sâmbătă, mai 8, 2021

Putin şi criza europeană

Dacă există un beneficiar incontestabil al crizei pe care o traversează Uniunea Europeană, acesta este Rusia lui Vladimir Putin. Cu fiecare intâlnire, disperată, dedicată soluţionării impasului grec, Rusia redevine mai puternică şi mai determinată în eforturile ei de promovare a propriei agende imperiale. Subminarea proiectului european şi al celui nord- atlantic este strategia ce îi oferă şansa de consolidare a capului de pod în estul Ucrainei. Perspectiva izolării ei este incertă. La fel de incertă este şi coeziunea europeană, în faţa unei ameninţări ruse ce se deghizează,manipulator, în oferte de afaceri energetice.

Că guvernul de la Atena îmbină, extrem de eficace, un populism iresponsabil şi o înclinaţie marcată pentru curtarea Rusiei, iată un fapt pe care îl putem ignora. Tsipras este expresia acestui nou populism care se hrăneşte nu doar din demagogie resentimentară, ci şi din tentaţia admiraţiei faţă de modelul putinist, perceput ca alternativă la dominaţia europeană. Participarea premierului grec la forumul ruso- occidental de afaceri, recent, a confirmat această capacitate a Rusiei de a deveni alternativa la “ rigiditatea “ capitalistă”. Opţiunile unei Grecii ieşite din mecanismul monedei unice pot fi cele de apropiere de acest pol rus. Turcia lui Erdogan şi Grecia lui Tsipras ilustrează, de pe poziţii diferite, reorientarea agresiv anti-occidentală a două naţiuni membre ale NATO.

Obiectivul central al Rusiei, destabilizarea pe termen mediu şi lung a Ucrainei, pare să fi fost atins. Chiar şi în absenţa unei noi ofensive majore, Ucraina este confruntată cu realitatea apariţiei unei serii de entităţi secesioniste, ca şi cu pierderea , definitivă şi irevocabilă, a Crimeeii. Acest din urmă gest este, in ordinea dreptului internaţional, cel mai important precedent impus de Putin. Actul de piraterie comis impotriva unui stat independent este un fapt acceptat, tacit, de celelalte naţiuni. Fragilizată, Ucraina este redusă la statutul unui actor etatic condamnat să ducă un război de uzură, care îi slăbeşte şansele reformării şi modernizării.

O Uniune Europeană afectată de forţele centrifuge ale populismului şi crizei monetare, iata scenariul ideal pentru o Rusie în expansiune. Tendinţele de conciliere cu Rusia sunt vizibile, iar evoluţiile recente nu face decât să accelereze acest curs al evenimentelor. Derapajele de la Budapesta sau Atena, indiferent de polaritatea lor ideologică, sunt ocazia oferită Rusiei de a intra în acest teritoriu european, spre a dezbina şi reţese noi solidarităţi.

Corupţia este, în această zonă de margine a Uniunii Europene, breşa ce permite infiltrarea rusă. Alianţa dintre discursul suveranist şi protejarea corupţilor este modalitatea prin care se exprima această nouă abordare anti- occidentală. Cazul României este dramatic şi lipsit de ambiguitate. Alternativa la lupta împotriva privilegiilor este apropierea de o Rusie ce face din complicităţi şi concentrarea oligarhică temelia unui model de guvernare. Diatribele lui Călin Popescu- Tăriceanu nu au nimic inocent. Ele sunt piese în acest domino al redefinirii identităţii politice româneşti şi central-europene.

Ofensiva rusă, continuă şi proteică, obligă fiecare naţiune la alegeri lipsite de echivoc. Alternativa la tiparul occidental, oricât de elegant ambalată de demagogii dreptei sau stângii radicale, nu înseamnă decât pauperitate şi lichidarea statului bazat pe domnia legii. Fidelitatea faţă de principiile care asigură trăinicia comunităţii euro- atlantice este opţiunea ce reconfirmă realitatea unui parcurs al libertăţii. Rusia lui Putin nu poate oferi nimic altceva decât propria ei variantă de despotism post-brejnevist. Luciditatea în apărarea valorilor occidentale este antidotul pe care îl putem utiliza acum, spre a rezista agresiunii din est.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Veche boală ! Grea boală ! (la greci).

  Să vedem ce se întîmpla în timpul Războiului din Crimeea (1854).

  „Pe de altă parte grecii, blocați în provincialisme ultra-balcanice, și-au dirijat ”virtuțile” haiduco-tîlhărești spre piraterie, subminînd aprovizionarea corpului expediționar anglo-francez din Crimeea. Și asta doar din iubire pentru co-religionarii ortodoxo-petersburghezi, care-i trădaseră deja în 1821 (memoria scurtă a poporaţiunilor, combinată cu eternele rînze popești anti-Roma). Ion Ghica, remarcabil politician român, exilat la Constatinopol după 1848, a ajuns ”Bei de Samos” (insulă în Marea Egee) tocmai pentru a pune frîu guerilei navale elene ce-și aflase cuibul în petecul respectiv de pămînt.
  [ Detaliu: Ghica, prieten intim cu Vasile Alecsandri, stăpînea limba engleză și urmărea cu mare atenție evenimentele din Regatul Unit. Ținînd cont de grecizatele noastre elite francofone, omul chiar era remarcabil.]”

  Este o auto-citare dintr-un studiu despre istoria recentă a României. Dacă nu ați auzit despre episodul respectiv reflectați la cele spuse de Constantin Stere în 1918:

  „Lipsa de maturitate politică și de seriozitate în viața de Stat la noi se dovedește și prin complecta ignoranță în ce privește pe toți vecinii noștri. Suntem înconjurați de Ruși, Ucrainieni, Polonezi, Nemți, Unguri, Sârbi, Bulgari. Cine dintre oamenii noștri de Stat, dintre politicianii și publiciștii noștri s’a interesat vr´odată de ce se petrece în sânul acestor popoare ? Cine din presa noastră avea colaboratori pentru a ne ține mereu în curent cu viața lor politică, socială, intelectuală ? Doar din când în când apărea câte un articol cu aceste subiecte… reprodus din presa franceză ! Am ignorat așa de mult viața vecinilor încât poate puțini au fost, de pildă, cari să fi prevăzut isbucnirea răsboiului balcanic, cât și rezultatele lui, precum și directiva necesară, fața de acest conflict, a diferitelor State.”

  Se pare că și noi suferim de boli ”seculare”.

  • Pai asa e daca ne oprim cu informatiile in 1918. De Iuliu Maniu ati auzit? Avea relatii cu omologii sai din tarile invecinate si chiar stia ce se intampla acolo. Si asta nu e valabil doar pt Maniu insusi, ci si pentru alti taranisti (nu neaparat lideri nationali, ci si fruntasi locali bine pregatiti). Mergeti la CNSAS si verificati ce discutau. La fel e cu Bratienii si chiar cu socialistii.
   Vaicareala si dispretul generalizat sunt mai simple, dar nu explica orice.

 2. Eu as zice ca e „in coada de peste”, inca. In mod sigur, Grecia va fi privita ca un exemplu si cred ca Europa este constienta de asta.

  Poate va fi un exemplu ca poti sa te indatorezi peste masura, iar cei mai harnici si mai eficienti decat tine te vor salva, mereu…
  Poate va fi un exemplu ca Europa e slaba, iar Rusia castiga teren…
  Poate va fi un exemplu ca munca si plata impozitelor ajuta la bunastare sustenabila…
  Poate va fi un exemplu ca e timpul ca populismul sa moara…

  Oricare ar fi situatia, in final, Grecia va fi un exemplu si toata lumea se uita atent la Grecia. Soarta Greciei va fi un indicator al directiei in care se indreapta UE.

  Cat despre Rusia, isi joaca si ea cartile asa cum poate. Atunci cand esti preocupat sa dezbini si sa darami, cred ca nu-ti raman resurse sa incerci a construi ceva. Ramane de vazut…
  Nici Romania nu este imuna la influenta Rusiei, asa ca si aici e un camp de batalie.
  UE da un examen. Vom vedea daca-l trece.
  Cu ani in urma, U.S.S.R. isi largea sfera de influenta in zona, propunand o ideologie si niste avantaje. Nu mi-e clar ce ideologie si ce avantaje propune Rusia de azi, statelor care ar accepta statutul de „sateliti”.

  • Rusia vinde o utopie –

   Ramane de vazut ce alegeri fac cetatenii – adicalea cumpara utopia statului asistential de astazi care duce la falimentul de maine, sau se apuca de munca si se tine de invatatura pentru a face cat poate de bine si cat se poate de repede ceea ce se pricepe.

   Fiecare natiune are liderii pe care ii merita.

 3. Yeah, right!
  Cu putina imaginatie cred ca putem „demonstra” si ca Rusia a PROVOCAT criza greaca.

  Uite ce zice un tip mai realist, Sorin Ionita, intr-un raspuns de la articolul sau despre Grecia: „Rusii nu prea au ce face iar influenta lor dincolo de fosta URSS este mult exagerata.”

 4. Cui Prodest ?

  Este foarte posibil să fim martori ai unei acțiuni de tip bully comisă cu intenția clară de a obține invalidarea victimei – Europa – și nu intimidarea ei.

  Agresorul profită de absența, indiferența sau lașitatea posibililor protectori și desfășoară o ofensivă pe cât de tenace pe atât de subversivă, folosind metodele clasice din The Art of War (Sun Tzu).

  În particular, întreb: Nu a simțit nimeni fiorul pericolului privind la Maidanul Ukrainean, un eveniment în care Statul părea incapabil să-și afirme Demnitatea ?
  Nu și-au dat seama analiștii politici europeni că orice zi în care Maidanul respira greu în fum și moarte însemna expunerea tot mai evidentă a vulnerabilității peninsulei Crimeea, poarta prin care Rusia poate pătrunde nestingherită în Occident ? Desigur că Rusia nu a ratat această oportunitate.

  Dacă este neglijată timp de decenii, orice construcție este victima sigură a Entropiei – această Nemesis a Sistemelor.
  Dar dacă tu, ca proprietar, acționezi în sensul creării condițiilor ca Entropia să devină încă și mai eficientă decât este dat de la Natură atunci îți meriți soarta: coșmelia ta va dispare fiind înlocuită de iurta barbară.

  În acest context, pare incredibil că mai este posibilă apariția, proliferarea și tolerarea în spatiul european a unor organizații care scurmă în subconștientul vulgului pentru a găsi ”trufe” cu care să drogheze victimele neștiutoare, ignorante ale speciei Homo Sapiens astfel încât să le mânuiască cinic împotriva propriilor lor interese.

  Flăcări Roșii apar ici și colo, apparent fără nicio logică. În timp ce omul cu vătraiul se ocupă de vânarea muștelor, clustere de instabilitate se dezvoltă insidios, o scânteie ici aprinde un fir din draperie, una colo se strecoară în căldarea cu cărbuni, o balustradă crapă sub presiunea insesizabilă dar constantă a unui invizibil pumn oțelit.

  Winter is coming…

  Intelectualii Europei Occidentale de astăzi au pierdut (dacă au avut-o vreodată) capacitatea de a proiecta asupra construcției Civilizației Occidentale modele de stress și de a obține concluzii utile unui Plan de Mentenanță, Întărire și Modernizare a Societății Umane în era globalizării.

  Seduși de farmecele unei Fata Morgana a vanității academice ei își întorc spatele unii altora, trag bariere în fața posibilelor cooperări inter-disciplinare, ridică ziduri (și la propriu și la figurat) în calea expansiunii principiilor care au făcut posibilă Renașterea.

  În ce măsură mai pot demnitarii statelor europene să impună paradigma democrației atâta vreme cât însăși leagănul ei, Grecia, pare a se lepăda de ea, sedusă de zâmbetul seducător al unui aventurier ? Dar oare chiar este aventurier sau este, pur și simplu, un mercenar ? O mai fi având frați și surori ?

  Oare cine și cît de tare trebuie să strige: ”-Hannibal ante portas !”

 5. Calin Popescu Tariceanu, manechinul ratat devenit om politic exclusiv datorita tatlui sau vitreg Dan Amedeo Lazarescu , nu face decit sa duca mai departe pozitia de agent al intereselor rusesti a lui Patriciu.

 6. Cazul Grecia poate sa insemne si moartea, mai rapida sau mai lenta, ideii de stat asistential.

  Modelul de stat asistential pare clar incurajat si propagat/ promovat de Rusia.

  Dar pana la urma decizia finala apartine cetatenilor…

  Asa ca cetatenii din Grecia au ales si probabil ca nu le este rusine de alegerea facuta, cum nici moldovenilor sau ucranienilor nu au prea mult a se rusina de alegerile lor…Si daca ma uit in gradina Romanicai, oare ce vad?

  Democratia inseamna si responsabilitate si responsabilizarea in fata alegerilor facute.

  Din punct de vedere geopolitic inca nu as putea aprecia cine este castigatorul, dar imi pare sigur ca grecii au pierdut timp, bani si oportunitati. Nu cred ca mai sunt in control asupra propriilor pozitii, desi ei cred ca sunt mari si tari…

  Mi-ar parea bine daca romanii ar intelege mai multe din lectia Greciei, dar imi pare ca fiecare stat care banguie intre socialism/comunism si capitalism va trece printr-o criza similara cu cea a Greciei pentru a invata o lectie. Daca nu o invata suficient de bine o sa tot repete greselile.

 7. Imi vine greu sa cred ca Putin va putea explica rusilor cum da el 10 Mld de $ grecilor ca sa plateasca 14 pensii in timp ce acasa oamenii indura reduceri de salarii (recte Gazprom & bugetari). Poate le da eventual niste ruble sa aiba cu ce face focul.

 8. Rusia are politica imperiala ?

  Cine a bombardat si jefuit zeci de tari dupa WW2 ?
  Cine are 160 de baze in toata lumea ?
  Cine a fost in razboi 93% din cati ani a existat ?
  Cine a sponsorizat tot terorismul de pe Pamant ?
  Cine a provocat lovitura de stat din Ucraina ?
  Raspuns: SUA.

 9. Nu cred ca exista castigator sau perdant, cel putin deocamdata, din competitia pentru exensia de bloc economic European si Euroasiatic – rusesc.
  Europa pierde din viteza economica datorita Greciei si odata cu aceasta, din ,,magnetismul” pe care-l insufla tarilor sarace, atrase de miracolul European, care nu mai exista.
  Rusia nu cistiga din asta o ,,crestere de viteza” in constructia CSI si pietei economice euroasiatice, deoarece nu are instrumentele necesare si nici macar ,,reclama” economica a Europei, in atragerea asociatilor doriti.
  Cauza este aceeasi pentru ambele parti, lipsa unui ,,proiect de dezvoltare economica si industriala rapida” care sa conduca la ajungerea din urma a tarilor bogate, de catre tarile sarace partenere.
  Rusia este lipsita de un proiect de industrializare rapida, care sa faca din ea ,,motorul economic” al zonei euroasitice.Asa ca nu poate sa aduca zona euroasiatica la o dezvoltare industriala rapida, iar resursele rezultate din vinzarea produselor petroliere si gazelor, sint insuficiente pentru a tine ,,in spate”, tarile inapoiate partenere (sau doritoare) in CSI.

 10. Tariceanu a fost si e vandut rusilor de mult timp, inca de cand cerea retragerea trupelor romanesti din Irak, ca sa le faca pe plac mujicilor. Un rebut.

 11. Sa ne lase mai bine ue si america ! Sa se nationalizeze toate resursele si institutiile de stat sa repornim fabricile !!!! Nu mai demoniza atata rusia ca se opune nenorocitilor care de 20 ani ne obliga sa mancam rosii cu gust de castraveti si ne impun preturi sau pe cine sa avem presedinte !!! Afara cu strainii din tara ! Traiasca dacia mare !!!!!

  • Afară cu rusnacii, rusofilii și Coloana a 5-a putinistă din țară! Adică și cu tine, troll rusofil!
   Pentru cultura ta generală, aia care este la nivel de almanahe goagălistice, mamașa ta rosiia nu are nevoie să fie demonetizată – e demonică dintotdeauna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro