vineri, iulie 3, 2020

PSD are un plan de salvare a porcilor

Dna Dăncilă a schițat astăzi setul de măsuri guvernamentale privind pesta porcină. Premierul nominal e citat de „Adevărul” cu îndemnul repetat: „să nu facem din pesta porcină un subiect politic în An Centenar”. O pronunțare singulară, însă pe baza ei și a precedentului pot intui planul actualei puteri politice de combatere a acestui flagel. Presupun că arată, în principiu, cam așa:

1. Se va stabili o linie de comunicare cu virusul respectiv, iar dna Dăncilă îi va transmite, ferm, mesajul de mai sus. Pesta porcină va înțelege cât de grav a greșit trecând granițele unei țări aflate în prag de mare sărbătoare și se va retrage spășit și prompt înapoi în Ucraina. Presupunând că nu va face asta, din motive asupra cărora analiștii mediatici ai PSD pot specula în multiple emisiuni de televiziune, planul va continua cu

2. Un OUG. Pesta porcină va fi interzisă, încă de la articolul 1. Înțeleg că dl Dragnea, cu dedicația sa constantă pentru bunăstarea românilor, lucrează chiar zilele astea la pasajul rapid și fără probleme al unui astfel de act, eliminând nevoia de avize tehnice din calea voinței politice. Astfel, nu vom mai avea sabotori în interiorul ministerelor, genul de șobolani care să obiecteze la Ordonanță pe motive frivole, cum ar fi că actele normative n-au efect asupra epizootiilor.

3. Dacă asta nu merge, următorul punct din planul guvernamental va fi să propună partenerilor ALDE suspendarea președintelui Iohannis, pentru complicitatea care există între șeful statului și virusul respectiv. Notând acțiunea parlamentară decisivă, organismul malign va fugi înainte să pățească la fel.

4. Dacă nu, vine nucleara: PSD va organiza un imens miting spontan, în care participanții îmbrăcați în alb îi vor atrage atenția pestei porcine că nu ține seama de voința populară exprimată în alegerile din 2016, situându-se înafara cadrului democratic. Boala nu va avea de ales decât să le dea dreptate, și va dispărea.

5. Cum e posibil totuși să nu funcționeze nici asta, va interveni Tudorel Toader, a cărui expertiză constituțională va stabili că ministrul Justiției are autoritate și asupra agenților patogeni. În cazul în care pesta va refuza să țină cont de asta, dl ministru va solicita Curții Constituționale să rezolve acest conflict, și dl Dorneanu și restul îi vor da dreptate. Președintele Curții va explica apoi că motivarea are aceeași forță juridică ca dispozitivul deciziei, și virusul se va autodistruge în consecință. Așa cum știm, deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii, nu e loc de discuție. Metoda se va folosi și la epidemia de rujeolă, în plină desfășurare.

* * *

Ajuns aici trebuie să mă refer la legea unui anume Poe, care spune că, fără un indiciu explicit asupra intenției autorului, parodia cea mai grosieră și extremă riscă să fie considerată de unii cititori exact invers, o exprimare sinceră și autentică. Dacă le-ar ajunge sub ochi, m-aș vedea în situația în care o parte din secta supusă Antenei 3 ar avea o singură obiecție la „planul” de mai sus, și anume că am neglijat să menționez alte măsuri eficace împotriva epizootiei: virusul ar putea fi înfierat de Gâdea și Badea, avocatul dlui Trump ar putea fi convins să transmită sincer că e împotriva flagelului, jandarmii a căror competență s-a dovedit pe 10 august ar putea convinge orice organism viu să evacueze zona la ordin(e) perfect legale, șamd.

Oricum, să lămurim ce e și ce nu e pamflet și parodie mai sus. N-am exagerat acțiunea guvernamentală, pentru simplul fapt că nu am cum. Recitiți măsurile propuse, ele reprezintă întocmai și rezumă aproape complet ce a însemnat guvernarea PSD și ALDE, ajunsă acum aproape de jumătatea mandatului. Am prezentat, într-un anume context, întreaga lor agendă politică, am descris setul închis de subiecte și de moduri de operare pe care l-a promovat majoritatea condusă de dnii Dragnea și Tăriceanu. Un singur lucru am parodiat acolo, de fapt am parafrazat doar purtătorii de vorbe ai guvernării, și anume că această agendă politică ar fi eficace, în contextul problemei date, sau în oricare altul. Că o guvernare cu obsesia singulară a distrugerii justiției penale de dragul infractorului din vârful PSD, și al celor aflați în aceeași situație, poate să se ocupe în același timp și de sănătatea oamenilor, animalelor, economiei, infrastructurii sau de orice altceva.

Nu, nu poate. Declarațiile politice belicos-inepte pot umple spațiul public, nu și fondul de rezervă al guvernului. Majoritatea parlamentară îl poate suspenda pe președinte, nu și răspândirea unui virus. Pentru asta ar fi fost nevoie, între altele, de numirea unui om competent și responsabil în fruntea ANSVSA, nu pila cuiva care să suspende, din cine știe ce motive, controale veterinare periodice. Mandatul popular obținut în 2016, democratic cum e, nu impresionează deloc pesta porcină. Pentru asta ar fi trebuit un guvern care să asculte de avertismentul Comisiei Europene, din februarie 2017, nu guverne-surogat populate de nulități incompetente și manevrate de lider prin interpuși. În fine, că veni vorba, un OUG îl poate salva pe Liviu Dragnea &co. de condamnări și dosare penale. Atât și nimic mai mult.

Revenind la premisa parodică a articolului, îmi pot imagina cum ar decurge dialogul între actualul guvern și pesta porcină. Reprezentanții PSD și ALDE întreabă flagelul de ce insistă să se răspândească în țară, provocându-le pagube mari în termeni de imagine publică și procente electorale. Iar virusul, mirându-se de o asemenea întrebare neghioabă, le citează înapoi răspunsul unui purtător de vorbe și, de bună seamă, suflet pereche: „Pentru că pot.”

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. S-ar putea să nu funcționeze nici al cincilea pas. Motivul e simplu: istovită de multele strategii la care va fi supusă, pesta porcină se va pensiona prematur pe caz de boală și va rămâne definitiv în România, țara în care sinistra de la Muncă i-a mărit pensioara. Doar dacă Iohannis amână avizul în CSAT s-ar putea să îi schimbe planurile pestei de a deveni peste noapte parazit social.

 2. Cînd pe șeful ANSVA îl cheamă Geronimo Răducu Brănescu iar vicepreședintele ANRE se numește Henorel Soreață începi deja să nu te mai miri de nimic.

 3. Se va sabili chiar astazi in sedinta ca acest virus trebuie trecut in statul paralel, care vrea sa puna in lumina proasta masurile prevazute in programul de guvernare. S-a gasit deja vinovatul pentru pesta porcina africana. Ni l-a comunicat ministrul agriculturii: presedintele Johannis care nu a aprobat rectificare bugetara.

 4. Trebuie să zic: domniilor decideți, țara asta deține o comunitate (chinuita) de cercetători care ar trebui angajați în rezolvarea unor asemenea probleme cum sunt epidemiile, inundațiile, cauzele de poluare majoră care în prezent amenință sau potențial ar putea să amenințe societate. Ati fi uimiți ce solutii bune s-ar gasi. De asta este nevoie de cercetare pentru: i. A evita cheltuirea unor sume imense de bani în urma dezastrelor și poate ii. Pentru a aduce sume enorme de bani la buget. Dacă se crede că virusul acesta nu se poate găsi în apa si nu se poate combate răspândirea lui, nu este asa. Am citit recent că Chile a decis să întemeieze o societate bazată pe cunoastere si a întemeiat un minister al cercetării[http://www.sciencemag.org/news/2018/06/chile-keen-become-knowledge-society-creates-ministry-science]. Dar în anul centenar trebuie zis ca Romania are o Academie cu o vârstă și istorie semnificative dar pana acum s-au folosit doar metode ca in Chile: au omorât totul în calea lor (sau a fost în calea pestei porcine?).

  • Hei!
   Numai de bascalie sunteti in stare, noroc ca mintea guvernantilor lucreaza: macar pentru inundatii s-a gasit un remediu.
   Chiar primul ministru (sau prima prim-ministru sau primul prim ministra) care nu-i inginer decat cu bucata de hartie pe numele ei, a gasit solutia – irigatiile (ce ne facem cu inundatiile? Pai avem proiecte de irigatii).
   Sa fiti siguri ca in aceeasi logica se vor gasi solutii la toate cele enuntate si la cele la care inca nu v-ati gandit.

 5. Ce tot aveți cu pesta asta?? Dăncilă s-a uitat serios și lung în programul de guvernare și acolo nu scrie absolut nimic de pesta porcină! Ar fi grav, nedemocratic și ilegal să se ocupe de altceva decât de ce scrie în Programul de Guvernare, care e Sfânt!

 6. dar despre pesda porcina, nimic?
  Pesta va trece sigur, de la sine, dupa ce nu va mai fi niciun cap de porcina in viata?
  Dar PeSDa? cand nu va mai fi nici cap de locuitor …?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Miron Damian
Miron Damianhttp://www.docspoint.ro/
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Marele Plan de Investiții pe Hârtie, Micul Plan care lipsește cu desăvârșire

Nu e un lucru rău să avem un plan de investiții și relansare economică; cel puțin, un asemenea plan arată intențiile și prioritățile partidelor de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)