luni, aprilie 22, 2024

PSD vă dublează pensia. Dar numai dacă aţi fost parlamentar sau securist!

Consultanții domnului Ponta ar trebuie să schimbe recitalul șefului lor: am învățat deja pe de rost piesa pe care acesta o joacă de fiecare dată când parlamentarii din PSD se pregătesc să-și bată joc de alegători, iar liderul lor de partid se preface că nu știe nimic. Am văzut cum s-a spălat domnul Ponta de răspundere atunci când senatorii PSD l-au protejat de arestare pe colegul lor Dan Șova, am văzut cum s-a prefăcut că nu are legătură cu salvarea lui Laszlo Borbely, iar acum observăm semnalul dat ca nerușinata lege a pensiilor speciale pentru parlamentari să meargă înainte. „Eu mă ocup de pensiile celor aproape șase milioane de pensionari din România”, a fost răspunsul șmecheresc al premierului, întrebat ce opinie are despre acest proiect. Sunt convins că domnul Ponta are consultanți inteligenți, dar electoratul din România a demonstrat la 16 noiembrie că este mai inteligent decât ei. Am înțeles cu toții că președintele PSD va închide ochii la legea pensiilor pentru parlamentari, că o sprijină pe ascuns, iar proiectul va fi votat de către majoritatea deputaților și senatorilor.

Mi se pare însă o sfidare neobișnuită chiar și pentru PSD ca, la câteva zile înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, la care se va discuta despre activitatea parlamentară, să fie promovată o lege atât de scandaloasă precum cea a pensiilor speciale pentru deputați și senatori. Privind înapoi, la ultimele luni, observăm că aproape nimic din ceea ce s-a convenit cu șeful statului la discțiile din ianuarie nu s-a realizat:

–        Parlamentarii urmăriți de DNA continuă să abuzeze de imunitate. Votul la solicitările Parchetului a rămas secret, așa că responsabilii nu pot fi trași la răspundere. Fotografii unei publicații online i-au surprins însă pe senatorii PSD votând pentru salvarea lui Dan Șova. Printre ei: proaspătul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici.

–        Votul prin corespondență nici măcar nu a intrat în dezbaterea comisiilor parlamentare, Guvernul boicotează adoptarea acestei inițiative.

–        Legea finanțării partidelor este mai rea decât precedenta, noroc că președintele Iohannis a retrimis-o Parlamentului. Curtea de Conturi nu mai avea dreptul de a controla banii partidelor, cred că asta spune totul despre relele intenții ale legiuitorilor.

–        Legea alegerilor locale este făcută astfel încât să mențină în funcție nomenklatura baronilor locali. Alegerea primarilor într-un singur tur va bloca șansele unor candidați noi, veniți din afara sistemului.

–        Nuca de pe colivă: avalanșa de legi care reintroduc pensiile speciale. Pentru diplomați, dar și pentru foștii angajați ai Ministerului Comerțului Exterior, instituție de dinainte de 1989 celebră prin faptul că era o oficină a securității, pentru funcționarii parlamentari, precum și pentru parlamentari. De ce nu și pentru dascăli? Sau pe ei îi iubim doar în anii electorali? De ce nu și pentru medici? Nu au emigrat destui? Se poate discuta mult pe tema celor care merită sau nu pensii speciale, eu cred că este corect să respectăm principiul „la contribuții egale, pensii egale”. Și așa sistemul public de pensii este într-o situație foarte proastă și trebuie subvenționat masiv de la bugetul de stat.

Concluzia este evidentă: după spaima inițială, provocată de evenimentele din 16 noiembrie 2014, majoritatea parlamentară, dominată de PSD și de clonele sale, s-a întors la obiceiurile proaste. Mai sunt circa 19 luni până la alegeri și este clar că trebuie să facem ceva pentru a opri acest Parlament să mai facă rău. Fiecare zi în care asistăm pasivi la ceea ce se întâmplă înseamnă o încurajare, un îndemn să continue. Deja putem fi siguri că am ratat din nou obiectivele din MCV și, implicit, șansele de a fi primiți în spațiul Schengen. Semnalul către societate este însă mult mai prost: ea va considera că majoritatea parlamentară slujește interesele unui grup de politicieni corupți, nu ale alegătorilor. Sunt democrat convins și cred că trebuie să facem distincție între o instituție fundamentală a democrației și cele câteva personaje corupte care populează, temporar, legislativul. Ceea ce vă propun este să învățăm lecția lui 16 noiembrie și să folosim forța mediilor de socializare – facebook, twitter, bloguri – și să rostogolim în toate rețelele numele celor 255 de deputați și senatori (din totalul de 560!) care au semnat, fără rușine, legea pensiilor speciale pentru parlamentari. Sunt convins că aceștia sunt și cei care, de atâtea ori, s-au pus în calea înfăptuirii Justiției. Să nu lăsăm să fie uitați până la alegerile parlamentare din 2016, poate până atunci află şi cele şase milioane de pensionarii de care se preocupă declarativ domnul Ponta.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=14873

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Să nu uităm totuși că la securiști, principala mărire a pensiei a venit de la guvernarea Emil Boc: http://wp.me/pjejF-46K
  S-au anulat pensiile speciale din sistemul militar, dar s-a adoptat un mod de calcul prin care pentru perioada lucrată în sistemul militar (deci inclusiv la Securitate) se consideră 1,5 sau 2 ani vechime în muncă pentru fiecare an lucrat efectiv. Așa s-a ajuns la situații precum cea descrisă de Ziarul Financiar, cînd o persoană cu vîrsta de 43 dce ani avea 45 de ani vechime în muncă calculată: http://www.zf.ro/buget-2012/misterul-pensiilor-speciale-a-fost-dezlegat-45-de-ani-vechime-pentru-pensionari-in-varsta-de-43-de-ani-9010805
  Securiștii lui Ceaușescu au fost printre principalii beneficiari, că Ceaușescu nu-i lăsa să se pensioneze pe la 45 de ani, cum s-a putut în sistemul militar după revoluție, și au acumulat astfel vechime serioasă în muncă.
  1 miliard de euro anual este deficitul la fondul de pensii provocat de măsurile lui Emil Boc: http://www.zf.ro/profesii/reforma-pensiilor-majoreaza-deficitul-fondului-de-pensii-cu-1-mld-euro-unde-este-economia-8599094

  • Cateva inexactitati in comentariul dumneavoastra (mariusmioc 20/04/2015 la 10:31)
   1. „La securiști, principala mărire a pensiei a venit de la guvernarea Emil Boc”. Eronat. Daca era asa, unii securisti grupati in spatele colonelului Dogaru, nu ar fi luptat cu atata inversunare sa dea jos guvernul Boc si sa instaureze pe Victor Ponta, care acum le mareste la loc pensiile.
   2. „Deficitul la fondul de pensii nu este de 1 miliard de euro anual” – Conform Raportului Public al Curtii de Conturi, subvenia primita de la bugetul de stat în anul 2013, în suma de 12.254 milioane lei (in 2012 a fost de 13.149 milioane lei), ceea ce inseamna aproape 3 miliarde de euro.
   3. „si este provocat de măsurile lui Emil Boc”. – Deficitele vin din perioada 2007-2008, cand guvernul Tariceanu, impins din spate de PSD, a dublat pensiile, fara a exista conditiile economice pentru aceasta. Emil Boc a incercat sa reduca pensiile in 2010, pentru a restabili echilibru (deci pentru a reduce deficitele) si nu a fost lasat sa o faca de catre CCR. De atunci PDL a pierdut toate campaniile electorale pentru aceasta intentie de taiere a pensiilor, desi nu a facut-o.
   4. Deficitele se vor amplifica in 2015 si 2016. Anul trecut a fost redus CAS pentru angajatori cu 5 puncte procentuale, ceea ce va adauga la deficit anul acesta inca 1,5 miliarde euro. Iar acum se maresc pensiile speciale, adaugand alte cateva sute bune de milioane de euro.

   reprezinta 24,62% din totalul veniturilor realizate, aferente sistemului public de pensii.
   In 2014, au fost reduse Contributiile de asigurari sociale de stat datorate de angajatori cu 5 puncte procentuale, cam un sfert din cele aproape 27 miliarde pe care le varsau angajatorii.
   Acum crestem la loc toate pensiile speciale.
   Unde vrem sa ajungem cu deficitul fondului de pensii, la 50%?

 2. Numai asa le putem arata multumirea pentru bataile incasate de popor si pentru cei 50 de ani n care ne-au tinut in intunerik ! Cum ar putea bolshewyci isa loveasca in integritate unui popor mai bine ? Rusine mitocanilor !

 3. Felicitari pentru acest punct de vedere clar si raspicat si pentru aceasta atitudine ferma care va face cinste . Vom vedea cat de curand si reactia ( sau lipsa de reactie) a societatii civile ( asa cum exista ea ) la aceasta initiativa pentru ca distanta de la vorbe si pana la fapte este inca foarte mare la noi .
  Problema cea mai grea ramane ca si pana acum solidaritatea sociala , mai exact pasivitatea si lipsa de reactie a cetatenilor din tara care, din foarte multe motive, se mobilizeaza mult mai greu decat cei din diaspora :

  ” Ceea ce vă propun este să învățăm lecția lui 16 noiembrie și să folosim forța mediilor de socializare – facebook, twitter, bloguri – și să rostogolim în toate rețelele numele celor 255 de deputați și senatori (din totalul de 560!) care au semnat, fără rușine, legea pensiilor speciale pentru parlamentari.”

 4. Sincer, am inceput sa obosesc citindu-va tentativele de pe contributors. Se observa, din pacate, absenta contactului cu realitatea romaneasca. Macar aici, pe un site cu pretentii, intre paginile caruia ma refugiez satula de injurii si habarnisti, vreau sa vad opinii bine documentate, cu care sa nu fiu de acord eventual, dar care-mi produc satisfactie atunci cand le citesc, satisfactie data de valoarea persoanei din spatele textului. Nu faceti nimic mai mult decat sa repetati, destul de insipid si neargumentat, parerile observate zi de zi in diverse publicatii romanesti, fara sa incercati sa scapati de sabloane. Sova nu a fost salvat de nimeni, urmarirea penala in cazul lui continua, doar nu a fost aprobata arestarea, ceea ce este cu totul alta poveste. Nu vad sa pomeniti macar de cazuri in care a fost blocata URMARIREA PENALA, cum s-a intamplat in cazul Vosganian(doar un exemplu). Votul prin corespondenta mi se pare o galusca mult prea mare de inghitit pentru sistemul nostru, deocamdata nu vad nicio aripa politica, fie ea de stanga sau de dreapta, destul de evoluata pentru a asigura corectitudinea acestui tip de vot. As prefera sistemul francez sau, o AEP cu drepturi sporite si bine organizata, care sa poata oferi numarul de sectii de votare necesar. Cat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, o gluma buna, nu va fi adoptat un astfel de proiect, tocmai pentru ca si-au dat seama cat de nepopular este. Ar fi bine sa modifice totusi legea existenta, astfel incat perioada cat sunt parlamentari sa fie luata in considerare la vechimea in munca si sa plateasca impozitele aferente. Astept si eu cu nerabdare modificarea legii electorale, cea intrata in vigoare in 2008 fiind o struto-camila romaneasca, ale carei efecte dezastruoase s-au vazut in calitatea si cantitatea parlamentarilor actuali.
  Ar fi fost indicat sa aveti rabdare sa vedeti rezultatele consultarilor de astazi de la Cotroceni si evolutia in urmatoarele luni a scenei politice. V-as recomanda sa urmariti inregistrarea interviului dat de ministrul sanatatii la postul B1TV acum cateva zile, va va ajuta sa va formati o parere despre ceea ce se doreste a fi implementat in anii urmatori in domeniul sanatatii, daca tot pomeneati de sistemul medical.
  Cat despre rapoartele MCV, sper ca nu sunteti atat de naiv incat sa credeti ca ele stau la baza hotararii de a intra in spatiul Schengen sau nu. Mecanismul ar trebui mentinut, ca o masura de supracontrol, chiar daca discriminatorie pentru ambele tari, existand mecanisme europene cu functii asemanatoare care se aplica tuturor membrelor UE(cat de functionale sau dorite de a fi puse in practica, e alta problema). „Câteva personaje corupte care populează, temporar, legislativul” e doar o expresie prea optimista si discriminatoare. Personajele corupte nu sunt cateva si nu doar in partea legislativa ci si in partea executiva si in justitie. Umplu si bancile opozitiei si cele ale puterii, ii gasesti in numar mult prea mare in salile de judecata, fie din partea procurorilor, fie pe scaunul de judecator.
  Sa speram ca presedintele va reusi sa gaseasca echilibrul, sa reuseasca in eforturile de mediere pe probleme importante pentru viitorul Romaniei si sa speram ca va gasi intelegere atat la putere cat si la opozitie pentru realizarea unor proiecte ce necesita consens. Nu stiu de ce considerati ca a fost o „trezire” de 16 noiembrie, a fost un vot democratic, Ponta a platit pentru greselile facute, la fel va pati si actualul presedinte daca electoratul va considera ca nu si-a facut datoria. Mereu se arunca vorbe goale, revolutii peste revolutii, viata nu este asa. Sau, cel putin, eu nu o vad asa. Muncesc, imi platesc impozitele, nu dau spaga, nu am contracte cu statul, taxez la vot daca vad ca politicienii doar spun si nu fac. Inainte de a scoate un cuvant ma gandesc de 7 ori, citesc, judec si abia apoi deschid gura, asa am fost educata.
  In incheiere, domnule Mioc, va marturisesc ca cel mai mult urasc mediocritatea. Iar aceasta razbate din plin din textele dumneavoastra(mai mult ca sigur dintr-o lipsa de documentare serioasa, ce necesita timp pe care nu stiu daca il aveti la dispozitie), m-as bucura sa vad un salt calitativ al articolelor dumneavoastra, spre a fi demne de site-ul pe care il iubesc. Caut sclipiri, idei noi, argumentari documentate, nu sabloane de calitate indoielnica de care ma feresc si care umplu alte platforme online. Va multumesc.

  • Stimata doamna, cuantumul pensiei depinde strict de suma cu care a contribuit fiecare la fondul de pensii. Restul (merite speciale, activitati sociale sau altele) sunt irelevante!

   • Da, n-am sustinut altceva, legea data de guvernul Boc in 2010 a taiat cam tot ce era „special”, drepturi recuperate fie in instanta de diverse categorii sociale afectate, fie, cum a fost cazul pensiilor magistratilor, printr-o hotarare a CCR. Din timp in timp, dupa 2010, au existat initiative parlamentare cu aceasta tema, una dintre ele anul trecut, respinsa de guvern http://www.cdep.ro/proiecte/2014/400/00/4/pvg590.pdf . Dupa cum spuneam, se observa „calitatea” actualului parlament…Sa speram ca anul viitor vom avea la dispozitie alte instrumente electorale.

  • Nu, nu trebuie sa multumiti.
   Chiar meritati un premiu pentru ca ne-ati dezvaluit metoda de a bate apa in piua si a obtine solutie pentru frectie la piciorul de lemn.
   – „Sa speram ca…”;
   – „si sa speram ca va gasi intelegere…”;
   – „Mereu se arunca vorbe goale, revolutii peste revolutii, viata nu este asa.”

   • Domnule L, frectii la un picior de lemn se numesc reactiile emotionale de genul 16 noiembrie, neurmate de nimic concret. Am precizat anterior, inca nu suntem o democratie matura, avem zvacniri sterile, mai avem pana sa atingem ca societate masa critica necesara schimbarilor reale. Inca suntem poporul unde trebuie sa moara si capra vecinului, poporul care prefera sa-si traga presul de sub picioare, usor isterizabil si la fel de usor cazand in letargie. Asteptand mereu ca altii sa ne rezolve problemele, incapabili sa vedem barna din ochiul nostru. Suntem lenesi si egoisti, poate imaginea aceasta de mai demult este definitorie pentru romani http://agroromania.manager.ro/media/tarani-carciuma-inundatii.jpg . Nu asteptati minuni peste noapte, va dura ani de zile si inca niste generatii schimbate pana vom avea o alta mentalitate, o mentalitate a normalitatii. Deocamdata, ca om care astept ca societatea sa aprecieze cetateanul dupa merite, ma simt minoritar.

    • @ Maria
     dixit: „Deocamdata, ca om care astept ca societatea sa aprecieze cetateanul dupa merite, ma simt minoritar.”
     – atunci „asteptati”; asa se cistiga un drept, asteptind.
     – asa cum asteptati si pensia suplimentara pentru parlamentari si securisti (ei, oricum, sint ca si dvoastra, minoritari);
     – caci despre asta e vorba in articol, nu despre lauda ca sinteti minoritara in asteptari, despre pensiile nesimtitilor de parlamentari in Romania.

  • Argumentul „votul prin corespondenta mi se pare o galusca mult prea mare de inghitit pentru sistemul nostru” este cu adevarat exceptional. Nimeni din PSD nu putea sa o spuna asa de bine si convingator.

  • Doamna, un cititor de contributors nu ar trebui sa „puna botu” la orice.
   Indemnizatia de parlamentar este practic salariu, se platesc contributiile si este luata in calcul la vechime.
   „(1) Deputaţii şi senatorii primesc, pe durata exercitării mandatului de parlamentar, o indemnizaţie lunară, stabilită prin lege.
   (2) Indemnizaţia se primeşte de fiecare parlamentar de la data intrării în exerciţiul mandatului, sub condiţia validării, şi până la data încetării mandatului.
   (3) Indemnizaţia lunară are regimul juridic prevăzut de lege pentru salariu, cu reducerile şi majorările prevăzute de lege, de regulamentele celor două Camere şi de acte normative emise în aplicarea legii.
   (4) Indemnizaţiile lunare sunt impozabile în condiţiile legii. Acestea vor fi actualizate, în aceleaşi procente, odată cu indexările salariale acordate personalului din sistemul bugetar sau prin alte prevederi legale.”
   Altfel spus parlamentarii primesc pensie pentru acei ani cat au fost parlamentari. Una normala, adica foarte mica (rata de inlocuire este sub 40%).
   Ce propun ei nu este o pensie, fie ea si speciala. Este tot o indemnizatie…o cioara vopsita, suplimentar.
   http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-04-16-19937872-0-proiect-lege-pensii-speciale-parlamentari.pdf
   Acel coeficient de 0,55 inmultit cu nr de luni de mandat duce (in cazul a 3 mandate) la o rata de inlocuire de 79% (3mandatex4anix12 luni=144.Apoi 144×0.55=79,2)
   Nota bene, pe langa aproape 80% din „indemnizatia bruta” (pensia speciala, desi nu e pensie)ei vor primi si pensia normala, aia mica , pentru prosti, in care intra si punctele cumulate prin plata CAS in perioada cat au primit indemnizatia.
   Primesc de doua ori bani pentru acei ani de parlamantarism: o data ca pensie normala, si acum, ca indemnizatie=pensie speciala. Ca sa fie clar.

   • Gresiti domnule Mircea M .
    Senatorul (general cu 4 stele) Gabriel Oprea e pensionat special (cu pensia aferenta si de la varsta frageda ) . Are si salariul aferent de senator + cel de ministru de interne . Prin introducerea pensiei speciale pentru parlamentari , domnul Oprea va adauga sublimelor sume incasate si pensia speciala de parlamentar . In cuantumul respectiv , adica maxim de 4.000 lei lunar ca are 3 legislaturi la activ .
    Dumneavoastra nu intelegeti ce „efort” e necesar sa ai doar 54 de ani , doua pensi speciale la activ (in curind cu aceasta de parlamentar) si doua salarii.
    Absolut toate de la aceiasi „vaca de muls” numita stat . :)
    Traiasca Romania , tara minunilor . :(

 5. Din nou, alesii neamului isi sfideaza poporul! Sa inteleg ca, bani pentru marirea alocatiilor copiilor nu sunt, dar bani pentru imbuibatii neamului sunt! Bani pentru Educasie si Sanatate nu avem, dar pentru recompensarea somnului in parlament sau a absenteismului sunt!
  Sa dea bunul Dumnezeu sa-si ia toti lumanari de banii de pensie ca parlamentar!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro