marți, octombrie 3, 2023

PSD pare a vrea alegeri anticipate. Cu condiția ca el să fie cel ce stabilește regulile desfășurării lor.

Devine din ce în ce mai greu de înțeles ce interese au și ce hram poartă principalele două partide politice din România. Necunoscutele se țin lanț, se înmulțesc cu fiecare nouă zi ce trece. Declarațiile de azi ale unora dintre lideri le contrazic sau, în cel mai fericit caz, le nuanțează substanțial pe cele făcute ieri.
Iar dacă nu înțelegem noi, românii, mai nimic din ceea ce se întâmplă azi în țară, mă întreb ce ar putea să înțeleagă străinătatea, mitica UE de care ne amintim doar când ne este nouă politicește convenabil.
În cazul PNL lucrurile sunt doar aparent simple și clare . Partidul sau, mai exact, conducerea lui, îndeosebi dl. Rareș Bogdan și doamnele Raluca Turcan și Alina Gorghiu, își dorește anticipate în primul rând fiindcă aceasta e dorința președintelui Klaus Iohannis. Aceasta fiindcă și președintele, și PNL sunt încă pe val, partidul înregistrând în sondaje scoruri absolut amețitoare, în bună parte și ca un ecou relativ întârziat al scorului obținut la alegerile prezidențiale de candidatul lui, dl. Klaus Werner Iohannis. E vorba despre scoruri care îi dau PNL-ului speranțe că va câștiga detașat alegerile parlamentare așa încât să poată forma singur viitorul guvern. Și să nu depindă în Parlament nici de atât de capricioșii posibili parlamentari ai USR-PLUS, dar nici de cei ai PMP, în cazul în care formațiunea politică a fostului președinte, dl. Traian Băsescu, va mai conta în vreun fel în politica mare. Dl. Ludovic Orban, președintele partidului, deține în acest spectacol rolul lui Taci și-nghite. E adevărat, dl. Orban nu tace, din contră, vorbește și cu rost, și fără, dar de înghițit înghite multe. Printre care și umilința de a fi iarăși picat cu Executiv și cu program de guvernare cu tot peste două săptămâni, atunci când se va consuma momentul penibil al cererii votului de încredere al Parlamentului. Vot pe care nu i-l va acorda nimeni. Nici măcar parlamentarii din propriul partid.
PNL contează pe faptul că încă nu s-au estompat cu totul în mintea electoratului român fărădelegile în serie comise de PSD. Partid care atât sub conducerea azi pușcăriașului Liviu Dragnea cât și și sub aceea a atât de puțin dăruite de Bunul Dumnezeu cu minte și cu măcar o leacă de simț politic, doamna Viorica Dăncilă, s-a iluzionat că ar putea cumpăra cu bani, cu pomeni electorale anticipate și cu măriri salariale conștiința unui popor întreg, fiindu-i astfel cum nu se poate mai ușor să deturneze România de la parcursul ei european. Împunându-i un regim iliberal, după modelul celui din Ungaria lui Orbán Viktor sau din Turcia lui Erdogan.
E însă greu de anticipat dacă jocul periculos în care s-a înscris PNL nu îi va aduce cumva și costuri serioase de imagine. Costuri ce se vor deconta nu tocmai favorabil în ochii populației. Căzând la vot primul guvern condus de dl. Ludovic Orban și stopând punerea în practică a ideii alegerilor locale în două tururi PSD a dovedit că nu a murit de tot. Și că oricând este în stare să producă surprize.
De altfel, e ceea ce fac zilnic așa-zișii social-democrați români. Își impun voința în Parlament, continuă dezmățul și țopăiala financiară, măresc cuantumul tichetelor de masă, hotărăsc scutirea de impozit pe venit a jurnaliștilor, fără să le pese câtuși de puțin că e vorba despre măsuri economic nesustenabile, populiste. O fac cu gândul că nu sunt ei cei cărora li se va prezenta și care vor trebui să achite decontul. Știu că nu pot să câștige alegerile parlamentare așa că și-au propus să le piardă cu un scor cât mai puțin catastrofal. Și-au pus mintea, atâta câtă au, la contribuție, au calculat, au socotit și probabil că au ajuns la concluzia că nu le-ar fi chiar atât de defavorabile soluția alegerilor anticipate. Cu condiția ca ele să se desfășoare conform regulilor stabilite de ei.
Care e prima regulă la care pesediștii țin morțis? Aceea ca anticipatele care nu pot, constituțional vorbind, să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile locale să aibă loc cu o săptămână înainte de acestea. Astfel încât întreg activul de partid să fie mobilizat la maximum. Mai mult ca sigur că aceasta va fi subiectul pe care se va da lupta politică din zilele următoarea. Simulacrele de învestire și cădere a bietului guvern Orban 2 nu au decât valoarea unor teme secundare.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Pe undeva mi-e milă de Șică pentru că îmi aduce aminte de standul de la vechile bîlciuri americane unde un amărît era cocoțat pe o scîndură deasupra unui hîrdău cu apă. Lîngă el era o țintă și pentru 25 de cenți primeai o minge de tenis cu care, dacă nimereai ținta, declanșai un mecanism care răsturna scîndura și amărășteanul cădea în apă. Pentru o bucată de pîine, omul ăla se expunea în mod repetat batjocurii și umiliri în public. Șică face același lucru împreună cu un întreg guvern doar pentru a-și servi stăpînul și a fi și el boss. La fel ca Boc, primul protagonist al ”distracției americane” cu prim miniștri de paie, bagă placa cu reformele, redresarea țării și alte aiureli despre care crede el că ar merge la un electorat obosit, dezamăgit și plictisit de nesfîrșitul șir de impostori, hoți și găinari care s-au succedat la guvernarea țării pînă au adus-o la sapă de lemn. Cît despre miniștrii lui care acceptă să facă parte din mascarada asta, ce să mai spui decît ”cum e turcul și pistolul”.

    • „doar pentru a-și servi stăpînul …”

      Dacă veți considera că poporul român este „stăpânul” guvernului, atunci, da, sunt de acord cu dumneavoastră asupra faptului că organizarea alegerilor anticipate este necesară, pentru a întrerupe „nesfîrșitul șir de impostori, hoți și găinari care s-au succedat la guvernarea țării pînă au adus-o la sapă de lemn”.

      Mizeria pe care au făcut-o actualii membri ai parlamentului, prin susținerea OUG 114, nu mai departe de ieri, este, chiar și doar asta, suficient pentru a ilustra caracterul antinațional al coaliției PSD-ALDE-UDMR care are majoritatea.

      …Pentru că „stăpânii” lor nu sunt contribuabilii români, ci câțiva cleptocrați care fură [inclusiv] din puținul meu de peste 30 de ani. Ajunge! Au furat destul!

  2. Titlul sugestiv al acestui Articol ma trimite cu gandul la Ultima Dorinta adresata de catre Condamnatul la Moarte inainte de Injectia letala – Alegerile 2020 – or, eu zic ca Dorinta P$D ar merita respectata !

    #P$Dmax15% la Alegerile 2020
    #2024anulcandP$DnuPupaParlamentul
    #2025DizolvareaP$D

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro