vineri, aprilie 19, 2024

PSD. Dinozaurul din sufragerie

Am fost reticent la ideea că PSD a știut să învețe din eșecul recent. În primul rând, pentru că nu cred că PSD e reformabil; în al doilea rând, pentru că PSD nu are inteligența necesară adaptării. Este o creatură politică de un anacronism înfiorător, care fie dispare cu totul, fie se conservă fără a se adapta.

În primă fază, PSD a mimat adaptarea. S-a prefăcut că a înțeles mesajul alegătorilor & al străzii. Ca să dovedească asta, Victor Ponta a admis neverosimil de rapid înfrângerea. Apoi, a trecut în regim de extremă urgență legea amnistiei & grațierii. Unii dintre noi, mai generoși cu natura umană, i-au crezut pocăiți după aceste gesturi. N-au băgat de seamă că Zgonea a spus, în aceleași zile, că votul prin corespondență nu va trece. Ceilalți ne-am revoltat, Zgonea a dat înapoi, bătălia părea deja câștigată.

Apoi, PSD a început să se curețe de lichele & comunism. Lichelele au fost cei care n-aveau nici o legătură cu mizeria de la alegeri; scârbiții de comunism au fost cei care conduc cele mai comuniste  instituții de propagandă. De data asta, nici ultra-generoșii nu i-au mai crezut. Însă, cum era vorba doar de o răfuială între ei, am zis: „Încaieră-i, drace!” și i-am lăsat în plata lor.

Însă inteligența adaptativă nu se poate mima pe termen lung. Nici un dinozaur nu poate mima îndeajuns de bine că e pisică. Oricât de des ar face „miau, miau, miau”. Așa încât PSD n-a mai rezistat la exercițiul de mimă și și-a dat arama pe față. E același partid, la fel de rău, ba poate chiar mai înrăit de frustrarea eșecului recent. E ca un T-Rex căruia i s-a smuls o pradă sigură. De fapt, mai exact ar fi să spun: un T-Rex a cărui pradă a înviat pe neașteptate.

Se spunea, în lumea antică, să nu-i crezi pe greci nici când îți fac daruri. Azi, nu trebuie să-l credem pe T-Rex nici când se dă pisic. Drept dovadă că e alive and kicking, T-Rexul a mai sfârtecat puțin statul de drept:

1) A respins legea votului prin corespondență. Republica Moldova are soft de verificare electronică la alegeri, Namibia are vot electronic, la noi nu se poate. Poate să se indigneze Europa cât vrea, pot românii să se indigneze și ei pe tipic european cât vor. T-Rex nu vrea vot electronic și pace. Și știe bine de ce: votul electronic l-ar transforma direct în fosilă. Peste noapte. Așa, își mai conservă puțin existența.

2) A tăiat bugetul DNA. Mi-ai smuls prada de sub nas, nu-i nimic, te sfârtec și eu nițeluș. Așa că nu i-a făcut filă separată la buget, așa cum cere explicit o ordonanță din 2002. Nu contează ce cere legea, însă; pentru T-Rex contează doar legea junglei din Jurassic. E încă un mod de a-și mai conserva puțin existența.

Astea sunt gesturile pe care le va mai face PSD în continuare: gesturi disperate de conservare a propriei existențe.

Dacă nu vom reacționa la ele, va reuși. Și va mai exista o vreme – cu aceleași comportamente, tehnici, tactici. Diozaurul va sta zi de zi, ceas de ceas, în viața noastră, în sufrageria noastră, și ne va sfârteca tacticos viețile, cum a făcut-o și până acum.

Dacă însă în lumea în care soarele n-a mai răsărit de o lună se va reacționa în stradă – atunci soarele va apune definitiv peste lumea lui T-Rex.

Cum spune un poet contemporan: „e simplu, e logic și e destul”.

P.S. Iată aici o petiție pentru restaurarea bugetului DNA:

http://www.petitieonline.com/petiie_ctre_guvernul_romaniei_cu_privire_la_bugetul_dna

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Eu va intreb, domnule Vancu, numai noi trebuie sa reactionam? Noi cetatenii simpli? Ca asta facem de luni de zile. Opozitia ce zice? De ce tace? Unde e fiorosul de blaga? Unde e noul pnl, ala care cica l-a dat pe presedinte? Se bat pentru ciolanul ramas dupa plecarea lui klaus? Unde e Iohannis si de ce tace el de ne-a surzit? Pana la urma tot la Base trebuie sa ne intoarcem ca sa ne salvez, el, mult hulitul, care peste 10 zile isi termina mandatul? Eu, unul, ma gandesc tot ,ai serios sa-mi dau demisia din functia de cetatean al Romaniei ca m-am saturat se natia asta blestemata de soarta.

  • Din păcate, da – noi, oamenii simpli, trebuie să reacționăm.
   Asta e partea simultan bună & proastă a democrației: totul depinde numai de noi.

 2. PSD e o haita care isi apara borfasii cu orice pret. Pacat ca inca sint la putere. Am spus-o si inainte de alegeri, chiar daca Macovei sau Iohanis cistiga, dictatura parlamentara a borfasilor cu diplome cumparate continua. M-am uitat pe lista celor care au votat ca legea votului prin corespondenta sa fie trintita: PSD, PC & co. Cit timp au o majoritate la butoane, tara va continua sa arda… PS: o mica veste buna – CEDO i-a dat „puie” plingerii lui Nastase… Hehehe…

  • Guvernul Ponta trebuie trântit cât mai repede.
   Orice alt calcul e meschin.
   Inclusiv cel politic – ACL probabil că nu prea vrea să vină la guvernare după distrugerea operată de Ponta, și vrea să-l lase să-și asume costul politic.
   Însă, repet, e un calcul meschin. Dinozaurul trebuie scos cât mai repede din sufragerie.

   • Domnule Vancu, pe de-o parte e de inteles ca asa-zisa* opozitie sta in expectativa si da timp Mitomanului sa atinga fundul. Pe de alta parte, va intreb: daca va fi preluata puterea, democratic, fireste, (ca Voiculescu e la Zuchthaus, sa-l tina Domnul acolo), iar Primul Ministru, sa zicem Predoiu ar face o evaluare a pagubelor, le-ar face publice, ar explica poporului ca urmeaza timpuri austere la care va lua parte intreaga suflare si ar cere toleranta si rabdare, ar fi ascultat si urmat? Sau, tot acelasi popor si-ar reaminti de promisiunile pontiste si ar iesi din nou in strada pentru nefericit?

    *Eu cred ca ei doresc reintoarcerea la uslam, iar plecarea Alesului la Cotroceni va redeschide discutiile pe tema aceasta. Poate din acest motiv n-ar fi rau, ca micul Mao sa paraseasca puterea quasi-absoluta pe care o are acum.

    • Înțeleg perfect scenariul, foarte plauzibil, descris de dumneavoastră.
     Pe de altă parte, cu cât va sta Ponta la guvernare, cu atât mai rău ar fi; iar succesorii ar avea de dat explicații și mai complicate, și mai iritante.
     Acum, când încă e în aer euforia post-alegeri, e de riscat & de preluat guvernarea. Evaluarea publică a pagubelor ar mai diminua din euforie, poate ar anula-o complet, dar sunt șanse să nu o transforme în furie.

 3. @ Radu Vancu – în primul paragraf ați omis una dintre posibilități: PSD va adapta mai degrabă legislația și societatea românească pentru a se conserva. A mai făcut-o de două ori până acum, pe vremea premierului Nicolae Văcăroiu și pe vremea premierului Adrian Năstase.

  • Aveți dreptate, dinozaurul preferă să schimbe mediul mai degrabă decât să încerce să se adapteze el la acesta.
   În anii 90 (inclusiv 2000-2004, pe care-i văd ca pe o extensie anacronică a anilor 90), acest lucru părea încă posibil.
   Azi, e limpede că, din punctul acesta de vedere, T-Rex nu mai are totuși nici o șansă.

   • Cum nu are sanse? Asta face. Iata mai jos argumentele:
    Legea votului prin corespondenta la cos;
    Un parlamentar n-a intrunit voturi pentru a i se ridica imunitatea;
    Cati Andronescu abia-abia a pierdut imunitatea;
    Le servici din cei aproape 600 sunt cam citi au fost la vot si in turul II (cam 65%);
    Bugetul pe ultimii metri, pe genunchi, fara cele 10 zile de dezbatere publica, cu omisiuni voite (DNA);
    Au intrebat CCR daca sa vina la servici pe 21 cind presedintele ar trebui sa depuna juramintul… (Tare mi-e teama ca vazind ca s-au razgindit dupa zisele presedintelui CCR, CCR nu va da o solutie la cerere, desi ar fi tare utila pentru alte situatii…);
    Seful Camerei Deputatilor, a plecat in schimb de experienta in India.

 4. Mie mi se pare ca T-REX-ul de Psd se transforma treptat-treptat in guster. La vorbe sunt buni, dar cand vine vorba de fapte, mai greu. Mi-e sa nu sa nu i se taie niste cozi (despartire de unele personaje, eventual niste „aripi” noi), ca apoi sa se „reinventeze”. Oricum, caracatita comunista trebuie starpita.

 5. PSD este un partid „socialist” atipic, comparat cu mediul politic de stânga din Europa de Vest. Trebuie însă relevat că și electoratul lui este la fel de atipic, tot măsurat față de cel din țările de mai sus. Deci anacronismul pe care-l relevați, tine nu doar de modul în care a fost conceput și condus acest partid dar și de anumite realități românești. „Șocul” de pe 16 noiembrie poate determina o ajustare de tactică sau strategie pentru a ajunge la acel mult-dorit 50%+1, pe care nu l-a mai atins din 2000. Cosmetizarea e una, dar schimbările tectonice, menite să transforme acest partid într-unul cu adevărat european, par în acest moment să țină cumva de utopie. Nu orice pesedist este strâmb sau iubește strâmbătatea, dar oriunde s-ar afla acest nucleu, în momentul actual e evident că nu are o voce. Dacă PSD-ul va constata că se află într-un defazaj față de majoritatea populației, atunci va da curs unor schimbări mai profunde- altfel, lipsit de presiunea asta și păstrând convingerea că este „reprezentativ”, va fi mai curând în postura unui teren pentru lupte interne, menite să decidă noul val la putere.
  Dacă ar fi să fac comparație între perioada 1989-2014 și 1860-1885, cred că în ce-o privește pe cea din urmă, mai puțin politicul (nu neapărat exemplar) cât schimbările economice, considerabil mai dinamice decât acum, par să fi adus un „shift” social. Pe de altă parte, n-ar trebui să uităm că un larg segment al populației a rămas în urmă, astfel încât țara a crescut efectiv cu „două viteze”. O Românie actuală dinamică din punct de vedere economic, va impune și PSD-ului niște schimbări structurale și de atitudine. Pe de altă parte, lentoarea unor reforme, perioadele de stagnare sau chiar regres, fac jocul actualului stil de conducere și percepției că acești oameni nu sînt doar feudali, dar nu au nici un interes să scoată țara din feudalism.

  • PSD nu este un partid modern de (centru) stanga. PSD a fost la origine (FSN-ul de dupa Revolutie) o „barca de salvare” pentru fostii nomenclaturisti comunisti si fostii securisti, care si-au aparat astfel privilegiile din timpul comunismului (suferind o metamorfoza spectaculoasa, transformandu-se peste noapte din comunisti „de frunte” – care „infierau cu manie socialista capitalismul decadent” – in capitalisti „de frunte”).

   Romania chiar are nevoie urgenta de un partid autentic, modern, de (centru) stanga, deoarece multi dintre cei care au votat „dreapta”(in Transilvania in special), si pe care ii revolta „naravurile comuniste” (inclusiv ale „lupilor tineri”) perpetuate de PSD, au facut acest lucru (au votat „dreapta”) doar pentru ca nu au avut o alternativa de (centru) stanga care sa apere valorile democratice si ale statului de drept. Acestia, insa, au o alta viziune socio-economica decat „dreapta” romaneasca, pe care au votat-o „de nevoie” (o dreapta care pare sa prefere modelul mai radical al dreptei din SUA, nu cel al dreptei din nordul prosper al Europei – chiar daca se declara de „centru-dreapta” – vezi ultima reactie la propunerea de majorare a salariului minim, care oricum va fi „de mizerie”, si dupa majorare).

   Fara o alternativa reala de (centru) stanga exista riscul ca, la un moment dat, PSD sa ia toata puterea (majoritate in Parlament => Guvern, plus presedintie), punand in pericol democratia si statul de drept din Romania.

   Intelectualii romani au ocultat pana acum ideea necesitatii unui partid modern de (centru) stanga in Romania (absolut necesar, daca ne dorim ca Romania sa fie o democratie autentica). Vidul acesta este umplut acum de Sebastian Ghita, care isi face partid „de stanga”. Vorba lui Francisco de Goya: „somnul ratiunii naste monstrii”.

   http://tinyurl.com/m2h7q4o

   P.S. In toata lumea civilizata, elitele academice sunt majoritar „de stanga”. In Romania, „elitele” academice sunt majoritar „de dreapta” (sau, cel putin, vocile acestora se fac auzite in spatiul public). Acesta este inca un efect al „democratiei” si „economiei de piata” „originale” din Romania.

  • As indrazni sa mai adaug la lista : Educatia si Armata.
   Astia sint pilonii unei societati functionale.
   Noroc ca Tonta a dat cu bani in stanga si in drepata la tot felul de manastiri…pentru Romania secolului XV.

   • Tare asta! Daca incepe un razboi il incarcam pe patriarh in avion si il parasutam la inamici; poate ii face preafericitul la buzunare si pe aia!

  • Nu se poate compara bugetul sanatatii cu cel al DNA. Ceea ce este important pentru DNA s-ar putea sa fie nesemnificativ pentru sanatate. Daca iei 18% din bugetul DNA si il dai la sanatate poti sa afectezi eficienta DNA fara sa imbunatatesi deloc sistemul sanitar. In plus atata timp cat activitatea DNA aduce mai mai multi bani la buget decat cheltuie, masura probabil va fi una de tip bumerang, iei niste bani de la DNA si ca urmare primesti mai putini bani la buget. Bugetul fiind mai mic, faci economii si tai de la sanatate mai mult decat ai dat.
   In plus, cu ativitatea DNA diminuata s-ar putea ca toti banii dati in plus sanatatii sa se scurga linistit direct in buzunarele marilor corupti din sanatate, servind doar la majorarea profitului acestora.

 6. Ponta se asteapta sa fie pus sub urmarire penala de DNA, chestia asta cu tairea e ca sa faca sa apara ca a fost din razbunarea ca le-a micsorat bugetul.

 7. Cred ca Ponta si PSD trebuie sa-si rupa singuri gatul incercand sa gestioneze toate pomenile electorale, taierea investitiilor, Bugetul 2015 + DNA care-i imputineaza zilnic.

  .Nu avem mult de asteptat, doar 3-4 luni sa treaca si prin aprilie 2015, cand se deconteaza iarna din buzunarele fiecaruia dintre noi (votant PSD sau nu), Ponta zboara.

  Daca nu-l da jos PSD-ul mai devreme din ratiuni de conservare.

  Ca il da PNL-ul jos pe Ponta maine dar cu ce pret? Aliante de stransura in parlament, alte negocieri „de la persoana la persoana”, alta cumparare „pe cap de parlamentar”, alta „solutie imorala”?

  Am fi in acelasi cerc vicios:
  – am inlocuit un rau enorm cu unul mult mai mic: cel mic ne face sa speram (naivi cum suntem…)
  -raul cel mic vrea sa aduca mai binele folosind exact metodele raului cel mare?
  -gesturi in oglinda: de cate ori raul cel mic il copiaza pe raul cel mare, micul devine tot mai mare.
  -am mai trecut prin asta, avem experienta (PDL+PUNR+PUR, solutia imorala etc)

  Speranta mea e ca se schimba paradigma; daca asta nu se poate macar haloimasul sa-l schimbam.

  Ca in burta T-Rexului care sfarteca Romania nu sta numai PSD, stau toti: PNL+PDL= PNL pe stil nou, sta si PLM cu Udrea, sta „generalul” Oprea=UNPR, sta dogaru, ddtv, gyorgy frunda, vadim, moaste politice de tot felul.

  Toata fauna asta, tot bestiarul asta e al nostru. Astia sunt T-rex. Unii pier pe limba lor, altii pier pe limba DNA. Cu timpul o fi si premise pentru o noua paradigma.

  Deocamdata haloimasul sa se schimbe si eu as fi multumit.

  As fi multumit cu Ponta la guvern si cu Johannis la Cotroceni, Johannis care controleaza/tempereaza aplombul lui Ponta. Johannis care, succint si sec, demonteaza vorbaria premierului de televizor.
  Asta pana cand Ponta o sa fie ingropat de micimea lui si de majestuozitatea baronilor PSD pusi la racoare. Cade hlamida baronului, cad si capusele prinse in ea.

  Sa vad iar negocieri intre Blaga, Oprea, Hunor, Udrea si altii despre cum sa dea jos guvernul mi-ar face greata.

  „Solutia imorala” nu e in regula. Orice e posibil dar nu orice e in regula. Ca te apuca de picioare zeul naivitatii si te scutura si iti zice: Ma, tu chiar esti prostul tuturor? ca m-am saturat pana si eu!”

 8. Răul e celălalt. Întotdeauna. La o privire mai atentă observăm că …hoțul e cu două păcate,1) și 2), prezumate, și păgubitul cu unul dovedit. Nu se adaptează la discursul normalității, rămâne în cel al luptei ideologice, dreapta bună, stânga inacceptabilă.
  1) …a spus-o Alina Gorghiu, legea votului prin corespondență va fi introdusă în noul cod electoral, mai cuprinzător, care va fi trecut până în sept. 2015. A fost un consens în Parlament, fără PMP, inițiatorul prin Tomac.
  2)… DNA sa aprins ca fata mare la…măritat. Nu înțelesese cuprinsul bugetului. Oricum, o ieșire care nu dă bine într-un stat de drept. bugetele le aprobă Parlamentul nu …procurorii. Bine că nu s-au gândit să-l ridice cu mascații…Pentru acea ieșire cred că viitorul nu sună bine. armata ar putea să fie și mai eficientă dacă bugetele se fac cu forța…

  Părerea mea este că la noi …toată „sufrageria„ e neadaptată…dar vedem „dinozaurul”…doar pentru că este mai mare…și …suflăm și-n iaurt…Sper să nu rămânem și cu impresia că tot „dinozaurul” e vinovat de de se întâmplă cu retrocedările…

 9. Nu doar PSD nu se poate reforma. Nici PNL, PDL sau orice alt partid cu „state vechi” nu se pot reforma. Pentru oricare dintre aceste partide, reformarea ar echivala cu o sinucidere sau, in cel mai fericit caz, cu o dambla ce ar lasa sechele severe.
  Klaus Iohannis si al sau PNL sunt doar „raul mai mic”. Putin mai mic.
  Doar un partid nou, cladit pe o temelie noua, cu reguli stricte de selectie, poate avea sansa sa coaguleze oameni onesti si capabili, care sa poata face ceva bun pentru romani.
  „Noul” PNL ar trebui sa fie doar solutia temporara, „de avarie”, care sa dea timp unui alt fel de partide sa iasa in fata.

 10. Asistam la ultimele zvârcoliri ale scorpiei…cu toate ca spectacolul este patetic, merita urmarit pana la capat…traim, totusi, momente istorice : disparitia unui mare partid romanesc, dupa 70 de ani de activitate asidua si neintrerupta!
  Pentru ca PSD se va dizolva „de la sine” foarte curand, prin implozie cu focuri de artificii, ca o consecinta fireasca a ansamblului operei lor magistrale!

 11. T-REX-ul de PSD,”care este”,va supravietui cel putin cat mai supravietuieste „tovarasul Ionel”!Va recomand o scurta analiza a Ralucai Feher.Iata:

  Raluca Feher
  November 18 at 8:45pm · Bucharest ·
  Mi-e frică de Iliescu. El este singurul creier funcțional, neînecat în osânza corupției. PSD-ul se va metamorfoza. Jeana nu e moartă, Jeana se transformă. Să avem grijă ca, în cazul unor anticipate sau în 2016, să nu ne lăsăm din nou păcăliți și, peste încă 10 ani, să strigăm de nebuni pe străzi ”LIbertate”, ”Jos comunismul”, ”Am învins”. Timpul lui ”Puie Monta” a trecut. Să ne întoarcem la Jos Iliescu.
  http://feher.wordpress.com/…/timpul-lui-puie-monta-a-trecut/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro