marți, ianuarie 25, 2022

Radioul public cu inima în gips

Se întâmplă zilele acestea descinderi de necrezut în urmă cu șase luni la Societatea Română de Radio. În 17 noiembrie procurorii s-au prezentat pentru percheziții vizând contracte aprobate în perioada 2011-2014 de Consiliul de Administrație în beneficiul unor membri ai săi. Abuz în serviciu, conflict de interese și alte infracțiuni sunt vehiculate în anchetă, pentru un prejudiciu de 400 000 de lei. Pentru informare, s-a dat exemplul Mirelei Voiculescu-Fugaru care a încheiat contracte de prestări servicii în valoare de peste 60 000 lei cu SRR, în timp ce era și membră în CA. Au fost prezentate 11 mandate de aducere pe numele unor foști și actuali membri ai CA care trebuie audiați la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. Ofițeri IGPR împreună cu procurorul de caz au afectuat și trei percheziții domiciliare, precum și la sediul unei firme vizate în anchetă, cel mai probabil firma de turism Europoint.

Duminică, 20 noiembrie, a fost convocată o ședință extraordinară a CA la care s-au prezentat numai șapte membri pentru a lua decizii importante … de comunicare. Deși, conform unui observator, nu au fost întrunite condițiile de vot, totuși s-a luat decizia ca Nicoleta Balaci să reprezinte SRR ca purtător de cuvânt al consiliului. Nicoleta Balaci, șefa Sindicatului Liber al Lucrătorilor din SRR, a rămas în memoria presei printr-un interesant schimb de e-mailuri cu președintele-director general Ovidiu Miculescu căruia îi reproșa că, deși l-a recomandat la PSD pentru funcție, el nu s-a revanșat. Între timp, acest lucru s-a reglat și iată-i împreună pe baricadă în teribila încleștare cu justiția. Totuși, la întrunirea CA de duminică șeful radioului public a lipsit, fiindcă s-a internat în spital de urgență. Jurnaliștii de la stareapresei.ro au aflat că afecțiunea de inimă invocată nu se confirmă, drept care pacientul a fost trimis de la Institutul C.C.Iliescu la Spitalul Pantelimon. Ceea ce e o veste bună. Cercetarea penală însă continuă implacabil.

S-au adunat ani de când jurnaliști de radio, sindicaliști și nesindicaliști, jurnaliști din alte medii semnalează abuzurile din radioul public, fără consecințe pentru conducere, dar cu vânătăi pentru cei care le-au sesizat. Cazul de anduranță este cel al lui Adrian Moise, sindicalist, concediat acum patru ani și având numeroase procese pe rol. Lui Gabriel Basarabescu de la Radio România Actualități i s-a luat emisiunea matinală, a fost depunctat la evaluare și i s-au tăiat veniturile, iar recent transmisia de la Cotroceni a dialogului cu președintele Iohannis despre taxa radio-tv a fost întreruptă brusc când sindicalistul a rostit câteva critici, așa cum se poate auzi pe blogul ActiveWatch. Jurnaliștii Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu au fost târâți în fața tuturor comitetelor și comițiilor subordonate în mod rușinos lui Miculescu pentru a fi dezvăluit abuzuri și campanii false difuzate în eter. Acum așteaptă un verdict de la Comisia de disciplină, care a amânat rezultatul anunțat pentru 17 noiembrie. Nici la studiourile teritoriale, cărora li s-a luat orice independență editorială și financiară, n-a fost liniște: Vasile Luca de la Radio Cluj, a fost concediat după 25 de ani de radio, fiindcă  a sesizat la DNA că protejata UDMR, Hajnal Debreczeni , consiliera liderului formațiunii, este angajată ilegal pe un salariu de 9 000 de lei. La Radio Timișoara a intrat în colimator chiar managerul studioului, Mihai Anghel, pentru un conflict cu șeful suprem. La Constanța abuzurile se țin lanț, cenzura jurnaliștilor care își fac corect meseria e la ordinea zilei. N-au scăpat de intimidări nici Gabriel Afuz, nici Bogdan Comșa, nici chiar voci critice din societatea civilă, ca Victor Maxim, sub călcâiul managerului Daniel Sârbu și al lui Adrian Doroș, reprezentantul angajaților în Consiliul de Administrație, vechi combatant din gruparea lui Nicușor Constantinescu și a lui Nicolae Matei, fost primar al Năvodariului, condamnați și încarcerați pentru corupție. Dar asupra acestui caz vom mai reveni. Numeroasele semnale despre cheltuieli abuzive (doar pe călătoriile șefului s-au dus peste110 000 de euro în doi ani) și incompatibilități publicate de CătălinTolontan, semnate de Matei Dobrovie la EpochTimes, de jurnali;ti de la Ziarul Financiar, HotNews, EvZ, Adevărul sau România liberaă, reacțiile MediaSind, ActiveWatch, CJI, AZIR/AEJ, sau articolele publicate de noi în rubrica de față,  n-au avut mult timp niciun ecou. Optimiștii cred că dl.Miculescu a călcat politic pe bec și că imperiul său se clatină. Pesimiștii tac.

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. -” a rămas în memoria presei printr-un interesant schimb de e-mailuri cu președintele-director general Ovidiu Miculescu căruia îi reproșa că, deși l-a recomandat la PSD pentru funcție, el nu s-a revanșat.”
  Asta imi aduce aminte de niste proteste (nu spui cine, mi-e rusine!), unde scria mare pe pancarte „Noi v-am votat, voi ne-ati inselat!”
  Nesimtiti sint unii :p ;) :D

 2. Se fura peste tot, in toate institutiile publice e la fel!
  Clientela politica si acolitii fac „legea”, cum se spune!
  Numirile politice se tin tare, numai DNA sau Parchetele mai pot sa se atinga de acesti hoti!
  Directorul general Radio Ovidiu Miculescu este protejatul lui Victor Ponta, vad ca nici Liviu Dragnea nu se atinge de el, desi a comentat public acel caz cu sefa Radio Iasi care a primit o prima de 4000 Euro de ziua de nastere, prima acordata de la Bucuretsi de Ovidiu Miculescu!
  Si nici nu cred ca se vor atinge de el cat timp va fi urmarit penal, pe model Ponta va sta linistit la carma Radioului plimbandu-se cu avionul la Business Class si dormind la hoteluri de 5 Stele, ca NU e ilegal, asa cum a afirmat Dumnealui!
  DE ce e saracie in Romania?!
  D-aia, ca fura care cum poate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro