duminică, ianuarie 24, 2021

Puterea celor lipsiți de putere. Protestele stradale în Republica Moldova, un exercițiu, o modă, o necesitate?

,,Cetățenii care sunt în mod individual lipsiți de putere nu anticipează foarte clar forța pe care o pot obține prin unitate; ea trebuie expusă pentru a fi înțeleasă”, scria Tocqueville în 1840, sintetizând o preocupare ulterioară a specialiștilor în mișcările sociale: asocierea publică, prin intermediul căreia sunt exprimate revendicări comune cu privire la drepturile și bunăstarea atât ale celor care se asociază, precum și ale altora, care dramatizează acele preocupări și cerințe și care pretind o soluționare, ajunge contrapondere la sistemul politic care tinde să devină, în esența sa, oligarhic.

Incapacitatea de a asigura o stabilitate politică în Republica Moldova, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a periclitat procesul de echilibrare între societatea civilă și elita politică, clivajul dintre cele două câmpuri sociale fiind relevat de apariția protestelor stradale. Retragerea tiptilă din proiectul euroatlantic prin formarea unei coaliții minoritare de guvernare la Chișinău, susținută indirect de comuniștii scoși din joc după aprilie 2009, precum și ,,jaful secolului” care a făcut ”pierdute” 15 procente din PIB-ul Republicii Moldova și care pregătește un Big Bang al scumpirilor și al tăierilor salariale, au zăvorât cu nouă uși de fier și cu nouă lacăte mari cămara oportunităților din palatul fermecat al democrației în stânga Prutului. Agresiunea rusească împotriva Ucrainei, exercițiile militare ale trupelor rusești din regiunea transnistreană, urecheala europenilor și insistențele americanilor în sensul continuării reformelor în justiție și eradicarea corupției, apariția unor noi focare separatiste (Bălți și Taraclia) și șantajul economic practicat de Moscova împotriva producătorilor de la Chișinău sunt alte puncte nevralgice care generează amplificarea neliniștii sociale în Republica Moldova.

Nu doar timpul nu mai are răbdare la Chișinău. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă de-a lungul ultimelor luni, strigând ,,Unire, frați români!”, ,,Parlament la București!”, ,,Miliardul înapoi!”, ,,Jos mafia!”, ,,Unitate națională!”, într-o încercare de a reface echilibrul social prin acțiune directă și vizibilă și prin resetarea agendei publice spre asumarea proiectului național ca unică variantă de dezvoltare pentru Republica Moldova.

De la număr și entuziasmul în fața posibilităților la strategia de schimbare nu este decât un pas. În condițiile în care asocierea generează creșterea coeziunii sociale, acest ”sentiment” colectiv de ,,a fi împreună” ca soluție la problemele identificate în societate, vara lui 2015 se anunță sezonul mobilizărilor în Republica Moldova. Blocul Unității Naționale, un nucleu format din 22 de entități civice convinse de necesitatea transformării idealului unirii Republicii Moldova cu România în proiect național, a convocat la Chișinău Marea Adunare Națională care va avea loc duminică, 5 iulie, în piața centrală a orașului. Organizatorii anunță că în cadrul evenimentului, zeci de mii de cetățeni vor vota simbolic Unirea cu România. Pentru că puterea unei astfel de manifestații este generativă și pentru că la Chișinău manifestațiile revendicative trec testul zilei de mâine, un Pod de flori va fi refăcut pe 11 iulie la Prut, după exemplul celor din anii ’90. Mii de români, atât din Țară, cât și din Republica Moldova, se vor strânge la podul Eiffel de la Ungheni și își vor exprima încrederea într-un viitor comun. Și pentru că acțiunea colectivă implică, pe lângă efortul de mobilizare și angajare a resurselor, și obținerea rezultatelor, iar aceste rezultate nu sunt construite pe ,,văicăreală, reflecție sau proclamații asupra lumii, ci pentru schimbarea ei”, așa cum observa Marshall Ganz (2003, p. 1), schimbarea care trebuie să vină, va veni.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Cred ca nu puterea le lipseste oamenilor ci bunul simt si o minima inteligenta. Citesc cum branza topita e de fapt un fel de plastic, desigur totul legal … Ramai asa … Adica ok, ca puterea ii imbata pe unii si ii face sa-si piarda capacitatea de a se raporta la realitate intr-un mod firesc si ii face sa devina servili cu tiranii … da sa-i faca si prosti … nu stiu parca e prea de tot.

  2. Ei, cei de acolo sunt vioara intai si noi de aici orchestra care trebuie sa dea un continut mai amplu, mai profund sunetului viorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.