marți, ianuarie 31, 2023

PSD și PNL -aceeași mizerie?

Au fost multe voci- la un moment dat, m-am numărat și eu printre ele- care au socotit că PNL ar face mult mai bine să nu preseze preluarea guvernării.
Din perspectiva intereselor sale politice și electorale imediate era, probabil, mult mai înțelept și profitabil ca liberalii să aștepte să preia puterea ca urmare a victoriei ce părea mai mult decât o certitudine că se va produce cu ocazia alegerilor la termen, atunci când guvernarea PSD ar fi ajuns la cel mai drastic grad de erodare.
Conducerea partidului ca și președintele Iohannis, care ardea de nerăbdare să aibă atât de doritul guvern al său, au ales cealalată cale, deși nu mă îndoiesc că erau conștienți de riscurile pe care și le asumă. De la absența unei majorități parlamentare la aliați capricioși și nesiguri, de la situația economică dezatruoasă a țării la marile promisiuni cum nu se poate mai costisitoare ale PSD care se apropiau ori se apropie de scadență. Unde mai pui că un guvern al PNL trebuia să facă față unei Curțe Constituționale și unui Avocat al Poporului de maximă ostilitate, clar încatenați politic. Seceta care anunță un an agricol prost ceea ce înseamnă viitoare scumpiri în lanț plus acest blestemat de coronavirus care poate să aibă și repercusiuni în plan economic ( sunt voci ale unor economiști serioși care invocă posibilitatea intrării în recesiune) complică și mai mult situația. Cu atât mai mult cu cât deciziile luate luni de autorități par să fie efectul unor îngrijorări reale. Decizia pe care se așteaptă să o ia joi CCR în privința sesizării formulate de Avocatul Poporului (cu precizarea că numita Weber Renata nu se identifică defel cu poporul din care fac eu parte, domnia-sa făcând pe mai departe jocurile ALDE și ale PSD cu o străduință scandaloasă) în privința reducerii numărului de zile din momentul anunțării până la data propriu-zisă a posibilelor alegeri anticipate (de la 90 la 50) va influența, probabil, nu doar soarta guvernului, deocamdată din hârtie, ce ar urma să fie condus de dl Florin Cîțu care așteaptă votul de încredere, ci și ce se va întâmpla cu guvernarea țării în lunile viitoare. Nu este deloc exclusă ipoteza ca o respingere a formulei guvernamentale să fie plătită electoral de PNL care, deja, numai într-o lună, a pierdut 7 procente din opțiunile electoratului.
PNL a greșit nu doar fixându-și obiective maximale (alegeri anticipate, alegeri locale în două tururi, modificări legislative categorice care era mai mult ca sigur că vor fi blocate de CCR), ci persistă în greșeală chiar în aceste zile când anunță numele celor ce vor candida în vederea câștigării primăriilor marilor orașe. Este în plină desfășurare scandalul de la Iași legat de desemnarea drept candidat a fostului pesedist Mihai Chirica, despre care aflăm că ar avea și alte bube, unele purulente, decât aceea de fost social-democrat, scandal care ar putea să ducă nu numai la scăderea încrederii în opțiunile de morală și de integritate ale PNL, ci și la destabilizarea organizației județene a partidului. Vectorii de imagine ai partidului, de la Rareș Bogdan la Florin Roman, se dau de ceasul morții să îl scoată la vopsea pe dl. Chirica. L-am auzit luni seara că dl. Chirica ar fi fost votat data trecută de o mare masă de ieșeni. Dar și doamna Gabriela Firea a primit un număr considerabil de voturi din partea bucureștenilor. O ia PNL în barca lui, devenită un fel de Arcă a lui Noe, atingându-și în acest fel dezideratul de a cuceri Primăria Capitalei?
Nu e deloc bine, nici pentru PNL, dar nici pentru locuitorii orașului, că la primăria Timișoarei candidează iar controversatul profesor Nicolae Robu, insul ce se face, între altele, în totalitate vinovat de decăderea Teatrului German de Stat din oraș din cauza încăpățânării sale pe care mă abțin cu greu să o calific în cei mai neacademici termeni cu putință. E vorba despre o ticăloșie a d-lui Robu la care se adaugă noian de neputințe, nerealizări, caraghioslâcuri, derapaje vulgare de comportament. Dacă la Baia Mare, PNL va face o mișcare similară celei de la Iași susținându-l pe Cătălin Cherecheș, corespondentul în oglindă al șpagomanei Sorina Pintea, lucrurile vor deveni de domeniul grotescului. Și vor da apă la moară tuturor celor care deja declamă cu voce tare zicerea PSD și PNL aceeași mizerie.
Așa să fie oare?


Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Opozitia s-a grabit in a lua fraiele puterii. Trebuia sa lase PSD pana ducea tara in vrie ca toata lumea sa inteleaga cu ce partid au de a face. Acum PSD strange randurile si intarzie orice reforma. Iar cei din opozitie trebuie sa faca tot felul de jocuri si compromisuri, unele proaste. Toate institutiile publice de la micii sefi pana cei mari sunt ai PSD. Dar nu are opozitia cum sa ii dea afara pe toti. Trebuia sa nu se grabeasca si sa nu vrea anticipate, atata timp cat nu au parlament favorabil lor. Sa astepte si sanctiuni dure ale UE pentru derapaje. Se vede ca Presedintele si cei din PNL nu stiu istorie, pana si domnitorii medievali aplicau toata rabdarea, alergau si flamanzeau pe turci ca sa ii invinga mai usor.

  • Fara sa fiu inregimentat politic (nici acum , nici inainte de 1989) nu pot sa nu observ spectacolul INDECENT si IRESPONSABIL oferit de TOTI actorii politici care evolueaza pe scena nationala.
   Partizanatul PNL sau PSD este total PENIBIL!!!
   Ce ofera pentru omul de „rand” (specific ca este o formulare penibila adoptata la nivel general fara responsabilitate morala sau intelectuala pe care o utilizez fortat) ORICE „institutie politica”?
   Absolut NIMIC exceptand promisiunile NEONORATE si tupeu!
   Deci sa nu ne mai ascundem in spatele lozincilor (PENIBILE!!!!) de gen „ce rai sunt ei si ce buni suntem noi pentru voi” , statisticilor chioare sau promisiunilor desarte !
   Faptele sunt cele care definesc adevarul (dar registrul lor ,din nefericire, este in totalitate GOL)
   DECI hai sa incercam sa FACEM ceva BUN (fara sa acuzam ce au facut altii) si sa construim ceva (nu sa daram tot ce era inainte ca vremelinic si neperformant sa facem ceva , care va fi daramat de cei care vor venii, samd…..)
   Cati Km de autostrada (din 90″ pana acum)??
   Ce salariu mediu (in UE)??
   Ce balanta comerciala?
   Care sistem de sanatate?
   Ce loc si imagine in UE?
   Ce pret gaze??
   Ce batjocura fata de bunul simt si normalitate??

   Ce PENIBIL!!!!

  • Acest raspuns este pentru persoana care a exprimat „o parere”

   Chiar asta va doriti dvs. :

   „sa ajunga tara in vrie” si „sanctiuni dure de la UE” pentru o tara intrega
   ca (in opinia dvs.????) sa isi dea sema toata tara ce rau este cu PSD!!!

   Chiar ASA????? FELICITARI pentru „maturitate” si „inteligenta”!

   Nu PNL, PSD sau alt partid sunt necesitatile noastre …
   Avem nevoie de oameni responsabili, care sa faca ceva, ACUM, pentru tara , nu sa astepte sa ajungem cu totii „in vrie” sau „sanctionati”!!!
   Cata vreme in Romania va fii un perpetuu conflict („noi” contra „voi” si invers) extins la scara nationala , vom avea „ganditori” si „oameni de bine” ca „dvs.”

   no comment

 2. „…președintele Iohannis, care ardea de nerăbdare…”

  Președintele României candidează în alegeri cu un program, ca parte a puterii executive, precum scrie în Constituția patriei noastre. Or, în cazul unui guvern ostil, programul său nu doar că nu poate fi înfăptuit, dar este împiedicată exercitarea prerogativelor constituționale, care n-au legătură cu programul politic.

  …Prerogative care, în cazul unei guvernări cleptocratice, precum este în România de 30 de ani, sunt diminuate de Curtea Constituțională, aservită grupului securisto-comunist care a capturat statul.

  Așadar, eu unul, nu cred că-i vorba despre nerăbdare ardentă, ci despre nevoia statului român de a funcționa pur și simplu.

  Au fost multe voci- la un moment dat, m-am numărat și eu printre ele- care au socotit că PNL ar face mult mai bine să nu preseze preluarea guvernării.

  „PNL care, deja, numai într-o lună, a pierdut 7 procente din opțiunile electoratului…”

  Nu sunt sigur că rezultatele sondajelor de opinie reflectă realitatea, ci , mai degrabă cred că sunt doar un instrument de manipulare utilizat de cleptocrație. La care sondaj să ne referim?! La cel al d-lui A Teodorescu, extrem de apropiat de PSD? La cel al d-lui I Buble, extrem de apropiat de D Voiculescu și… de PSD? La sondajul d-lui V Dâncu, membru de vază al PSD, care împreună cu dl Cozmin Gușă și Grupul de la Cluj reorganizează chiar în această perioadă PSD?!

  Nu cred nici că PSD a urcat, nici că PNL, sau USR/PLUS au scăzut în preferințele cetățenilor.

  „Dar și doamna Gabriela Firea a primit un număr considerabil de voturi din partea bucureștenilor.”

  Mă iertați, dar a primit voturilor a doar 14,4% dintre bucureștenii cu drept de vot. Însă, a câștigat alegerile pentru că „blatul” PNL-PSD, cu propunerea d-lui Marian Munteanu din partea PNL etc., toată mizeria… , a făcut ca bucureștenii să stea acasă, deoarece d-na Firea n-a avut contracandidat.

  Oricât am iubi PSD și i-am critica pe candidații PNL la alegerile locale, NU, PNL NU este la fel ca PSD. Are, fără îndoială motivele sale pentru care poate fi criticat, i se pot reproșa multe, dar PNL nu a subordonat vreodată justiția cleptocrației așa cum a făcut-o PSD!

  Dar, ceea ce mi se pare cu adevărat amuzant este cum în presă (în întregime aservită cleptocrației securisto-comuniste) un membru PSD înscris (și rapid demis) în USR a făcut imensă vâlvă, iar cohorta de membri PSD înscriși în PNL pare lăudabilă!

  P.S. Batjocorirea numelui unei persoane, în maniera VC Tudor, este, după opinia mea, regretabilă și lipsită de demnitate. Numele Ariel, purtat inclusiv de un bine cunoscut fost prim-ministru israelian, nu a fost ales de purtătorul lui, ci de părinți.

  • !. Domnul Ariel și-a bătut primul joc de prenumele domniei sale. Cât despre cohorta de pesedisti primiti în PNL… Este tocmai subiectul articolului. Mai cititi-l și poate veți înțelege asta.

   • „Este tocmai subiectul articolului.”

    Vă mulțumesc, domnule Mircea Morariu, pentru atenția pe care ați acordat-o comentariului meu și pentru plăcerea de vă citi articolele zilnice.

    Legiunile romane erau compuse din aproximativ 5000 de soldați. Cohortele aveau, așadar, vreo 500. Și în sens figurativ, cuvântul reprezintă o mulțime. În USR s-a rătăcit un fost PSD-ist care a plecat fuguța, de cum s-a aflat.

    Și eu cred, asemenea dumneavoastră, că este tocmai subiectul articolului.

    Cu stimă, vă doresc toate cele bune.

 3. In acest moment se confirma : PNL€ si P$D sunt aceeasi Mizerie ! Poate Covid19 sa ii rarareasca Natural ca Oameni Noi sa apara in Parlament si Guvern ! ( nota bene : Oameni Care Sa Combata Activ si Rational pe USR )

 4. De fapt toate partidele odata ajunse la putere – sau doar daca li se pare ca pot accesa mai mult din ciolan – devin aceeasi mizerie.
  Prostie infatuata, misecuvinism, aere de „os domnesc”, democratie mimata urmata de epurari ale celor ce nu impartasesc parerea tatucului.
  Puterea a fost preluata PREA TIRZIU! Raul a fost deja facut, toate institutiile statului sint infestate de slugoii psd – oameni cu pesedism in singe, pur si simplu asa respira, asa s-au nascut; nu stiu ce mutatie au dar asa e! Ipochimenii astia pot mima apartenenta la orice partid dar vor actiona mereu pt psd.
  Si fiindca nu era suficient in celelalte partide apar figuri identice cu tristii promovati de psd. Dupa ce ca au ajuns conjunctural intr-o anume pozitie, se trezesc vorbind aiurea dezamagind votantii de dreapta – prostul pina nu e si fudul nu e prost destul.
  Ciudat e ca de fiecare data cind intreprind ceva, lasa tot felul de portite sau greseli ce pot fi exploatate maxim de psd si de pletora de „ascunsi” din diverse posturi ce servesc psd. Toata „dreapta” pretinde a fi compusa de oameni cu „scoala adevarata”, „specialisti” nu gluma si totusi sint profund ineficienti. Viclenia timpa a psd-ului e mai eficienta pina una alta.
  Neputinta asta ce transpare zilnic din tot ceea ce fac, combinata cu agitatia muta a presedintelui – care dupa ce i-a impins in prapastie ……a disparut – instaleaza neincrederea in capacitatea lor de a face ceva.
  Si mai transpare, in toata dreapta, fuga dupa ciolan – dorinta unor insi marunti la minte si la suflet – de a se cocota in prepeleacul puterii. Si se si bat intre ei de parca psd ar fi dej ainvins – si nu e!
  La alegerile anterioare au reusit sa convinga votantii de dreapta sa stea acasa. Nu au invatat nimic! se chinuie din rasputeri sa ne convinga de acelasi lucru.

 5. Stimate domnule Morariu,

  cu tot respectul pentru cariera si experienta dvs. , inteleg foarte bine necesitatea de a va exprima opinia in spatiul public (si orice opinie este binevenita), DAR nu credeti ca domeniul dvs. de expertiza nu este politica???
  Suntem TOTI „consilieri si experti” : romanul se pricepe la toate de la fotbal la politica, DAR tocmai pentru ca aveti bun simt (cel putin asta este opinia mea !) considerati ca este cazul sa intrati in acest domeniu unde Caragiale este contemporanul nostru si cel mai bun EXPERT national????
  Este o intrebare retorica …
  SINCER aveti convingerea ca bunul simt sau dorinta de bine va „infrange” ?
  Vectorul intereselor private + tupeu + manipulare +…. , asortate la „interesul national” castiga mereu (cel putin la NOI)
  fata de dorintele de bine in garnitura de idealism + imaturitate (daca schimbi TREBUIE sa pui CEVA DURABIL si FEZABIL in loc, NU doar lozinci si sperante de mai bine!! ).
  Deci ce facem ? Aici avem cu toti sumedenie de” raspunsuri” !!
  Cum si cand (in termeni realistici fata de peisajul national in contextul satului globall) ????
  Cu stima (cat despre speranta :lasciate ogni speranza, voi ch’entrate… apropo de politica)

   • Draga domnule Morariu,

    1. am subliniat , de la inceputul postarii mele ca orice opinie (evident si a dvs.) este binevenita
    (si pentru aceasta sunt SINCER recunoscator contributors.ro pentru modul in care a generat si administreaza acest proiect deosebit si necesar societatii noastre);
    2. nu ma pronunt asupra calificarii dvs.profesionale , CV dvs. are „calitatea de se pronunta asupra expertizei ” pe care o aveti;
    3. nu am facut referire la implicarea dvs. in peisajul politic aborigen pentru a va ofensa (personal apreciez fondul si forma eseurilor publicate de dvs.) .
    Cu stima

    PS
    Va rog sa ma corectati daca aveti o alta opinie, dar eu consider exercitiile dvs. publicistice ca eseuri (repet : binevenite) si nu analiza politica sau editoriale (evident obiectul activitatii profesionistilor si a expertilor mass-media /mass media in domeniu).

 6. PNL isi asuma de unul singur guvernarea ,indiferent de situatiile ivite in lume sau in tara .
  PNL a sczut intr-un sondaj (unic dealtfel ) de la 47 de procente la 42 de procente in mod artificial . Unicul sondaj dadea eronat PNL la 47% intentia de vot nu a depasit niciodate 42 de procente . In fapt sondajul ne arata cum numai citeva partide intra in parlament si dupa redistribuiri PNl-USR-PLUS depasesc impreuna 65 de procente . Asta ne arata sondajul si nu altceva .
  PNL a cerut tuturor si alegeri anticipate si alegeri locale in doua tururi . Nereusita de pina acum are la baza refuzul parlamentarilor de a face asta . Este evident doar la indemina parlamentului de a face ceea ce societatea a cerut si cere inca . Vina nu este a celui care cere , ci a celor care se impotrivesc .
  PNL ,in acest context de coronavirus ,a decis preventiv asa cum mai peste tot in UE a fost decis .
  Politica este facuta de oameni care isi asuma decizia ,iar PNL in acest context nu are altceva decit sa incerce a crea o majoritate ce poate decide in favoarea proiectelor cerute de natiune .
  Este evident ca PNL stia toate acestea si intelege impotrivirea tuturor celor ce nu doresc luarea acestor masuri democratice. Cu atit mai mult este de admirat curajul premierului Orban si al noului premier CITU.
  In final la vot (indiferent cind va fi el ) societatea isi va arata forta .

 7. Aceeaşi mizerie, sau una dublă ? Iată ce s-a întâmplat ieri, 09.03.2020, cu ocazia comemorărilor dedicate foştilor deţinuţi politici : a fost schimbat anul de instaurare al regimului comunist din România . Nu mai e 6 martie 1945, ci un indefinit an 1944, fără lună, fără zi. Absolut toată media a schimbat anul – ceea ce arată o comandă de la centru. Efectele acestei mizerii : se şterg din istorie ca fiind DEMOCRATE unltimele guvernări , de dinaintea celei a lui Petru Groza- două Sănătescu şi una Rădescu. Cea a Gralului Nicolae Rădescu a fost chiar cea mai combativă împotriva ocupantului sovieti, fiind la un pas de declanşarea unei acţiuni militare.. Să fie grija celor de la răsărit ,atât de ocupaţi cu rescrierea istoriei …? Această variantă a istoriei cui foloseşte oare ? E cu atât mai suspectă, pentru că pentru meritele lui istorice Gralul Rădescu a fost reînhumat în România ; murise în străinătate, în exil, vânat de sovietici în ţară, de unde a fost ajutat în mod miraculos să scape, ajutat fiind de secretarul său, dr.Ion D.Vulcănescu, eliminat la rându-i şi ante şi postdecembrist din memoria colectivă O mică schimbare de dată – complet ilegală, în plus – cu efecte atât de importante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro