duminică, noiembrie 27, 2022

Rareș Bogdan- politicianul „fake”

Un cititor care a avut amabilitatea să parcurgă editorialul în care socoteam că președintele PNL și actualul premier al României, dl. Ludovic Orban, este, în pofida tuturor criticilor ce îi pot fi aduse (și i-am adus și eu, slavă Domnului!, și în textul cu pricina, și în comentariul apărut vineri), omul politic al anului 2019 a ținut să mă contrazică drastic.
Cititorul în cauză mi-a spus negru pe alb că nu îmi împărtășește opinia și că părerea lui este că dl. Rareș Bogdan ar fi cel ce ar merita infinit mai mult să fie desemnat personalitatea cu pricina.
Cititorul găsea și o explicație pentru faptul că nu am optat în favoarea fostului jurnalist de la Realitatea tv. Fiindcă nu îmi place nimic din ceea ce ar fi național sau naționalist. Respectivul comentator are dreptate doar în identificarea celei de-a doua cauze. Nu îmi sunt defel pe plac manifestările exacerbat-naționaliste, iar în cazul d-lui Rareș Bogdan nu am agreat deloc lungile tirade în care striga din toți rărunchii cât este el de patriot și nici secvențele în care apărea înfășurat în tricolor.
Mai pe șleau spus, văd în dl. Rareș Bogdan întruchiparea perfectă a omului fake. Așa mi s-a părut încă din primele zile în care a apărut la postul controlat de dl. Cozmin Gușă în calitate de titular al talk-show-ului programat în prime-time. Am scris, de altminteri, destule texte în care îi criticam auto-admirația. Vorbele calpe. Discursul fără conținut. Ieșirile în decor nepermise unui veritabil jurnalist. Nu am agreat defel, de pildă, odele pe care dl. Bogdan i le-a adus, din convingere, sau doar fiindcă așa îi ordona patronatul postului ultimului șef al Securității comuniste,  Iulian Vlad, despre care se străduia să ne convingă că ar fi fost mare patriot. Acum mă întreb dacă dl. Rareș Bogdan va avea neobrazarea să participe în toate calitățile oficiale la comemorarea victimelor Revoluției anticomuniste și aceasta în pofida faptului că regimul comunist, îndeosebi în România, a fost intim legat de Securitate ca și de șeful căreia i-a adus atâtea scârnave elogii.
Dl. Rareș Bogdan, astăzi numărul 2 din PNL, ajuns într-o astfel de poziție eminamente grație intervenției, nu știu cât de inspirate a președintelui Klaus Iohannis, care nu s-a dovedit niciodată prea inspirat în alegerea și promovarea „oamenilor” domniei-sale ( am în vedere cazul Gorghiu făcută președintă a PNL, cazul Mihalache trimis ambasador la Londra, cazul multor consilieri și a altor înalți funcționari din aparatul Administrației Prezidențiale) a fost mai întâi promotorul generalului Gabriel Oprea. A se vedea în acest sens mărturia scriitorului Stelian Tănase referitoare la încercarea „generalului Izmană”, încercarea intermediată de însuși dl. Rareș Bogdan, de a interveni în politica editorială a TVR. Care tocmai începuse să dezvăluie câte plagiate încurajase respectivul, plagiator dovedit el însuși.
Cu câtva timp în urmă, Rareș Bogdan a încercat să dea o lovitură de forță, mai bine zis s-a dedat unui șantaj pe față, la adresa patronilor Realității tv. Nu i-a ieșit, a stat pe tușă o vreme, a revenit apoi spăsit, umezindu-i-se iar ochii când pomenea numele lui Cozmin Gușă. Oricum, dincolo de aparențe și de evidentul cameleonism al personajului, relația lui cu patronatul postului era iremediabil compromisă. Așa că, deși în toamna-iarna anului 2016 a lansat nenumărate diatribe la adresa colegilor lui din presă, inclusiv de la Realitatea tv, despre care circulau zvonuri că ar fi momiți cu funcții și cariere politice, în prmăvara anului 2019, dl. Rareș Bogdan s-a sucit brusc. A acceptat să se înscrie în PNL, să candideze pe un loc eligibil la Europarlamentare, dar și să devină prim-vicepreședinte al PNL. Să fie, alături de d-na Raluca Turcan, un fel de agent al președintelui Iohannis pe lângă dl. Ludovic Orban.
Nu știu ce mari fapte ar fi săvârșit la Bruxelles și la Strasbourg dl. Rareș Bogdan. Care stă, pare-se, foarte mult în țară, este oricând gata să intervină la solicitarea oricărei televiziuni, să facă declarații în registrul superlativului. Fie relativ, fie absolut. Dl. Rareș Bogdan a spus și a garantat chiar cu demisia lui că nici un traseist politic, nici un fost pesedist nu va fi primit în PNL. Au fost primiți atâția, iar dl. Rareș Bogdan e bine, mersi tot în PNL și tot prim-vicepreședinte. Acum are păreri radicale și oferă garanții în privința pensiilor speciale care sigur vor fi tăiate. Mai mult ca sigur că nu vor fi. PNL a ratat momentul. Plus că are și el faliții lui. Dl. Rareș Bogdan promite orice contând pe memoria noastră slabă. Care nu e însă așa cum crede fostul presar de la Realitatea. Dl. Rareș Bogdan este de un cațavencianism în stare pură. Un Nae Girimea, un Păcălici. Și e foarte posibil ca vorbele lui de clacă să fie puse, et pour cause, în cârca președintelui Iohannis. Sțiți cum zice francezul- Tel maître, tel valet!


Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. De unde provine aceasta incercare de a desfiinta un coleg de comunicare ?
  O comanda bine platita sau o gelozie pe succesul Dl.ui Bogdan ?
  Am citit cu mult interes comentariile Dv. Si nu va inteleg noua orientare
  Un Ardelean non fake

   • Este loc pentru toata lumea. – nu va suparati. Si scriu toate acestea desi nu sunt de acord cu cei de mai sus si chiar cred ca Rares Bogdan este un caz interesant, cum este si Raluca Turcanu.

    Sunt anumiti oameni care sunt usor de manipulat – nici o problema, traiesc si vietuiesc si acestia si de aceea poate poate ca au nevoie de un tatuc, de un manipulator, si uite cum apar de ici si de colo cate unul sau altul.

    Reiau – este loc pentru toata lumea – dar asta nu inseamna ca nu stii pe cine ai in fata…

 2. România are azi cele mai bune conditii din istoria sa. România are granite sigure, e membru deplin în UE, NATO, ONU. România nu e în ZE.19 şi Schengen.

  …”… nu îmi place nimic din ceea ce ar fi național sau naționalist….”….

  România a semnat declaratia Comisiei U. von der Leyen (Polonia ezită) în privinta incălzirii globale si protectiei mediului ambiant.
  Tratatele internaţionale pentru limitarea încălzirii (decarbonizare) globului sub 2 Grade cer soluţii. Ceva solemn se va declara la Madrid acum. România va semna ….

  Emanaţiile de CO2 pe kwh în grame:
  Cărbune= 820 grame pe kwh, deci 0,82 kg
  Gaz = 490 gr/kwh
  Solar fotovoltaik= 48
  Hidrocentrale = 24
  Atomoelectrice 12 gr/ kwh

  România (şi Cehia) e în contact (Der Spiegel scrie) cu NuScale o firmă din SUA care are un reactor nuclear nou mai mic în testare. Cu înălţimea de 23 m şi diametrul de 4,5 m într-un cilindru metalic e mai uşor de construit, mai sigur şi mai ieftin decât reactorii nucleari actuali. Mai multe reactoare mici de 60 KW se aliniază într-un bloc (ca un bazin de înot). O serie de 12 reactoare are ca pret 3 miliarde $ şi va produce curent în SUA la 6 cent pe kwh (centralele atomoelectrice franceze azi cu 10 cent pe kwh. Cele cu vânt sau gaz cu 4- 8 cent pe kwh).

  Cu ce se va ocupa noul guvern românesc 2019-2020?
  Cu care personal?
  Cine cuoaşte noi miniştri şi personalul nou numit?

  • Președintele român Klaus Iohannis primește la 21 Mai 2020 premiul pentru integrare europeană: „Karlspreis” la Aachen. Lista premiaților sunt nume ilustre (Guterres ONU, E. Macron. Tratatul francez -german a fost semnat la Aachen 2019 ca accentuare a tratatului Elysee 1963 De Gaulle- Adenauer).

   (Der Spiegel scrie: Der rumänische Präsident Klaus Iohannis erhält für seine Verdienste um die europäischen Werte den Aachener Karlspreis 2020. Der Staatschef habe mit großem Einsatz und Erfolg Rumänien zu einer proeuropäischen, rechtsstaatlichen Politik geführt, begründete das Karlspreis-Direktorium seine Entscheidung.
   Der bürgerliche Politiker stärke die Europäische Union, bekenne sich zu ihren Zielen und fördere die Zusammenarbeit der Mitgliedsländer. Seine Leistung sei einer der größten Integrationsfortschritte seit 1989, hieß es in der Begründung.
   Mit dem Präsidenten von Rumänien ehre man „einen herausragenden Streiter für die europäischen Werte, für Freiheit und Demokratie, den Schutz von Minderheiten und kulturelle Vielfalt”. Das Direktorium würdigte auch seine Verdienste um die Rechtsstaatlichkeit und die Unabhängigkeit der Justiz in Rumänien.
   In diesem Jahr wurde Uno-Generalsekretär António Guterres ausgezeichnet, 2018 der französische Präsident Emmanuel Macron.).

 3. Fara doar si poate evidenta ne arata ceea ce d-voastra sustineti deja si anume numele omului (politicianului ) anului este fara tagada Ludovic Orban – cel bun -.Dincolo de orisice contrapondere ,dorita sau doar afirmata ,este clar ca d-nul Rares Bogdan poate aspira doar la titlul de cel mai bun ziarist si moderator de televiziune ce si-a schimbat cariera intr-una politica . Desigur R.B.are multiple calitati politice ,dar experienta domnului Orban in materie de relatii umane si politica este greu de atins . Chiar daca sprijinul acordat de presedinte sefului PNL este consistent ,Orban a reusit practic de unul singur (partidul doar nu a contestat deciziile ,dar nu a avut ,la nivel de imagine cum sa il ajute ) sa devina ORBAN cel bun si sa reuseasca sa determine votul la motiunea de cenzura , motiune a carei reusita a permis tot ceea ce acum ne inconjoara . Orban a inteles rapid ca este necesar doar obtinerea unui nr. mic de voturi din arcul guvernamental si astfel cu votul o doar doua sau trei persoane din PSD a rasturnat totul . Poate unii vor crede ca aceasta actiune a fost posibila la nimereala . Eu le garantez (doar ca propria mea intelegere , nu mai mult )ca nu a fost asa . Marea calitate sau marile calitati ale lui ORBAN – cel bun- ,au putut aduce la suprafata cumulul lipit de cunoasterea efectiva a functionarii institutiilor statale si a micilor secrete ale celor ce politicieni fiind , au fost involuntar aduse la cunostiinta actualului premier (cine nu ar fi vrut ,la un pahar de vorba sa se destainuie domnului – Mandolina- ) .Pentru toate acestea si poate si pentru prezumtiva intelege a celor ceea ce trebuiesc facute in viitor ,putem spune cine este politicianul anului . Sa nu uitam insa persoana presedintelui Johannis si premiul ce i-a fost acordat recent .

 4. Da , D-ul Rares Bogdan are unele exagerari de limbaj si atitudine dar acestea nu sunt in masura sa elimine tot efortul depus pentru a aduce o minima schimbare, care era necesara in Ro.Altii au fost si mai fake din PSD si ne duceau trepat pe drumul Greciei.Daca autorul acestui articol vede numai partea goala a paharului atunci nu vom progresa si vom sta pe loc, pe multiple planuri.

  • Gușe : ” a fost mentorul meu….. a fost un om bun…” Nu sunt nici eu în total acord cu RB, dar să-i puneți LUI în cîrcă spusele lui Gușă e ORIBIL! E ca și cînd l-ați numi pe RB Iulian Vlad! Poate că nu vă plăcea cînd îi făcea pe cei din PSD cei mai mari hoți, cînd dădea cu guvernanții de-atunci de pereți? Nimeni dle autor nu i-a boxat așa de tare pe neocomuniștii actuali ca RB și invitații săi care au cam fost ” escamotați” de Gușe, datorită puternicelor comentarii contra Leprelor ce au jefuit Ro. după 1989. Da, RB dorește să iasă în față, agasează, dar mîrlanilor neocomuniști trebuie să li se aplice lovituri de măciucă-floreta nu străpunge obrajii/talpă ai neocomuniștilor din biata Grădină a Maicii Domnului!

 5. Sunt bucuros să văd un text care spune lucrurilor pe nume cu privire la oamenii din presă. Doar că o face privind într-o singură parte.

  Chestiunea „acoperiților” din presă se discută de 30 de ani. Era de așteptat, de altfel, ca Securitatea și „serviciile de informații” felurite de după 1989 să activeze cu deosebit interes în mass-media, care operează, de asemenea cu informații. Iar, faptul că unii „acoperiți” primesc la un moment dat ordin să fructifice în politică notorietatea obținută în presă este un mod eficient de valorificare a unei investiții.

  Și de ce doresc „serviciile” să-și trimită „acoperiții” în politică? E simplu! Pentru că serviciile de informații românești sunt în slujba cleptocrației care a capturat statul român de 30 de ani. Este de ajuns să urmărim cariera, conexiunile și activitatea șefului [real] al SIE, S Predoiu, actual consilier al d-lui V Ponta (cel recuperat dintr-o gară pariziană de A Năstase, a cărui biografie e bine cunoscută, aflat domnia-sa însuși în slujba SIE, după cum spunea cineva care știe, fost Președinte al Republicii). Iar dl Ponta este, pentru cine a uitat, șeful PSD-Reformat, sub numele ProRomânia.

  Iar lucrurile acestea se petrec pentru că cleptocrația securisto-comunistă care a capturat statul în manieră mafiotă este slujită de serviciile de informații ale statului, iar partidele politice și membrii lor care ajung în funcții publice sunt marionetele lor. Spre deosebire de Mafia, ori de alte state ce au guvernări cleptocratice, sau cele eșuate din America de Sud, guvernarea cleptocratică românească dispune de servicii de informații performante, echipate și finanțate din banii publici.

  Ceea ce cred că nu observă autorul articolului este tocmai caracterul transpartinic al oamenilor de presă infiltrați de servicii. Spre exemplu, dl Robert Turcescu, a recunoscut chiar domnia-sa, înainte de a deveni politician, că este ofițer acoperit în presă. Sunt o sumedenie de „jurnaliști” la fel. Iar, pentru că vorbeam despre Silviu Predoiu, mi-am amintit de recentul său interviu în Newsweek și de cea care l-a realizat, reputată jurnalistă, față de care opiniile d-lui Rareș Bogdan mi se par a fi exemple de onestitate și profesionalism.

  Așa sunt, aproape în totalitate, presa și partidele politice românești, dezgustătoare. Asta pentru că membrii din rândul al doilea al Securității și PCR care au capturat statul român de 30 de ani și fură din averea publică, transferând resursele în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor, folosesc resursele publice pentru a-și finanța deopotrivă slujitorii din servicii, partide și presă.

  Parcă [re]trăim continuu același film al lui Igor Cobileanski, cu Dom’ Petro , care a strâns suficienți bani pentru a mai face un partid. .. Și ne mirăm că dl Rareș Bogdan nu este un personaj politic optim, ideal?! Pe bune?!

 6. Nu cred ca fake e cuvantul cel mai potrivit. Individul pare sa aiba ceva schimbat la mansarda, poate s-a jucat cineva si a inversat cateva fire.

 7. Dle Morariu, încep să înclin spre comentariul lui Isobar : la spiritul dvs. de observa. ție. tor al politicii dîmbovițene.nu cred că RB a fost din greșeală ” imprimat” ca adeptul lui Iulian Vlad-dar se pare că și pe-aici unde credeam că nu se fac afaceri cu neocomuniștii ” banul e ochiul dracului”. Nu mă așteptam PENTRU NIMIC ÎN LUME să mi se ridice stomacul la gură. contributors. ro te-ai făcut de hăndel( din peltica veche)

 8. Nu sint intru totul de acord cu dumneavoastra domnule Morariu.
  Este clar si stiut ca orice om de presa ca si orice sindicalist de frunte au acelasi tel: sa intre in politica mare. R. Bogdan a reusit pe fondul lipsei de locomotive in PNL A fost ales, desigur, pentru polularitatea pe care o avea dupa pozitia si relatarile referitoare la protestele antiDragnea identificat cu ciuma rosie.
  Fostul sau patron Gusa nu a reusit desi se chinuie de ani buni. De aici si ranchiuna pe care i-o poarta lui Bogdan. Sigur ca Bogdan are la rindul lui o contra-reactie la ceea ce se spune despre el la Realitatea.
  Aveti dreptate cind vorbiti de fanfaronada lui Bogdan, de nationalismul exacerbat. Eu imi aduc aminte si de faptul ca Bogdan s-a declarat in mai multe rinduri adept daca nu chiar fan al USL, cum a avut el sperante uriase in acest „proiect”. Ceea ce a fost USL stiam inca dinainte de a se naste. O escrocherie politica ce ne promitea „linistea” de parca de liniste aveam noi nevoie. Aveam nevoie de conducatori cinstiti. N-am uitat nici ca primul ministru al acestei butaforii sinistre era propagat pe toate canalele posibile, Klaus Iohannis.
  In sfirsit, se pare ca sintem in continuare sub acelasi blestem: sa votam niste persoane in care nu credem, dar care pot fi utili in lupta impotriva ciumei rosii, asa cum s-a intimplat si cu Basescu.
  Despre subiectul Bogdan am vorbit, despre Iohannis, cel ce a dormit doi ani pina cind (probabil) l-au zgiltiit altii si a inceput sa se miste am vorbit, Orban conduce un PNL cu multe bube in cap, USR dupa expansiunea rapida este pe cale sa faca implozie, asa cum era de asteptat… Lucrurile nu par prea bune, dar macar ciuma rosie nu mai conduce la virf, conduce prin structurile de rang 2-3 pe care si le-a creat. Cred ca mai avem nevoie de 20-30 de ani de guvernare cinstita si cu buna credinta care sa distruga reteaua de coruptie creata in institutiile statului inca de pe vremea lui Nastase. Daca va aduceti aminte de un personaj celebru la vremea lui – Vanghelie – care spunea intr-un interviu in 2005, dupa ce pierdusera puterea „astia nici macar nu stiu sa fure”. N-a fost o mare problema pentru „astia”. Au invatat foarte repede ce inseamna jaful institutionalizat care a mers perfect pina in zilele noastre dezvoltind pe parcurs noi forme si culori.
  Cum spuneam, avem nevoie de alti 20-30 de ani de guvernare a unor oameni cinstiti care sa lupte din rasputeri cu coruptia cvasi-generalizata din institutiile statului. Abia dupa asta vom putea vorbi de doctrine politice, sincronism cu vestul…

  • „Fostul sau patron Gusa nu a reusit desi se chinuie de ani buni. ”

   Păi, vedeți, aici este o problemuță.

   Cum mama zmeilor, șefu’ Gușă, cel care este apropiat de Marele Urs, e providențialul reformator salvator pe care PSD îl aștepta împreună cu dl Dâncu și Grupul de la Cluj, iar dl Rareș Bogdan, ardelean din același spațiu geografic și ideatic este marele reformator ajuns în vârful PNL, apropiat de Uncle Sam?!

   Cel mai probabil așa le-au ordonat superiorii, pentru eficiență, să-și distribuie sarcinile și atribuțiile, după principiul lui Henry Ford „Nicio sarcină nu este prea grea dacă o împarți în câteva sarcini mai mici”.

 9. rar. es. bogdan. arivist din clasa cumpanasilor. in fapt individul a
  incercat si la pesede o infiltrare pe un post de anvergura . cautati legatura dintre scoala de vara psd si sus numitul. tehnica lui ? e simpla.lauda excesiva adusa sefului mare! lecher les bottes s’il vous plait. iar raresul este un maestru in a ajunge in apropierea respectivelor cizme de lins. cum dl presedinte kwj este sensibil la critici automat devine si mai sensibil la cei care-l periaza frumos si continuu si in plus ..are pregatiti pantofii si cizmele. de aici alegerile neinspirate.

 10. ..ca Iohannes nu e deloc inspirat in alegerea oamenilor,o arata si anumiti consilieri prezidentiali; de exemplu domnul Sergiu Nistor-architect fost secretar PCR; la propunerea lui probabil, Iohannis l-a decorat pe Emil Barbu Popescu ( Mac Popescu) un securist imputit care a distrus UAUIM…toata mafia din Faclutatea de Arhitectura este „opera” acestui personaj infect.

  • „un securist imputit care a distrus…”

   Se înțelege din comentariul dumneavoastră că abia acum ați observat că Sistemul, „Statul paralel” , sau cum vreți să-l numiți, respectiv, grupul organizat securisto-comunist care a capturat statul după 1989, formând guvernarea cleptocratică, are caracter transpartinic. Probabil că sunteți foarte surprins și nici nu v-ați fi așteptat la așa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 Colocviu la NEC:  Languages of Hospitality. The Legacy of André Scrima in Lebanon 24 noiembrie a.c. Se poate urmări prin intermediul aplicației Zoom.

André Scrima(1925-2000), monah ortodox de origine română, a viețuit pentru mai bine de trei decenii în Liban (1961 – 1991), între mănăstirea ortodoxă antiohiană Sfântul Gheorghe, din localitatea druză Deir-el Harf și Beirut, unde a predat la Universitatea Saint-Joseph și la Universitatea Saint Esprit, Kaslik.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro