miercuri, mai 29, 2024

Puterea slaba a presei?

Presa poate distruge un om, e fara tagada. Armele se pot intoarce intotdeauna impotriva celor care nu au stiut cum sa-si faca meseria sau au facut intentionat partizanat. Greselile trecutului se razbuna. Banii, conventia, iluzia ca ceea ce spui e devorat de mii si mii de oameni, pot macula un om de presa. Si au facut-o, sa dau exemple ar fi prea facil, dar o s-o fac. In 1Q84, Murakami reuseste sa creeze un personaj, Ushikawa, care stirneste pe rind revolta si mila.

Fa ceva cu el autorule, cu personajul asta, scapa-l cumva, a avut o familie, a fost parasit, se gindeste tot timpul cind face ceva murdar la sotia si cele doua fete, la catelul fericit care se zbenguia prin gradina. Isi aranjeaza lavaliera, in cazul lui aparatul foto, si asteapta. E animal de prada, isi spune, nu are altceva de facut decit sa urmareasca miscarile celor care intra in bloc. Stie ca e rau, dar nu renunta sa faca rau. Sfirseste banal, fara sa duca la indeplinire treaba murdara pentru care era platit. Cu regretul, cu conservele aruncate linga sacul de dormit dintr-un banal apartament inchiriat pentru a-si duce la capat misiunea. Care misiune?

O mai stim, dragi colegi? Mai stim ce inseamna sa facem presa?

Ce sa inteleaga un viitor coleg care are un vis, acela de a fi ziarist, cind vede ca un mai virstnic si experimentat facator de presa e linsat la o televiziune concurenta?

Cind un alt ziarist, mai tinar, e executat de acelasi trust pentru ca isi face meseria.

Ca sa fiu clar: Razboiul inceput de trustul Intact cu jurnalistii care cred altceva decit crede “posibiliul” infractor Dan Voiculescu e abia la inceput. Dupa Ion Cristoiu si Dan Tapalaga ai putea urma tu, colegule, cel care mai ai ceva deminitate si crezi ca iti poti face treaba de jurnalist.

As pomeni aici si intrebarea adresata de o jurnalista de la Antena 3 presedintelui Basescu, intrebare menita sa clarifice daca atunci cind seful statului pomeneste de presa care linseaza mediatic se refera la patron sau la jurnalisti. I-as raspunde eu: domnisoara, nu Dan Voiculescu scuipa venin in fiecare seara ci colegii tai de trust, asa-zisii ziaristi indatorati pina la git de patron. Care nu mai stie cum sa fuga de justitie.

Ce facem mai departe? Asteptam sa ne vina rindul sau ii dezavuam pe cei care isi bat joc, zi de zi, seara de seara, de oameni si de meserie?

Ei, cei care fac mercenariat, sint foarte uniti in josnicia lor. Noi, ceilalti, avem datoria sa stringem rindurile si sa aratam cu degetul. Mi se va spune, cine e fara de pacat, sa arunce primul piatra. In meseria asta, in 14 ani de zile, niciodata nu am abdicat de la deontologie. Da, iau primul piatra. Si spun ca mercenarii astia sint niste nemernici. Dane, domnule Cristoiu, nu mor jurnalistii cind vor niste maidanezi. A inceput razboiul presei cu presa?

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Eu cred ca nu Varanul este vinovat .Sau,oricum,este mai putin vinovat decat slugile sale .Toti cei care apar in latrina 3 sunt mai vinovati decat stapanul lor . In orice caz ,in acest „‘razboi”” armele sunt total disproportionate . Nu poti lupta cu minciuna folosind arme conventionale . Pana cand cineva ,nu stiu cine ,va realiza asta ,victoria va fi in mod cert de partea lor . Acest „”razboi”” nu va fi castigat cu buna credinta , deontologie profesionala si intoarcerea crestineasca a obrazului celuilalt . Cine nu vede asta, este cel putin naiv.

  • Nu ai cum sa lupti cu ei atata timp cat oamenii se uita la A3.
   Poti doar sa faci un ziar serios pentru cei interesati. De aceea este binevenit site-ul contributors☺

 2. Vorba lui Paul Goma:

  „intelectualul român – de orice sex ar fi – se ocupă de slujba lui, de apartamentul lui, de cartea lui, doamne-fereşte să iasă-n faţă, să apere principiul carte, principiul libertate.- el supravieţuieşte, rezistînd. cultural, adică urmărindu-şi interesul, nu vreun păcătos de principiu.”

 3. Presa poate sa zguduie guverne si sa modifice balanta de putere intr-un stat. Nu este ceva nou. S-a intamplat si se va mai intampla.
  Ce este nou acum? Pentru prima data in ultimele doua decenii in Romania, „o anumita parte a presei” nu mai este in masura sa faca cele de mai sus, ci „cealalta parte a presei”. Este frustrant, dar educativ.
  Linsajul mediatic, „telejustitia”, nu sunt inventiile Antenei 3. Antenele doar au preluat instumentul si l-au folosit fara nicio jena. Nu este placut ochiului si neuronului? Nu, nu este. Dar nici inainte nu au fost placute metodele „jurnalistice”, chiar daca „executantii” se felicitau intre ei, isi dedicau omagii profesionale si se considerau „constiinte” treze. Au fabricat un mecanism mediatic ce le-a scapat acum de sub control. Si lor, si „surselor”.

  • … ba chiar se premiau cu „cel ma.. jurnalist” sau cea” mai .. televiziune / emisiune „.
   E greu in opozitie, mai ales cand nu ai facut nimic pentru ridicarea constiintei si orizonturilor celor carora te adresezi.
   In istorie, unii inventasera munca patriotica si munca voluntara. Altii santierele tineretului si mersul la muncile agricole. In alte parti era ora de „citirea presei”-in armata.
   Azi, ONG nu sunt exploatate decat in scopuri contrare celor pentru care au fost infiintate .

   PS Am ras prima data in 91′ cand cineva mi-a spus ca cel mai mare numar de cititori de „Romania Mare”, sunt ungurii . Dupa aceea, am inceput sa ma mai gandesc …

  • Nici vorba.
   „Prima parte a presei” a prezentat doar adevarul, lovind astfel in coruptii, infractorii, securistii care se instalasera, prin minciuna si dezinformare, la putere.
   „Cealalta parte a presei”, folosindu-se de minciuni, calomnii, aberatii, ticluiri nerusinate, dezinformari, intoxicari si manipulari, a lovit in cei care doreau democratie, libertate, stat de drept, in cei care au salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati, in cei care au scos tara din recesiune si au readus-o pe crestere economica, in cei care au declansat si au sustinut lupta impotriva coruptiei, tocmai in cei care au limitat, au atenuat si au redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale asupra tarii, in cei care incearca infaptuirea justitiei si stirpirea coruptiei.
   Un mic exemplu de manipulare : Cind au prezentat zile intregi vila lui Videanu (despre care nu exista nicio dovada ca ar fi fost construita cu bani furati, in conditiile in care acesta isi poate justifica veniturile), nu au prezentat in paralel si vilele, casele, hotelurile, blocurile hotilor din usl (care nu-si pot justifica averile, averi care sunt de sute de ori mai mari decit a lui Videanu) : Nas6case, Dragnea, Felix, Patriciu, SOV, Fenechiu, Nicolescu – Arges, Oprisan, Mazare, Nicusor Constantinescu, Mitrea, Cancescu, Ioan Dumitru – Romsilva, Bradisteanu, Nica, Vosganian, Catalin Voicu, Micky Spaga etc etc etc etc

   • Sloganurile si propaganda le-am putea consuma la urmatorul miting PDL.Pana atunci, ne torturam putin cu mici exercitii ale gandirii libere.

  • Cine a mai folosit doamna telejustitia in felul in care o foloseste Antena 3? Sincer acuma, ca tot aud placa asta cu Antena 3 care vezi doamne n-a facut nimic nou.

  • Linsajul mediatic nu este inventia antenei 3? Poate, dar realizatorii de la antena 3 l-au dus pe niste culmi nebanuite. As putea da exemple pagini intregi de marlanii pe care doar domnii Gadea, Badea, Ciutacu sau doamna aceea agresiva de la ora 7 le-au facut. Daca va intereseaza va stau la dispozitie. Pe moment, va dau un singur exemplu. Ion Cristoiu este in dezacord cu Mircea Badea. Desigur, este dreptul lor. Desigur, Mircea Badea este liber sa creada ce vrea el despre Ion Cristoiu. Mircea Badea fiind un om deschis si interesat de curatenia morala a societatii romanesti a ales sa ne spuna deschis ceea ce crede: „Cristoiu crede ca o sa ma pis pe mormantul sau. Are dreptate […] Hai mai repede ca am presiune mare”. Puteti consulta blogul formatorului de opinie pentru a verifica citatul. Recunosc, si in „Romania Mare” a anilor ’90 apareau asemenea citate. Dar este prima data cand au devenit, cum sa spun, mainstream. Stimata doamna Cassandra, politetea nu este o ipocrizie sociala. Politetea este unul din elementele fara de care o societate nu poate exista. Nu putem trai impreuna atat de multi oameni fiind de acord in toate. In momentul in care apare dorinta de a elimina orice gand contrar conceptiilor tale, inceteaza societatea si se naste haita.
   PS. Sper ca redactorii Hotnews sa permita citatul. Este in spiritul vremurilor si alte cuvinte perfect echivalente pot fi ascultate seara de seara la antena 3.

   • Aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti si aveti dreptate sa va simtiti vexat de adancimile la care a ajuns abjectia. Totul a inceput cu derapajele „amuzante” de limbaj si „absentele” morale ale unor jurnalisti pentru care altadata aveam admiratie. Toate, desigur, in numele unor scopuri prea-nobile. Dar drumul pana la mocirla de azi a inceput acolo, cu micile eclipse etice ale unor oameni poate exasperati.

    Am observat, de-a lungul ultimilor ani, cum se labarteaza in societatea noastra atitudinile si comportamentele radicale. Presa a purtat si poarta stindardele celor doua armii. Jurnalisti altadata onorabili (sau cel putin prizabili) s-au impartit in cele doua haite: una expresiva, alta incisiva. Dar injuraturile elaborate nu sunt mai putin balamabile decat injuraturile fruste, ma tem. Oricum, eu nu reusesc nicicum sa le consider pe unele explicabile, iar pe altele condamnabile. E trist si degradant ce se intampla si prefer sa privesc cu mefienta la ambele „haite”.

  • Intru totul de acord! Si as mai completa. La Antena 3 se pleaca, de cele mai multe ori de la premise adevarate catre solutii sau concluzii dorite, dirijate. Respingerea in bloc a celor prezentate la Antena 3 este ineficienta si necredibila fiindca inseamna respingerea premiselor reale de la care se pleaca de cele mai multe ori. Sa ne intrebam de ce nu a reusit Vantu (care a bagat mult mai multi bani decat Voiculescu) cu Realitatea sa aiba audientele Antenei 3 sau de ce nu reuseste B1 acelasi lucru? Fiindca pleaca de la premise false sau de la chestiuni care nu rezoneaza prea mult cu perceptia publicului asupra realitatii. Daca ar exista posturi TV care sa trateze cu corect si cu profesionalism aceleasi probleme de interes pe care le trateaza Antena 3 cu totul alta ar fi situatia cu audientele. Eu cred ca unul dintre persoanele importante care inspira activitatea Antenei 3 este Bogdan Teodorescu care nu este deloc prost. Daca urmaresti multe dintre interventiile sale le vei regasi puse in practica in emisiunile acestui post. Daca il urmaresti pe Dan Andronic vei observa un simplu smecheras, relativ incoerent care crede ca e capabil sa manipuleze. Iar Cosmin Gusa e un altfel de Dan Andronic, mai inteligent, dar fara capacitatea de intelegere si de prelucrare a lui Bogdan Teodorescu. Raspunsul la Antena 3 trebuie sa fie unul de o calitate superioara care sa capteze in acelasi timp interesul publicului. Poate ca ar trebui facuta o analiza detaliata, profesionista a succesului emisiunii lui Mircea Badea. De acolo s-ar putea trage foarte multe concluzii referitoare la fenimenul Antena 3 din prezent. Problema este ca totul se trateaza doar din punct de vedere propagandistic (autorul postarii inscriindu-se cu brio in aceasta categorie) si nu exista o analiza echilibrata, neutra si profesionala a fenomenului.
   Si, asa cum am mai spus cu alte ocazii, raspunsul la Antena 3 (sau la orice alt instrument de propaganda) trebuie sa fie unul convingator nu sanctionator. Cei care se jeluiesc sunt de fapt incapabili de altceva si multi dintre ei, asa cum se remarca in comentariu, au fost (si mai sunt poate) parte din aparatul de propaganda al regimului Basescu aflat in prezent in degringolada. Sa nu se inteleaga ca sunt sustinator al actualului regim USL-ist, incerc doar sa inteleg (pe cat posibil) cat mai bine lumea in care traim fiindca nu imi place sa fiu luat de prost de unii sau de altii.

 4. Bine spus „razboiul dintre presa si presa”. Mai departe, la un nivel superior, vorbim de razboi intre grupuri de interese, in afara si deasupra legii, grupuri de interese care demult si-au subordonat parghiile principale de putere din aceasta tara (parlament, executiv, administratie publica locala sii centrala, justitie), adaugandu-si la ‘colectie’si intreaga presa .
  O intrebare, am ramas foarte nelamurit: cine sunt „noi, ceilalti” – prin opozitie cu mercenarii din presa?

 5. Inchipuiti-va o sala plina cu un auditoriu ales aleatoriu, reprezentativ pentru populatia Romaniei, in fata caruia apar Mircea Badea, Radu Tudor, Robert Turcescu si Dan Tapalaga, fiecare avand dreptul sa-si alega o tema, iar timpul de dezbatere este suficient pentru ca oamenii din sala sa se lamureasca. Cine credeti ca ar fi mai convingator si de ce? Daca vom incerca un raspuns sincer poate vom intelege mai bine ce se intampla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Ghitulete
Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro