vineri, septembrie 22, 2023

Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts

Cartea lui Larry Watts “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” (editura Rao 2012 – editură care pare specializată în falsificarea istoriei revoluţiei; a publicat şi cărţile lui Alex Mihai Stoenescu) se ocupă de întreaga perioadă comunistă din istoria României, cît şi de relaţiile României cu Rusia de dinainte de comunism. Capitole ale cărţii se referă la perioada războiului de independenţă din 1877-1878, situaţia de după primul război mondial şi războiul României împotriva guvernului de la Budapesta condus de Bela Kun (sprijinit de sovietici), al doilea război mondial, perioada stalinistă, perioada Hruşciov, primăvara de la Praga şi refuzul lui Ceauşescu de a participa la invadarea Cehoslovaciei (pe larg tratată, în 8 capitole), perioada Ceauşescu, probleme de politică externă ale României (Orientul Mijlociu, parteneriatul cu SUA). Nu există un capitol consacrat revoluţiei din 1989. Larry Watts analizează amănunţit evenimentele de pînă în 1978, iar despre revoluţia care a răsturnat regimul comunist face doar scurte referiri în introducerea cărţii. Cel mai important fragment din cartea lui Larry Watts care se referă la revoluţie îl găsim la pagina 55, şi este următorul:

Este sugestiv faptul că peste 25000 din cei 37000 de turişti sovietici care au considerat România locul preferat pentru vizite sau tranzit, în cele două săptămînă anterioare revoluţiei din decembrie 1989, au ales să nu mai plece timp de aproape un an, pînă în octombrie 1990, după ce guvernul român le-a cerut oficial şi insistent să părăsească ţara.

Aici se face trimitere la o notă de subsol în care se scrie:

Ceauşescu a protestat împotriva afluxului brusc de turişti de la Moscova, din care nici unul nu stătea la vreun hotel. Vezi Mircea Munteanu, New Evidence on the 1989 Crisis in Romania, e-Dossier nr. 5, Washington D.C., Woodrow Wilson International Center for Scholars, decembrie 2001, pp. 3-11, CWIHP. Ancheta Senatului României asupra evenimentelor din 1989 menţionează un salt de la 30000 turişti sovietici în 1988 la 67000 în 1989, precum şi o întîrziere inexplicabilă în plecarea acestora. Vezi Depoziţia lui Petre Roman, transcript nr. 90/8.03.1994, Arhiva Senatului României, pp. 44-45. Conform prim-ministrului Petre Roman, 30000 de turişti ruşi au rămas în România peste un an, pînă cînd li s-a cerut oficial să plece, în octombrie 1990. Conform lui Roman, şeful SIE, Caraman, l-a informat numai la acea dată despre aceştia. Totuşi încă din martie televiziunea română relata despre taberele sovietice.

Acest fragment din Larry Watts a inspirat articolul lui Sorin Golea din tabloidul “Libertatea” (linc) pe care l-am analizat deja:

Cercetare făcută de mine în 1991 despre turiştii străini din decembrie 1989 din Timişoara. La vremea aia încă nu se lansase varianta că turiştii au evitat hotelurile

“La expunerea clară, concisă a lui Caraman (Mihai Caraman – n.r.), directorul Centralei de Informaţii Externe, am cerut sovieticilor să-şi retragă comandourile. Era vorba despre aproximativ 25.000 – 30.000 de oameni. S-au retras ca urmare a faptului că Gorbaciov modificase strategia şi spusese că URSS nu mai este jandarm în această zonă”. Declaraţia îi aparţine lui Petre Roman, fostul premier al României în perioada decembrie 1989 – septembrie 1991 şi a fost inclusă într-o carte a istoricului Alex Mihai Stoenescu.

Despre ce este vorba? La începutul lunii decembrie 1989 au intrat în România 37.000 de turişti sovietici, despre care s-a dovedit ulterior că aparţineau structurilor KGB. Circa 25.000 dintre ei au rămas pe teritoriul României pînă în octombrie 1990, cînd au plecat la insistenţele oficialilor români pe lîngă puterea de la Kremlin.

Documentele provin de la CIA
Informaţiile de mai sus sînt cuprinse în volumul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, scris de istoricul american Larry Watts. Cartea expune un punct de vedere despre istoria comunistă a României, pe baza unor documente ale serviciului secret al fostei Germanii de Est, STASI, ajunse în custodia CIA şi desecretizate de această instituţie după anul 2000.

Volumul nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărîmarea lui Ceauşescu, punînd în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi, timp de aproape un an. Printr- un calcul simplu, la o populaţie de 21 de milioane de persoane, rezultă că aveam, la vremea respectivă, cîte un kaghebist la 875 de cetăţeni români.

Concluziile lui Larry Watts despre această dominaţie invizibilă a KGB în România este că ea a avut ca efect ciocnirile violente, cu morţi şi răniţi, nu numai din timpul revoluţiei, ci şi de pe tot parcursul anului 1990. Watts susţine că ruşii au vrut ca ţara noastră să rămână în sfera lor de influenţă şi să nu se apropie de NATO şi Uniunea Europa.

(…)

Trei mineriade şi o ciocnire interetnică în doar 10 luni
Între decembrie 1989 şi octombrie 1990 au avut loc răsturnarea şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, mineriadele din ianuarie şi februarie 1990, ciocnirile interetnice din Târgu Mureş din martie 1990 şi mineriada din iunie – soldate cu morţi, răniţi şi distrugeri materiale. (…)

Unii cititori ar putea concluziona: atîtea surse diferite vorbesc despre turiştii sovietici care, cu zecile de mii, au fost în România, nu numai la revoluţie ci încă aproape un an după ea: Petre Roman, Comisia Senatorială Decembrie 1989, Alex Mihai Stoenescu, Larry Watts (mai putem adăuga pe Grigore Cartianu şi alţii), musai lucrul trebuie să fie adevărat. De fapt, nu sînt surse diferite, ci este o singură sursă: prim-ministrul fesenist Petre Roman, căruia îi convine să sugereze (că de spus nu spune nimic concret despre faptele acestora) implicarea sovietică în decembrie 1989 şi după, pentru a îndepărta de la el însuşi acuzaţiile legate de înscenarea războiului “teroriştilor” şi de implicarea în mineriadele din 1990. Ceilalţi – Comisia Senatorială “Decembrie 1989″, Alex Mihai Stoenescu, Larry Watts, Grigore Cartianu, Sorin Golea – nu fac decît să repete cele spuse de Petre Roman. Remarc că Comisia Senatorială “Decembrie 1989″ n-a făcut nici minima verificare de a-l contacta şi pe Mihai Caraman, pentru a vedea dacă acesta confirmă spusele lui Petre Roman. Despre căutarea unor documente în arhivele Guvernului României sau ale Ministerului Afacerilor Externe care să ateste cererea făcută către sovietici de a-şi retrage agenţii nici nu mai vorbesc.

Autograful pe care l-am primit de la Larry Watts

Larry Watts pomeneşte însă şi de o altă sursă pentru respectivele afirmaţii: studiul lui Mircea Munteanu “New Evidence on the 1989 Crisis in Romania“. Am căutat studiul respectiv pe saitul centrului de cercetare Woodrow Wilson şi l-am găsit. Documentele publicate de Munteanu nu sînt nicidecum “documente provenite de la CIA” cum minţea Sorin Golea în “Libertatea”, ci documente ale Ministerului Afacerilor Externe ale României, publicate anterior de istoricii Mihai Retegan şi Vasile Preda, traduse în engleză pentru Cold War International History Project (CWIHP = proiectul internaţional de istorie pentru studierea războiului rece) de Mircea Munteanu. În aceste documente nu se vorbeşte despre un “aflux brusc” de turişti sovietici în România, nici nu se dau cifre precum “30000 turişti sovietici în 1988 la 67000 în 1989″, cum dezinformează Larry Watts. Iată ce scrie cercetatorul Mircea Munteanu (nota de subsol 4 la pagina 3 a documentului de pe internet; traducerea îmi aparţine, comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte):

“Au fost zvonuri persistente, în timpul şi după evenimentele din decembrie 1989 [numai după, în timpul evenimentelor teoria cu numeroşii agenţi sovietici nu fusese încă formulată], că KGB-ul sovietic a trimis numeroşi agenţi în România în decembrie 1989. Unele relatări acuză KGB că a încercat să destabilizeze regimul în timp ce altele îl acuză că a încercat să-l sprijine. Cel mai probabil amîndouă aceste opinii sînt exagerate. În timp ce e limpede că KGB-ul a încercat să obţină informaţii despre evenimente, este improbabil că a încercat să intervină în oricare din direcţii în desfăşurarea evenimentelor. Cel mai probabil e că închiderea graniţelor cu URSS, dar şi cu Ungaria şi Iugoslavia, a afectat numeroase persoane în tranzit prin teritoriul românesc”.

Deci Mircea Munteanu susţine că e improbabil că KGB a încercat să intervină în evenimentele din decembrie 1989 din România – exact opusul afirmaţiilor lui Larry Watts, dar asta nu-l împiedică pe Watts să-l citeze anume pe Mircea Munteanu în sprijinul teoriilor sale!

Documentele reproduse de Mircea Munteanu şi la care face referire Larry Watts (iar apoi, prin Larry Watts, o întreagă pletoră de băgători de seamă din presa românească) nu vorbesc despre nici o invazie de turişti sovietici. Se vorbeşte doar despre următoarele:

– instrucţiunile primite de ambasada română din Moscova cu privire la interdicţia cetăţenilor sovietici de a intra în România (ambasada explică că începînd din 18 decembrie 1989 a primit o mulţime de telefoane de la cetăţeni sovietici care primiseră vize dar nu erau lăsaţi să intre în România),
– agenţia Tarom de la Moscova a fost instruită să nu mai vîndă bilete cetăţenilor sovietici (se cer instrucţiuni despre evreii sovietici care emigrau în Israel prin România şi studenţii străini din URSS care vor să vină în URSS cu Taromul),
– ambasada română de la Moscova cere instrucţiuni legate de “marele număr de cetăţeni români care trăiesc în URSS şi care în timpul sărbătorilor călătoresc în ţara nostră” – dacă acestora să li se dea sau nu vize,
– partea sovietică a cerut explicaţii legate de cetăţenii sovietici care primiseră vize româneşti dar nu erau lăsaţi să intre în România, precizînd că cetăţenii respectivi îşi plănuiseră vacanţele şi plătiseră bani pentru asta,
– ambasadorul român de la Moscova este instruit ca, dacă e întrebat despre “aşa-zisele ” evenimente de la Timişoara să spună că nu cunoaşte nimic despre asta,
– guvernul român a protestat faţă de partea sovietică împotriva publicării în presa sovietică a unor ştiri despre evenimentele din România (Ceauşescu pretindea că la Timişoara nu s-a întîmplat nimic),
– sovieticii cer guvernului român informaţii despre ce s-a întîmplat cu adevărat, fie şi “cu caracter închis”, adică nedestinate publicităţii,
– partea română aminteşte că şi sovieticii au impus restricţii de călătorie în Groznîi (capitala Ceceniei) şi Nagorno Carabah (regiune armeană din Azergbaigean unde avuseseră loc conflicte interetnice), iar presa românească n-a comentat despre asemenea probleme,
– partea sovietică informează că respectă principiul neintervenţiei în problemele interne ale altor state şi că a dat instrucţiuni reprezentanţei sovietice de la ONU să voteze împotriva propunerii ca în Consiliul de Securitate ONU să se ia în discuţie situaţia din România.

Documentele respective şi comentariile lui Mircea Munteanu le poate descărca oricine de pe saitul Centrului de cercetare Woodrow Wilson. Cînd voi avea timp, poate voi traduce articolul domnului Munteanu. Tactica lui Larry Watts de a pretinde că afirmaţiile sale sînt susţinute de o sursă prestigioasă – precum Cold War International History Project al centrului Woodrow Wilson – denotă lipsă de onestitate intelectuală.

Pînă la urmă, teoria invaziei de turişti sovietici în decembrie 1989 (şi încă un an după aceea) se bizuie doar pe declaraţia prim-ministrului fesenist Petre Roman. Dezinformarea fesenistă din decembrie 1989 continuă şi azi , nou este doar că gazetari care se pretind antifesenişti o preiau şi o amplifică. Mai nou, deseori, exact cei care combat cele spuse de primministrul FSN Petre Roman sînt acuzaţi că fac jocul FSN-ului!

De remarcat însă că nici măcar Petre Roman nu atribuie ipoteticilor turişti sovietici vreo faptă concretă. El spune doar că aceştia ar fi existat în România, lăsîndu-şi trepăduşii din presă să dezvolte subiectul.

“Volumul [lui Larry Watts – nota mea] nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărîmarea lui Ceauşescu, punînd în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi”, scria Sorin Golea în “Libertatea”, dar deocamdată singurul lucru fără dubii este că Larry Watts a invocat un articol a lui Mircea Munteanu de la CWIHP al centrului de cercetare Woodrow Wilson din Washington, articol care nu susţine concluziile pe care Larry Watts le trage, iar Sorin Golea pretinde mincinos că documentele care ar dovedi teoria respectivă provin de la CIA şi de la STASI, deşi nici măcar Larry Watts nu a pretins aşa ceva. În cartea lui Larry Watts se pomenesc documente de la CIA şi STASI, dar referitor la alte momente ale istoriei recente a României, cartea doar în treacăt vorbind despre revoluţia din 1989.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. 1) si daca starea de sanatate ii va permite dlui. Caraman sa poata sa intervina, cu siguranta ca va da un raspuns ambiguu-catre confirmarea celor spuse de P. Roman, sau chiar sa afirme ferm cele spuse de acesta. Fara insa sa fie si adevarate. Cuvantul sau, contra necredintei noastre; dar asta nu inseamna adevar.
  2) interventia sovietica sub forma participarii active si explicite este exclusa.Chiar si sub forma aderarii. O spune orice manual, si nu trebuie sa ne credeti pe cuvant (pe mine, sau pe ceilalti). Participarea sub forma initierii, cu acte de supraveghere, intoxicare (chiar si post revolutionara), logistica si materiale (de pacanit „in surd” si „orb”) – da, este posbil, si chiar cu grad mare de probabilitate. Oricum au ramas imediat „urme” de la maghiarii (prea bagareti), de „medicine sans frontiere”, „reporteri sans frontiere”, … etc. si alte asiciatii profesionale si profesioniste nonimplicare. E ca in Platea Maimutelor : „urmariti-i, studiati-i, dar nu va implicati si nu interveniti !” . Dupa aceea, …. mai vedem noi St Gheorghiu o facem , … Direct. X o facem societate de ziaristi fereelanceri; Directia Y o facem, … ;
  3) nu stim ce spun: Caraman (chiar spune ceva?) Roman sau Iliescu, insa cert este ca exista inregistrarile cu M. Gorbaciov care releva clar „ca nu se” pot „implica”, si ca „uite ce bine se descurca (Iliescu fara interventia noastra)” – discutie cu Sevarnadze.

  Morala: poate cineva in lipsa probelor directe si explicite sa ii acuze? Nu, fabulam doar, … si riscant, deoarece putem redeveni o tara de puscariabili, sau de „nebuni”/”innebuniti”

  • Tot ce scrieti voi despre editura rao ca a modelat si nu a scris Larry Watt despre revolutie si Editura Rao,este total mincinos,nu am nimic in comun cu aceasta editura,iar despre ce ascris Larry Woatt despre Romania de pana in 1989,voi sunteti prea prosti si inapoiati,prost educati,iar despre rus nici nu mai vb este cu totul si cu totul ireal,si asta poate sa demonstreze M.D.in preumblarile lui pe la o ambasada pate sa o demonstreze chiar majestatea sa Mihai,daca vor si sa va spun un mic secret,tot ce cautati si acum si ati mai cautat in trecut nu aveti sa gasiti in veci vecilor,acele documente de care ati,si inca mai aveti nevoie,voi sunteti cei ce vor sa falsificati istoria Romaniei cu orice pret,dar pentru moment nu puteti orice ati face,si sa va mai spun doua trei lucruri voi stiti ce sa intamplat in Timisoara, in cimitirul Reinvieri ?de ce nu vreti sa spuneti asta public ?intrebati pe un anume colonel in rezerva momentat cand regretabilul S.N la adus in Bucuresti mai mult obligata si asta de ce nu vreti sa spuneti ?pe o strada din capitala la impuscat mortal pe un capitan care lucra la o subunitate care apartinea de UM0215 de ce nu vreti sa vorbiti desre astea?pentru mine este un mister de ce nu vreti sa vorbiti ,pentru altii ramane un mister”revolutia”cu toate ca sia dat si ei seama de ceva

  • Tot ce spuneti voi este iremediabil si incitant,adevarul este conform tratatului de la Teheran din 9.10.1943,Europa trebuia sa fie o Europa federala,dar marile puteri de atunci Angla si Rusia au ajuns la un numitor comun,impartindusi sfera de influenta,xmatriculindui pe americani,nemntii binenteles ca au stiut de acesta,operatorul filmarii fiind chiar un spion neamnt,nui obligatoriu sa fiu crezut,dar daca studiati cu atentie datele istorice,veti constata ca am dreptate

 2. E al doilea articol in cateva zile care combate aceasta ipoteza (prima oara, argumentul fiind ca avem o manipulare facuta cu scopul de a-i dezvinovati pe Iliescu si Roman). Poate, dar e o miza aici care imi scapa.

  • Cum „și” ? Dar e foarte clar – sîntem aburiți de 23 de ani cu agenții sovietici care s-au tot umflat pînă la cifrele actuale absolut incredibile (aproape DOUĂ DIVIZII !). De ce ? Ca să nu ne concentrăm asupra trădătorilor noștri neaoși mai răi decît orice agent KGB sau GRU fiindcă cel puțin aia își servesc țara LOR.

   PE CINE SERVESC Iliescu și gașca lui ? În nici un caz România. În nici un caz nu au organizat rușii porcăria de la Tg. Mureș și mineriadele (poate doar să fi oferit expertiză, chestie pentru care sînt suficienți 1-2 „specialiști”). Cînd mă gîndesc cum mama îl asculta cu religiozitate pe mizerabilul bolșevic Brucan (invitatul duminical al „occidentalului” post PROTV) mă apucă (și acuma) furiile. Și nu e vorba de vreo babă pupătoare de moaște ci o intelectuală care a suferit masiv de pe urma comunismului.

   Uite așa sînt prostiți oamenii cu istorici „americani” năimiți de generali de birou tip Talpeș și cu pseudo-campioni ai libertății televizoristice cum e „Nașul” ce-l invită sistematic pe ultimul să ne spună direct ceea ce Larry Watts trombonește în scris. Nici colonelul-istoric pletos Dogaru nu-i departe.

   • Vasiliu nu te baga cu mineriadele nu sti ce sa intamplat atunci asta poate daca vrea „printul huilei”ca numai print nu este cand a luat mi de dolari si a aranjat mineriadele,nu il mai baga pe Iliescu in aceasi oala cu M.D.,si altii ce cunosti de lege fondului funciar adica legea 1/1991si legea18/1990,ulterior modificata sa nu se prinda „prostii”etc sunt multe de spus dar din pacate nu pot mai mult de atat ptr ca nu vreau nu ca miar fi frica de cineva!

 3. 1. Larry Watts a anunţat de la început faptul că lucrarea sa va avea două volume. În consecinţă, trebuie să avem răbdare în legătură cu opinia sa despre evenimentele din decembrie 1989.
  2. Există anumite erori regretabile în lucrarea analistului american, care nu au fost sesizate şi corectate în momentul traducerii în limba română.

 4. Domnule Mioc,

  am văzut recent emisiunea de la Antena1 în care Sergiu Nicolaescu încerca să vă umilească pentru că îi puneați întrebări incomode. Dacă până la acea emisiune îl credeam doar un personaj de mâna a doua, care își umflă cu prețiozitate „rolul”, având impresia că e un voievod eșuat în prezent și prea bun pentru restul lumii, după ce am văzut-o mi-am dat seama că este și un mare nemernic.

  Puteți să scrieți un articol despre cum a încercat comisia Nicolaescu să falsifice adevărul, pentru tineri care nu aveau mai mult de câțiva ani la revoluție? Adică să nu punctați doar faptele și născocirile, ci și relevanța lor în economia înțelegerii fenomenului. Pentru că și cineva care cunoaște istoria, adică ce înseamnă exact 16 sau 22 decembrie, este uneori inevitabil depășit de bogăția de amănunte. Și deși nu poți să te dedici studiului amănunțit al tuturor detaliilor, uneori ai încredere în judecata sinceră a unei persoane.

  Vă mulțumesc!

 5. Chestia e foarte simpla domnule Mioc: Cati turisti sovietici au fost in Romania in 1989? Mai multi, egal, sau mai putin de 67000? Pana nu veniti cu o cifra nu puteti acuza pe nimeni de dezinformare.

  • Domnule Colea, cel care face o afirmaţie trebuie să dovedească corectitudinea ei. Eu n-am făcut nici un fel de afirmaţii cu privire la numărul total al turiştilor sovietici din România. Larry Watts însă a făcut mai multe afirmaţii:
   1. Că au fost 30000 de turişti sovietici în 1988
   2. Că au fost 67000 de turişti sovietici în 1989
   3. Că 37000 de turişti sovietici (adică exact diferenţa dintre 67000 şi 30000) au intrat în România în cele 2 săptămîni de dinaintea revoluţiei
   4. Că 25000 dintre aceştia au ales să rămînă în România încă aproape un an, pînă în octombrie 1990
   5. Că plecarea acestor 25000 de turişti în octombrie 1990 s-a făcut în urma protestelor guvernului român
   6. Că Ceauşescu a protestat în timpul revoluţiei împotriva „afluxului brusc” al turiştilor sovietici
   7. Că niciunul dintre turiştii sovietici nu stătea la hoteluri
   8. Că televiziunea română relata încă din martie 1990 despre taberele sovietice
   Ca dovadă, Watts citează 2 surse: articolul lui Mircea Munteanu de pe saitul centrului Woodrow Wilson şi depoziţia lui Petre Roman la Comisia Senatorială „Decembrie 1989”
   Prima sursă – articolul lui Munteanu, nu confirmă nici una din cele 8 afirmaţii, de aceea am scris că Watts a procedat incorect menţionînd această sursă. Procedeul rămîne incorect indiferent care ar fi numărul real al turiştilor sovietici în România anului 1989.
   În articolul de pe saitul centrului Woodrow Wilson nu apare nici numărul de 30000 de turişti sovietici în România în 1988, nici cel de 67000 de turişti sovietici în 1989, nu sînt de fapt nici un fel de date despre numărul turiştilor sovietici în România, dacă a existat sau nu un “aflux brusc”, ci doar nişte referiri generale la faptul că din 18 decembrie 1989 turiştilor sovietici li s-a interzis intrarea în România (după şedinţa C.P.Ex. din 17 decembrie), fără precizări despre numărul lor, dacă sînt mulţi sau puţini.

   În legătură cu depoziţia lui Petre Roman de la Comisia Senatorială „Decembrie 1989”, n-am citit-o, deci nu mă pot exprima. Am însă impresia că nici măcar această depoziţie nu susţine toate cele 8 afirmaţii ale lui Larry Watts, ci numai o parte dintre ele.

   Legat de cercetările Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989”, scepticismul meu nu este de conjunctură. Am fost cel care a iniţiat boicotarea lucrărilor acestei comisii de către revoluţionarii din Timişoara, obţinînd acordul a 4 asociaţii de revoluţionari pentru acest boicot, inclusiv cele mai importante 2 asociaţii – cea a răniţilor şi familiilor îndoliate şi cea a arestaţilor: http://mariusmioc.files.wordpress.com/2009/02/comsen4asociatii.jpg
   Ulterior, la acest boicot al revoluţionarilor timişoreni a aderat şi Laszlo Tokes. Vă mărturisesc scîrba pe care mi-a provocat-o mass-media bucureşteană care îl ataca pe Laszlo Tokes pentru refuzul său de a depune mărturie în faţa comisiei senatoriale, trecînd complet sub tăcere boicotul declarat de revoluţionarii timişoreni. Laszlo Tokes nu făcuse decît să adere la un boicot iniţiat de alţii. Văzînd înjurăturile la care era supus Laszlo Tokes pe acest motiv, simţeam că nemernicii de ziarişti bucureşteni mi-au răpit ceva ce mi se cuvenea, fiindcă înjurăturile mi se cuveneau mie.
   Din punctul meu de vedere, comisia senatorială „Decembrie 1989” a fost creată de FSN cu scopul de a propune amnistierea criminalilor din 1989. Iniţiatorul comisiei, Sergiu Nicolaescu, a făcut această propunere de amnistie generală cu prilejul audierii preşedintelui Ion Iliescu (vedeţi stenograma pe blogul domnului Iliescu: http://wp.me/P8NjE-bv ). Anumite insinuări din cuprinsul „cercetărilor” comisiei (zic insinuări fiindcă se vorbeşte despre prezenţa turiştilor sovietici, dar nu ni se spune concret ce făceau şi de ce este aceasta relevantă pentru revoluţia română; la fel procedează şi Watts) au fost făcute tocmai pentru a justifica propagandistic nevoia de amnistie.
   Intuind scopurile ascunse ale comisiei senatoriale, încă înainte de a şti cum va decurge audierea preşedintelui Iliescu (a fost un triumf pentru acesta; imediat a scos şi o carte – „Revoluţia trăită” – cu stenograma audierii sale), am arătat că prioritatea nu este „aflarea adevărului”. Îi spuneam preşedintelui comisiei Valentin Gabrielescu: „Prejudecata dv. este că trebuie să se afle adevărul despre revoluţie … adevărul se ştie, problema este tragerea la răspundere a vinovaţilor”: http://wp.me/pjejF-3OD
   Consider că orice istoric care se referă la activitatea Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” fără să pomenească despre boicotul acestei comisii de către o parte semnificativă a revoluţionarilor timişoreni este fie diletant, fie de rea credinţă. Tot de rea credinţă au fost şi senatorii membri în această comisie, care în raportul lor n-au pomenit despre acest boicot, fie măcar ca să îl declare nejustificat.

 6. Eu nu inteleg cum de un contingent de 25000 sau 67000 de cetateni rusi care au stat in Romania aproape un an nu lasa nici o urma. Nu vorbim de zece oameni, nu de 100, ci te zeci de mii, adica cit un oras mare, cam cit Alba Iulia. Unde au stat acesti oameni, cu ce acte, ce au facut concret, cu cine au vorbit, ce si unde au mincat, ce limba vorbeau, cum ai intrat in tara, ce masini aveau? Nimic. Nimeni nu s-a interesctat macar cu unul dintre cei 67000 de rusi veniti sa „ajute” la debarcarea lui ceasca.

  Dati-mi voi, e imposibil sa se intimple asa ceva, urmele (acte, vize de intrare/iesire, chiar vreo poza, martori etc) a 67000 de oameni sa fie distruse sau ascunse. Pai eu, trait intr-un oras mic din regat, imi amintesc exact cind, copil fiind, vedeam vreo masina straina, cu numere straine (bulgaresti sau rusesti).

  Dovezile trecerii si a stationarii a 67000 de oameni nu se pot ascunde 100%, sa fim seriosi. Ma mir cum oameni cu carte, istorici pot ignora un argument de bun simt ca acesta.

  • Pe vremea lui Ceauşescu covîrşitoarea majoritate a românilor care aveau autoturisme, aveau „Dacii”. Orice maşină de altă marcă decît „Dacia” sărea în ochi.

  • Oameni buni nu a fost nicio o suma asa fabuloasa de oameni ,intradevar au fost catva jurnalisti veniti in Romania dar nu la ambasada rusa cum scormoniti voi,ci la alta ambasada,cu scopul bine definit de trafic de corespondenta si aici citez ,vedeti cazul Stan, poate sa spuna si sa confirme MD,DC,etc sunt multe de spus dar atat pot spune in resti descurcativa

 7. din ceea ce stim despre KGB:

  Estimari din Vest sugereaza ca KGBul avea intre 490000 si 700000 de angajati in 1986. (http://www.fas.org/irp/world/russia/kgb/su0515.htm). Ministerul era impartit in mai multe directorate, dintre care Directoratul 1 se ocupa de operatiuni in tari straine. (ibid). In 1988, KGBul era impartin in 5 Directorate mari si 3-4 directorate mai mici, inclusiv directoratul de graniceri. (ibid)

  Directoratul 1, care se ocupa de Operatiuni in Tari Straine era si el impartit in mai multe subsectii… inclusiv 11 sectii geografice (http://www.fas.org/irp/world/russia/kgb/su0521.htm) pe langa celelalte 13 sectii care se ocupau cu alte lucruri (ibid).

  Hai sa facem un pic de mate. Pornim de la ideia ca erau 700.000 angajati ai KGBului si ca departamentul de graniceri nu lua mai mult de dublu fata de celelalte 4 mari directorate. Mai pornim de la ideia ca celelelte 3-4 directorate mai mici nu aveau – in total – decat tot atatia oameni cat aveau si celelelte 4 directorate mari in parte (fara graniceri). 700.000 / 7 = 100000 de persoane.

  Simplistic vorbind, daca Directoratul 1 (cu 24 de sectii in total) avea 10000 de persoane angajate catre trebuiau sa aiba grija de tot ceea ce se intampla in lume in materie de operatiuni KGB – inclusiv Polonia, RDG, SUA, si China – sansele prin care ar avea 25000-30000-37000 de mii de agenti pe care sa’i trimita in Romania sunt?… Adica intre un sfert si o treime din angajati… … …

  (Surse: The Federation of American Scientists, http://www.fas.org)

 8. Este complet fals ceea ce spuneti, dle. Mioc. Rapoarte privind afluxul de turisti straini in diverse orase ale tarii se gasesc din plin. Daca veti consulta Raportul Comisiei Senatoriale (conduse de Gabrielescu) privind evenimentele din 89, veti afla ca exista nenumarate rapoarte (in original) anexate, aceste rapoarte datand din decembrie 89 si fiind intocmite de Securitatea de atunci privind nenumarati turisti straini care dormeau prin masini si refuzau sa mearga la hotel, sau rapoarte intocmite de trupele de graniceri privind trecerea unui numar masiv de „turisti” pe la diferite puncte de granita.

  • Domnule Cornel,

   Referitor la Comisia Senatorială „Decembrie 1989” condusă de Valentin Gabrielescu, cît şi de cea anterioară condusă de Sergiu Nicolaescu, încă înainte ca acea comisie să-şi finalizeze lucrările am atras atenţia că prin acele comisii se falsifică istoria. Nu este o opinie conjuncturală pe care o emit în anul 2013, ci o opinie care am exprimat-o chiar atunci, fiind de altfel şi iniţiator al boicotării comisiei de către revoluţionarii timişoreni. Cu alte cuvinte, am „recuzat” această comisie chiar la momentul respectiv.
   Vă invit să citiţi:
   – Polemica cu Sergiu Nicolaescu, legată de raportul Comisiei Senatoriale “Decembrie 1989″ pe care o condusese http://wp.me/pjejF-EJ
   – Adresările Asociaţiei “17 Decembrie” către Comisia Senatorială “Decembrie 1989″ condusă de Valentin Gabrielescu http://wp.me/pjejF-FP
   – Boicotarea Comisiei Senatoriale “Decembrie 1989″ de către Asociaţia “17 Decembrie” http://wp.me/pjejF-ke
   – Vizita la Timişoara a unor membri ai comisiei senatoriale “Decembrie 1989″ (1994) http://wp.me/pjejF-Go
   – Comisia Senatorială “Decembrie 1989″ a fost boicotată de revoluţionarii din Timişoara (video) http://wp.me/pjejF-1yH
   – 31 martie 1994. Audierea mea la Comisia Senatorială „Decembrie 1989”. „Prejudecata dumneavoastră este că trebuie să se afle adevărul despre revoluţie” http://wp.me/pjejF-3OD

   Convingerea mea e că acea Comisie Senatorială „Decembrie 1989” a fost înfiinţată pentru falsificarea istoriei în folosul criminalilor din 1989. Iniţiatorul comisiei, Sergiu Nicolaescu, a făcut de altfel şi o propunere de amnistie generală a acestor criminali.

   Am convingerea că nu există nici un fel de rapoarte „datînd din decembrie 1989” care să vorbească despre „nenumăraţi” turişti străini. Rapoarte care să pomenească aşa ceva au apărut abia DUPĂ decembrie 1989. În ceea ce priveşte varianta actualizată 2.0 conform căreia turiştii dormeau prin maşini (iarna, în decembrie?) şi refuzau să meargă la hotel, aceasta a apărut abia după data de 4 iunie 1991, cînd am obţinut dovada că evidenţele hotelurilor nu dovedesc nici o invazie de turişti străini.

   Există desigur rapoarte din decembrie 1989 care vorbesc punctual despre unele cazuri de turişti străini, urmărirea străinilor fiind o activitate de rutină a securităţii, dar asemenea rapoarte există şi din noiembrie 1989 sau din decembrie 1988. Prezenţa însă a unui număr de ordinul zecilor de mii de agenţi secreţi sovietici nu apare în rapoartele securităţii din decembrie 1989, ci doar în născociri securiste ulterioare.

   Vă recomand să citiţi şi celălalt articol al meu pe această temă:
   – Teoria invaziei sovietice în 1989. Un munte de documente lipsă http://www.contributors.ro/dezbatere/teoria-invaziei-sovietice-in-1989-un-munte-de-documente-lipsa/

   • Voi consulta materialele sugerate pentru care va si multumesc. Insa mi-e greu sa cred ca notele DSS putea fi falsificate atat de usor in 90 sau 91. De asemenea, marturiile unor piloti romani care in zilele lui 89 lansau rachete aer-aer impotriva unor tinte care mai apoi s-au dovedit false, sunt de asemenea greu de falsificat. Spun asta deoarece personal vad o legatura stransa intre „turisti” si razboiul electronic dus in acele zile la granite. Parerea mea personala e ca Larry Watts are surse mult mai serioase decat autorii citati in carte, insa ca acele surse nu prea puteau fi citate, din diverse motive, asa ca s-a multumit sa citeze diverse alte surse pentru a exprima fapte reale. De asemenea, tot parerea mea este ca „turistii” (sovietici sau de ce alte nationalitati or fi fost) au venit aici nu pentru a invada tara ci pentru a se asigura ca revolutia porneste si reuseste. Iar daca nu ar fi reusit, ar fi existat in mod sigur o interventie din afara. Mai cred ca „turistii” nu prea au tras in populatie, iar „teroristii” care au tras atat in populatie, cat si in armata dupa ziua de 22, erau din trupe USLA. Nu sunt inca sigur daca asta era spre folosul revolutiei sau nu. As tinde sa cred ca, din anumite motive psihologice, era spre reusita revolutiei si reinstaurarea ordinii.

    • domnule Cornel,

     Documentele DSS din decembrie 1989 referitoare la revolutie nu au fost falsificate. Ele au fost depuse la dosarele proceselor revolutiei, iar ulterior au fost si publicate. Vezi de exemplu:
     – Raportul filajului securitatii Timis despre cele intimplate in jurul locuintei lui Tokes: http://mariusmioc.wordpress.com/2008/09/10/raportul-securitatii-despre-filajul-facut-la-locuinta-lui-tokes/
     – Raportul filajului securitatii Timis din 19 decembrie 1989: http://mariusmioc.wordpress.com/2008/09/13/raportul-filajului-securitatii-timis-din-19-decembrie-1989/
     – Registrul cu comunicari din teren al securitatii Timis: http://mariusmioc.wordpress.com/2012/08/20/registrul-comunicari-teren-al-serviciului-filaj-al-securitatii-timis-in-decembrie-1989/
     Caracteristic acestor documente este ca nu fac referiri la nici o invazie de turisti straini, chiar daca punctual apar referiri la unii cetateni straini, ceea ce nu e de mirare, securistii avind in fisa postului sa urmareasca cu atentie orice cetatean strain. Documentele sint dovada faptului ca cei implicati in revolutia romana au fost, in mare majoritate, cetateni romani. La Timisoara, de pilda, printre cei aproape 1000 arestati ai revolutiei n-a fost nici un cetatean strain.
     Dupa 1989 n-au fost scoase la iveala documente care sa arate vreo invazie de turisti straini, ci s-a procedat dupa sistemul Larry Watts: S-a pretins ca aceste documente exista, dar cine cauta textul exact al documentelor invocate (foarte putini dintre cititori, si anume pe asta se bizuie dezinfirmarea) vede ca textul respectiv nu sustine concluziile care sint sugerate (cazul documentelor de pe saitul Woodrow Wilson Center citate de Larry Watts).
     Nu inteleg de ce declaratiile ofiterilor care spun ca au tras rachete impotriva unor tinte aeriene false ar fi o dovada a existentei unei invazii de turisti straini. Sugerati ca turistii n-au venit cu masini Lada ci cu avioane?

     • Sugerez doar ca a existat un amestec strain. De fapt, amestec strain e putin spus. Si mai sugerez ca nu exista „revolutii”. Ma rog, fiecare cu parerea lui.

 9. Bună Ziua
  În primul rând trebue să fac o Plecăciune in fața Tuturor celor pe care îi reprezentați din acele momente ale Revoluției.
  Pe de altă parte vă descalifică total acest articol.
  Cartea trece episodic și fără multe intenții clarificatorii peste „turiștii ruși”
  Alte țări precum „vecina și prietena” Ungaria are sute astfel de „trâmbițe” plătite cu mulți bani. Nu domnule, și mai mulți. Și mint enciclopedic despre noi. Atitudini dușmănoase la adresa României se manifestă sub ochi noștri azi și vor continua.
  În concluzie, în loc să-l prindeți cu minciuna mai bine îl prindea-ți de Pu.. .
  Revoluționarilor o Îmbrățișare !

 10. Prietene drag, in 18-19 decembrie 1989 centrul Brasovului era plin de rusi, si la Capitol si la Modarom, si la Rectorat si sub Tampa. Cine a observat indivizii cu geci rosii stie la ce ma refer. Chestia asta o stiu dinainte sa stiu cine e Petre Roman.

 11. Foarte importante precizari, scrise intr-o nota stiintifica si convingatoare, insa as vrea sa stiu exact de ce parte a baricadei se situeaza acest Watts, este in general un mincinos sau onest?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Mioc
Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie 1989, eliberat în 22 decembrie. Mi s-a întocmit dosar penal ca urmare a participării la revoluţie (sînt 4 asemenea dosare penale aflate în evidenţa Parchetului Militar Timişoara ca urmare a revoluţiei din 1989). În 28 iunie 1990 dosarul penal primeşte rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale ca urmare a faptului că infracţiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost eliminată din codul penal. Rezoluţia parchetului o găsiţi la http://wp.me/pjejF-3CV Volume publicate: - Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994 - Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995 - Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997 - Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999 - Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002 - The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007 - Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003 - Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004 - Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004 - Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. - Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006 - La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007 Coautor la următoarele cărţi: - O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan - Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş - Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro