joi, martie 28, 2024

Puterea-Tabu și Opoziția-Playboy. Demisia între Sorbona și Pleșcoi

Ce putem învăța din demiterea lui Teodor Baconschi? Să înțelegem că avem în fruntea țării un premier-hermeneut și nu, mai degrabă, avatarul unui vechi UASCR-ist? Au devenit toți granzii PDL atenți la nuanțele comunicării cu strada?

Lucrurile stau altfel.

În noaptea de sâmbătă spre duminică (14/15) ianuarie, Centrul Capitalei a fost vandalizat îngrozitor. Au fost răniți și pagube de sute de milioane. Prim-vicepreședintele PDL Teodor Baconschi a reacționat pe blog cu vehemență, dar cu o întârziere de 24h, condamnând violența fizică și transformarea Pieței Universității într-un teatru al huliganismului stradal. Și totuși: respectul ordinii publice și apărarea proprietății private sunt firești pentru omul de dreapta.

Trebuie sa fii ingenuu pentru a crede că Teodor Baconschi a compromis imaginea Guvernului şi relația PDL cu societatea civilă din România. Trecuseră aproape zece zile până Emil Boc s-a trezit deranjat de bruschețea retorică a unui diplomat de carieră. Întârzierea arată că motivele demiterii lui Teodor Baconschi erau cu totul altele.

Mai întâi, Emil Boc nutrea un complex personal față de Teodor Baconschi. Dominat fizic și depășit intelectual de vechiul sorbonard, Emil Boc n-a înghițit niciodată proximitatea rece-distantă a fostului Ministru de Externe.

Lipsea chimia personală. Instituțional, însă, Emil Boc fusese presat de UNPR să deschidă un culoar de reprezentare și vizibilitate pentru Cristian Diaconescu. Strada cerea, totodată, o remaniere. Schimbarea lui Baconschi nu este o procedură strict administrativă, ci parte dintr-un ritual politic. Să detaliem puțin.

  1. Teodor Baconschi a fost sacrificat pentru că domnia sa, dincolo de erudiție, nu se bucură de susținerea electorală a unei filiale. Pe scurt, nu prea are coledzi. Majoritatea pedeliștilor l-au perceput pe Teodor Baconschi ca pe o formulă paraşutată din dealul Cotrocenilor. Între călătoriile business-class peste hotare și contactul strâns cu mioriticele organizații locale, calendarul Ministerului a precumpănit. Au fost nişte ani foarte ingraţi, marcaţi de ostilitatea Franţei şi refuzul de aderare la Schengen. În planul construcției instituționale, pe lângă formarea unui cabinet de tineri inteligenți și înzestrați (cum ar fi Adrian Papahagi sau Armand Goșu), Teodor Baconschi a lăsat intacte la Ministerul de Externe anumite structuri pesediste. PDL n-a jubilat de fericire.
  2. Poliglot cu formație de savant, Teodor Baconschi a mai fost sacrificat pentru că anticomunismul asumat și pasiunea bibliofilă nu suplinesc nevoia de bani pentru campania electorală. În iarna lui 2012, UNPR va veni cu resurse logistice importante, alimentate din eternele contracte cu statul. Nu e cazul unui intelectual bugetar.
  3. Teodor Baconschi a dovedit o anumită inadecvare la jocul politic din interiorul partidului. Între reformiștii vocali și vechea gardă, Baconschi s-a poziționat incert, la mijloc. A schiţat iniţial deschiderea către gruparea Blaga şi s-a repliat apoi în barca Udrea & co. Deși pornise ca o revoltă împotriva fursecurilor, Fundația Creștin-Democrată s-a ocupat de admirabile seminarii doctrinare, dar perfect inofensive pentru şacalii economiei clientelare. Avocat al clasei de mijloc, popularul Teodor Baconschi n-a șoptit o vorbă despre licitațiile trucate ale colegilor săi și nici vreo critică a baroniadei n-a lansat. Mai grav, Baconschi a elogiat-o complet inadecvat pe Ministrul Dezvoltării. Lipsit de sprijinul unor filiale loiale, Teodor Baconschi a mizat doar pe sprijinul președintelui Traian Băsescu (și el tot mai vehement contestat în rândurile activiștilor portocalii).

Morala?

Emil Boc a câştigat puţin timp, completând palmaresul demiterii unor oameni inteligenţi (au plecat Lăzăroiu şi Baconschi, dar au rămas Igaş & co).

Trăim într-o țară unde se prețuiesc mai ușor farmecele şi mai puţin sobrietatea aristocratică. Pentru a conduce Camera Deputaţilor e suficientă proba de obedienţă, iar nu procentajul IQ sau şcolile prin Occident.

Nu e mai puţin adevărat că, fără asumarea riscului şi practica temerităţii, nici un proaspăt politican nu poate câştiga respectul şi admiraţia publicului.

În cercul reformiştilor, Teodor Baconschi nu pare să aibă nici dezinvoltura umoristică a lui Toader Paleologu, nici dizidenţa gratuită a doamnei Macovei, nici francheţea marginală a lui Cristian Preda. Un element diferenţiator ar fi putut găsi în căldura apropierii de oameni, auto-ironie, frugalitate studenţească şi discursul anti-sistem. Să fie oare prea târziu?

Demis într-un mod umilitor (prin SMS), Teodor Baconschi a ales deocamdată să rămână la fruntea PDL. Vorbim despre o acceptare a actualului status-quo? Va urma o distanţare faţă de mediocrităţile promovate de Emil Boc? Ghimpii cărui trandafir va dori să-i mai pipăie fostul ambasador la Paris? Cu cine să facă echipă? Va dialoga oare cu Ioan Oltean? Va sprijini Roberta Anastase viitorul Muzeu al Dictaturii Comuniste?

Teodor Baconschi mizează probabil, ca atâţia alţii, pe înfrângerea lui Emil Boc în 2013 (alegeri interne) şi pe o ulterioară candidatură la europarlamentarele din 2014. Un exil de cinci ani la Bruxelles i-ar putea oferi răgazul redactării unor memorii de ex-consilier prezidenţial.

În plină criză de legitimitate, Emil Boc şi Traian Băsescu au demonstrat o toleranţă suspectă faţă de clica primarului Apostu ori stilistica improprie a doamnei Udrea (care, deşi reprezintă Statul român, ezită între postura de Cleopatra, vampă glossy sau Crăciuniţă).

Mai marii noştri au preferat să dea coperta revistei Forbes pentru un Tabu feminin, aşezat la raftul Puterii, şi pentru un Playboy masculin, plasat în sertarele Opoziţiei*.

(* Datorez această formulă prietenului Călin Morar – Noua Republică, filiala Cluj).

Distribuie acest articol

48 COMENTARII

  1. aoleo! ai taiat adanc si ai dat cu sare…mai ales aia cu uascr a fost tare rau. ai primit voie sau ti-ai luat-o de capul tau?

  2. Boc, eminenta cenusie, un melanj sordid de limfa de Richelieu si maduvioare de Cromwell, dedulcit la sefie de partid, un exeget al aviarei gripe, un catarator pe stalp de Costinesti, rumegator de diplomati bibliofili … am uitat ceva?

  3. Dle M. Neamtu,
    Ma gandesc ca ar trebui sa va fie familiara ideea ca in turla fiecarei biserici sta o putere mai mare. Puterea bisericii -atata cat este- vine si se sustine din credinta nesmintita in Domnul.
    Prozelitii, daca ar fi sa va umple biserica, ar avea cu siguranta dificultati in a va citi si interpreta micul discurs eclectic despre putere cu referinte la ‘tabu, Playboy, Sorbona si Plescoi’ in chiar titlul articolului.
    Chiar daca o parte insemnata dintre votanti se indreapta firesc spre zona dens-suculenta a vietii, reflectata abundent in presa de fite glossy, Dvs va asumati un altfel de drum si proiectia acestuia are nevoie de cu totul altfel de date.
    Sigur ca putem constata incongruente grave in deciziile actualei guvernari in raport cu propriul discurs asumat si da, este vadit ca fidelitatea pura si simpla este preferata acum competentei dubitative.
    Totusi, in lumina evenimentelor sau de ce nu in umbra lor, aveti ocazia de a incerca sa descifrati si pentru noi natura tensiunilor ce alimenteaza jocul politic cu atat mai mult cu cat va doriti sa fiti unul dintre actori. Nu scrie in carti ce ne asteapta, ar fi prea simplu, asa ca daca vreti sa construiti o biserica proprie trebuie sa va straduiti mai mult. Ca sa nu ma lungesc, cred ca lumea s-a saturat de Fata Babei si spera ca undeva sta sa apara Fata Mosneagului.

  4. „Revista Forbes a fost lansată în România în 23 martie 2009[3], de trustul de presă Adevărul Holding,…”
    Sursa: Wikipedia.
    „Adevărul Holding este un trust de presă din România, înființat în anul 2006 și deținut de omul de afaceri Dinu Patriciu.[1][2] În portofoliul Adevărul Holding se află cotidienele Adevărul, Adevărul de seară, familia cotidianului Click! (Click, Click pentru femei, Click Poftă Bună!, Click Sănătate), revistele Dilema Veche, Dilemateca, Historia, Ok!, Forbes, Foreign Policy Romania, catalogul „Adevărul – 500 miliardari” și cotidianul ucrainean Blik[1].”
    Sursa: Wikipedia
    „Aşa cum spunea neorepublicanul Călin Morar, mai marii noştri au preferat să dea coperta revistei Forbes…”
    Despre ce vorbim?

  5. Frumoasa si rotunda analiza dumneavoastra domnule Neamtu dar, din pacate pleaca de la o prezumtie gresita, anume ca Boc l-ar fi schimbat pe Baconschi. Daca pana astazi nu ati inteles ca premierul este o scula manuita de presedinte atunci aveti putine sanse sa ajungeti la politica reala.
    Realitatea care astazi o percepe marea majoritate a romanilor consta in existenta unei papusi care se numeste Emil Boc si a papusarului sef numit Traian Basescu. NU intamplator uneori comentatori sau politicieniii fac din aceasta dualitate un personaj, Traian Boc.
    Cat despre domnul Baconschi numai ganduri de bine, pot spune astazi ca am reusit sa-l cunosc destul de bine sa pot spune ca performeaza mai bine in alcovurile diplomatiei si mai putin pe scena publica, altfel spus, calul pe care a pariat domnul Basescu si Andrei Plesu s-a dovedit a fi o martoaga!

    • Imi place sa-i citesc pe amandoi (Neamtu si Baconschi).
      Dar mi-e greu sa am incredere in ei ca politicieni. Primul (Neamtu) e din cale afara de naiv (sper ca nu doar pozeaza asa), un idealist, un fel de pasoptist al zilelor noastre, dar care totusi nu-l critica niciodata pe sefu, nici macar cand merita, nu zic sa o faca non stop ca antenele, ci doar putin discernamant si putina demnitate.
      De Baconschi ce pot zice. Doar ca ii citeam intotdeauna prima data rubrica lui din Dilema Veche, iar de cat a intrat in politica (de la alegerile pline de suspiciune de la Paris) si pana cand a fost dat afara de la minister, a fost un supus slujitor al Cotrocenilor, desi putea mai mult.
      Atunci cand afirma aceasta supunere ciudata, ma refer la lipsa de discernamant cand presedintele a gresit (si a facut-o deoseori) si cand in loc sa tara (nu trebuia sa-l atace), se gaseau acesti cavaleri moderni sa il apere neconditionat. De respectat loialitatea fata de cel ce i-a promovat pe linie politica, dar respectul adevarat al istoriei vine din integritate fata de principii si fata de poporul pe care i-l slujesti si nu fata de un om, oricare ar fi el.
      Apropot, sunt un om de dreapta, si NICIODATA nu o sa pot vota cu PSD. De aici vine durerea mea cand ma uit la politica.

  6. Articol uşor incoerent pentru Istoricul ideilor şi eseistul Neamţu. :)

    „Boc se simţea dominat fizic și depășit intelectual de vechiul sorbonard”, Evident, însă după criteriul ăsta, ar trebui să concedieze întregul guvern şi să deporteze cel puţin jumătate din populaţie.

    „Majoritatea pedeliștilor l-au perceput pe Teodor Baconschi ca pe o formulă paraşutată din dealul Cotrocenilor.” Percepţie, în mod surprinzător, absolut corectă.

    „În iarna lui 2012, UNPR va veni cu resurse logistice importante, alimentate din eternele contracte cu statul. Nu e cazul unui intelectual bugetar.” Iarăşi corect… Aoleu… „intelectual bugetar” ???!!!… din-ăla grasu şi urâtu care stă pe spinarea poporului muncitor ???!!!… ptiu drace…

    „Avocat al clasei de mijloc, popularul Teodor Baconschi n-a șoptit o vorbă despre licitațiile trucate ale colegilor săi și nici vreo critică a baroniadei n-a lansat. Mai grav, Baconschi a elogiat-o complet inadecvat pe Ministrul Dezvoltării.” Sorbona elogiind Pleşcoiul :) … complet inadecvat, intr-adevăr… dar dacă vroia s-o ademenească în jacuzzi ? Ei ? Atunci elogiul devine perfect adecvat. Continuând raţionamentul, dacă de fapt ăsta e motivul demiterii ? Zeus a devenit gelos şi şi-a pus mânuţa dreaptă să-i facă treaba murdară (demiterea adică).

    Rezumând, ţara arde în timp ce de la puberi până la moşi şi babe, auto-proclamata aşa-zisă elită, se piaptănă… Măcar de-ar face-o reciproc şi cu ajutorul unor greble. Totul pare o parodie, însă de prea multe ori, ca s-o suportăm, avem nevoie de lămâie…

  7. Eu sunt de acord cu Baconschi ca cei din piata sunt in proportie de 90% formati din falsi revolutionari, platiti sa fie acolo, indivizi fara multa educatie, fara vre-o dorinta de a munci cinstit si in mare proportie manipulati politic. Dar Baconschi era Ministru de Externe si diplomatia trebuia sa se abtina de la a spune lucrurilor pe nume.

    Asa cum si CNA trebuia sa amendeze posturile TV care filmeaza cateva sute de oameni si spun ca ei sunt toti romanii. Canalele astea TV mint cu nesimtire pentru ca romanii nu sunt doar hoti si asistati sociali!

  8. Sunt curios dacă la capitolul realizări putem trece şi scandalul de la Institutul Diplomatic, de care domnul Baconschi n-a zis nici pîs, sau auditul Curţii de Conturi … sau şi ăstea sunt tot exemple de „formarea unui cabinet de tineri inteligenți și înzestrați”?

  9. Textul de mai jos nu reprezinta un argument pentru un viitor politician care se doreste a deveni de calibru:

    „Emil Boc nutrea un complex personal față de Teodor Baconschi. Dominat fizic și depășit intelectual de vechiul sorbonard, Emil Boc n-a înghițit niciodată proximitatea rece-distantă a fostului Ministru de Externe.”

    de unde ati tras concluzia asta?
    „Emil Boc şi Traian Băsescu au demonstrat o toleranţă suspectă faţă de clica primarului Apostu..”

  10. Acuma, desi am o parere buna despre autorul articolului, nu am o parere la fel de buna despre dl. Baconschi. Haideti sa ne amintim si de o alta faimoasa declaratie a d-lui ministru de externe in legatura cu etnia roma. Nu-i neg d-lui ministru calitatile intelectuale, nu am ce sa spun despre echipa pe care a format-o la minister (pt. ca nu stiu prea multe despre asta), dar sa nu uitam ca dansul ar trebui, cel putin teoretic, sa fie un diplomat. Si de la un diplomat ma astept sa dovedeasca tact, sa dea declaratii prudente si sa se fereasca atat de afirmatii cu tenta rasista, cat si de afirmatii care, facute la momentul nepotrivit, pot inflama spiritele.
    Faptul ca, poate, nu declaratiile sale au fost motivul demiterii e o alta problema (desi probabil ca demiterea sa cu o zi inainte de demonstratiile din 24 ianuarie a avut un anumit scop), dar in conditiile astea, stiind ca nu are vreo sustinere deosebita in cadrul coalitiei, ministrul ar fi trebuit sa fie cu atat mai atent la ce vorbeste/scrie pe blog…

  11. Daca psihologia pe care o practicati acum explica de ce l-ar fi demis Boc pe Baconschi, sunt sigur ca va pune niste probl daca e sa explicati de ce l-a pus Boc pe Baconschi ministru. O miscare politica e infinit mai plauzibila in ambele situatii (s-ar putea sa-l suprindeti pana si pe Baconschi cu analiza asta), e neclar de ce nu reusiti sa o vedeti. Sper sa-l puteti convinge pe Baconschi sa intre in tabara dvs, altminteri nu-mi ramane decat sa va deplang.

  12. Avem nevoie de primenirea si innoirea clasei politice in Romania. Cred ca acest lucru este evident si este sustinut de multi oameni carora le pasa de ziua de azi si, poate mai ales, de cea de maine.
    Eu astept si voi sustine pe cei hotarati sa intre pe scena si in batalia politica, in favoarea si in apararea interesului national, continuarii si consolidarii reformelor, a consolidarii unei democratii reale, nu „originale”.
    Astazi, asaltul rosu al opozitiei si acolitilor sai, depaseste cu mult problema „imaginii” cuiva sau a „complexelor personale” ale cuiva.
    A trage cu prastia in acest guvern, cu hibele si slabiciunile lui, la acest moment, nu inseamna, a pune automat, tunul pe adevaratul adversar, adevaratul dusman. Dimpotriva, inseamna a-i spori (fie si indirect si involuntar), forta si sansele.

  13. Mahalagismul estetic, promovat de Mihail Neamțu, n-o exclude nici pe Monica Macovei de pe lista neagră și nu precupețește niciun efort ca să-l atingă cel puțin cu picătura chinezească pe Traian Băsescu.

    • Fals. A studiat la École Française de Radioélectricité, pe domeniul ei era mai prestigioasa decat Sorbona. Era insa un student foarte slab (altfel nu ar fi fost admis in Cercurile marxiste) si nu a absolvit niciodata.

      • Sigur, doar studentii foarte slabi erau admisi in cercurile marxiste. Sartre, de exemplu..
        Mai ales in vremurile alea, intelectualii francezi erau toti de dreapta, doar prostii si marginalii erau marxisti, nu-i asa?

  14. Este evident ca ex-ministrul erudit si mult prea discret , civilizat si generator de complexe Baconski nu trebuia musai demis. Schimbul este insa – fasolica cu ciolan si o tara de manele.

    Domnul ministru poate nu a fost extrem de exact.Una este angelologia sau Vaticanul si alta este sa fii pur si dur ultras si sa acorzi generos scatoalce la geoalele dusmanilor. Spune si cantecul , nu-i asa , ,, banii mei-pretenarii mei. Dusmanii mei”.

    Poate chestia cu ciumpalacii- care unora le-a placut la nebunie- a fost cam necontrolata.

    S-a evocat ca domnul ministru nu stie sa comunice cu societatea civila. Daca societatea civila romaneasca este reprezentata de mascatii cu bate si creier perfect fara circumvolutiuni care dau cu batele in ce se nimereste atunci eu , unul sting lumina. Dupa care ma car naibii in Normandia sau Scotia.

  15. Usor-usure ma indepartati de NR; cu atacuri la Boc si la vestimentatia Elenei Udrea nu ma puteti atrage.
    Acuza ca Boc l-a inlocuit pe ministrul de externe doar pen`ca ultimul era sorbonard nu difera cu nimic de „ideologia” lui Tonta si Cretinel.
    Daca distrugeti nu puteti ajunge sus, ci doar pe darimaturi.

    • Victor are dreptate. Daca vreti sa nu indepartati pe cei care in acest moment se uita la NR ca o ‘posibila’ alternativa, nu atacati gratuit, si nu folositi alegorii.
      O analiza coerenta, clara, si sustinuta de dovezi v-ar ajuta mult mai mult decat a expune niste ‘banuieli’ personale decorate cu tot felul de epitete si comparatii care nu isi au locul.

      Trebuie sa decideti daca vreti sa atrageti in NR pe cei care totusi il apreciaza pe Boc si ce a incercat sa faca, sau pe cei care vor in continuare circ si glume care ascund analiza corecta.

  16. „În plină criză de legitimitate, Emil Boc şi Traian Băsescu…”

    De ce ar fi in criza de legitimitate? Si ce se doreste a fi acest articol?

  17. Poate ca un politician (bun) ar putea vedea in schimbarea d-lui Baconschi, nu atat rafuieli personale, nascute din compexe, cat mai degraba o mutare inteligenta in „jocul” putere – opozitie: numirea in fruntea MAE a d-lui Diaconescu, socialist (din pacate, dmdv), ar putea contrabalansa presiunile pe care le fac liderii PSD asupra socialistilor din PE, presiuni extrem de periculoase pt Romania ( eu, ca simplu cetatean, consider ca sunt o tradare grava a interesului national, care merita sanctionat ca atare, dar acesta este alt subiect…).

    • in loc de „merita sanctionat”, a se citi:
      „merita sanctionate” (presiunile PSD)
      (pt comentariul de la 16:38, care este in asteptare – multumesc!)

  18. Hmmm, eu zic sa nu ii luati apararea din pirma lui Baconschi doar pentru ca este sorbonist. Dansul a fost extrem de inconsecvent, si s-a crezut urmasul lui Traian Basescu fara sa aiba nici un fel de merit. Bine, hai sa subliniez, nici un fel de merit cunoscut de catre opinia publica. O tara nu se mosteneste, ci se cucereste. Asta ar trebui sa faceti si dumneavoastra cu NR, dar ce sa zic, articolele din ultima vreme mi se par un pic incoerente, plus, abstractizati mult prea mult. Eu inteleg ca un intelectual se simte obligat sa dezvaluie natura conflictuala a fiecarei idei, dar sincer mi se pare ca in ultima vreme exagerati. Simplu si corect, spre asta ar trebui sa va ghidati in articolele dumneavoastra, asta daca vreti sa aveti in jurul noii structuri politice mai mult decat absolventii de facultati din exteriorul Romaniei. Un popor nu poate fi educat, daca nu va intelege limbajul, si nu va intelege constructia logica. Iar eu cred ca principalul scop al NR ar trebui sa fie educarea poporului.

  19. Domnule Neamtu,
    Inca odata ati gresit filmul;nu de autodoctele judecati de valoare de la Judeca tu e nevoie acuma.Pe cine mai intereseaza oare un cabotin aferat si inchipuit aruncat peste bord de Boc,biet capitanas de ramgul 11 al navei Directia profund gresita care ia din ce in ce mai multa apa odata cu intrarile in decor reliefate in discursuri bombastice si gaunoase(adevarate perle demne de Trahanache Farfuridi si Catavencu laolalta)?
    Regele e gol,chiar nu vedeti asta?

  20. Draga Mihai,

    Articolul tau este mediocru. Punct! tu iti imaginezi ca Sorbona si Plescoi capata in structura ta narativa un dinamism atat de mare ca l-ai prins pe cititor. Din pacate intre Sorbona si Plescoi este articolul tau. Gol, fara substanta, al unui tip subtire, cu dorinta de parvenire, lipsit de carisma si de idei dar care vrea sa faca zgomot in spatiul public.
    Nu inteleg ce mare formula a debitat colegul tau de la Noua Republica incat sa fie nevoie sa il citezi. „Sertarele opozitiei” nu are nimic special nimic metaforic – e o prostie. Nu ai priceput asta la fel cum nu ai priceput nici mobilul demiterii lui Baconschi. Grobianele tale aluzii psihanalitice referitor la Boc sunt jenante.

  21. Toate ca toate; nu ai decât, dle Neamţu, să pictezi gardul cât vrei, să-l picturezi encomiastic pe dl. Baconschi drept cucuzel al doilea, dar te rog frumos, atentezi si la ultima farama de bun simt pe care ti-as mai putea-o concede atunci cand spui că LĂZĂROIU e un om inteligent. Am mari probleme şi cu adjectivul, şi cu substantivul, zău … şi nu stilistice!

  22. Draga Mihai, „strada” nu doreste remanierea guvernului: scandarile sint clare, poate tu ai fost plecat pe undeva zilele astea si nu esti la curent cu noutatile. Nu evita sa pomenesti nici principalul merit al lui Baconschi: miile de voturi „fulger” de la Paris.

  23. Pe noi, astia de dreapta, care nu vrem stangism si populism, cine ne mai reprezinta zilele astea? Vad ca guvernul face concesie dupa concesie si e pregtit sa deschida robinetul pomenilor electorale, pentru a ostoi protestatarii stangisti si populisti.

    Ce se cam uita de 10 zile incoace este ca existam si noi, astia care avem firme sau lucram in sectorul privat, care vrem responsabilitate fiscala si bugetara, astia pe care i-a lovit criza si austeritatea (autoimpusa) cu 1-2 inainte sa-i fi lovit pe bugetari.

    Nu mi se pare in regula ca agenda politicilor publice in tara asta sa fie dictata de cateva sute de hipsteri si microbisti asezonati cu cateva zeci de oengisti aflati in cautarea propriului suflet, carora li se adauga, mai nou un Consiliu National al Societatii Civile animat de militieni si securisti iesiti la pensie (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11320184-grup-autointitulat-consiliul-national-societatii-civile-trimis-cotroceni-lista-revendicari-vezi-vor-protestatarii.htm)

    Am un prieten care asteapta sa incheie un contract de finantare cu un fond de investitii strain, pentru a porni un start-up in industria IT, care ar da locuri de munca multor hipsteri anticapitalisti din Piata. Cu banii astfel castigati, ei si-ar putea schimba mult mai repede smartphone-ul si colectia de basti, esarfe si pantaloni mulati. Ar putea continua sa faca fashion statement dupa fashion statement.

    Deci, hipsterimea anticapitalista sa se gandeasca la asta. Daca Moody’s coboara ratingul Romaniei, vor pica finantarea si locurile de munca pe care prietenul meu capitalist vrea sa le aduca in tara. Adio smartphone nou, basca pe trend si esarfa de firma. Adio cluburi beton.

    Acum, serios vorbind, iata ce asteptam de la acest guvern:

    – sa faca reformele pe care nimeni nu s-a invrednicit in 20 de ani sa le duca pana la capat;

    – sa continue o politica fiscala si bugetara responsabila;

    – sa nu cedeze in fata stangismului si populismului iresponsabil;

    – sa-si asume ca pot pierde alegerile si sa intre in opozitie cu fruntea sus.

    Chiar daca nimeni nu pare dispus sa demonstreze pentru astfel de lucruri, eu, unul, sunt. Chuar daca asta ar insemna sa port singur o pancarta in Piata Revolutiei, pe care vor fi scrise cele patru puncte de mai sus.

  24. Multa metafora pentru a spune un lucru simplu: media de IQ a guvernului a primit o lovitura . Cat despre soarta domnului Baconschi, „a la guerre comme a la guerre”. Politica nu e facuta doar din inaltari in functie. Mai sunt si demiteri.

  25. Domnule Neamtu,

    In alta ordine de idei, consideratiile dvs cu pretentii explicative cu privire la diferenta de inaltime dintre Baconschi si Boc sunt deplasate si de prost gust.

    Sper sa le evitati pe viitor, daca vreti sa fiti luat in serios. Ma astept la mai mult de la cineva care a facut scoala pe Strand Street, la King’s College.

  26. Dl Neamtu dvs nu sunteti de dreapta. Intelegeti odata! Nici nu intelegeti despre ce vorbiti!. M-a amuzat la culme un interviu cu Patapievici in care snobati pe Jabermas liderul socialismului contemporan pe care dvs il credeti de dreapta pe motiv ca a predat in SUA si ca poarta papion. Reveniti-va, Nu sunteti de dreapta iar ortodoxia nu este de dreapta! Proprietatea privata este unul din punctele cheie ale dreptei dar este egal aparta si de centru-stanga precum Taylor. Faceti confuzii ideologice majore! Pentru a fi dreapta trebuie sa formulati un argument economic solid si sa intelegeti problema alegeri libere economice. Va sugerez sa-l cititi mai atent pe Dragos Paul Aligica daca Friedman nu va este la indemana. In plus critica lui Traian Basescu este aberanta, neconstructiva si va pune pe aceeasi linie cu Ponta.
    Mult noroc.

    • Aprob, cu mentiunea ca mult mai aberant si jignitor mi se pare postulatul ca Emil Boc este „dominat fizic”. Doar pentru ca esti mai scund decat un interlocutor nu inseamna ca te simti sau ca esti dominat fizic. Mi se pare un argument cel putin golanesc pentru o asemenea analiza.

      Nota: Am 1m82

  27. Unul din cele mai slabe articole ale dvs, dl Neamtu, desi va apreciez in general. Pentru NR si pentru imaginea acesteia, care incepe sa prinda contur, poate ar fi bine sa fiti mai atent cu atacurile gratuite, cu elogiile fortate.
    Chiar daca credeti cu toata convigerea in ceea ce scrieti, trebuie sa aveti deja o strategie a formarii imagini dvs, pentru ca acum sunteti mai mult decat un chibit de duzina, sunteti deja chipul uneia dintre „alternative”. Dealtfel stilul,comparatiile, argumetele sunt usor mediocre, mult sub nivelul dvs.
    E o parere sincera, va doresc numai bine!
    Sper sa reusiti sa va duceti proiectul pana la capat, sa va nu rataciti pe parcurs.

  28. Stimate domnule Neamțu,

    Teodor Baconschi nu are ce să facă. Atunci când șeful tău este cineva care într-o lume normală ar repara cel mult instalațiile sau ar conduce un MAT la Răchițele- ca intelectual de un anumit nivel- ai 2 opțiuni:
    -te cobori la nivelul personajului din prima generație încălțată din comuna Răchițele- cu alte cuvinte intri în troaca din care provine personajul- nu este cazul dlui. Baconschi;
    -privești totul din punct de vedere filozofic, adaugi la experiența personală și-ți spui că dacă stai la fereastră îți vei vedea dușmanii morți cum merg pe stradă- proverb arab.
    Dl.Baconschi și dl.Funeriu sunt personaje totalmente din alt film față de cel în care joacă dnii. Boc, Ialomițeanu,Igaș sau dna. Udrea. Punem pariu că dacă nu cade guvernul, următorul care pleacă este dl.Funeriu ?

    • Da, merita citit ce-a scris Tudoran (desi nu-mi place voxpublica). Ce repede si-a schimbat d-l Neamtu atitudinea fata de Boc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro