luni, aprilie 21, 2025

PSD a reinventat lupta de clasă

Este de-a dreptul fascinant tupeul cu care d-na Lia Olguța Vasilescu găsește în fața camerelor de luat vederi sumedenie de explicații pentru aberațiile din Legea salarizării, care nu e nici unică, nici unitară. Ca și pentru relele rezultate din așa-numita revoluție fiscală. Ambele avându-l drept principal autor pe cel socotit de dl. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, „un om de o valoare rară” poate şi pentru că dl. Darius Vâlcov îi stă alături, dacă nu cumva chiar îl egalează, la capitolul mișmașuri, matrapazlâcuri și afaceri murdare pe scară mare.
Dacă ar fi să-i dăm crezare marii italieniste nițelus plagiatoare socotită de mai-marii social-democraților români o ultra-competență în domeniul muncii și justiției sociale, pachetul de legi care bulversează de la 1 ianuarie încoace viața a milioane de salariați căzuți victimă unui experiment social care se pare că ne duce spre dezastru, dar și patronatul, mediul de afaceri, multinaționalele sunt perfecțiunea întruchipată. Cum se face însă că gtoate acele calculele care după socotelile d-nei Olguța ar trebui să dea cu plus pe fluturașele de salariu dau cu minus? Fiindcă povestea cu eroarea de comunicare, o marotă pesedistă, nu mai poate păcăli pe nimeni, doamna Lia Olguța Vasilescu a inventat alte explicații. Ni le oferă generoasă. Mai corect spus, ne minte în față.
Pentru bugetari, Statul, Ministerul, ea personal s-au gândit la toate. Însă precum se poate constata cu ochiul liber,teoria este bună doar practica ne omoară. Și aceasta din cauza a ceea ce doamna Lia Olguța Vasilescu califică incompetența contabililor din teritoriu. Care nu știu să calculeze, care nu au înțeles că trebuie să transforme din pix part-time-ul în normă întreagă, care țin doi fochiști în loc să angajeze numai unul. Partidul, Statul și guvernul s-au gândit și se gândesc la toate, mai nou o face și doamna prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă, toți oficialii îndrituiți corectează inventiv și peste noapte, prin genul de ordonanțe de urgență trei în una ceea ce d-na Olguța admite că ar putea fi mici erori sau neînsemnate neglijențe. Cu toate acestea, realitatea se încăpățânează a nu se supune întru totul voinței doamnei ministru. Cam tot la fel cum se întîmpla pe vremea economiei de comandă, a comunismului și a lui Nicolae Ceaușescu.
Și pentru mediul privat doamna Lia Olguța Vasilescu are pregătit un set întreg de motivații. Sunt sigur că pentru toate s-a informat temeinic. A mers chiar la bibliotecă (nu, nu din Alexandria- Teleorman fiindcă acolo așa ceva se pare că nu mai există) și a consultat bibliografia. A recitit două poeme, Serenada muncitorului de George Bacovia și Patroane de Maria Banuș. Lectura Capitalului lui Marx i-ar cere prea mult timp Olguței. Cele două poeme proletcultiste i-au ajuns doamnei, pardon, scuzați, tovarășei ministru, spre a redescoperi deliciile luptei de clasă. Da, patronatul e de vină, el vrea să își maximizeze profitul pe seama angajaților, ce mai, s-a reîntors la faza acumulării primitive, mimează neînțelegerea profunzimilor și generozitatea legilor Olguței și ale lui Darius, condamnatul la opt ani la închisoare cu executare care rămâne pe mai departe consilier de Stat fiindcă fără el nu poate să supraviețuiască doamna Vasilica. Patronatul exploatează clasa muncitoare, subminează revoluția fiscală cam tot la fel cum a subminat până în 1948, adică până la naționalizare, revoluția socialistă, drept pentru care tovarășa Lia Olguța Vasilescu îl înfierează mânioasă.Cu toate acestea, suma finală de primit încrisă pe fluturașul de salariu nu se schimbă. Nu le trece oare prin mintiucă domnului Dragnea, d-nei Olguța, chiar d-lui. Vâlcov să inventeze oare vreun nou Aiud, vreun Rîmnicu Sărat, vreo Gherla? Torționarul Vișinescu le-ar putea oferi consultanță de specialitate gratuită. Poate că astfel îi vor putea veni de hac în fine.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Înaintea alegerilor, PSD a promis că salariile vor CREŞTE cu 25% (cu UN SFERT din salariu).

    Promisiunea şi-a atins scopul: PSD a CÂŞTIGAT alegerile.

    Că după alegeri salariile au SCĂZUT, nu este vina PSD (spun ei).

  2. Daca nu esti in stare sa faci cateva infractiuni economice si sa te imbogatesti din banii publici, nu ai cum sa fii considerat, in PSD, ca fiind un om de valoare. In acest caz, Liviu Dragnea a rostit un mare adevar.

    • Si Capone, zis Scarface, era considerat un om de o rara valoare.

      In mediul lui, caci pentru fiscul federal a devenit o problema, care s-a si rezolvat.

      Omul a murit, logic, in puscarie.

      Cine se ridica prin hotie, prin hotie pica. N-au intrat zilele-n sac.

  3. Minunată prezentare a autorului. I.L Caragiale nu e uitat, se pare că e recitit cu poftă mare de autor.
    In anul 200 Karl Marx (China a dăruit o statuie Karl Marx gigant orașului Trier, expusă într-o curte interioară) problema „împărțirii corecte” a rezultatelor „muncii” e de o actualitate nemaiântâlnită pe malurile Dâmbovitei.

    …. „… A recitit două poeme, Serenada muncitorului de George Bacovia și Patroane de Maria Banuș. Lectura Capitalului lui Marx i-ar cere prea mult timp Olguței. Cele două poeme proletcultiste i-au ajuns doamnei, pardon, scuzați, tovarășei ministru, spre a redescoperi deliciile luptei de clasă. Da, patronatul e de vină, el vrea să își maximizeze profitul pe seama angajaților, ce mai, s-a reîntors la faza acumulării primitive, mimează neînțelegerea profunzimilor și generozitatea legilor Olguței și ale lui Darius, condamnatul la opt ani la închisoare cu executare care rămâne pe mai departe consilier de Stat fiindcă fără el nu poate să supraviețuiască doamna Vasilica. Patronatul exploatează clasa muncitoare, subminează revoluția fiscală cam tot la fel cum a subminat până în 1948, adică până la naționalizare, revoluția socialistă, drept pentru care tovarășa Lia Olguța Vasilescu îl înfierează mânioasă…. „….

    Problema internă românescă autohtonă specifică dâmbovițeana cu statul de drept românesc neconsolidat interpretat azi cu „dialectică dâmbovițeana autohtonă specifică”. Ce simplu e fără o sută de volume Karl Marx (citite în limba originală de către cine dintre „academicienii” 2017, de către penalii din guvern?) necitite, necunoscute, ignorate. Statul de drept românesc neconsolidat un fleac?
    Alegerile parlamentare PE 2019?

    Eu cu cine votez?

    • „Ce simplu e fără o sută de volume Karl Marx…”

      În anticariatele românești se poate găsi „Capitalul”, lucrarea la care se face referire, într-un singur volum. Masiv, dar lizibil. Este o lectură interesantă nu doar pentru economiști (trecând peste eventuala repulsie a lecturilor obligatorii din regimul comunist, ori din pricina ideologiei), ci și pentru oricine dorește să înțeleagă o școală de gândire (și efectele politicilor ei), ori când anume se folosește în sens propriu termenul „plusvaloare”.

      În ceea ce privește opțiunea electorală, îndrăznesc o întrebare ca răspuns la întrebarea pusă de mai mulți comentatori, inclusiv de dumneavoastră: dacă v-aș spune cu cine să votați, veți vota cu cine vi se spune?

      Trecând de retorică, esența democrației se află tocmai în votul liber exprimat. De ce insist asupra temei? Eu consider un deficit de democrație mediul în care electoratul este manipulat, neavând posibilitatea informării corecte și complete (fără a fi influențat să acționeze împotriva voinței și intereselor sale, carevasăzică), in vederea exercitării dreptului la vot. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care consider că România NU este o democrație consolidată. Altul este sistemul de guvernare kleptocratic. Repet, am zăbovit asupra chestiunii pentru că există concetățeni care, inclusiv în acest spațiu virtual, susțin cu putere că România este un stat pe deplin democratic.

  4. Cin nu cunoaste cantecul ,,Lelita cu curu’ svelt?”,cantat cu zel de Maria Tanase la New-York?Si expulzata urgent de americani,pentruca prin silabisirea ,,cu–rusvelt”,iesea o combinatie deloc asezata …..?Ei,asta se potriveste Olgutei,care in loc de cap,are un sezut svelt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro