luni, iunie 17, 2024

Propunerea lui Navalnîi: luaţi vizele şi averea oligarhilor ruşi. Cu exemple şi poze

Acesta e un long tweet al dizidentului rus Aleksei Navalnîi tradus integral de EFOR pentru publicul român, cu tot cu ilustraţii, cu permisiunea explicită a autorului.

Putin se războieşte cu Ucraina de şase luni. Încă din ziua 1 liderii occidentali au declarat ferm că oligarhii lui Putin şi corupţii vor fi supuşi imediat sancţiunilor, că de data asta nu vor mai scăpa. Dar au scăpat. Ăsta e un text scris la furie, deoarece nu se mai mişcă aproape nimic în direcţia asta. Există un personaj în The Simpsons, primarul corupt Quimby. Vorba lui favorită este: “Am auzit cum se deschide o servietă?”. Imi amintesc de el mereu când văd cum oligarhii lui Putin şi enablerii lor (lobişti, avocaţi, bancheri) blochează cu succes sancţiunile, chiar şi pe vreme de război.

Situaţia e aşa: pe de-o parte există susţinere deplină în Parlamentul European, parlamentele naţionale, Congresul şi Senatul SUA pentru sancţiuni masive împotriva promotorilor războiului şi celor care profită de el prin şpăgi. Pe de altă parte, imediat când se ajunge la chestiunile concrete, tot efortul se pulverizează şi se îngroapă în proceduri pe partea executivă. Nu se întâmplă nimic: liderii ţin discursuri impresionante dar decizia se înţepeneşte pe undeva.

Să vă dau câteva exemple. Cum e posibil ca Alexei Miller, şeful Gazprom, gangsterul cel mai de încredere al lui Putin încă din anii ’90, omul care a furat literalmente Gazprom iar acum sponsorizează familia şi amantele lui Putin, să nu fie pe lista europeană de sancţiuni? Cine poate să-mi explice de ce Secin, şeful Rosneft (compania de petrol) e pe această listă iar Miller nu?

Secin şi Miller

Putin, Secin şi Miller au împărţit acelaşi birou în primăria St Petersburg, sunt prieteni apropiaţi; ultimii doi conduc câte o companie de stat, amândoi sunt nişte bandiţi. De ce Miller poate călători liber prin Europa? UE a sancţionat prompt pe fictivul “hatman” al Armatei Atotputernice a Donului şi pe tipul ăsta cu puşcă. Cu alte cuvinte, nu-i vom mai putea vedea la clubul miliardarilor din Porto Cervo, nici avioanele lor private aterizând la Milano. Dar Miller poate în continuare să facă toate astea.

Mai departe: sancţiunile americane nu-l vizează pe Roman Abramovici, portofelul de încredere #2 al lui Putin, care a plătit pentru construirea palatului de la Gelendjik (lângă Soci). Dar firmele lui Abramovici furnizează în continuare produse metalice Ministerului Rus al Apărării; cum de nu sunt la index? Să nu uităm: sancţiunile sunt necesare pentru a forţa agresorul să oprească războiul, să pună presiune pe el. Şi există decizii complicate de luat precum embargoul pe petrol şi gaz. Dar există şi soluţii simple: sancţiunile la adresa persoanelor. Pentru ele nu-i nevoie decât de voinţă politică.

A, bine, e nevoie şi de tăria de a nu mai asculta avocaţii şi lobbiştii plătiţi care tropăie prin birourile guvernamentale şi ameninţă cu procese. Sau mai grav, propun oficialilor poziţii de partener în firmele de avocatură în schimbul tratamentului special pentru clienţii lor. Nu vreau să arunc cu acuze nefondate, dar cum altfel să-mi explic faptul că până acum doar un mic număr de oligarhi şi şpăgari au fost sancţionaţi, dar deja au început discuţiile despre necesitatea de a scoate unii oameni de pe listă?

Iată aici lista Forbes cu cei mai bogaţi 200 de ruşi: doar 46 din ei sunt sancţionaţi în UE, UK sau SUA. Asta nu prea seamănă a război total cu oligarhii lui Putin, nu? Potanin îl laudă public pe Putin. Declară în stânga şi în dreapta că sancţiunile nu contează, că politicienii occidentali nu-s învăţaţi cu greutăţile şi disconfortul, dar el, de dragul lui Putin, o să îndure orice va fi să fie. E numărul 2 în topul Forbes şi nesancţionat.

Oligarhii Bokarev şi Mahmudov: ăştia sunt adevăraţi mafioţi implicaţi în crimă organizată; daţi un google după ei. Companiile lor furnizează motoare diesel pentru marina militară rusă.

Oligarhul Ziyad Manassir a plătit pentru palatul lui Putin şi a mai dat încă două cadou lui Miller: oare a reuşit să păcălească Bruxelles-ul şi Downing Street sub vreun nume fals? Cum altfel ar putea întreaga lui familie să locuiască în Franţa şi UK?

Georghi Berezkin, responsabil pentru distrugerea libertăţii de exprimare în Rusia, oligarh, mogul de media de propagandă şi proprietarul a şase cabane în Courchevel. Ceva sancţiuni? N-am auzit. Mi-e clar că oficialii occidentali fie nu-şi fac treaba cu bună credinţă, fie le place să se lase prostiţi. Sau am auzit cum se deschide o servietă?

Liza Peskova, fiica purtătorului de cuvânt a lui Putin, a transferat mamei apartamentul din Paris primit de la tăticul (mama are alt nume de familie). Proprietatea, lângă Arcul de Triumf, pare asigurată de-acuma; well done, Liza.

Chiar şi dementul de Medvedev, care glorifică zilnic războiul şi ameninţă statele vecine cu invazia, a păcălit Uniunea Europeană transferându-şi iahtul Fotinia pe o firmă oarecare. Acum acesta este pus la fereală în Finlanda.

Sau luaţi pe Valentina Tereşkova, celebra cosmonaută, acum membră a Dumei de Stat şi faţa publică a partidului lui Putin: şi ea se poate duce liniştită la casa pe care o are în Italia. Nu e sub nici o sancţiune doar fiindcă a lipsit de la parlament în ziua când s-a votat invadarea Ucrainei.

N-a cerut nimeni ca toţi aceşti amorezi ai lui Putin să fie executaţi sumar, ori să se dea foc iahturilor şi vilelor lor. Nu, tot ce am cerut noi e interdicţia de călătorie şi îngheţarea activelor. Dacă urăsc aşa tare Occidentul, n-ar trebui să mai meargă acolo! Ştiaţi că Putin întreţine o întreagă armată de celebrităţi cu Z pe tricou şi spume la gură care-i elogiază măreţia? Soluţia e simplă: dacă faci propagandă pro-război în public, să fii interzis în UE, SUA şi UK. Pentru 20 de ani.

Asta ar trebui să funcţioneze şi invers, printr-un mecanism banal de evitare a sancţiunilor. Vrei în Occident? Atunci trebuie să declari public că eşti contra războiului şi că nu susţii regimul lui Putin cu vorba, fapta ori cu bani. Nu ne putem aştepta la fracturi în elita putinistă pe tema războiului dacă, în loc de atâta pălăvrăgeală, nu utilizăm beţele pe care le avem contra lor şi îi lăsăm să păstreze toţi morcovii.

Să fim sinceri şi să recunoaştem că oficialii vestici nu se vor mişca fără presiune externă, mai ales atâta timp cât avocaţii şi lobbiştii angajaţi de bandiţii lui Putin fac zgomotul ăla promiţător al servietei care se deschide. Fac un apel către toţi alegătorii şi aleşii din UE, UK, USA şi Canada să pună deci presiune pe instituţiile lor executive, să descurajeze demagogia şi să aplice urgent sancţiuni personale drastice la adresa bandiţilor lui Putin.

Oficialii occidentali trebuie să susţină Lista celor 6000 (întocmită de fundaţia lui Navalnîi, nt) sau să-şi creeze propriile liste, în loc să discute la nesfârşit, adică să aplice ceea ce au declarat tare şi cu pasiune încă din prima zi de război.

Lista enablerilor lui Putin https://acf.international/list-of-war-enablers

https://twitter.com/navalny/status/1559528130041319429

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

 1. Long tweet sau nu explicatii exista de fiesce data .Neavind acces la adevarul zicerilor din text el fiind mai degraba o modalitate de impulsionare politica , nu putem sti cu exactitate rolul jucat , de-a lungul timpului , de fiecare cetatean ce este nominalizat de catre Navalnii .Ceea ce putem banui este extraordinara coruptie existenta in intreaga societate din Rusia si desigur modalitatile ce tin de punerea in practica a modelelor de coruptie acolo unde fiecare Magnat , indiferent de apartenenta lui statala ,avea rolul lui bine stabilit .Este evidenta si verificabila ,aflata in acest moment doar la nivel de posibilitate , marimea legaturilor intre cei care asigurau, de o parte si de alta, parcursul furnizarii de gaze si petrol Europei . La nivelul deciziei se cunoaste foarte bine contributia fiecaruia . 32 de ani Europa a beneficiat de resursele energetice ale Rusiei , discretionar, la preturi foarte mici .Povestea este cu siguranta cu mult mai mare si probabilitatile sunt si ele , uneori ,purtatoare de adevar . Una peste alta sanctiunile , ca parte a decuplarii totale de Rusia , isi fac si ele treaba . Vedem acum si o decuplare etnica urmata de migratii in masa pe masura ce cetateniii rusi si filorusi din Crimeea si Zaporojie , inteleg cum apararea lor , a celor aflati in teritoriile ocupate , este doar o iluzie ce devine realitate .Esecul ocuparii Ucrainei se prefigureaza la orizont si el nu va fi datorat loviturilor militare decit in masura in care acestea alunga cetatenii din zonele bombardate de o parte si de alta .Un simplu accident in Zaporojie alunga pe toata lumea .Loviturile din Crimeea fac si ele acelasi lucru .

 2. În contextul chestiunii discutate, “corupţie” se referă nu la cea din Rusia, ci la coruperea unor oficiali occidentali ca să se întârzie sancţiunile. Asta e tema de discuţie aici a lui Navalnîi şi ar include şi un afacerist rus care ar fi ipotetic corect şi necorupt la el acasă (greu de imaginat totuşi) dar vizat de sancţiuni pentru că susţine războiul lui Putin

   • @neamtu am citit un pic articolul din link si m-a luat cu fiori, insa sa stii ca ideea de a genera o problema mare care apoi sa fie rezolvata tot de cel care a generat-o, este o practica ruseasca pana la urma. Adica, ii strang pe nemti un pic cu usa, pentru ca apoi sa vina la Putin disperati dupa gaze ieftine. Daca se lasa cu astfel de proteste radicale, atunci situatia poate degenera urat si se termina totul. Inchidem usa, tragem obloanele si plecam acasa. „Ecosocialismul” este noua politica sprijinita tot de rusi pentru a aduce economic Europa (Germania) la stadiul de acum 70 de ani. Mie mi-e teama ca Putin urmareste tocmai sa ajunga la Berlin, iar pentru asta sunt convins ca ar putea primi sprijin dintr-o parte a societatii germane. Nemtii devin mai melancolici atunci cand se gandesc la trecut. Oare intamplator apar zilele astea niste dosare de coruptie impotriva lui Olaf Shulz?

    • Nemții sunt oameni adulți și vaccinați, ar trebui să fie capabili să înțeleagă și singuri în ce direcție se îndreaptă societatea lor.

     Însă România este forțată să aplice aceleași politici energetice, via Berlin sau via Bruxelles, nu contează. Asta n-ar trebui să se întâmple și exact aici e nevoie de ”deconectare”: și-au închis centralele nucleare? Să le fie de bine. Dar asta nu înseamnă că e acceptabil să trimită pe forumurile de limbă română postaci care să lupte împotriva tehnologiei nucleare și în România.

     • @Harald
      Trebuie sa intelegi ca tehnologiile nu au culoare politica (asa cum insinuezi mereu). Ma mir cum un mare conservator (asa cum te prezinti;) nu se simte putin deranjat de forma finantarii centralelor „de stat” din estul Europei.

      P.S. Unele tehnologii noi (cum ar parcurile eoliene offshore, centrale turbo pe gaz, instalatii de stocare energie, productie hidrogen, etc) sunt subventionate de Bruxelles cu un 15-30%, iar restul finantarii vine din partea capitalului privat. In contrast, centralele nucleare „de stat” sunt finantate cu datorii guvernamentale (in proportie de 100%) penru a produce energie electrica scumpa (@150$/MWh la turbina), iar apoi sa fie vanduta baietilor destepti la un pret de 50-60 $ /MWh. Cine plateste diferenta (contribuabilii romani?). Sau astepti cumva s-o plateasca contribuabilii germani?

 3. In cazul nostru coruptia nu poate fi decit transfrontaliera . Posibiltatea ce ne-ar arata cum numai unii oficiali din UE ar fi corupti , fie doar si pe segmentul ce cuprinde aminarea unor decizii , nu poate fi valabila decit adaugind in melenjul coruptibililor toate partile ce asigurau circuitul banilor obtinuti din procesul ce insotea intreg sistemul atasat procedurilor incepind cu extragerea transportul, stocarea si vinzarea resurselor de energie . Nu putem separa lucrurile decit daca dorim sa ne facem a nu vedea intregul .

  • la orice articol aveti ceva de spus, va pricepeti la toate!:)
   Imi mentin parerea exprimata anterior, idot util sau troll rus!

   • Nu sunt un simpatizant al domnului samaritean.
    Dar, nu asa ca si cind te uiti in oglinda vezi trolli rusi? E o obsesie de a ta?

    Am fost de nenumarate ori cenzurat pe aceasta platforma, din motive numai de cenzor stiute. Ma intreb cum de scapa regulat asemenea postari? Aduc ceea ce se numeste valoare adaugata, sau e asa un hobby al moderatorului sa permita jigniri gratuite fara nici un argument?
    P:S Sunt un adept entuziast al libertatii de opinie, dar e necesara o anumita consistenta, ori moderati ori nu.

    • @Dan – pentru informarea ta, ”neamtu tiganu” și-a făcut public numele real în mai multe rânduri și este printre puținii comentatori care se pot lăuda cu așa ceva.

     Problema comentariilor lui e alta: ele îi deranjează pe neomarxiști, care sunt împotriva Rusiei doar de formă. În timpul ăsta, comentatorii Berlinului nu deranjează pe nimeni, aceia sunt perfect OK, right?

     Încercarea de a îndepărta de pe forum comentatorii cu alte opinii denotă mentalitate totalitară. Încercarea de a face asta pentru a 10-a oară la rând denotă o misiune asumată. Și, din păcate, nu doar una auto-asumată.

    • @neamtu tiganu – ca opinie personală, e chiar unul dintre moderatori, cel care se ocupă cu atacurile la persoană. Metoda e brevetată pe Hotnews.

 4. Sanctiunile contra oligarhilor ar avea doar valoare simbolica. Pana una alta, nu exista nicio speranta ca puterea poliitca in Rusia sa ajunga in mainile unor reformisti pro-occidentali. Generatia actuala il detesta pe Gorbachev si il iubeste pe Stalin. N-ai cu cine. Asa ca singura solutie de securitate pt restul lumii e ca Rusia sa ramana corupta, saraca si inapoiata. Prea saraca si prea inapoiata sa-si mai poata permite operatiuni speciale.

  • Tehnologia occidentala de care armata lui Putin are azi nevoie ca de aer poate fi cumparata, traficata sau furata. Pentru toate cele trei modalitati este nevoie de dolari SUA, lire UK sau Euro. Oligarhii din buzunarul lui Putin au acces la fonduri enorme, cetatenii rusi care capata invoire de la autoritatile ruse sa plece acum din Rusia au la dispozitie fonduri de care Putin cu greu s-ar putea desprinde in conditiile efortului de razboi din Ucraina. Statistic, 3 din 4 rusi sprijina razboiul lui Putin, este probabil ca printre oligarhi si “turistii” rusi procentul sa fie semnificativ mai mare. Sa fie 100%?
   Da, averile oligarhilor trebuie inghetate de occidentali. Da, calatoriile rusilor in occident pe timpul razboiului sunt suspecte.

   • ok, astea sunt lucruri stiute. ce vreau sa spun este in cazul de fata unul din motivele pentru care armata rusa se descurca atat de prost este tocmai coruptia generalizata, patronata de personaje ca cele mentionate in articol. cauciucuri de slaba calitate ca sa poata sa bage si prietenii regimului niste milioane in buzunar, si alte n asemenea exemple. presa occidentala parca vrea sa se lupte cu coruptia chiar si atunci cand ne ajuta. orice vila de lux si orice iaht sunt bani furati in rusia si trimisi afara. din partea mea veniti, baieti. traiti bine. cumparati iahturi. intretineti-va amantele pa Paris. respectati-va. lucurile care trebuiesc blocate sunt importul de materii prime din Rusia si exportul de tehnologie de orice fel. dar produse de lux catre oligarhi sa le vanda fara numar si la pretul pietei. partea de capital e deja rezolvata de la sine, nu mai trebuie sa faca nimeni nimic. niciun investitor occidental normal la creier nu o sa mai bage banii in Rusia multi ani de acum inainte. sa se descurce cu capitalul chinezesc si nord-korean.

 5. Ca Navalnii scrie ce scrie, mi se pare normal. Nu prea am inteles de ce s-a intors in Rusia, dar ma rog, a vrut sa fie erou. Desigur ne vom simti cu totii mai bine daca vor fi sanctionati oligarhii. Parca-i vad, saracii, ca vor fi nevoiti sa mearga numai in Maldive, Dubai, Republica Dominicana, Mexic, China si inca in vreo 50 de state. Ce trist or sa fie ca numai pot merge la Berlin.
  Citi nazisti au trait, dupa ww2, fericiti in America de sud!?

  Ce nu pricep e, unde se va ajunge, vad ca se escaladeaza zilnic acest conflict. Nebunul de Putin ameninta ca va inchide si centrala nucleara din Ucraina.
  Tone de pesti morti in Oder. Incep sa dipara si conservele de peste. Cica ar fi o alga otravitoare. Rinul se goleste, seceta cit casa, fara Rin nu va mai fi benzina, deoarece o parte din Benzina vine cu vaporul. Scumpire, scumpire.. Azi trebuia sa ploua, mult, dar s-au inselat, au schimbat-o, au zis ca nici miine nu va ploua.

  • Nicaieri nu arata bine, Neamtule, nici macar la frantujii nucleari si, iaca, la elvetieni! Asta-i buna, daca minuscula Elvetie are probleme cu energia, asta-i semn rau de tot. Ca nemtii baga mare pe carbuni nu e deloc o noutate insa sint niste cereri de carbuni prin Europa de te iei cu miinile de par! Si de oriunde, Canada, Columbia, mai multe tari din Africa, Indonezia, de la dracu de oriunde si cu oferte de preturi de cumparare de speriat, 1.5-2x fata de cit era piata anul trecut pe vremea asta. Inclusiv din Rusia si se si fac! Nimeni vreodata nu-si putea imagina asa ceva si ma tem ca e doar inceputul saraciei energetice a unei bune parti a europenilor pentru citiva ani de-aci incolo.
   Industria energofaga? Aleluia! Despre gaze ramine cum ne-am inteles, dam pe ele 51 de miliarde anul asta cind ne-au costat anul trecut, pe Evropa, zic, 6. Ca LNG-urile e scumpe. Si nu par a ne ajunge pina-n primavara nici astea de le luam cu disperare logistica acum. Daca bagam carbuni ne costa sub 4, ocazie cu care de restul de bani curatam si inlocuiam naibii termocentralele europene vechi si n-aveam griji.
   Iar Romania cu importuri masive de electricitate din Sud, si din Ukraina (!) a cam pus-o de mamaliga, e seceta si pe-aici, sa nu ajungem sa-i invidiem pe cei care ard lemne in sobe si in centrale, sa-i iasa lu’ Dragostin de bisnitz.
   Nu cred ca stie cineva unde vom ajunge sau, fereasca sfintul, unde se poate ajunge. Poate se roaga Ursula sa bata vintul in Marea Nordului.

  • Navalnii, pentru cei ce i-au urmarit interviurile, este un exaltat mistic rus, arhipatruns de nobletea misiunii mesianice ruse. Nu cred ca este un opozant, de vreme ce isi doreste acelasi lucru pentru rusia pe care si-l doreste si putin – expansiunea si cresterea puterii, pana la explozia finala.
   Nu inteleg de ce mai respira, cand indivizi mai putin periculosi au primit demult un glonte in ceafa sau intre ochi. Oligarh nue. baron nu e. Atunci gru ? fsb ? care factiune il sprijina si de ce ? Poate chiar tarul sa-l bage inainte, ca momeala ? A propos, spionul assange ce mai ciripeste ? Se zvonea ca stie enorm de multe (despre occidentalii rai, desigur) dar totodata nimic (conform declaratiilor, nu dezvaluia nimic concret). Al cui era ? Daca mai este.
   Nu am incrtedere in navalnii, este un al n-spelea imperialist rus, iar faptul ca mai traieste dupa „tentativa esuata” de otravire (pe care cred ca si-a facut-o singur), care la altii nu da gres nicicum.

 6. De la bun început oamenii cu cap au avertizat că o să fie probleme cu sancțiunile asta. Probleme legale. Și, in subsidiar, morale.

  Problemele legale puteau fi rezolvate prin lege. Dar nu s-a întâmplat asta: nu există deocamdată un temei legal solid pentru judecata ce ar trebui urmată de sancțiuni (că nu e vorba de dreptul internațional penal ce vizează de pildă crimele de război). Cine e îndrituit să judece și condamne, cine are competențe de investigare și punere sub acuzare, cine execută sancțiunea? Până unde se întinde domeniu complicității cu statul fascist al lui Putin? E oare suficient să te declari, pe moment, impotriva războiului de agresiune putinist și puf! ai scăpat de ghearele legii? De ce nu sunt judecați in primul rând demnitarii europeni ce au trădat Europa și s-au lăsat angrenați in caracatița fascistă a dictatorului? Și uite așa ajungem la partea morală: noi ne așteptăm de la niște indivizi profund imorali, tarați pe filieră ideologică și financiară, total compromiși moralmente de raporturile indecente cu regimul Putin, să ia astăzi decizii corecte, morale, menite să separe apele. Or asta, că ne place sau nu, cu aceleași lepre ce s-au erijat in apărători ai păcii europene chiar in timp ce hrăneau căpcăunul belicos cu bani europeni, nu se poate. Pentru că Europa este condusă de mai bine de 2 decenii de lighioane corupte ce au supt la câte 2 și 3 dictatorași deodată (din Orient până-n Venezuela), astăzi nu avem incă in Uniune un Parchet adevărat, o legislație penală federală și, cel mai important, absența totală a noțiunilor de trădare și sabotaj in doctrina penală europeană. Nimeni la vârf nu poate fi anchetat, condamnat și vârât in pușcărie pe veci pt răul extraordinar săvârșit asupra noastră. Și spun chestiile astea de mai bine de cinșpe ani, chit că mi-am luat pumni virtuali in gură de fiecare dată (că pasămite io, euroscepticul cârcotaș, sunt inamicul public vândut rușilor prin simplul fapt de a critica struțo-cămila UE). Și deocamdată nu văd niciun semn că lichelele europene ar face vreun pas înapoi. Din contră, unii din ei au un tupeu fantastic, intr-atât incât își dau in judecată statele pentru că și-ar fi pierdut pasămite in mod nedrept privilegiile de demnitari pensionari de lux din cauza contactelor pe față cu clica fascistă a Rusiei.

  • Cumva inconsecventă atitudinea perenă eurosceptică cu solicitarea existentei unei legislații punitive la nivel unional. Fiind împotriva unei integrări constructive, e irealist să așteptați mai întâi măsuri coercitive, înainte de a avea o legislație organică si instrumente eficiente până la nivel subunional. E ca și cum s-ar începe construcția cetății plănuind carcera. Nu zic, or fi existat și suverani cu astfel de viziune in feudalism, dar noi trăim intr-o paradigmă in care vinovăția și premeditarea trebuie dovedite, iar nu inocența sau naivitatea.
   Legitimitatea celui ce a făcut ceea ce a făcut acum doua decenii nu o amendați, ci, așa cum reiese (si) din alte comentarii, pe cea a celor de la care așteptați azi revanșă. Nu sunt aceeași, așa cum presupuneți.

   • „Cumva inconsecventă”
    Ba deloc. Iar feudalismul e fix in altă parte, adică in inima Uniunii. Scepticismul meu a vizat dintotdeauna structurile birocratice ale entității, nelegimate democratic și imunizate prin neașezarea la fundația Uniunii a unui Cod Penal federal minimal care să protejeze Uniunea de abuzurile, corupția, furtișagurile propriilor birocrați. Actuala structură acționează cu impunitate totală, precum aristocrația evului mediu, ba chiar mai rău dacă e să ne gândim că acei feudali de odinioară erau oarecum temperați in elanul lor autoritarist de existența unei alte tagme privilegiate -clerul, concurența dintre politic și religios conducînd in cele din urmă la războaie ce au slăbit treptat puterea ambelor tabere in raport cu populația. Dumneavoastră sunteți cel care susține până-n pânzele albe acest sistem medieval ce perpetuează o clasă de privilegiați total iresponsabili (penal, politic și moral). Și e tare interesant cum acuzați pe alții (iată, pe mine) de fix gândirea medievală, discreționară și arbitrară, pr care o apărați de fiecare dată când vine vorba de Uniune.

    „E ca și cum s-ar începe construcția cetății plănuind carcera.”
    Chiar așa? Legea este carcera? Hai să fim serioși: Legea penală este insăși temelia și deopotrivă armătura zidurilor cetății, fără ea nici măcar nu putem vorbi de cetate, ci de o îngrămădire de vreascuri și valuri de pământ care la prima furtună vor dispărea in neant odată cu omuleții ce vremelnic au stat cocoțați intr-un castel de nisip..

    „Legitimitatea celui ce a făcut ceea ce a făcut”
    La vorbitu-n dodii nu am de ce să răspund.

    • Actuala structura europeana acționează conform TUE, trimițând toate diferendele la CJUE, acolo unde fiecare stat membru are reprezentant. Mai fair nu se poate.
     De acord cu lege penală, dar dumneata vorbeai de temniță: Nimeni la vârf nu poate fi anchetat, condamnat și vârât in pușcărie pe veci pt răul extraordinar săvârșit asupra noastră. E puțin ciudat cum ar putea, de exemplu, CJUE să decidă asupra lui Gerhard Schröder, ale cărui decizii au privit numai Germania, iar asta încă înainte de înființarea acestei curți. Căci bănuiesc ca pe fostul cancelar îl aveați în vedere când înșirați dodiile astea: „Și deocamdată nu văd niciun semn că lichelele europene ar face vreun pas înapoi. unii din ei au un tupeu fantastic, intr-atât incât își dau in judecată statele pentru că și-ar fi pierdut pasămite in mod nedrept privilegiile de demnitari pensionari de lux din cauza contactelor pe față cu clica fascistă a Rusiei.” Din citatul ăsta rezulta că statul respectiv ar fi luat deja măsuri împotriva pensionarului de lux, pensionar care nu a avut nimic cu UE, dar pe care-l numiți „lichea europeană”. Deși sunt de acord cu „lichea”, în ceea ce privește „european” termenul trebuie lămurit.

  • Bravo @euNuke! Bine scris si argumentat. Trebuie sa mai precizam doar ca liderii europeni au fost compromisi inca din anii ’90, nu doar de ieri, de azi. Cartitele ruse au fost active la varful institutiilor UE de zeci de ani, iar asta n-o spun eu, ci unii fosti spioni rusi care astazi nu mai sunt printre noi, din pacate, fiind omorati cu Poloniu.
   Cine raspunde? Nimeni n-o sa raspunda, pentru ca ne vor pune aceeasi placa veche cu stabilitatea si bunastarea europeana care trebuie musai pastrate no matter what, iar ei isi vor continua business as usual cu Moscova. „Inchiderea ochilor” la practicile imorale si la afacerile cu dictatori este o practica europeana, nu este nimic nou. Actuala criza energetica se datoreaza si acordurilor „verzi” sustinute frenetic si fara logica de catre administratia europeana, nu doar intreruperii de gaze rusesti. Cei responsabili pentru acest dezastru nu vor mai fi in functie sau printre noi atunci cand vor putea fi trasi la raspundere. Exact ca in cazul lui Iliescu, faptele se vor prescrie.

   • Cartitele ruse au fost active la varful institutiilor UE de zeci de ani
    mike, UE are abia 15 ani de existență in forma actuală. Cum explicați atunci activitatea de acum „zeci de ani” a unor cârtițe ruse la vârful unor instituții care încă nu existau? Ce anume, ce au sabotat au făcut cârtițele la vârful CE, PESC sau CPJ (UE neexistând încă)? Câteva exemple concrete ar fi binevenite.
    Actuala criza energetica se datoreaza si acordurilor „verzi” sustinute frenetic si fara logica de catre administratia europeana, nu doar intreruperii de gaze rusesti.
    Păi mie mi se pare că, dimpotrivă, actuala criză se datorează încetinelii cu care se promovează energia verde. Râurile și fluviile din Europa sunt la cote minime, iar asta se datorează schimbărilor climatice. Ca urmare în Franța centralele nucleare nu furnizează destulă energie. Nici în Elveția nu este asigurat necesarul energetic. Ambele țări importă energie din Germania, care din fericire nu prea mai are centrale nucleare. Dacă dotarea lor cu instalații eoliene și solare ar fi fost mai avansată, evident că necesarul actual ar fi fost mai mic și mai ușor de surmontat.
    Și, poate, dacă am fi investit mai mult si mai din timp in verde, n-am fi avut veri chiar așa de „frumoase”, cu atâtea recorduri an de an. Petele ălea puține din soare cu care ne amenințau acum 2-3 ani răciriștii n-au făcut mare lucru, iar între timp se înmulțesc.
    Incendiile de pădure încep să devină o obișnuință și în țări în care în trecut nu apăruseră astfel de fenomene. Pentru controlul acestora este nevoie de resurse și energie suplimentare. Se datorează aceste incendii acordurilor verzi? Nu cumva tot energiilor negre?
    Dar poate greșesc, n-ați vrea să vă susțineți totuși cu ceva argumente afirmația citată mai sus?

    • Păi mie mi se pare că, dimpotrivă, actuala criză se datorează încetinelii cu care se promovează energia verde. Râurile și fluviile din Europa sunt la cote minime, iar asta se datorează schimbărilor climatice.

     Hantzy, te cam contrazici, pai daca riurile si fluviile sunt la cote minime cum sa produci energie verde, ca doar si hidro e energie verde. Sau te referi doar la eoliene si solare? Eu personal nu-mi pot imagina ca eolienele si solarele ar putea vreodata sa produca atita energie cit e necesara lumii.
     Fa o socoteala, include posibilitatiile de stocare. Vei vedea, mai vorbim peste 30 de ani :) https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/gr%C3%BCne-energiewende-war-unsinn-%C3%B6konom-hans-werner-sinn-im-interview/ar-AA10Peit?ocid=msedgntp&cvid=0cd7aeffe7ac408883d4bc597f183d89

     • NT, nu cred că pe râurile europene se vor mai construi hidrocentrale noi. Ceea ce avem, e aproape de maximul posibil. Hidro e posibil însă pe ocean: curenți, maree, valuri.
      Mă contrazic în măsura în care schimbările climatice NU SE DATOREAZĂ ENERGIILOR NEGRE. Nu întâmplător am pomenit de petele solare: natural ar fi trebuit să trecem printr-un ciclu de răcire, dar reversul e realitatea. S-ar părea că oamenii de știință au dreptate. Cunosc criticile (îndreptățite) cum că știința nu se face plebiscitar, dar criticile adresate metodei nu implică și că rezultatul ar fi neapărat altul. Ca urmare, se poate presupune că o politică a mediului mai responsabilă în trecut ar fi evitat, poate, veri cu cote minime pe râurile europene. Nu merge hidro, adevărat, dar nu plutesc nici barjele cu cărbune, nu funcționează nici nuclearele, singurele surse neinfluențate sunt cele astrale. Sunt de acord cu tine, cu ele nu acoperim necesarul. Dar aș face un alt calcul, nu cel pe care mi-l propui. Să adunam exact câte gaze cu efect de seră emitem și să măsurăm variația concentrației lor în atmosferă și aciditatea oceanelor, iar diferența să reprezinte „bugetul” pe care natura ni-l pune la dispoziție an de an. Atât ne putem permite din tehnologii convenționale și trebuie să ne ajungă exact așa cum ne ajunge salariul lunar. Restul trebuie să-l obținem din alte surse, unele nepoluante.

     • @neamtu tiganu
      In Romania, ponderea energiei solare poate ajunge lejer in jur de 10-15% din mixul electric (Germania produce in jur de 10%) iar ponderea energiei eoliene in jur de 25-30%. Astfel, in zilele secetoase de vara, scaderea capacitatii productiei hidro poate fi compensata cu energie solara, eoliana offshore, biomasa si centrale turbo pe gaz – caci Romania are si zacaminte proprii (considerabile) de gaz.

 7. Da, multe semne de intrebare privind ..ahmmm, onoarea Vestului vs razboiul din Ucraina (exceptand cateva tari care nu se ascund dupa cires si ce promit aia si fac)
  Un razboi tembel, argumentat aiuritor (nazistii si nationalisti care trebuie ..distrusi, convertiti!!?), zeci de mii de morti, orase rase de pe fata pamantului, te-ai fi gandit ca servieta dechisa nu mai functineza, ca grozaviile namaivazute si nemaiimaginate vor duce la ceva actiuni mai ferme, mai cu efect, mai dureroase pentru ruscisti.
  OK, ce spune Navalnii e grav si cred ca e adevarat.
  Dar nu cred ca aici e marea problema, sigur ca e o problema mare, dar nu cu M.
  Sa spunem ca ar fi penalizati toti oligarhii…s-ar opri razboul? Ar scadea procentul ala (57% la general si cca 70% la cei de peste 60 de ani) de sustinatori ai razboiului asta dement, greu de imaginat intr-o tara normala la cap?
  Aici e cheia, cum sa scazi aceste procente pana la o masa critica care sa duca cumva la oprirea razboiului din interior. ca din afara nu se poate decat cu infrangerea clara a Rusiei, posibila, dar Vestul nu livreaza sufuciente arme pentru asta, probabil ca nici Ucraina nu are acum capacitatea militara de a „absorbi” si manageria arme sofisticate in cantitati mari care sa faca diferenta decisiv.
  Si despre asta Navalnii nu ne spune nimic (poate in alte postari?) cum sa facem sa priceapa si rusul ca armata lui e una de criminali fara onoare, ca nu e un razboi de ‘eliberare’ ci un razboi de jaf si praduire, o gogorita cu Petru cel Mare si exceptionalismul rus de rahat, ca, de fapt,Putin vrea sa santajeze lumea intreaga nu doar cu petrolul si gazele rusuesti (care au alternativa pana la urma) ci si cu produse agricole la care nu prea avem alternativa asa de „usor” ca la petrol si gaze.
  Rusia vrea cu disperare sa fie arbitru mondial, ca SUA, (concurentul care-i oftica de mor de ciuda)pe ceva, pe orice.
  Pe energie pot cumva, pe termen scurt, ca au, dar nu sunt de neinlocuit. ia sa cuplam si mancarea la energie, o merge?. Abia atunci vor fi ascultati si bagati in seama, crede Putler, asta-l roade de fapt, ca rusii nu sunt „vazuti’ asa cum ar vrea el sa fie. Nici macar ucrainenii, ‘frati de ginta”, nu se simt onorati sa fie in aceeasi caruta cu ruscistii…ce oroare de neimaginat pentru rusi, nu se poate sa fie adevarat, doar nazistii si nationalistii pot sa simta asa ceva!!! sa-i omoram fara mila. mama, ca-s nazisti, nu?
  Dovada? terenurile agricole din Ucraina: Rusia are deja sub control in zonele ocupate 22% din terenurile agricole din Ucraina, prietenii din China detin 10%…se spune(presa maghiara, nu as pune mare baza pe ea) ca si SUA ar controla o treime din terenurile cultivate in acest an ( nu si cate% a din total ar reprezenta)…deci avem si concurenta pe teava!
  Mai degraba as merge pe mana astora:
  https://www.money.ro/wsj-de-ce-detine-china-atat-de-mult-teren-agricol-in-ucraina/
  7 mil China, 2 mil UK, SUA si JP 1 mil impreuna…Rusiia 22%(din 42 mil cat are Ucraina in total asta inseaman vreo 9,2 mil ha) dar controleaza si porturile.
  China, astia sunt mai uleiosi, mai vicleni..rusnacul e mai prostanac si mai fudul…daca tot vrem sa atingem coarde sensibile si care au efect potential asupra razboiului ar trebui sa gasim punctele sensible. evident.
  Asta cu oligarhii mi se pare mai mult o fumigena fara efect, ma rog, de imagine si de onestitate a Vestului, da. dar doar atat!

 8. Putin vrea sa santajeze lumea intreaga nu doar cu petrolul si gazele rusuesti (care au alternativa pana la urma) ci si cu produse agricole
  Intr-o oarecare masura poti pune semnul de egalitate intre gaze si produse agricole. Exemplu, o mare fabrica de ingrasaminte agricole germana si-a oprit fabricatia din motive de pret al gazelor. Se incearca importul ingrasamintelor din Rusia. Ingrasamintele nu sunt sub embargo/sanctiuni. ca sa nu mai spun ca tractoarele merg cu petrol.
  Economia lumii, globalizarea sunt mult mai complexe decit ne dam seama, de aceea e f greu sa gasesti solutii simple.

  • Pai solutia simpla tocmai se desfasoara sub onorat nasul dumneavoastra , se numeste operatiune militara speciala sau razboiul din Ucraina . Doar intrebati-va „qui prodest”. Voila.

   Chiar aveti nevoie sa detaliez toata inscenarea , sau poate cumva va stric jucariile ?

   • Chiar aveti nevoie sa detaliez toata inscenarea , sau poate cumva va stric jucariile ?
    Ma impresioneaza multa d-voastra intelepciune prin care sugerati ca ati fi capabil chiar sa detaliati chiar toata „inscenarea”. Chiar toata?

    Noli turbare circulos meos. Nu va preocupati de jucariile mele, sunt capabil sa repar absolut orice.

 9. Occidentul a făcut Rusia o mare putere( ca și pe China, Turcia, Japonia, etc) prin legea de aur a maximizării profitului. Nenorocirea este că s-ar putea ca, din nou, Occidentul să salveze Rusia, din același motiv….

 10. Razboiul este de lunga durata sau cel putin asa spun cei care se declara specialisti pe temele militare .Noi nu trebuie decit sa vedem efectele si urmarile declansarii razboiului .Cui prodest ? Uniunea Europeana si Occidentul se decupleaza total de Rusia . Energetic , militar , economic , social , politic , Occidentul doreste ca decuplarea sa fie totala .Uniunea Europeana , in contextul actual , aduce Rep .Moldova si Ucraina pe un culoar al aderarii . Sumele uriase de bani puse la dispozitia natiunilor refac in totalitate dorintele UE ce se refera si la obligativitatea respectarii legilor din UE asa cum daunazi ministrul Justitiei din Romania ne-a aratat in clar .Uniunea Europeana , tarile membre , ce sunt parte a NATO ,isi cresc procentul din PIB alocat Armatei .Drumul spre federalizarea UE este acum liber iar in Romania legea ce sustinea imposibilitatea de a vinde active statale a devenit istorie .In paralel NATO isi mareste componenta prin aderarea Finlandei si Suediei si isi mareste si capacitatea fortelor armate prin aparitia unui numar impresionant de Batalioane de Lupta suplimentare.Alocarea , asa cum face deja Romania , a unui procent de 2,5 la suta din PIB devine astfel telul tuturor tarilor membre NATO. Germania si Japonia ies si ele din cutuma pacifista si aloca sume uriase pentru inarmare .SUA isi vinde productia de gaze lichefiate in Europa .Se construiesc rapid noi cai de transport stocare , depozitare si vinzare a gazelor lichefiate. Productia de armament american creste pe zi ce trece pe masura ce armele SUA isi arata valoarea de intrebuintare in Ucraina .Rusii sunt supusi unor sanctiuni ce acum incep sa devina vizibile .Ucraina rezista invaziei si trece la contra ofensiva .Spectrul loviturilor ucrainiene in Zaporojie si Crimeea alunga cetatenii de etnie rusa si pe cei filorusi din zonele ocupate .Marile puteri Europene devin si ele mari exportatoare de echipamente militare .Franta isi aduce in Romania sistemul anti racheta Mamba si formeaza un Batalion de lupta. .Va intrebati oare daca toate acestea si multe altele ar fi fost posibile (ca aparitie )fara existenta acestui razboi fratricid ?

 11. Mai țineți minte când criminalul Putin ne amenința că la o
  adică în 2 zile e la București cu tankurile ?
  Europa trezește-te. Expulzați toți rușii, turiști, studenți, sportivi,
  oameni de afaceri, oligarhi, artiști și încheți granițele pentru
  vapoare și aeronave. Numai așa cetățenii ruși printr-o revoluție
  îl poate anihila pe criminalul Putin și camarila lui.

  • „Mai țineți minte când criminalul Putin ne amenința că la o
   adică în 2 zile e la București cu tankurile ?”

   Mai tin minte cind zicea asta generalul maior Alexandru Lebed, comandantul Armatei a 14-a, de Garda, incartiruita la Tiraspol.

   „Dacit ca” nici Lebed n-a zis asa ceva vreodata.

  • Stiti dvs ceva dar nu stiti bine. Ala care zicea ca ajunge repede la Bucuresti era generalul Lebed, comandantul armatei a 14-a; pe vremea aia poate doar dvs stiati de existenta lui Putin.

 12. Intre timp Ucraina este dependenta la maxim de livrarile de armament din Europa si SUA insa atat SUA cat si Europa occidentala nu au trecut la productia de razboi asa cum au procedat rusii, de ce ?
  Este o intrebare indreptatita atat timp cat la nivel oficial exista sustinerea maxima pt acesta tara, la nivelul populatiei nu sunt convins ca este la fel.
  Deunazi o asociatie a meseriasilor dintr-un land german intr-o scriseoare deschisa ii cere cancelarului german care pare-se ca este pe faras, sa reunte la embargou si sanctiuni impuse rusilor pe motivul preturilor tot mai mari pe care nemtii le au de platit pt energie, alimenta si multe altele
  Un politician de varf al partidului liberal de la putere cere pornirea Nordsream 2 , e grav, incep le tremure chilotii de „furia populara”
  „Nu este razboiul nostru” afirma meseriasii si doreste cancelarul sa faca praf Germania ?
  Este vara si canicula afara insa randurile incep sa se stranga, cu inceperea perioadei de incalzire urmata de nemerniciile facurilor mari la energie vor urma miscari sociale mari.
  Germania merge cu capul plecat in fata catre un perete tot mai mare, actualul guvern nemai fiind in masura sa guverneze , oamenii incep sa inteleaga ca au fost trasi pe sfoara si trebuie sa suporte toate tampeniile de la Bruxelles si pana la cancelariile occidentale.
  Activistilor de mediu acesta situatie le vine ca o manusa, mai bine nu se putea, transformarea energetica sub amenintarea ruseasca !! Bravo Europa !!
  Revenind la vizele turistice pt rusi, probabil nu se vor mai acorda insa efectul va fi, unul foarte intarziat, timp care armata lui Putin face praf in continuare Ucraina iar restul europenilor fiind tot mai inspaimantati de iarna care va urma pt ca nimnei nu stie cat va avea de platit pt gaz si lumina ca facurile vor fi recalculate la „noul scor” , se vorbeste de mii de euro care vor trebui platiti, euro pe care multi nu le au puse la saltea.
  Vremuri tulburi cauzate de indvizi pt care totul este doar un joc in care ei isi reaseaza treburile pe seama prostilor.

 13. Nu am fost inca la inchisoare, cu exceptia bulaului din armata si nu stiu cum e. Dar totusi, ma intreb, cum oar epaote cineva inchis in cea mai nasoala inchisoare din Rusia c´sa bage tweeturi?

  Si-nca ceva, am impresia ca se insinueaza ca anumiti oficiali occidentali ar fi corupti. De necrezut, asemenea elemente, precum si cele care considera ca oficialii ar fi incompetenti, sau cam prostuti, sunt uneltele lui Putin care vrea sa destabilizeze occidentul. Ma mir ca si domnul Ionita le face jocul.

 14. Ukraina va fi nevoita, in cele din urma sa negocieze cu rusii. Stie ca va pierde razboiul. Tot mult trambitzatul sprijin occidental pentru Ukraina costa o gramada de bani. Sau credeti ca aia „doneaza” armament Ukrainei? Nu se vorbeste de land-lease agreements pe care Ukraina le-a semnat cu americanii si occidentalii. De cate ori un soldat ukrainian apasa pe buton si o racheta Javelin face praf un tank rusesc, factura vine la Kyiv. De cate ori o instalatie de rachete soseste in Ukraine, alta factura vine. De cate ori o drona lanseaza un pachet exploziv si distruge russian hardware, alta factura e pe drum. Nimeni nu le da la ukrainieni pe pupe un capat de atza, aia iau pe datorie tot ce primesc. Ukraina nu are bani sa plateasca si atunci s-a angajat ca va plati in rate, de-a lungul anilor imprumuturile pe care le face.

  Cam ce inseamna asta? In 1940 Marea Britanie era izolata, Hitler se pregatea sa o invadeze, U-boats scufundau navele care aprovizionau Marea Britanie, englezii erau stransi cu usa rau de tot. Americanii s-au oferit sa-i ajute cu de toate, de la nave militare (50 de distrugatoare antice, groaie, rablagite, de fapt niste jafuri, la schimb cu baze mlilitare britanice in toata lumea) armamament greu, munitie, alimente, uniforme, etc. Cum credeti ca au ajuns americanii dupa 1945 sa aibe baze militare in toata lumea? Asa, peste noapte? Au preluat bazele Royal Navy in toata lumea. Nu mai retin cat s-au imprumutat englezii, dar stiu ca in 2020 au terminat de achitat imprumutul care l-au facut in 1941.

  Germania va fi cea care va negocia un soi de pace cu rusii. Pentru ca nemtii au nevoie de gaz metan, fara de care industria lor care exporta peste 50% din ce produc, se va prabusi. Din pacate Ukraina va fi prima tzara care va reintra in zona de influenta rusa. Oh, da, va fi independenta, chipurile, dar cu un guvern marioneta, si fara sa faca un pas daca nu au aprobarea Kremlin-ului. Imi pare rau de ukrainieni, se lupta si mor pentru ca de fapt ce se intampla in Ukraina este un razboi de independenta. Dar nu au resursele financiare sa duca un razboi de durata.

  Rusii au dat chix de doua ori in nordul Ukrainei. Apoi s-au repliat si avanseaza pas cu pas in est si sud. Folosesc tehnologie veche de 50 de ani, in special artilerie grea. Un este precisa, dar cand asterni un covor de bombe peste un oras, nu mai ramane nici canalizarea din el. Rusii isi pot fabrica singuri munitie si artilerie de tip vechi fara probleme, au suficiente materii prime sa o faca, nu au nevoie de micro-chips si calculatoare. Aplica metoda „distrugem tot ce exista” infrastructura, cladiri, oameni, si mai ales agricultura. Am urmarit un reportaj, rusii ingroapa mine ceramice pe campurile agricole (nu pot fi detectate, sunt inerte) de ordinul milioanelor. Planul este ca Ukraina sa nu poata face agricultura in urmatorii 5 sau 6 ani, sa-i termine financiar, sa nu mai aibe cash-flow din export. Urmeaza Odessa, si le-au taiat accesul la traficul naval.

  Urmeaza Moldova. Apoi, rand pe rand, rusii se vor extinde sa-si consolideze flank-ul vestic. Rusii spun asta de 20 de ani, dar nimeni nu i-a bagat in seama si acum toti potentatii occidentali sunt oripilati. Pe naiba, stiau foarte bine ce urmeaza. Cu rusii nu poti negocia, indiferent ce le oferi. Daca nu am invatat atata lucru din istorie, inseamna ca nu am invatat nimic. Rusi trebuiau lasati sa se destrame complet ca tzara dupa 1990. Sa se faramiteze in bucati si sa se bata inte ei ca chiorii, cum a fost Cecenia. Dar americanii si europenii au bagat bani in ei, tehnologie, ca de, sunterm toti capitalisti si trebuie sa facem bani. Toti am ajutat la re-crearea unui monstru care acum nu mai poate fi controlat si ne va da cosmaruri. Lacomia, goana dupa profit nesimtit de mare. Cat depre oligarhi, va pierdeti timpul, aia nu decid nimic fara acordul Kremlinului. Influenta lor in cercurile de conducere din Rusia este minora. Pur si simplu este praf in ochi.

  Vin vremuri grele si urate. Mai vorbim prin decembrie cand e frig si gazul palpaie in arzatoare si oamenii strang cureaua si mai pun o patura pe spate. Mi-e teama ca Europa de Est va fi din nou lasata sa intre sub influenta rusilor ca compensare energetica. Nimeni nu va mai face un pas in Europa de Est fara sa aibe acordul Kremlinului. Pentru ca de 30 de ani, toata strategia energetica a Europei s-a bazat pe Rusia. Acum vin facturile, ouch!

  • Daca ar fi asa cum iti imaginezi ce ar fi oprit Uniunea Europeana sa procedeze altfel decit felul in care vizibil vedem ca o face ? Trebuie inteles cum acest joc politico- economico – social si militar , este cu mult mai mare .Provocarea Rusiei a fost de multa vreme premeditata . .Nu uitati cum Germania a mai platit, o data ,lui Girbaciov, miliarde peste miliarde de marci Vest Germane in 1989 si dupa 1989 si a mai platit si toate datoriile de razboi ,ba a mai dat bani si Europei ce acum a ajuns unde a ajuns .Germania isi poate vinde produsele in intreaga lume . MADE in Germania vinde tot . .Soarta Rusiei a fost anuntata inca de la inceputuri . , Nici nu stie ce il asteapta si Federatia Rusa nu poate ramine , in viitor , de forma in care ea exista azi sunt cuvintele spuse de artizanul a tot ceea ce vedeti ca se intimpla rusilor si chinezilor J.R.Biden si ale doamnei der Leyen .Iaca doar citeva dintre deja existentele fapte si nu vorbe aduse in scena mondiala de catre J.R.Biden .Cui prodest ? Uniunea Europeana si Occidentul se decupleaza total de Rusia . Energetic , militar , economic , social , politic , Occidentul doreste ca decuplarea sa fie totala .Uniunea Europeana , in contextul actual , aduce Rep .Moldova si Ucraina pe un culoar al aderarii . Sumele uriase de bani puse la dispozitia natiunilor refac in totalitate dorintele UE ce se refera si la obligativitatea respectarii legilor din UE asa cum daunazi ministrul Justitiei din Romania ne-a aratat in clar .Uniunea Europeana , tarile membre , ce sunt parte a NATO ,isi cresc procentul din PIB alocat Armatei .Drumul spre federalizarea UE este acum liber iar in Romania legea ce sustinea imposibilitatea de a vinde active statale a devenit istorie .In paralel NATO isi mareste componenta prin aderarea Finlandei si Suediei si isi mareste si capacitatea fortelor armate prin aparitia unui numar impresionant de Batalioane de Lupta suplimentare.Alocarea , asa cum face deja Romania , a unui procent de 2,5 la suta din PIB devine astfel telul tuturor tarilor membre NATO. Germania si Japonia ies si ele din cutuma pacifista si aloca sume uriase pentru inarmare .SUA isi vinde productia de gaze lichefiate in Europa .In alte colturi ale lumii libere se observa usor tendita de a se realiza structuri militare de forma NATO . Se construiesc rapid noi cai de transport stocare , depozitare si vinzare a gazelor lichefiate. Productia de armament american creste pe zi ce trece pe masura ce armele SUA isi arata valoarea de intrebuintare in Ucraina .Rusii sunt supusi unor sanctiuni ce acum incep sa devina vizibile .Ucraina rezista invaziei si trece la contra ofensiva .Spectrul loviturilor ucrainiene in Zaporojie si Crimeea alunga cetatenii de etnie rusa si pe cei filorusi din zonele ocupate .Marile puteri Europene devin si ele mari exportatoare de echipamente militare .Franta isi aduce in Romania sistemul anti racheta Mamba si formeaza un Batalion de lupta. .Va intrebati oare daca toate acestea si multe altele ar fi fost posibile (ca aparitie )fara existenta acestui razboi fratricid si fara interventia SUA ?Capcana a functionat perfect .

  • Foarte buna analiza si obiectiva. Pana la urma cu toata UE, fiecare tara isi va decide singura politica energetica. UE nu a inteles ca fara gaze si curent electric totul se duce de rapa, alternativa energiei verzi este in functie de latitudine si de factori meteorologici.

   • Europa deja se decide ce are de facut pentru a-si asigura energia necesara. Francezii au fost destepti, chiar daca toti i-au injurat. Au o gramada de centrale nucleare in functioune si si-au asigurat sursa de yellow cake din Mali. Mai retineti acum cativa ani cand au trimis fortze militare in Mali si i-au terminat pe nu stiu care rebeli care se bateau pentru ceva ce nimeni nu mai retine. Nici n-au discutat francezii, i-au casapit pe aia rapid pentru ca sursa aia de material radioactiv este vitala pentru economia lor.

    Nemtii vor carpi si redeschide centale electrice pe carbune, nu au incotro. Puff, s-a dus in vant planul lor verde economic. Cand esti trimis acasa in somaj pentru ca fabrica unde lucrezi si care scoate produse de cea mai inalta calitate se inchide ca nu are suficient curent electric si gaz metan sa functioneze, sa vezi ce repede iti schimbi convingerile personale.

    Lucrurile stau in felul urmator. Energia regenerabila, panouri solare, turbine eoliene, water tides, ect. este foarte faina, curata, etc. Dar deocamdata tehnologia actuala nu ne permite sa stocam pe termen lung electricitate. Vantul bate cand vrea el, soarele are programul lui, norii bantuie pe cer cum au chef si reduc drastic eficienta panourilor, sunt prea mult variabile in system ca sa-l faca reliable.

    Cand vom fi capabili sa inmagazinam curentul produs de green energy pentru 4 sau 6 luni (ca sa putem intra si iesi din iarna integi la minte) si nu pentru 4 ore, atunci da, aveti votul meu total pentru green energy. In momentul de fatza nu avem de unde sa scoatem lithium si alte rare earth metals sa fabricam toate bateriile de care avem nevoie sa inmagazinam energia produsa vara ca sa o putem consuma iarna. In cel mai bun caz, in prezent, energia regenerabila suplimenteaza retelele energetice, dar nu poate deocamdata inlocui combustibilii fosili. Da, stiu, suna urat, poluam, clima se duce dracului, se vede cu ochiul liber, dar in afara de varianta nucleara, ce alte optiuni avem sa producem incontinuu electricitate la capacitatea la care avem nevoie? Si cand vine vorba de centrale nucleare, toata lumea sare in sus 10 metri, iese in strada, urla, demonstreaza si scandeaza. Okay, bine, nu ne bagam pe nucleare, reducem carbune si fossil fuel, total de acord, dar ce pui in schimb? Hm?

    • Nemtii vor carpi si redeschide centale electrice pe carbune, nu au incotro. Puff, s-a dus in vant planul lor verde economic.
     ____
     Germania isi diversifica rutele de aprovizionare… caci are bani! Sau credeti ca Kackzinsky sau clarvazatorul George Friedman (sau mai stiu eu ce blogheri) vor convinge producatorii americani (companii private) sau producatorii din Qatar, Africa, Peninsula Araba, etc, etc… sa favorizeze companiile poloneze de stat? Money talks, BS walks!

   • @Agora
    Atat la capitolul potential solar cat si la potential hidro, Romania sta mai bine decat Germania sau decat Danemarca, sau Olanda, de ex.. De asemenea, Romania sta foarte bine si in privinta potentialului eolian (vezi Dobrogea, Podisul Moldovei, Podisul Mehedintului, perimetrul Marii Negre, varfurile dealurilor din Sub-Carpati, etc). https://documents1.worldbank.org/curated/en/141221587050442759/pdf/Technical-Potential-for-Offshore-Wind-in-Romania-Map.pdf

    P.S. Va trebuie energie Nuke cu un pret de $150 – la turbina (chiar asa?). Presupun ca personal nu aveti bani sa finantati diferenta (de la $75 sa zicem la $150).Si nici politicienii si nici baietii lor destepti nu o vor face. Asadar, cine sa finanteze diferenta – contribuabilii romani, sau contribuabilii germani? https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

  • @north of 60 – Rusia nu are demografia care să-i permită aventura în care s-a angajat. Musulmanii folosiți în Ucraina devin conștienți de puterea lor și vor dori independența teritoriilor locuite de ei, în actuala Federație Rusă.

   Data trecută, sfârșitul Uniunii Sovietice a fost declanșat tocmai de întoarcerea trupelor din Afghanistan. Oamenii aceia știau să lupte și nu vedeau niciun motiv pentru care Azerbaidjan-ul sau Uzbekistan-ul n-ar fi independente, așa că au devenit independente. Dar dacă n-ați umblat prin Ucraina și prin R.Moldova în 1992, n-ați avut ocazia să înțelegeți ce s-a întâmplat de fapt cu imperiul.

   Există și o oarecare contradicție: un eventual succes al Rusiei în Ucraina ar presupune că le rămân rușilor acele câmpuri minate. Credeți că o armată reală plantează mine pe care nu le mai poate găsi nici ea? 😀

   • Pe rusi prea putin ii intereseaza ce se intampla cu infrastructura Ukrainei. Rusii sunt foarte talentati si perfect antrenati sa faca un singur lucru: sa distruga. Asta au facut si in WWII cand au ocupat Europa. Ce nu au reusit Aliatii sa darame cu aviatia in Germania, au rezolvat rusii cu artileria.
    Inca sunt multi nostalnici in fostul imperiu sovietic care plang dupa URSS, printre ei Armenia si o gramada de zone musulmane. Unele au resurse considerabile de oil and gas si minerale. Pe vremuri primeau din Moscova tot, la fel cum primea si Cuba. Cum a picat URSS s-a dus pe apa sambetei tot sistemul din statele satelit: coruptie, saracie, dictaturi, religie care este parte din Stat, iat toate astea au un lucru in comun: pe nimeni nu intereseaza ce sa intampla cu omul de rand, fie el crestin, musulman sau budist.
    Nu te baza pe faptul ca rusii se gandesc la repercursiuni. Vrei sa faci agricultura si fermierii tai explodeaza cu to cu tractoare? Foarte bine, asa eliminam competitia de export de cereale. They don’t give a shit.

  • @north of 60
   Germania va fi cea care va negocia un soi de pace cu rusii. Pentru ca nemtii au nevoie de gaz metan, fara de care industria lor care exporta peste 50% din ce produc, se va prabusi.
   _____
   Odata cu prabusirea Germaniei se va prabusi intreaga Zona Euro si evident intreaga UE. Doar ca fapt divers, pe perioada urmatorilor 5 ani, Romania beneficiaza de circa €80 miliarde fonduri europene, PNRR, etc, Polonia beneficiaza de circa 100 miliarde, Ungaria circa 50 miliarde samd. De asemenea, Germania este si cel mai mare partener comercial al Romaniei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Tarilor Baltice samd. In concluzie, ne aflam aceasi barca. Liniile de demarcatie creionate imaginar de unii populisti (predominant din Estul-UE) sunt bizare – caci, fara fondurile europene, economiile lor se duc pe topogan.

   P.S. La o adica, contribuabilii-net la bugetul UE, Germania, Franta, Olanda, etc se pot descurca si fara UE (asa cum se descurca si UK). Beneficiarii-net insa, vor fi principalii perdanti.

   • @Florix – Germania se sacrifică de dragul României, în mod sigur. De asta trimite comunicatori pe formurile de limbă română, de asta îi pune să discrediteze energia nucleară: numai și numai din spiritul de sacrificiu tipic teuton.

    Fondurile europene fac mai mult rău decât bine, deturneză activitatea economică în direcții fantasmagorice și triplează prețurile la care se construiesc autostrăzile. Fondurile europene descurajează antreprenoriatul autentic, ele inventează activități economice false, nesustenabile și mută puterea de decizie în mâna unor funcționari care și-au dorit ”un serviciu sigur, la stat”.

    Da, Germania, Franța și Olanda se pot descurca și fără UE. Însă pe ansamblu, în situația de astăzi, România este perdantul net, nu beneficiarul net. O mulțime de produse și servicii, românii le cumpără azi de la corporații din UE, în timp ce economia internă e praf, tot prin grija UE. Am mai discutat despre fostul ambasador de la Berlin: ale cui interese le reprezenta el, ale României?

    • 1) Economiile din estul continentului au fost facute praf de comunisti. Caci intreprinderile „de stat” construite pe datorii si administrate in mod genial pe linie de partid au ramas depasite dpdv tehnologc (la fuduli, meritocratia, competenta, inovarea, creativitatea, etc erau valori capitaliste;). Apoi, activele ramase in urma lor (fierul vechi, terenurile, etc) tot de ei (fostii membri de partid) au fost valorificate – in conturile lor prorprii. Evident, acum tot voi ati gasit vinovatii: multinationalele si imperialistii capitalisti din vestul continentului. Asta e, la unii insi, lipsa bunului simt nu are limite (soricul gros de doua degete este putin zis:)

     2) In rest, fara fondurile europene, economiile din Estul UE aratau astazi asemanator cu cea a Belarusului, RMoldovei, sau a Ucraineni inainte de razboi. Romania ramanea un fel de Albanie mai mare. Sa ne amintim cum a fost inainte de aderare… elita romaneasca post-decembrista (Tiriac, Gigi Becali, Gigi Muschi, Voiculescu, SOVantu, GhitaTV, Dan Andronic, etc, alti samsari, smenari si bagabonzi) nu au reusit sa faca nici macar agricultura…. darmite sa construisca fabrici sau sa ofere servicii de calitate, competitive la nivel european sau la cel global. In fine, criterii de genul componentei actionariatului pe nationalitati si etnii oricum nu ma intereseaza atunci cand achizitionez un produs sau un serviciu. Analizez doar relatia pret-calitate. Apropo actionariat, pe marginea cresterii salariilor si a nivelului de trai, tot mai multi romani isi investesc economiile (pe termen lung) in actiuniöe multinationalelor. In actiunile companiilor romanesti cu capital majoritar de stat (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, etc) nu se prea arunca nimeni. Stiu ei de ce.

      • Tot ce se umfla se mai si dezumfla. Ca de obicei insa, pe ultimii ii musca cainii (de fund;)

       P.S. Companiile romanesti cu capital majoritar „de stat” chiar daca sunt listate nu au o lichiditate consistenta. Pretul actiunilot Nuclearelectrica de ex a luat-o razna pe baza de PR si a scrisorilor de intentie semnate pentru imprumuturi „garantate de guvern” in valoare de peste 10 miliarde dolari, etc. Tare curios sunt insa ce EBT (Earnings Before Tax) si ce dividende arata proiectele astea la un pret de 150 $ /MWh sau cat o fi la turbina. Nu am gasit nici un plan de afaceri sau prognoze, etc pe pagina companiei…. si in acest context, ma mir ca triplarea pretului la actiuni sa fie justificata;) https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

 15. Dar UE are o politica de fatada si alta pentru interesele nucleului franco- german. Brexitul nu a fost doar o manipulare ci a avut si niste adevaruri la baza. Daca existau la nivel de UE mai putina ipocrizie, atunci ar fi fost create formule economice si juridice comune. Faptul ca Germania a actionat preferential in politica energetica cu F.R. nu ar fi fost scutita de sanctiuni, dar asa cu Com.Europ.de Justitie actuala nu ii pasa de nici un fel.

  • Huhuu, baietii destepti, samsarii, smenarii si smekerii nu pot mulge bani de la nulceul franco-germani. Politicienii (lu peste;) la randul lor, nu vor mai gasi nici ei cumparatori pentru creantele private. Asta sa fie oare baiul?

   P.S. mai lasati voi vrajeala cu nucleii, politichia externa, etc si haideti odata cu reformele autentice… caci, asta asteapta cetatenii: justitie independenta, ridicarea MCV, aderarea la Schengen si la Zona Euro, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si a investitiilor private, cresterea prosperitatii si a nivelului de trai, samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro