și Cotidianul, dar și televiziunile urât mirositoare România tv, felixiana Antena 3 și sucursala acesteia TVR 1, prin emisiunea România 9 a lui Ionuț Cristache. Aceea prin care intermediul căreia este plătită de PSD aproape întreaga redacție a Cațavencilor.
Nu mai departe decât sâmbăta trecută, în microbuzul ce mă aducea de la Gheorgheni acasa la Oradea, aruncând o privire peste ediția on line Evenimentul zilei (nu, nu mai dau demult bani peste această fițuică cu valoare zero) mi-a atras atenția un titlu care mai să își ducă cititorii la concluzia că „organul” proprietate personală a nefrecventabilului domn Dan Andronic ar fi intrat în posesia unei dovezi irefutabile în conformitate cu care s-ar putea spune, fără putință de tăgadă, că dl. Lazăr ar fi fost securist și torționar cu diplomă. În realitate, Evz reproducea în parte un articol apărut cu câțiva ani în urmă în România liberă, articol în care autoarea lui, d-na Ondine Gherguț, susținea că mai toți procurori aflați în serviciu în perioada comunistă erau absolvenții unor cursuri speciale, organizate în mare taină de Departamentul Securității Statului. Numai că în articolul cu pricina nu era nicăieri menționat numele d-lui Augustin Lazăr.
Toată murdara mistificare a Evenimentului zilei și a falșilor jurnaliști cu numele de Andronic, Curea, Simona Ionescu venea la numai o zi după ce Antenele lui Felix Voiculescu o dăduseră rău de tot în bară prezentând drept victimă al aceluiași malefic domn Augustin Lazăr un pretins mare disident anticomunist, până atunci neștiut de nimeni, și care, la o cercetare nițeluș mai atentă, s-a dovedit un mizerabil deținut de drept comun.
Cu câteva zile înainte ca falsificatorii de la Evenimentul zilei să se dedea la o asemenea manipulare grosolană, însuși maestrul lor, dl. Ion Cristoiu, comitea pe blog un articol, reprodus, firește, și în fițuica Evz ce se mândrește cu faptul că este creația acestuia. Articol în care “academicianul Cristoiu” (insul ia bani și este membru în fantasmagorica Academie a Oamenilor de Știință, o invenție, printre alții, a doamnei Ecaterina Andronescu de unde ia mi dumneaei un fel de burs[ de merit) susținea că în anii dictaturii comuniste nu puteai să fii procuror, să te menții în post și să avansezi în funcție dacă nu beneficiai de binecuvântarea forurilor de partid și a baieților cu ochi albaștri. Dacă dl. Cristoiu are dreptate, înseamnă că același lucru se aplică și în cazul Avocatului Poporului, dl. Victor Ciorbea, ca și în acela al ministrului Justiției, dl. Tudorel Toader.
Pe de altă parte, în aceiași ani-lumină nu prea puteai să fii nici jurnalist, cu atât mai mult să deții o funcție de conducere în presă, dacă nu erai agreat cam tot de aceleași foruri, iar pentru șefie nu aveai binecuvântarea Elenei Ceaușescu. Mai concret, nu puteai să fii redactor șef-adjunct, fie chiar și responsabil al umilei Secții agrare a Scânteii tineretului, cu atât mai puțin al revistei Teatrul dacă nu aveai ceea ce se chema pe vremea aceea “dosar bun”. Iar dl. Cristoiu pesemne că îl avea de vreme ce, atunci când l-am cunoscut eu, cu ocazia Întâlnirilor revistei Teatrul, ediția de la Timișoara, a ținut imediat să îmi spună că are un considerabil număr de șefie în presă. Să reamintim că, de la un moment dat încolo, pentru a putea da admitere la Facultatea de jurnalism care era integrată Academiei de partid „Ștefan Gheorghiu” aveai nevoie de tot felul de acorduri ale organizației de UTC, de partid plus de un an de stagiu în producție.
Așa după cum scriam în comentariul publicat sămbăta trecută, urmăresc cu mare atenție desfășurările în cazul Augustin Lazăr. Poate și fiindcă am învățat să nu am încredere în nimeni, nu mi se pare deloc abuzivă decizia CNSAS de a-l reverifica pe dl. Lazăr. Cu toate acestea, nutresc deja convingerea fermă că nu dorința de adevăr, nu voința de a-i face dreptate d-lui Iulius Filip îi animă pe toți cei ce îl acuză pe dl. Lazăr ori ii cer demisia la scenă deschisă. Ci interese politice, dorința de a-și pune în loc omul. Sluga fidelă. A lor ori acela pe care îi slujesc ei înșiși.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Înainte de 1989, securiștii umblau prin licee și recrutau șefii de promoție. M-au întrebat și pe mine. Nu prea îmi era clar cu anticomunismul, dar simțeam ca mi-ar fi știrbit libertatea, deci am refuzat. Ceea nu au simțit oameni ca Augustin Lazăr. De ce nu ar putea fi procuror general un absolvent de facultate din 1995, adică de acum peste 20 de ani? Nu are destulă experiență? Nu este șantajabil de foștii comuniști?

  • „Nu prea îmi era clar cu anticomunismul, dar simțeam ca mi-ar fi știrbit libertatea, deci am refuzat. Ceea nu au simțit oameni ca Augustin Lazăr. ”

   Da, este clar că nu toți cetățenii români s-au ridicat la înălțimea simțămintelor dumneavoastră.

   Chestiunea este că măgarii din PSD (spun asta despre măgari cu simpatie, pentru că măgarii sunt animale drăgălașe… cam prostuțe, dar drăgălașe) au zis înainte cam la fel despre Monica Macovei. „Cârlanul” (nickname-ul i-a fost dat chiar de către cel care a avut cele mai puține sentimente, pentru că lui chiar îi era foarte clar cum e cu anticomunismul că a fost șef cu propaganda sub Ceaușescu și a mai ordonat și împușcarea câtorva sute de bucureșteni la Marea Revoluție din Decembrie) i-a pus pe scaun poze cu Black Label, tovarășii lui au numit-o „procuroare torționară comunistă”.

   Acum îl aud pe infractorul A Severin spunând că dl Lazăr este procuror torționar comunist. De teamă să nu spună la fel și despre ceilalți procurori, dl Toader (care, tot procuror comunist, are și mai multă putere în statul ăsta batjocorit de CCR decât dl Lazăr) i-a luat-o puțin înainte. I-a amintit de vacanța la răcoare.

   Păi, dacă PSD a devenit anticomunist, nu sprijină condamnarea înaltului funcționar comunist Iliescu și a securiștilor din propriul partid, care au dat ordine „procurorilor torționari”?! Și a șefului de post torționar comunist din Gratia, Marin Dragnea?!

   Măi, cum se pun de acord între ei infractorii (inclusiv cei de drept comun, precum tâlharii și jefuitorii ca Ioan Muntean) împotriva procurorilor și se susțin între ei!…

 2. Ce mizerii sunt in stare sa inventeze…
  Mi se face greatza…
  este evidenta dorinta de a-l da los pe dl Augustin Lazar. De mult timp este prea incomod…

  Offf doamne…nu vin alegerile mai repede…poate…poate…

 3. Ținta nu este domnul Lazar ci domnul Johannis.
  Mandatul lui Lazar expira acum , la sfarsitul lui aprilie ,
  iar PSD Tudorel nu-l vor ”selecta” in veci pentru a-l propune CSM ului
  si Presedintelui in vederea numirii lui pentru UN MANDAT NOU.

  In acest context Presedintelui nu-i ramane decat optiunea de a-i respinge rand pe rand
  pe toti candidatii agreeați de Ciuma Rosie si – ca sa nu ramaie funcția de Procuror General descoperita – de a PRELUNGI ACTUALUL MANDAT (acesta vechi) pe calea cotita a ”delegarii”.

  Evident ca orice astfel de ”delegare” a lui Lazar va fi pentru echipa de sunete a PSD
  un bun prilej de reincalzire a ciorbei de ”torționar” si de reluare a FIESTEI anticomuniste
  de opereta din aceste zille.

  Reamintesc ca inainte de a fi detonata si Doamna Kovesi a facut obiectul unei campanii de peste un an de tocare marunta – perioada in care DNA ul a amutit, iar PSD istii au acaparat
  cu acel subiect aproape toata scena mediatica.

  Asta se intampla din nou – cu Lazar – care a invatat totusi din experienta Codrutei ca nu este bine sa stai pasiv si a contracarat cu ceva , acolo , cat de cat , chiar daca toata lumea s-a prins care este resortul de moment al Dosarului Revolutiei.

  Evident ca deindata ce va fi delegat sa-si continue mandatul Domnul Augustin Lazar va
  urni si Dosarul 13 – 16 iunie 1990 care insa – ATENTIE ! – este tot despre Iliescu .
  Pentru a strica jocul de glesne al PSD ului ar trebui gasit ceva mai jucy , ceva in genul Breaking News – nu Iliescu ci Dragnea si Tudorel Toader au chemat minerii !
  Cinstit vorbind daca Dragnea s-a pretat sa-i stropeasca pe maifestanti cu tunul de apa montat pe camionul de jandarmi pe care il conducea in noaptea de 10 august 2018, de ce am crede ca s-ar fi jenat sa ii cheme si pe ortaci ?

 4. Au reusit sa scape de Kövesi cu ajutorul presei si nu vad nici o diferenta in cazul de fata, cel al lui Lazar. Se cauta pana se gasesc cele necesare, daca nu se inventeaza, exista destule metode prin care un om poate fi „executat”,
  Este nevoie de „mercenari” , de care nu ducem lipsa” foamea e inca mare, acestia fara nici o zvacnire de constiinta de nici un fel , apasand „tragaciul”
  Repeterea acuzatiilor dupa deviza, orice minciuna mult repetata devine adevar, ei reusesc sa-si indeplineasca obiectivele.
  Politica si presa in Romania sunt mana in mana, o alianta de o tocitate maxima insa extrem de efectiva, mass media este insasi putere si actor politic impunand propria agenda.

 5. Și de era cu 20 de ani mai tânăr domnul Lazăr și tot s-ar fi găsit ceva interpretabil de pus pe seama părinților, a fraților, a vecinilor!
  Orice!
  Oricum!
  Oriunde!
  Manipularea electoratului specific merge!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.