sâmbătă, aprilie 26, 2025

PSD, domnia legii şi statul prădător

Cu fiecare interceptare din dosarele de anchetă, cu fiecare detaliu care apare la suprafaţă, cu fiecare audiere însoţită de momentele groteşti ale disculpărilor, portretul PSD se conturează, în tuşe sigure şi fără ezitare. Mai mult decât oricare dintre partidele de după 1989, PSD este expresia, instituţionalizată, a unui mecanism, brutal, de spoliere al statului, un mecanism întemeiat pe alianţa de durată dintre demagogie şi lăcomia birocratică. De la PCR, instituţia care îi transmite genomul fondator, PSD a preluat capacitatea de a se infiltra şi parazita statul. Politicile publice ale PSD nu au fost, în nici un al existenţei sale, nimic altceva decât un mecanism de exploatare al patrimoniului public:social-democraţia profesată demagogic a fost reţeta de constituire a unui edificiu ce se aseamănă, în desenul său intim, cu cel al unei organizaţii de crimă organizată.

De aceea, poate, sentimentul că asistăm la un moment de cotitură în evoluţia regimului nostru politic .Acţiunea DNA este, în cele din urmă, imboldul care poate duce la acea reformare a statului ratată în aceste decenii. Asaltul împotriva cleptocraţiei, iar PSD este expresia însăşi a acestei cleptocraţii,poate elimina sursa răului originar care a cangrenat societatea noastră. Căci trebuie spus, fără ezitare- în absenţa egalităţii în faţa legii, orice discuţie despre viitorul politic al acestei ţări nu are nici un sens. Dincolo de toate, se află acest nivel al realităţilor, pe care anchetele îl expun. Este nivelul corupţiei ce a conspirat la menţinerea în subdezvoltare a acestei naţiuni. De la Ion Iliescu la Victor Ponta, PSD a fost un vehicol destinat să asigure supremaţia unui grup plasat, invariabil, în poziţia hegemonică de stăpân al ţării.

Toamna lui 2014 este, din mai multe puncte de vedere, o clipă de răscruce. Afirmarea unei justiţii independente marchează debutul unei mutaţii de adâncime. Şansa de reinventare a unei social-democraţii autentice trece prin epurarea judiciară a actualului PSD, incapabil de reformă şi prins în reţeaua de complicităţi penale. Lupta împotriva corupţiei înseamnă eliberarea de spectrul fesenist, o dată pentru totdeauna.

Campania prezidenţială stă sub semnul acestei noutăţi radicale. Traficul de influenţă şi jaful încetează să mai fie activităţile licite care au dat carierelor din PSD aura lor de imunitate şi de invincibilitate. PSD nu se mai confruntă cu un electorat pe care îl poate domestici, prin mită. În faţa sa se află justiţia şi egalitatea în faţa legii. Două repere care pot semnala sfârşitul unei ordini întemeiate pe rapt,privilegii şi servitute.În toamna lui 2014, ascensiunea PSD trebuie oprită, definitiv, spre a a permite eliberarea naţiunii noastre din captivitatea în care a fost ţinută de cătuşele feseniste.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Varani pradatori sunt aproape toti cei care se indreapta spre politica. E o meserie tare netrebnica. Diferenta consta in gradul de educatie si cultura al fiecarui politician si se pare ca pesedeul i-a adunat pe cei mai primitivi.

  2. O intrebare pe care o tot repet asa cum am tot repetat cateva consideratii sintetice privind aplicarea eronata a principiului votului util in conditiile electorale ale momentului si intre timp au aparut articole docte care nu ma citeaza, dar confirma ce am scris eu in mod prioritar. Si ca sa priceapa toti mai bine ce spun, amintesc ca teza de doctorat a lui Rieman a avut doar 8 pagini si doar doua formule : media aritmetica si teorema pitagora in infinitul mic adica pe arcul de cerc infinitezimal :ds^2+dx^2 + dy^2, dar alti matematicieni onesti stiintific au scris tonuri de sute de pagini pornind de la cele 8 pagini , dar precum Dedekind le-au intitulat „comentarii la teza lui Riemann”
    Dupa tot ce vedem, ce credeti dle Stanomir? Adica azi se mai poate cineva indoi ca la conducerea Romaniei se afla o gasca de borfasi? Desigur cu eventuale si putine exceptii care doar confirma regula.

    • PS.Oricum atat gestul lui Hrebenciuc cat si pozitia dlui Ghita ca parlamentar PSD este de remarcat si de apreciat indiferent de ce motive vor fi fiind.

      • Citind inceputul comentariului am avut comvingerea ca un om citit, coerent si nepartizan se pregateste sa ne vorbeasca,
        Din pacate logica sa a ramas sa se dospeasca in dosurile lui Hrebenciuc si Ghita.
        Dumnezeule Mare, Tara asta, a noastra, e condmnata sa nu se trezeasca niciodata? Ce rau Ti-am facut, Doamne?

        • Nu sunt mai putin borfasi dar macar nu sunt niste borfasi tampiti ca acel diliu din Constanta care doreste sa aibe timp pentru plmbari necontrolate ca cu primaria nu are el treaba.

  3. Eu cred că răul cel mai mare nu e în partide, ci în corpul profesoral. Motivația activării politice e similară cu cea a accederii la titlul de profesor. Banul. Valoarea intelectuală e un handicap. Răul făcut pe cei din urmă e infinit mai mare. Ei sunt instructorii politicienilor zilei. La așa profesori, așa …politicieni…

  4. De ce simplu cand se poate complicat ?

    Regret, dar intre titlul articolului dvs foarte bine ales de altfel:

    „PSD (a), domnia legii (b) şi statul prădător (c) ” (1),

    si continutul lui la fel de bine sintetizat :

    ” PSD este expresia, instituţionalizată, a unui mecanism, brutal, de spoliere al statului, un mecanism întemeiat pe alianţa de durată dintre demagogie şi lăcomia birocratică. De la PCR, instituţia care îi transmite genomul fondator, PSD a preluat capacitatea de a se infiltra şi parazita statul. Politicile publice ale PSD nu au fost, în nici un al existenţei sale, nimic altceva decât un mecanism de exploatare al patrimoniului public:social-democraţia profesată demagogic a fost reţeta de constituire a unui edificiu ce se aseamănă, în desenul său intim, cu cel al unei organizaţii de crimă organizată.” (2),

    exista o neconcordanta evidenta ca sa nu spunem o fractura logica pentru ca ceea ce afirmati in titlu(1) nu demonstrati si in continut (2).

    Dincolo de acestea , si dupa logica aristotelica sa spunem , ce raporturi exista de fapt intre (a), (b) si (c) ?

  5. Sa vedem ce se intimpla dupa 16 noi.
    DNA da acum ultimul asalt? Stie ca va fi decapitat si pe ultima suta de metri mai face cite ceva. (am citit pe Hotnews, cred, ca multi procurori din aceste structuri DNA, DIICOT PLEACA!) Vor fi angajati „oamenii” PSD?
    Sa ne asteptam la NUP-uri unul dupa altul? Ce se mai aude cu Dragnea si referendumul?

    In Romania orice minune tine 3 zile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro