miercuri, decembrie 1, 2021

PSD nu poate fi decât Ion Iliescu. Vor apune împreună

Nu cred că socialiştii din Uniunea Europeană au vreun confrate mai corupt şi mai nereformat decât PSD-ul. În Partidul Socialiştilor Europeni (PES), există un singur lider condamnat penal pentru fapte de corupţie: Liviu Dragnea. În paranteză, observ că preşedintele PES, bulgarul Serghei Stanişev, a fost trimis în judecată pentru că a pierdut documente secrete, în timp ce în România nimeni nu răspunde pentru dispariţia contractului cu Bechtel. Revenind, ceea ce vreau să arăt este că PSD nu este capabil să iasă din regimul Ion Iliescu. Ca om de dreapta care crede în democraţie şi în diversitatea opiniilor politice, cred că alegătorii români au nevoie de un partid de stânga modern, moderat şi cinstit.

Toate partidele mari social-democrate din spaţiul est-european îşi au rădăcinile în fostele formaţiuni comuniste din perioada totalitară, dar, în afară de România, nu ştiu ca vreun lider provenit din fosta nomenklatură comunistă să aibă influenţa pe care Ion Iliescu o are acum în PSD. Nucleul dur al electoratului acestui partid a rămas cel racolat de Iliescu încă din 1990: alegătorii săraci din mediul rural şi pensionarii. PSD nu are nici o tangenţă cu grupurile de stânga din marile oraşe şi din universităţi. Structura de comandă a PSD-ului este cea din 1990: liderul central se comportă ca un monarh absolutist, iar teritoriul este controlat autoritar de către baronii corupţi, continuatori ai practicilor fostului „prim secretar PCR de judeţeană”. Nu sunt tolerate nici un fel de curente alternative în partid, nu există nici cea mai mică dezbatere ideologică.

Dar cea mai frapantă asemănare îmi pare a fi între modul în care Ion Iliescu a furat alegerile din mai 1990 şi faptul că actualul lider social-democrat, Liviu Dragnea, are o condamnare pentru fraudă la referendumul din 29 iulie 2012. Cred că istoria contemporană a României a trecut prea uşor peste neregulile de la scrutinul din Duminica Orbului. Atunci, din dorinţa de a distruge complet opoziţia democratică şi de a o delegitima, Ion Iliescu a folosit tot mecanismul de stat – inclusiv fosta securitate, convertită în SRI – pentru a-şi asigura un scor zdrobitor. Procesul electoral a fost un lung şir de abuzuri, de la agresiunile asupra contracandidaţilor Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu la manipularea fără ruşine practicată de televiziunea de stat şi de fosta Scânteia, redenumită Pravda (Adevărul). Dar chiar şi aşa, nu se explică faptul că 12.232.498 alegători din totalul de 14.826.616 au pus ştampila pe candidatul Iliescu, iar în mai multe judeţe acesta a înregistrat un scor de peste 95%. Fără o reţea de supraveghere a procesului de numărare a voturilor, în special în judeţele din Moldova, Muntenia şi Moldova, cred că în multe secţii de votare s-a procedat ca la alegerile măsluite de comunişti în 1946. Dacă România vrea să se împace cu trecutul ei, ar fi timpul ca arhivele secrete din 1990 – cele ale SRI şi ministerului de Interne – să fie deschise. Ceea ce au făcut USL-ul şi Liviu Dragnea în vara lui 2012, pentru a duce la bun sfârşit lovitura de stat, este copy-paste după reţeta folosită de Ion Iliescu în 1990. Diferenţa au făcut-o Curtea Constituţională, DNA-ul şi intervenţia fermă a democraţiilor occidentale, altfel ne întorceam în timp.

Dincolo de convingerile mele politice, susţin că România are nevoie de un partid de stânga neimpregnat de corupţie în toate structurile sale, integrat în problemele contemporane, nu preocupat doar să inventeze noi metode de mituire a alegătorilor săraci. România are nevoie – pentru buna ei dezvoltare politică şi socială – de o formaţiune modernă, preocupată, de exemplu, de gravele probleme ecologice (deşi nu sunt de acord cu mitul că doar stânga are pe agendă de chestiunile de mediu), care să elaboreze politici sociale focusate pe grupurile cu adevărat defavorizate sau care să aducă pe agenda publică chestiunile legate de egalitatea de şanse şi discriminare. Politici sociale nu înseamnă să creşti de-a valma salariile tuturor funcţionarilor publici, din care o mare parte sunt angajaţi cu spate politic şi taie frunze la câini – a spus-o, oarecum, chiar ministrul de Finanţe. Asta este o mită electorală acoperită prin lege. Din păcate, este evident că PSD-ul nu are resurse pentru a se reforma. După Ion Iliescu, partidul a fost preluat de lideri tot mai nevolnici, probabil şi pentru ca acesta să-şi poată menţine controlul. Geoană, Ponta, Rovana Plumb şi Dragnea sunt nişte personaje mediocre, lipsite viziune şi carismă, care, într-o competiţie reală, fără să aibă în spate structurile PSD, nu ar ajunge nici şefi de scară într-un bloc din Militari.

Eu susţin că, odată cu apusul lui Ion Iliescu, se va scufunda şi creaţia sa, numită PSD. Treptat, milioanele de români aflaţi la muncă în străinătate vor determina alegătorii tradiţionali ai acestui partid să-şi dea seama că sunt înşelaţi. Ar fi momentul ca oamenii cinstiţi care cred în valorile social-democrate să se gândească la o construcţie post-PSD, înainte ca un grup de populişti isterici să importe modelul Syriza-Tsipras, eventual cu o finanţare discretă dinspre Moscova.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. tovarasul iliescu este un simbol,dar simbolul e purtat ca un drapel de o multime
  sa fie oamenii saraci votanti majoritari? se prea poate; doar ca din cei 4 milioane si jumatate n or fi multi saraci si zic io aici sint votantii psd
  un regim traieste si se construieste prin oamenii care indeplinesc criteriili cerute de regim
  in Transilvania pe deasupra construirii regimului ,s a construit si un nou popor

 2. Este extrem de simplist sa legi un partid cu un electorat de 30% de fondatorul sau. Si asta in conditiile in care partide social/democrate din alte tari europene castiga alegeri prezidentiale, parlamentare, locale. Fie este vorba despre necunoastere, fie este vorba despre o antipatie puternica fata de doctrina de stanga. Mai ales ca nici dreapta europeana nu prea are solutii.

 3. Dle Mioc, când faceti afirmatia „….ca om de dreapta care crede în democraţie şi în diversitatea opiniilor politice”, fara sa va dati seama, faceti de fapt un mare deserviciu dreptei pentru ca induceti ideea ca democratia si diversitatea opiniilor politice sunt apanajul dreptei.

  Desi este adevarat in mare parte, e unul din punctele de care se leaga cei mai mult cei de stanga pentru a ataca dreapta. Elita (care este întotdeauna de dreapta), trebuie sa nu cada in aceasta plasa a ingamfarii si sa dea apa la moara „maselor” (de stanga) si pseudoelitelor (cameleoni, nici de dreapta nici de stanga).

 4. Pentru noi, cei de aici , nu e nicio indoiala ca la referendum lumea a votat masiv impotriva lui basescu , si ca nu a fost nicio frauda majora..de-aia pe undeva condamnarea lui Dragnea nici nu echivaleaza cumva cu o condamnare.ganditi-va ca cel putin toti pensionarii nu l-au iertat pe basescu pentru reducerea pensiilor,adaugati bugetarii si pe toti acei mici intreprinzatori care au dat faliment si se cam face suma.Pur si simplu ne saturasem de basescu!Uitam de coruptii din pdl carora uite ca nu li se intampla nimic , antipatia starnita de mru , pozitia nepotrivita a elenei udrea ca purtator de cuvant informal al presedintelui peste premierul boc perceput ca om de paie .Probabil ca solutia cu crin presedinte ar fi fost mai buna in sensul ca ar fi deschis cu totul alte orizonturi .asta se probeaza tocmai prin faptul ca a fost indepartat.
  Si ca sa vedeti ca afara nu se percep lucruri:unpr este partidul unor cadre militare active si in rezerva care voteaza la ordin , el a aparut tocmai ca parghie a presedintelui basescu in parlament -nu au doctrina ploitica, nu au identitate, nu au nicio specificitate.Dar ei trebuie sa reziste pentru ca pot fi comandati dinspre presedinte .Pe de alta parte ei ca grupare pot tine in sah presedintele.Dar.. la alegeri dat fiind cota lor nu pot obtine in niciun caz numarul de parlamentari pe care-l au acum(este imoral si fatal ca reusesc sa culeaga parlamentari dupa ce parlamentul are o anumita configuratie politica prin vot). Deci trebuie la alegeri sa se prezinte intr-o alianta cu un partid mare, pdsr de fapt ca sa iasa pe liste(santajul pe care il fac datorita grupului parlamentar in crestere le permite sa negocieze pozitii eligibile)si.Asa ca desi au o filiatie sa zicem de stanga (organizatiile , serviciile au la noi o ereditate prorusa, de „stanga”)ei vor fi sprijiniti total de presedinte si de cei care-l sustin…E moral?nu uitati ca oprea a fost prin preajma lui miron cosma prin anii 90 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro