marți, octombrie 3, 2023

Propaganda ceauşistă reluată în forţă de mass-media dîmboviţeană

“Am găsit banii lui Ceauşescu. Wow biz rescrie istoria” este anunţul făcut de televiziunea Kanal D, pentru emisiunea Wowbiz a lui Mădălin Ionescu. Pe saitul “Starea naţiunii” se anunţă în titlul unei ştiri că s-au găsit 50 miliarde euro în contul secret al soţilor Ceauşescu, iar în textul ştirii se spune că un oarecare Ştefan Stroie a descoperit că în banca canadiană “Royal Bank” sînt 100 miliarde euro rămaşi de la Ceauşescu.

Adică: am făcut investigaţii serioase, am descoperit conturile lui Ceauşescu, dar nu ştim dacă e vorba de 50 sau 100 miliarde euro, de parcă diferenţa de 50 miliarde euro între cele 2 variante e un mizilic. Relevant, pentru nivelul jurnalismului de pe malurile Dîmboviţei, că în titlul ştirii se vorbeşte despre 50 miliarde euro, în textul ei de 100 miliarde euro, dar jurnaliştii respectivi (Ştefan Stroie şi Mădălin Ionescu) îşi păstrează credibilitatea, găsesc fraieri care să creadă că totul se bizuie pe anchete serioase, nu pe născociri scoase din burtă. Ăsta-i nivelul publicului dîmboviţean! Faptul că în 1989 moneda euro nici măcar nu exista, deci dacă Ceauşescu chiar ar fi deschis vreun cont bancar, l-ar fi făcut în dolari americani (moneda internaţională principală din acea vreme) sau eventual dolari canadieni (dat fiind că banca e din Canada), nu-l observă nimeni.

În comunicatul FSN despre procesul Ceauşescu (linc) transmis în decembrie 1989 de TVR s-a vorbit despre “fonduri de peste 1 miliard de dolari depuse la bănci străine” (deşi în cadrul procesului această sumă nu fusese pomenită). S-au făcut tot felul de anchete dar banii nu au fost găsiţi. Acum însă, aceşti 1 miliard de dolari au devenit 50 sau 100 (nu se ştie precis) miliarde euro. Minciunile de azi sînt mai mari decît cele din 1989. Totul face parte din operaţiunea de propagandă ceauşistă “imensa avere pe care patriotul Nicolae Ceauşescu a lăsat-o poporului român”.

Cîtă avere avea România în 1989 se vedea cu ochiul liber: mizeria generalizată, cozile la prăvălii pentru cele mai simple alimente. Dar acum, mai ales pentru tineretul care nu cunoaşte vremurile acelea, s-a declanşat o propagandă care vorbeşte despre imensele bogăţii de care România ar fi dispus în 1989 şi care ar fi dispărut datorită revoluţiei – motiv de învinuire a revoluţionarilor. Nu e nevoie de nici un fel de dovezi, simpla repetare a unor minciuni e destul să convingă, după cum spunea şi părintele propagandiştilor, domnul Goebbells. Jurnalişti şi instituţii mass-media din Bucureşti cîştigă audienţă, faimă şi bani colportînd minciuni şi falsificînd istoria. Se pare că, pentru publicul românesc, o minciună e cu atît mai de succes cu cît e mai gogonată. Dacă Ştefan Stroie anunţa presei că a descoperit 3 milioane dolari depuşi de Ceauşescu în vreun cont canadian nu-l băga nimeni în seamă, dar dacă a anunţat 100 miliarde euro are şanse să devină erou naţional. Şi dacă nu se vor găsi banii ăştia, o să se spună că nemernicii care vor să facă pierdută urma banilor sînt de vină, ăia mint ca să pună mîna pe bani, iar Stroie tot erou naţional va fi considerat.

Mai citeşte:
– Previziune din 1994: Dacă anumite condiţii sînt îndeplinite, calea spre reabilitarea ceauşismului e deschisă în România. Ion Cristoiu şi raportul SRI despre revoluţie
– Propagandă în ziarul “Adevărul”: eroul Ceauşescu a împiedicat alipirea Deltei la URSS
– Nou episod de propagandă ceauşistă în “Adevărul”
– Nouă aberaţie în cadrul campaniei de reabilitare a lui Ceauşescu: Acesta ar fi vrut să ridice o statuie mareşalului Antonescu
– “Să plece tăticu’, vrem să vină Nicu!”, sau noi minciuni în ziarul Adevărul
– Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
– Din nou despre Ion Stănescu, fondatorul “unităţii anti-KGB” a securităţii
– Valentin Ceauşescu, viitorul preşedinte al României?
– Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
– Mircea Munteanu: Noi dovezi despre criza din 1989 din România. Ministerul de Externe al RSR: “În cazul în care veţi fi întrebaţi (repetăm: numai în cazul în care veţi fi întrebaţi) în legătură cu aşa-zisele evenimente de la Timişoara, răspundeţi cu toată claritatea că nu aveţi cunoştiinţă despre aşa ceva”
– Propaganda ceauşistă deplînge “propaganda neagră” împotriva lui Ceauşescu din 1989
– Execuţia Ceauşeştilor anunţată la TVR (video)

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Domnule Mioc, nu este prima dată când realizatorul emisiunii respective oferă „gunoi senzaţionalist” în mass-media. Probabil că se apropie concedierea sa de la postul Kanal D.

    • M-aş mira ca respectivul să fie concediat. După cîte cunosc eu moravurile din mass-media bucureşteană, omul are toate şansele să-şi consolideze faima de luptător pentru adevăr şi dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Mioc
Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie 1989, eliberat în 22 decembrie. Mi s-a întocmit dosar penal ca urmare a participării la revoluţie (sînt 4 asemenea dosare penale aflate în evidenţa Parchetului Militar Timişoara ca urmare a revoluţiei din 1989). În 28 iunie 1990 dosarul penal primeşte rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale ca urmare a faptului că infracţiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost eliminată din codul penal. Rezoluţia parchetului o găsiţi la http://wp.me/pjejF-3CV Volume publicate: - Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994 - Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995 - Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997 - Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999 - Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002 - The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007 - Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003 - Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004 - Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004 - Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. - Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006 - La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007 Coautor la următoarele cărţi: - O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan - Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş - Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro