vineri, august 12, 2022

Prostia USL

Pe vremuri, când nu puteam avea proba contrară, credeam despre noi, românii, că suntem repetenți la morală, dar stăm onorabil la deșteptăciune. Anii din urmă m-au vindecat în bună parte de iluzia asta. Una din marile mele surprize a fost să-l văd pe generalul Pleșiță într-un interviu. Bănuiam că în personajul acela faimos, tartorul care-i făcea pe toți să tremure, omul cu care Nicolae Breban purta discuții persuasiv-subtile, se ascundea o eminență cenușie, un fel de șahist care vede cu douăzeci de mutări înainte. Aiurea! Nu era decât un plutonier-major, un Moș Teacă pălăvrăgind ca la berărie, debitând platitudini colosale, umflat de importanța pe care, acum, nu și-o mai putea atribui decât el însuși.

Figura derizorie a generalului Pleșiță mi-a tot venit în minte urmărind mișcările USL din ultima vreme. Întâi a ieșit la rampă dl Ponta: un pionier șef de detașament, premiant an de an prin influențe politice și cadouri bine țintite, zâmbind șmecherește, încântat de sine că poate copia fără intervenția tovarășei învățătoare, mândru că i se pune pe cap o coroniță pentru a gâdila orgoliul unei familii de parveniți. Dl Ponta face figură de simbol național – e prostul șmecher. Apoi s-a făcut auzită vocea mereu isterică a dlui Antonescu: dacă ar fi mai onest, ar fi un bun Rică Venturiano, dacă ar mai deștept, ar fi un bun Agamiță Dandanache. Întreaga subtilitate a domniei sale se ascunde în șanțul stricat al discului: repetiția de care pare să nu fie totuși conștient – la fiecare început de frază se trezește dintr-un somn paradoxal. La figura exemplară a dlui Ponta, dl Antonescu adaugă un rictus mecanic imposibil de stăpânit.

Dar poate că toate astea sunt aparențe, iar în spatele lor se ascund niște minți de mari șahiști, plănuind să-ți dea mat pe o cale neașteptată. Până azi n-aș fi eliminat complet această eventualitate excentrică.

Recunosc că m-am înșelat când, într-un articol anterior, am scris că singurul adversar al dlui Ponta rămâne teza de doctorat a domniei sale. Mă gândeam că USL-ul va aplica tactica unui piton care-și sugrumă încet victima. Erodat de propriile lui porniri și declarații, înnegrit de tot felul de antene și realități, Traian Băsescu putea rămâne vreme de câteva luni ținta urii publice atent cultivate. PDL-ul se retrăgea haotic spre un aliniament vulnerabil. Nimic nu se putea opune din interior pitonului USL. Rămâneau doar scandalul plagiatului și eventualele presiuni internaționale.

Ei bine, de azi încolo dl Ponta mai are un adversar: Traian Băsescu. Numai asta n-ar fi trebuit să-și dorească USL-ul. Chiar dacă acum imaginea lui e în general rea, Traian Băsescu rămâne singurul politician care poate ieși cu adevărat la bătaie. Rămas președinte, ar fi fost un fel de prizonier la Cotroceni: orice gest ar fi făcut, mișcarea s-ar fi întors împotriva sa. Dar USL-ul n-a apelat la tactica sigură a pitonului și a întins o mână de ajutor opoziției atrăgându-l pe Băsescu într-o luptă deschisă. De ce-a făcut-o? Din argumente penitenciaro-pecuniare, bănuiesc. Astea trebuie să fie motivele care l-au împins să gafeze precipitându-se. Calculul făcut de USL are ceva din subtilitatea marelui strateg Pleșiță: cel mai simplu se rezolvă problemele cu o palmă. De data asta palma riscă se întoarcă pe obrazul generalului – marinarul are un arsenal serios.

În mod normal, la campania electorală care se apropie Traian Băsescu n-ar fi putut participa. Poziția în care se afla îl scotea automat din joc. Strategii USL l-au aruncat însă în campanie. Nu cred că puteau face o prostie mai mare.

PS La Realitatea TV l-am ascultat pe dl Emil Hurezeanu – pe care nu-l pot bănui nici o clipă de neinteligență. Domnia sa a spus că mai importantă decât discursul ținut de Băsescu în Parlament a fost atitudinea în care asculta discursul dlui Greblă. Mai mult, dl Hurezeanu a asemănat acea atitudine cu gesturile lui Ceaușescu din 21 decembrie 1989. Recunosc că sunt stupefiat de finețea hermeneutică a dlui Hurezeanu. Oricât mi-aș tortura imaginația, mi-e imposibil să-l urmez în această subtilă paralelă. Eu unul n-am văzut la Traian Băsescu altceva decât un ușor plictis în acele atât de expresive momente – după dl Hurezeanu – în care a tăcut.

PPS E o ironie oribilă a vremurilor în care trăim faptul că vestea descoperirii bosonului Higgs – un eveniment excepțional pentru cunoașterea umană – este înghițită în bruiajul mitocănesc al așa-zisei politici.

Distribuie acest articol

53 COMENTARII

 1. Excelent scris. Nu stiu cat de mult mai conteaza articolele si reactiile noastre acum, insa ma bucur sa vad ca unii (nu foarte multi) inteleg sa reactioneze. Si o fac cu inteligenta.

  • Traian Băsescu va fi suspendat …. MAI ALES cu voturile traseiştilor pe care i-a încurajat să-şi facă partid de pricopseală în Parlament şi cu ajutorul pedeliştilor care s-au cărat unde-au văzut cu ochii cînd cu Boc au început să intre la apă. Fără ei, Ponta şi Antonescu s-ar fi aflat şi azi în opoziţie, de unde ar fi făcut mătănii Curţii Constituţionale, să-i apere de dictatură.
   Dacă Traian Băsescu n-ar fi ieşit la defilare cu trupeţii de strînsură ai generalului Oprea şi dacă nu i-ar fi tratat ca pe milogi pe-ai lui, ridicînd în funcţii pe cine a avut el chef şi răsplătind slugărnicia nu caracterul, n-ajungea la mîna Parlamentului şi la bunul plac al lui Crin Antonescu.
   Mercenarii şi milogii ţinuţi pînă mai ieri în braţe de Băsescu sînt cei care-l aplaudă acum mai vîrtos pe Crin Antonescu şi-i ţin isonul .

 2. „PS La Realitatea TV l-am ascultat pe dl Emil Hurezeanu – pe care nu-l pot bănui nici o clipă de neinteligență.”
  Da.
  Americanii spun ca poti fi foarte inteligent, un mare om de stiinta chiar si, totodata, o mare lichea.
  E „neinteligenta” de care il banuiesc eu pe Hurezeanu.

  • “Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor. ” ZĂĂĂU. ATUNCI DE CE TAIATI COMENTARIILE CU ARGUMENTE CONTRA ?
   BASESCU – NASTASE -finalul unui skanderbeg între doi tartori ai întunericului şi subteranului în politica românească, amândoi născuţi din vechile organe.
   În regimul Băsescu, totul se judecă în ecuaţii de forţă, căci aşa a vrut el. Justiţia română, alcătuită în continuare majoritar din personaje antrenate vreme de decenii să adulmece cum şi încotro se deplasează centrele de putere, a constatat acum că – aşa cum simţea nevoia să ne comunice, SPERIAT , scriitorul “Cărtărăscu” – epoca lui Băsescu e pe terminate. Drept care, i-a dat d-lui preşedinte lovitura de graţie în testicule, organele a căror posesie, sub denumirea lor populară, a constituit, de fapt, singura ofertă electorală a d-sale şi care, constată acum foştii săi votanţi, nu ţin de foame.
   Nu cred că există vreun cetăţean normal în România care să considere că NASTASE e nevinovat. Dar într-o ţară în care peste 5 milioane de oameni îl votează pe Băsescu, dreptatea şi morala se târăsc în urma Puterii. Dreptate are cine e mai tare. Or, tocmai Forţa, definită de Isaac Asimov ca ultima raţiune a incompetenţei, e cea care îi va pune capac lui Traian Băsescu.

   • nu era forta, era violenta… e o diferenta – as putea sa-ti arat forta mea si totul sa fie ok, dar nu vrei sa fii tinta violentei mele.
    „violenta este ultimul refugiu al unui incompetent”. (nici ratiune nu e corect :) ) asta ar fi o traducere corecta. nu de alta, dar mi-a placut fundatia si nu vreau sa ramana unii oameni cu impresii gresite.

   • @Liana Cam toti cei ce fac politica si-au trait tineretea in comunism. Dar eu am nevoie de un om onest, care recunoaste ca afost comunist, care este natural si care poate fi lider si poate conduce corect. Eu l-am vazut mereu pe Basescu asa ! In rest, oameni mici ! Locomotive.

 3. @Zografi:

  „… de azi încolo dl Ponta mai are un adversar: Traian Băsescu. Numai asta n-ar fi trebuit să-și dorească USL-ul. Chiar dacă acum imaginea lui e în general rea, Traian Băsescu rămâne singurul politician care poate ieși cu adevărat la bătaie. Rămas președinte, ar fi fost un fel de prizonier la Cotroceni: orice gest ar fi făcut, mișcarea s-ar fi întors împotriva sa”

  Trecand peste „verdictele” jalnice (date in pofida evidentei si a rezultatelor) referitoare la liderii USL, cu care este presarat articolul asta – deloc surprinzator avand in vedere culoarea politica a Contributors – se naste, totusi, o intrebare legata de „logica” fragmentului de mai sus: daca, intr-adevar, „marele mascul politic” (pentru cine are stomac – si nu creier – sa inghita asa ceva) Basescu se poate dezlantui, devenind o amenintare pentru Ponta, putand sa iasa cu adevarat „la bataie” abia dupa ce scapa de „prizonieratul” de la Cotroceni (cu tot cu „dezavantajele” parghiilor de putere specifice), de ce nu si-a dat demisia nici pana astazi, dupa instalarea guvernului USL? Este atat de prost (!) acest Basescu incat prefera sa ramana in functia prezidentiala, in loc sa profite de marile avantaje pe care le-ar oferi – ne spune dl. Zografi – postura de „eliberat”?

  • Rares e simplu. Basescu daca isi da demisia nu are de ce sa fie in campanie electorala. In schimb daca e suspendat are de ce.
   Dar stii si tu asta, doar ca iti place sa faci pe prostu.

  • Oare cum o fi mai bine sa pozezi? in victima sau luptator? Cred totusi ca trebuia un filtru la comentatori, sa se poata comenta doar pe baza de cont, iar contul se activeaza doar dupa completarea unui test de IQ.

  • Corect !

   Mai mult, si-a ridicat la fileu o serie de mingii pe care le „trage” mai bine din pozitia de demis de Parlament !

   O sa fie show !

  • Domnule Rares M, Basescu nu si-a dat demisia fiindca in urma luptei electorale trebuie sa lase pierderi cat mai mari pentru adversari. Si pentru ca este luptator. Din cei care la placinte sunt inainte si la razboi inapoi, nu avem nevoie ! Cam asa.

 4. Pe dl. Hurezeanu ar trebui sa-l banuiti de avariate, nu contează de la cine dar vrea bani si influența; doar așa se poate explica lejeritatea cu care a „coabitat” cu Vântu si Nastase( fie si pentru puțin timp ca consilier). Acum se pregătește pentru mandatul ce vine, trebuie sa se facă util pe postul de „analist obiectiv”, cel de pupinUSList sunt deja aglomerate. Cam asta va fi maximum de critica ce va fi permisă de viitorul președinte repetent al României, omul declarând de altfel explicit acest lucru cu mult înainte de a ajunge la Cotroceni.

 5. Ce placere sa citesti texte precum cele semnate de dl Zografi in ultima luna. O briza de inteligenta cultivata, talent, sensibilitate.

 6. Cum doriti sa se vorbeasca despre bosonul Higgs intr-o tara in care unul din partidele aflat la guvernare organiza marsuri si proteste contra experimentelor de la CERN? Lumea celor care aplauda in sala de conferinte de la Geneva este la ani-lumina de lumea noastra carpato-(ICE)danubiano-pontaica.

 7. Pentru a nu gresi intr-o analiza care are ca subiect prostia sau inteligenta ce denota dintr-un asa de complex program de actiuni cum apar cele ale usl-ului, ar trebui mai intai de stiut, cu precizie, care este tinta reala a acestui program.
  Pana acum, din majoritatea articolelor scrise pe marginea atacului usl asupra Institutiilor Statului de Drept rezulta ca aceasta actiune este ca urmare a ingrijorarii starnite in masa alesilor natiunii de arestarea lui nastase.
  Parerea mea este ca aceasta ingrijorare este doar folosita de ideologul acestor actiuni pentru a pune in opera planul care are un tel mult mai ascuns. Acela de a izola Romania de comunitatea democratiilor occidentale. Acest plan a debutat cu atacul minerilor asupra Bucurestiului si stim cu totii ce consecinte a avut atunci. Acum, asistam la continuarea planului original prin atacul la nivelul institutiilor statului.
  Ajungem la concluzia ca usl da dovada de prostie??? Nu cred ca este corecta aceasta concluzie.
  Ce este de fapt usl? este ca si un mecanism alcatuit din mii de componente care, luate separat nu spun mare lucru, insa asamblate, ca si in gluma mai veche in care un salariat de la o fabrica de biciclete din timpul lui ceausescu fura in fiecare zi cate o componenta dar in final nu reusea sa asambleze decat o mitraliera, reprezinta o forta unitara destinata executarii acestui plan diabolic. Usl, dupa parerea mea, ar trebui comparata cu acel mecanism din Transformers. O serie de componente, disimulate cameleonic in viata politica a tarii, la comanda se asambleza si transforma in instrumentul precis necesar operatiunii dorite la momentul respectiv.
  Ii pasa cuiva ca Europa va taxa Romania urmare actiunilor de demontare a democratiei? Pasa cuiva ca Romania nu va mai avea drept de vot in UE, ca nu mai intra in Schengen? ca va fi taxata pe pietele financiare internationale, ca viata omului de rand va deveni un calvar? etc., etc., etc.
  Daca scopul principal al actiunilor usl este izolarea Romaniei, cum am spus mai sus, atunci mai putem concluziona ca este usl prost??? Ca se sinucide???
  Odata atins scopul propus, usl se poate dezasambla si regrupa sub o alta forma, alt nume, etc…

 8. De acord cu aproape tot ce scrieti in acest articol. Totusi in privinta bosonului nu as fi asa sigur ca e o descoperire atat de exceptionala pe cat o face presa internationala sa para. Timpul va spune daca e sau nu asa… Pentru mine deocamdata nu e decat un „rezultat necesar” care trebuie sa justifice gramezile de bani si timp inghitite de acest colos faraonic numit CERN. Si mai ales trebuie sa justifice urmatoarele valuri de bani care vor fi „investite” acolo in timp de criza generalizata… Am mai zis-o si in alte parti si repet, rezultatele CERN sunt hainele cele noi ale imparatului.

  • Este o descoperire exceptionala pentru ca dintre mai multe teorii elaborate pana acum, selecteaza una din ele. Bazei cunostintelor omenirii tocmai i s-a mai adaugat o caramida (metaforic vorbind, nu puneti caramizi la fundatia casei!).

   • Aceasta „caramida” putea fi facuta si cu resurse mai putine peste cateva decenii cand poate vor exista tehnologii mult mai eficiente si mai ieftine. Acum cand guvernele de mai peste tot se pregatesc sa ia sau au luat deja bani de la gura omului, aceasta caramida extrem de scumpa (si care nu reuseste sa ne apere de intemperiile iminente) este o dovada de orice vreti numai de stiinta in folosul umanitatii.

  • E ştirea probabil cea mai importantă a deceniului, prin implicaţii. Statele care au resurse vor începe să conceapă tehnologii care să valorizeze teoria aferentă a acestor aceste descoperiri într-o formă sau alta. La baza oricărei tehnologii au stat cunoştinţele de fizică teoretică. Nu e greu de intuit, unele state să aibă o perspectivă militară de utilizare a conceptului şi particulei fizice. Succesul unor societăţi viitoare este dată de două realităţi.
   Demografie sau în contrabalans pentru societăţile reduse numeric, cunoaştere şi capacitatea de a stăpâni tehnologii care le dau avantaj concurenţial.

   • Pe langa ce am zis mai sus pt. Sile adaug urmatoarele: Intotdeauna nebunii cu putere de decizie ai marilor puteri au luat bani de oriunde au putut si i-au aruncat spre „omul de stiinta inocent” cu aparente scopuri nobile. Naivitatea fizicienilor nu cunoaste margini daca din nou ajuta la crearea unor arme de distrugere in masa mai puternice decat cele deja existente. Mai ales in conditiile in care sunt atatea de facut pe planeta pentru a eradica saracia, foametea si bolile. O fi frumos si caldut acolo in turnul lor de fildes la CERN, insa afara, lumea arata din ce in ce mai rau si perspectivele sunt tot mai sumbre. Dar ce le pasa lor daca se moare de foame si boli, daca sunt razboaie …. Ei isi pun ochelarii de cal si muncesc cu spor, fara sa se gandeasca macar o clipa daca a lor draga „caramida” va ajuta cu adevarat pe cineva aflat la nevoie… Monumente de egoism, doar pasiunea lor conteaza. Si nivelul de trai desigur. In rest nimic nu conteaza

 9. Referitor la PPS, daca peste tot vezi numai reactii gen „Si ce mare lucru a facut Ponta? A copiat si el niste pagini, acolo.”, cine sa mai fie interesat de bosonul (bozonul?) lui Higgs? Eu n-as caracteriza totala lipsa de interes drept ironie. Mai degraba as spune ca e simptomatica.

 10. Deci, daca-i lovitura de stat, legea martiala, noaptea la doi arestati toti care au incalcat legea, bagati in dube si dusi in padure. Si da-i, si da-i….
  Ce altceva i-a mai ramas presedintelui?

  • Diferenta intre Ponta si Basescu e ca pe al doilea chiar il doare ce se intampla in .ro. Cum sa aplici lege martiala intr-un stat UE? Vrei razboi civil?

   • Bine. Ai dreptate.Si atunci fiecare poate face ce vrea si incalca grosolan legile stiindu-se la adapost de faptul ca nu poti adopta masuri speciale si energice (cum ar fi Legea asta martiala) in fata unor abuzuri mari cat casa? Cind depistezi un cancer nu stai mult pe ganduri si pui pe doctor sa ia bisturiul in mana! Nu?

 11. salut un articol cu cap al cuiva cu care impartasesc si natura formatiei.. intr-adevar basescu e un adversar care s’ar putea sa fie osul de peste in gatul usl, mai ales ca usl are o conducere total discreditata: un plagiator ordinar care si-a lasat orice reticenta acasa dintr-un motiv simplu, redirectionarea scandalului, si un om de nimic, care mi se pare cel mai periculos ptr ca nu are nici un dumnezeu, se vede dupa cat de mare ii e satisfactia, dupa condescendenta pe care o afiseaza cand afirma toate aberatiile, e de fapt tipologia prostului fudul vazut cocotat in varful copacului.

  e un tandem demoralizant: unul modifica legile si se face ca nu are de’aface cu actiunile parlamentului, celalalt calareste parlamentul votand ineptii si se face ca nu stie de abuzurile primului. reaua credinta e atat de vizibila incat probabil vor trece ani buni pana cand dezgustul se va mai diminua din cancelariile occidentale. ce pot avea ptr asa ceva decat dispret?

  am un titlu care se potriveste cu situatia tarii in momentul de fata: Romania sub tifos exantematic

 12. Va sa zica avem o gasca de politicieni, care au cracanat constitutia, legile si bunul simt, timp de 4 ani, din 2009 incoace, cat au fost la putere. Acum, vine alta gasca, le raspunde cu exact aceeasi moneda, intr-un timp mai scurt, terapie de soc :). Si primii tipa viol … :) Astia chiar nu-si dau seama pe ce lume traiesc, cat de penibilli sunt cu istericalele astea in ochii lui Gigel de pe strada, cu sau fara chipiu ? Adevarul e ca avem de-a face 2 bande de hoti, la fel de lipsiti de scrupule. Deocamdata prima, cea pierzatoare, pare penibila si patetica cu vaicarelile ei. Ii va veni si celei de-a doua randul, daca n-a invatat nimic din toata tarasenia asta. cat despre prostie, dati-mi voie sa ma indoiesc… Pana acum, USL-ul pare ca desfasoara o operatiune de comando bine planuita, cu usoare poticniri ce-i drept… Iar Basescu, din momentul in care va fi suspendat, ma indoiesc ca va mai avea timp de campanii electorale, dupa ce vor fi schimbati si seful DNA si procurorul general… :) cat despre incalcarea constitutiei, tare-as vrea ca atunci cand se fac asemenea afirmatii, sa se indice exact fiecare articol si cu explicatiile de rigoare…cam greu nu-i asa ? N-am vazut nicaieri asta :)

  • Curtea Constitutionala a spus de 4 ori ca dai jos presedintele Senatului/Camerei Deputatilor numai la cererea partidului din care face parte. Da, Parlamentul a incalcat Constitutia.

  • Buna ziua
   Faptul ca nu ati vazut dvs. nu inseamna ca nu exista (nici eu n-am vazut in viata mea tarantule pe viu dar nu ma indoiesc de existenta lor). Acestea fiind spuse, am facut un pic de cercetare pentru dvs. Constitutia Romaniei (aia de se sterge Ponta la fundulet cu ea):
   „Articolul 115 Delegarea legislativa
   4) Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.
   (5) Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta. Ordonanta de urgenta cuprinzand norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul (1).
   (6) Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.”

   Observati ca am pus ghilimelele de rigoare. Deci, la articolul 115 punctul (6) din Constitutia Romaniei se spune clar ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale (printre care se numara si Curtea Constitutionala). Tot articolul 115 spune la punctul (4) ca Guvernul poate da ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata si este obligat sa justifice aceste urgente. Faptul ca si cei dinainte au fortat punctul (4) nu-i da dreptul lui Ponta sa o faca.
   Vedeti, acum aveti si articolul si explicatiile de rigoare, desi ma indoisc de faptul ca le veti intelege. Mi-a luat cel mult de 10 minute de cautare pe internet si prin Constitutie dar nu stiu daca a meritat.

   • Atunci ordonanta de urgenta care modifica baza referendumului pentru demiterea presedintelui trebuie sa fie lovita de nulitate intrucit „afecteaza o institutie fundamentala a statului” – presedentia.

 13. Dle Zografi, v-aş invita să scrieţi un articol apropo de descoperirea bosonului Higgs, articol prin care să ne explicaţi ce înseamnă această descoperire, şi ce potenţiale consecinţe ar avea.

  • Nu am fost specialist in fizica particulelor elementare si, oricum, a trecut mult timp de cand nu ma mai ocup de fizica, eu nu sunt decat un scriitor. E drept, inteleg lucrurile ceva mai bine decat un nefizician, dar nu atat de bine incat sa-mi permit sa dau explicatii detaliate. In esenta, e vorba de confirmarea modelului standard, modelul care descrie particulele elementare. Celelalte particule din model fusesera puse in evidenta experimental, ramanea doar bosonul Higgs – gasit acum in fine. (Particulele se impart in doua categorii: bosoni si fermioni.) Ce ramane pe dinafara deocamdata e doar gravitatia – dar cu ea lucrurile sunt mult mai complicate. Ma rog, sunt explicatii incomplete, aproximative. Va invit sa cititi site-ul BBC. M-a intristat ieri sa constat diferentele dintre cometariile de la BBC si cele de pe forumul unui ziar romanesc („Ia mai terminati cu prostiile!” – si alte zeflemele de doi lei). In general, incercati sa ascultati doar oamenii care stiu cu adevarat ce spun, amatorismul si bascalia ieftina de la noi ma sperie.

 14. Apel pentru sesizarea M. Public pt. cercetarea guvernului Ponta

  Opriti instaurarea dictaturii! Opriti incalcarea Constitutiei!
  Va multumesc ca v-ati alaturat demersului meu pentru prevenirea si stoparea instaurarii dictaturii in Romania. Din pacate, ceea ce prevedeam ca se va intampla in timp, deja se intampla.

  Cei care au jurat cu mana pe Biblie si Constitutie sa respecte Constitutia si legiile tarii sunt primii care incalca acest juramant! Ce valoare are acest juramant pentru ei?

  Tin sa va informez ca demersul nostru a fost adus la cunostinta presei si a fost deja transmis Ministerului Public, Comisiei de la Venetia, Comisiei Europene si principalelor ambasade din Bucuresti, dupa cum urmeaza:

  From: Sorin Max
  To: „[email protected]” ;
  Cc: „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]” ; „[email protected]
  Sent: Wednesday, 4 July 2012, 21:14

  Nu stiu daca putem sa oprim tavalugul care calca in picioare Constitutie, legi, institutii dar stiu ca trebuie sa incercam. Este necesar ca la demersul nostru sa adere cat mai multi oameni si strigatul nostru sa fie cat mai puternic. In acest sens, pornind de la vechea metoda „citete si da mai departe”, va rog sa faceti apelul nostru cunoscut la cat mai multi oameni: familie, prieteni, colegi, etc.

  http://www.petitieonline.com/apel_pentru_sesizarea_procuraturii

  Va multumesc!

  Cu stima,

  Sorin Max

 15. Vlad, felicitări pentru articol.
  Acum aproape 30 de ani discutam împreună (oarecum în contradictoriu) mecanica cuantică. Ce ironie să fim acum de acord pe teme politice…:)

  • Ma bucur foarte, foarte mult sa te regasesc aici. Daca acum vreo luna cineva mi-ar fi spus ca am sa ajung sa scriu articole pseudopolitice, as fi zis ca e nebun. Tocmai terminasem de scris o carte despre Shakespeare, Cervantes si alti scriitori – dintr-o perspectiva sa-i zicem filozofica – si ma gandesc s-o public la toamna. Eram cu gandul in alta parte. Dar cand am vazut ce se intampla n-am mai putut sa stau pe tusa. Cred ca traim un moment foarte grav – care mi-e teama ca matura literatura si gandurile adevarate.
   Iti multumesc si iti trimit cele mai bune ganduri.

   • Am asistat la un dialog, zic eu interesant, intre un politician si un om de rand.

    – Ce va mai vaicariti ma atat, ce voi nu ati schimbat presedintele Senatului?
    – Domne tu chiar nu intelegi ce se intampla, noi nu l-am schimbat doar am numit unul nou respectand legea si cand acest lucru a fost posibil.
    – Ba inteleg, este foarte simplu, cand ati avut majoritatea ati facut ce ati vrut, iar acum nu o mai aveti si astia v-o trag.
    – Stimate domn, daca va zic mai pe scurt, ca astia ti-au furat buletinul tu ce parere ai?
    – Cum adica mi-au furat buletinul?
    – Uite asa cum auzi, ti l-au luat si o sa ti-l dea cand vor ei si o sa scrie ce vor ei in el.
    – Hai domna ca aberezi.
    – Poti sa-mi zici ce ii poate impiedica sa faca asta?
    – ………. pauza …………..
    – Cine ii mai poate opri sau sanctiona?
    – Legea, politia, …….
    – Tocmai schimba legea cu vor ei, iar politia tot ei o conduc, deci cine te mai protejeaza pe tine.
    – Hai pleaca domna de aici, ca a inceput sa-mi fie frica.
    – Pai ar trebui, intelegi acum de ce mai vaicaresc atat?

    Nu stiu daca am redat chiar in exactitate dialogul, doar am asistat la el, nu l-am inregistrat.
    Sper sa invatam cu totii ceva din asta si sa actionam/reactionam in consecinta.

    P.S. Ieri m-am intalnit cu tatal meu in fata Ateneului, nu l-am chemat eu acolo. La intrebarea ce cauti aici? Mi-a raspuns. Si ce vrei sa fac? sa stau in casa si sa ma uit cum ma calca astia in picioare? cum demoleaza in 6-7 zile tot ce am realizat si construit in 6-7 ani? A fost o zi superba, putin cam cald dar superba …. sper sa se trezeasca cati mai multi din amnezie/amorteala.

 16. USL nu mai puteau astepta. Procesul lui Felix cu Institutul de Cercetari Agricole, de la care a furat un teren de 60ha, nu poate fi blocat. Reteaua dlui General Catalin Voicu nu mai functioneaza, asa ca au ales orice cale de scapare.
  Ca un varan incoltit, nu se lasa omorat fara lupta.
  Banuiesc ca nimeni nu isi inchipuie ca USL inseamna mascaricii aia de la televizor, Ponta si Antonescu.

 17. Pe Dl. Hurezeanu nu-l mai iau de multa vreme in serios! Nici nu merita in a fi ascultat atat de inveninat ii este discursul. Stau de multe ori si ma gandesc la serile pierdute in fata aparatului de radio ascultand Europa Libera mai precis pe acest Hurezeanu si pe N.C. Munteanu. Inca nu pot sa imi dau seama care a fost rolul acestui Domn la Europa Libera. Dupa felul cum se comporta astazi mai ca ai zice ca a fost o cartita foarte bine plasata.Sincer, eu nu cred intr-o astfel de versiune, mai degraba cred ca este un oprtunist adept al dictonului,, ubi bene ibi patria!
  Apropo de domnul N.C. Munteanu ce mai stiti? Stiu ca l-a un moment dat s-a retras cu demnitate din viata publica in rest nu mai stiu nimic!

 18. Stimate domn,

  Va felicit pentru acest articol. Asemenea texte merita si trebuie scrise. Bizonilor care isi baga acum copitele in tot ce s-a construit de 22 de ani nu avem a le opune altceva decit inteligenta noastra lucida, curajul de a protesta public si legea.

 19. Foarte bun articol. Fara graba de a-l da jos pe Basescu si de a viola institutiile statului USL ar fi continuat marsul aproape triumfal peste si patru luni. Asa au timp sa-si arate adevarata fata si sa mobilizeze nu numai opozitia ci si pe nehotariti sau pasivi, care sint suficient de multi in Romania.N-ar trebui sa-l subestimam pe alegatorul roman. Poate fi la un moment dat prost, neinformat, cu o gindire limitata, insa a aratat ca e capabil de a vota pentru schimbare ori de cite ori a fost nevoie. Cred ca si de data asta va vota schimbarea schimbarii. Trebuie doar o forta coagulata (si mai ales onesta!) in opozitie fata de USL.

 20. „noi romanii” nu am fost si nu vom fi niciodata la fel, din fericire. si cred ca asta e in masura sa ne dea speranta. in schimb avem un adevarat cult al cliseului de tip „noi romanii sintem …” sau „romanul e…”, etichete iscusit inoculate de protocronismul cu care am fost bombardati in „epoca de aur”.
  „bad habits die hard”, cum ar zice americanul.

  • Bineinteles ca nu toti romanii sunt la fel. Pe urma, eu nu sunt deloc amator de clisee. Dar, haideti, domnule, recunoasteti, chiar n-ati folosit niciodata expresia asta „noi, romanii”? Indoi-m-as. O fac deseori si americanii dumneavoastra, si nu neaparat cei mai prosti si inculti. Oricat ne-am stradui sa le ignoram, exista niste trasaturi comune – care vin din cultura in care, vrem, nu vrem, suntem cu totii cufundati.

 21. Articolul are substanta, chiar daca e scris intr-un registru putin pamfletic – si marturisesc ca, intr-o tara in care si politica, si televiziunea, chiar si societatea au devenit pamfletice, o vacanta ne-ar prinde bine.

  Prostia nu sta insa numai in scoaterea marinarului in ring, un loc in care se simte bine. E mult mai mult decat atat. Placand intr-o cruciada masiva de violare colectiva a constitutiei (in spiritul ei; empeachmentul nu a fost introdus pentru rafuieli politiciene sau pentru a da un veto parlamentului impotriva presedintelui), a regulilor statului de drept (emascularea Curtii Constitutionale prin ORDONANTA DE URGENTA??? modificarea legii referendumului prin OU???) a eticii politice (un guvern trebuie sa-si indrepte energiile spre problemele tarii, nu ale guvernantilor) si a bunului simt (coabitarea, intr-un sistem semi-prezidential, este o consecinta a vointei poporului, trebuie respectata), guvernul Ponta isi trage un gloante in picioare la foc automat. In orice tara normala, sanctiunea electorala ar fi rapida; in orice tara normala, populatia s-ar simti calcata in picioare de smecheriile toxice inventate; in orice tara normala, politicienii lansati din prima lor zi in functie in asemenea vendette personale ar deveni iute istorie neplacuta. Ceea ce este rational este real si ceea ce este real este rational, spunea Hegel. Anormalitatea dispare, lucrurile revin la fagasul lor normal, realitatea dureaza numai in cazul rationalitatii. Orice pasare anormala pe limba ei piere, guvernul Ponta este o aberatie a normalitatii care ar trebui corectata.

  Dar este Romania o tara normala, o tara rationala? Trece, conform tezei hegeline, irationalul in anormal? Urmeaza un litmus test interesant.

  In fond, cancerul sfideaza legea lui Hegel.

 22. Revin, Domnule Zografi, cu bucurie ca ati facut un pas in fata. Da, Traian Basescu este un adversar redutabil pentru oricine ,dar, si acesta ar fi pasul urmator pe care ar trebui sa-l faceti pentru a ajunge cu gandul acolo unde va aflati cu spiritul, in Occident adica, Basescu nu este nimic fara cei pe care se poate baza la urne. Nimeni nu stie mai bine asta decat Basescu insusi. De altfel, acesta fiind marea calitate a lui Base, este primul presedinte roman care se bazeaza pana la capat pe votul electoratului. Mai democrat nu se poate…

 23. Foarte frumos scris si analizat, pastrand o oarecare neimplicare emotionala.
  Insa o gasesc in comentarii – unde de obicei argumentele nu isi mai au rostul in fata pasiunilor si a crezurilor, fie ca e vorba de unii sau altii.
  E o caracteristica a noasta ca neam pasiunea si as mai presupune eu ca si credinta. Care credinta odata era in Dumnezeu – pe care insa nevoia omului de a atinge ceva concret a trasnferat-o intr-o oarecare masura in credinta in niste oameni – politicieni, Andreea Esca, Dan Diaconescu, etc. Nu am crezut in Dumnezeu niciodata, insa daca ar fi sa mi-l inchipui ar intruni niste regului mult mai simple si mai stricte decat cele care definesc un om. Iar cand zeul nostru devine un om, o fire ghidata de sute de reguli in care uneori ne regasim complet (sau suficient de mult), in pofida ratiunii, ne vom numi fanatici.
  Altfel, mai simplu spus, si o sa-mi dau mie insumi sfaturile pentru a nu jigni pe nimeni: Constantine gandeste-te la tot, nu-ti asuma adevarul niciodata si fii bun! Daca puteti sa faceti asta, macar unul dintre voi, ma bucur. Daca nu, mi-e la fel ca si pana acum.

 24. Din pacate, am de mult impresia ca inteligenta si finetea d-lui Hurezeanu (incontestabile, de altfel) au cedat in fata unui venit sigur si-probabil-confortabil de la televiziuni. Sigur, mutarea nu e f. vizibila, pt. ca si daca ar dori, dl.Hurezeanu nu va reusi niciodata sa fie un prost de teapa lui Gadea, Ciuvica, etc. (Doamne, ce lunga e lista!), dar daca l-ati urmarit cu atentie, s-a putut observa -si a trecut ceva timp de cand a inceput baletul d-lui Hurezeanu- cum se scalda cu gratie in doua barci. Pacat! Chiar imi placea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro