luni, ianuarie 24, 2022

PSD şi fesenismul: un proiect de ţară

Dintre toate elementele care au definit şi modelat peisajul politic şi instituţional autohton în deceniile de după 1989, unul singur a rămas nealterat şi fix,imposibil de evacuat, imposibil de ignorat, conservându-şi, intactă, energia- fesenismul şi avatarurile sale. Departe de a fi epuizat, departe de a fi depăşit istoric, fesenismul deţine capacitatea, rară, de a se adapta, de a evolua, de a prelua din inventarul de teme şi de frici naţionale. Ca şi ceauşismul, el este, în cele din urmă, o ideologie-surogat ce oferă României şi românilor acel comfort tern al mediocrităţii patriotice. Unind populismul stângii cu reverenţa ipocrită faţă de Biserica Ortodoxă, fesenismul a traversat acest interval fără ca nimic din nucleul său să fi dispărut. El este, în aceasta toamnă a lui 2014, mai puternic şi mai ameninţător ca niciodată.

PSD şi Victor Ponta nu sunt decât ultima întruchipare a unei mişcări remarcabile prin natura sa proteică. Moştenitor legitim al acelui FSN întemeiat de Ion Iliescu, venerat ca părinte al noii religii politice naţionale, PSD este fidel unei logici care mizează, mai mult sau mai puţin explicit, pe articulaţiile unui proiect de ţară imaginat în anii de după 1990. Concesiile tactice de moment, ( aderarea la NATO sau la EU) nu schimbă datele genomului său politic. Populismul fesenist a transmis populismului pesedist aceeaşi încredere în potenţialul electoral al unei Românii izolate, rurale sau ruralizante, obsedate de dependenţa de stat şi pregătită să accepte corupţia ca parte a sistemului de guvernare.

Grotescul planurilor de autostrăzi şi drumuri naţionale, comedia strategiilor naţionale, toate acestea nu sunt decât detalii ce maschează autenticul proiect de ţară al PSD, un proiect de ţară îndatorat tiparului fesenist originar. România PSD nu poate fi decât o Românie domesticită, fericită că primeşte, în doze homeopatice, ajutoarele de stat, o Românie care este suspendată, etern, în acest purgatoriu al subdezvoltării, o Românie ce va rămâne un exportator de forţă de muncă necalificată pe piaţa europeană, o Românie din care domnia legii va dispărea, spre a fi înlocuită cu gestionarea echidistantă a dreptăţii din epoca Rodicăi Stănoiu, o Românie în care vizitele demagogice la mănăstiri ale lui Victor Ponta vor fi ofranda adusă, social-democrat, poporului votant ortodox, o Românie ce va fi indiferentă cu cei care se încăpăţânează să creadă că europenizarea este mai mult decât jongleria odioasă cu fondurile nerambursabile.

În toate aceste articulaţii, proiectul de viitor al PSD păstrează amprenta sa fesenistă. Strânga oficială autohtonă este hibridă, oportunistă şi prădatoare. Elita ei locală şi naţională se hrăneşte din simbioza cu statul- ideea de antreprenoriat onest îi este străină. Ostilitatea faţă de DNA sau ANI este un reflex de apărare al unui mod de viaţă. Fără protecţia pe care o oferă o justiţie domesticită, temeliile PSD ar fi atacate, fatal. De aici, coerenţa unui program ce vizează eliminarea, treptată, a capacităţii de acţiune anti- corupţie a statului.

Toamna lui 2014 este momentul în care acest proiect de viitor poate deveni prezentul acestei ţări. Triumful PSD va fi triumful acelui FSN care nu a încetat, nici o clipă, sa conspire la conservarea unui marasm economic şi moral. Votul din noiembrie poate fi începutul unei noi glaciaţiuni- iarna fesenistă va acoperi din nou România.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Ca sa intelegem ce se intampla, ar trebui ca din masa votantilor PSD (dar si de la altii) sa separam pe cei care voteza cu cine le cumpara votul, rezultatul fiindu-le indiferent fie din convingerea ca toti sunt politicienii sunt la fel si nu merita nici macar o ceapa degerata, fie din simplu mercenarism indiferent la orice altceva.
  Desigur ca acestia daca nu ar fi platiti, nu ar veni la vot neavand alt motiv. Dar sunt si cei care voteaza din convingere cu PSD cu Ponta, care il urasc pe Basescu, pe Macovei etc.
  Cine sunt? desigur ca toti asistatii care escrocheaza asistenta sociala si care cred ca o politica mai corecta i-ar exclude de la pomeni dar si cei care au si-si pun speranta in promisiunile desantate si populiste care li se servesc, refuzand sa se invete minte .
  Spunea undeva prin 1939, foarte bine Saint Exupery : ” Putin imi pasa sa aflu daca au fost sincere sau nu , logice sau nu, cuvintele mari ale politicienilor care te-au adus aici. Daca ele au avut putere asupra ta , asa cum semintele au puterea sa germineze , inseamna ca au corespuns trebuintelor tale”.

  Desigur ca un studiu socilogic corect orientat si cinstit facut ar raspunde destul de exact la aceste intrebari.
  de altfel un raspuns destul de exact l-a dat Adrian Nastase in 2004, imediat dupa infrangerea sa din turul doi, in poate singura afirmatie corecta si adevarata pe care a facut-o, spunand: „Exista doua Romanii despartite printr-o falie adanca, cea a saracimii prost educate si cealalta. Din pacate de data asta cealalta a fost mai numeroasa caci cu mine si cu PSD voteaza prima”

  Antenele au reusit se pare sa coaguleze o saracie in crestere ceea ce a marit numarul votantilor primei Romanii lucru care se vede destul de clar si cu distributia in teritoriu a rezultatelor sondajelor . Spe apus civilizatia si spre sud sau est, barbaria.

  Ce putem face?

 2. in general de acord cu articolul. cu citeva completari.
  clanurile care se rotesc de 25 de ani n au avut si nu au nici o ideologie alta decit propria imbogatire (asta i si scopul pentru care se asociaza, se string in haite numite partide).
  romania a fost vandalizata succesiv de hoti de „stinga”, „dreapta”, „comunisti”, „capitalisti”. ce importanta are ca resursele naturale (sa luam petrolul si gazele naturale ca exemplu) au fost vindute la un pret derizoriu si instrainate saharienilor sau tasmanienilor ? are cetateanul roman vreun profit ? ar fi fost alta situatia daca resursele incapeau pe mina unui afacerist din papua noua guinee ? ce vreau sa spun : sub masca ideologiilor s au umplut institutiile statului de incompetenti, sinecuristi si cleptomani care au devalizat romania. ma tem ca prapastia dintre astia (nulitati amorale) si bietii oameni saraciti si indobitociti (lasati de izbeliste, fara scoli si spitale) a devenit insurmontabila. demascarea minciunii doar in campaniile electorale si partizanatul pentru un clan sau altul nu sint suficiente

 3. Excelent articol si trist de adevarat! Stiu ca e utopic, insa eu as introduce (a) un test pentru obtinerea dreptul de vot si (b) votul obligatoriu pentru cei care trec testul.

 4. o expertiza completa, scrisa cu finete.
  mai putin se vorbeste despre resorturile acestui gen de banditism public.
  cine ii sustine, cine accepta si cati amatori (diplomati) se falesc in UE cu „stabilitatea democratica” a Romaniei? (sau despre mafie).

  ———-
  Milan Kundera: „In febr. 1948, conducatorul comunist Klement Gottwald aparea in balconul unui palat baroc din Praga pentru a le tine un discurs sutelor de mii de cetateni adunati in Piata Orasului Vechi. Era momentul unei mari cotituri in istoria Cehiei. Un moment fatidic, cum nu intalnim decat unul sau doua, intr-un mileniu. Ningea, se lasase frigul. Pe acest balcon a inceput istoria Cehiei comuniste (…).

  Lupta omului impotriva puterii este lupta memoriei impotriva uitarii”.

  ———
  -de ce zic despre Cehia? pentru ca a fost mai interesanta revolta lor anticomunista.
  -ne vom dori, in aceasta iarna, o primavara pragheza…

 5. putem face pe acest model și o analiză pozitivistă. Fără să ne pliem pe nevoie impuse de campania electorală. Pornim de la premisa că motorul oricărei societăți umane este ideologia care-i dă liniile directoare ale proiectelor de țară. Până în 1989 ideologia diriguitoare era cea ceaușistă. Existau în societate, în forme mai mult sau mai puțin latente, comunismul, socialismul, social-democrația, liberalismul, conservatorismul, naționalismul, ecologismul…toate ideologiile posibile….La explozia din 1989, s-a produs o expandare a tuturor ideologiilor, cu excepția celei ceaușiste. Cum spațiul expandării, cel al conștiinței tuturor cetățenilor era același, expansiunea a dus la restrângerea simultană a ceaușismului în suma conștiințelor naționale,umplând …vidul dintre conștiințele nou obiectivate, nu la eliminarea lui. Toate celelalte ideologii s-au manifestat pe rând în conducere țării, mai mult sau mai scurt timp. Acum știm că orice transformare a obiectelor reale se face prin reacții care implică energia vidului dintre ele. Tot așa și în viața socială …vidul imens ocupat de conștiința ceaușistă alimentează permanent ori ce transformare din societate la care iau parte una sau mai multe ideologii aflate la putere. Nicio transformare, juridică, economică, educațională, de orice natură…nu se poate face decât folosind …energia vidului ceaușist aflată în stare latentă în conștiințe…Consumarea acesteia se face în ani îndelungați…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro