vineri, ianuarie 27, 2023

PSD- Alte povești cu prezidențiabili

I-am văzut zilele trecute la Antenele felixiene pe sociologul de partid Marius Pieleanu și pe intens hrănitul cu bani negri ori de proveniență pesedistă cu numele de om Bogdan Chirieac și cu porecla Morsa competentă. Un ins care se tot dă de ceasul morții să ne convingă că încă ar mai fi jurnalist, dar și că site-ul dc news ar mai merita să fie băgat de cineva în seamă.
Amândoi se prefăceau, în compania lui Radu Tudor, că ar analiza șansele la alegerile prezidențiale a trei persoane pe care PSD le testează în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale.
Analiza respectivilor nu era decât o nouă încercare de manipulare. Un nou episod al operațiunii comandate și zdravăn plătite de PSD din bani publici, operațiune menită să convingă populația că social- democrații români și-ar fi regăsit cadența, că sunt alții, că au depășit cu bine dezagreabilele întâmplări de la finele lunii mai.
E vorba despre doamna Gabriela Firea și despre domnii Mihai Fifor și Eugen Orlando Teodorovici. Or, și numai faptul că astfel de persoane sunt socotite demne de a fi luate în calcul ca posibile soluții pentru ca PSD să aibă un candidat propriu la prezidențiale spune multe despre cât de jos, cât de slabă a ajuns calitatea social-democraților români. Într-un partid cu adevărat democratic și în care ar fi existat un sistem de promovare fundamentat pe respectarea strictă a criteriului meritocratic, este indubitabil că cineva de condiția doamnei Firea, nimic mai mult decât o fostă jurnalistă mediocră și, încă și mai grav, dovedită astăzi ca o gureșă fără substanță, veșnic pusă pe scandal și cu înclinații clare de procesomană sau inși superficiali, evident fără coloană vertebrală, slugarnici, gata să înghită orice umilință doar spre a mai fi menținuți în funcții ar fi ocupat o de nebăgat în seamă poziție marginală. În PSD, lucrurile stau însă cu totul altfel. Numai simplul fapt că doar atât poate acest partid să ofere la capitolul posibili prezidențiabili mi se pare un semn indubitabil că falșii social-democrați români trebuie să părăsească cât mai urgent prim-planul scenei politice din țară.
Cât de serioasă ar fi o candidatură a doamnei Firea? Câtă credibilitate mai are sus-numita? Mai ales în contextul în care din poziția de primar general al Bucureștiului respectiva doamnă anunță fără să-și facă vreun reproș, fără să-și asume nici cea mai mică responsabilitate falimentul nedeclarat al Capitalei? Cum ar putea fi creditată ca fiind cât de cât seriosă a cadidatură a d-lui Mihai Fifor care, după ce a fost alungat de azi pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea din postul de ministru al Apărării Naționale, s-a întors spăsit, i-a sărutat slugarnic fostului El Lider Máximo mâna, a acceptat decorativa și fără conținut funcție de președinte al Consiliului Național al PSD, a tot făcut pe vorbetele total lipsită de charismă și de consistență în felurite dezbateri televizate, iar acum se extaziază în fața personalității regăsite a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă. Căreia se pregătește să îi sărute slugarnic poala la Congresul din 29 iunie, congres al cărui unic rost este acela de a o încorona pe reîntruchiparea peste ani a lui Constantin Dăscălescu? Cât de mare trebuie să fie ruptura de realitate a PSD, dar și a consultanților politici ai acestuia dacă cineva din Kiseleff își imaginează că dl. Eugen Orlando Teodorovici, nimeni altul decât persoana care a semnat iresponsabil un proiect de buget de stat pe anul 2019 întocmit pe baza indicațiilor prețioase ale lui Darius Vâlcov, buget care astăzi crapă din toate încheieturile ar putea beneficia și numai de un procent infim de voturi din partea românilor?
Partea proastă este că un partid sleit, cu o misiune istorică încheiată pare că va continua să fie la butoane și după moțiunea de cenzură căreia i se va da votul săptămâna viitoare. Ceea ce spune multe despre calitatea Opoziției.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Paradoxal,PSD a ajuns in acest stadiu de involutie -relevat de autorul articolului- datorita inexistentei/deteriorarii opozitiei….Este limpede ca trebuie sa urmeze o inflexiune dupa care
  activitatea,pe toate planurile, sa revina la normal…

 2. PSD e in criza cronicizata de candidati la prezidentiale iar ei stiu asta. Pana la urmatoarele alegeri parlamentare nu se va schimba nimic in spectrul politic al tarii. Alegerile europarlamentare din mai nu trebuie sa ramana singurul scrutin in care PSD a fost pus la zid, ci trebuie sa fie primul scrutin intru caderea in uitare a acestui mizerabil partid. Chiar si asa, e greu de schimbat pentru ca si-au pus oameni peste tot in functii (functii publice, au populat regiile autonome la nivel national si tot ce inseamna companie conectata la bugetul de stat). Urmatorii care vin la putere (Parlament + Guvern) vor avea ingrata misiune de a strange cureaua dupa orgia pe bani publici a asa-zisilor „social-democrati”, reinventati mai curand in noul PRM. E urat ca cel mai mare partid al tarii nu are un bazin consistent de oameni bine pregatiti care sa poata conduce institutii importante ale statului.

 3. „Partea proastă este că un partid sleit, cu o misiune istorică încheiată…”

  În sens propriu PSD poate fi considerat doar parțial partid, în realitate fiind un grup de interese. Ideologia sa este centrată pe slujirea intereselor cleptocrației, iar dl D Vâlcov, autorul „indicațiilor prețioase” și artizanul OUG 114, spre exemplu, a primit domnia-sa însuși indicațiile referitoare la prevederile acestei ordonanțe după ce s-a consultat cu oligarhii. PSD este de fapt „un nimic” în sensul dat de dl L Dragnea, dar care prin actul de guvernare face în continuare un imens rău României.

  Prin urmare, numirea posibililor candidați PSD la alegerile prezidențiale în mass-media nu face decât să le crească notorietatea și să testeze reacția alegătorilor. Niciunul nu are șanse reale să fie ales și o știe până și PSD. Știrea difuzată de Sputnik despre capacitatea d-lui Puric de a-l învinge pe dl Iohannis este mai degrabă cu referire la mecanismul utilizat în Ucraina, al candidaturii unui actor (sau altă personalitate) cu mare notorietate.

  Nici dl D Puric și probabil nici altcineva asemănător din partea PSD nu cred că are șanse la prezidențiale. Noi am testat deja politicieni din spațiul cultural precum Irina Loghin și Ion Dolănescu, ori personalități culturale, iar experimentul este încă proaspăt în memorie. D-na Firea a adus Bucureștiul într-o stare jalnică. Dl Fifor duce povara contractelor discutabile privind înzestrarea armatei, iar dl Gigălău tocmai spunea că „trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz” cu referire la finanțele publice. Adică, o declarație care readuce în discuție tâmpenia nerespectării Tratatelor UE și eventuala ieșire din Uniunea Europeană.

 4. Nu e prea clar ce vreti sa faca opozitia. Aritmetica parlamentara inca e cum e. In afara unor compromisuri greu de digerat de catre cei care ii sustin nu prea au cum da jos guvernul. Iar perioada guvernarii Ciolos ne arata clar ce inseamna sa guvernezi cu majoritate parlamentara psd. Chiar vrem sa avem tot majoritate psd si dupa urmatoarele alegeri parlamentare?
  Cred ca trebuie sa privim in perspectiva lucrurile si aa nu ne lasam dusi de valul euforiei de la europarlamentare. Razboi de gherila pana la alegeri si atat.

 5. Cum o dam cum o intoarcem , ajungem tot la educatie . Trebuie sa educam electoratul roman sa gandeasca diferit , sa nu mai produca genul asta de calamitati politice de tip Dancila , Iordache etc incredeti-va in intuitia voastra , si cand il vedeti pe unul de asta care debiteaza niste prostii , dati mesajul mai departe ca acesti oameni trebuie sa dispara din politica romaneasca . Oameni buni , ganditiva ca sunteti sef peste o inteprinderw mica , si vine Dancila la voi sa se angajeze pe post de stiu eu , director general adjunct . Ati sta un pic de vorba cu ea la interviu si i-ati spune ca va pare rau dar nu corespunde . Ei bine acelasi personaj este PM al Romaniei ! Bai ciupiti-ma sa ma trezesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro