sâmbătă, aprilie 10, 2021

Putregaiul din PSD și inocența mimată a Gabrielei Firea

Încep acest comentariu de sfârșit de săptămână prin a repeta ceea ce am mai spus de câteva ori de când a devenit public conflictul pe viață și pe moarte ce o opune pe d-na Gabriela Vrânceanu Firea domnului Liviu Nicolae Dragnea. Și anume că nu cred deloc în inocența și bunele intenții ale primarului general al Capitalei.
Mă îndoiesc profund de faptul că d-na Firea ar fi cu adevărat preocupată de binele partidului, cu atât mai puțin de acela al românilor, nu am nici cel mai mic dubiu că de sâmbătă, 1 septembrie încoace nu asistăm decât la o aprigă și înverșunată reglare de conturi. Sunt ferm convins că o eventuală victorie a Gabrielei Firea nu va aduce cu sine nimic bun pentru PSD. Nici europenizarea partidului, nici debarasarea de esența lui profund comunistoidă. Unei clientele politice pervertite până în măduva oaselor d-na Firea îi va substitui, în caz de victorie, o alta. De exact aceeași non-valoare nu doar intelectuală, ci și morală.
Sigur, pentru moment, d-na Gabriela Firea înregistrează victorie după victorie. În primul rând, la capitolul imagine. Experiența ei de om de televiziune își spune cuvântul. Gabriela Firea are grijă să producă zilnic câte o dezvăluire. Are grijă ca cea de a doua zi să fie mai teribilă decât aceea din ziua precedentă. D-na Firea mimează într-un fel echidistanța și își îngăduie luxul de a mai spune din când în când câte ceva rău și despre președintele Iohannis, făcând pe principiala. Neuitând să precizez îndată că nu dorește în ruptul capului să candideze în anul 2019 la președinție.
Însă lupta ei cu Instituția Prezidențială nu este la fel de înverșunată ca aceea în care s-a angajat și pare că se afundă tot mai adânc dl. Liviu Nicolae Dragnea. Care fiind în mod evident depășit de situație i-a chemat în ajutor pe cine? Pe total decredibilizații Viorica Vasilica Dăncilă, Tudorel Toader si Eugen Orlando Teodorovici. Pe Darius Vâlcov, Lia Olguța Vasilescu și pe Liviu Pop care fac declarații iresponsabile.
Pe lângă sus-menționatele victorii de imagine, Gabriela Vrânceanu Firea începe să aibă și câțiva aliați în teritoriu. Până în clipa în care aștern eu pe ecranul computerului aceste gânduri două organizații județene – cea din Ilfov, și cea din Brăila- au dat publicității comunicate prin care se disociază de felul autoritarist în care conduce partidul dl. Liviu Dragnea. S-au mai înregistrat revolte semnificative și în rândul parlamentarilor PSD de Botoșani.
Nu este deloc exclus ca în viitoarele zile disidența din partid să se amplifice. Un prilej de nemulțumire va fi reprezentat mai mult ca sigur și de ceea ce este de așteptat să se întâmple cu ocazia viitorului Comitet Executiv Național al PSD, programat pentru sfârșitul lunii. Ședința în care urmează să fie prezentată evaluarea miniștrilor din guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă va fi indubitabil una cu istoric. Baronii din județe ai partidului vor da o luptă pe viață și pe moarte spre a-și salva de la mazilire favoriții, dar și de a-și impune în locul excelențelor care urmează a fi trimise acasă oamenii dispuși să le facă jocurile. Dl. Liviu Dragnea va fi asaltat de cereri și îi va fi mai greu ca niciodată să împace și capra, și varza.
D-na Gabriela Firea știe multe dintre secretele d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Până mai deunăzi cei doi se aveau ca frații. Au fost fără doar și poate tovarăși de ceea d-na Firea a numit ea însăși, cu gurița proprie, „șobolăneli”. Chiar dacă acum primarul general încearcă să se prezinte drept un fel de alter-ego al Albei ca Zăpada. Oricât de mult ar dori d-na Gabriela Firea să se înfățișeze pe sine drept victimă a interceptărilor și supravegherilor ilegale ordonate împotriva ei de dl. Liviu Dragnea, sunt gata să pariez că are cunoștință despre existența altor victime împotriva cărora a acceptat, fie și numai tacit, să se ia măsuri asemănătoare.
În nici un caz, doamna Firea nu a aflat doar din ianuarie încoace, de când a intrat tot mai accentuat în dizgrația d-lui Dragnea, cât de mare e putregaiul din PSD. Acestui putregai doamna Firea i-a fost până mai deunăzi complice. Iar de toate aceste vini nu o poate absolvi nimeni.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Dragnea a aplicat în 10 august linia dură a tunului de apă şi a gazelor, prevestită de ministrul pensiilor, arătând electoratului Cine e Jupânul, cam cum a câştigat Iliescu în 1992 tocmai pentru că … a făcut ordine minerească în 1990. Urmarea e că după o lună, stăpânul României nici nu simte nevoia să se ocupe de Firea, fiindcă lucrează involuntar pentru el, atacând-o feroce, parcă nu ştia lumea intelectuală ce poamă este, mai toată presa. Or, tovarăşul Lenin spunea că te aliezi cu ăla micu împotriva celui tare şi periculos, nu invers!
  La o lună de la Jandarmiadă, opoziţia şi mişcarea civică n-au fost în stare să scoată un vast document de înfierare a reprimării Diasporei, aşteptând să se pronunţe mai întâi justiţia,
  anticiparea PSD-ALDE fiind oricum că tineretul mai degrabă va protesta emigrând decât lăsându-se iarăşi pradă jandarmilor în folosul unor ezitanţi politic.
  Interesant atunci, sub noul regim, cum se mai poate reacţiona dacă se falsifică alegerile ce vin, iar justiţia ajunge până atunci cu totul sub papuc.

  • Vorba unui clasic inca in picioare, nu putem pune mana pe arme, dar exista din voia Domnului un dark web pe care unii pot fi platiti sa puna mana pe arme.
   Am auzit ca unii fac deja donatii.

 2. Cum isi regleaza conturille cei din PSD, este problema dansilor.Ceea ce este grav este lipsa
  alternativei.Societatea civila este in alerta dar nu s-au conturat situatiii practice.Sa speram ca timpul ne va ajuta sa gasim rezolvarea acestei probleme generata de o clasa politica incapabila sa-sindeplineasca misiunea.Faptul ca mediocritatea si submediocritatea ne decid destinele -cu precadere in ultimii doi ani- este o realitate de care suntem constienti o sesizam zi de zi, dar se apropie termenul cand trebuie sa ne decidem soarta prin actiune si vot. PSDragnea ne-a acaparat
  inutil timpul, iar presedintele Johannis a compromis totul prin acceptarea ,ca prim-ministru, a unei
  marionete care a dezechilibrat si compromis actul de guvernare.l. Aici este punctul minimum-minimorum de unde totul trebuie schimbat si reconstruit…

 3. Domnul LND este precum un CEO de mare corporație (rusească mai degraba) , pus acolo ca sa-i satisfacă pe acționarii companiei. Pentru asta sunt dispusi sa-l sprijine in „luptele” sale cu justitia, sa ruineze statul de drept, sa-l ajute sa controleze si sa puna pe butuci toate institutiile statului roman, doar-doar ii va ajuta pe „actionari” sa fure mai bine si mai mult. Numai ca domnul LND incepe sa dea rateuri iar actionarii se gandesc sa-l inlocuiasca cu cineva care -i va ajuta sa se îmbogățească mai repede si mai bine. Pana si aici este nevoie de oameni competenti totusi. Probabil ca „acționarii” statului roman au gasit in doamnea Firea un înlocuitor care insa va fi mai subtil si mai eficient decat LND. Cam asta este situatia iar acest articol prezinta adevarul adevarat. ” Lăsați orice speranta voi ce visati la schimbarea PSD-ului”.

  • Anii trec, circul continua, amfitrionii latrinismului pastoresc linistiti.
   Am spus undeva ca vor iesi oameni de bine, papusarii flaushatului, sa-l acuze de rele.
   Acestia vor fi mai diabolici decat el.
   Asta este o mare piesa, si nu se sfarseste bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.