vineri, octombrie 22, 2021

140 de idei contra scepticismului. Raspuns la articolul lui Rupert Wolfe Murray

Multumesc pentru articol – el deschide spatiul pentru mai multe discutii despre abordarile traditionale ale societatii civile, rolul romanilor in societatea in care traiesc si despre scepticism. Sunt de acord cu mai multe dintre afirmatii ce au fost facute; in acelasi timp as vrea sa profit de ocazie pentru a clarifica unele lucruri despre RestartRomania.

Mai intai de toate, RestartRomania nu este o organizatie. Este un parteneriat intre un grup de ambasade, companii de IT si actori ai societatii civile si, de asemenea, este o campanie desfasurata prin programul NetSquaded al TechSoup.org

Revenind la problema, nu pot sa nu fiu de acord cu dl. Murray  ca “majoritatea fondurilor de tip grant sunt extrem de optimiste în țelurile pe care şi le propun: justiţie socială, eradicarea corupţiei şi a sărăciei, crearea de locuri de muncă şi conştientizarea unor întregi clase de oameni” si ca “cu cât scopurile finanţatorului (sau ale proiectului) sunt mai complexe şi mai idealiste, cu atât şansele de impact ale acestuia scad”.

Viziuni foarte largi despre finantare au produs rezultate mixte (imi ridic palaria in fata unora precum Carnegie, Rockefeller si altor mari ingineri sociali ai secolului douazeci, iar astazi multumesc pentru efortul lor unor organizatii precum UE si ONU). Aceste modele de filantropie la scara mare sunt probabil cel mai eficiente atunci cand au in vedere o problema clara, precum malaria sau infrastructura slaba. Oricine a obtinut astfel de fonduri grant stie ca “solutia” este de cele mai multe ori implicata in felul in care se masoara impactul – conducand la idei de reciclare sau mici inovatii. E de inteles ca sistemele acestea, cu idealismul donatorului central, l-au dezamagit pe dl. Murray.

RestartRomania nu reprezinta, evident, un proces de finantare standard si nu trebuie judecat in acest fel. Nu este nici un concept complex. El se bazeaza pe o teorie  simpla a schimbarii si anume: daca vom crea un spatiu unde romanii sa identifice solutii pentru probleme de justitie sociala si le vom asigura instrumente de ale pune in practica, atunci unii lideri vor incepe sa isi prezinte ideile de schimbare. Cu cele peste 140 de idei  intrate in competitie, lucrurile arata deocamdata destul de bine.

Cu acest tel in minte, obiectivele campaniei sunt clar afirmate in sectiunea romana: ne concentram pe generarea de discutii si colaborare in jurul ideii de justitie sociala. Ideile trebuie sa fie bazate pe realizarea de siteuri web si sa implice offline cetatenii in “probleme de justitie sociala” (mai clar spus, solutii privind democratia participativa, eficienta guvernarii, transparenta, etc…) Noi nu definim, asa cum se intampla cu finantarile standard, felul cum va arata succesul, ii cerem utilizatorului sa isi defineasca singur succesul. Nu plecam de la presupunerea ca avem toate raspunsurile si nu putem prezice ce va apare in acest proces creativ.

Spre deosebire de un proces normal de finantare, ideile nu intra aici intr-o stare finita. Ele primesc feedback public si isi construiesc coerenta (ca sa nu fie nici o indoiala asupra acestui fapt va rog sa va uitati la castigatorii de pana acum ai TechSoup Challege, precum www.ushaidi.com, www.seeclickfix.com sau www.sparked.com care au crescut toate dintr-un sambure de idée, cu putina expertiza tehnica, spre platforme in stare sa schimbe jocul). Procesul ii incurajeaza pe cei dispusi sa preia conducerea si, spre deosebire de cei mai multi finantatori, nu ii vizeaza pe aceia care sunt buni la scrisul de proiecte. Ideile pot proveni de la oricine iar succesul lor online – precum si cel offline – va fi determinat in ultima instanta de comunitatea pe care o inspira. Aceasta este societatea civila la nivel grassroots in actiune.

RestartRomania este un loc in care romanii pot aborda conceptul de “justitie sociala”, cautand sa il defineasca, sa determine solutii si sa creeze impact in mediul lor. Nu putem sti ce va functona pana la urma, dar nici fondatorii AVAAZ nu stiau atunci cand au inceput. Ei aveau doar o idée si multa bunavointa; pune la un loc si putina experienta, o comunitate buna si ceva noroc si ai ingredientele pentru a schimba lumea. La fel ca AVAAZ noi credem ca internetul poate influenta schimbarea sociala – oferind instrumente excelente pentru a scoate la iveala idei si a-i ajuta pe oamenii care gandesc la fel sa construiasca singuri comunitati, fara aproape nici un cost, in loc de a incerca sa isi adapteze ideile la schema de finantare a altcuiva. Acest lucru a fost facut in Romania si e din ce in ce mai fezabil pe masura ce se dezvolta mediul online in tara.

Definitia scepticismului cuprinde: 1) neincrederea in sinceritatea si integritatea oamenilor si 2) indoiala ca un lucru bun se poate intampla sau ca merita sa se intample. RestartRomania este un loc pentru cei ce nu sunt sceptici cu privire la Romania. Oricine are dreptul sa se indoiasca si sunt desigur multe motive de indoiala. Insa trebuie sa incercam si sper ca se poate avea incredere in integritatea, sinceritatea si puterea de a conduce a mai mult de 140 de romani care au trimis idei de proiecte. Ei nu sunt sceptici. Ei au ales sa creada in ei insisi, in ocazia lor si in potentialul de schimbare al tarii lor si al conationalilor sai. Daca vreuna dintre aceste idei va schimba lumea ramane de vazut, dar nu acesta a fost telul nostrum. Telul nostru a fost sa initiem discutii consistente, idei de proiecte bune – initial ne-am astptat la vreo 25 de idei – si interactiune. De asemenea, am dorit crearea unui spatiu normative pentru discutiile intre cetateni, plecand de la presupunerea ca oamenilor le pasa de problemele de justitie sociala si ca ei au si dorinta, si responsabilitatea de a le aborda Acest lucru a fost implinit si reprezinta in sine o victorie. Mica? Poate. Mai mult decat nimic? Cu certitudine.

Le multumesc celor ce au si-au trimis ideile. Este tara voastra si sunt bucuros ca ati avut incredere in RestartRomania ca fiind un loc in care vocile sa va fie auzite. In urmatoarele luni vom munci impreuna sa transformam ideile voastre in siteuri functionale si sa vedem pana unde putem impinge definitiile schimbarii si justitiei sociale.

Nota editorului: Acest articol este un raspuns la articolul „Puterea lobby-ului” publicat miercuri 12 octombrie, semnat de Rupert Wolfe Murray, in care autorul isi arata indoielile privind succesul miscarilor sociale declansate online.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Christopher Worman
Este reprezentantul TechSoup Global in Romania, o imporatnta organizatie caritabila internationala. A inceput sa lucreze in cadrul societatii civile in Statele Unite si in 2006 a ajuns in Romania cu Peace Corps. In 2007 a infiintat prima fundatie comunitara din Romania si s-a ocupat de dezvoltarea sectorului filantropic in Romania. Aceasta fundatie a colectat un buget anual de peste 250.000 dolari. In prezent este coordonatorul Restart Romania.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

Relaţii comerciale stabilite pentru fabricarea de tractoare la I.A.R. Braşov, sub licenţă germană, în perioada 1945-1950

Fanteziile şi frenezia cu care activiştii ecologişti din zilele noastre îşi promovează ideile utopice la nivelul conducerii Uniunii Europene au trei elemente...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.