marți, decembrie 5, 2023

Qui vivra verra: Calmul lui Ponta, complexele lui Crin

Nu stim cum va evolua ceea ce, deocamdata, apare ca un sughit in relatiile dintre corifeii USL. Acolo unde Victor Ponta vedea, in ianuarie anul acesta, profesionalism, deci in aprecierea performantei lui Mihai Razvan Ungureanu ca director al SIE, liderul PNL vede jocuri ale serviciilor secrete, aceste instrumente malefice ale “dictaturii lui Basescu”. Uneori, sughiturile pot prevesti momente inca mai sincopate. Alteori, trec repede si nimeni nu le mai tine minte. Cat priveste aiurelile privind dictatura, nu mai are rost sa insist.

Cateva observatii legate de evolutiile din ultimele doua zile. Desemnarea d-lui Ungureanu s-a dovedit o miscare-surpriza care a dejucat variile scenarii mai mult sau mai putin cataclismice. Nu trebuie sa fii un intelectual de calibrul d-lui Andrei Plesu pentru a sesiza ca avem de-a face cu o personalitate politica reala,cu o pondere castigata prin competenta, munca si randament. Dar ar fi firesc ca atatia din cei care isi dau cu presupusul in aceste zile sa faca totusi credit recomandarilor unor Andrei Plesu si Neagu Djuvara.

Guvernul pe care inteleg ca-l propune Mihai Razvan Ungureanu este format din tineri, unii cu studii in Vest. Este evident un pas inainte in raport nu doar cu guvernul precedent (ma refer la intinerire si pregatire profesionala), dar si alte guverne anterioare. Tineretea, in acest caz, inseamna deopotriva expunerea la circuitul informational contemporan, experienta formata in regimul pietei libere, cunoasterea limbilor straine si absenta unui trecut nomenklaturist. Luate laolalta, sunt lucruri care conteaza in cel mai inalt grad. In egala masura, este de asteptat ca noul guvern sa continue politica reformelor economice si legislative initiate si urmarite de guvernul Boc.

Domnii Ungureanu si Antonescu sunt amandoi istorici. Despre primul, nu mai este nevoie sa spun nimic: autor de studii respectate in comunitatea epistemica internationala, bursier la institute de studii avansate, pe scurt un adevarat carturar. Al doilea, esuat in doctorantura, desi favorit, dupa spusele ei, al doamnei profesoare Zoe Petre, inexistent ca scholar, se caracterizeaza, cum avut prilejul sa scriu, prin vacuitate (goliciune a spiritului, vid de idei) si fatuitate (aroganta comportamentala, agresivitate retorica). Primul se exprima logic, al doilea are pusee borderline. Sincer, cred ca de-aici provine, in mare masura, si natura consternanta, pentru cine n-a urmarit precedentele diatribe antonesciene, a reactiei sale neurastenice la desemnarea d-lui Ungureanu pentru pozitia de premier. Aici nu e doar un complex de inferioritate, ci un Mont Blanc de complexe.

In vremea aceasta, Victor Ponta urmareste atent jocurile, isi construieste o imagine de lider politic relativ temperat, se “de-guevarizeaza”. Il lasa pe Crin sa pozeze in marele iacobin. Nu are motive de a-l detesta ori de a-l invidia pe Mihai Razvan Ungureanu. Este tanar, are timp sa mai astepte. Ii place puterea, si-o doreste, dar nu exhiba aceeasi pofta maladiva precum colegul sau penelist.

Nu se grabeste spre abis doar pentru a-i face placere navalnicului Crin. A invatat sa se controleze, nu mai acuza pe toata lumea de “bolsevism si nazism”. Nu stiu cat va dura aceasta aparenta “inteleptire”, nu stiu daca este doar o masca. S-ar putea sa fie, dar uneori mastile conditioneaza reactii, comportamente si atitudini.

Este de-a dreptul comic, spre a nu zice grotesc, faptul ca oameni care n-au facut nimic pentru a sustine Legea Lustratiei, o lege tergiversata sistematic de dl Bogdan Olteanu pe vremea cand conducea Camera Deputatilor, mai exact o persoana, dl Cristian Parvulescu, care lucreaza intr-o institutie in care troneaza pe posturi de conducere foste cadre platite de la „Era Socialista” si de la UASCR (e.g. dl Paul Dobrescu, rector al SNSPA, fost ani de zile sef de sectie, daca nu ma insel, la „revista teoretica si politica a CC al PCR”, mic detaliu omis de pe CV-ul oferit Scolii Doctorale), declara in „Adevarul” ca Mihai Razvan Ungureanu nu detine „calitatea morala” pentru functia de premier. „Au de patrie, virtute, nu vorbeste liberalul?”

PS Excelent articolul lui Mircea Mihaies de pe platforma „Hyde Park”:

http://hydepark.ro/articol/articol/antonescu-si-securistii-sub-acoperire-din-presa-539.html

Despre dl Paul Dobrescu si lupta sa impotriva „tehnocratiei” am scris inca din anii 80, intr-un articol transmis la „Europa Libera”, intitulat „Dialoguri ratate, confruntari iluzorii”, inclus in volumul „Scopul si mijloacele. Eseuri despre ideologie, tiranie si mit”, Curtea Veche, 2004, pp. 72-77

http://www.curteaveche.ro/Scopul_si_mijloacele_Eseuri_despre_ideologie_tiranie_si_mit-3-207

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Dle Tismăneanu,
  E un experiment controversat, trebuie să o recunoaştem, într-o societate încă bântuită de fantoma fostei Securităţi. S-a instalat pe acest fond o cultură a suspiciunii, a neîncrederii. Poate că, suntem undeva în mică sau mai mare măsură responsabili, de la calitatea de receptor necritic al informaţiilor primite sau emitor neavizat uneori al altora.
  Referinţele oferite de dl Neagu Djuvara şi dl Andrei Pleşu, acum şi de către Dvs, constituie garanţii grele ale calităţii persoanei MRU.

  • Cand aud ca unii ii critica pe Ponta si Antonescu doar pentru ca, prin comparatie, Boc si Basescu sa para mai dalbi, mi se pare ca in Romania este o ignoranta si o manipulare crasa, determinata de unii jurnalisti, majoritatea aserviti puterii.

   Se poate spune si asa, nu dane? La fel de subiectiv, la fel de neargumentat, la fel de vehement.
   Insa sa-i compari pe Ponta si Antonescu cu Boc si Basescu nu se poate. Pur si simplu pentru ca doar ultimii au detinut cele mai inalte posturi ale administratiei de stat. Nu spun asta pentru a sugera necesitatea uneo schimbari la fvarf – nu sunt idiot sa ma scumpesc la tarate si sa dau faina ieftin, ci pentru a stabili cadrul in care putem sa-i comparam pe unii cu altii. Ii putem compara pe uselisti cu acei Boc si Basescu de pe vremea cand acestia erau de facto in opozitie: acelasi discurs, incarcat de promisiuni, aceleasi solicitari de „intoarcere la popor”, aceleasi fraze sforaitoare, aceeasi vehementa. Ce-i diferentiaza pe unii de altii sub acest aspect? Nimic!
   Doar armata de intelectuali ce mai sustin caruta puterii ar putea face diferenta. Insa eu n-as fi nici in cazul lor atat de sigur. Satui de asteptare, majoritatea dintre ei au descoperit sansa PDL, care parea intre 2005-2008 ceva mai agreabila, mai digerabila. Cu toate deziluziile suferite, nu mai au unde sa plece – NR inca nu e ce se asteapta dintr-acolo! Insa chiar si armata asta se topeste ca zapada in luna aprilie: dupa ce Antonescu a luat 33% dintre voturile alegatorilor cu pregatire peste medie, tot mai multi se retrag in expectativa.
   Personal, nu cred ca Antonescu va strange mai mult decat a facut-o la primul scrutin din 2009. Daca alianta rezista pana la proximele alegeri, Ponta il va lasa probabil sa-si rupa gatul, pentru a candida el la urmatoarele: el are ceva mai mult timp – inclusiv pentru a-si ameliora imaginea.

   • Pana la demisia guvernului Boc am trait cu convingerea cu Romania este pe drumul cel bun. Pentru prima data in ultimii 20 de ani. Acum sunt singur ca Romania nu va mai face reforme. Presa internationala a spus si ea: demisia lui Boc este victoria vechilor comunisti fapt care pune Romania in pericol. Nimic altceva de adaugat! Decat poate, nu regret ca am parasit aceasta tara.

 2. Cand aud pe unii ca-l critica pe Base sau Boc dar nu spun nimic de Antonescu sau Ponta care in opinia mea sunt incomparabil mai rai pentru Romania, mi se pare ca in Romania este o ignoranta si manipulare crasa promovata de televiziunile unor afaceristi, majoritatea dubiosi.

  Antonescu este un dezastru si Terminatorul PNL-ului. Ponta, a invatat sa taca mai mult dar nu cred ca s-a schimbat, ci si-a schimbat tehnicile teatrale iar dovada stau oamenii din conducerea PSD pe care-i conduce si pe care daca incepi sa-i enumeri te iau frisoane.

 3. Acum, cadrele PDL disponibilizate trebuie sa treaca la propaganda continua, practicata de mult de adversar, somând USL sa precizeze lista intelectualilor pe care se va baza, si mai ales sa-si detalieze strategia anticriza.

  • Si va asteptati la altceva ? din nefericire avem mereu acelasi „capitalism de cumetrie”.Este datoria cetateanului (o, cat de urat suna !) de a pune presiune pe clasa politica , de a-si trage la raspundere alesii .Cata vreme ne vom multumi sa scriem pe forumuri, in spatele unei ecran , nimic nu se va schimba.

 4. Nu sint inca 48 de ore de la desemnarea premierului. Componenta guvernului nu a fost nici macar anuntata.
  Insa la FelixTV isteria a capatat cote inimaginabile. Sustinatorii acerbi ai lui Antonescu, demoleaza ceva ce inca nici nu exista si nu a produs nimic oficial, bun sau rau. Deci panica e foarte mare ca cineva poate sa ia fata Istericului narcisist Antonescu, iar degringolada arhitectilor USL se poate ghici cu usurinta in spatele latrailor din haznaua lui Felix. Sa nu uitam si noile reactii si lozinci ale ratacitilor din Piata Universitatii, adaptate la evenimentele in desfasurare.

 5. anteneski e plecat pe panta.
  pontanacul, carlan, carlan, dar nu brontozaur.
  adica, s’a cam prins cum devine cu coalitia asta.
  socoteala armetica a fost simpla la inceput: 33 dela noi si 18 de la ei, egal 51, adica mai mult decat 50%+1.
  era un scor minimal, cu sansa maxima de crestere sau, macar conservare.

  dar, necazul este ca au inceput prea devreme si, in loc sa se dezvolte, alianta se erodeaza.
  iar anteneski baga mare, este la volanul bobului alunecat la vale, care mai ia si viteza.
  la liberali, procentul scade serios, din ce in ce mai multi liberali, din largime, isi dau seama de inceputul de paranoia al lui anteneski, care e din ce in ce mai disperat.

  nici la pesedisti nu se vede o urcare in sondaje, multi dintre pensionarii traditionali sustinatori, nu mai cred in ei. mai ales ca, chiar veniti la putere, nu vor putea face mare lucru. pontanacul a zis ca deabia in a doua revenire la guvernare, va curge laptele si mierea. deci, primii patru ani (hahaha!) vor trebui sa repare stricaciunea lui base !
  adica vor fi ocupati cu suspendarea si alegeri pentru prezidentura.
  d’abia dupa aia… deci pensionarii, care mai scapa, sa’i mai aleaga odata caci, in mod sigur va ploua cu bunastare, vor pune covrigi in coada maidanezilor.

  cu asa o perspectiva, normal ca treaba merge in jos.
  aliatii sindicali sunt loviti de diktatura(!), profesorii s’au cam lamurit, functionarii vor vota pdl ca sa ramana pe joburi…

  daca, dupa bombonel, il mai ascund si pe mitrea si dragnea, se scorojeste rau imaginea.
  mos kaghebici a dat si el in mintea copiilor, iese si spune prostii…

  ponta are ghiulele grele de picioare.

  sustinerea lui ghita si a lui felix, cu toata armata de latrai, nu mai face fata.

  din partea ailalta, dd ia din audienta dela latrine si alte vuvuzele.
  dd e mai bandit ca felix, da posibilitatea oricui sa se auda live pe sticla, de toate babele si toti pensionarii, transfugi dela psd.

  bietul ponta ! :)

 6. Poate ca sunt tineri noii ministrii, dar par a fi fabricati si cu diplome obtinute (ca sa nu zic cumparate) de la niste scoli absolut nastrusnice din vest sau de prin tara. Am vazut ca nici macar profesorii de sport nu mai au o tagma respectata, ce sa mai zic de masterele pe banda la romano-americano-spiru haret, mastere de hartie asa cum par a fi si beizadelele din fata.
  Imi pare ca se face un schimb de generatii intre parinti si copii, iar ca sa-i credibilizeze pe cei din urma s-a incercat cumva sa le dea un staif, insa lucrul asta nu a reusit decat la institutii de mana a doua sau chiar a treia, chiar din US sau UK. Dar lucrul asta nu trebuie sa mire pentru ca si copiii au educatia parintilor lor, adica a obtinerii cat mai facile si de suprafata a valorii, de acaparare cu orice pret a puterii si in definitiv de parvenire. Cu alte cuvinte au schimbat niste dinozauri cu odrslele lor, intr-un cuvant cu niste paiate.
  S-auzim si de bine, probabil ca in zece ani demografia va mai pierde inca 10 milioane de spectatori.

 7. acum se stie ca unii dintre tinerii candidati la noul guvern sunt odrasle de fosti. Sunt ultimul care sa scuze cele 2 teribile institutii secu si pcr ale fostului sistem, dar ceea ce conteaza este ca acestia sa impinga lucrurile inainte si sa se lepede de trecut asa cum ati facut si dv. d-le Tismaneanu. Nu o fac, atunci se respecta proverbul ce naste din pisica soareci mananca! Eu sunt optimist pt. ca in spatele noii echipe stau forte care nu sunt dispuse in a colabora cu lumea moguliana. Cat priveste d-l ponta, d-le Tismaneanu, CV acestuia nu-l recomanda de loc.. Probabil calmul sau se explica prin aceea ca la primit ordine de la tov. ilici sa aplice principii leniniste ” 2 pasi inapoi, unul inainte” si”tovaras vremelnic” (citat lenin, dvs. stiti mai bine)

  • @sean connery:
   „ceea ce conteaza este ca acestia sa impinga lucrurile inainte si sa se lepede de trecut asa cum ati facut si dv. d-le Tismaneanu.”

   … pai sa se lepede de trei ori de trecut mai inainte de a canta cocosul. Asa cum a procedat tovarasu’ Iuda si tot asa cum – chiar dvs. spuneti – au procedat si altii, mai putin biblici.
   In privinta „impingerii lucrurilor” nu este nicio indoiala ca acest minunat buchet de tineri, in frunte cu tanarul Ungureanu, au mult mai multa putere si sustinere politica decat creaturile portocalii ce au ocupat fotoliile ministeriale in fostul „Guvern Boc”. Pe de alta parte, este adevarat ca nici madam’ Boagiu, nici usurica Udrea-Cocos, nici „gramaticul” Igas-Falca s.a.m.d. nu s-au mai ostenit sa isi ia obiectele personale din birou. Ce rost ar avea, oamenii lor sunt acolo. Si pe deasupra tuturor pluteste duhul sfant de la Cotroceni, intrupat mioritic intr-un baci ungurean…
   Asa ca tara e pe maini bune.

 8. Un mic bemol totusi: pe d-l Ungureanu l-a „prins” revolutia din1989 membru supleant in Cc al
  UTC, o funtie foarte mare pentru un tanar de 20-21 de ani. Asta inseamna ca, cel putin pe
  vremea aceea, avea in vedere o „cariera” in nomenclatura comunista, si asta in perioada cea
  mai sumbra a epocii Ceausescu, in care dupa parerea mea un om normal constituit s-ar fi ferit
  de functii ca de dracul…

  • Multumesc pentru mesaj. Am mai scris pe acest subiect, revin aici. Includerea cuiva in CC al UTC era decisa la „centru”, pe baza a numeroase criterii cadriste, la fel si in „organul superior, Biroul CC al UTC (din care a facut parte, la un moment dat, scriitorul Petru Popescu, spre a-l aminti doar pe el). Un membru supleant al CC al UTC nu avea vot deliberativ (asta inseamna supleant, o formula preluata de la sovietici, unde se spunea „candidat pentru membru al CC”, kandidat). Unii detineau functii remunerate si de decizie in nomenklatura, altii erau acolo pentru decor. Nu fac decat sa constat un fapt: dl Mihai Razvan Ungureanu nu a detinut functii remunerate in aparatul CC al UTC, UASCR, in presa comunista, la „Stefan Gheorghiu” etc

   • a fost si el, ca polyana, ne-renumerat.:-)
    dar, cumva, recomandat de ..originea sanatoasa.

    sau, cum te in treba la cadre, prin anii 50-60, ce’a fost tactu’ ba, gheabur ?! :-)

    io am apucat vremea cand, in dosarul de inscriere la liceu si la facultate era obligatorie autobiografia cu specificatia expresa, ocupatia parintilor inainte si dupa 23 august…
    la drept, jurnalism, nu te apropiai daca n’aveai dosar ..curat.

    n’ar fi rau sa se puna, si azi, in cv de catre cei ce aspira la functii publice de demnitari.
    sa stim si noi cine ne conduce.
    fara repercursiuni, numai asa, de florile marului…

    zisei, asa, numa’ ca veni vorba…

   • @Tismaneanu:
    ” dl Mihai Razvan Ungureanu nu a detinut functii remunerate in aparatul CC al UTC, UASCR, in presa comunista, la “Stefan Gheorghiu” etc”

    … dl. Mihai Razvan Ungureanu se PREGATEA ( :) ) sa detina, in „viitorul luminos” al societatii socialiste multilateral dezvoltate de atunci, functii remunerate in aparatul CC al UTC etc. etc. Era rezerva la incalzire pe marginea terenului. Nu a mai apucat, „saracul”. Dar, iata, maretul nostru presedinte de astazi s-a gandit si la bietul… Ungurean.
    Dar asta e, deja, un fleac pe langa raspunsul dat de tovarasul presedinte cetatenilor (vreo 94% dintre ei, ne spun sondajele de opinie) care cer cu obraznicie sa nu-i mai vada pe alde Basescu, Boc si camarila: „nu-l mai vreti pe Boc? Foarte bine, atunci o sa-l aveti in locul lui Boc pe un sef de servicii secrete, un alt pion devotat mie”. Pentru ca, e bine stiut, „democratia… subtire (sic!), cu servicii de informatii se tine”

    • Se pregatea? Vad ca stiti exact ce-ar fi facut cineva in conditii ipotetice. Eu cred ca dl Ungureanu si-a dorit o cariera academica, pe care a si facut-o, in chip neindoios remarcabil , dupa caderea regimului comunist.

     • sunt convins ca’si dorea o cariera universitara.
      cc al utc nu era o trambulina tocmai rea.
      daca nu venea lovirutia, ar fi trebuit sa primeasca o repartitie, prin comisia de repartizare..
      de la istorie, se ajungea ..muzeograf la tulcea. :-)
      dar, avand in vedere activitatea politica si pe taram obstesc, prindea un liceu in bucuresti, sau, chiar un post, nou creat, de asistent la univesitatea din iasi.

      mai dadea si taticu’ un telephone …

   • Vad ca intre timp au mai aparut reactii la raspunsul dvs (pentru care va multumesc). Mai adaug
    cateva consideratii, Dvs spuneti ca deciziile despre cooptarea in acele organisme de conducere
    se luau „de sus”. Dar persoana care urma sa fie cooptata, ea nu avea nici un cuvant de spus?
    Sigur, un refuz direct ar fi putut avea consecinte negative, dar existau multe feluri de a o da cotita. Imi amintesc foarte clar de anul II de facultate in care se putea intra in partid. Cei cu note mai mari erau solicitati se adere, dar nici vorba de obligatie: se putea scapa foarte usor raspunzand pe
    langa intrebare, sau spunand ipocrit ca „nu sunt demn de asa onoare”. Se scapa usor, pentru ca
    erau destui candidati! (Am colegi care au intrat in PCR cu o saptamana inainte de revolutie…)
    Vorbim totusi aici de ultimii ani ai lui Ceausescu, anii cei mai negri, cand pentru o persoana lucida
    si morala trebuia sa fie clar ca a colabora in orice fel cu regimul este ceva intrinsec rau. Erau semne de schimbare, Gorbaciov, Ungaria, Cehoslovacia, RDG… Cu parere de rau, tanarul domn Ungureanu nu era o astfel de persoana. Nu a refuzat „onoarea” de a face parte din CC al UTC, fie si ca membru supleant. Repet, cu parere de rau, dar cred ca se pregatea sa faca o cariera de nomenclaturist, si doar gratie Revolutiei nu a mai apucat. Noi asa ii percepeam pe atunci pe membri in CC al UTC.

    • Nu doresc sa prelungim peste masura aceasta discutie care, veti admite, nu este subiectul articolului. Dar v-as aminti ca exista si un Consiliu National al Elevilor, o organizatiei din aceeasi structura tentaculara a UTC-ului. Cunosc cazul unui elev din Roman, devenit apoi apropiat al cercului disident de la Iasi, cu o biografie sinuoasa, care a facut ulterior o spectaculoasa cariera de istoric (subit intrerupta in 2006). Facuse parte din acel CNE. Fusese pur si simplu anuntat ca figureaza pe o lista. Dati-mi voie sa fac distinctia dintre un membru al CNE, un membru supleant al CC al UTC, selectati ambii din randul elevilor, si activistii si securistii platiti. Ganduri bune.

 9. Crin borderlaine. Poate chiar putin dincolo de frontiera. Oricum puseele mici-psihotice se asociaza cu verbiaj paranoid amintind de actori ratati care inca isi cauta buletinul de Bucuresti pe cararile prafuite ale istoriei pre-decembriste. Domnul Crin in orice tara cu ceva meritocratie nu avea ce sa caute decat cel mult ca eventual prost administrator de lift. Daca este un singur lift si daca cladirea are 4 etaje. Doua lifturi si mai mult de 4 etaje ridica pt. capela domniei sale multe si insurmontabile dificultati.

  Il vedeti pe Crin administrator intr-un building de 25 de etaje cu tot ce implica asta ? Sincer nu.

  Ar fi Infernul din Zgarie-Nori partea a doua. Fara Steve McQueen. Doar cu Crin si ceva vopsitori de par , frizeri , etc.

  In Romania domnul Crin Antonescu a fost candidat la cea mai inalta demnitate – atentie-demnitate- in Stat. Incredibil . Intre timp Crin , secreta stangaci si paranoid discursuri paroxistic populiste si manipulative. Dar incepe sa plictiseasca pana si pe cei care intre 4 beri la PET dau o raita sa mai cumpere niscaiva seminte de floare.

  Crin are floarea la butoniera. Doar ca intre timp au expirat vopselurile de par. Mai ramane sa expire si domnia sa. Intre mii de discursuri care lasa tarmurile ratiunii in urma. Mult, mult in urma. Dar -stie si un scolar de clasa a saptea- in lumea pestilor ratiunea nu face cat o ceapa degerata.

 10. Va sugerez sa comentati articolul, nu sa faceti consideratii despre autor. Puteti transmite admiratia pentru texte aparute pe alte portaluri si vocatia de irepresibil pamfletar a unuia sau altuia in chip direct, nu e nevoie de intermediul „Copntributors” :)

 11. Ati afirmat ca „dl Paul Dobrescu, rector al SNSPA, fost ani de zile sef de sectie, daca nu ma insel, la “revista teoretica si politica a CC al PCR”, mic detaliu omis de pe CV-ul oferit Scolii Doctorale”.

  O intrebare simpla:
  De ce nu ati scris nimic despre functiile detinute de domnul Ungureanu in structurile comuniste?

  • Am raspuns mai devreme: dl Ungureanu nu a detinut nicio functie platita in vreun aparat politic, ideologic ori represiv. Dl Dobrescu a fost ideolog platit al CC al PCR. Cred ca acest criteriu este extrem de important in analiza nomenklaturii. Dar sa revenim la tema articolului, daca se poate :)

   • Este o comparatie inutila. Mai corect ar fi spus ca tanarul Ungureanu n-a apucat functia platita.. Dobrescu isi lua licenta cand Ungureanu abia se nascuse.

    • Nu i-am comparat eu. Dl Cristian Parvulescu ii reproseaza lui MRU trecutul, cata vreme nu-l stinghereste faptul ca rectorul institututiei unde preda (SNSPA) a fost ideolog comunist, redactor (verificat, angajat si remunerat) al principalei tribune „teoretice si politice” a PCR. In rest, intram pe teritorul conjecturilor contrafactuale. Nici Dvs, nici eu, nici dl Ungureanu nu stim ce-ar fi fost sa fie. Scriitorul Nicolae Breban, membru supleant al CC al PCR, a criticat Tezele din iulie 1971, a dat un interviu la „Le Monde”, a fost exclus din CC, din partid etc Nu discut aici intrega biografie a d-lui Breban, ma refer la faptul ca, in 1971, a sfidat linia neo-stalinista impusa de Ceausescu. Karoly Kiraly, la un moment dat membru supleant la CePEX, a devenit un critic al regimului, a fost tinut sub supraveghere stricta, a fost exclus din partid (ori si-a dat demisia). Ganduri bune.

     • … da, numai ca gesturile curajoase ale “membrilor supleanti” Nicolae Breban si Karoly Kiraly nu il innobileaza si pe “supleantul” Ungureanu Mihai Razvan. Aveti cunostinta de vreun gest similar facut de ‘supleantul” Ungureanu Mihai razvan in epoca comunista?!

 12. Excelente completarile dvs dle Profesor !
  Repet : recomndarile Dlui Plesu ( care este oricum un personaj de legenda si prestigiu al Romaniei..) si a celui mai cinstit liberal Dl Djuvara, sint mai mult decit pozitive pentru Dl Ungureanu ! Declaratiile „celorlalti” nici nu conteaza : nu prezinta nici o grantie morala a societatii. Explicatiile dvs privind dl Dobrescu sint edificatoare..ca si miscarea „societatii civile” Romane…
  Acum insa vine timpul implementarii, va trebui sa observam f atent CUM se vor implementa masurile urgente si necesare supravietuirii acestei tari. Succese Dlui Ungureanu si formatiei sale ! jib

 13. Spectacolul politicii are spectatorii lui. De la gura-casca la barfitori si colportori, cronicari mai mult sau mai putin onesti, causeuri mai mult sau mai putin avizati,, analisti cu mai multe sau mai putine pretentii de rigoare academica, lumea comentatorilor, la randul ei plina de impostori, lichele, frustrati, mercenari, naivi,suficienti, parveniti,egolatri , lingai, nebuni, etc Aceasta lume se afla intr-o relatie biunivoca cu cea a politicii. In comentariile politice sunt aceleasi primejdii ca si in promisiunile politicienilor!

 14. Trist,… la cat de jos a ajuns nivelul discursului public, mai urmeaza sa-i infieram pe toti cei care au fost pionieri si soimii patriei candva. Se stie ca si in regimul comunist ca si in oricare regim mai era nevoie si de ceva oameni cu dotare la mansarda.Ori daca erai un copil sau tanar inteligent, erai obligat sa ocupi functii in acele organizati si sa participi activ . Sunt tare curios sa aflu cine a avut in acea perioada, copil sau tanar fiind o constiinta atat de superioara in cat sa faca pe dizidentul din prima. Ce sa mai vorbim despre dezvoltarea unei cariere, ce era imposibila in lipsa apartenentei politice, fie ea la UTC sau PCR. Nu incerc aici sa caut o scuza D-lui Ungureanu, dar vina probabila a domniei sale, fiind un tanar inteligent, era ca dorea sa faca o cariera de istoric ceea ce e de-a dreptul condamnabil in zilele noastre. E ca si cum l-am pune la zid, pe actorul Andrei Duban(Zuzuc) cine i-si mai aminteste, pentru ca fiind un copil istet era pionierul ce recita cel mai bine vestitele versuri laudative la adresa conducerii de partid, ceea ce mi se pare o prostie fara margini. Am trait aceste lucruri si cred ca o analiza echilibrata a lucrurilor este oricand binevenita. Daca am am dat credit ca natiune D-lui Iliescu, fost membru in conducerea PCR atatia ani, de ce nu am da si unui fost utecist. Apoi generatia din care face parte este un foarte numeroasa, cu numeroase jertfe in evenimentele din 1989, iar multi dintre ei sau risipit in cele patru zari, dupa aceea. E timpul lor si totodata sansa lor sa faca ceva pozitiv pt natiunea romana.

 15. Buna ziua Dl Tismaneanu

  Doresc sa aduc in discutie un alt subiect, opozitia Olandei la aderarea in spatiul Schengen. Ideea ce doresc sa fie elaborata si adusa in discutie este legat de portul Constanta(sau Burgas) vs Rotterdam. Pozitia este una mult mai buna si ar scurta atat ca timp cat si logistic livrarile de marfuri catre europa de est si centrala venite din China. Desi imposibilitaea de a constru un coridor auto Constanta Ungaria este vina politicienilor consider suspecta lipsa autostrazilor ata la noi cat si in bulgaria ce ar lega un port maritim ata de bine plasat. Mai ales ca la noi s-au inceput diferite proiecte complet separate fata de acest coridor , si nici acum nu sunt incepute lucrari de autostrazi peste munt,i lucru ce ar reduce cu 3-4 ore tranzitul chiar si in conditiile actuale.

  Multumesc si astept o parere, evident asta in cazul ca nu s-a discutat deja

 16. „Se publica toate textele care folosesc un limbaj civilizat, cu argumente logice, politice si istorice”
  Domnule Tismaneanu,
  Nu stiu cu ce argumente logice, politice si istorice va permiteti sa „stergeti” postarile care nu va convin! Sau la care nu vreti sau nu puteti sa raspundeti! Sau va imaginati ca in ROMANIA nimeni nu mai are habar de logica, istorie si/sau politica! Daca aveti pareri despre ceea ce se intampla in ROMANIA, trebuie sa aveti capacitatea si curajul sa vorbiti si cu „plebea”! Sau din „Olimpul” de la Washinton vorbiti doar unor „initiati”?! Daca aveti curajul sa coborati si sa va adresati celor din „agora”, trebuie sa va asumati si riscul sa fiti contrazis, huiduit si chiar ostracizat! Dumneavoastra suteti specialist in „comunismul romanesc”, numai ca ROMANIA si romanii „experimenteaza” de peste 22 de ani un „post-comunism abracadabrant” despre care tot felul de exegeti si initiati – externi&interni – isi dau cu parerea, desi nimeni si nicaieri in lumea asta nu a mai trait experienta trecerii de la comunism la capitalism! Nici Dumneavoastra domnule Tismaneanu!
  Si-atunci cum sa nu fiu circumspect cand va citesc articolele! Articole in care faceti destul de transparent un loby politic pentru o anumita persoana, care aici acasa, in Romania, nu are nici pe departe „imaginea” pe care Dumneavoastra, ca un adevarat „agent de vanzari”, doriti sa ne-o „vindeti” noua, „aborigenilor” din RO, neinitiati in subtilitatile celei doua cea mai veche meserie din lume(cum zicea presedintele Reagan)! Credeti ca „argumentele” mele sunt destul de „logice”, „istorice” si „politice”?! Va re-send-ez comentariul initial:
  „Father Nicky” spune:
  29/04/2012 la 0:25
  Domnule Tismaneanu,
  Incercarea dumneavoastra disperata de a “inalbi”trcutul de membru selectat al nomenclaturii comuniste nu-l face pe extovarasul actual domn MRU un “cal alb”! De fapt, acum, domnul MRU este un “cal” care si-a rupt picioarele incercand sa sara peste “tripla” USL! Stiti ce li se intampla cailor care isi rup picioarele?! “Si cai se impusca, nu-i asa?”(Asta apropo de paranoia pedlista despre iminenta unui asasinat politic!)
  Daca tot va pricepeti si vreti sa faceti analize comparative, incercati si cu cuplul de “intelectuali” Basescu&Boc! Poate va iese! Si aflam si noi “neintelectualii” din RO ceva ce nu stiam!
  In aceiasi ordine de idei trebuie sa va spun ca efortul pe care il depuneti incercand sa puneti caramizi la soclul statuii lui MRU, nu a ramas neobservat! Probabil ca stiti si Dumneavoastra ca unor cai celebri li s-au ridicat statui la soclul carora s-au rostit vibrante ” laudatio funebris”!
  Apreciez efortul Dumneavoastra si spun si eu cum spuneau stamosii latini: “De mortuis nihil nisi bene!” PAX VOBISCUM!
  VA DORESC NUMAI BINE SI S-AUZIM NUMAI DE BINE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro