Răspuns pentru Demograful 31/12/2023 At 8:43.
Dle Ghetau, tot nu am vazut din partea dvs. un articol care sa explice subita scadere a ratei mortalitatii ce s-a petrecut luna Martie a anului 2022.
A trecut destul de mult timp de atunci, aveti toate datele, vi se pare un subiect prea putin interesant subita frana a excedentului de mortalitate?
Cu stima.
Observația dumneavoastră este corectă dar ea trebuie privită și evaluată la nivelul tuturor celor 12 luni ale anului 2022.
Mortalitatea a fost extrem de ridicată în ultimele 3 luni din anul 2021, virulența virusului SARS-CoV-2 fiind excepțională. Mortalitatea este un fenomen demografic cu evoluții compensatorii în timp la creșteri bruște și de amploare. În cele 3 luni au decedat și multe persoane, vârstnice în general, care urmau să decedeze în anul 2022 și chiar în anul 2023, potrivit probabilităților matematice de deces pe vârste. Compensarea a avut loc în anul 2022 și în figura 1 se pot vedea valorile considerabil mai mici ale numărului de decese pe luni. În figura 2 se pot examina ratele de mortalitate pe vârste consistent inferioare în anul 2022 celor din anul 2021 și la bărbați și la femei. Drept urmare, speranța de viață la naștere a crescut apreciabil în anul 2022 (la nivelul anilor de vârstă, 0-100 ani, nu există diferențe semnificative între valorile ratelor din figură și probabilitățile de deces la aceleași vârste).
„in ultimele 3 luni din anul 2021, virulența virusului SARS-CoV-2 fiind excepțională”
Pesemne un virus cu manifestare specială, cu o mutație locală și temporală, de septembrie-octombrie. Adică de final de mandat Câțu. Un virus ucigaș care a propulsat România pe primul loc in lume la numărul de decese/milion: 16,6, in timp ce in multe țări europene era in jur de 1/milion (chiar și in țări la fel de slab vaccinate ca Ro).
https://www.dw.com/ro/spotmediaro-rom%C3%A2nia-a-ajuns-pe-primul-loc-%C3%AEn-lume-la-decesele-zilnice-de-covid/a-59530641
Cu toate acestea, cu toate eforturile guvernului de a pune in cârca coronavirusului cât mai mulți morți, Covidul a răpus ‘doar’ 10.679 de persoane din numărul total enorm de 44.595 pe octombrie (a se compara cu numărul de victime de la inceputul pandemiei). Restul excesului de decese cum se explică? Nu cumva…penal?
Dar ce s-a intâmplat in martie 2022? păi…simplu: Guvernul Ciucă a anunțat pe 7 martie 2022 că starea de alertă nu va fi prelungită iar restricțiile vor fi ridicate treptat. Poate optimismul a redat cheful de viață oamenilor? inclusiv celor vârstnici și bolnavi cronici -din cei ce au scăpat- ce au putut in sfârșit să-și reia tratamentele…
Facem un pic de propaganda AUR? Asta e in fisa postului in perioada asta?
Păi pot eu să vă opresc? Continuați, vă rog, cu sau fără fișă, că e legal și de sezon…
ps apreciez grupul de troli politicoși care întreabă forumiștii dacă sunt deranjați de propaganda lor. bravo.
Mulțumesc pentru atenția dată mesajului meu și pemtru interpretarea datelor.
Totuși, pregătirea mea academică (de mileniu anterior) mă obligă la mici observații.
Spuneți așa: „În cele 3 luni au decedat și multe persoane, vârstnice în general, care urmau să decedeze în anul 2022 și chiar în anul 2023, potrivit probabilităților matematice de deces pe vârste. Compensarea a avut loc în anul 2022 (aici bănuiesc că ați vrut să scrieți 2023) și în figura 1 se pot vedea valorile considerabil mai mici ale numărului de decese pe luni.”
Aceasta este doar o presupunere care, în fapt, trebuie examinată la nivelul deceselor înregistrate în aceste perioade atât pe grupe de vârstă, cât și comparat cu perioade de bază pre-pandemie (2016 – 2019).
Dacă, s-ar observa la nivelul vârstelor înaintate un număr mare de decese în perioada sept 2021 – mar 2022, urmată ulterior de un recul sub valorile de bază standardizate, pe aceleași grupe de vârstă, afirmația ar fi dovedită.
Cu tot respectul, dar figura nr 2 nu dovedește nimic, iar afirmațiile ultimei propoziții fin articol (cea directă și cea din paranteză) se contrazic una pe alta.
Cu stimă.