luni, mai 29, 2023

Profanatorii

„Am fost mereu de părere că orice exercițiu democratic începe cu ștampila de vot”. – Adrian Rugină

I. În 30 octombrie 2015, 64 de tineri mureau într-un incendiu în clubul bucureștean Colectiv.

Infernul de 153 de secunde care i-a mistuit a fost posibil datorită corupției metastazate într-un organism politic ale cărei organe centrale erau Victor Ponta și Gabriel Oprea, șefi ai guvernului României.

După o revoltă pe măsura infernului făcut posibil de ei, Victor Ponta și Gabriel Oprea au plecat.

II. În 30 octombrie 2016, la exact un an după ce infernul făcut posibil de el devenise amintire, Victor Ponta declara: „Sper să nu se mai organizeze alt Colectiv!”

Există amoralități atât de monstruoase, încât nu le poți comenta. Aceasta e una dintre ele.

III. Un fapt chiar mai monstruos decât declarația de acum cinci săptămâni a lui Victor Ponta s-a petrecut astăzi, sub ochii noștri, pe canalul „România TV” al lui Sebastian Ghiță.

Întemeindu-se pe o așa-zisă înregistrare furnizată de Anonymous, televiziunea aceasta a titrat: „Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv!”.

Pentru Ponta și Ghiță, trupurile celor 64 de morți și 186 de răniți sunt simple accesorii de campanie. Nu e nici o diferență între ele și, să zicem, gălețile de zahăr și de ulei distribuite prin sate. Toată suferința acestor 250 de oameni, toată suferința miilor lor de rude și de prieteni, nu înseamnă pentru ei nimic mai mult decât orice temă de campanie. Ființele acestea rapace au instrumentalizat totul – corpurile noastre, rănile noastre, morțile noastre, morții noștri: toate acestea sunt pentru Ponta și Ghiță simple instrumente utilizabile în cabelele lor politico-economice.

Nimic nu merită pentru ei empatie: nici măcar un mort ucis în chinuri groaznice dintr-o vină care, măcar indirect, e a lor; nici măcar 86 de morți, dintre care o parte au murit din vina incompetența unui guvern pe care l-au condus; nici măcar rănile purulente & corpurile desfigurate ale supraviețuitorilor pe care tot incompetența lor i-a adus în starea asta.

Vă aduceți aminte de Adrian Rugină și de Claudiu Petre, care au murit întorcându-se în infern & aruncându-se în flăcări pentru a salva pe alții – necunoscuți sau prieteni? Vi-l amintiți pe Adrian Despot, care a făcut același lucru, dar a avut șansa să supraviețuiască? Ei bine, Ponta & Ghiță sunt reprezentanții unei specii riguros opuse: ei sunt total incapabili de empatie. Nu doar că nu vor să scoată pe nimeni din inferni – ei fac infernul posibil, ne împing pe toți în el, iar apoi folosesc cadavrele celor pieriți acolo pe post de combustibil electoral.

Iar ce e mai înspăimântător e asta: că, la un an după Colectiv, infernul e încă posibil. Ponta & Ghiță au nostalgia lui – și sunt gata să-l reconstruiască. Și au toate șansele să reușească.

Ce am văzut azi e anticiparea acelui infern. În care 64 de cadavre au mai ars încă o dată – în speranța că trupurile lor reincendiate vor mai aduce câteva procente electorale arhitecților infernului.

Cu mizeria asta de emisiune, Ghiță a reorganizat de fapt încă un Colectiv simbolic – spre beneficiul electoral al lui & al lui Ponta. Ieșiți la vot. Să nu-i lăsăm pe arhitecții infernului să capitalizeze suferința victimelor.

Pentru că noi, spre deosebire de ei, încă suntem mișcați de empatie. Pentru noi, suferința celuilalt încă înseamnă ceva.

Și vom vota împotriva profanatorilor de suferință & de cadavre.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Declaratii criminale:
  „Sper să nu se mai organizeze alt Colectiv!”

  „Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv!”.
  In opinia acestor ordinari, tragedia de la clubul Colectiv, a fost organizata de cineva.
  (Recent a fost un caz asemanator in SUA; tot Soros o fi „organiuzat” incendiul si moartea a peste 30 de persoane?)
  NB,
  pentru asemenea declaratii fara o minima acoperire, Justitia chiar nu poate face nimic?
  Sa nu mi se aminteasca de „libertatea de opinie si libertatea jurnalistica”
  Caci nu se respecta nici pe Contributors; am patit-o azi..

 2. Pe de o parte, eu cred că a sosit momentul ca publicul ţintă al unor astfel de mesaje şi emisiuni să devină, pe bune, temă de dezbatere în CSAT fiindcă poate deveni periculos exact când te aştepţi mai puţin. Pe de altă parte nu pot să nu remarc faptul că n-am prea întâlnit în mass-media românească comentarii la recentul eveniment similar celui de la Colectiv, petrecut acu’ vreo săptămână în State, soldat cu peste treizeci de victime.

  • In State Putin e vinovat, le-a hackerit stingatoarele si autorizatiile. Doar nu vreti sa sustineti ca e coruptie si ca e de vina administratia Obama si Trump.
   Cam obosita retorica asta cu colectivu , parerea mea. Parca zici ca sint platiti la nr de articole , sau poate doar atat ii duce capul, nu m-ar mira.

 3. Parerea candidat PSD la Parlamentul Ro in 2008, despre „Colectiv”, declaratie luata din ziar : „Ei acum după ce a luat foc nu ştiu ce mizerie din Bucureşti, suflă şi în iaurt. „.

  Florea Crânguş, director general Cilas CF Brașov: „…Contractul de proiectare a costat municipalitatea 118.762 lei(in 2011 N.R.), cu tva inclus. S-a făcut recepţia după terminarea lucrărilor. După recepţie au vrut să o autorizeze, iar ISU Argeş a făcut nişte treburi care trebuia făcute acum 5 ani. Noi avem toate aprobările de la ISU Argeş. Ei acum după ce a luat foc nu ştiu ce mizerie din Bucureşti, suflă şi în iaurt. Nu înţeleg ce vor ei acum. Neregulă gravă de proiectare: intrarea la centrala termică la Centrul …

  Extras din :”Neregulă gravă de proiectare: intrarea la centrala termică la Centrul … http://www.jurnaluldearges.ro/…/18087-neregula-grava-de-proiectare-intrarea-...
  8 sept. 2016 – Firma Cilas CF din Brașov a luat de la Primăria Piteşti peste 1 miliard de lei … Firma din Braşov, care îl are ca director general pe Florea Crânguş, are … avizat din punct de vedere al securităţii la incendiu în data de 24.03.2011, … „

 4. Nemernicii astia nu pot fi dati iin judecata pt profanarea memoriei celor disparuti? Nu se sesizeaza nici una din organismele statului? Nu ii trage nimeni de urechi? Nu l ebate nimeni obrazul?
  ATUNCI HAI LA VOT SI SA O FACEM NOI! SA INTELEAGA CA NE-AM SATURAT DE ASEMENEA SPECIMENE!!!!!!

 5. In fuecare zibvad duretea unui parinteva carui copil a murit in Colectiv. Nu stiu ce sa-i zic omului cu ” obosita retorica cu Colectiv”. Ii urez sa nu simta niciodata atata durere. Think about, omule!

 6. Mengele-Burnei e intrat in atentia parchetului general si al DNA.Vestea asta a fost determinanta. Ministrul Alexandrescu trebuie sa continue asanarea sistemului medical. Mergeti la vot, caci acum nu mai e necesar sa votati „raul cel mai mic”, ci Sansa cea Buna.

  • Probvabil e vorba despre „ministrul Voiculescu”, daca vorbiti despre sistemul sanitar :P
   Dar sinteti indreptatit la confuzii: doar din „cel mai cinstit guvern” au cazut ministri ca din guvernul de tehnoxcrati ;)
   Sigur e Sansa sau Zina cea Buna?
   PNL sau noii salvatori?

 7. Am făcut un efort de imaginație (nefiind excesiv de isteț n-a fost deloc simplu) și am încercat să-mi desenez cum ar fi să trăim în două lumi. Una a celor inteligenți, cu suficiente resurse ca să conștientizeze conexiuni între efecte și cauze, alta a celor care încă se miră că vine iarna. Cum ar fi, mi-am zis, ca între cele două lumi să fie un zid impenetrabil, fiecare dintre ele să trăiască perfect independent, ca și cum nici n-ar fi conștiente una de existența celeilalte. Este, am concluzionat, ceea ce religia, cu întreagul ei spectru de curente, ne zugrăvește a fi dualitatea de dincolo, fericirea supremă a raiului și suferința eternă a iadului. Din această perspectivă logic ar fi ca un individ deștept să afle fără efort calea spre zona pozitivă, măcar în virtutea faptului că o minte luminată poate depista mai ușor fundăturile, gropile și capcanele drumului. Numai că învățăturile biblice atribuie taman pe dos valențele intelectuale, raiul nefiind tocmai la-ndemâna celui care gândește. Și, în opoziție, mult mai fericit este idiotul.
  Trăim, după cum se vede, amestecați. În lumea asta amalgamată, o oarecare parte dintre dintre noi s-au lăsat virusați de o boală grea, aceea a cititului de dragul cărții în sine. Acolo, în cărțile lor pline de vorbe și idei, au descoperit calea spre propriile gânduri, raționamente și îndoieli. Ăilalți trăiesc fericiți cu ce li se dă să rumege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro