vineri, aprilie 12, 2024

PSDNL, sau cum ne-am întors la un Front al Salvării Nomenclaturii

Se spune că nu poți minți pe toată lumea tot timpul. Dar timpul e o noțiune relativă. Episodul dublei comasări face parte dintr-un serial în care minima decență e o victimă perpetuă a fiecărui episod petrecut, iar vinovatul își asumă vesel derapajele.

Conferința de presă a președinților PSD și PNL în care s-a anunțat oficial ”decizia” comasării localelor cu europarlamentarele și a listei comune PSD – PNL avea potențialul de a deveni o salutară paranteză de transparență după negocierile opace. Dar, nu a fost decât un nou episod în care cei doi lideri s-au încurcat în explicații, au venit cu elemente contradictorii până și asupra sensului demersului lor.

Spre exemplu, premierul Ciolacu spunea: ”Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist”, dar tot el, răspunzând la o întrebarea dacă e o construcție împotriva AUR: „Nu sunt o persoană negativă, dimpotrivă, sunt o persoană pozitivă şi cred în Dumnezeu. Eu nu pot participa la o construcţie politică împotriva cuiva sau a unui partid politic. Nu funcţionez aşa”.

Contradicția cea mai gravă a apărut însă atunci când președintele PNL Ciucă a recunoscut că partidul său a aprobat dubla comasare, dar nu și calendarul alegerilor din toamnă. Marcel Ciolacu a replicat că despre asta se vorbise deja la nivelul coaliției și că el va veni ca prim-ministru cu întregul calendar electoral din 2024. Adică asta însemna implicit că președintele PNL își asumase ceva în cadrul coaliției, dar nu a vrut sau nu a reușit să obțină aprobarea Biroului Politic Național PNL care tocmai se întrunise.

Biroului Politic Național PNL era același for care pe 3 noiembrie 2023 votase în unanimitate participarea PNL la toate alegerile din 2024 pe liste proprii, decizie care închisese atunci discuția despre liste comune și despre crearea unei alianțe politice pentru democrație între PSD și PNL. Acum ne dăm seama că acea închidere era o manevră pentru a induce publicul în eroare și chiar pentru de a păcăli opoziția din interiorul PNL.

Președintele PNL Ciucă ne-a spus că de atunci contextul s-a schimbat, ceea ce e contrazis de evoluția partidelor în sondaje, care sunt departe de a arăta o evoluție spectaculoasă din noiembrie până acum. Deci altă minciună. Și, în ciuda acelei decizii a Biroului Politic Național, președintele PNL a negociat, iată, listele comune la europarlamentare. BPN al PNL a aprobat post-factum rezultatul negocierilor, dar asta nu e suficient pentru a ne convinge că PNL mai funcționează ca un partid care își respectă propriul statut.

Revenind însă la calendarul electoral al toamnei, trebuie spus că acesta este mult mai important decât dubla comasare. Dacă adăugăm ceea ce apare acum ca o întârzierea voită a deciziei asupra acestui calendar, pentru a-și încurca adversarii, suntem obligați să ne punem întrebări asupra sincerității liderilor PSD-PNL și asupra sincerității asumării calendarului electoral. Ni se vorbește despre prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. Dar nu este și această declarație a premierului Ciolacu un alt cadou otrăvit, un fals exercițiu de transparență?

Ordinea alegerilor e strict legată de interesele celor două partide, iar pentru a anticipa ce urmează e mai înțelept să pornim de la interesele acestora, așa cum se creionează după anunțurile de pe 21 februarie. PSD și PNL ne-au anunțat o decizie clară, aprobată de conducerile celor două partide: listele comune. Decizie care ține numai de partidele respective, deci o luăm ca atare. În schimb, fezabilitatea calendarului electoral, din care fac parte și alegerile teoretic comasate din iunie, depinde de o serie de modificări legislative și posibile decizii de la nivelul contenciosului administrativ și al Curții Constituționale.

Pornind de la interesele celor două partide, s-a vorbit mult despre interesul comun al celor doi lideri de partid de a nu-și risca funcțiile în urma scorului fiecărui partid de la europarlamentare. Vedem că soluția listei comune în mare parte le rezolvă evitarea acestui risc. Poate exista un scor prost, dar probabilitatea de a rata primul loc e practic zero. În același timp, localele, care ar ajuta mult în iunie, pot să ajute și mai mult dacă sunt organizate împreună cu alegerile parlamentare sau cu cele prezidențiale. Alegeri care sunt mai importante pentru ambele partide, dincolo chiar de interesul imediat al liderilor acestora. Poțiunea amară a listei comune nu e înghițită de partide de dragul unor lideri slabi precum Ciolacu și Ciucă, ci doar dacă deschide calea păstrării puterii. Iar glonțul mobilizării partidului la nivel local poate fi tras doar o dată.

Lista comună poate trage în sus scorul de la parlamentare sau prezidențiale al PSD și PNL. Fără studii sociologice e greu să știi care din variante e mai bună. Dar concomitența localelor cu parlamentarele are problema deciziei Curții Constituționale din 2012. Iar în presă apăruse la un moment dat ideea că se negociază pentru comasarea prezidențialelor cu localele sau chiar a turului doi al prezidențialelor cu localele.

Pare deci mai probabilă această ultimă ipoteză. Ea este coerentă și cu încercarea vizibilă a mass-media apropiate de putere, vezi spre exemplu eterna și fascinanta Antena3-CNN, de a construi un clivaj pro-anti extremiști. PSD, dar mai ales PNL, au interesul de a marginaliza vechiul clivaj pro-anti PSD (care provenea din cel pro-anti Iliescu): PSD pentru a avea șanse să câștige o majoritate absolută, necesară la turul doi al prezidențialelor; PNL a fost din 2014 cel mai mare partid din zona anti-PSD, amintirea acestui lucru e delegitimantă pentru el, are nevoie de o altă legitimare, cea anti-extremism, anti-AUR îi vine mănușă. Norocul lor că există AUR! Se non è  vero, è (molto) ben trovato!

Deocamdată marea luptă cu AUR  e dusă parcă se dorește întărirea acestui partid ca singură alternativă la actuala mare coaliție. Asta poate duce la un tur al doilea al prezidențialelor în care PSD-PNL vor apăra culorile respectabilității democratice, atunci vor fi departe discursurile de acum care-i acuză de încălcare a democrației.

Totuși întreaga secvență din 2024 rămâne riscantă pentru actuala putere în ciuda faptului că adversarii nu pare că sunt o adevărată alternativă. Mai ales PNL își sacrifică identitatea. E adevărat că nu e deloc ușor să guvernezi în actualul context și că alternativa pentru liberali era să declanșeze o criză guvernamentală. Electoral vorbind, asta era o cale și pentru PSD. Cel care nu era deloc potrivit cu un astfel de scenariu era președintele Iohannis. Șeful statului e probabil artizanul manevrelor politice din această perioadă, reușind în mod surprinzător să păstreze inițiativa, dar riscă să lase un dezastru în propriul partid, ca să nu mai vorbim de gradul de de-democratizare al regimului. În plus, PSD și PNL profită de dorința de stabilitate a partenerilor occidentali, care au oferit o cârja semi-democrației noastre cel puțin după 2012, dar acum pare că nu se mai uită la ceea ce de foarte departe și în  context de război regional par detalii…

Actuala putere trebuie să înfrunte în acest an electoral o populație care îi e ostilă și vrea să o facă terminând anul avânt un nou mandat la conducerea României. Operațiunea nu putea fi simplă, dar iată că diverse inginerii politice o pot face nu numai posibilă, ci și probabilă. În ipoteza de mai sus, victoria la prezidențiale cu ajutorul bazei de la locale ar deschide calea unei majorități prezidențiale care ar fi validată și la parlamentare.

Probabil că actuala opoziție se lasă păcălită denunțând foarte vocal o comasare care nu va avea loc. Atacul principal la democrație nu este jocul în sine cu ordinea alegerilor, ci nenumăratele dezinformări la care se pretează cei mai importanți oameni în stat. Dar până la urmă românii vor vota și poate că se va dovedi că aceștia vor ”liniște”. Așa cum dorea în 1990 FSN-ul și vor și acum domnii Ciolacu și Ciucă cu binecuvântarea președintelui Iohannis. Tot în 1990 pe frontispiciul României Libere puteam citi: ”Somnul Națiunii naște monștri”.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Mie cel nai interesant mi se pare ca România, stat membru UE si NATO, adica al lumii democratice, al occidentului colectiv, valideaza teza putinistă: democrația nu funcționează.
  Mai importanta este stabilitatea si continuitatea la putere.

  Sigur ca la noi nu a luat forma unei dictaturi personale ca in Rusia ci a unei oligarhii. Dar tot aia este in esenta, cetatenii sunt exclusi de la decizie.

  • Da, nu suntem ca rusii sau ungurii, cu un om omnipotent; teama de un nou Ceausescu; si nu tema din interior(SIC!); dar gasca de la putere conduce dictatorial.
   Cand spui ca sunt agenti KGB/FSB esti acuzat de nationalism. Chiar asa?
   A nu se intelege ca nu acuz si pe AUR/SOS de acelasi lucru.
   Cred (instictul meu primar) ca agentii rusi s-au divizat: gorbaciovistii merg spre Occident (cum stiu agentii rusi si fostii securisto-comunisti sa mearga) iar putinistii se opu globalizarii si sunt eurosceptici. In afara de astia, Ro nu are voie sa aleaga altceva. Basescu avea dreptate in fraza finala din disputa cu Nastase. Si se zice ca suntem in NATO!

 2. Cred ca gresiti. Nomenclatura, activistii de partid si securistii de mare grad s-au salvat de mult. Acum sunt pensionari speciali sau patroni.
  USL este salvarea beizadelelor lor.
  Oricum, se joaca la doua capete, pentru a insela electoratul. Declaratiiile contradictorii? Sa nu cumva electoratul sa puna semnu egal intre cele doua partide.

 3. E interesant cum se fac tot felul de analize savante despre experimentele sociale abominabile la care e supusă societatea românească. Dar nu spune nici unul că România de azi e ce ar fi fost Franța, de exemplu, dacă naziștii nu erau învinși de americani, ci ar fi controlat 40 de ani teritoriul francez prin marionete, iar apoi naziștii ar fi făcut o înțelegere cu Vestul să rămână tot ei la putere încă 34 de ani. Vestul luând resursele, banii, piața de desfacere și milioane de oameni tineri, harnici, cu aceleași valori și perfect integrați (deznaționalizați) într-o generație, iar naziștii rămânând cu puterea politică, atâta timp cât păstrează o fațadă subțire a democrației și libertății și trădează interesele legitime ale cetățenilor, spre profitul Vestului. Vestul ar fi făcut asta lăsând practic Gestapo să controleze societatea și să devină, cică, în timp instituție democratică. :-)
  Ei, deși la noi e fix la fel, dar cu bolșevici de la Moscova și marionete de la București (și Sibiu) nu cu naziști de la Berlin, nici unul dintre „formatorii de opinie publică” nu spun public chestia asta absolut evidentă!
  Oare de ce? Sunt toți marionete? Sunt toți lași și le e frică să spună un adevăr evident?
  E clar că asta nu ar da bine nici pentru bolșevicii care au încă puterea, nici pentru Vestul care le-a dat și menținut puterea, timp de 34 de ani de când îi putea schimba. Dar discuția asta ar da bine pentru cetățenii români, ar face bine societății românești și ar fi o bază reală pentru democrație, libertate și prosperitate.
  Să nu fie oare între toți oamenii ăștia educați, care ies în față și ale căror idei sunt răspândite în societate, nici unul care să se gândească și la binele cetățenilor români și societății românești? Cetățeni care le plătesc salarii și societate care-i ține în înalte demnități publice și față de care ei au practic obligația să le poarte de grijă! Să fie chiar toți agenți ai diferitelor servicii sau grupuri de interese străine de cetățenii români, care au interesul să lase subiectul ăsta normal de discutat public în afara agendei publice? Să nu fie nici un cetățean român demn între ei?

 4. Ar trebui ca toți să înțeleagă că suntem în Război! Iar România este în linia întâi. Și că mai are pe cap și problema Moldovei.
  După alegerile din 1937, dacă PNL și PNT ar fi făcut un guvern de Uniune națională, poate alta ar fi fost istoria României. Și, în definitiv, UE este condusă tot de un compromis stânga-dreapta….
  Nici mie nu-mi place situația, dar nu există altă soluție.

  • Și în 1937 exista alta soluție. Garda de fier obținuse sub 16%. O coalitie se putea injgheba in jurul PNL sau PNL. Carol al doilea a preferat insa sa numesca premieri din partidele ultra minoritare ca să-și poată apoi instaura dictatura personala.
   Acum s-a procedat invers, s-a făcut o căsătorie aranjata între doua rude de gradul I ca să poată dormi liniștit la Cotroceni un sef de stat numit KWI. Cred ca in cei doi ani ai dictatorii regale Carol al doilea a fost mai transparent si mai sincer in acțiunile, relația cu publicul și interviurile sale decât KWI în 10 ani de asa zisa democrație. Un președinte care in 10 ani nu da nici în interview nearanjat, amintește de cei din tari africane.

   • Nu este așa. PNL a refuzat guvernarea fiindcă fusese învins în alegeri de un pact PNT+mișcarea legionară, iar PNT nu a vrut să facă guvern cu legionarii. Deci, cele două mari partide NU au vrut să guverneze. Carol II ce să facă? Țara trebuia guvernată. Poziția celor două partide a fost lasă și iresponsabilă și a dus la dictatură.

 5. Dupa 2008 democratia in Ro a inceput sa se dilueze tot mai mult. Toate crizele din 2008 si pana acum au avut o influenta majora. Iar guvernarile si presedintele prin o gandire obtuza au sustinut si sustin statul tatuc care da pomeni in toate directiile. Economie de piata si concurenta doar declarative iar separarea puterilor in stat doar mimata. In 33 de ani progresele facute sunt minimale si nu au dat rezultatele asteptate. Dovada migrarii a 4,5 milioane de romani. Guvernantii stiu f.bine ce trebuie facut dar nu vor pt ca sa isi pastreze privilegiile, coruptia si minciunile.

 6. Sintem intr-o situatie in care optiunile sint cu mult mai putine si proaste decit la oricare din alegerile din trecut. PNL e doar un apendice al PSD, AUR e nevotabil iar Forta Dreptei e un partid pe care il poti vota doar tinindu-te de nas. Cum ziceam si mai demult, ne asteapta zile grele …

 7. Fiecare vede altceva .Spre a intelege faptele trebuie sa aratam cum politica este parte a imediatului si parte a luptei pentru putere afisata intr-in spatiu ce tine de respectarea Constitutiei .Politica este o confruntare intre partide si nicidecum ea nu este o mingiere de vint .Politica este despre programe si despre realizarea lor o data ce cistigi alegerile si o data ce poti creea aliante care sa iti ofere un scor electoral ce pot sustine aceste programe de tara .Comasarea alegerilor Europarlamentare si Locale se inscrie si ea in acest context politic .Care sunt beneficiile : mari sume de bani economisite , aducerea la vot a unui numar mare de cetateni ce va obliga in viitor cistigatorii spre a respecta promisiunile , cistigarea alegerilor acolo unde PSD si PNL nu mai au contracandidati eligibili , cresterea puterii deciziei politice a Romaniei la Bruxelles , oferta ce tine de punere in evidenta a vointei marii majoritati a populatiei Romaniei pe segmentul de comasare ,calmarea initiativelor anti comasare ce nu se pot opune deciziei majoritatii cetatenilor fara a inregistra mari pierderi electorale (vezi USR ce va pierde toate functiile de Primari din marile orase), cresterea fortei Primarilor care vor cauta sa isi mentina mandatele dar care vor influenta pozitiv si partea cetatenilor romani ce vor urmarea parcursului UE si nicidecum cel al sovietelor sau al celor evident atasati conducerii de la Budapesta .Opozitia deja unita prin vocea lui Kelemen ,Orban,Ciolos ,Barna, va sustine candidatura extremista a lui Simion . Practic Simion nu face altceva decit sa reactiveze ideile lui Dragnea si Dancila .Oare o sa il vedem pe Simion in SUA alaturi de Trump pe model Dragnea ? Mai mult ca sigur .In curind multe alte dezvaluriri vor fi aduse in fata natiuni .FBI si Parchetul European ne vor arata curind aderata fata a antivaccinistilor , anti europenistilor si a celor care falsifica in Romania notiunea atit de draga noua de patriotism.Singurul roman„ absolut ”numit Ciuca va cistiga alegerile prezidentiale .

  • Visati frumos!!! Sper ca il insotiti pe IWK si de acum incolo!!! Comasarea nu aduce nici un beneficiu decat pentru capii partidelor. Stat mafiot si esuat. O dovada ca nu intelegem democratia si nu ne plac regulile.

  • Bai, Esop, acum ca Catu a dispărut, îi mai lingi mult pe molusca Ciuca și pe jegul KWI? Sunt curios care din consilierii grețosi ai lui KWI oi mai fi și tu, Mafalda și cum mai semnezi! 😈
   Până la Simion, ideile lui Dragnea și Dancila le-a reactivat PNL! Vedea-v-aș până și urma dispărută din istorie, de nesimțiti!

  • Esop aka Mafalda e un obisnuit postac PNL aflat in treaba aici pe contributors. Desi posteaza din spatele mai multor pseudonime, e usor identificabil prin stilul dezlanat, punctuatia idiosincratica si saracia de idei (marea tema fiind banii de la UE cu care ne vom dezvolta si occidentaliza prin PNL insusi).
   Mai rasfirati.

 8. Disperarea PNL declansata de constientizarea dezastrului ce va urma dupa alegeri, ii determina pe membrii sai sa cerseasca comasarea alegerilor si a loturilor de eligibili tocmai de la adversarii declarati, pe care ii deservesc cu maxima umilinta.. Atitudinea aceasta – alaturi de altele – demonstreaza ca PNL exista doar ca forma, fondul principiilor care l-au consacrat fiind ignorat si depreciat, dupa dezgustatoarea operatiune speciala de decapitare a partidului. Ceea ce pare a fi esecul al unei defectuoase gestionari interne, lasa sa se intrevada cu mare dificultate si aproape incredibil, originea reala a acestei situatii: umbra unui santaj orchestrat cu mult inainte de alegerile din 2020. Autorii actiunii respective pot fi identificati cu mare probabilitate in randurile compacte ale celor ce-si simteau interesele amenintate, ale celor abonati la banii bugetului si ale celor ce-si asteptau randul la DNA si la poarta invchisorilor. Un guvern condus de Orban in alianta cu USR, reprezentau un pericol pentru toate categoriile de profitori si infractori cu staif din afara legii. El trebuia sa dispara. Subteranele lor au planificatuna din cele mai subtile operatii de manipulare si subminare. Prima operatie – cap de pod – s-a desfasurat dupa metoda Gaura Cheii ( Mata Hari), asigurand cooperarea nconditionata. Atacurile de succes asupra C Kovesi, si Augustin Pop au fost continuate incepand cu dec 2020 cand arogantii si inconstientii USR -istii manipulati au refuzat guvernul Orban. Au urmat planificat : investirea lui Catu, atacul lui Rares Bogdan la adresa lui Orban, acapararea organizatiilor PNL din teritoriu de catre fostii PD-isti, subminarea autoritatii lui Orban, totul in numele modernizarii si culminand cu debarcarea lui Orban si inscaunarea rusinoasa a lui Catu- reformatorul si a sprijinitorilor sai. In spirit pur romanesc cvazitotalitatea celor sprijiniti de Orban in cariera s-au grabit sa treaca in „echipa castigatoare”. Bucuria a durat o luna cand invitatul „liberal” Ciuca a fost „ales” presedinte al partidului; tot in numele modernizarii. Ultima etapa a fost formarea aliantei cu psd in numele stabilitatii. De mentionat ca Putin inca nu stransese armata rosie la granita Ucrainei! Atunci despre ce stabilitate era vorba?! Nici un obiectiv din programul electoral al PNL nu a mai fost realizat. PNL a participat la destramarea masurilor anticoruptie luate cu foarte mare greutate de catre o justitie relativ ofensiva. Amnistierile, prescrierile, amanarea termenelor de judecata, recursurile la iccj au dominat cei 3,5 ani de stabilitate , Cazurile Elenei Basescu, Popescu piedone, fam Cozma, Puiu Popovici, sunt doar cateva dintre cazurile de clementa a justitiei. Anularea si interzicerea unor asociatii si actiuni cetatenesti, din Bucuresti, coordonate de Nicusor Dan sunt alte exemple de netezire a cararilor obscure. Ce ar mai fi de spus despre legea pensiilor speciale?
  Obiectivul operatiunii Gc fiind realizat, revolutionarii pnl care-i bateau obrazul lui orban cerandu-i demisia, se confrunta acum cu perspectiva de cosmar a unui viitor somaj . Ortacii cu centura lata, tinerele luptatoare pentru emancipare din echipa castigatoare, toti cei ce dansau de bucurie ca l-au trimis pe vetustul Orban la plimbare, confruntati cu perspectiva de a merge sa munceasca in dura economie reala, cu scaderea simpatiei alegatorilor, au ramas pe cont propriu, ignorati cu cinism de papusarii care i-au adus in situatia de a-si pierde scaunele.
  Disperati se calca in picioare, lingand clantele usilor din dos ale decizionalilor, in speranta ca se vor observa abilitatile lor de Yes mani. Fostii simpatizanti- obisnuiti in general cu si mai rau – le vor da o lectie dura prin neprezentare. Vorba poporului. : Am trecut noi prin altele, vom trece si de asta!
  Daca alegerile pt locale, PE, si parlament, mai pot fi scose la taraba stabilitatii si stabilizatorii vor fi lasati sa se tot stabileasca, cred ca la alegerile prezidentiale vor avea o mare surpriza cand li se va da peste mana.

 9. „PNL=Iohannis=ciuma roșie”,daca candidații sânt intercalați cum votez dreapta???d-ul președinte va fi trecut în istorie că d-ul Constantinescu.

 10. situatia e complexa si prezinta multe aspecte – am citat din filmul Filantropica,
  scopul celor de la putere, cu prea putine exceptii, nu a fost nci un moment interesul national, sau altruismul ci altele
  pt ca problema celor de la putere a fost intotdeuna, citez din discursul unei deputate pedele: Ciocu’ mic la ei, nu la noi, că acu’ suntem noi la putere
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Anca_Constantinescu

  sunt si excepti,
  pt ca omu sfinteste locu,
  dar exceptile sunt prea putine si nu pot schimba perceptia generala

  din nefericire, situatia in care se afla actualu guvern depaseste orice imaginatie,
  actualu ministru al justitiei penele este casatorit cu un fost ministru pesede
  asa incepi sa intelegi de ce ministrul justitiei sustine numirea unor procurori, apropiati de pesede procurori respinsi de ceseme, in functi de conducere,
  curat murdar,

  la mintea mea, analiza trebuia sa aiba in vedere inclusiv influenta moskva din pesede
  pt ca, deja este istorie rechizitoriu din dosaru revolutiei cu aducerea unor oameni apropiati de moskva la varfu puteri in decembrie 89,
  apoi, discursul presedintelui pesede legate de luarea tuturor masurilor pt a afla motivele pt. care Ucraina si Republica Moldova ii refuza accesul pe teritoriul lor sefului haur este la categoria pozitia copilului
  in conditiile in care medicamentatia bolnavilor de cancer sau alte probleme reale sunt ascunse sub pres,
  ca si plata de catre pesede si penele in ultimi 3 ani a unor sume cate presa aservita pt a scrie stiri pozitive la un nivel superior sumei pt care s-a contruit spitalu de catre Daruieste Viata
  https://www.libertatea.ro/stiri/psd-si-pnl-au-cumparat-stiri-pozitive-cu-o-suma-egala-cu-cat-a-costat-constructia-spitalului-daruieste-viata-4795526

  tot astfel alianta asta pesede penele de cumetrie tb privita intr-un context mai larg
  ca si discursurile recente ale primului minister al patriei si care trimit la prejudiciu solicitat de rmgc – gabriel de 2 mld euro
  pt ca ieri prejudiu sa ajunga la vreo 6,5 mld euro,
  probabil de acolo vine alianta asta rapida,
  ca oricum, daca am inteles bine anu trecut a crescut datoria publica, decat cu peste 17 mld ieuro,
  https://www.libertatea.ro/stiri/psd-si-pnl-au-cumparat-stiri-pozitive-cu-o-suma-egala-cu-cat-a-costat-constructia-spitalului-daruieste-viata-4795526
  care o sa-i plateasca poporu si nu conducerea, ca nu cresc bani in curtea sediilor pesede penele
  cum se zicea inainte de 89: traim decenii de impliniri marete,

  o tara se conduse si se dezvolta prin educatie si suprematia legii.
  si asa este incepand de la civilizatie sumeriana,

  sa fi mare nu-i mirare
  sa fi om ii lucru mare

 11. Sprijinul acordat de catre toti cetatenii care vor comasarea alegerilor decisa de Partidele ce formeaza Alianta de Guvernare ca dealtfel sprijinul acordat tuturor „independentilor ” ce covirsitor va fi acordat si unor doamne respectabile ce apartin societatii romanesti, in integralitatea ei, care vor fi deveni propunerile PSD si PNL pe listele electorale importante in Alegerile Europarlamentare, in alegerile de Primari ai marilor orase si de ce nu chiar in alegerile Prezidentiale ,va fi foarte mare .O data ce aceste persoane, noi politicieni, independenti, vor dori sa isi asume intreg parcursul electoral si toate promisiunile electorale avansate de PSD si PNL, cetateanul nu va mai vota USR sau AUR ce deja fura unii de la altii pe cei nemultumiti sau pe cei inlaturati din alte Partide .Cetateanul nu va mai vota practic esalonul doi al PSD asa cum vedem ca se intimpla la AUR si nici candidatii USR ce sunt perceputi ca parte a Opozitiei unite cu AUR si Sosoaca ba chiar cu Kelemen, Orban si Ciolos sau Barna .Este vremea independentilor sprijinti de Partide . Despre ce inginerii politice vorbim ?Oare nu mai acceptam lupta pentru putere ? Obligatia fiecarui Partid sau Aliante (oare nu mai putem face aliante electorale ca asa li se nazare unora ?) este prezentarea unui program , in cazul nostru unul asumat european (spre deosebire de unul moscovit) , si modalitatile lui de aplicare .Ce este rau in asta .Fiecare Partid si cetatean are dreptul sacru de face tot ceeea ce poate spre un bine comun .Comasarea este majoritar dorita .Atunci de unde pina unde PNl si PSD se confrunta cu neincrederea cetatenilor ? Increderea ne este data de comasare , de punerea in miscare a unor noi vectori politici de imagine reprezentati de cei asa numiti independenti ce vor deveni noi simboluri pentru societate si nicidecum de asocierea unor Partide extremiste de sorginte sovietica sau budapesteana ce se sprijina pe un fals simtamint patriotic .Cit de patrioti pot fi cei care deja sunt cu un ochi spre stepele Rusiei sau spre inelele persane totul in dauna a ceea ce poporul roman a fost dintotdeauna .Oare am uitat Roma si influenta ei benefica pe aceste meleaguri ? Nimeni din Europa nu doreste extremism .Partidele democratice de tip liberal si social democrat se vor uni in intreaga Europa spre a invinge obscurantismul .Votul cetatenesc acordat candidatilor independenti (acolo unde este nevoie ) ofera Romaniei si aliantei aflate la Guvernare nu numai un parcurs democratic si European dar si o mai mare putere de negociere in UE .

 12. PSDNL nu este o tragedie in acest moment, datorita slabiciunii opozitiei democratice (ADU). PSD poarta inca stigma seriei de lideri destructivi (Iliescu-Nastase-Ponta-Dragnea), PNL este patat de emblema Antonescu-Tariceanu-USL, USR are atarnat de picioare bolovanul (Barna din propriul ochi) votarii motiunii de cenzura a propriului guvern. AUR&SOS sunt fitilul de la dinamita care trebuie, asa e, neutralizat cu orice pret. Iar populatia pare atat de dezorientata, incat sansele de a putea alege corect sunt practic nule.
  In conditiile astea, cu o clasa politica atat de patata in intregul ei, solutia o pot oferi independentii: Geoana – Presedinte, Nicusor Dan -PMB. Si echivalenti la locale, cat mai multi.
  In rest, Domnul cu mila…

  • Va rog terminati cu repetitia asta suparatoare: Geoana nu e vreun independent. E o creatie a PDS si independent doar cu numele.

   • De ce e suparatoare? Eu credeam ca e mama invataturii…
    P.S.
    Cred ca vroiati sa ziceti PSD. Dar chiar si asa, abia afirmatia asta a dvs.este suparatoare. Eu mi-am explicat opinia, sunt aproape convins ca in cazul dvs. este vorba doar de umoare.

 13. Nu-mi închipuiam în 1990 că vom ajunge în situația aceasta, deși eram sigur după marile manifestații din 28 ianuarie și 15 februarie și după venirea minerilor, că fosta nomenclatură securisto-comunistă se va înșuruba la putere, devenind noua cleptocrație.

  …Dar nu mi-am imaginat că va dura mai mult de trei decenii și se prefigurează ca nenorocirea să continue pentru cel puțin încă un deceniu.

  • Hiat nu va închipuiați în 1990 ? Păi n-ați văzut la TV”bătaia de joc” – proces tip stalinist și “execuția-asasinat din ZI DE Crăciun” ? N-ați observat “DD-dezmățul democrata tic” din primele luni ale anului 1990 , când nu se mai muncea în fabrici, se instaurase debandada în tara și Ilici Iliescu, ultimul pe lista și “haita de securiși și activiști “ “revopsiri în democrați”, readuceau ura de clasa și dezbinarea națională ? Nici aplicarea “indicației de la Moskva” de a distruge industria și economia românească nu v-a frapat ? Nu m-a crezut nimeni când le spuneam, ca așa cum merg lucrurile tara vi intra în criza, va urma inflație galopanta și vom vedea pe “dreacu” ! Și chiar nu va aduceți aminte de “marele decret iliescian” pentru “îndepărtarea elitelor-specialiștilor” din industrie – prin pensionarea anticipata la 55 de ani ? Și așa făcându-se-se CALE LIBERĂ distrugerii industriei tarii și JAFULUI ce a urmat. Economia Națională a fot distrusa prin JAFUL băncilor și inflația galopanta, care au permis securiștilor -în mod deosebit – să devină marii afaceriști și milionari – iar “oamenii muncii” să devină muritori de foame și …. MASA DE MANEVRA a PSD și cum dreaq se va mai fi fost numit ! Să nu ne facem ca uitam !

 14. daca decalajele ar fi macar de ordinul semestrelor, ar fi o sansa sa fie identificati monstrii si sa se schimbe optiunile in sensul limitarii excesului de putere; daca aplicam dinainte etichetele de monstru, poate fi chiar mai rau decat somnul ratiunii; diferenta semnificativa va fi probabil aceea ca in caz de comasare va creste participarea la vot; pentru care de asemenea am indoieli ca ar fi in favoarea democratiei, odata ce ajungi in situatia sa validezi doar oferte nedorite;

 15. Va ca doar de la Iași se vede mai clar ce se întâmplă în România. Cine are curiozitatea si răbdarea sa-i auda pe marii analiști politici de a București, mari promotori ai democratiei, care predau științe politice prezentilor si viitorilor activiști FSN_PNL, va constata ca subiectul comasării și al listelor comune fie ca nu este o problema care nu merita discutata, fie ca este un nou pas spre consolidarea democrație. Unii, tip Constantin Pirvulescu, când nu-si petrec serile pe DIGI 24 sau Antena 3-CNN (ce oroare) dau lecții și pe Contributors.
  România întra încet, dar sigur, în categoria tarilor pseudo democratice, de tipul Ungariei sau Turciei, cu diferența ca acolo liderii sunt ceva mai educati și chiar țin la tarile lor.

 16. Alianta PSDNL este reunirea FSN spart din motive fabricate in 1991 in cele 2 aripi Iliescu (PSDR) si Roman (PD),
  Aripa PD a inghitit PNL, partid istoric cu numele, dupa care a revenit la partidul mama.
  Visul partidului unic a s-a infaptuit sub KWI care a luat loculul batranului activist Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Gussi
Alexandru Gussi
Alexandru Gussi are un masterat și un doctorat în științe politice la Institut d'Etudes Politiques din Paris, a publicat La Roumanie face au passé communiste. Mémoires et cultures politiques, Paris, l'Harmattan, 2011, predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro