duminică, octombrie 24, 2021

Puterea profesiilor medicale din „umbră” care salvează vieți și care continuă sa fie dezavantajate de legea salarizării

Starea de sănătate ne determină adesea să ajungem pe coridoarele spitalelor, pentru un consult de rutină sau pentru o urgență, și observăm astfel ineluctabil, dincolo de neajunsurile sistemului medical românesc, o multitudine de specialiști care se diferențiază prin culoarea sau tipul costumelor purtate, dar mulți dintre noi nu și-au pus niciodată întrebarea cine sunt profesioniștii care realizează analizele complexe de laborator.

Îi apreciem pe chirurgi la justa lor valoare pentru că salvează vieți, îi apreciem pe medicii care lucrează în terapie intensivă pentru dăruirea cu care lucrează, caracteristici care captează direct toată atenția mass-media.

Pe de altă parte, cu toții ne ducem cu o frecvență mult mai mare la un laborator de diagnostic clinic pentru analizele curente de biochimie, microbiologie, hematologie sau la un laborator de diagnostic molecular sau genetică pentru analize specializate de testare a bolilor genetice, diagnostic prenatal sau susceptibilitate pentru boli diverse.

Ne punem oare intrebarea cine sunt acești specialiști ultraspecializați? Ne punem oare intrebarea cine sunt cei care luptă cu inferilitatea de cuplu, cine sunt biologii-embriologi care alături de medicul ginecolog oferă singura sansă cuplurilor de a avea un copil prin procedura fertilizării in vitro.

Recoltarea probelor biologice ne aduce în contact cu primul sau singurul din specialiștii din domeniul medical dar care nu este implicat în analiza propriu-zisă a probelor. După această procedură, mai mult sau mai puțin plăcută în funcție de proba biologică recoltată și de profilului pragului de suportabilitate al durerii al fiecăruia, urmează să așteptăm cu nerăbdare trimiterea online a rezultatelor. Din această expunere, și de fapt din imaginea incompletă pe care ne-o construim, lipește exact componenta principală a echipe medicale care realizează aceste analize, lipsesc chiar profesioniștii care preiau probele biologice, le prelucrează și în final oferă rezultatele medicale.

Ei sunt profesioniștii din umbră, profesioniștii „anonimi cu care nu intrăm în contact niciodată dar fără de care medicii clinicieni nu ar putea sa pună un diagnostic corect. Sunt profesioniștii care nu discută cu pacienții într-un cabinet medical. Echipa medicală dintr-un laborator este compusă din absolvenți de medicină, biologie, biochimie sau chimie, cu toții având o specializare sau mai multe pentru medicina de laborator obținute după foarte mulți ani de studii și muncă în laborator. Acești profesioniști oferă medicilor clinicieni  70% din testele de laborator ale pacienților pe baza cărora se pune un diagnostic și se elaborează o schemă de tratament.

Integritatea echipei medicale și recunoașterea meritelor profesionale nu se poate sprijini însă doar pe un dicton, o zicere falsă dintr-o schemă de personal sau o fișă a postului care conține atribuții multiple. Atribuțiile au nevoie de extrapolarea lor adecvată la o salarizare corectă, în raport direct față de ceilalți profesioniști din sistemul medical și de studiile acestora. Este injust ca o infirmieră sau un asistent medical sa aibă un salariu mai mare decât un biolog specializat pe domeniul săntate cu mulți ani de specializări. Salariile acestor specialiști au fost din totdeauna aproape de medicul specialist de medicină de laborator și nu ca acum la „ani distanță” de aceștia.

S-a schimbat ceva în atribuțiile acestor, în munca pe care o depun, în abgnegația cu care muncesc? Nu, nu s-a schimbat nimic din toate acestea. Credința cu care aceștia s-au îndreptat spre aceste profesii, pasiunea și dăruirea exercitate fără stăruință, în fiecare zi, în folosul pacienților sunt aceleași și din nefericire se lovesc de incapacitatea politicienilor de a le recunoaște munca la adevărata valoare, așa cum era în vechea lege a salarizării.

Și cum toate nu erau perfecte, la toate neajunsurile salariale se adaugă revoltător și lupta organizației profesionale, OBBCSSR, față de propriii membri care încearcă să releve din „umbra” profesiile de biolog și biochimiști medicali, să ofere un grad de vizibilitate publică prin introducerea în mentalul colectiv a imaginii corecte a importanței acestor profesioniști în domeniul sanitar.

Amalgamul nefiresc de trei profesii diferite într-o singură organizație, inexistent la nivel european, a condus la adâncirea acestei stări de anonimat pentru profesiile de biolog, biochimist și chimist medicali, deoarece această stare a putut conserva forțat un întreg făurit din start repelent, împreună cu privilegiile aferente ce decurg de aici.

Doamna ministru Sorina Pintea, care cunoaște foarte bine situația, are șansa să vină cu o rezolvare cât mai rapidă a acestor probleme, care să pună capăt unei stări de incertitudine perpetue.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Asta era problema voastra,ca un asistent medical are cat un chimist/biolog.Avem noi vreo vina ca le au dublat leafa medicilor si va situati „la ani distanta”de ei???Ne au taiat din sporuri ca sa le mareasca tor lor iar chimistilor si biologilor le au dat sume compensatorii ,tocmai pt ca salariile acestora sa nu fie diminuate…deci cautati greseala in alta parte si nu acolo unde nu exista…

  2. Foarte bine punctat! Nu mai intereseaza pe nimeni competenta si pasiunea lucrului bine facut in aceasta tara. Nu stiu cui ar trebui sa ne adresam pentru a ni se face dreptate. Ramanem un corp de specialisti uniti, convinsi ca vom fi luati in seama candva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.