joi, aprilie 24, 2025

Puciul parlamentar al regimului Dragnea

Rezoluţia de la Băile Herculane a PSD, organizată în jurul luptei implacabile cu “ statul paralel” şi articulaţiile sale, a devenit ideologia regimului Dragnea. Pentru Liviu Dragnea, chestiunea centrală care se pune în aceste zile este supravieţuirea sa politică, în contextul avansului dosarului “ Teldrum”, instrumentat de DNA. Sechestrul pus pe avere este un semn că timpul a încetat să mai fie clement cu domnia-sa. Ceea ce se impune este un răspuns, final şi ferm, spre a stabili supremaţia PSD şi a preşedintelui său, în relaţia cu elementele statului de drept. Iar soluţia evidentă este activarea comisiei prezidate de Florin Iordache. Prin intermediul acestei comisii extraordinare, ce devine un super- legislator în procedură de urgenţă, regimul Dragnea reia ofensiva din iarna trecută. De această dată, în locul Ordonanţei de Urgenţă se preferă tactica, cu mult mai eficientă, a puciului parlamentar.

Logica acestui puci care se desfăşoară sub ochii noştri, în aceste zile, este corolarul ideii de suveranitate ilimitată a Parlamentului. Camerele acţionează, în mod deliberat, prin sfidarea acelor corpuri şi instituţii ce aparţin arhitecturii democraţiei constituţionale. De la parchete la CSM şi asociaţii profesionale ori magistraţi semnatari ai scrisorii de protest, cu toţii sunt ignoraţi de majoritatea ce regăseşte întreg elanul din fatidicul an 2012. Puciul parlamentar de acum este, în mod evident, tentativa de a tranşa întrebarea cu privire la natura regimului politic din România.

În cazul succesului acestui puci orchestrat cu brutalitate autocratică, România devine, pe o perioadă nedeterminată, un stat oligarhic, în interiorul căruia majoritatea noului USL are libertatea de a epura puterea judecătorească şi instituţiile în întregul lor de elementele indezirabile ori suspecte. Salvarea domnului Dragnea este şi triumful elitei cleptocratice pe care o reprezintă şi pe care o apără.

Puciul parlamentar de acum exploatează o conjunctură definită prin slăbiciunea opoziţiei parlamentare, complicitatea Curţii Constituţionale şi apaţia cetăţenească. Regimul Dragnea este, de această dată, decis să poarte bătălia finală cu cei pe care îi percepe ca fiind obstacole în calea puterii absolute. Perspectiva suspendării din funcţie a Şefului de stat nu este exclusă, de vreme ce interimatul ar fi asigurat de Preşedintele Senatului, cel care şi-a probat ostilitatea viscerală faţă de independenţa justiţiei.

Puciul din noiembrie 2017 este întemeiat pe viziunea despre stat şi societate a regimului Dragnea. Pentru acesta, lichidarea statului de drept, prin domesticirea acestuia, este garanţia ultimă a asigurării dominaţiei sale complete. Prin patronaj , corupţie şi intimidare,PSD poate să-îşi consolideze postura de partid hegemon, instituind o variantă de putinism local. Alianţa dintre controlul politic şi capitalismul oligarhic este coloana vertebrală a acestui proiect. Retorica “ statului paralel” este alibiul voinţei de înstăpânire rapace.

Reacţia instituţiilor şi a cetăţenilor la acest puci al noului USL este alternativa la acceptarea pasivă a degradării politice dramatice. Modelul pe care PSD îl emulează este cel al autocraţiilor: Putin sau Erdogan sunt două dintre reperele ce oferă sursa de inspiraţie. Pluralismul de esenţă europeană şi atlantică este ameninţat, fatal, de acest puci. Rezistenţa este o condiţie a pastrării libertăţii. Jugul autocratic, o dată aşezat, poate fi unul etern.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Ma indoiesc ca vor fi atit de prosti incit sa-l suspende pe presedinte.
    Au avut deja doua esecuri. Acelasi partid aliat cu acelasi fost prim ministru.
    Desi pentru guvernare sint pro, pardom, incompetenti facuti gramada si vor face Statul praf. Vom ajunge la „economia bubuie” lasata de guvernarea lui Tariceanu; poate mai rau.
    NB,
    un punct de vedere: presedintele ar trebui sa fie mai retinut cind e vorba de Justitie.
    A considerat o sentinta a justitiei drept „un banal act administrativ”, apoi justitia a constatat ca meditatiile au fost niste acte false…

  2. Este exact așa cum spuneți. Nu înțeleg insa apelul insistent la opinia publica, la cetățenii chemați sa protesteze in strada împotriva atacului concertat asupra justiției. Oamenii au ieșit la proteste si cu siguranță vor mai ieși. Dar ce putere au aceste proteste atata vreme cat psd-alde fac ce vor si trec in parlament orice aberație legislativa le convine (având o clara majoritate la care pun serios umărul udmr si gr. celorlalte minorități?
    Coaliția majoritara a încălecat deja aceasta tara sub pretextul îndreptățirii pe care le-o dau cele numai 3 mil. de voturi obținute la alegerile parlamentare de acum un an. Celelalte milioane de oameni care nu i-au votat nu contează pentru ei.
    Mentalitatea de sluga ajunsa stapan , lăcomia nemasurata , frica si puterea pe care oamenii le-au dat-o deja ii fac sa acționeze discreționar si numai in interes propriu.
    Singurul care ar mai putea sa le stea in cale e președintele si un referendum care sa arate clar ca mult peste 50% dintre romanii cu drept de vot nu-i mai creditează si nu sunt de acord cu acțiunile lor. Unde este acel referendum?
    Așteptam suspendarea ca sa mergem la referendumul de demitere a președintelui? Va fi prea târziu. Chiar din prima clipa de după o eventuala suspendare (nu cred ca va fi una, stiu ca s-ar putea sa piardă si nu o vor face), președintele interimar va face ce știe ca are de făcut si chiar mai mult de atât. Este un personaj infatuat si fara scrupule.
    Mai sunt UE, SUA, Comisia de la Veneția, investitorii străini care ar mai putea să-i zgâlțâie puțin si să-i trezească din beția puterii. Singuri oamenii din strada nu vor putea decât sa strige in vânt si in frig la un mastodont baricadat in spatele a 3 mil. de voturi. Vor face titluri in presa străină, vor inventa strigări ingenioase, dar cui ii va pasa de fapt? Ce poate face președintele? Ar avea câteva soluții, dar nu se vede nimic. De ce?

  3. Este o situatie pe care nu credeam s-o mai traiesc vreodata. Poate ar trebui proiectat un algoritm la nivel politic, care sa identifice astfel de riscuri intr-un stat de drept si sa le previna.
    Ar trebui identificati, pe baza anumior caracteristici, acei actori care reprezinta un risc major pentru economie, justitie, securitate,precum si cei care ar putea fi folositi in destabilizarea unei tari. De exemplu, Liviu Dragnea, personaj de care eu sincer nu auzisem inainte de alegerile parlamentare. Iata ca acest „element” (ca sa folosesc un termen securistoid, familiar dansului) a reusit sa destabilizeze tara in asa hal, incat toate cancelariile lumii sunt ingrijorate acum de situatia de la noi. Eu cred totusi ca actioneaza in doua planuri, ca sa scape de anchete si implicit de puscarie si, ca sa destabilizeze Romania creind o perdea de fum prin modificarea legilor justitiei si economiei.

    • Din pacate psihoistoria functioneaza doar in cartile lui Asimov. Prevenirea acestor situatii se face prin mobilizarea cetatenilor la vot.

      • 1). PSD a fost ajutat să câştige – de către votanţii PSD.

        2). PSD a fost ajutat să câştige cu MAJORITATE de voturi – de către cei care nu au votat. Prin absenţa de la vot, ei au permis unei minorităţi (cei care au votat) să hotărască rezultatul votului.

  4. Da asa este, se lichideaza pina si ultimele urme de fard de pe democratia originala dimboviteana !
    Puciul parlamentar din aceste zile a inceput cu lovitura de stat , tot parlamentara, din 2012, orchestrata de presedintele Basescu, devenit apoi si el victima PSD.

    Dar cine este in stare astazi sa combata eficient, in parlament, in strada , in rindurile armatei ?
    Partidele politice , toate mizerabile in comportament ?
    Presa video si scria, alcatuita ( in majoritate ) din ziaristi verosi si fetiscane saltarete si inculte ?
    Intelectualii vorbareti si hamesiti de onorariul pe care il primesc dela televiziunile si ziarele care gazduiesc ore in sir de dezbateri sterile incheiate intodeauna cu mitocaniile reprezentantilor PSD sau ale moderatorilor, pentru a insufla publicului sentimentul inutilitatii revoltei ?
    Presedintele ,prizonier al propriei atitudini auto impuse de respectabilitate si de garant al unei constitutii care este otravita in tot continutul ei ?
    Justitia, deja ingenunchiata prin coruperea POLITICA A CURTII CONSTITUTIONALE ?
    Armata in care un derbedeu ca Gabriel Oprea a ajuns doctor in stiinte si general cu patru stele,iar alti derbedei si analfabeti ca Iordanescu sau Nastase sint generali ai armatei romane ?

    Poate oare intreaga speranta a unui popor de 20 de milioane sa stea pe umerii a doua persoane, proocurorul general Pop si procurorul sef al DNA Dna Kovesi ?
    Sau sa asteptam pomana dela o actiune energica a Uniunii Europene si USA, care sa inteteasca focul de sub mamaliga romaneasca ?

    Rusine si iar rusine pentrul intreaga populatie care isi asuma pe nedrept calitatea de popor roman., pentru cei care au votat PSD pentru o pomana , pentru cei care nu au venit la vot, cu totii exponenti ai omului de tip nou creat de comunism: lenes, mincinos, hot si delator !
    Rusine pentru vorbaretii intelectuali din dezbaterile care otravesc ceea ce a mai ramas din mintile romanilor !
    Rusine pentru presedintele Johannis , mindra chifteluta in sos, care asteapta cu iresposabilitate si calm, suspendarea sau expirarea mandatului.
    Jocul s-a terminat doamnelor si domnilor, scape cine poate !
    RUSINE !
    Imi are rau ca trebuie sa spun, dar luati din nou exemplu dela modul in care actioneaza Ungurii si Polonezii ! Nu dela ideile in numele carora o fac, asta este treaba lor, dar modul in care stiu sa se ridice ca un popor, nu ca o gloata, asa cum au facut=o si in 1956 si 1980, este un exemplu !

  5. sa luam citeva exemple : marirea salariilor si pensiilor specialilor prin ordonanta de urgenta (!) , cresterea lefurilor bugetare tot prin lege (orice membru al castei bugetofage este indrituit la un salariu din condei, la gramada, criteriul competentei si valorii individuala fiind calcat in picioare) , firmele private ( cele care aduc plusvaloare reala) sint obligate sa creasca remuneratiile (!) . ce fel de stat se profileaza ? unul al liberei competitii sau unul socialist, controlat, in care oligarhia se perpetueaza prin mituirea masei de manevra care i aduce votul ? daca legea ii permite, inseamna ca statul devine cleptocrat iar furtul institutionalizat

  6. Intreaga clasa politica este responsabila direct de ceea ce se intampla. „Apatia cetateneasca”, despre care scrie autorul, este rezultatul direct si nemijlocit al deteriorarii accelerate a calitatii politicii romanesti si a politicienilor romani. Parlamentul colcaie de personaje stapanite doar de dorinta de putere, de parvenire rapida, de imbogatire prin orice mijloace. Dar este „cea mai democratica institutie a statului, aleasa de popor” si, in consecinta, isi poate permite orice…

    Sa zicem ca iesim in strada. Si?… Ce facem mai departe?… Ce solutii avem, ce alternative avem la acest guvern? Alti pesedisti, la fel de arivisti? (ca un guvern din opozitia coalizata cred ca ar fi catastrofal)

    Niste penali, putred de bogati, ce se sprijina pe voturile unor nefericiti (mult) mai saraci decat ei, vor sa taie si sa spanzure in Romania, vor sa faca legea fara a putea fi trasi la raspundere. Asumarea responsabilitatii actiunilor si deciziilor este un semn important de coloana vertebrala, pentru un om si, in egala masura, pentru un partid sau pentru un „om partid”. Vedem asa ceva, in clasa politica romaneasca?!…

    Sunt pline puscariile de oameni „nevinovati” si toti dau vina pe politistul care i-a prins, pe procurorul care i-a acuzat si pe judecatorul care i-a condamnat. In ce fel e diferit ceea ce face PSD -ul, in frunte cu domnul Dragnea, azi?

    Nu un „lant uman” din cateva zeci de oameni (da, atatia a putut mobiliza „cel mai important partid de opozitie”) inseamna ceva. Sute de mii de oameni, la toate portile parlamentului ar trebui sa vedem. Si sunt sigur ca am vedea, daca ar mai exista o farama de incredere in clasa politica, macar intr-o parte a ei…
    .
    La cum se prezinta clasa politica romaneasca, mai ca ajung sa imi doresc sa existe acel „stat paralel”, care sa ne conduca… :)

  7. Acest puci era de prevazut odata cu castigarea alegerilor si chiar inainte intelegand dorinta disperata in a le castiga cat mai majoritar pentru ca prin legislativ si duvern sa poata acapara totul
    Doar strada si cine stie si Doamne fereste, poate doar o strada violenta mai poate da de pamant cu astia.

  8. E nevoie de un partid nou, cum este Partidul Lege si Justitie din Polonia. De eliminarea din viata politica a esaloanelor 2, 3 si 4 ale nomenclaturii comuniste printr-o lege a lustratiei, care azi este mai actuala decat oricand. De reformarea Parlamentului, care sa poata fi mult mai usor dizolvat de catre seful statului in caz de criza grava ori de derapaj major de la democratie. De intarirea statului de drept la toate nivelurile, pentru a bloca derapajele spre totalitarism si capitalism oligarhic de tip putinist. De introducerea pedepsei cu inchisoarea pe viata fara drept de eliberare anticipata ori conditionata si de confiscarea totala a averii pentru marii devalizatori ai banilor publici.

  9. EU NU VREAU CONDUCĂTORI PENALI CARE ATACĂ JUSTIŢIA
    VREAU SĂ TRĂIESC ÎN ŢARA CINSTEI ŞI A RESPONSABILITĂŢII !
    NU VREAU SĂ TRĂIESC ÎN ŢARA HOŢIEI !
    În România anului 2017 sunt 7600 de dosare de cercetare penală pentru oamenii politici, sunt zeci de miniştri, sunt zeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene şi sute de primari şi de consilieri care au fost condamnaţi sau sunt în cercetare penală. România are cei mai mulţi politicieni corupţi din lume. Dispreţul, tupeul şi aroganţa politicienilor români au atins culmile nesimţirii politice.
    Ce fel de parlamentar esti, dacă ai furat şi înşelat? Cum te defineşti ca legiuitor, după ce ai fost cercetat pentru încălcarea legilor, pe care le-ai întocmit tocmai pentru a nu fi încălcate? Care adevăr şi care dreptate reprezinţi, imoralule?
    În ultimii 27 de ani, VOI politicienii corupţi aţi distrus economia ţării şi aţi falimentat întreprinderile. VOI aţi distrus agricultura şi aţi înstrăinat terenurile agricole. VOI aţi produs cel mai mare exod din istoria ţării şi a lumii contemporane, izgonind 3 milioane de oameni pentru a-şi căuta de lucru în afara ţării. VOI politicienii corupţi sunteţi distrugătorii ţării !
    Pe cine crezi că reprezinţi şi minţi, coruptule fărădelege? Corupţilor! Priviţi-vă în oglindă, pe cine vedeţi ? În mod sigur nu vedeţi realitatea : nişte ticăloşi oportunişti care şi-au votat legi pentru hoţie, legi pentru a fi deasupra celorlalţi, legi pentru a fugi de justiţie, legi pentru venituri, pensii şi privilegii neruşinate, legi pentru a jecmăni în linişte.
    Eu nu vreau să trăiesc în ţara Hoţiei, ci în ţara Responsabilităţii.Trăiesc printre oameni cu bun simţ şi cinstiţi. Vreau să mă reprezinte oamenii cinstiţi şi cu bun simţ. Doresc cu ardoare să fiu mandru de cei cărora le-am acordat şi mi-au răsplătit încrederea.
    Hei, politicienilor-demnitari corupţi! Sunteţi ruşinea Europei şi bătaia de joc a lumii ! M-am săturat de demagogia şi populismul vostru, de minciunile, înşelăciunile şi ipocrizia voastră ! Hei, politicianule-demnitar, de ce nu vrei să fii cinstit ? Fii onest, respectă oamenii şi legile şi vei fi respectat de oameni şi de lege! Voi parlamentarii cinstiţi, de ce nu curăţaţi sistemul politic de corupţie, de ce sunteţi 500 ?
    Chiar nimeni, noi toţi oamenii, nicio instituţie a statului de drept din România nu poate opri penalii să fie in Parlamentul şi Guvernul României ? Aşa se guvernează o ţară, cu infractori sau cu indivizi aflaţi în cercetare pentru fapte ilegale?
    Pentru a reforma clasa politică, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
    Este atât de greu să ne purtăm unii faţă de ceilalţi cu bun simţ, cuviincios, să fim solidari pentru binele comunităţii, să ne respectăm reciproc şi să respectăm legile ? De ce nu dorim adevărul, dreptatea, justiţia în aceeaşi măsura în care vrem să fim respectaţi şi să ni se respecte drepturile ? De ce este atâta duşmănie între noi, atâtea certuri, atâta ură, atâta vrajbă ?
    Dupa 27 de ani de frământări, de ce nu suntem în stare sa fim uniţi, să recâstigăm încrederea în noi, să respectăm munca bine făcută?De ce nu avem instituţii ale statului care să promoveze autentic si satisfăcător virtuţile morale, să respecte fiecare om şi să asigure bunăstarea fiecărei familii ? Eu nu vreau conducători penali. VOI CEILALŢI, CE FACEŢI ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro