duminică, noiembrie 27, 2022

PSD sau definiția ticăloșiei

În luna august a anului 1989, ascultătorii fideli ai „Europei Libere” în limba română audiau cu sufletul la gură un așa-numit „Apel al Frontului Salvării Naționale”.
Nimeni nu îi cunoștea autorii, însă era de domeniul evidenței că aceștia nu se recrutau, în nici un caz, din rândul vechii nomenclaturi, așa cum stăteau lucrurile în cazul deja celebrei “Scrisori a celor șase”. O scrisoare în care vârfurile unei nomenclaturi căzute în dizgrație îl denunța pe Nicolae Ceaușescu că ar fi abdicat de la idealurile marxism-leninismului și că ar fi pervertit până și Securitatea pe care ei o creaseră. În contextul în care în Polonia Sindicatul „Solidaritatea” ajunsese deja la guvernare, în care în celelalte țări ale Blocului Sovietic se înregistrau mișcări înnoitoare, vădit protestare, cu idealuri anti-comuniste clare, în care se înmulțeau semnele că Moscova și Mihail Gorbaciov socoteau perimată doctrina Brejnev a „suveranității limitate ”, înlocuită de zicerea „scapă cine poate!”, respectivul “Apel” putea fi interpretat drept semnul că ar fi posibil ca și România să nu se mai situeze constant în rândul „excepțiilor”.
Câteva luni mai târziu, în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, își făcea apariția în Studioul 4 al TVR, vechiul aparatcick Ion Iliescu. Acesta a ieșit din scorbura lui de la Editura Tehnică doar după ce Nicolae și Elena Ceaușescu decolaseră de pe acoperișul Comitetului Central, cu gândul de a poza în apostol al noului. Iliescu era hulpav după putere, simțea că timpul lui venise. A bălmăjit ceva, a vorbit despre – ce să vezi?- un așa-numit Front al Salvării Naționale, câteva ore a revenit în Televiziune și a adus și componența unui așa-numit Consiliu al FSN. În care erau alăturate numele unor autentici disidenți anticomuniști (Ana Blandiana, Doina Cornea, Radu Filipescu) cu acelea ai unor staliniști de viță veche. Prima etapă a furtului Revoluției reușise, lui Iliescu îi ieșea cum nu se poate mai bine o diversiune de mari proporții.
La 6 februarie 1990, acel nou FSN care se dovedise că nu avea nici cea mai mică legătură cu cel despre care românii aflaseră în august 1989, s-a transformat în partid politic. Deși promisese ferm că nu o va face. Iliescu, Brucan, Bârlădeanu și alții de aceeși teapă inventaseră teoria emanaților Revoluției.
Din februarie 1990 și până azi, FSN-ul apărut în decembrie 1989 a suferit o serie întreagă de epifanii. S-a chemat ba FDSN, ba PDSR, iar, mai apoi, grație trădării lui Alexandru Athanasiu, care a scos la mezat numele vechiului partid al lui Titel Petrescu preluat prin înșelăciune de la Sergiu Cunescu, a putut să-și spună chiar PSD.
În ciuda tuturor acestor schimbări de nume, mărcile definitorii ale partidului au rămas aceleași. Minciuna, ticăloșia, furtul, locul în care se se refugiau, erau bine primiți și se simțeau cum nu se poate mai confortabil, chiar erau trimiși în Parlament și hoții, și foștii securiști de genul lui Ristea Priboi, și plagiatorii (iar aici lista de cazuri este interminabilă), și analfabeții, și gugumanii, și fostele cadre ale PCR. De numele FSN se leagă mineriadele, furturile, refuzul europenizării țării, devalizarea economiei naționale, stagnarea, gazarea populației care a ieșit în stradă în august 2018, stâlcirea Legilor justiției doar spre a fi salvat de la închisoare banditul Dragnea Nicolae Liviu.
Zilele acestea, PSD face o nouă demonstrație de ticăloșie. Puțin îi pasă că cifrele celor infectați cu COVID 19 din cauza nerespectării regulilor sunt în creștere alarmantă. Din considerente pur politicianiste, se erijează în mare apărător al Constituției și al drepturilor omului. De care, în realitate, puțin îi pasă. Profită de evidentele greșeli ale guvernanților și amână, din motive pur electorale, să voteze atât de necesara Lege a izolării și carantinării. Îi tot găsește nod în papură, zice că ea trebuie pusă în discuția CExN al PSD, adică a unei adunături de ființe mizere, cu școală puțină, semi-analfabeți notorii cu diplome false ori cumpărate, mizează pe zonele needucate ale electoratului, pune în practică în cel mai ticălos mod cu putință învățătura „proști, dar mulți” a lui Lăpușneanu. Speră că astfel va mai diminua proporțiile dezastrului electoral pe care îl anunță toate sondajele. Își probează natura criminală.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Cu cat mai multi in „decizie”, cu atat raspunderea se dilueaza si pentru intarziere, si pentru forma – ce poti sa-i pretinzi „boborului suveran”?

 2. Din prezentare lipseste falanga PD/PDL sora PDSR, la fel de nociva, chiar daca au naparlit in PNL….
  Doamne ocroteste-i pe Romani…..

 3. Nu cred ca ni se putea „intampla” ceva mai bun ca Ion Iliescu, dupa fuga lui Ceausescu. Asta era nivelul de asteptari al majoritatii zdrobitoare a populatiei Romaniei, un comunist cu fata umana in rolul de „tata al natiunii”. Nici astazi nu putem spune ca romanii s-au desprins cu totul de modelul asta.

 4. Sunteti sigur ca ploaia de invective pe care o revarsati asupra unui partid politic care, bun, rau, reprezinta o parte insemnata a electoratului nu se potriveste cumva si celelilalte parti ?
  Insusi titlul acestui articol trezeste intrebarea daca ridicarea fustelor in cap se potriveste cu statura unui autor serios si nu, mai curand, cu cea a unui procuror stalinist. De cand v-ati trezit satrap de serviciu al acestui forum ati imprimat discursului dumneavoastra o turnura amintind de cele mai detestabile tabloide. Felicitari !

 5. Mai periculos e faptul ca masele sunt manipulate sa spuna si sa creada ca si ceilalti sunt LA FEL. Adica, or fi pesedistii imorali, analfabeti, impostori, plagiatori, dar SI CEILALTI SUNT. Prin urmare, nu conteaza cu cine votezi ca rezultatul e acelasi. Cel putin, ciuma rosie fura, dar ne da si noua. Ceilalti fura numai pentru ei.

 6. PSD este doar o marioneta a cleptocratiei securisto-comuniste care a capturat statul roman dupa 1989. Nu are niciun scrupul si asteptarile de reformare a PSD sunt ridicole!

  Totusi, cel putin unul din cinci romani cu drept de vot este gata sa voteze in continuare PSD. Cleptocratia detine aproape toate resursele tarii, inclusiv controlul asupra justitiei si a serviciilor de informatii. Astfel, poate manipula eficient electoratul.

  Si este o naivitate sa ignoram faptul ca guvernarea cleptocratica instituita in Romania cu mai mult de 30 de ani in urma este transpartinica.

  Spre exemplu, simtind pierderea puterii, mii de membri PSD, de la personalitati bine cumoscute la organizatii judetene intregi, trec cu entuziasm la PNL. Iar PNL ii primeste cu acelasi entuziasm.

  De aceea erau necesare cu acuitate alegerile anticipate, pe care presa si analistii le tot condamnau, nu pentru satisfacerea dorintei de putere a d-lor Iohannis, sau Orban, precum ziceau slugile cleptocratiei si tzutzerii PSD.

 7. Alături de ticăloșie, furt, minciună, crimă aș mai adăuga un lucru care i-a caracterizat și încă îi caracterizează: indiferența la suferințele și sacrificiul acestui…tot mai slab popor. Oameni fără Dumnezeu.

 8. Gresita afirmatia ca Iliescu „credea ca vremea lui venise”. Din pacate, nu stiti ce am stiut eu cu trei ani inainte de revolutie, dar nu am inteles ce insemnatate aveau cele ce le stiam. Eu am lucrat 10 ani la Santierul Naval Oltenita, si, prin 1986-1987, vara, a venit un maistru la mine, si m-a intrebat”daca nu vreau sa merg la sedinta de la Clubul santierului, pentru ca acolo urma sa tina o cuvintare Ion iliescu, care se zvonea ca o sa fie viitorul presedinte al Romaniaei”!!! Eu am fost atunci convins ca aceasta intrebare era o provocare, insa la revolutie s-a dovedit ca zvonerul a avut dreptate, Iliescu devenind presedinte. Deci Iliescu stia (si Securitatea deci stia) ca o sa fie presedintele Romaniei inca cu 3-4 ani inainte (cel putin) de revolutie!!!

 9. Ticăloșie… prostie…
  Nu aș vrea să generalizez pentru toți membrii PSD, dar vârfurile …
  Și dacă tot suntem aici, epidemia de viroze respiratorii (nu este vorba de o singură tulpină virală) și introducerea de transmisii online de spectacole teatrale mi-a prilejuit cunoașterea unor echipe de teatru pe care altfel, din motive de distanță și/sau comoditate personală, nu le-aș fi cunoscut altfel!
  Honny soit qui mal y pense!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro