miercuri, noiembrie 30, 2022

Proiectul de ţară al României- stagnarea multilateral dezvoltată

Zilele care au urmat lui 30 octombrie 2015 în Bucureşti şi în oraşele României au fost asemenea unei înşelătoare şi dramatice primăveri. Se părea că din tragedia de la “ Colectiv” se naşte nu doar o nouă solidaritate, ci şi un proiect de ţară pe care o parte dintre noi îl îmbrăţişam- o Românie care să refuze, fără echivoc, compromisurile care au alimentat, timp de decenii, subdezvoltarea, corupţia, clientelismul. Erau semnele unui început care ar fi putut da un sens morţii lor.

Dar niciodată în România solidaritatea şi curajul civic nu pot sparge un zid inexpugnabil făurit de statul ce exploatează,extorchează şi domină. Momentul de graţie, cel în care vocea acestei alte Româniii s-a auzit distinct şi mânios, a fost traversat de oligarhia autohtonă cu teama de a fi deposedată de privilegiile ei. Pentru câteva zile, PSD şi PNL au mimat, neconvingător, empatia cu manifestaţii. Retragerea lui Victor Ponta a marcat apogeul acestei false victorii, care a dat ocazia instaurării cabinetului Cioloş.

Stagnarea

Refluxul nu a fost decât unul trecător şi strategic. O dată furia colectivă domolită, stagnarea a revenit să domine România. Căci statul român are un singur proiect de ţară, unul pe care îl urmăreşte cu tenacitate în toate elementele sale:stagnarea, care nu este altceva decât modalitatea de a consolida subdezvoltarea şi a întări privilegiile celor care-şi privesc dreptul de a ne conduce ca pe unul de natură divină. Stagnarea implică, programatic, descurajarea forţelor care ar ameninţa acest echilibru al tăcerii şi furtului. Pacea din România este o pace a îngheţului şi a compromisului generalizat.

Stagnarea se alimentează din această viziune perversă ce reduce pe individ la postura de plătitor docil de taxe, lipsit de orice ambiţii civice. Stagnarea presupune continuitatea practicilor care oferă partidelor politice şi cercului lor de clienţi ocazia de a obţine contracte lucrative. Stagnarea este asociată cu ostilitatea, implacabilă, faţă de domnia legii şi faţă de justiţia independentă. Stagnarea contaminează o întreagă societate şi îi inhibă energiile creatoare. Stagnarea este responsabilă pentru blazarea ce ne obligă să acceptăm că viitorul nu are alt chip decât acest prezent mâlos.

Alegerile locale şi parlamentare din 2016 trebuie citite în acest context al stagnării şi al încremenirii.Disputa, tardivă, ocazionată de natura scrutinului local are darul de a releva, pe de o parte, rapacitatea PSD şi inabilitatea PNL de a –şi asuma rolul de opoziţie efectivă, pe de altă parte. Cât despre cabinetul Cioloş, el este captivul unei majorităţi parlamentare pe care PSD o poate orchestra fără dificultate. Din acest punct de vedere, soluţia constituţională a angajării răspunderii este una riscantă- deşi aparent ruptă, alianţa dintre PSD şi UNPR poate fi reactivată graţie unei înţelegeri în cazul votului pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.

Dincolo de toate aceste tribulaţii constituţionale, stagnarea este vizibilă în continuitatea ce pare de nezdruncinat şi de neînlăturat. “ Noua politică”, evocată cu emoţie demagogică, nu este decât un travesti ridicol, sub care se poate întrevedea aceeaşi practică de patronaj şi de dominaţia arivistă. Ceea ce subminează şansele de refondare a democraţiei noastre este edificiul oligarhic al partidelor, un edificiu care se confundă, prin intermediul patronajului şi al corupţiei, cu cel al statului şi al economiei. Birocraţia de la noi, ineficientă şi supraponderală, este braţul prin care acţionează acest mecanism partinic. Contraselecţia din partidele noastre, acolo unde loialitatea se confundă cu solidaritatea infracţională, face ca stagnarea să fie unica linie de evoluţie pe care România o poate avea, pe termen mediu şi lung.

Stagnarea multilateral dezvoltată este incompatibilă cu exerciţiul, elementar, al libertăţilor individuale. Atacurile, constante, la adresa justiţiei, sunt oglindirea, previzibilă, a acestui reflex de conservare al privilegiilor. Căci stagnarea in care România este captivă este o ordine a inegalităţilor şi a dominaţiei politice şi economice exercitate de cei care trafichează funcţii şi alocă resurse publice, la nivel naţional şi local. Complicităţile politice întăresc acest bloc ce rezistă asalturilor şi tragediilor, permanent regenerat.

Opţiunile acestei Românii oficiale stau sub semnul îngheţului şi al imunităţilor constituţionale. 2016 este anul cel în care acest sistem oligarhic duce încă o nouă bătălie împotriva celor care i se opun, donchişotesc. Stagnarea se înfruntă cu proiectul unui viitor care să nu acela al iobăgiei eterne.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. „Refluxul nu a fost decât unul trecător şi strategic.”
  Si mi-am amintit de „politia timida” a lui Chitac, de pitularea securistilor in orice gauri (sau in unitatile militare), de penitenta unora ca („da, sint un porc”) Paunescu, ca apoi sa erupa cu violenta, ca Vadim cu revistele si partidul, ori Felix cu partidul si televiziunile.
  NB,
  ramin la convingerea ca au simtit un pericol mortal cind a fost citit in Parlament Raportul Final.
  Daca trecutul nu le este condamnat si stigmatizat oficial, au motive sa ridice oricind glasul, „ca doar e democratie”.

 2. Chiar daca propunerea Monicai Macovei pare la prima vedere utopica e totusi cea corecta : guvernul sa-si asume raspunderea pentru un nou mod de alegere a primarilor, pentru vot electronic si pentru parlament cu 100 alesi !
  Exista un risc ? Desigur dar altfel nu se poate castiga !

 3. Intr-adevar stagnare.
  – se vor implini in curind patru ani de cind este tergiversat procesul lui Dragnea privind organizarea si coordonarea fraudarii masive a referendumului, cu milioane de voturi. Aminari peste aminari, din cele mai aberante motive. Audieri peste audieri de martori, cu toate ca probele prezentate de procurori sunt beton. Daca la fraudare au participat citeva mii de persoane, trebuie sa fie audiate chiar toate ? Nu a fost de ajuns ca s-au admis aminari pentru ca fiecare inculapat s-a imbolnavit, fiecare martor s-a imbolnavit, fiecare avocat s-a imbolnavit, dar acum si judecatorii se imbolnavesc pentru a amina la nesfirsit procesul. Nimeni nu ia atitudine impotriva tergiversarilor inventate de judecatori. Nici presa nu a mai consemnat nimic la ultima aminare aberanta de inca o luna de zile.
  – procurorul general, plantat acolo de psd pentu a inchide dosarele infractorilor din usl si pentru a-l hartui pe fostul Presedinte, nu poate poate fi revocat.
  – ministrul educatiei nu gaseste o cale de a-i indeparta pe plagiatori din functii.
  – ministrul justitiei nu reuseste sa blocheze eliberarea infractorilor din puscarii sub pretextul ca au scris lucrari stiintifice. Trebuie sa mai iasa un lot de pseudo scriitori. De asemenea, ministrul justitiei nu reuseste sa-i incarcereze pe infractorii eliberati anticipat , care au prezentat lucrari deloc stiintifice si scrise de alte persoane.
  – CNA-ul, aservit total psd-ului, nu poate fi revocat.
  – Avocatul Poporului, plantat acolo de psd, care nu face decit sa acopere infractiunile psd, nu poate fi revocat.
  – infractorilor din usl, condamnati definitiv, nu le pot fi confiscate averile.

 4. Azi garantul stagnarii este guvernul Ciolos format din tehnocrati, de fapt carieristi cu CV-uri foarte bune, si care se afla in guvern ca sa ii adauge inca o linie CV-ului „ministrul ….2015-2016”. Ce o sa fie dupa aia , putin le pasa, au viata asigurata prin prea multele institutii birocratice ale ONU ,UE si multe altele. Unii sunt sigur si ofiteri de informatii, ca tabloul sa fie complet.De aceea , nu se intampla si nu o sa se intample ceva semnificativ in 2016. Tehnocratii asteapta alegerile sa scape de povara raspunderii, alunecand pe gheata caci daca tuseste PSD dispare guvernul Ciolos intr-o singura zi.
  Cat despre presedintele K.I. ne arata doar ca din cand in cand exista, vorbeste si cu asta trebuie sa fim multumiti.

 5. Fals. Daca Ciolos ar forta mana parlamentului acesta ticalos, nu ar risca nimic. Degeaba baga texte Dragnea – PSD-ul nu ar indrazni sa il dea jos pe Ciolos – si-ar pune in cap intreaga populatie a tarii. Nu sunt ei chiar atat de inconstienti.

  Ciolos este intr-o pozitie de putere pentru ca are opinia publica in spatele lui.

  Daca nu o foloseste ca sa isi impuna punctul de vedere in privinta acestor alegeri , inseamna, cu parare de rau o spun, ca este in aceeasi mafie cu ceilalti, numai ca este unul mai prezentabil, mai spalatel si mai curatel, scos special in fata ca sa ia ochii oamenilor.

  • Cioloș nu e persoana care să forțeze mâna cuiva. E un funcționar european de carieră detașat temporar pe malurile Dâmboviței. Așa cum Stolojan a guvernat ”tehnocratic” țara până la alegerile din 1992, după care s-a dus la Banca Mondială lăsând România pe mâna lui Văcăroiu, tot așa Cioloș se va întoarce la Bruxelles după ce PSD va câștiga alegerile generale de la sfârșitul anului.

 6. Cei ce viseaza „proiecte de tzara” generate de evenimente spectaculoase, ar trebui sa-si aduca aminte de decembrie ’89. Tot sentimente puternice si sperante de mai bine pluteau in aer si atunci. Au trecut mai bine de 25 de ani de-atunci si iata unde suntem azi.
  Nu e de ajuns dorinta, mai trebuie si putinta. Si mai trebuie si ingaduinta. In plus, daca cele dinainte exista, trebuie sa intelegem ca e vorba de un efort continuu si sustinut.
  Poate ca ai nostri politicieni gandesc ca au adormit strada, prin demisia domnului Ponta. Poate ca cei ce au iesit in strada asteapta sa vada „cum se misca” guvernul Ciolos si sunt atenti la ce se intampla. Poate ca „adormirea” asta va fi urmata de o pozitie clar asumata la vot. Sau, poate, nimic din toate astea…

  E clar ca „sistemul oligarhic” se va lupta cu deznadejde, nu ne putem astepta la altceva. Dupa mine, cuvantul-cheie este „deznadejde”. Lumea se schimba si Romania este nevoita sa se schimbe odata cu ea. Volens, nolens. Impinsi sau nu de la spate.

 7. PNL nu are ce opoziție să-și asume pentru că nu reprezintă nicio opoziție, ci participă cu entuziasm la partidocrația existentă. În România, opoziția se află practic în afara partidelor. Și chiar în afara țării, de cele mai multe ori.

 8. Chapeau, din nou! Stagnarea pas cu pas: din ciclul „Tara te vrea prost”: ministrul educatiei se intreaba ce-ar fi daca scoala obligatorie s-ar opri la opt clase? Domnule profesor, de ce nu indemnati la mitinguri pasnice de protest? Politicienii se tem de strada!

 9. dle profesor, chapeau.
  Vrem sa fim deschisi in discutie???? Daca da sa recunoastem existenta gruparii „SA NI SE DEA. ACUM! Nu conteaza de unde, nu conteaza consecintele”
  Componenta:
  cei ce nu stiu/nu concep sa traiasca altfel decat intr-un stat asistential extins [ca pe vremea lui Ceasca: ni se spunea unde sa traim, cum sa mancam, ce sa muncim, ce sa studiem, unde … ce sa… etc]
  . nostalgicii privilegiilor de dinainte de ’89
  . spalati pe creier de diversi politiceni [nu a luat Dan Diaconescu sute de mii de voturi, promitand 20 000 E?]
  . o parte insemnata a sindicalistilor si TOTI SEFII SINDICALI
  . pomanagii de profesie si de vocatie
  Aceasta grupare este sensibula la orice promisiuni aberante [un milion de noi locuri de munca?, pensii date de primarie?].
  Gruparea raspunde pozitiv la ulei, zahar, orez, pelerine, galeti.
  Gruparea voteaza masiv PSD [promotor al statului asistential extins].

  Este parlamentul altceva decat emanatia [fie ea si statistica] electoratului? Este guvernul altceva decat chintesenta parlamentului?
  Asteptam un Mesia care sa produca schimbarea? sau depinde de noi care sa schimbe mentalitatea celor din grupare?

 10. Mmmm …. vorbim de stagnare. Baltesc toti, de fapt. Dar nu putem spune ca nu exista o emulatie, acolo:
  http://inovarepublica.fundatia.ro/2015/10/21/monitorizarea-inregistrarii-noilor-partide-politice/

  Speranta in astia ne e ! Puteti vota cu „Partidul Renaşterea Săcălazului”, sau cu „Partidul „Mândri că suntem Arădeni””” sau daca aveti o idee liberala, cu „Partidul Ideea Liberală”. Pentru nostalgicii dati cu mir, trebuie sa cereti invalidarea anularii „Partidul Creștin Comunist”.

  Esti conspirationist? „Partidul Noua Ordine Mondială a Stăpânului Alpha şi Omega” e pentru tine. Sau poate denumirea asta te caracterizeaza: „Partidul Uniunii Pensionarilor si Oamenilor Saraci din Maramures”.

  Desigur, pentru oamenii confuzi, „Partidul Nostru” it’s the only choice !

  ====

  Serios acum, ce asteptati d-voastra, ca nu mi-e clar? Vine Ciolos si da cu bagheta magica si gata?

  Este Romania capabila de schimbare? Pai sa vedem ce probleme avem de rezolvat:

  http://www.romania-actualitati.ro/romania_tara_cu_cei_mai_multi_analfabeti_din_europa-47885
  http://www.digi24.ro/Media/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/
  etc etc

  Imi pare rau, dar trebuie sa intelegeti ca justitia este numai un capitol, si ala post factum. Nu ne ajuta decit partial. A face furtul greu, educatia, economia si locurile de munca, iesirea din paradigma asta a Romaniei ca furnizor de materii prime, asta trebuie sa va intereseze pe linga justitie.

  Personal as fi fericit ca Ciolos sa reuseasca sa aduca in tara investitori seriosi. Cu leoarbele de la partidele noastre ne-am lamurit, inclusiv cu M10 (partid care nu e in stare sa vada cele de mai sus, MM il voia premier pe unul din justitie).

  Sint curios daca trece comentariul asta de cenzura….

 11. Constatul este corect,dar numai partial!
  Stagnarea generaliizata este imposibila,atat fizic cat si psihologic vorbind,si asta este o veste buna! Pe de alta parte,acolo unde se stagneaza, prin definitie e ceva static,deci nu se afunda ;) si asta e inca o veste buna!
  Daca as fi tanar in Romania,nu mi-as pierde timpul lamentandu-ma,si nici n-as astepta nimic de la nimeni,as face eu ceea ce cred ca trebuie facut!Sunt scarbit de politicieni,neincrezator in capacitatea administratorilor actuali ai tarii?E normal,dar nu serveste la nimic daca raman la stadiul de critica si manifestari tip peace&love!
  As pune de-un partid care sa corespunda ca statut,program si tinuta generala, pretentiilor mele si ale prietenilor mei,i-as face publicitate maxima pe net,as face tot ce trebuie ca sa fim numerosi adica puternici!In Spania Podemo asa s-a infiintat:in cateva luni si astazi sunt o forta politica imposibil de conturnat!
  Este cel mai bun moment pentru a face politica!Treceti la actiune,aratati ca sunteti inteligenti si capabili,invingeti mediocritatea,impotenta si coruptia!Succes!

  • Cit de naiv poti sa fii sa crezi ca infiintind o noua formatiune politica ai vreo sansa sa concurezi cu sutele de mii de votanti imbecilizati a psd-ului, cu milioanele de euro necurati ale unei udrea, cu retelele securiste ale unui oprea – in general cu sistemul pus la punct si rafinat in control si dezinformare pus la punct de intreaga clica politica corupta transpartinica elaborata de „marele partid” spart de fatada in pnlpsdpunrprmuslpcudmr etc etc etc?
   Doar daca eliminam din corpul social si politic pe toti cei ce au fost (si sunt inca) atit membrii de partid- orice partid!!- si le interzicem de acum incolo tuturor care au avut functii alese sau numite politic – aka „acces la ciolan” adica la putere si la bani public, avem o sansa de revigorare si reconstructie a unui sistem politic cu adevarat corect si demografic.
   Daca nu facem in urmatorii 2-5 ani o revolutie (violenta) care sa mature tot establihment-ul actual politic, adminsitrativ si statal, ne meritam singuri soarta

 12. Tara, statul , biserica si partidele te vor sarac, needucat, dezinformat, bolnav si obedient.
  Cel mai mare dusman al cetateanului este statul capusat de partide si de mafii securiste.
  Sperasem ca in noiembrie 2015 rupem cercul vicios, dar multumita lui Klaus Iohannis ne-am trezit iar in mocirla economica, sociala si politica peste care cresc nuferii coruptiei si a privilegiilor unei clase politice scapata de sub orice control.
  Votul – fie la locale fie la generale – nu mai rezolva nimic.
  Le suntem datori cu o revolutie adevarata, cu cit mai violenta cu atit mai bine.

  • citi ani aveti ? ma iertati ptr indiscretie !
   presupun ca aveam cam aceeasi virsta cu dvs la marea revolutie a intregului popor romin,furata sau, daca vreti lovitura de stat. sigur, nu sint io cel ce detine adevarul despre ceea ce s a intimplat in patria dvs., dar va pot spune ca daca se iese ca la 1907, doar aveti sansa sa fiti omorit. in 89 in orasul meu au iesit doar un grup de studenti sa protesteze si i au ucis imediat dupa care auzeai prin oras ca erau beti. nu vedeti ca atunci cind un grup iese sa protesteze ptr o cauza, apare imediat un contra protest ? patria dvs e a statului romin care este la urma urmei un grup de criminali si hoti; punem pariu ca iliescu va muri in patul lui ?

  • Votul nu inseamna nimic? De democratie ati auzit? N-o fi ea perfecta,dar o solutie mai buna inca nu s-a inventat!

   Revolutie violenta? E exact ce le lipseste romanilor azi,cata perspicacitate!
   Dupa care,banuiesc ca inlocuiti hotii corupti si imbogatiti pe nedrept,cu revolutionarii violenti,nervosi si saraci…wow!
   Scapa cine poate :)

   • Din pacate, nu mai inseamna nimic sa votezi.
    Pleaca actuala garnitura din parlament…si pe liste ii avem in toamna pe aceeiasai.
    Democratia e un joc bun cind ambele parti implicate respecta anumite reguli…ceea ce in cazul clasei politice actuale nu se poate sustine, orict de naiv ai vrea sa fii.
    Cind statul , institutiile sale si partidele politice devin o zeama imputita de coruptie, birocratie si fiscalitate, ce sufoca , exploateaza si niveleaza pina la zero orice energie creatoare a cetateanului de rind, atunci nu mai stai sa pui hirtie cu lipici in hambarul infestat de sobolani..mai bine dai foc la toata sandramaua, si apoi o reconstruiesti.
    Si in 2017 o sa imi rinjeasca din senat niste jeguri cu imunitate precum dragnea, oprea sau tariceanu…sau urmasii lor (uneori chiar biologici).
    Sa ma duc – din nou – ca prostul la vot? Sa aleg ce? pnl capusat de pdisti, aripa portocalie a fsn-ului, imbogatita peste masura? Impotenta vechilor penelei, de multe ori complici intru imbogatire si doar spoiti cu liberalism?
    Nici unul din cei ce au fost alesi in ultimii 25 de ani nu ar merita nimic mai bun decit un streang atirnat de un felinar public, sa ii ciuguleasca ciorile pe strada.
    De la bunicuta maligna iliesciana – malefica prin actiune – pina la aia putini care „nu au furat” dar au stat tacind chitic si fiind complici prin inactiune, tacere si oligofrenie la cum si-au construit marile retele baietii smecheri, care acu o ard democratic , principial si constitutional.
    Daca nu ii eliminam …preferabil democratic, dar bien ar fi si violent…ne meritam singuri soarta.
    Intii coctailul molotov, si apoi dupa aia putem reveni la urna de vot. Cu speranta ca urmatoarea haita de sobolani politici vor stii putin mai mult de frica. Fiindca altceva nu prea se vede ca pricep.
    E de datoria oricarui cetatean sa elimine prin orice mijloace o stapinire si un sistem ce nu ii apara si nu ii reprezinta interesele.

    • Statul oricum devine tot mai minimal si tot mai prost gestionat dupa cum se poate vedea … Sigur acum avem o echipa tehnocrata care a inceput sa lucreze asezat … totusi nu exista un inlocuitor viabil si din cate spune Ciolos, nu isi doreste sa continue … ceea ce inseamna, in esenta ca ne intoarcem plus sau minus la aceeasi supa reincalzita …

     Restructurarea societatii prin miscari sociale violente nu e o solutie pentru ca, mai ales in contextul geopolitic actual, tara ajunge in haos, vezi Ucraina …

     Ce se intampla de altfel, ince incet, este ca Statul devine unul minimal iar oamenii capata mai multa libertate de miscare, iar asta e directia spre care trebuie insistat si pe care se poate merge, fiecare sa-si exerseze capacitatea de alegere reala in viata proprie si acolo unde exista constrangeri sa insiste pentru o schimbare, de exemplu in sistemul educational … Oricum, in timp, 20 de ani maxim se ajunge acolo, asa incat e bine ca oamenii sa se obisnuiasca mai repede cu libertatea si sa nu se trezeasca intr-o societate in care statul minimal se va ocupa probabil doar cu supravegherea cetatenilor … neavand in rest decat functii decorative si necompetitive …

 13. Daca ne comparam cu noi insine, probabil ca este stagnare.Dar daca ne raportam la celelalte tari democrate pe care tot speram sa le ajungem din urma, fara indoiala ca regresam, atat din punct de vedere economic dar si din punct vedere al functionarii democratice a statului..Suntem sclavii unui sistem politic clientelar si discretionar dar si a unui electorat captiv si needucat.
  Astfel incat nu pot spune decat ca Brucan a fost foarte optimist in prezicerile sale…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro