luni, octombrie 2, 2023

Prostituţie tv cu premii APTR

Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune-APTR organizează de douăzeci şi unu de ani o competiţie de producţii tv şi realizatori de emisiuni pentru a stabili ierarhii valorice. Merită admiraţie consecvenţa care face din Premiile APTR cel mai longeviv concurs de televiziune din România. Organizatorii, reputatata Lucia Hossu Longin şi regizorul Dan Necşulea, precum şi juriul declară că scopul competiţiei este de a scoate în evidenţă talentul, calitatea programelor, excelenţa profesională. În ultimii ani însă selecţia a produs mai degrabă confuzie decât ordine valorică, într-un un peisaj jurnalistic şi aşa dominat de mercenari şi „golănaşi mici”, de divertisment prost, de moderatori toleranţi sau complici cu nesimţirea unor invitaţi, de analfabetism profesional şi vulgaritate, adunate în contul televiziunii româneşti actuale.

Cel puţin contrariantă este şi lista premianţilor anunţată la Gala APTR de anul acesta: să-i dai lui Ciutacu premiu pentru emisiunea „Vorbe grele” (oricare ediţie) înseamnă să glorifici golăneala în jurnalismul de televiziune, aşa cum Premiul special al juriului acordat lui Mihai Gâdea pentru „Sinteza zilei” de pe Antena 3 anulează criteriul decenţei pentru a premia manipularea şi cinismul. Nu există criterii de valoare care să aşeze pe acelaşi nivel talk-showul „Fără frontiere” realizat de Luca Niculescu, cu talk-show-ul grotesc intitulat „La ordinea zilei” unde Dana Grecu pare să aibă permanent pioneze fierbinţi pe scaun, iar Radu Tudor trage concluzii stupide pe ton profesoral. Şi totuşi aceştia din urmă primesc din nou nu unul, ci chiar două premii, depăşiţi doar de colegele lor, Alessandra Stoicescu, care a binemeritat un premiu „de excelenţă” (pentru teledon, zice juriul) şi de Vrânceanu-Firea, beneficiara premiului de moderator în prime-time, dar rămasă în istoria televiziunii de tranziţie pentru prestaţia ca la uşa cortului în dialog coprofag cu deputatul Boureanu. Tot în prime-time. Şi, în topul evaluării APTR, „cenzuraţii” Oana Stancu şi Adrian Ursu încununaţi cu un premiu care face praf memoria lui Jean Louis Cal­de­ron, simbol al curajului jurnalistic, acordat acum unor mercenari vexaţi.

Un juriu care îi are în componenţă pe Nicolae Breban, Manuela Cernat, Dan Piţa şi cândva radicalul Sorin Ilieşiu intoxică telespectatorul credul cu false valori şi legitimizează tot ceea ce ar trebui criticat şi sancţionat: oportunismul plătit gras, dispreţul faţă de public, compromisul cu interesele patronale şi agendele politice (vezi declaraţiile lui Iulian Negrea, stenogramele lui Vântu, obedienţele din TVR etc.), mitocănia,  ignorarea deontologiei profesionale. Nu se poate face abstracţie de isprăvile jurnalistice ale unui realizator tv atunci când este analizată emisiunea înscrisă în concurs, cum zice regulamentul, într-un soi de jurizare autistă, bazată pe „materialul clientului” şi pe conjuncturi. Ce mai înseamnă „profesionist” dacă APTR premiază impostura nu accidental, ci repetat an de an, de la Dan Diaconescu la Mircea Badea, Gâdea, Ciutacu ş.a.m.d., în vreme ce Consiliul Naţional al Audiovizualului nu mai pridideşte să le sancţioneze prestaţiile? Nu mai departe în luna mai „Sinteza zilei” şi moderatorul premiant au adus Antenei 3 o amendă de 12 000 lei pentru acuzaţii nesusţinute de dovezi „de natură să afecteze şi să distorsioneze opinia publicului…afectând dreptul publicului la o informare corectă şi obiectivă” (Decizia 338/2011). Sau alte 12 000 lei plus 20 000 lei amenzi pentru felul cum premianţii Dana Grecu, Radu Tudor, Victor Ciutacu şi mai apoi Gabriela Vrânceanu-Firea au tratat subiectul „scandalul vămilor” alterând grav informaţiile. CNA a „premiat” cu amenda de 5 000 lei tendenţiozitatea emisiunii „100 de minute” din 22 martie a Alessandrei Stoicescu, realizatoare care a dus astfel pe culmi excelenţa în televiziune (Decizia 298/2011).

P.S. Am scris cu strângere de inimă articolul: am primit eu însămi de mai multe ori premii APTR când lucram în televiziune, au contat pentru biografia mea profesională, dar am avut şansa unor vecinătăţi onorante şi a unui context mediatic mai sănătos.

Articol apărut şi în revista „22”

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

 1. Citind articolul am simtit o unda de speranta pentru indreptarea a ceea ce se intampla astazi in televiziuni sau ce or mai fi ele. Multumesc lui Dumnezeu ca mai exista analisti cu capul pe umeri.

 2. In mod vadit, acest juriu este decis sa premieze partizanatul politic exprimat cu mijloacele cele mai grosolane si mai lipsite de scrupule. Este adevarat ca nu le putem cere jurnalistilor obiectivitate politica absoluta, e musai sa le cerem eleganta, inteligenta, moderatie si buna credinta. Nici una dintre aceste virtuti nu ii caracterizeaza pe jalnicii premianti, care merita sa figureze in toate manualele de jurnalism ca modele negative absolute. Din pacate, acest juriu s-a autodescalificat si pateaza, de aici inainte, tot ce atinge, chiar si ideea de ‘profesionalism’ in televiziune.

 3. Am vrut sa va sugerez sa abordati subiectul cand am citit ‘Eroisme la Realitatea TV’. Tocmai se anuntasera premiile si eram uimit (ca sa zic asa). Ce pretentii mai putem avea in situatia asta?

 4. Dupa cum se vede, in APTR, „profesionistii” au un cuvant greu, din moment ce sunt premiati „jurnalisti” de televiziune la care nu m-as uita nici platit…

  • pai hai sa luam din nou la rand: „Nicolae Breban, Manuela Cernat, Dan Piţa şi cândva radicalul Sorin Ilieşiu”.

   breban si pitza sunt iesiti din circuit de mult, incurcati in tot felul de povesti de colaborationism mai vechi sau mai nou. cine i’a ales in juriu? de ce?

   de ceilalti nu stiu ce sa spun, dar poate ca sunt atat de liberali incat au adoptat felul principial de a fi al lui chuki antonescu, noul model etic al elitei bucurestene.

   in fine, concluzia este: aptr s’a dedat la prostitutie intelectuala. jurnalism? ha!

 5. Lucrurile evolueaza.

  Intr-o lume in care televiziunile au ca scop expunerea punctului de vedere al patronilor, e normal sa fie „profesionist” ala care face sluj mai eficient. Nu m-ar mira ca decernarea sa fi fost facuta strict pe baza audientei.

  • si as completa pe langa sluj, cu pupincurismul atat de drag turnatorului dovedit, motanul felix zis si varanul, sponsorul dupa cat se pare al galei ce ar trebui sa se numeasca ATR-ANTENE

 6. Doamna Armanca nu stie ca in concurs se inscriu productii bine definite? Doamna Armanca nu stie ca numai acele productii inscrise in concurs se jurizeaza, si nu tot setul de emisiuni, din care face parte editia respectiva, nu moderatorii, nu echipa din spate? Sau pe vremea cand castiga dumneaiei au premiat-o ca pe artisti, pentru intreaga activitate?

 7. In sfarsit , un diagnostic sintetic si profesionist al contextului mediatic actual care descrie succint ofensiva tacita impotriva normalitatii sociale. Inclin sa cred ca nici unul din cei vizati nu va reactiona in nici un fel la acest articol ( ar insemna sa-l valideze ) iar audienta lui va fi scazuta . Pe de alta parte, ar fi foarte bine daca se va intampla exact contrariul.

 8. Daca sa trecut la recompense simbolice inseamna ca s-au terminat banii motanului.
  Sa fie oare acesta semnalul unei noi miscari in media romaneasca?

 9. Stimata doamna, va impartasesc intrutotul sentimentele de surprindere si chiar revolta. Nu inteleg cum isi permit membrii juriului sa ne jigneasca inteligenta si bunul simt. Nu pot decat sa ii acuz ca au fost mituiti de Felix Varanul. Nu vad alta explicatie.

 10. Sa inteleg ca daca premiati ar fi fost realizatorii emisiunilor de tamaiere a puterii made by TVR juriul ar fi fost infinit mai impartial, nu? ;)

  • Sa intelegi doar ca premierea unor realizari de televiziune obiectiva ar fi fost „infinit mai impartiala” PS.- Tu oricum vei intelege doar pana la nivelul de inteligenta la care esti.

   • si tu te crezi mai destept decat el ???? oameni cu adevarat inteligenti nu pun etichete, ci doar prostii crezandu-se mai destepti!!!!

 11. As vrea sa cred ca o parte din romani, cu o anumita educatie (lipsa) fac rating emisiunilor de genul Badea, Ciutacu and Co. Insa am ramas socata sa mi vad profesorii universitari -catedra de Stiinte politice ca sunt „fani” sau „like” Mircea Badea samd, pe site urile online de socializare. Eu cred ca avem o mare problema: pe langa lipsa de bun simt, ne lipseste simtul critic. Simtul critic e confundat la noi cu nesimtirea, opinia fara argumente, balaceala in mediocru si tendentios.
  Ma bucur sa vad ca exista si jurnalisti cu mintea limpede si cu demnitate. Dar ce putem face sa va transformam pe voi in formatori de opinie? Poate crearea unei institutii independente- cu personalitati marcante- care sa monitorizeze si sa acorde la randul ei premii sau „buline negre” ar fi o solutie.

  • cu alte cuvinte, cine nu e de acord cu tine, e prost, tampit, limitat, incult, analfabet, etc….coboara pe pamant, cat timp vei folosi cuvinte ca ”voi” si expresii gen ”ce putem face…ca voi sa…” nu esti altceva decat o infumurata plina de aere neeliberate….stai in banca ta si scrie respectand si parerile altora, e primul semn de democratie, daca intr-adevar asta e ceea ce se vrea in romania, tine minte, prostutzo!!

 12. Facem pariu doamna ca aceste premieri nu sunt deloc intamplatoare? Facem pariu ca Felix a achitat contravaloarea acordarii acestor premii cui era necesar? Ma mira insa faptul ca adevaratii profesionisti din media, aia putini care mai exista, nu s-au revoltat avand in vedere ca impostura, obraznicia, slugarnicia si partizanatul politic au devenit virtuti apreciate si premiate de o asociatie care, fie vorba intre noi, si-a pierdut definitv credibilitatea si decenta. Ce inseamna „profesionist” in viziunea organizatorilor si juriului APTR???? Slugarnicia bine facuta? Foarte trist este ce se intampla in Romania. Adevaratii profesionisti nu mai au nici o sansa. Cand vad ce se intampla si cine sunt cei apreciati, promovati si… premiati, nu le ramane decat sa plece sau sa se impace cu „situatiunea”, cum s-ar zice. Unde ne sunt valorile? Unde ne sunt profesionistii? La Antena3 si Realitatea tv, desigur… Pe motiv ca asa au decis unii care, primindu-si tainul, ii fac pe plac lui Voiculescu.

 13. Ei, daca eraTurcescu, Moraru, Cristoiu, Mircea Marian, daca era tvr cea mai cea, doamna Armanca ar fi fost foarte incantata! Distinsii pomeniti n-au zis nimic rau de ICR, de ICR Budapesta.Pecand ceilalti infierati de dumneaei… Cum sa zici ceva rau de sfintia sa ICR?

  • Stimate domn,
   Sa va explic eu care e diferenta dintre ‘premiantii’ de azi si restul lumii: nici cei mai incisivi, mai partizani sau mai patimasi dintre jurnalistii favorabili Puterii nu ating nici a mia parte din grobianismul, reaua intentie, dezechilibrul de limbaj si comportament al Antenistilor! In cel mai rau caz, se straduiesc sa mimeze obiectivitatea. De cele mai multe ori, insista sa arate si fata intunecata a Puterii. Au un ton urban si moderatie in gesturi. In nici un caz nu se instituie in procurori!
   Iar ICR-ul nu inteleg ce cauta in discutie! Aveti pica pe ICR? De ce oare? Ce v-a facut? Si de ce trebuie sa amestecati borcanele?

   • Doamna Munteanu, sa va explic si eu(desi nu cred ca nu stiti dar mimati nestiinata): Puterile, toate cate au existat, au avut tendinte autoritariste, iesind in afara programelor cu care au castigat. A existat o societate civila si o presa care s-au opus prin campanii chiar exagerate, chiar nedrepte uneori. Astazi societate civila nu mai exista, intelectualii sunt inregimentati prin sinecuri care mai de care, iar presa abia rasufla, in special presa de opozitie, su povara crizei generale. Intre un ziarist gentil cu puterea si unul acid eu il prefer pe cela acid. Decretati dv ca nu vreti presa de opozitie?Avand in vederea calitatile intelectuale ale actualilor de la putere( studii precare, la ff sau la particulare, fara nici o cariera profesionala in spate) care s-au imbogatit enorm in timp ce tara a saracit, maestrii ai smecheriilor pe seama bugetului de stat, sfidatori si aroganti cu populatia, limbajul de care sunt ei in stare, vulgar si agramat, d-voastra vreti adresare academica ? Conteaza pana la urma adevarul spuselor, adevar in care se regasesc auditorii. Altfel cum explicati rating-ul foarte mare al celor infierati, comparativ cu ceilalti? Sau tocmai asta nemultumeste puterea si pe intelectualul sinecurist ? Audienta si increderea romnilor (exact asa, fara i, cum se exprima unii politicieni de varf) s-au pierdut pe mana lor, nu din cauza lui badea, ciutacu, stan si ceilalti, care, altfel, acestia nici n-ar fi putut exista, n-ar fi avut deloc munitie. Acelasi APTR a fost bun, il aplaudati cand selectiona productiile critice cu ceilalti si e rau cand face acelasi lucru azi, cu actualii.

  • Chiar daca am admite ca numele pe care le pomeniti se inscriu intre cele ale sustinatorilor PDL sau ai puterii (opinie pe care, altfel, eu nu o impartasesc), exista un lucru care diferentiaza jurnalistii la care va referiti de indivizii premiati de APTR si mentionati de dna Armanca: faptul ca dovedesc (in general) bun simt si masura modul in care isi fac meseria.

  • Mai treceti pe la frizer tovarase tunsu! Chiar nu realizati cat sunteti de penibil? Comparati si niste isterici si niste slugi dezgustatoare (stiti prea bine la cine ma refer) cu niste oameni care, chiar daca pot fi suspectati de partizanat politic, sunt decenti si dovedesc mult bun simt. Comparati injuratura, insinuarile si procesele de intentie, sentintele, manipularile si diversiunile grosolane cu dialogul civilizat? V-ati pierdut simtul ridicolului tovarase tunsu? Desi marturisesc ca mai degraba, avand in vedere comentariul pe care l-ati postat, va suspectez ca nu l-ati avut niciodata la purtator. Preferati injuratura, diversiunea si manipularile in detrimentul criticii decente si argumentate si dialogului civilizat? Preferati limbajul golanesc de cartier rau famat practicat de tovarasii Ponta si Antonescu? Aveti niste gusturi destul de excentrice tovarase tunsu.

   • Tov leberal, ma trimiteti la tuns sau imi faceti si dv.scarite in cap precum tov diriginte pentru ca indrazneam sa vin fara cravata cea rosie. Nu va place limbajul lui badea cu aluzii,etichetari,ironii mai grosiere, sa zicem? N-am nimic a zice, e gustul d-voastra.Nici eu nu ma omor. Dar recititi ce-ati postat, reestimati calitatea dialogului pe care il purtati cu mine. Pai, tov leberal, una vorbiti si alta fumati? Am exprimat o opinie. Atat. Chiar daca spuneti ca n-am dreptate, si pot admite ca n-am dreptate, ma indoiesc de buna d-voastra credinta cand incercati sa ma combateti. Fiindac dv. practicati exact ceea ce cu zel combateti.

 14. Pai e simplu. DVoiculescu imparte peste tot cu bani, firme, functii . Si ii convinge pe multi, care erau cinstiti, ca e foame mare. Iar el isi permite sa platesca, inclusiv amenzile CNA, pentru ca prin minciuna si manipulare isi genereaza audienta, care ii aduce bani.

  Amenzile de la CNA ar trebui sa fie cu intreruperea emisiei sau anularea emisiunilor. Pentru ca o minciuna aruncata in Public greu se mai indreapta.

  De asemenea, ei au construit o imagine pentru publicul lor : CNA-ul este ceva rau .

  Din prostia celor care ii privesc (ca pun botul la „telenovelele” construite din realitate), ei fac bani.

 15. Nu va suparati,Gadea,Radu tudor,Ciutacu,Ursu si colega sa de comentarii,sunt intr-adevar ziaristi?Au o scoala sau sunt numai buni ascultatori ai patronilor lor?

 16. Tunsu, puiu si fff multi altii chiar care nu comenteaza articolul sper ca sunt majoritari in aceasta tara care nu mai gandeste si critica cum spune un comentator fan nasul sau mmarian ceva la care nici nu se uita…

  • Ar fi dramatic ca in Romania sa fie majoritari cei ca „puiu”, „tunsu” si dumneata… Presupun ca v-ati simtit extrem de confortabil in regimul comunist „domnule”… „pick”. E vorba aia… multi da’ prosti. Si obraznici.

 17. Articolul pare facut cu tinta, catre un anumit trust media, ceea ce nu mi se pare corect, mai ales ca vine din partea altui jurnalist. Cred ca nu e doar vina APTR sau a trustului in cauza, ci a tuturor oamenilor din media, care sub o forma sau alta, practica o forma de prostitutie, in functie de interes. Un lucru bizar e ca nu se vorbeste in articol de jurnalistii, non Intact, care au luat premii la aceeasi gala.
  Nu sunt neaparat un fan „MB”, uneori il consider mediocru, emisiunea e chiar un pamflet, dar am asteptari mai mari de la altii care au pretentia ca au facut o scoala de jurnalism si au o experienta in spate, e simplu sa aratam cu degetul, dar e mai greu sa ne privim in oglinda, cu totii contribuim la haosul ce ne inconjoara.
  O zi buna.

 18. Eu vreau sa fie Base presedinte toata viata lui! JUR! Si Udrea prim-ministru si EBA ce vrea ea! Nu sariti pe mine, nu e la misto comment-ul, dar chiar vreau sa nu mai plece de la putere PDL-ul. E atat de comic totul. Tragi-comic. Si vreau sa ne fie si mai rau ca popor, pe cuvant! Si Roberta si Igas sa apara mai des la tv. II ADOR! Ea saraca e o papusa tampa si alalalt, Igas, cu privirea lui de bovina ma face sa nu pot muta canalul cand e invitat la vreo emisiune tv. Nu-mi plac aialalti, dar de PDL mi-e rusine cu ce oameni defileaza. Ah… Talmacean. :))))))))

  P.S. DAAAAAAAAAAAAAAAA, stiu ca nu are nicio legatura ce am scris mai sus cu articolul. Pa, pa.

  • e scandalos cum a politizat Culcer TVR chemand toate tonomatele pdlui, de la Patrasconiu la Neamtu, de la redactia evz la echipa de la B1

 19. Nicolae Breban este convins ca deciziile CNSAS prin care el si Dan Voiculescu au prmit premiul : ‘Colaboratori ai Securitatii’ are caracter politic, fiind instrumentate de Traian Basescu (cum zic, la o adica, Felix si SOV).
  Premiindu-i pe trompetistii caraghiosi de la Antene, Nicolae Breban l-a servit pe Felix si a inteles sa se razbune astfel pe Traian Basescu.

 20. Care profesionisti ? Exista in televiziuni si altceva decat profesonisti, adica este vreunul (una) care se cosidera amator ? Fac pariu ca si bufetiera se crede profesionista ! Asa ca, hai sa inventam premii girate de „reputata” LHL.

 21. Va rog frumos , spuneti-mi si mie pentru ce este reputata tovarasa Lucica . Poate pentru minunatele emisiuni pe care le facea pana in 1989 ? In rest , despre ce vorbim ? Iar lista premiantilor arata limpede profesionalismul APTR . Nu cred ca este nevoie de vreo explicatie . Eu zic ca sunt dincolo de penibil . Mult . De ani buni . Chiar credeti ca prostia merita un comentariu atat de lung ?

 22. Antenistii au reusit performanta sa imparta tara in doua multimi bine delimitate de oameni:
  1. cea a celor care considera ca Basescu este cancerul suprem si cine nu gandeste asa este demn de dispretul natiunii; ceva de genul: cine nu este total de acord cu noi este impotriva noastra.
  2. cea a celor care, chiar daca nu sunt de acord cu Basescu si guvernul Boc (fie vorba intre noi, cred ca sustinatorii lor sunt fff putini), isi permit sa nuanteze unele situatii, isi mai amintesc de raul provocat de comunistii din PCR si PSD.
  Dar in aceasta epoca a linsajului mediatic practicat ca profesie de zi cu zi, ce sa mai astepti?!

 23. pentru ca NONVALORILE sa existe si sa ne intoxice in continuare,ele trebuieste a fi atestate nu?juriul poarta intrega povara si statueaza pentru a cata oara impostura.

  • Eu o nonvaloare va spun sa invatati limba romana inainte sa vorbiti de nonvaloare. Oamenii ca voi, fara mic de cap „trebuieste” impuscati in cap. Pentru ca oamenii ca voi, veti vota pentru schimbarea constitutiei, pentru impartire teritoriala si schimbarea votului. Iar nonvalorile ca mine, ce au viata distrusa intr-o tara ce nu le ofera nimic se chinuie din cauza valorii voastre! RUSINE!

 24. Semnez alaturi de autoarea articolului.
  Totusi, am oarecare intelegere si pentru mercenarii de la Antene. Poate ca si eu m-as lasa cumparat de Felix daca as primi salariile lor de mii de Euro lunar.

 25. Doamna Brandusa Armanca,
  Ati scris un articol demn pentru o cauza mai buna! Un intelectual de talia dumneavoastra ar fi trebuit sa fie mai precaut. Daca ati lucrat pentru Radio Europa Libera ar fi trebuit sa aveti sensibilitatea mai ascutita la exprimarile actualului regim si sa le taxati fara nici un menajament. Cumva vi s-au inversat valorile de cand va infructati din oferta tentanta a puterii? Chiar nu vedeti ca ne indreptam intr-o directie pe care scrie „dezastru”, in tara asta? As vrea sa va intreb cunoasteti „prostitutia tv” din vremea cand ati lucrat la tvr.? Chiar traiti intr-o alta lume decat cea reala? Nu va deranjaza cu nimic directia spre care ne indreptam, de cativa ani, in Romania? Toate sondajele arata ca actuala putere merge la vale si este impotriva binelui romanilor, iar dumneavoastra sunteti profund deranjata de faptul ca sunt oameni la televiziuni care nu-si indoaie sira spinarii si nu adora actuala putere!!!
  Ferice pentru poporul roman ca exista Antenele! Asa cum odinioara era ferice pentru ca exista Radio Europa Libera!
  Sunt profund dezamagit sa stiu ca o persoana care a avut de-a face cu Radio Europa Libera poate avea o astfel de exprimare!
  Dar nici o problema, cand veti avea onoarea sa faceti parte din juriul APTR, veti premia emisiunile de la B1, Zece Tv, Tvr info etc. !
  Doamna Brandusa Armanca, ati plecat din Timisoara, chiar ati uitat ca de-aici a pornit protestul impotriva unui regim dictatorial si aberant, care oprima poporul, de care declara ca este atasat? Chiar ati uitat cum s-a trait in Romania inainte de 1989? Sper sa nu aveti grava amnezie! Chiar ati dori ca toate televiziunile sa formeze un grandios cor care sa cante osanale puterii care a dus tara de rapa?!
  Doamna Armanca chiar va deranjaza ca sunt oameni de bun simt care ofera premii APTR, pentru cei ce-au apreciat verticalitatea si curajul lui Adrian Sobaru, pentru cei care trag semnalul de alarma ca ne indreptam intr-o directie gresita, ca libertatile castigate cu sacrificiu sunt pe cale sa fie batjocorite si calcate in picioare cu nonsalanta!
  Nu vreau sa devin patetic, dar ma umple de indignare atitudinea ”intelectualului” care a prins ”gustul puterii”, care pierde din vedere realitatea si uita total trecutul!
  ”Doamne ocroteste-i pe romani!”

  • ultima fraza dovedeste exact de unde iti tragi seva: de la Paunescu si Vadim. trebuie sa fii cu adevarat sarit sa-l compari pe Basescu cu Ceausescu. asta chiar inseamna ca ai creierul spalat de vuvuzelele, criticate in articol.
   Sobaru ti se par vertical? mie mi se pare aerian, cu probleme la bibilica, cauzate de drama familiala pe care o traieste si care n-are nici o legatura cu situatia politica.
   nu-mi place Basescu si multi din jurul lui, dar jegul uman scos la iveala, in fiecare seara, de „premiatii” din articol este ceva cutremurator pentru orice om cu un minim bun simt. bunul simt se invata acasa in familie, de mic. simtul masurii de asemenea.

   • Mi-a greu sa ma pronunt asupra fonsului acestui articol, pentru ca nu cunosc criteriile de jurizare. Daca ele nu au fost transparente, nu e in regula, daca insa au fost date publicitatii, atunci nu e in regula articolul, caci relativ la aceste criterii trebuia autorul sa faca conetarii, nu la persoanele din juriu. Pe de alta parte, desi cam toata lumea care e de acord cu autoarea dipretuieste duritatea, violenta de limbaj a celor premiati, constat ca ea se poate regasi cu usurinta in limbajul acestora. Mai concret, sa spui despre cineva ca are creierul spalat, doar pentru ca face o comparatie intre Ceausescu si Basescu, e oarecum exagerat si in egala masura acuzabil de limbaj violent. Desigur, e greu sa-l compari pe Ceausescu cu Basescu, asa cum e greu sa-l compari pe Ceausescu cu Hitler sau cu Stalin. Sunt foarte multe lucruri care ii despart, dar si cateva trasaturi care ii unesc. Spre exemplu, au toti doua maini, doua picioare, …. Ceea ce mi se pare insa semnificativ in ziua de azi, este ca princpala misiune a unui jurnalist onest este sa critice puterea. Evident, intr-un mod decent si daca se poate constructiv. Pare de-a dreptul anormal, sau chiar pervers sa critici opozitia, atata timp cat viata noastra de zi cu zi este influnetata la modul cel mai puternic de putere si nu de opozitie. Daca insa constati ca cineva ataca puterea intr-un mod abject, depasind orice nivel de violenta, nu trebuie neaparat sa intri in poliemica ci sa dai exemplu de cum se poate face acest lucru profesional si onest. Va reamintesc discursul isteric a lui CVD la adresa reprezentantului judecatoresc la evacuarea sediului central al PRM. Credeti ca merita sa mai intri in polemica cu un astfel de individ? Iar daca dna Armanca se simte profund lezata de aceste premii, poate sa-si depuna propriul premiu in semn de protest. In Romania sunt prea multe vorbe, si prea putine fapte.

 26. Pai daca emisiunile iau premii la o gala cu traditie si sunt sanctionalte de CNA, un organism NUMIT PLOITIC, oare de ce nu e CNA IN NEREGULA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro