duminică, decembrie 10, 2023

PSD și noua Țiganiadă

La data de 30 ianuarie 2017, guvernul PSD-ALDE condus de atât de “eroicul”, eroic precum derizoriile, comicele personaje din “Țiganiada”, pe numele lui Sorin Grindeanu dădea, la adăpostul nopții, nemernica Ordonanță 13. Ministrul de atunci al Justiției, un ins pe nume Florin Iordache, ducea la îndeplinire ordinul lui Dragnea de a face astfel încât să se găsească toate portițele posibile ca partidul/partidele de la guvernare să își scape de la judecată și de la eventuale condamnări la închisoare penalii. În frunte cu cel mai penali dintre toți, însuși teleormăneanul Liviu Dragnea.
Era modul prin care PSD-ul dorea să își sărbătorească, să își savureze victoria din alegerile din decembrie 2016. Cacealmaua îi izbutise. Cei ce s-au prezentat la vot au dat crezare promisiunilor electorale deșarte. Trebuia să vină și profitul. Concretizat în nerușinata subordonare a justiției în folosul penalilor.
Astăzi, la un an de la victoria în alegeri, Dragnea-Trei Dosare, tot mai nesigur pe putere, tot mai contestat în partid, trebuie să se salveze. Se vede confruntat cu necesitatea de a-și asigura ieșirea de urgență în cazul în care își va pierde funcțiile. Cu atât mai mult cu cât probele la dosarele lui penale sunt tot mai consistente. Același Liviu Dragnea este tot mai somat de tovarășii lui de ilegalități și furtișaguri concentrați la conducerea social-democrației din România să facă astfel încât să își ducă la îndeplinire promisiunea. Fiindcă altminteri s-ar putea să nu se știe. Ce semn mai evident că poziția lui la vârful partidului este din ce în ce mai șubrezită decât faptul că mulți lideri din teritoriu nu au vrut să organizeze mult visatele mitinguri de susținere?
Dragnea a dat noi ordine celor care încă îl mai ascultă, l-a trimis iar la înaintare pe atât de compromisul domn Iordache. Drept pentru care majoritatea parlamentară trece pe repede înainte toate modificările legislative. Nesocotește amendamentele Opoziției, nu se discută, nu se analizează mai nimic, Casa Poporului s-a transformat în adăpostul unui circ de cea mai joasă speță, un loc de unde dau un indecent spectacol inși de cea mai joasă speță de genul unui Șerban Nicolae sau Liviu Pleșoianu.
De data aceasta nu se mai profită de adăpostul nopții, ci de liniștea promisă până la funeraliile Regelui. A cărui memorie PSD-ul se dă de ceasul morții să o anexeze, sperând că am fi uitat cu toții cum l-au umilit feseniștii, pedeseriștii între anii 1990 și 1997 pe Suveranul României. Cum aveau ei grijă să precizeze că este vorba despre un Ex-Rege.
Deocamdată, reacția societății civile la noul asalt al grupului infracțional plasat în fruntea conducerii alianței PSD-ALDE este extrem de slabă. Puțini oameni sunt dispuși să iasă în stradă. Pare să fi intervenit resemnarea. Firavă este și reacția Opoziției care, dincolo de remarcabilele eforturi ale USR (deși dezaprob transformarea Parlamentului în stradă unde se folosește porta-vocea), nu prea știe cum să se comporte. Nu se unește, se luptă copilărește pentru supremație, procedează astfel încât să își arate toate vulnerabilitățile în fața tăvălugului majorității.
Nu este însă defel exclus ca lucrurile să se schimbe. Și viitorul ianuarie să-i aducă surprize extrem de neplăcute puterii. Din ce în ce mai speriată, mai dedată la comportamente anti-democratice. Faptul că un deputat PSD a intrat miercuri seara cu mașina în cei ce protestau în fața Parlamentului spune multe. Iar numitul Iordache îi insultă pe cei care protestează. PSD și noua “Țiganiadă”.
Pe când scoateți și mitralierele, și tancurile tovarăși de la PSD-ALDE?

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Spuneti-mi va rog, domnule Morariu, cum ar trebui sa procedeze niste parlamentari carora de cateva luni li se opresc microfoanele de la butonul confiscat de partid si carorea li se refuza si dreptul de a-si prezenta amendamentele?

  Sunt foarte curios care este solutia dumneavoastra. Abuzurile conducatorilor de sedinte, inclusiv insultele violente, desi incalca evident chiar si acel subtire cod de etica, nu sunt sanctionate de nimeni.

  • Cred ca autorul s-a referit la faptul ca nu vede uniune in actiunea opozitiei. Dar sa nu uitam ca PNL e plin de dalmatieni care trag si ei nadejde sa treaca odata legile astea, ca tare bine le-ar mai prinde. Intre timp, vedetele gen Turcanu, fac figuratie cu „ba noi suntem opozitia”.

 2. Ba nu e deloc slaba reactia strazii. Doar ca oamenii au servici, familie, afara e frig. Ce vreau sa spun e ca nu poti sta zilnic la miting. Am stat in ianuarie zilnic si am racit de m-a luat gaia apoi. Trebuie sa facem miting cu cap, nu zilnic. A nu se intelege ca nu vreau sa facem miting. Vreau, dar e absurd sa ai pretentia la miting zilnic si sa fie si sute de mii de insi.

  Si ce viata e asta, sa stam cu ochii pe ei ca pe butelie? ca ei la primul semn iar fac ce vor.
  Slaba e reactia justitiei, care se complace, per ansamblu, cu situatia. Se pare ca le convine.

  • intr-adevar, daca se poate mitingurile sa fie vara undeva la munte sau la mare. o raceala crunta a oprit un miting. poate chiar a fost o arma biologica in grup: vreun securist cu gripa care tusea fara sa isi acopere gura. nu am iesit la nici un miting, dar cand ma apuc de o treaba vreau sa o termin indiferent ce imi sta in cale: boala, servici, program la telenovele.

   rezultat: e foarte slaba situatia strazii.

 3. Dupa cum am mai spus- Je m’en fous. Eu traiesc in alta tara, mult mai civilizata si, chiar daca acum un an vroiam sa vin inapoi in RO, acum m-am lecuit. Nu merita nimeni nici un sacrificiu din partea mea. Raman unde sunt si-mi vad de treaba ca am destula. Macar aici unde sunt spitalele nu au bacterii iar la camerele de garda se aude o muzica de fiecare data.

  • Ma mir ca de la inaltimea dumneavoastra ati gasit timp sa va coboriti printre noi. Cu siguranta ca in mai binele din locul in care va aflati aveti un mare merit, nu?

  • „Imi cer scuze, am fost un dobitoc.”
   Asta ai vrut de fapt sa spui, nu?
   E si asta o forma de patriotism, daca stai sa te gandesti – sa alegi sa ingrosi randurile acestor specimene in exterior mai degraba decat in randul celor de acasa. (Ne) Scuteste de o seama intreaga de neplaceri.

 4. Pe forma: cred ca head-ul textului ar fi fost mai expresiv in forma: p$d, noua tziganiada. Deoarece, in fapt, p$d chiar exprima „vointa-electorala” a majoritatii. Care are educatia (implicit comportamentul) pe care o/-l are. Ceausist(o)-cismare(a)sc(a) cu incotinente democratice.

  Pe fond:
  – ex-suveranul* a fost generos platit ca sa faca ciocu’ mic. Si chiar a incasat cecul. Ba chiar si suplimentele. Chiar nu are rost sa tot insistati cu tevatura despre cine a pacalit pe care. Plus ca, presupunand c-ar fi fost inca valid (intelectual macar) cum ar fi putut influenta tzigania politico-sociala din ceea ce-a fost candva „regatul sau”?
  – to’ar’su’ dracnea deja pute. A hoit. Cand duhoarea pestilentiala va deveni mai pregnanta decat after-shave-urile ciocoilor si/sau ale eau-de-cologne folosite de catre damele de comp… pardon, de partid (si de stat) va fi vremea ecarisajului.

  __________________________
  * formulare intentionat folosita

  • Majoritatea de care vorbiti n-a fost nici macar majoritatea celor prezenti la vot, nu mai vorbesc de majoritatea celor cu drept de vot. In rest ati articulat lucrurile destul de bine.

 5. Nu reusesc sa asimilez PSD+ALDE cu „noua Tiganiada”.
  Mai degraba cu „noul PCR”. Vor sa fie in toate cele si in orice!
  Doar au spus-o acum citiva ani, cind se numeau uselisti „nu sintem pe deplin la Putere, pina nu incalecam Justitia”.
  Nici afirmatia asta n-o inteleg: „Firavă este și reacția Opoziției care, dincolo de remarcabilele eforturi ale USR (deși dezaprob transformarea Parlamentului în stradă unde se folosește porta-vocea), nu prea știe cum să se comporte.”
  „Remarcabile eforturi”, dar dezaprobate.
  Pai, si PSD-ul face eforturi remarcabile ca sa incalece Tara. Pe care le dezaprobam.
  Or fi Salvatorii „de-ai nostri”, dar nu asa se face politica.
  Iar atita timp cit selectam doar pe cine ne place din Opozitie, facem partizanat de partid. nu Opozitie la guvernare.

 6. 1)- Nu e fericit ales …titlul articolului. Fara sa fac piruete retorice argumentative de niciun fel, el demonetizeaza total o opera literara- cu acelasi nume ,dar remarcabila – a culturii romanesti. Nu,nu ne poate fi rusine de ”primitivismul ” ei… european De facto, el nu exista !.Daca autorul nu e de acord, e problema lui.(se pot aduce destule argumente de valoare ideatica europeana in sprijinul aceste lucrari )
  2) In textul lecturat se afirma la un moment dat :”Cacealmaua îi izbutise. Cei ce s-au prezentat la vot au dat crezare promisiunilor electorale deșarte. ”Vorbim de alegerile din decembrie 2016. Da, adevarat. Pana la un punct.Iar” punctul” respectiv,escamotat , mi se pare a fi esential :NEPARTICIPAREA masiva la vot. A fost o eroare ! O evaluare eronata cu consecinte grele si grave(cele de acum !)Evaluarea …lehamitei.” Lehamitea” nu este si nu va fi niciodata o arma poitica intr-o democratie, Arma politica e doar VOTUL ! Cineva a spus-o demult ,și a spus-o nu din teorii bine inmagazinate intelectual. A spus-o dintr-o intuitie, iar intuitia contine in sine o valoare de luat in seama.Nu s-a luat.Nu era suficient de clar mai dinainte, ca acel ” 30 + /la suta ” nu este si nu poate fi…reprezentativ parlamentar? Asa ca , restul , care a ramas in fotoliu,acasa, a facut posibila victoria .DE CE SA NE FIE LEHAMITE SA IESIM LA VOT ?Ca sa dam castig de cauza NEOCOMUNISMULUI ? Ne-am săturat deja de lupta cu …leninismul si ”centralismul” lui democratic ? Ni s-au tocit armele si …vigilenta in fata unui monstru cu zeci de capete care bantuie nu doar in RO , ci si in EUROPA si pe alte continente ? Nu intuitia a dat castig de cauza anului 1859 sau 1918 sau chiar a lui …23 august 1944 ?(sic)
  3)”Deocamdată, reacția societății civile la noul asalt al grupului infracțional plasat în fruntea conducerii alianței PSD-ALDE este extrem de slabă. Puțini oameni sunt dispuși să iasă în stradă. Pare să fi intervenit resemnarea. Firavă este și reacția Opoziției …”- se spune spre finalul articolului. Da, așa este…”Nu se unește, se luptă copilărește pentru supremație, procedează astfel încât să își arate toate vulnerabilitățile în fata tavalugului majoritatii ”
  b…Undeva… candva… cineva a evaluat gresit stuatia/situatiile. Lupta continua insa. Trebuie sa continue.Altfel… Chestia e ca avem nevoie de mai multa intuitie. Toti sau cat mai multi. MAJORITARI. Confuziile vor incurca /ne vor (mai ) incurca…Dar n-au voie sa ne copleseasca.
  Asa ca TIGANIADA incriminata prin titlul …articulusului celui de price…tocmai ca este si își merita vocatia de ”poematicon eroi-comico- satiric ”. Ba chiar reflecta neputinta parlamentara românească si a noastra. A TUTUROR !

 7. Ati fost, sinteti in strada dle Morariu, crtici de teatru , ca sa calificati drept ” ectrem de slaba ” reactia opozitei sia socoietatii civile ? Chenari la blocarea acceselor in parlament, guvern si minister, aveti curajul acesta, Dv.s, si alti intelectuali subtiri, nu curajul miorlaielior pe diverse site-uri si in diverse gazete.

 8. Mie mi se pare ca dl. Morariu confunda scena politica cu una de teatru.
  Politica de azi, insa, e mai mult stiinta exacta decat arta (a posibilului, zic unii). Ca si pentru comicul cuplu Pieleada& Palanu, criticul-analist pare a crede ca machiajul, costumatia, decorurile si regia calauzesc personajele, nu invers: personajele frumoase (Alba-ca-Zaoada?) sunt bune, cele mai putin aratoase (…cu chelie, de exemplu) – sunt rele. Nu intamplator, mai toti literatii progresisti folosesc genericul “opozitia”, ocolind cu grija orice determinare cu forma reala. Poate crede cineva ca USR, singura, poate fi Opozitia?
  Din pacate, dl. Morariu nu este singurul critic literar care pare chiar mai derutat decat cititorii carora li se adreseaza, in ciuda aplombului de virtual conducator de osti. Asemenea tip de discurs depersonalizat – si ca urmare, derutant- este chiar principalul motiv al concurentei/dezbinarii Opozitiei (“cu O-mare”, sic!).
  Nu va lasati cititorii in bezna, dle Morariu! Luminati calea catre autostrada care poate debloca situatia. Daca o vedeti. Daca nu, ce rost are tanguirea asta? Pentru ca revolta permanenta in strada nu poate duce decat la un lucru: pneumonie.

 9. Nu pot sa nu ma intreb de ce acest val de
  Schimbari care a cuprins si alte tari…foste sub talpa marelui urs. Care este pasul urmator?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro