joi, aprilie 22, 2021

PSD și modelele sale

Citesc în aceste zile extrem de documentata carte a lui William Taubman intitulată Hrusciov. Omul și epoca sa, distinsă la data apariției sale în Statele Unite cu Premiul Pullitzer. O biografie extrem de utilă, nepartizană, necaricaturizată a unuia dintre foștii și cei mai controversați șefi ai PCUS.
Multă vreme personaj secundar în biografiile consacrate lui Stalin cu care a avut o relație în sine fascinantă, complicată, a cărui creație a fost, căruia pe urmă i-a distrus mitul fără a se putea, în realitate, niciodată lepăda de umbra maleficului georgian, Hrusciov este perceput în România ca un fel de Chivu Stoica local.
Nu prea deștept, dimpotrivă, complet needucat, un pitic fizic și intelectual. Pentru cei mai mulți dintre noi este aproape inexplicabil cum a putut el să manevreze lucrurile în așa fel Hrusciov încât să devină succesorul lui Stalin atâta vreme cât vedem în el doar pe autorul grotescului spectacol al bătutului în masă cu pantoful cu ocazia unei sesiuni a ONU.
Lucrurile sunt însă mult mai complicate, iar William Taubman a reușit să le deslușească ițele. Să ofere detalii care lămuresc multe. Referitoare nu doar la condițiile în care a izbutit Hrusciov să supraviețuiască unor tentative repetate de înlăturare de la putere, dar și de ce a pierdut partida în 1964 ori cum s-a făcut că el, insignifiantul, a stârnit senzație, a provocat la propriu infarcturi atunci când, la finele celui de-al XX lea Congres, a citit celebrul Raport secret în care se răfuia cu fantoma lui Stalin căruia îi dezvăluia monstruozitatea.
Scriind istoria vieții și a epocii în care a trăit și a îndeplinit felurite funcții Nikita Sergheevici, lui William Taubman nu i-a scăpat evocarea atmosferei colcăitoare din interiorul PCUS. Unul în care mereu se urzeau comploturi, în care veșnic se plănuiau succesiuni, în care nimeni nu era sigur pe ziua de mâine. Chiar dacă la un moment dat tovarășul cutare era socotit de nădejde, parte a scutului uman ce propăvăduia infailibilitatea Conducătorului, nimic nu garanta că a doua zi lucrurile vor sta întocmai.
Cam tot la fel trebuie să stea astăzi lucrurile în PSD. Și nu doar la vârfurile, în cercurile de decizie ale partidului. Corul de femei al partidului, tovarășele Olguța, Firea, Rovana, Dan s-au coalizat în jurul lui Dragnea căruia îi garantează nevinovăția, buna credință, cinstea, patriotismul, modestia, chiar și sărăcia. Chiar dacă conturile, ceea ce scrie în declarația de avere dovedesc o situație care nu prea concordă cu ceea ce ar trebui să un veritabil om de stânga.
Aceleași doamne, una mai iritabilă decât cealalta, dar la fel de grabnic ajutătoare atunci când trebuie „reperată” onoarea d-lui Dragnea, sar ca arse ori de câte ori cineva atacă incapacitatea evidentă a Vioricăi Dăncilă de a conduce fie și numai un debit de tutun, cu atât mai puțin un guvern, fie el și cel mai prost din istoria României. Respectivele activiste sunt niște veritabile Passinonaria, alter-egouri ale bărbatei Zoe din Scrisoarea pierdută a lui Caragiale. Ceartă cu responsabilitate ezitările bărbaților care nu sunt la fel de bătăioși în apărarea PSD și în atacarea președintelui Iohannis. Așa cum sunt ele însele ori înfocații, electrocutații, veșnic băgații în priză Liviu Pleșoianu, Codrin Ștefănescu sau Claudiu Manda.
Realitatea e că PSD trece prin zile din ce în ce mai complicate. Multe motive pentru o atare stare de lucruri. Iată! Încă nimeni nu poate să spună cu exactitate cum va suna verdictul așteptat pe data de 29 mai în cazul Dragnea, ce se va întâmpla cu plângerea penală depusă de președintele PNL, Ludovic Orban, la adresa doamnei Dăncilă. Conducerea superioară a PSD, vădit disperată, emite ordine după ordine, unele mai secrete ca altele, comunicatorii primesc instrucțiuni, directive în care li se spune cum să mai manipuleze opinia publică, presa așteaptă răfuieli la scenă deshisă și vărsare de sânge.
Toată lumea știe însă că sunt mulți membri ai PSD care fie preferă să stea în expectativă așteptând deznodământul, fie s-au săturat de-a dreptul de aventurismul lui Dragnea și doresc să îi savureze sfârșitul. Să îl înfiereze pe Dragnea după modelul din PCUS sau din PCR, să spună curajos, căci după război mulți viteji se-arată, cât de mult rău a făcut acesta ideii de social-democrație în România, cum și-a construit un mârșav și deșanțat cult al personalității, cum a întinat el nobilele idealuri ale victoriei în alegeri din 11 decembrie 2016, cum a trimis el la marginea Europei România.
Dragnea simte că puterea i se clatină, invocă aiurea, grotesc iminența unei lovituri de Stat fiindcă în mintea lui de Popriscin el este Statul. El se identifică cu Împăratul încoronat simbolic de doamna Dăncilă, el este Cruciatul.El este noul Vadim Tudor. De aici nervozitatea fără precedent din PSD, de aici viermuiala otăvită. De aici starea de nervi exacerbată a lui Dragnea. De aici pierderea controlului personajului căruia îi e din ce în ce mai greu să pozeze în Tăticul națiunii. De aici abandonarea calmului fie el și mimat și a siguranței de sine. Dacă Dragnea pierde partida și Viorica Dăncilă este gonită de la guvernare este mai mult ca sigur că PSD își ia adio pentru mulți ani de la putere. Nu știu dacă nu cumva la scurtă vreme după aceea nu va urma și aneantizarea partidului. După modelul din decembrie 1989 al PCR.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Referedndul ptr. familie ,dotarea armatei sint doar 2 lucruri care aduc voturi multe PSD,ce face opozitia pierede milionale de alegatori ptr.PC ,si alte abureli,
  Nu pot intelege de ce opozitia pierde milione de alegatori apoi Psd si spune da,toate partidele se trezesc ca vai, dar si noi sintem de acord.
  Este un joc politic se bat pe alegator nu pe percepte morale si uite asa desi dotarea armatei este un deziderat major a lui Johanes asunge la Psd,referedului ptr. familie la fel ajunge sa fie suntinut de psd opozitia ce zice de 3 mil. de semanaturi ,critica dupa ce Psd e de accord ,toata opozitia pai si noi sintem,.
  Opozitia sper sa isi cumpere ceva consilieri evrei ca au pierdut multi alegatori ptr.Pc si vor mai pierde si mai multi ,politica este sa intimpini dorintele populatie ,armata, biserica,si familia opozitia sa cacat cu bolta pe ele acum vor alegatori pai nu mai sint.
  Poate zice opozitia ce vrea a pierdut cele mai dragi lucruri ptr. romani in toate clasamentele ever,biserica,armata si familia de ce ,nu stiu dar sa fii politician in Romania si stai ca bou la porta nou , te scribeste ,opozitia asta nu stiu ce este dar nu tine cont tocmai de cei care spun ei ca ii apara.

 2. Va preocupati prea mult de domnul Dragnea, seful organizatiei de barbati din PSD.

  Daca tot sunteti pasionat de istorie, poate imi permiteti sa afirm ceva. Unde este Romanaia acum este doar rezultatul secundar al unor decizii importante de la masa celor puternici.

  Domlul Dragnea nu a ajuns acolo din intamplare. Ca si cum a dat examen pentru functia de sef de partid in fata unui juriu neutru. Are un CV impresionant cu KPI-uri indeplinite clar in partid. Pe multi a popit in pozitia preferata a patronului. El e acolo sa stea.

  Domnul Dragnea se va apuca sa-si scrie memorile cand financiar nu va mai fi profitabil.
  Pana atunci hai sa desfacem picioarele toti. Petrolul e doar 80. Pana la 120 mai e un pic.
  Poate scapam si de data asta.

  #Rezist – am nu-i asa?

  • Ce spune despre romani ca atunci cand aliatul principal isi ia mana de pe tara, sau priveste in alta parte din varii motive, Romania imediat reinstaureaza dictatura?

   Sunt nici doi ani de cand SUA a decis sa se sinucida, iar in Romania deja e dictatura.

   Ce fel de popor sunt romanii cand ei au dreptul de vot, dar nu il folosesc?

   Deja dictatura PSD are un proiect de lege prin care usureaza mult frauda electorala, B216/2018.

   Cine nu voteaza cand poate, pierde dreptul de vot, acel drept castigat prin multi ani de razboaie si suferinta, sperand ca intr-o buna zi ne vom putea alege singuri destinul.

   Am avut dreptul de vot si l-am folosit pentru a merge la gratare sau concerte in ziua votului, fiindca suntem un popor de prosti.

 3. Hmm, poate un piculandru fortata comparatia, dar nu prea mult. N-am citit carte lu’ ser Taubmann, dar parca mi-aduc aminte ca coup d’etat-ul care l-a adus la putere pe Hrusciov a fost sprijinit militar, un maresal (Rokossovski? nu mai retin, oricum unul care avea un credit solid din al 2lea mondial). Un militar care putea misca tancuri, si care l-a placat pe Beria. Asa de nasol incat militarii ii saltau pe oamenii in negru ai lui Beria in Moscova unde ii prindeau. Asa a avut Nicky pista libera, nu trebuia decat sa-i lucreze pe aia din Sovietul Suprem, oricum satui pana in gat de mustata (Stalin, nu Dragnea, for the avoidance of doubt). Sa spuna oricine ce vrea, dar mie nu mi-a parut, din putina istorie citita, ca Nicky ar putea fi cumva comparat cu Daddy. Hrusciov, lasandu-i la o parte derapajele gen pantof la ONU, s-a preocupat sincer de producatorul agricol sovietic. S-a preocupat Dragnea de ceva in afara propriei persoane? Merem mai departe, intr-atat cat ii permiteau propriile limitari date de ideologie, Hrusciov a demantelat o dictatura. Dragnea o instaureaza. Si pot continua. Inteleg ca domnul Morariu mai degraba bate spre atmosfera pre-puci, dar chiar si asa comparatia cu Hrusciov, asa badaran si comunist cum a fost, este improprie. Dragnea este mult, mult mai jos.

 4. Masurile contradictorii implementate simultan(cresterea cheltuielilor vizavi de scaderea taxelor), prin celebrul sau program de guvernare, ne arata un lider de partid complet analfabet functional. Orice om de pe strada intelege fara greutate ca nu poti cheltui mai mult decat ai in cont, iar daca, totusi, faci asta recurgand la imprumuturi de pe piata bancara interna sau din surse externe, risti sa te indatorezi pana peste poate, adica sa nu mai poti sa restitui datoriile si sa indrepti tara spre colaps. Dragnea este mai ticalos decat il considerau pana de curand adversarii lui politci. Si cand spun asta ma refer la faptul ca el in mod intentionat ne duce spre prapastie, sperand ca va castiga pe veci simpatia cetatenilor Romaniei, fiindca le mareste salariile si pensiile, fara a exista conditiile corecte, pentru asta, adica o dezvoltare sustenabila a Romaniei, in care veniturile necesare acoperirii marilor cheltuieli, sa fie asigurate din economie, prin cresterea productiilor si a productivitatii muncii. Si, in baza acestor rezultate, fantasmagorice, el spera sa fie votat drept presedintele Romaniei, daca va dori asta, sau sa ramana la guvernare si sa conduca el guvernul. Cu cat trece vremea si visele lui nu se implinesc, cu atat creste in mintea lui disperarea si frustrarea, nervozitatea, de care vorbeste d-l autor. Si, da, d-l Morariu, a pus un diagnostic exact…..
  Dragnea a privit cu invidie spre Tsipras, prim ministrul Greciei si si-a soptit, probabil, in barba: „tovarase tsipras in curand te voi depasi”. Numai ca dragnea isi face iluzii.
  Pe de alta parte, dupa mintea lui cea creatza, isi inchipuie ca poate sa-i cumpere bunavointa presedintelui american Trump, cu diverse trocuri pe linia achizitiilor de tehnica militara, astfel incat acesta sa garanteze pentru el si sa-l scape de puscarie.
  Cel mai devreme, la 29 mai, vom avea o prima constatare despre cat de oniric e musiu daddy liviu si ce „statiuni” il asteapta pentru petrecerea concediilor viitoare

 5. Apreciez entuziasmul autorului, dar nu e exclus ca din ignoranta totala daca nu din ticalosie, romanii sa continue sa tina PSD-ul la putere la infinit.

  E greu cu mersul la vot la romani, mai ales cand e vremea frumoasa sau vin sarbatorile.

  Romanii sunt intotdeauna dispusi sa renunte la vot daca interfereaza cu planurile lor de weekend – ce conteaza urmatorii 4 ani cand poti sa iesi azi la iarba verde? Asa ne-am ales cu dictatorul-bisnitar din Teleorman, era urat afara si lumea a stat in casa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro