vineri, iunie 14, 2024

Putregaiul din PSD și inocența mimată a Gabrielei Firea

Încep acest comentariu de sfârșit de săptămână prin a repeta ceea ce am mai spus de câteva ori de când a devenit public conflictul pe viață și pe moarte ce o opune pe d-na Gabriela Vrânceanu Firea domnului Liviu Nicolae Dragnea. Și anume că nu cred deloc în inocența și bunele intenții ale primarului general al Capitalei.
Mă îndoiesc profund de faptul că d-na Firea ar fi cu adevărat preocupată de binele partidului, cu atât mai puțin de acela al românilor, nu am nici cel mai mic dubiu că de sâmbătă, 1 septembrie încoace nu asistăm decât la o aprigă și înverșunată reglare de conturi. Sunt ferm convins că o eventuală victorie a Gabrielei Firea nu va aduce cu sine nimic bun pentru PSD. Nici europenizarea partidului, nici debarasarea de esența lui profund comunistoidă. Unei clientele politice pervertite până în măduva oaselor d-na Firea îi va substitui, în caz de victorie, o alta. De exact aceeași non-valoare nu doar intelectuală, ci și morală.
Sigur, pentru moment, d-na Gabriela Firea înregistrează victorie după victorie. În primul rând, la capitolul imagine. Experiența ei de om de televiziune își spune cuvântul. Gabriela Firea are grijă să producă zilnic câte o dezvăluire. Are grijă ca cea de a doua zi să fie mai teribilă decât aceea din ziua precedentă. D-na Firea mimează într-un fel echidistanța și își îngăduie luxul de a mai spune din când în când câte ceva rău și despre președintele Iohannis, făcând pe principiala. Neuitând să precizez îndată că nu dorește în ruptul capului să candideze în anul 2019 la președinție.
Însă lupta ei cu Instituția Prezidențială nu este la fel de înverșunată ca aceea în care s-a angajat și pare că se afundă tot mai adânc dl. Liviu Nicolae Dragnea. Care fiind în mod evident depășit de situație i-a chemat în ajutor pe cine? Pe total decredibilizații Viorica Vasilica Dăncilă, Tudorel Toader si Eugen Orlando Teodorovici. Pe Darius Vâlcov, Lia Olguța Vasilescu și pe Liviu Pop care fac declarații iresponsabile.
Pe lângă sus-menționatele victorii de imagine, Gabriela Vrânceanu Firea începe să aibă și câțiva aliați în teritoriu. Până în clipa în care aștern eu pe ecranul computerului aceste gânduri două organizații județene – cea din Ilfov, și cea din Brăila- au dat publicității comunicate prin care se disociază de felul autoritarist în care conduce partidul dl. Liviu Dragnea. S-au mai înregistrat revolte semnificative și în rândul parlamentarilor PSD de Botoșani.
Nu este deloc exclus ca în viitoarele zile disidența din partid să se amplifice. Un prilej de nemulțumire va fi reprezentat mai mult ca sigur și de ceea ce este de așteptat să se întâmple cu ocazia viitorului Comitet Executiv Național al PSD, programat pentru sfârșitul lunii. Ședința în care urmează să fie prezentată evaluarea miniștrilor din guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă va fi indubitabil una cu istoric. Baronii din județe ai partidului vor da o luptă pe viață și pe moarte spre a-și salva de la mazilire favoriții, dar și de a-și impune în locul excelențelor care urmează a fi trimise acasă oamenii dispuși să le facă jocurile. Dl. Liviu Dragnea va fi asaltat de cereri și îi va fi mai greu ca niciodată să împace și capra, și varza.
D-na Gabriela Firea știe multe dintre secretele d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Până mai deunăzi cei doi se aveau ca frații. Au fost fără doar și poate tovarăși de ceea d-na Firea a numit ea însăși, cu gurița proprie, „șobolăneli”. Chiar dacă acum primarul general încearcă să se prezinte drept un fel de alter-ego al Albei ca Zăpada. Oricât de mult ar dori d-na Gabriela Firea să se înfățișeze pe sine drept victimă a interceptărilor și supravegherilor ilegale ordonate împotriva ei de dl. Liviu Dragnea, sunt gata să pariez că are cunoștință despre existența altor victime împotriva cărora a acceptat, fie și numai tacit, să se ia măsuri asemănătoare.
În nici un caz, doamna Firea nu a aflat doar din ianuarie încoace, de când a intrat tot mai accentuat în dizgrația d-lui Dragnea, cât de mare e putregaiul din PSD. Acestui putregai doamna Firea i-a fost până mai deunăzi complice. Iar de toate aceste vini nu o poate absolvi nimeni.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Dragnea a aplicat în 10 august linia dură a tunului de apă şi a gazelor, prevestită de ministrul pensiilor, arătând electoratului Cine e Jupânul, cam cum a câştigat Iliescu în 1992 tocmai pentru că … a făcut ordine minerească în 1990. Urmarea e că după o lună, stăpânul României nici nu simte nevoia să se ocupe de Firea, fiindcă lucrează involuntar pentru el, atacând-o feroce, parcă nu ştia lumea intelectuală ce poamă este, mai toată presa. Or, tovarăşul Lenin spunea că te aliezi cu ăla micu împotriva celui tare şi periculos, nu invers!
  La o lună de la Jandarmiadă, opoziţia şi mişcarea civică n-au fost în stare să scoată un vast document de înfierare a reprimării Diasporei, aşteptând să se pronunţe mai întâi justiţia,
  anticiparea PSD-ALDE fiind oricum că tineretul mai degrabă va protesta emigrând decât lăsându-se iarăşi pradă jandarmilor în folosul unor ezitanţi politic.
  Interesant atunci, sub noul regim, cum se mai poate reacţiona dacă se falsifică alegerile ce vin, iar justiţia ajunge până atunci cu totul sub papuc.

  • Vorba unui clasic inca in picioare, nu putem pune mana pe arme, dar exista din voia Domnului un dark web pe care unii pot fi platiti sa puna mana pe arme.
   Am auzit ca unii fac deja donatii.

 2. Cum isi regleaza conturille cei din PSD, este problema dansilor.Ceea ce este grav este lipsa
  alternativei.Societatea civila este in alerta dar nu s-au conturat situatiii practice.Sa speram ca timpul ne va ajuta sa gasim rezolvarea acestei probleme generata de o clasa politica incapabila sa-sindeplineasca misiunea.Faptul ca mediocritatea si submediocritatea ne decid destinele -cu precadere in ultimii doi ani- este o realitate de care suntem constienti o sesizam zi de zi, dar se apropie termenul cand trebuie sa ne decidem soarta prin actiune si vot. PSDragnea ne-a acaparat
  inutil timpul, iar presedintele Johannis a compromis totul prin acceptarea ,ca prim-ministru, a unei
  marionete care a dezechilibrat si compromis actul de guvernare.l. Aici este punctul minimum-minimorum de unde totul trebuie schimbat si reconstruit…

 3. Domnul LND este precum un CEO de mare corporație (rusească mai degraba) , pus acolo ca sa-i satisfacă pe acționarii companiei. Pentru asta sunt dispusi sa-l sprijine in „luptele” sale cu justitia, sa ruineze statul de drept, sa-l ajute sa controleze si sa puna pe butuci toate institutiile statului roman, doar-doar ii va ajuta pe „actionari” sa fure mai bine si mai mult. Numai ca domnul LND incepe sa dea rateuri iar actionarii se gandesc sa-l inlocuiasca cu cineva care -i va ajuta sa se îmbogățească mai repede si mai bine. Pana si aici este nevoie de oameni competenti totusi. Probabil ca „acționarii” statului roman au gasit in doamnea Firea un înlocuitor care insa va fi mai subtil si mai eficient decat LND. Cam asta este situatia iar acest articol prezinta adevarul adevarat. ” Lăsați orice speranta voi ce visati la schimbarea PSD-ului”.

  • Anii trec, circul continua, amfitrionii latrinismului pastoresc linistiti.
   Am spus undeva ca vor iesi oameni de bine, papusarii flaushatului, sa-l acuze de rele.
   Acestia vor fi mai diabolici decat el.
   Asta este o mare piesa, si nu se sfarseste bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro