miercuri, noiembrie 29, 2023

Radio „Europa Liberă” a revenit și în Ungaria

Nici în condiții asa-zis normale, mass-media românească nu s-a dovedit, cel puțin în vremea din urmă, din cale afară de interesată de actualitatea internațională. Știrile externe au fost și sunt din ce în ce în ce mai rare nu doar în ziare, care și ele, în forma lor tradițională, au devenit o raritate,  ci și în buletinele de știri ale acelor televiziuni care încă pretind a fi preocupate de cât mai larga și mai corecta informare a telespectatorilor și nu exclusiv de rating și share. Adică de supremația comercialului.

Cum nu trăim defel vremuri normale, cum altele sunt, din păcate,  prioritățile noastre zilnice – de la criza medicală la repercusiunile tot mai îngrijorătoare ale acesteia în plan economic, de la dezmățul politic devenit parcă o tristă normalitate la tot mai marile mizerii ale unui campanii electorale din ce în ce mai în afara unor minime reguli de civilitate, poate că nu ar trebui să ne mire faptul că a trecut aproape neobservată știrea în conformitate cu care începând cu ziua de 2 septembrie 2020 Radio Europa Liberă și-a reluat operațiunile în Ungaria.

Desigur, ca și în cazul reluării activității în Bulgaria și România, aceasta din urmă intervenită în ianuarie 2019, este vorba despre o revenire mai curând simbolică. Nu este și nici nu va fi vorba despre programe zilnice, de 10-12 ore,  transmise pe unde radio , așa cum a fost odinioară, ci despre o pagină de internet în al cărei cuprins beneficiarii vor avea șansa de a găsi știri, informații, note, comentarii redactate în conformitate cu un cod deontologic ferm, netranzacțional, nenegociabil. O pagină care se presupune a fi scutită de cenzura politică și economică a puterii.

În România, Radio Europa Liberă a revenit în condițiile în care, din ianuarie 2017, PSD și fostul lui președinte, Liviu Nicolae Dragnea, își înmulțiseră asalturile la adresa democrației, ei plănuind să orienteze țara nu spre Europa, ci spre Moscova, Ankara și- culmea!- Budapesta. PSD și-a întins tentaculele asupra mediilor de informare electronice oficiale, TVR și Radio România din care nu a fost alungat nici azi din cauza unei conduceri administrative și editoriale accentuat politizate, dar și asupra unor televiziuni private.  Radio Europa Liberă revine în Ungaria în condițiile în care guvernul iliberal al premierului Orbán Viktor își intensifică cenzura de toate genurile asupra presei, indiferent de cine îi sunt proprietarii, și chiar în zilele în care se înregistrează atacuri din ce în ce mai dure și mai îngrijorătoare la adresa autonomiei universitare.

Înființate în anii 50 ai secolului trecut, Radio Europa Liberă și Radio Libertatea au fost, din perspectivă istorică, cea mai de succes inițiativă a politicii externe americane în raport cu teroarea roșie care, după cel de-al Doilea Război mondial, a pus stăpânire asupra a jumătate din Europa. Prin însuși actul lor de înființare, Radio Europa Liberă și Radio Europa Libertatea vorbeau despre o auto-dizolvare în momentul în care în acea obidită parte a Europei democrația își va reintra în drepturi.

Desigur, activitatea radiourile americane, la un moment dat unificate, al căror sediu s-a aflat preț de 45 de ani în Capitala Bavariei, nu a fost întotdeauna fără greșeală. De pildă, după Revoluția maghiară eșuată din toamna anului 1956, toți angajații din acea vreme ai Secției maghiare ai Europei Libere au fost concediați fiindcă și-au îndemnat co-naționalii la acțiuni socotite a fi fost necugetate care au avut prețul lor de sânge și  de teroare. După acel moment de răscruce, a fost elaborat un ferm Cod deontologic  care a reglementat activitatea jurnaliștilor celor două posturi de radio. Același Departament maghiar a fost printre primele care și-au încetat activitatea, Congresul Statelor Unite și forurile directoare ale Radioului din Capitala SUA apreciind încă din 1993 că democrația și, desigur, și libertatea presei au, deja, în acel moment  baze solide în Ungaria. Reamintesc, cu titlu de  comparație, că operațiunile spre România au continuat de la Praga și o vreme și de la București încă aproape 15 ani.

Decizia reluării activității Europei Libere în Ungaria trebuie privită, înainte de toate, ca un avertisment. Acela că nicăieri în lume democrația nu este veșnic și necondiționat garantată, că ea trebuie mereu apărată și că în reușita unui atare demers presa deține un rol de maximă importanță.        

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. „…mass-media românească nu s-a dovedit, cel puțin în vremea din urmă, din cale afară de interesată de actualitatea internațională”

  Într-adevăr, mijloacele de informare în masă românești, instrumente aflate în slujba cletocrației, au uitat de rolul lor de informare. Eu am citit știrea marți:
  https://www.g4media.ro/radio-europa-libera-revine-in-ungaria-la-peste-30-de-ani-de-la-caderea-regimului-comunist.html

  …Este o informație extrem de tristă. Ea demonstrează eșecul parțial al demersurilor occidentale din 1989 cu privire la Europa de Est. Iluzia că, odată dispărute regimurile totalitare, popoarele est-europene își vor croi singure drumul către democrație și statul de drept a fost una care are consecințe cumplite pentru cetățeni.

  România este un stat eșuat… Cu adâncă mâhnire constatăm astăzi. Cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul după 1989 nu doar că nu a putut fi înlăturată de popor, dar ea a început să conlucreze cu rețelele de crimă organizată din statele occidentale, consolidându-și poziția.

  Faptul că Ungaria se află în situația de a fi nevoie de reînceperea activității Europei Libere este un semnal trist al eșecului.

  P.S. Conducerea Europe Liberă România în mandatul jurnalistei de călătorii Sabina Fati a fost una politicos spus ștearsă. Europa Liberă nu a deranjat pe nimeni. Sub directoratul soției d-lui Stelian Tănase, de la PNL, sper să avem parte de mai multă acțiune jurnalistică. …Deși nici domnia-sa nu a deranjat pe nimeni [din sânul cleptocrației] cât timp a lucrat la Digi24.

 2. Din punctul meu de vedere, revenirea acestor posturi este mai mult decat benefica. Ar trebui sa revina la forma radio, ar avea mai multi auditori. Diminuarea mentalitatilor si atitudinilor comuniste, corupte si discriminatorii, de multe ori xenofobe sunt greu de realizat. Multi din cei care au acum 40-50 de ani nu inteleg democratia si economia de piata, si sunt tributari unei mentalitati paternaliste.

 3. Geopolitica. Guvernul liberal din Ungaria este ales democratic. La fel si administrația cazonă din Brazilia, unde insa nu cred ca se vor găsi bani pentru finanțarea un post de radio care sa readuca democrația in varianta ei mai putin iliberala (dacă știe cineva ce înseamnă acest cuvânt).

 4. Exista in firea omului -inca si din abundenta-, o anume inclinatie spre acoperirea Adevarului in general si al celui particular, in special. Si asta cred ca e valabil pentru cetatenii tuturor popoarelor. Dar sa ne fixam atentia (mereu si mereu) asupra noastra, a romanilor, care ne putem lauda cu faptul existentei noastre milenare (si) datorita modului extrem de „istet”, cu care am depasit momentele penibile din Istoria noastra. A ramas in Istorie, varianta uzuala a evitarii pericolului: fuga!. Dupa arderea recoltelor si otravirea fantanilor. O chestie realmente, „de pomina”. Au facut-o si altii, desigur, dar intr-o maniera ceva mai temperata. Dar varianta aceasta aceasta aleasa, pentru salvgardarea unei natiuni, secole si secole la rand, ne-a produs (probabil), o anume deformare a genei, biologic vorbind si a caracterului/moralei, psihologic concluzionand. Suna neplacut desigur asa ceva si se pare ca o astfel de fata a lucrurilor, desigur neasumata si puetrnic respinsa, inca ne ingreuneaza intentia de a „ne duce crucea”. Pentru ca, pana la urma, la asta se rezuma in opinia mea, viata: la suma ne-implinirilor noastre si a rautatilor pricinuite celuilalt, toate atarnand in greutatea crucii purtate de catre fiecare, in viata aceasta. o viata garnisita din belsug cu cele mai felurite influente si mai ales, proaste obiceiuri. Degeaba deasupra tuturor lucrurilor „troneaza divinele Invataturi”, raspandite in cele 4 vanturi, cele rele sunt infinit mai atractive si mai usor de infaptuit, cu atat mai mult cu cat ele sunt oferite ca solutii cu cele mai bune intentii.
  In comunism, ca si acum de altfel, s-a folosi minciuna, prin omisiune. Asta ii da impresia celui care o foloseste, ca de fapt, „el nu minte”, nespunand neadevaruri.
  Ei bine „Europa Libera”, coroda extrem de eficient aceasta sintagma folositoase oricarui regim …slab. Dictatura asupra cugetului omului, nu este niciodata aplicata de catre o entitate cu devarat inteligenta. Doar isteata si perseverenta. Cu adevarat perseverenta si autosedusa de propriile ei limite atinse si incompetente depasite…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro