luni, martie 27, 2023

Răul României de azi: o mafie camuflată în partid

Am semnat și eu, ca mulți alții, după cea de a doua condamnare penală a lui Dragnea, scrisoarea societății civile prin care se cerea demisia acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Am semnat-o, fără să fiu convins că eliminarea lui din funcțiile publice ar rezolva în mod radical problemele României de azi.
Știu, îndepărtarea unui personaj atât de nociv ne-ar smulge un oftat de ușurare. Ne-am trage oleacă sufletul, ne-am ostoi după o vreme umilințele înghițite în acest an și jumătate, am reuși poate să uităm cu timpul rușinea de a fi fost conduși de un personaj subaltern carent în vorbire, care confundă potlogăria cu afacerea și vătăfia de județ cu cariera de om de stat. Dar după toate astea, puroiul la vârf s-ar reface negreșit, generat de alt microb născut din aceeași plămadă a răului. Va purta alt nume: după „microbul” Ion Iliescu, inculpat pentru crime contra umanității (și oare nu el, sub demagogia lozincii „Nu ne vindem țara!”, a dat pe mâna securiștilor punctele-cheie ale economiei românești?), a venit „microbul” Năstase, arhitectul rețelei de drenat bani a partidului; după „microbul” Năstase a venit „microbul” acoperit Ponta, „baschetbalistul”, care mințea (vorba lui Vlad Zografi) și când îl întrebai cât e ceasul. Cred că n-ați uitat nici azi frisoanele care ne-au zgâlțâit în 2014 la gândul că pe mâinile unui astfel de impostor zglobiu ar fi ajuns președinția țării. După „microbul” Ponta, a venit  „microbul” Dragnea (despre care am vorbit mai sus); iar după „microbul” Dragnea…
Acum alegeți dumneavoastră: l-ați prefera pe Nicolicea, cu limbaj și apucături de milițian? Pe Șerban Nicolae, grobian și lesne jignitor de femei? Pe Tudorel Toader, specializat în prostituarea științelor juridice? Adevărul e, prieteni, că fețele răului odată intrat în lume printr-o falie a societății sunt fără de număr. Sunt jucăușe, variate și colorate ca bucățile de sticlă ale unui caleidoscop. Dar sunt, toate, făcute din aceeași sticlă de proastă calitate. Sunt ca niște flori de câmp strânse într-un mare buchet care însă miroase a pucioasă. Buchetul se cheamă PSD. Florile răului poartă numele pe care le-am înșirat mai sus și altele, încă neștiute, care vor mai răsări din sămânța pământului bine îngrășat cu așa-zisa iubire de țară a „partidului” nostru majoritar.

Mă pregăteam să scriu rândurile acestea, când un comentariu, semnat Josef Svejk, la un text pe care l-am publicat în urmă cu câteva zile pe Contributors, mi-a formulat întocmai gândul: „Până la urmă problema nu e atât Dragnea, cât PSD-ul în sine. Persoana lui Dragnea și soarta sa sunt lipsite de relevanță. Și dacă îl trăznește fulgerul mâine, nimic nu se va schimba în bine”. Ideea că răul se află în structură, și nu în accidentul persoanei pe care aceasta o generează, e dealtfel în mintea multor români. Am trăit mulți dintre noi răul ăsta pe pielea noastră, când partidul comunist a pus mâna pe țară. După Dej a venit Ceaușescu, iar după Ceaușescu, dacă nu dispărea comunismul, ar fi venit „Nicușor”. Comunismul e singurul sistem politic din lume în care dispariția unui dictator nu atrage după sine dispariția dictaturii. El este o dictatură în formă continuată, complet diferită de dictaturile punctuale. Hitlerismul, franchismul etc. au dispărut odată cu Hitler sau Franco. Comunismul sovietic nu a dispărut odată cu Lenin. Au urmat, generați de aceeași structură, Stalin, Hrușciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov… Prin alcătuirea lui diabolică, comunismul generează la nesfârșit primi-secretari de partid care perpetuează sistemul. Nu longevitatea liderului contează, ci a partidului. Comunismul are, ca balaurul din poveste, mai multe capete. Nu ajută la nimic să retezi un cap, trebuie anihilat balaurul în trupul și în inima lui. Când comunismul s-a prăbușit în Estul Europei, a pierit balaurul, nu a căzut doar unul dintre capetele lui.
Tehnica de perpetuare a structurii și de încatenare a liderilor a fost preluată de PSD de la PCR. Dar în timp ce partidele comuniste sunt mafii care joacă pe o scenă din care pluralismul politic lipsește pe față, PSD este o mafie care evoluează într-o societate în care, deși decorul democrației și pluralismul sunt prezente, democrația reală e doar simulată. Decorul e cel important. El camuflează mafia, el e masca menită să dea onorabilitate unor pungași care apar pe scenă nu ca devastatori de bugete, ci ca parlamentari, miniștri, avocați ai poporului, președinți ai Curții Constituționale, ai televiziunii publice, ai CNA-ului, funcționând într-o democrație închipuită. Decorul e atât de bine făcut, încât dă iluzia (o vreme chiar și la Bruxelles) că ar fi un peisaj natural, chiar dacă el rămâne un simulacru, o simplă butaforie.
Trecut prin metamorfoze onomastice și prin vreo șapte președinți, PSD nu și-a schimbat nici o clipă esența și tehnicile mafiotice de conducere, jaf și îmbogățire. Le-a rafinat doar. De aceea, la mitingul organizat de USR în fața Parlamentului în ziua moțiunii de cenzură din 27 iunie, s-a strigat  „Afară cu PSD din țară!”, iar sloganul care s-a auzit cel mai mult în manifestațiile din acest an a fost „PSD ciuma roșie”. Sintagma „ciuma roșie” trimite în primă instanță la ideologia comunistă.  Lucru, desigur, incorect. PSD nu este un partid comunist, nici un partid socialist și, cu atât mai puțin, un partid social-democrat.  PSD este o mafie camuflată în partid a cărei singură „ideologie” este lăcomia și a cărei pragmatică e furtul.

Voi face acum o digresiune despre ceea ce am numit cu altă ocazie „fiara lăcomiei”. Spuneam atunci că fiara lăcomiei, care se ascunde în viscerele ființei umane chinuind-o în cele mai hidoase chipuri, e veche de când lumea. Ea nu poate fi domesticită cu vorbe frumoase, cu precepte de morală sau religie, cu aluzii la rușine și cu trimiteri la cantitatea de suferință existentă pe lume. Fiara lăcomiei se trezește în mai toți oamenii care vin în contact cu locurile unde apar banii. Fiara lăcomiei nu poate fi ținută în frâu decât de reguli, legi și justiție. Trebuia cumva controlată și supravegheată natura umană mușcată, imediat după „izgonirea din rai” – când fluviul istoriei a început să alerge vesel printre măceluri, jafuri și urgii de tot soiul – de fiara lăcomiei. Din această pricină s-a născut în societățile moderne „statul de drept”. Din cauza asta Uniunea Europeană țipă întruna înspre câteva țări din Estul Europei „justiție, justiție, justiție!”.
Fiara lăcomiei a conviețuit în acești 28 de ani cu clasa politică a României. Dar nicăieri mai mult decât cu PSD. Nu pot să uit vorbele pe care mi le-a spus  Radu Vasile, prim-ministru între 1998-1999, la vreun an-doi după ce PNȚCD-ul plecase de la guvernare și Iliescu redevenise președinte, iar Năstase, prim-ministru: „Furam și noi, domnule Liiceanu, dar furam ca găinarii. Ăștia fură ca profesioniștii.”

Nu e întâmplător că Dragnea a apărut când puroiul s-a copt. Când furtul a luat amploare de la o generație de pesediști la alta și a devenit parte componentă a guvernării, când punctele de drenaj a banilor publici s-au înmulțit, când nici o investiție publică,de la sălile de sport ale lui Năstase și până la panseluțele lui Robert Negoiță, nu a scăpat nedijmuită. Și când, iată, brațul Pavel și insula Belina urmau să fie date cu chirie în eternitate unei firme teleormănene. Când, în fond,  în mod concertat, ni se pregătea statutul de iobagi pe moșia PSD-ului.
Noutatea cu care a venit Dragnea în istoria PSD ține de tehnicile puse la punct pentru a fi evitată încătușarea fiarei lăcomiei în reguli, legi și justiție. Spre deosebire de predecesorii săi, Dragnea s-a văzut pus în situația de a evolua pe un teren pe care ei nu-l cunoscuseră: DNA-ul și judecătorii au aruncat abia în anii din urmă lasoul spre gâtul fiarei lăcomiei. Ea apucase să devoreze cam toată bogăția țării.
Nu le vom fi niciodată îndeajuns de recunoscători magistraților noștri că au aruncat lasoul asupra fiarei lăcomiei, fie și în acest ceas târziu al lungii noastre tranziții. Ajunși în acest punct, Dragnea-și-ai-lui nu au găsit decât o singură ieșire: să pună la cale distrugerea regulilor, legilor și justiției spunând că ameliorează regulile, legile și justiția. Ingeniozitatea constă, printre altele, în faptul că, în această operă de devastare a justiției, a fost cooptat un jurist care, de câte ori ia cuvântul, înainte de a trece la speță, își trece în revistă cariera strălucită. Lucrurile se petrec cu el exact ca într-un dialog din Platon: „Nu va minți oare mai bine cel care știe adevărul decât cel care-l ignoră?”, îl întreabă Socrate pe unul dintre interlocutorii lui. Oare nu cel care știe să facă cel mai bine binele e cel în stare să facă cu maximă competență răul? Când e vorba de a amputa un picior (dar nu pentru a curma răul, ci pentru a-l genera), cel care o va face cel mai bine nu va fi oare un medic bun mai degrabă decât unul prost?
Or, asta se întâmplă în clipa de față în România: fiara lăcomiei este eliberată din chinga justiției sub auspiciile justiției. Un jurist-ministru și o armată de avocați (aflați în culise) ai infractorilor vin și ne spun, prin gura clienților lor parlamentari, că ameliorează justiția când de fapt o distrug. Fiara lăcomiei are colți și ghiare de oțel. Cu ele smulge prada și tot cu ele se apără. PSD-ul condus de actualul său șef este această fiară a lăcomiei care, după ce a prăduit România, se luptă cu colții și ghiarele pentru a nu fi prinsă în lanțurile justiției. Sau, odată înlănțuită, pentru a scăpa din ele. Iar în această luptă finală, ea e pornită să sfâșie tot ce-i iese în cale. Asta înseamnă „până la capăt” în mentalitatea lui Dragnea-și-ai-lui.

Distribuie acest articol

77 COMENTARII

 1. Articolul este extraordinar. Va multumesc.
  Solutia pe care o intrezaresc este prezenta masiva la vot si “invalidarea” voturilor celor care stim ca voteaza PSD. Acest lucru ar trebui sa devina regula, iar plebicistul sa devina ceva extrem de asteptat de oameni.
  Lideri de opinie si persoane marcante ale poporului ar trebui sa arate drumul de urmat pentru aceasta natie.

  • Intr-adevar, articolul este exceptional, dar lipsesc, in final, solutiile pentru salvarea tarii, din ghearele mafiei psd si alde.
   Solutia sa asteptam alegerile viitoare, la care sa speram ca persoanele cu discernamint sa voteze in parlament doar oameni cinstiti, inteligenti, competenti, incoruptibili, nesantajabili, nu poate fi luata in consideratie. Pina la alegerile viitoare, la termen, mafia isi va fi finalizat capturarea integrala a tarii. Legile justitiei vor fi fost modificate, infractorii vor avea dosarele curate, judecatorii si procurorii cinstiti si competenti vor fi fost revocati.
   Solutia ca psd-ul sa-si schimbe conducerea, sa retraga modificarile la legile justitiei din parlament, sa renunte la atacarea justitiei, a procurorilor si judecatorilor cinstiti, incoruptibili si nesantajabili este irealizabila.
   De la cele citeva mii de persoane sau zeci de mii de persoane, care demonstreza zilnic, nu ne putem astepta la mai mult.
   Trebuie ca cineva (Presedintele, Armata, Serviciile) sa adopte masuri curajoase, energice, de salvare a democratiei, de salvare a justitiei, de salvare a tarii.
   Presedintele trebuie sa constate ca statul a fost capturat de un grup infractional organizat, care si-a infiltrat oameni in toate structurile (CCR, ICCJ, CSM, IJ, parlament, guverm CNA, CNCD, Avocatul Poporului), sa constate ca siguranta nationala este in primejdie, sa constate ca situatia este disperata si sa adopte masuri exceptionale pentru salvarea tarii.
   Presedintele trebuie sa suspende constitutia, sa dizolve parlamentul, sa demita guvernul, sa-i revoce pe judecatorii corupti, aflati in solda mafiei psd si alde, din CCR, ICCJ, CSM, sa-i revoce pe oamenii mafiei din CNA, sa revoce Avocatul Poporului si sa numeasca un premier tehnocrat care sa organizeze alegeri generale anticipate.

   • Guvernul tocmai a anuntat ca mareste pensile pe 1 Julie. Cei 4,5 milioane de pensionari care au pensii de mizerie vor vota in majoritate cu PSDul.
    Diaspora va fi, asa cum a fost intotdeauna, impiedecata sa voteze, daca nu cumva prin lege nu va mai avea dreptul de a vota.
    In zonele rurale unde PSDul este bine organizat prin primari PSD vor fi adusi oamenii la vot cu japca, vor fi amenintati cu repercusiuni daca nu voteaza PSD.
    Opozitia este faramitata in mai multe partide si nu are o figura emblematica care sa coaguleze in jurul ei toate fortele din opozitie.
    Se adauga si lipsa unei atitudini civice, lipsei de educatie politica si indolenta oamenilor care au dus la o prezenta foarte mica la vot.
    Aceasta fiind situatia tare m-as mira daca PSDul nu va mai iesi din nou castigator la urmatoarele alegeri.

    • Nu e excus ca masa pensionarilor sa fie recunoscatoare PSD pentru marirea de 10% si sa-i multumeasca votandu-l. Asta, fiindca sunt lasati la discretia propagandei pesedite.
     Nu li se explica astfel incat ei sa intelega ca sunt mintiti, ca de fapt marirea e de 5%, deoarece restul de 5% este compensarea inflatiei, pe care guvernele incepand cu Boc o dedeau in fiecare an, iar pesedistii nu au mai dat-o, incluzand-o hoteste in marire..
     Nu le aminteste nimeni pensionarilor ca 10% din pensia lor e infim in raport cu acelasi procent, dar din pensiile uriase ale protejatilor,

   • Solutii clare care sa rezolve problema rapid si complet nu pot exista, dar exista o solutie care zdruncina puternic actualul sistem si obliga partidele la democratizare interna si modificare ampla a modului lor de functionare, anume: limitarea la 2 mandate a persoanelor alese in functii de primar si parlamentar !

  • Stimati Domni !

   TREZITI-VA ! Sunt 7 milioanede votanti care se duc efectiv la vot !

   Pe 5 milioane dintre ei tocmai i-a cumparat prin cresterea pensiilor
   si pana la alegeri o sa-i mai cumpere de cateva ori … poate chiar si
   in preajma lor ca sa-si aduca aminte de unde le vine „BINELE” !

   … Ce ar putea sa faca ceilalti care isi doresc SCHIMBAREA ?

   TREZITI-VA !!! S U N T V E S N I C I !!!

 2. Pai si ce este de facut? Domnule Liiceanu, daca este adevarat ce spuneti si la urmatoarele alegeri vin altii la putere cu majoritate comfortabila in parlament, ati fi de acord ca PSD sa fie scos in afara legii? Nu imediat, mai intai ar trebui pregatit terenul si asigurat politic si juridic ca mutarea poate fi facuta temeinic si de necontestat la un arbitraj extern independent.

  Chiar si asa, ati fi de acord cu scoaterea lor in afara legii? si asumarea riscurilor aferente (de la crearea unei perceptii de persecutie politica pana la crearea de instrumente care ar putea fi folosite chiar si impotriva unor organizatii legitime de catre o putere cu reflexe autoritariene.

  Eu unul m-as gandi de 10mii de ori inainte. Este un tip de retorica foarte riscant si schimbarile legislative necesare pentru a face o astfel de mutare posibila vin cu riscuri extraordinare intr-o democratie fragila ca a noastra. Riscul ca astfel de instrumente sa fie folosite abuziv imi ridica parul pe sira spinarii, ca sa va spun sincer.

  Oare efortul si energia necesara pentru a realiza corect nu ar trebui folosite constructiv? Daca este asa, genul asta de retorica mi se pare complet neproductiv la ora actuala. Noi (cei care dorim schimbare, dar care suntem de ideologii atat de pestrite) trebuie sa venim cu solutii constructive, nu este suficient sa acuzam si cu atat mai putin nu ar trebui sa ne folosim resursele limitate sa aducem acuze care nu se pot materializa in actiuni concrete. Riscam sa ne irosim capitalul de imagine si capitalul politic, ambele foarte limitate oricum.

  • Exact asta am gândit și eu, AdrianS, citind articolul domnului Liiceanu… Este foarte adevărat ce spune domnia sa până la un punct și excelent, ca de obicei, argumentat… Dar de la un punct încolo induce ideea că PSD-ul este un balaur cu șapte capete și dacă îi tai un cap crește altul în locul lui… Că ar trebui să-l păstrăm pe Dragnea pentru că în locul lui s-ar putea să apară altceva și mai toxic, și mai periculos… Gândurile acestea sunt gândurile unui om lucid și deprimat până la Dumnezeu… Mă vizitează și pe mine în multe momente, mai ales în zilele din urmă… Dar cred că trebuie să existe speranță, ca să existe luptă împotriva acțiunilor acestor descreierați din PSD&co… Și sunt semne că societatea pare să creeze anticorpi contra mizeriilor care ne vin de la guvern și de la parlament… Lucrurile se schimbă, chiar dacă prea încet pentru nerăbdarea și disperarea celor care dorim binele acestei țări…

   dar

    • In articol se da de inteles ca Dragnea este doar parte a problemei, organizatia ca atare este problema reala si completa, de acolo poate a dedus gresit. Dar nici eu nu cred ca asta ar vrea domnul Liiceanu. Muta atentia pe modul de operare al gruparii infractionale organizate.

     Daca este adevarat ca se comporta ca o organizatie criminala, asta inseamna ca vrem sa o abordam ca atare. Putem, ne permitem sa facem asta? Ca daca nu, nu am nicio problema sa ne axam pe liderii lor cei mai problematici si pe personajele din spate care trag sforile.

    • Nu am afirmat că îl susține pe Dragnea, nici în ruptul capului nu cred așa-ceva despre domnul Gabriel Liiceanu pe care îl citesc, îl respect și îl admir… Am spus doar că ar putea INDUCE IDEEA…Deși are dreptate domnul Liiceanu când spune că Dragnea este doar reprezentantul unui sistem, eu cred că în acest moment este urgentă dislocarea acestui ticălos din fruntea Parlamentului României și a măștii lui din fruntea guvernului… Cu guvern cu tot… Iar dacă societatea ar REUȘI acest lucru, ar putea să-i împiedice ulterior pe monștrii pomeniți de domnul Liiceanu să acceadă la funcții înalte… DACĂ AR REUȘI…

 3. Cu totii intelegem ce se intampla, degeaba revizitam pentru a mia oara decaderea justitiei in Romania, asta nu e o noutate.

  Ce vreau eu sa stiu este cum sa le cream o judecata romanilor. Sa nu mai fie atat de fraieri, atat de infantili, ignoranti si nepasatori, cu o absenta incredibila de 60% la vot.

  Romanii se uita la USR si spun „nu stiu cine sunt astia si nu-i votez”, condamnand Romania la o existenta permanent pe buza prapastiei. Sau spun „sunt toti la fel”, fara sa-si dea seama ca asta e o minciuna inventata de PSD. Sau spun „sa ma duc la protest? nu, e meci”.

  Toate acestea tradeaza o lipsa crasa de judecata.

  Deci, cum le cream romanilor capacitatea de a judeca? Cum facem acest popor imatur sa gandeasca?

  • Mie mi se pare ca in articol gasiti si solutia care poate misca lucrurile.
   Este LEACUL magic pe care filosofii il cunosc atat de bine si care in scrierile domnului Gabriel Liiceanu se gaseste din abundenta – O IMENSA IUBIRE.

  • „Romanii se uita la USR si spun …” Da, imi plac interventiile – in Parlament si in emisiuni TV – reprezentantilor USR. Tineri, scoliti, cu darul de-a-si prezenta convingator argumentele. Nu-i destul ! Politica se face, e-adevarat, si in Parlament, si la TV dar bazele politicii se fac in organizatiile locale, „la firul ierbii”, printre oameni ! Stiu, e mai greu, cere timp si mijloace dar mai ales multa munca, perseverenta, curaj (chiar fizic adesea, asta v-o spune cineva care are ceva experienta in domeniu). Sa va mai spun ce importanta au ‘localele”, cat conteaza un primar intr-o comuna mai ales ?
   La treaba baieti 1

   • Dupa aproape 30 de ani de jaf masiv, in care PSD a fost la conducere 21-22 de ani, oamenii ar trebui sa aiba judecata necesara pentru a alege altceva, nu neaparat ceva care pare extrem de bun, ci doar altceva, pentru ca nimic nu e mai rau ca dictatura PSD.

 4. Domnule Liiceanu, vă acuz de părtinire! Din punctul meu de vedere (știu, am un orizont îngust care se transformă într-un punct) tot ce afirmați aici este perfect adevărat, numai că ați scăpat din vedere (ăsta-i motivul acuzației) că din succesiunea glorioasă a celor care ne-au dus la pieire ca societate civilizată făcea parte și ilustrul nume al reformatorului Băsescu care a eliberat fiara justiției din lanțuri cu condiția să asculte de comanda stăpînului. Momentul de emancipare a justiției s-a produs atunci cînd stimabilu’ a fost tras pe dreapta și au început să-i intre și apropiații la pușcărie, drept pentru care omu’ s-a șucărit și s-a aruncat singur în aer (îmi place cum sună asta cu aruncatul în aer, exact cum erau prin anii ’60 sintagmele ”a sosit/plecat pe calea aerului” sau ”a încetat din viață”) .Părerea mea este că acum justiția este sub asalt din trei direcții, adică din partea politică (d-alde tudorei), partea profesională (oamenii corecți și profi) care chiar vor să își facă în mod onest slujba pentru care sînt bine plătiți și eternul cîmp tactic, care nu moare niciodată ci doar se transformă. Să sperăm că asaltul celor care vor să stea strîmb datorită politicienilor și să judece drept datorită conștiinței profesionale va învinge. Este greu de crezut, dar avînd în vedere că România e grădina Maicii Domnului și Arsenie Boca o plivește, s-ar putea să mai avem parte de o minune. După cum a zis un comentator de pe aici căruia îi cer scuze că nui i-am reținut numele pentru ca să-l citez academic, ”numai foamea cruntă va scoate România din colaps ” (citat aproximativ, cam asta era ideea).
  ” Fiara lăcomiei are colți și ghiare de oțel” spuneți dumneavoastră, fără să știți că bestia scuipă și flăcări care transformă în cenușă dosarele bătrînilor comuniști și umple cu aer cald baloanele cu care se înalță peste noi copiii lor (aici trebuie să vedem dacă rachetele Patriot își fac treaba, sau iar am cotizat degeaba).

 5. Il cam subestimati pe Dragnea. Nu e un simplu mafiot local. E unul cu vocatie reala de „godfather”. La capitolul asta este cu mult peste ceilalti din PSD-ul actual. Partidul e format din trei categorii de oameni. Intai sunt baronii locali din judetele rosii, gen Stanescu, Badalau si Oprisan, campioni ai feudalismului la nivel de judet. Pe urma sunt diversii purtatori de cuvant care “fac politica” prin talk showuri, gen Serban Nicolae si Nicolicea. A treia categorie este formata din marea masa a membrilor de partid, in principal oameni care, prin vocatie si pregatire, nici nu pot indeplini in politica alta functie decat cea de om la ordin, sluga, om de paie etc. – exact cazul catorva din guvernul actual.

  Puterea reala in partid o au baronii. Aia sunt greu de dat la o parte. Guristii TV fac ei pe vitejii, dar azi sunt, maine nu mai sunt. Jupanul si baronii ii pot executa scurt pe oricare dintre ei (vedeti cazul Ecaterinei Andronescu, mare si tare acum cativa ani, care acum se chinuie sa mai fie luata in seama). Functia de presedinte al PSD au detinut-o si oameni cu putere reala asupra baronilor (Nastase, Dragnea) dar si “purtatori de cuvant” scosi in fata de baroni si tolerati de dragul imaginii partidului (Geoana, Ponta). Problema e ca in generatia actuala nici intre guristi, nici intre baroni, nu exista in momentul asta inlocuitor de calibrul lui Dragnea. Si din acest motiv este atat de greu sa-l debarce. Nu are un succesor clar. Cine sa-i ia locul? Badalau? Oprisan? Uitati-va la mutrele lor. Nu dau bine nici macar la Antena 3. La fel si cu Nicolicea si altii. Cand o sa cada Dragnea, partidul o sa fie dat peste cap o perioada destul de lunga.

  • Am observat ca aproape deloc sau foarte rar, cand se vorbeste de baronii locali nu este pomenit cel de la Bacau, Dragos Benea. Foarte discret, bine instruit de ilustrul Hrebenciuc este tipul care sare primul in apararea lui Dragnea. A supravietuit pana acum unor anchete DNA si conduce foarte autoritar psd-ul si practic judetul Bacau.

 6. Raul in sine este dat de lipsa de claritate morala a oamenilor ce formeaza structurile de partid, dar, nu mai putin semnificativ, si de cei ce il conduc. Ei formeaza un model care este lesne urmat in teritoriu. Iar modelul se autoperfectioneaza in progresie geometrica si functie de „mediu”. Elevul isi intrece maestrul. Se adapteza. Balaurul devine tot mai puternic odata cu pierderea claritatii morale. Ca urmare imi permit o minima profetie. Vom avea pe cineva mai „adaptat” deci mai periculos si nociv ca Dragnea. De cealalta parte, nu degeaba, oameni ca Iuliu Maniu, Regele Carol I, sau Ferdinand ,sa nu-l uitam pe Cuza, au determinat destinul tarii printr-o probitate morala de necontestat. Ultimii mari romani au fost cei ce au faurit Romania Mare. Iar in spatele lor au fost atat de multi oameni purtati de idealuri . Cuvintele acelea despre care frumos si bine ziceti, si care nu sunt nici mari si nici mici. Sunt doar reale. Libertate, natiune, dreptate, adevar, istorie, sacrificiu de sine. Fiintate si purtate in lume si istorie de oameni simpli dar autentici. Raul a venit prin golirea de sens a acestor cuvinte si prin golirea de claritate morala a oamenilor ce au urmat. Diavolul s-a asezat in lume hlizindu-se la noi sub forma unei clici care a pus stapanire pe oameni si cuvinte. A deturnat sensul cuvintelor in vederea urmaririi unor interese meschine iar oamenilor le-a supt lumina din ochi. Fiara lacomiei, bine ziceti… e cea care mai intai de toate distruge structural si adanc fundamentul claritatii morale .Aceasta este samanta de intuneric care creste din radacina tarii. in clipa cand cativa oameni se vor ridica purtand in ei, in inima si in ochii lor lumina claritatii morale e semnul ca balaurul poate fi rapus. In partea de est a Europei lipseste aceasta claritate morala tocmai datorita acestei influente nefaste a comunismului care a mutilat cuvintele acelea simple. Pentru ca aceasta influenta sa fie expusa e nevoie de cativa intelepti care sa faca acesta dez-vrajire. Fiara lacomiei are farmecul ei. Pana ce ACESTA VRAJA nu este expusa ca fiind toxica, maladiva, modelul va fi urmat la nesfarsit. Cred ca unul dintre acestia sunteti si Domnia voastra. Trebuia aratat /demonstrat care este finalitatea si de ce drumul acesta al fiarei lacome sfarseste mereu intr-un esec nu doar social si politic. Este mai inainte de toate un esec moral. Istoria lui Cain vine mereu peste lume si trecutul ne prinde mai repede decat putem intelege…

  • Injumatatiti bugetarii, aceasta armata imorala si demna de cel mai profund dispret, si ne vom apropia de iesirea la lumina, moralmente vorbind.

   Un cancer a ajuns patura asta, bugetarii. Ar trebui descurajat demersul oricarui om care pleaca de-acasa cu gandul sa se-angajeze la stat.

   Vrem o analiza benficiu/cost a existentei celor mai multi dintre ei. Propun sa incepem cu doua institutii pe care eu le-as desfiinta in secunda doi: politia locala (o incredibila metoda de tocat/sifonat banii comunitatii, la care cu mare pofta au aderat toate primariile) si jandarmeria.

   Si o mare parte din vina pentru faptul ca multi aleg sa munceasca la stat o poarta mediul privat, prin salariile de mizerie pe care se-ncapataneaza sa le ofere de ani si ani de zile, pana si in 2018, desi nu mai sunt atatia candidati la usa interviurilor. E incredibil, desi preturile serviciilor/produselor lor rivalizeaza de cele mai multe ori cu preturi din tari cu salarii mult mai mari (deci ghici unde-i diferenta).

   • Eu cred că este nevoie și de cetățeni care să lucreze la stat… Problema se află în faptul că majoritatea lor sunt angajați fără merite în domeniul respectiv, fără pricepere, ci doar pentru faptul că sunt protejații sau rudele celor de la conducerea instituției… Care la rândul lor sunt protejații sau rudele ticăloșilor care s-au cățărat la putere și cărora le susțin interesele… Vă garantez că în fiecare instituție de stat există un funcționar care duce în spate treaba altor cinci, șase sau mai mulți angajați pe pile sau contra mită… Am exemple concrete… Până la urmă ajungem tot la politicieni…

 7. pentru viitorul El Jefe, eu pariez pe 22ianu: decembrie ’89 l-a prins lucrand la judeteana de partid Targoviste, are toate calitatile antecesorilor sai plus un exces de autosuficienta & cabotinism /// altfel ideal asa ar fi, ca psd sa fie scos in afara legii in baza argumentelor enumerate in acest suberb text

 8. Și cu cei bătrâni, „ai noștri”, ce facem?
  Fără doar și poate, PSD-ul este ținut de un nr. foarte mare de români, de cei în vârstă în cea mai mare parte, care, dincolo de educație, în cele mai multe cazuri sunt rupți de realitate.
  În context, nu pot să nu meționez/amintesc răspunsul bunicii mele, dat în trecut (vorbesc de ani de zile) când tatăl meu a întrebat-o cu cine a votat. Răspunsul a fost unul prompt și hotărât, de altfel: „Cum cu cine, cu a nost’, cu Iliescu…, păi este altul!?”.
  Ceva de genul se manifestă și în prezent, și nu pot să nu remarc încercarea mea făcută înainte de alegerile parlamentare trecute pe lângă un PSD-ist convins (din familie), că partidul pe care îl susține nu mai este o opțiune și, mai ales datorită vârstei pe care o are, ar trebui să îmi dea crezare, să îmi ofere șansa de a-mi alege eu viitorul.
  Bineînțeles că anii petrecuți într-un sistem și-au lăsat amprenta iar demersul meu a fost un eșec.
  Vedeți dumneavoastră, aici cred eu că ar trebui lucrat – fiecare dintre noi, cei tineri, musai să-i facem pe „ai noștri bătrâni” să înțeleagă că VREM SĂ NE HOTĂRÂM SOARTA și nu să o acceptăm așa cum vine.
  Dar, mă întreb încă o dată, VREM?

  Cu stimă,

  • Luna asta eu am de gand sa-i ascund batranului meu tata
   talonul de pensie si sa-l pacalesc ca Dragnea i-a scazut-o
   pentru ca este o fiara.
   Ceva trebuie facut ca acesti cetateni adormiti in trecutul ruginit sa priceapa ca
   Iliescu a fost rau si ca domnul Barna este bun.

   • Domnule Mihai 2,

    Nu, nu trebuie să ascundeți talonul tatălui dvs., puteți să îi explicați foarte simplu și probabil vede singur că încet, încet revenim de unde am plecat. Nostalgia bat-o vina.
    Trebuie să recunosc era bine…

    Cu stimă,

 9. Asa este ! Mafie camuflata in partid.Ce este trist este ca inainte cu cateva luni de la alegeri psd-istii incolonati doi cate doi se muta in partidul care va castiga alegerile ,unde vor functiona cu acelasi comportament. De aceea vor desfiintarea DNA. Acesta i-a atacat la comportament. De aceea vor modificarea justitiei ca sa le permita in continuare comportamentul psd-ist de hoti. Iar ca sa pastreze aparenta de „patrioti” mai modern este sa nu desfiintezi DNA ci sa-l imbunatatesti prin capturare.
  Ati sesizat corect: cat timp decidentii nu doresc taxarea si limitarea acestui tip de comportament indiferent care microb vine la putere, nu se va schimba nimic. Tara va merge in jos la toate capitolele : oameni de stiinta valorosi, datorii, industrie,educatie,adminstratie,justitie,cultura.
  Oare ce va propune Basescu pentru ca sa primim in continuare imprumuturi ? Rosia Montana?

 10. Dacă Radu Vasile, de acolo jos unde se află (în calitatea lui de informator, așa ar trebui), ne citește, ar trebui să-i amintiți că mafia se compune din găinari și profesioniști laolaltă, din gulere albe și mardeiași, din manipulatorii cei mai cinici și, fără voia lor, din naivii cel mai bine intenționați.
  Din ceea ce scrieți, rezultă că suntem o nație care are o anumită satisfacție în a fi furată pentru a putea ulterior să-și plângă de milă (moaștele, popii și talk-show-urile ne așteaptă).
  Aserțiunile din final de articol (nație imatură și incapabilă să judece) sunt mai adevărate și mai valoroase decât toată cercetarea sociologică-politologică făcută de universitățile românești, de stat și private. De la astfel de realități bătătoare la ochi ar trebui să plece strategiile și programele făcute de toate cluburile de sinecuriști-nepoți-de-securiști botezate consilii naționale de bla-bla-bla cercetare, dezvoltare etc.
  Răul României de azi e răul României de ieri și-al principatelor de alaltăieri. La diferite perioade, acest rău poate fi numit diferit. Cum bine ați scris ailleurs: suntem o cultură secundară și minoră. Și suntem condamnați, spre binele nostru, să urcăm sisific același drum al îndreptării. Dar ăsta este un proiect onorabil de viață individuală și de grup. Să nu mai semănăm mălai de frica lui Nicolicea, ar fi cam nepotrivit.

 11. „să pună la cale distrugerea regulilor, legilor și justiției spunând că ameliorează regulile,”
  Exemplu: Toate modificarile legislatiei care aveau ca motivatie imbunatatirea transparentei au dus la inrautatirea inspaimantatare a transparentei in asa masura incat pana si procurorii au mari greutati in a investiga faptele pe care noi oamenii obisnuiti le numim ticaloase….

 12. Statul de drept trebuie reconstruit.

  De aici se începe. Altfel diagnoza lucidă, amară a autorului va dura mai mult de opt ani. Mandatul obtinut de Dragnea & Tariceanu:

  ….”… Când furtul a luat amploare de la o generație de pesediști la alta și a devenit parte componentă a guvernării, când punctele de drenaj a banilor publici s-au înmulțit, când nici o investiție publică,de la sălile de sport ale lui Năstase și până la panseluțele lui Robert Negoiță, nu a scăpat nedijmuită. … „….

  Se poate obtine prosperitate, bunăstare pentru majoritatea locuitorilor tării și în această situatie juridică, politică, morală precară, după perioada de tranzitie 1990-2018 mult prea lungă?

  Un antreprenor din Brno/Moravia caută urgent lucrători într-o țară cu 2,4 % someri și un nivel de trai mult mai bun decât pe malurile dâmbovițene. Are o întrebare la TV, o dorință: de ce politicienii, guvernele trecătoare din Cehia nu sunt la nivelul economiei, la nivelul cehilor care și-au reconstruit intreprinderile, au o economie prosperă care asigură bunăstare?
  Guvernul ceh condus de un jecmănitor
  ( …. ….. Andrej Babiš :* 2. September 1954 in Bratislava, ist in tschechischer Unternehmer, Inhaber der Holdinggesellschaft Agrofert und Politiker slowakischer Herkunft. Seit dem 13. Dezember 2017 ist r Ministerpräsident Tschechiens. Im November 2011 gründete Babiš die Partei ANO 2011, zu dt. „Ja“ und zugleich das Akronym für „Aktion unzufriedener Bürger“, tschechisch Akce nespokojených občanů, die Vorläuferin der ANO-Partei, die bei der vorgezogenen Abgeordnetenhauswahl 2013 mit 18,65 % zweitstärkste Kraft im Abgeordnetenhaus wurde. Babiš trat als Spitzenkandidat seiner Partei in der Hauptstadt Prag an. ANO bildete mit der Sozialdemokraten (ČSSD) und Christlichdemokraten (KDU-ČSL) eine Koalitionsregierung. Babiš wurde Finanzminister und erster stellvertretender Ministerpräsident.
  Babiš ist laut dem Nachrichtenmagazin Týden mit 4 bis 5 Mrd. Euro der zweitreichste Bürger des Landes und Gründer und Vorsitzender der Partei ANO 2011. Ab dem 29. Januar 2014 war er Vizepremier und Finanzminister der Tschechischen Republik im Kabinett Bohuslav Sobotka. Am 24. Mai 2017 wurde er wegen Verdachts auf Steuerbetrug und Beeinflussung von Medien abberufen. Bei der Abgeordnetenhauswahl am 20./21. Oktober 2017 gewann die Partei ANO 2011 mit 29,64 % der abgegebenen Stimmen 78 von 200 Mandate und wurde damit mit Abstand stärkste politische Kraft des Landes.
  Sein Vater Štefan Babiš war im tschechoslowakischen Außenhandel tätig und Diplomat, weswegen Babiš einen Teil seiner Kindheit in Paris und in Genf verbrachte. Nach der Matura 1974 in Genf studierte Andrej Babiš bis 1978 an der Fakultät für Handel der Wirtschaftsuniversität Bratislava und arbeitete anschließend für die Chemapol Bratislava. 1978 wurde er Kandidat und 1980 Mitglied der Kommunistischen Partei der Tschechoslowakei (KSČ). 1985 wurde Babiš für das staatliche Außenhandelsunternehmen Petrimex nach Marokko entsandt, von wo er nach der Samtenen Revolution 1991 nach Prag zurückkehrte. Kurz nach seiner Rückkehr aus Marokko und der Auflösung der Föderativen Republik Tschechoslowakei gründeten die Petrimex unter Außenamtsstaatssekretär Anton Rakický und Babiš mit Krediten der US-amerikanischen Citibank die Holdinggesellschaft Agrofert, deren Direktor Babiš 1993 wurde. Laut die tageszeitung behauptet Babiš, dass es alte Freunde aus Schweizer Zeiten waren, die mit einer obskuren Briefkastenfirma Ost Finanz und Investment AG (O.F.I.) 1995 bei Agrofert einstiegen und er das Unternehmen so übernahm. Unter seiner Leitung entwickelte sich Agrofert schnell zu einem der führenden Unternehmen der tschechischen Agrar-, Chemie- und Lebensmittelindustrie und expandierte massiv ins Ausland. 2011 besaß Agrofert über 230 Tochterunternehmen und ist heute viertgrößter Konzern Tschechiens… …..)
  e tolerat azi de comunisti.

  Ce se întâmplă de fapt în estul continentului după aderarea 2004/2007 la UE? De ce e așa cum e? Textul prea frumos scris de autor nu lasă dubii penrtru România.
  Care e calea pe care o va alege guvernul PSD/ALDE la președinția UE 2019, în momentul „refondării” ZE/UE după conceptul francez al lui E. Macron? Care Românie va urma? Cea a penalilor, jecmănitorilor, hoților, tâlharilor, ticăloșilor sau cea a cetățenilor care participă activ în spatiul public, în seviciile publice, pentru binele obștesc?

  Fac parte din generația cu biografia în două epoci total diferite. România are azi la centenar cele mai bune conditii externe din istoria sa. După 10 ani în UE România caută un viitor mai bun. Să sperăm ca societatea civică „strada” se va impune ca alternativă la penalii de azi și de ieri. Tinerii în era digitală sunt conectați cu cei din generația lor din UE și lumea întreagă, nu se orientează spre PSDiștii din Teleorman.

  Tinerii sunt soluția 2019/2020?
  Brain drain până când?

 13. Domnule Liiceanu, acest excelent articol nu are epilog. Epilogul trebuia sa ne arate de ce pleaca romanii din tara. Tineri in marea majoritate. Nu mai au timp sa astepte alte alegeri ! S-au saturat sa tot spuna sa iesim si sa-i alungam pe ‘ciumati”! S-au saturat sa vada la diferite posturi tv de propaganda ,inclusiv la postul (anti) national cum tot felul de ‘doctori” si „vedete” ne spun ca doar ei au dreptate ,restul sunt sobolani din statul paralel ! S-au saturat sa-si certe bunicii si parintii sa nu mai mearga pe mana ‘ciumatilor „.

  Plec tata, nu mai are rost sa raman. Plec ….si a plecat.

 14. Sa ne imaginam o situatie diferita de ceea ce le-a convenit multor politicieni si securisti, dar la care a aderat cu elan si Justitia (si uitarea, caci e scrisa-n legile omenesti): ca procesele Revolutiei si Mineriadelor aveau o decizie definitiva si irevocabila conform cu concluziile Raportului Final, de condamnare a comunismului, citit in Parlament.
  Adica s-ar fi dat o lovitura unde trebuia si la timpul potrivit.
  Acum am ajuns ca pe linga cautarea vinovatilor in cele doua dosare amintite, sa ne gindim (sau nu?) la cei ce au tergiversat aproape 3 decenii rezolvarea unei cangrene.

 15. Tabloul dvs este reusit, numai ca nicio opera de arta nu depinde, calitativ, de „frumusetea” modelului caruia, in cazul nostru, credeam ca i-am epuizat, deja toate punctele de interes contemplativ!
  Pe de o parte, avem ultima zvrcolire a scorpiei(!!!), si pe de alta publicul amator de sange, inclusiv progresistii, inclusiv cei loviti fie de lehamite, fie de sindromul de Stockholm…
  Romanul e crud, si devine nemilos o data cu cresterea frustratiilor.
  Cred ca aici este „subtilitatea” mentalitatii romanesti, din cauza careia solutiile democratice intarzie sa se produca : majoritatea oamenilor vor sa vada cum curge sange din dusmani, in timp ce adevarata opozitie progresista (USR si Ciolos) este, si extrem de putin numeroasa si mult prea civilizata ca sa intrevada scenarii pe masura „asteptarilor”.
  Consecinta : amanam totul si orice!
  – pica Dragnea, dar tot ramane PSD si scot ei un alt jocker din maneca!
  – pe cine sa pui in loc?
  – „ceilalti” ce-au fact cand au avut puterea?
  etc., etc.
  La un moment dat insa, tot planuind viitorul, nu-l mai apucam!
  Eu as fi mai „inconstienta” si as propune : toate fortele pe dat afara, imediat, Dragnea, din Camera Deputatilor, si pe urma…om vedea!

 16. Articolul este extraordinar… Totuși, ce facem? Avem instituții care să facă, măcar oleacă, acea „curățenie” pe care o așteptăm? Ceva asemănător s-a petrecut în Croația prin 2009-2011: un partid plin de corupți, cu un lider periculos al partidului, care a pus o femeie (probabil, ușor de controlat de „șef”) ca premier. Acolo, în 2011, procurorul general a „tăiat în carne vie”: a deschis dosar șefului „găștii”, pe care a scos-o în afara legii și vechiul „lider” corupt a fost condamnat! Dar, la noi? Instituții, serviciile – ce fac??? Nu cumva, un serviciu de informații, numit sri, nu vrea să devină SRI, fiindcă o parte a sa este reprezentată de foști (?) securiști?
  Aș puncta, legat de p(artidul) s(tat al lui) d(ragnea), faptul că, exceptând USR, TOATE celelalte partide sunt, la origine, fie și în parte, niște „aripioare” desprinse din fsn-ul „emanatului” ilici kaghebilă sau au colaborat într-o veselie cu această hidră post-pcr-istă! Deci, despre ce „democrație” și „pluripartidism” vorbim?
  Iar legat (și) de comentariul lui @depemures, ceea ce e grav, dacă nu CEL mai grav, e că, de aproape 3 decenii, se produce o „hemoragie” continuă a românilor: dintre cei plecați (vreo 4, dacă nu 5 milioane – un sfert din populația țării!), dacă nu în totalitate, într-o covârșitoare majoritate, tineri și adulți bine și chiar foarte bine pregătiți! Suntem pe locul al doilea în lume, după Siria, la numărul total de emigrați. Cu diferența că, în Siria, de 7 ani, e război civil!…

 17. De acord.
  Dar mai e ceva, inexplicabil pentru mine: de ce nu se reactioneaza pe masura atacului?
  Abuzul in serviciu „produce” banu` gros, aici e lupta cea mare, avem un aspect punctual, tehnic, juridic, unde e nevoie de „meseriasi” care sa imbrace riposta cat se poate de legal si riguros.
  Sigur ca mafia pesedisata a vazut ca „nimeni nu e mai presus de lege” incepe sa functioneze…șontâc, șontâc, dar functioneaza. Schemele de pe vremea lui Nastase nu mai functioneaza.
  Au gasit soluția: facem legea mai prejos de „nimeni”! Scapa si trepadusii mai mici, ba chiar si „nimenii” colaterali, umflati la numar si relevanta.
  Or, aici e nedumerirea: chiar nu se gasesc juristi care sa poata contracara atacul ? Eficient si profi?
  Sigur ca avem o majoritate parlamentara care voteaza pe banda rulanta, care respinge orice amendament, ca vine de le „statul paralel”, nu?
  Dar este de neinteles de ce nu se gasesc alternative carora nu li se mai poate aplica „schemna” asta noua.
  La concret:
  „Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, susține că situația din România este una foarte gravă,întrucât,clasa politică,schimbă legile justiției fără a ține cont de recomandările venite din partea autorităților europene.”
  ”Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie peședintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: dl Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis.

  Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem.”, a declarat Gianni Buquicchio, într-un interviu pentru Europalibera.
  De neinteles de ce nu se accelereaza pe pedala unor analize din afara, de necontstat profesional. „Alora” ce cam greu sa le pui eticheta de „paraleli”
  Repet, nu pricep…ceva nu functioneaza cum a trebui.
  ‘De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația
  Abia în aprilie peședintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie.’
  ‘ Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem.’
  Abia acum doua zile APCE a reactionat,la o sesizare depusa de PNL, privind codurile penale.
  Johannis are motive sa nu promulge nimic pana nu „vin”aceste analize. Solicitate de APCE, nu de „statul paralel”. Dar lucrurile se misca greu, reactia profi este slaba si tarzie.

 18. Un articol de nota 11. Multumim Domnule Liiceanu. Din pacate rezolvarea problemei balaurului cu colti si gheare de otel, care mai este si foarte lacom va veni cand generatia care a inceput lucrul (sa munceasca) dupa 1995 va iesi la pensie. Asta inseamna inca 20, 25 de ani. Cand beneficiarii de pensii speciale vor fi trecut la dreptate. Cand masa de votanti PSD vor fi facut si ei la fel. Abia atunci mai putem spera la ceva. Pana atunci singura consolare este sa protestam, sa strigam in strada, sa-i huiduim etc.. Puterea este detinuta de profesionisti in ale manipularii, nu de ageamii. Dragnea e un pion marunt care nu vrea sa demisioneze, dar el este papusa, papusarii nu se vad la televizor.

 19. „PSD-ul condus de actualul său șef este această fiară a lăcomiei care, după ce a prăduit România, se luptă cu colții și ghiarele pentru a nu fi prinsă în lanțurile justiției.”

  Domnule Gabriel Liiceanu, mă tem că aceasta este o abordare profund greșită a situiației social-politice din România zilelor noastre, pentru că lasă loc ideii că odată ce va fi modificată majoritatea parlamentară lucrurile se vor fi schimbat fundamental. Nici vorbă! De aproape trei decenii jaful din averea publică a fost neîncetat. PSD a fost însoțit la guvernare atât de PDL, formațiune politică pe care unii au considerat-o apărătoare a principiilor democrației și statului de drept, cât și de PNL, în alianțe extrem de nocive pentru percepția asupra democrației în rândul cetățenilor.

  Concluzia publicului, argumentată, a fost că „toți sunt la fel”. Pe de altă parte, dezamăgirea uriașă reprezentată de PPDD (partid „antisistem”, cu un program popular, justițiar etc. în care electoratul „simplu” își pusese multe speranțe), care la alegerile de acum 6 (doar șase) ani a obținut un scor foarte bun, se păstrează în memoria electoratului și se transmite ca neîncredere față de partidele noi (chiar dacă acestea au sau pot avea intenții bune).

  De aproape trei decenii România este condusă de o cleptocrație formată din membrii din rândul al doilea ai Securității și PCR. Politicienii din partidele reprezentative au în rândurile lor marionete ale oligarhilor. La PSD, ALDE și UDMR poate că au fost concentrați mai mulți decât în alte partide, dar „Sistemul care l-a învins” pe dl. Constantinescu a existat și s-a consolidat permanent după 1989. Trebuie să conștientizăm faptul că actuala cleptocrație este transpartinică, iar înlăturarea PSD, sau ALDE de la guvernare NU rezolvă nimic din problemele social-economice care ne-au condus spre starea acesta de înapoiere în rândul statelor europene, sărăcie, ratare a șanselor și risipire a resurselor.

  Pentru dezvoltarea României este necesară îndepărtarea regimului cleptocratic, nu a „PSD, condus de actualul său șef”!

 20. Aproape tot ce ati spus in acest articol s-a mai spus pe aceasta platforma, care e una remarcabila in peisajul publicistic romanesc.
  Insa conteaza enorm ca sustineti, la rindul d-voastra, ideea asta a unei mafii camuflate in partid, careia multi altii i-au spus grup infractional organizat, incercind sa dezvolte argumente de natura juridica, fara de care n-ar putea fi formulata nici o acuzatie, in nici un fel de instanta.
  Stim cu totii, inclusiv d-voastra, ce va urma: veti fi atacat incalificabil pe toate caile posibile. De aceea, la rindu-ne, nu va vom putea multumi niciodata suficient pentru curajul de a fi spus, si in numele nostru, lucrurilor pe nume.
  Bineinteles insa ca tot raul asta are un nume si nu, nu e vorba de o simplificare improprie.
  Caci in aproape tot Estul european vorbim de malignizarea stingii (foste comuniste) — niciodata judecata in vreun tribunal supranational –, surpriza, chiar si acolo unde fortele care corup statele foste comuniste sint de dreapta (vezi cazul Ungariei). In realitate, stim bine de-acum, daca-i vorba sa faca raul, dreapta si stinga nu se mai deosebesc — acestea sint deosebite si au sens doar atunci cind fac binele: fiindca populismul desantat, nationalismul tembel si de parada, dusmanii inventati sau invizibili sint instrumente eficiente de demolare atit pentru coruptii de dreapta cit si pentru cei de stinga.
  Voi merge mai departe cu afirmatiile, fiindca acum, mai mult ca oricind, avem nevoie de solutii.

  Mai intii reamintesc un lucru elementar: aproape orice contract are prevazuta o clauza privitoare la situatia de forta majora si care consta, aproape intotdeauna, in rezilierea unilaterala. Este exact situatia in care ne aflam: un partid devenit grup infractional. In cazul nostru, contractul, incheiat intre societate si PSD-ALDE, il constituie alegerile din 2016 si pe care societatea l-a respectat intocmai, argumentul fiind acela ca, chiar cu evidenta faptului ca procesul de legiferare a devenit in mod vadit corupt (vezi OUG13), a lasat totusi puterea sa se razgindeasca de trei ori in mai putin de doi ani, ba chiar sa-si dea singura jos unul dintre (cele trei) guverne. Asadar, in acest moment, contractul social trebuie considerat reziliat. Cu toate acestea insa, societatea nu poate face nimic mai mult, initiativa sa oprindu-se aici: de aici incolo, rolul ei nu mai poate fi decit unul de sustinere. Caci initiativa nu mai poate veni decit din partea justitiei, din partea celei careia, asa cum spuneati, nu-i vom putea fi niciodata suficient de recunoscatori. Ei bine, aceasta justitie trebuie sa admita cazul invocat de societate: transformarea cel putin a unui partid de la putere intr-un grup infractional organizat, mai pe scurt, in mafie. Si este evident ca nu poti judeca un caz in care infractiunile se fac in grup, reducindu-l pur si simplu la infractiunile individuale, fiindca in acest fel nu vei putea combate niciodata eficient crima organizata — caci despre asta am ajuns sa vorbim: despre crima organizata.
  Cind societatea isi face singura dreptate vorbim de revolutie si, trebuie sa fiti de-acord, nu de revolutii avem noi nevoie acum, ci (tot) de justitie. Explicatia cea mai la indemina este si cea mai simpla: dupa o revolutie si aproape trei decenii de tranzitie, puterea din Romania e la fel de impenitenta si de imorala, la fel de preocupata de jaf — revolutiile si urmasii lor directi nu judeca niciodata nimic, fiindca sint corespondentul social al unei explozii urmate de imprastierea si apoi caderea resturilor. Pe de alta parte, constructia oricarei societati are ca fundatie justitia, fiindca nu poti cladi o societate durabila decit pe adevar.
  Tocmai de aceea, in loc obisnuita petitie, ar fi, cred, mult mai eficient sa facem o sesizare deschisa catre DNA, pe care sa o semnam toti cei care credem ca vorbim despre un caz de crima organizata (la nivel statal). Exista deja la noi, multi oameni pregatiti juridic si suficiente ONG-uri care pot redacta, de comun acord, coerent si argumentat, un astfel de document, in care va putea fi invocata inclusiv legislatia europeana (incalcata).

 21. Ca si la Hidra din mitologia greaca ,
  solutia nu este taierea unui cap , pentru ca ea genereaza altele , poate mai rele .
  Raul este insasi Hidra .
  Iar solutia este sa nu mai fie votata .
  Raul este sustinut de votantii , care o tot voteaza de 30 de ani .

 22. Foarte bun articolul! Dac care este cauza aparitiei hidrei? mergeti putin mai in profunzime, problema nu e de la „structura” PSD-ului, si nici PSD-ul in sine. Structura (hidra) este doar o forma de organizare ce ia nastere atunci cand se realizeaza o masa critica de indivizi. cu acealeasi obictive. Este ceva natural. Da, ii ia timp sa se formeze si evolueaza. Dar problema nu pleaca de acolo. Daca n-ar fi fost PSD-ul ar fi fost altceva.

  Hidra exista ca urmare a lipsei de moralitate, de valori, de la lacomie, ignoranta, lene si lipsa de empatie (cinism), intr-un cuvant: egoism. PSD-ul este doar o forma. Daca l-ar trazni pe Dragnea mai nimic nu s-ar schimba, daca ar trazni PSD-ul mai nimic nu s-ar schimba (pe termen lung)!

  Iar moralitatea, valori trainice, harnicie si empatia vin doar din educatie. O educatie sanatoasa. Sursa toturor relelor si tuturor lucrurilor bune sunt cei 7+ ani de acasa si cei multi de scoala. Acolo cred eu ca trebuie lucrat, mai ales cu cei mici. Dupa 10 ani deja e prea tarziu, mintea este formata (o doamna educatoare care lucreaza cu copii din comunitatea roma si care se straduieste sa le schimbe mentalitea spunea acest adevar).

  Daca nu reusim sa imbunatatim educatia atunci vom ajunge de fiecare data aici. Pentru ca sursa este poluata, cei mici invata si se formeaza prost si nu evoluam. Ma uit de exemplu la musulmani, daca sursa sunt invatarulile strambe si invechite din coran vechi de 1500, fac ce fac si iar se intorc acolo. Pentru ca pariintii lor, cand dau de greu, sunt nevoiti sa se indeparteze de la invataturile acelea strambe dar odata cu prosperitatea dispare feedback-ul iar generatiile noi incep sa creada ca din invataturile alea strambe a aparut prosperitatea… iar in final se ajunge iar la greu.

  Noi avem invataturile crestine. De aici, cred eu ca trebuie plecat. Ok, poate nu cea crestin ortodoxa dogmatica, dar credinta in general face bine. Cei care cred in ceva mai mare ca ei incearca sa fie mai buni. Ateii adesea ajung sa vada in cel de langa el doar o bucata de carne (nu toti, si nu imediat, dar in generatii se intampla).

  Cu respect,
  Ovidiu

  • Excelent comentariu.
   Am o singura nedumerire: cine sa educe educatorii ? Si cum ?
   Daca am putea gasi o solutie acestei probleme ar fi ceva !
   Dar pentru educarea educatorilor trebuie investitii si vointa politica. Ceea ce ne aduce inapoi la Guvern si politicieni.

 23. Domnule Liiceanu,

  Vă rog să comentați proiectul de lege PMP/PNL legată de antiromânism. Legea are susținerea PSD, iar unul dintre membrii USR se găsește în expunerea de motive. Deocamdată este în stadiul de proiect de lege.
  Mie mi se pare o lege periculoasă.

 24. Magistrații sunt mai corupți decât politicienii, chiar dacă nu jonglează cu așa multe milioane de euro. Dragnea este un caz aparte care a pierdut „alianța” sau „protecția” și caută să-și aservească justiția. Dar până la urmă va fi pace între politicieni și magistrați și interesul dezbaterii politice pentru corupție se va diminua în timp ce corupția va crește.

  Lupta contra corupției este altceva decât micile sincope în înțelegerea mafiotă dintre justiție și politică. E o ciorovăială între hoți și așa mai putem discuta despre hoție. Numai o perioadă.

  Justiția și politica nu pot fi altfel decât societatea.

  • „Magistrații sunt mai corupți decât politicienii…”

   Nu știu cu siguranță. Indicele percepției publice este în bună măsură discutabil, iar determinări în acest sens nu au mai fost făcute de multă vreme. Sondajele de opinie determină gradul de încredere al cetățenilor, iar încrederea în justiție este mai mare decât în politicieni.

   Pe de altă parte, este cu adevărat fabulos ca într-o țară Șeful structurii antimafia să fie acuzat și condamnat pentru afaceri cu structurile mafiote. Asta confirmă că sistemul judiciar din patria noastră nu a parcurs încă reformele de care are (și avem) nevoie.

   În fine, eu voi crede că justiția română a depășit punctul critic (the point of no return) în privința reformelor anticorupție în momentul în care membrii săi (la fel ca și cei ai structurilor politice și administrative care fac legile și le aplică) vor suferi condamnări mai aspre decât cetățenii de rând atunci când încalcă legea, având circumstanțe agravante. Așa se petrec lucrurile în lumea civilizată, în care „statul de drept” reprezintă mai mult decât o lozincă și un motiv de instituire a MCV.

 25. Domnule Liiceanu, eu cred ca ar trebui sa incercati a evita firul pesimist al discursului. Evident, nu se pune problema de optimism, in general naivii cu veleitati de idioti sunt vesnic optimisti.
  Societatea romaneasca este supusa la grele incercari deoarece are nevoie de ele ca de niste lectii pentru un elev corijent si invatat prea mult timp cu trandaveala si apucaturi nesanatoase.
  Si pe mine ma uimeste asemanarea intre ceea ce se intampla acum cu mare parte din populatie reprezentata de acesti mafioti politici si fostul regim, mai ales fosta mentalitate ceausista denumita nu foarte corect comunista.
  Este efectul lipsei de analiza si clarificare a trecutului nostru. Dupa 30 de ani nu avem o pozitie si opinie clara despre ce a fost inainte de 1989. Populatia Romaniei este astfel impartita pe pozitii grav antagonice tocmai pentru ca intelectualitatea (cine altcineva ar avea expertiza?!) nu a clarificat sau macar incercat sa clarifice ce a fost inainte de 1989 bun si rau. Reflexul cetateanului iradiat de regimul de dinainte este sa grupeze tot in perfect bun si perfect rau. Copiii acestui cetatean iradiat au mostenit aceasta tendinta de la parinti si in plus exista si aceasta pdeudocultura (denumita „licuriceasca”) care ne iradiaza constant spre imbecilizare si amortire. Aceasta pseudocultura de „manea” americana imparte lumea in buni si rau, peste toate fiind super-eroul care salveaza umanitatea (de preferinta cu pistolul in mana) peste noapte, instant, sa iasa filmul si sa creasca incasarile. Fosta mentalitate si ideologie altoita pe noua subcultura genereaza aceasta populatie stranie care parca de fiecare data isi alege de buna voie lichidatorii. Parerea mea, intelectualitatea, atata cata este, are rolul de a lupta cu aceasta mentalitate si subcultura precum misionarul catolic plecat in Africa sa converteasca canibalii. Insa in loc de asa ceva intelectualitatea romaneasca se bucura la chestiuni marunte, la diverse firimituri cazute de la masa bogatilor, la onoruri si functii marunte, la mici placeri lumesti platite cu mari concesii de constiinta si moralitate.
  Mai este un aspect, tendinta adanc inradacinata in majoritari de a distruge ceea ce nu intelege si a nivela orice varf, de a lovi spre coborare a celor care se ridica peste turma, adica tendinta subterana de nivelare. Rumanul majoritar este harnic cand risipeste energie pentru a-l cobora si spurca pe cel pe care-l simte superior lui. Pare ca asta nu are legatura cu subiectul dar are. Pentru ca iata, in prezent Romania e condusa de niste tarani analfabeti, niste cel mult mediocrii sau si mai grav, incompetenti si inculti la modul cel mai de jos! Este efectul a ceea ce spuneam, cei buni si destepti care incearca sa se ridice peste turma sunt indata coborati si spurcati! Suntem un neam care nu e in stare de solidaritate, de unitate si adunare….. sau defapt suntem in stare sa fim solidari si sa ne adunam numai atunci cand il distrugem pe unul pe care-l simtim ca se ridica peste capul nostru. Evident, nu e cazul nici unui conducator politic din ultimii 30 de ani, e o chestiune de jos din patura groasa a tarii dar care defapt genereaza situatia de a fi mereu condusi de mediocrii, incompetenti, lichele, tupeisti prosti dar obraznici.
  In toata aceasta poveste intelectualitatea romaneasca nu e straina deloc! Ba din contra, cele mai aprige lupte de distrugere si coborare a varfurilor o vedem chiar in mijlocul celor pe care i-am putea numi intelectuali.
  Pur si simplu ne invartim in cerc de 30 de ani si tare ma tem ca trebuie sa facem cei 40 de ani de pribegie fara rost pentru a ajunge in Tara Fagaduita.
  Parerea mea, Dragnea si tot tribul lui sunt un pasaj trecator. Marile probleme ale acestui neam raman si tare ma tem ca nu prea mai avem viitor daca continua tot acest exod migrationist! Nici conjunctura externa nu ne este favorabila, as putea spune ca Romania desi bolnava de gripa e scoasa afara in zapada dezbracata in picioarele goale.
  Domnule Liiceanu, eu va stimez enorm! Dintotdeauna! Insa va atrag atentia ca trebuie sa iesiti cumva din acest cerc vicios al pesimismului si vacarelii de bocitoare, sa deveniti mai concret, si mai taios, si sa propuneti cu maxim curaj solutii, chiar asumandu-va riscul sa gresiti. Poporul din jurul dvs. e precum turma cuminte si blanda de oi, au instinctul de a urmari Ciobanul cu conditia ca aceasta sa nu fie nici stationar, nici ezitant. Cateodata prea multe scrupule si prea multe procese de constiinta sunt contraproductive. Amintesc de balada Mioritei, probabil exista un talc mult mai mare in ea!

 26. Comunistii s-au perpetuat intr-un mod asemanator vietuitoarelor ce impanzesc natura.
  Au devenit fesenisti condus de un fost comunist ceva mai citit decat fostii sai tovarasi.
  Apoi au devenit pesederisti condusi de un intelectual pt ca trebuia sa pacalim America si Europa deopotriva. Si ne-a reusit !
  Au putut incepe drumul anevoios spre inapoi si pt asta a aparut un Geoana, ceva intre Nastase si Iliescu.
  „Anomalia” Ponta, vietuitoare incerta dpdv al regnului a fost necesara pe scara involutiei acestui partid, pt ca a aratat care este drumul de parcurs in continuare si cat mai este de mers pana cand cei ce populeaza lumea lor, fie vor fi asimilati, fie vor disparea neputand supravietui in competitie cu pesedistii (asa se numeau comunistii de ceva vreme.
  Si, iata, a venit era mutantului Dragnea, dupa care, daca va fi lasat sa se dezvolte, el si specia lui,
  Reintoarcerea se va fi realizat !

  PS. Doar ca urmasii comunistilor vor fi reusit ca pe drum sa piarda principalele caracteriatici ale stramosilor lor, pastrand doar incompetenta, lipsa de cultura si educatie, ura fata de tot ceea le-ar putea periclita dominatia asupra regnului inteligent dar inofensiv !

 27. Doua completari, domnule Liiceanu, in doua locuri unde cred ca gresiti:
  1. PSD este un partid socialist, nu va amagiti, si socialistii nu sunt decat niste comunisti cu mai multa rabdare.
  2. Uniunea Europeana nu mai tipa demult catre „cateva tari din Estul Europei „justitiei, justitie, justitie!”. O, cat puteti sa va inselati aici, pacalit si dumneavoastra de minciuna care a inceput sa macine tot mai mult presa din vest! Europa striga tot mai des si in toate directiile „justitie sociala, justitie sociala, justitie sociala!”. Care e total diferita de justitia pe care o vrem noi in tara. Si daca injustitia practicata de mafia psd va sperie, atunci justitia sociala dorita de socialistii „aia adevarati” ar trebui sa va ingrozeasca! Pentru ca nu e departe de justitia inteleasa si practicata de sovietici.

  • Cata dreptate aveti !
   Apetenta vesticilor pentru comunism ma uluieste.
   Iti vine sa-i inviti in Coreea de Nord, in China sau macar in Rusia pentru cativa ani, ca sa se lecuiasca.
   Dar nu, lor le place sa locuiasca intr-un capitalism sanatos, sa se bucure de toate avantajele lui, de la libertate la prosperitate, si sa tipe dupa socialism.
   Pana la urma ar fi nostim sa ramanem capitalisti doar noi, esticii.
   Eu propun sa acordam azil politic putinilor cetateni din UE care vor sa mai fie de centru-dreapta.

 28. Vladimir Putin stie ca are o fereastra de maximum 3 ani (din mandatul lui Trump) pentru-a capata tot ce-si doreste: reintregirea hegemoniei est-europene a URSS. Eu cred ca in 3 ani tara noastra va fi cu-adevarat de nelocuit pentru orice amator de simple libertati. Nu numai ca vom iesi din Uniunea Europeana (aceasta se poate foarte bine dezintegra in timpul asta), ci vom trai ziua in care internetul va fi cenzurat masiv, oamenii vor fi arestati pentru defaimare de tara, iar emigratia va fi unica optiune din vietile romanilor – care nu se mai vad pe ei insisi traind sub cizma romaneasca trasa pe-un picior de catre marele urs. Vom fi recapturati orice-am face, oricate proteste vor veni din strada, din Occident, din presa. E fatalista viziunea, dar necesitatile conservatorilor rusi, miscandu-se prin oameni cumparati de ei aici la varf, sunt la fel de masive ca ale unei gauri negre. Am trecut deja orizontul evenimentelor, folosing o imagine din astrofizica, si odata trecuti, nu mai exista scapare ca natiune.
  Votantii PSD n-au disparut biologi vorbind, la timp, suficient de repede. Sunt in continuare mai multi decat pro-vesticii si pro-democratii de la noi. Regresia care a-nceput in 2012 si a continuat in 2016 se va accelera cu siguranta, iar Dreapta romaneasca (condusa in optiuni statistice ale populatiei de Ludovic Orban? ganditi-va numai) va si mai pulverizata ca la ultimele alegeri.
  Ne pregatim fie sa ne traim restul vietii sub zodia-n care ne-am nascut sau crescut (cei mai in varsta dintre noi), fie sa devenim straini intre straini forever and ever.

 29. Dragnea, care nu este prim-ministru si nu are nici o functie in guvern, conduce guvernul, ceea ce mi se pare o aberatie primordiala, contrara fundamental principiului separarii puterilor in stat: executiva- legislativa- judiciara.

  PSD actioneaza ca grup infractional organizat:
  – Campania impotriva sefei DNA, care n-are nici o vina decat ca si-a facut datoria de a investiga couptia,
  – Campania de modificare a legilor in favoarea infractorilor,
  – Acceptarea conducerii de catre un infractor, supunerea in fata lui si complicitatea cu el in a obstructionarea justitiei.

  Spectacolul Geoana ( tineti minte clipul din campania electorala ‘ Sa adoptam modelul grecesc in economie’?) -Ponta – Antonescu a fost inlocuit cu spectacolul Ghita- Dragnea – Dancila – PSD, care introdus un element nou si malign- razboiul total impotriva justitiei.

  Spectacolul ministrilor si parlamentarilor din curtea lui Dragnea este si el memorabil. Aparitia platinatelor pe tocuri, cu fuste stranse pe solduri, sprancenele in pozitie de decolare si urechile ciulite- atentie maxima – sa se afirme dar sa nu gafeze si sa nu rateze vreo dorinta a sefului, cu ideatia scazuta, limbajul de lemn si coafura apretata si masculii mai putin spectaculari dar nu mai putin culpabili, devotati scaunului si cruciadei impotriva justitiei, Tariceanu- eternul partener credincios al PSD-ului, si UDMR-ul impreuna cu minoritatile, care dovedesc ca nu sunt mai buni si nu au scrupule.
  Ce este ‘frumosul’, in viziunea lor estetica.? Banul, terenul, puterea, Mercedesul, poseta Louis Vuitton si pantofii lui JImmi Choo? Furtul, minciuna, inselaciunea, dobandirea de averi frauduloase prin abuzul functiei? Ce parere au despre adevar, cinste, integritate si modestie?

 30. Fiara lacomiei poate fi tinuta in frau de justitie dar justitia este tot pe mana lor. Nu avem poate decat vreo 10 judecatori curajosi. Restul, niste sateni tocilari ajunsi in posturi de unde asculta comenzile mafiei. Cine poate, fuge din Romania care nu este si nu va fi prea curand, cu asa judecatori si avocati, stat de drept.

 31. O mica istorie a acestui partid importat de la Marea Uniune Sovietica, involutia lui pe scena Tarii, atentatele la fragilul Stat de Drept din ultimii 30 de ani. Iata motivele ca el sa fie scos in afara legii pe urmatorii 70 de ani. Interzis membrilor lui, familiiilor acestora, diferitelor coterii de partid sa mai ia, intr-un fel, chiar si minimal, parte la viata politica. Dupa 30 de ani ii stim, le cunoastem familiile, amicii de borfasie, complicii acoperiti din institutii.

  Dupa 70 de ani, daca generatia de atunci se va considera apta a mai propaga stalinismele bolsevice si sa si cistige cu ele, societatea de atunci, va putea fi acceptat si comunismul romanesc.
  Cita vreme acest partid fetid, care degenereaza si ai carui membri sunt din ce in ce mai hoti si mai degenerati decit inaintasii lor, va fi ingaduit democratic, Romania va fi distrusa.

  Eu nu sunt de parerea, ca Romania trebuie sa atinga mizeria, ca sa se ridice. Nu! Daca bacterii iti invadeaza casa, le ucizi, nu dai fac propriei case.

  Au fost 30 de ani in care urmasul lui Stalin n-a reusit sa se modernizeze, sa ceara iertare romanilor si Istoriei pentru nenorocirile aduse si tot 30 de ani pe durata carora aceiasi romani n-au invatat nici regulile democratiei , nici ca se pot desparti de statutul de asistati ai unui Tatuc, descurcareti pe linia vietii conduse, mereu, de partidul rosu.
  Timp a fost, destul, rabdare de asemeni. E nevoie stringenta de solutia radicala, pe care toate partidele socialiste, alea adevarate, din Europa, o vor intelege si accepta. Si, cum nu poti sa asisti neputincios la distrugerea Tarii, numai fiindca poporul impotent nu e capabil sa discearna majoritar ce anume il conduce spre dreptate si prosperitate, inlaturi cauza mizeriei de 70 de ani care duce, progresiv, la iesirea din Istoria popoarelor.

  Lege exista. Mai lipseste omul care sa coaguleze Institutiile inca dornice sa functioneze normal, si trecerea la actiune. Se poate, inca, Pina cind nu vor distruge si amputa inclusiv legea care-i poate elimina, o lege votata de acelasi partid la cirma Tarii, cind Ea astepta umila sa intre in rindul celor civilizate si pe care tartorul de atunci, infractorul de drept comun N0049, cu sila si multe suturi in fund, a trebuit sa o implementeze si sa-si impinga partidul la acceptarea conditiilor impuse. Azi, o data cu toti caii in caruta, acelasi partid, condus de un sociopat si alta camarila a aceluiasi grup infractional numit partid, distruge esafodajul instititional, pe care ne-am construit existenta intre natiuni europene unite.

  Paridul originar, PMR, Sub orice nume va incerca sa minta Istoria mare, ca e PSdR, PCR, FSN, FDSN,, PSD sau oricare noua alta masca, e incapabil sa reinoiasca gena originara profund bolsevica. E constuit de criminali, continuat de fii lor. O degenerare provenita din incestul de partid: atata s-au colat intre ei, ca rezultatul e intruchipat de imbecilii de azi. Dotati perfect cu aptitudini de distrugere si furt, dar ánalfabeti functionali si abuzivi.

  Alegeti si puneti presiune pe putinii oameni cu mult curaj, care abia ce mai exista.

  • Si uite de-aia se alege praful. E Putin comunist? Bolsevic? Toti exaltatii astia au macar proprietate termenilor? Ce Doamne-iarta-ma are Putin cu Marx, Engels sau Lenin? Pai, nimic, daca are ceva comun cu vre-un lider rus, pai ala ar fi Ivan cel Groaznic. Care nu era comunist, ca nu se inventase. Asta e primitivismul romanesc in toata splendoarea sa. Oligarhii ‘buni’, aia protejati de Putin, n-ar fi capitalisti degraba sugatori de sangele clasei muncitoare? Si totusi tatuca Putin ii tine in brate, asta nu inseamna invalidarea tezei ideologice comuniste? E oligarhie de la mama ei, dar nu, punterul romanesc n-a trecut de stadiul anti-comunismului de mucava.

 32. Mafia – structura organizată cu scopuri criminale – în cazul nostru deocamdată numai crime pe stil englezesc, adică numai economice – se combate tot cu structuri organizate.
  În cazul Americii au fost Incoruptibilii, în cazul nostru DNA, care numai incoruptibili nu sunt, oameni sunt și ei.
  În cazul nostru, mafioții aproape că au pus mâna pe stat ca virușii care atacă ADN-ul în bolile canceroase, se dau drept ADN original și trăiesc bine din resursele corpului. Astfel ca scopul mafiei PSD este ca DNA să fie ADN mafiot.
  În mod normal, cancerul distruge organismul mama, în cel mai bun caz salvarea mutilează definitiv.
  Cam asta ne paste dacă nu oprim mimarea ADN-ului democratic cu pastișe mafiote.
  Soluția ar fi ca să ne înscriem cu toții, cei care vedem ADN-ul corect, în partide care luptă cu boala, că partidele sunt și ele tot niște mafii, dar unele nu atât de nocive ca mafia PSD.
  Să formam o o mafie anti-mafie, până câștigăm războiul cu răul cel mai mare. Cum au făcut englezii de s-au aliat cu rușii să-i bată pe nemți și acum se luptă într-un război amânat și ceva mai mic, să scape de ruși. Așa ca, în viitor, o să de descotorosim și de mafie ca politică, poate alegerea directă pe internet.
  Dar să le lăsăm urmașilor să lupte și ei, dar într-o lume nu așa rea.

 33. “Comunismul e singurul sistem politic din lume în care dispariția unui dictator nu atrage după sine dispariția dictaturii“
  V-ati gandit probabil ca tocmai ideea aceasta de socialism, evoluand pana la forma sa extrema de comunism, ca toti sa aiba totul la comun, e adanc inradacinata in insasi structura onto- si filogenetica a speciei umane? Oamenii primitivi se organizau in grupuri pentru a supravietui, unde isi puneau la comun resursele, cand unul mergea la vanat, ceilalti stateau in pestera sa aiba grija de bunurile lor comune. Gregaritatea aceasta etologica e binecunoscuta si la multe specii de animale, sa luam ca exemplu leii, acolo unde masculul alfa stabileste ierarhiile si ceilalti se supun pt binele comun. Iar aceasta idee de a avea un lider care sa mai arunce maselor din cand in cand cate o ciozvarta probabil induce in infraconstientul maselor o minimala senzatie de libertate, poate mai puternica decat ideea de a-ti individualiza destinul si de a lua totul pe cont propriu, ceea ce pentru multi probabil ca genereaza o angoasa dostoyevskiana de instrainare fata de lumea inconjuratoare care devine insuportabila.

  • Si ca alternativa a aparut contractul social, care nu presupune o gregaritate ideologizata, ci una naturala, bazata pe regula. Rule of law, adica. Deci nu, nu e nevoie ca individul sa-si ia destinul in mainile proprii iesind din ‘haita’, si implicit sa devina vulnerabil, ci a organiza haita intr-un mod etic acceptabil pentru participanti. Aruncatul ciozvartei de catre masculul alfa nu se incadreaza in organizarea haitei intr-un mod etic acceptabil pentru membrii sai.

  • In structura onto- si filogenetica a speciei umane nu este inradacinata posesia in comun, ci dimpotriva, simtul proprietatii, adica exact inversul comunismului.
   Tocmai de aceea comunismul nu este un sistem natural si trebuie impus cu forta, cu milioane de morti, cum s-a si intamplat : deoarece contrariaza simtul proprietatii, care este innascut in om. De aceea la baza societatii sta familia, nu haita. Iar triburile sunt o reuniune de familii. In haita, doar masculul alfa are dreptul la reproducere. In trib, fiecare mascul care poate hrani o famiie are drept de reproducere, iar familiile pun in comun numai ceea ce vor.
   Toate sistemele sociale din istorie s-au bazat pe proprietate, in afara de comunism.
   Comunismul s-a prabusit pentru ca, economic, nu e viabil si nu poate fi viabil fiindca anuleaza proprietatea si, deci, creativitatea si motivatia.

 34. Dacă analizăm la rece ultimii 28 de ani prin prisma furtuluii, startul l-a dat Iliescu și securiștii, prin CARITAS, mizând pe prostia românilor. Au urmat apoi diferitele scheme de privatizare, din care au rezultat mogulii. România nu a avut niciodată în istoria ei un caz mai tare decât Năstase de prim-ministru îmbogățit de la zero la plus infinit în mai puțin de 10 ani. După el au urmat alții, care l-au urmat. România nu aavut niciodată în istoria ei un președinte care să se nășească cu un inculpat penal în peste 120 de dosare, la fel cum același președinte a reușit să-și propulseze fiica în postul de europarlamentar, cazul Băsescu este emblematic. RĂUL ÎN ROMÂNIA ESTE TRANSPARTINIC, este omniprezent. Suntem într-o situație mai rea decât cea din anul 1940, atunci România era asaltată din exterior, dar și-a găsit un reazem intern, Armata Română. Acum, răul ne macină din interior și îl promovăm la nivel de sistem axiologic. Sincer, pe termen scurt, România nu poate ieși din acest marasm decât printr-o dictatură, iar pe termen mediu și lung, prin educație. Cazul lui Franco este relativ opozabil României, vezi și http://m.hotnews.ro/stire/19895065

 35. Nu mai insistati ca PSD este de stanga, socialist, comunist deoarece nu este. In primul rand astia sunt oportunisti si fripturisti insa mentalitatea lor este de DREAPTA (extrema) imbinata cu fanariotismul arhaic de secol 19.
  Cunosc foarte bine de 30 de ani pesedisti de frunte ai tarii. Astia au anumite trasaturi comune care (voluntar insa si involuntar) ii uneste:
  – in sinea lor se cred superiori „prostimii” din jur. Ei au acea mentalitate socotita gresit a fi disparuta prin inceputul secolului 20. Ei cred ca lumea e impartita intre clasa superioara (ei) si restul, norodul, iobagii, servitorii, sclavii. Daca studiati mai apropiat subiectului veti observa ca toti au servitori (chiar daca sunt declarati a fi soferi, menajere, doici, etc). Diferenta fata de omul nomal este la mentalitatea ascunsa si bine inradacinata in adancul creierului in ceea ce priveste diferenta intre clase/oameni. In adancul mintii lor ei considera ca servitorii (sclavii moderni, iobagii, etc) nu au dreptul sa progreseze niciodata si au o singura menire, sa-i serveasca pe ei. De aceea se poarta cum se poarta politic in raport cu populatia Romaniei….. si de aceea au succes in alegeri! Pentru ca poporul ruman nu a iesit inca din evul mediu ca mentalitate, mai ales in zona extracarpatica.
  Astfel, ce stanga vedeti voi in aceasta mentalitate (si comportament)??!?!
  – ei considera ca Legea este ceva flexibil, optional si se adreseaza mai ales clasei inferioare pentru a fi tinuta cu capul in pamant. Dar nu se adreseaza clasei lor superioare! Ei se considera in mod natural, firesc, deasupra Legii pentru ca asa cum spuneam la punctul anterior, interior sunt convinsi de superioritatea clasei/speciei lor! Lor li se pare absolut firesc ca Legea sa fie interpretata variabil functie de „specia” umana.
  Astfel, ce stanga vedeti voi in aceasta mentalitate?!?! E ceva venit direct din evul mediu, studiati istoria va rog!
  – ei se considera de neatins din partea celor inferiori (clasa inferioara, prostimea, servitorii, etc). Practic in ultimii ani ce s-a intamplat?! Acesta institutie nu in ansamblu ci mai ales prin sefi i-au atins fara sa respecte aceasta „stare de fapt fireasca”, anume ca ei sunt deasupra Legii. Daca DNA continua sa aresteze magazioneri, controlori de bilete, directori de intreprinderi, etc, ei nu aveau nimic cu DNA, considerau chestia asta fireasca. Ei nu pot fi atinsi (asta e mentalitatea in interiorul capetelor lor)! Ei sunt deasupra Legii…. ei sunt Legea! Este pura mentalitate feudala!
  – coruptia, spaga, mica intelegere, saritul peste reguli si Legi, este ceva firesc in mintea lor. Iti vor raspunde ca, „-Asa functioneaza Lumea!” si-ti vor explica cat de normal este ca licitatiile sa fie masluite, totul sa mearga pe cumetrie si spaga, etc! Astia au coruptia in sange precum are cainele rabia in sange! Si opinia mea, tratametul este acelasi!
  – morala pentru ei este doar fatada sociala, un fel de haina pe care o imbraci in public insa acasa stai in chiloti si pijama. Morala lor este felixibila si variabila, nu este indusa de educatie, nici religie. Apropos, o sa observati ca toti se inconjoara de icoane pe pereti si merg buluc la biserici sa practice IN VAZUL LUMII religia. Insa sunt cei mai fara de Dumnezeu oameni in particular, acolo unde NU SUNT VAZUTI. Pana la urma este ceva normal, asa cum musca trage la curat, asa si incornoratul isi face de lucru pe la Biserica. Astia nu sunt atei la vedere, sunt defapt atei mascati, deghizati in „buni ortodocsi”. Asa cum era si in evul mediu, toti feudalii erau la vedere deosebit de piosi si religiosi, insa in particular erau niste desfranati.
  Asa putea continua, nu are rost, Pe scurt astia NU SUNT DE STANGA, NU SUNT COMUNISTI, NICI SOCIALISTI! Astia sunt cumva de extrema dreapta si mai precis, medievali, pro-feudalism, fanarioti. Observati si comparati guvernarile politice in cei 30 de ani si veti vedea ca PSD-PDSR-FSN au produs cele mai de dreapta masuri, adica luat de la saraci si dat la bogati. Faptul ca la vedere dau pomana la norod este si o forma de dispret de tip feudal. Arunci pomana numai la cersetorul de care ti-e scarba. Ei defapt ii cumpara pe saraci aruncand din caleasca cativa galbeni pentru ca norodul sa se incaiere pe acesti banuti. In 30 de ani nu au facut decat dezbinare intre sarantoci, in norod, dar ei cand nu-i vedea lumea petrec impreuna si traisec bine ascunsi dupa zidurile feudale. Incet, incet, isi impun si odraslele lor la conducerea statului.
  Sa nu credeti ca numai in PSD gasesti asa specimene! Sunt peste tot, in toate partidele, mai ales in PNL!
  Probabil este si un firesc istoric ca dupa asazisul comunism sa urmeze defapt feudalismul si tara sa repete etapele!
  Si alta greseala este sa-l socotim pe Tzarul Putin de stanga sau comunist! Nimic mai gresit! El este de extream dreapta ca si astia! Toti se aseamana prin aceasta mentalitate camuflat feudala, prin faptul ca adanc si ascuns in mintile lor este credinta in superioritate, credinta lor ca apartin unei rase supreme, alese! In lume defapt este un reviriment al feudalismului. Mai ales in tarile care nu au cunosc democratia dupa 1945.
  Ceea ce se intampla in Occident e cu totul altceva si nu are nici o legatura cu PSD. Ateismul vesticilor, socialismul de caviar, astea sunt chestii cu totul diferite de PSD, sunt din alt film si alta era.

  • O cauza:
   NU AU ADVERSAR!!
   La fiecare latrat al haitei de politicieni fara scrupule, cei de la care am avea asteptari ca stiu ce si cum sa schimbe sa faca si sa dreaga, au dat un pas inapoi. Asa am ajuns aici. Premiantii clasei au respins rolul de lider, de frica sa nu fie acuzati ca iubesc puterea pentru putere.
   Filozofi, sociologi, titrati in stiinte politice, drept constitutional, stiinte juridice, formatori de opinie etc…
   Au lasat terenul liber in politica pentru cei care o considera drept cea mai proftabila cale de imbogatire nemasurata cu impunitate garantata.
   „Politica nu este pentru oamenii curati ” … asta e concluzia? Asta confirma vesnica lor defensiva! Mai departe de comentarii nu au mers in general.
   Cativa, prea putini, totusi mai entuziasti, se zbat in mici organizatii care nu reusesc mai mult decat pragul de atentie, nicidecum un prag de forta. Vor obosi, se vor resemna si vor renunta, sau se vor contamina si ei de politica murdara, si tot asa…
   Acum mai bine de un secol si jumatate, Romania se forma ca un stat cu constiinta de sine, datorita celor care au intrat in politica pentru a o reforma, chiar daca nici atunci politica nu era o ocupatie pentru domnisoare de pension. Iar poporul (talpa) era tot incult si tot neinformat, tot usor de manevrat de baronii locali.

 36. Domnul Liiceanu are dreptate: PSD este partidul preferat al mafiei, poate cel mai solid dintre toate partidele pe care mafia care in decembrie ’89 a acaparat Romania le-a infiintat.
  Dar mafia si-aintins peste tot miile de tentacule. In institutiile statului, in multe dintre asociatiile civice, profesionale, in celelalte partide.
  Cum sa o desfiintam, cand ea exista peste tot? Cand majoritatea romanilor nu citesc articolele atat de interesante si de corecte ale elitei noastre?

 37. Personal as adaga ceva si aume cateva randuri scrise de curand de dl Paul Dragos Aligica:

  „Problema este ca intre timp lucrurile se vor complica. Nu este decat o chestiune de timp pana cand forte si oameni politici de tip Dragnea, Tariceanu, Firea, Viorica vor realiza IMENSELE beneficii si imunitati pe care le ofera operarea sub auspiciile ideologiei si propagandei progresiste. Pana cand vor realiza ce legitimitate, aliante si sustinere pot obtine facand exact ce fac acum dar imbracand explicatiile si justificarile a ceea ce fac in limbajul, retorica si gesticulatia progresista.

  Sa ne imaginam cum ar fi aratat ultimle luni daca tot ceea ceea ce au facut era prezentat ca o lupta a agendei progresiste cu fortele reactionare ale dreptei si fascismului. Stiu, au incercat. Deci au intuitia ce le vine de la bolsvismul structural de la care se trag. Doar provincialismul si primitivismul intrinsec i-a impiedicat sa o faca in mod inteligent si eficient, la noile standarde ale noului progresivism corect politic.

  Dar sa ne imaginam un viitor -foarte plauzibil, care deja e palpabil in locuri precum SUA- in care politrucii oportunisti invata sa opereze sub acoperirea verbiajului si sloganurilor corecte politic si progresiste. Ma opresc aici. Deja e clar ceea ce vreu sa sugerez si am sugerat deja prea mult pentru propriul nostru confort…”

 38. Intreaba multi care e solutia. Eu spun ca mentalitatea romanului e problema. Absolu nimeni nu ar putea fi la putere daca nu e acceptat de mase. Asta e si definitia puterii dpdv politic dealtfel. Or mentalitatea o schimbi prin educatie, care, a cam fost macelarita de psd. so, atata vreme cat romanul gandeste ceva de genul: dar ceilalti ce au facut?, tu daca ai fi acolo sus nu ai fura? si ce daca a furat, a si facut…..an so on, nu o sa se schimbe nimic in Romania.

 39. „Noutatea cu care a venit Dragnea în istoria PSD ține de tehnicile puse la punct pentru a fi evitată încătușarea fiarei lăcomiei în reguli, legi și justiție.”—> Prost nu este Dragnea asta, insa anturajul il strica. In speranta ca va ajunge si el in lasoul justitiei cat de curand, asteptam cu nerabdare o carte scrisa din parnaie: ceva de genul „Tehnici de evitare a DNA-ului si justitiei. Vol I” Ar putea scrie domnul Drganea si o trilogie, pentru ca oricum va avea timp suficient.

 40. Fiare, mafii, hidre, cat dramatism :)

  A venit Josef Svejk cu o idee, ca PSDul e problema in sine si nu Dragnea, ati distilat’o dar nu suficient

  PSDul este partidul care a castigat relaxat alegerile

  PSDul o fi avand niste mii de membri (si in spatele lor sunt familiile si interesele lor, alte mii de oameni)

  Si o increngatura de firme ce fac „afaceri” cu statul, adica alti oameni

  Colac peste pupaza a fost votat de niste milioane de alegatori, cate naiba or fi fost

  Asa ca haideti sa extrapolam un pic: PSDul este exclusiv de vina?
  Cine este PSDul, nu sunt oamenii din spatele lui?
  Dar aia care’i voteaza?

  Medicii care si’au vazut salariile „dublate” nu au nici o vina?
  In ce tara normala cu o economie normala se dubleza salariile?
  Asta nu’i mita electorala?
  Astia n’au nici o vina?

  Dar pensionarii care voteaza pt o suta de lei in plus?

  Dar bugetarii fara numar care si aia voteaza pt o suta de lei in plus?

  Structura este formata din oameni si votata de oameni

  PSDul n’ar ajunge la putere si n’ar pastra puterea fara cei care’i sustin si voteaza si astia sunt nenumarati

  Dupa aia sa nu uitam ca PSDul nu detine monopolul mafiei politice

  UDMRul e si ala tot o mafie, localizata ce’i drept

  PDLul n’a fost diferit, Nutica din Costa Rica tot mafie a prestat

  Extrapoland, si daca dispare PSDul maine si daca oamenii se revarsa in alte partide tot aia e

  Nu suntem nemti, elvetieni, nordici

  O fi o problema culturala, de educatie, de vana a neamului

  Astia nici macar n’au inventat ceva nou, lumea idealizeaza perioada interbelica dar perioada interbelica fost a lui „bacsis-bacsis”, camarila regala, afacerea skoda samd

  Suntem balcanici, cu toate cutumele de rigoare

  O problema e saracia, Romania a fost distrusa dupa ’89, in loc sa’si modernizeze industria si sa o ia in sus au daramat’o si vandut’o la fier vechi si a luat’o in jos, resursele date pe nimic, agricultura facuta zob, terenurile vandute, padurile taiate samd

  Saracie inseamna coruptie, degeaba le povestesti oamenilor de justitie cand ei n’au cu ce’si plati intretinerea si n’au bani de medicamente

  Rezultatul este ca voteaza ce voteaza

  Iar alesii dupa ce au platit mita electorala trebuie sa’si scoata si ei profitul, asta a fost scopul mitei, dau mita si dupa aia sa fie lasati in pace sa fure fara sa ajunga in puscarie

  Cand or ajunge salariile si pensiile la nivelul Germaniei POATE (POATE) atunci oamenii n’or sa mai voteze pe cei care le ofera 100EUR in plus

  Dar nu se va ajunge niciodata acolo, ca sa ai salarii si pensii ca in Vest trebuie sa ai economie ca in Vest

  Romania va ramane subdezvoltata, coruptie inseamna subdezvoltare, banii/resursele se irosesc fiind furate de unii si cateva procente sunt date multimii ca mita electorala, nu se investeste in infrastructura, educatie, sanatate pt ca nu mai ramane nimic dupa furt si mita, deci nu se dezvolta

  Momentan Romania se depopuleaza, aia care au ceva in cap si vor sa munceasca pleaca, natalitatea e in coma, populatia imbatraneste

  La un moment dat trebuie sa intre sistemul public in colaps, atunci Dragnea va saluta din Brazilia, restul de la Monaco sau din Elvetia

  Cand or intra in colaps, poate atunci se mai schimba ceva

  Si cand o disparea generatia comunista scoasa la pensie la 50 de ani in anii 90, cat rau au facut astia Tarii pt o nenorocita de pensie

  Poate generatiile mai tinere, mai reduse numeric, mai informate, mai educate, mai umblate prin Europa, poate astia vor mai mai schimba ceva in bine

 41. Va amintiti filmul in care un tip este judecat pentru o inscenare pusa la cale de Mafia si, cind, aflat in sala de judecata. realizeaza ca judecatorul, avind acelasi neg pe fata ca seful Mafiei, este prins in conspiratie si n-are nicio sansa? Ei bine, pe-colo ne aflam si noi, daca e adevarat ca dl Liiceanu a primit editura cadou din patrimoniul neamului prin grija unui amic inhaitat cu cei mai rai mafioti.

 42. Articolul are claritate si stil. Mai multi comentatori ridica o problema, care e solutia? Din pacate, in conditiile date, solutia nu exista. Si atunci? Trebuie sa schimbi conditiile sau sa astepti schimbarea lor. In conditiile democratiei – fie ea si mimata – cu o populatie imbatranita, putin educata si o emigratie masiva, nu exista posibilitatea schimbarii la vot. Nu conteaza ce face USR-ul, cat de bun sau de activ este (si da, e bun si e activ) sau cate alte partide noi o sa mai apara, nu au suficient electorat. Fara tineri, nu poti avea viitor. Trebuie sa astepti un cutremur sau sa provoci cutremurul: o criza economica , un razboi, o lovitura de stat. Din nefericire, am ajuns sa cred ca Romania, ca sa continue sa existe, are nevoie de un alt sistem politic. Suntem mult mai aproape de Rusia decat credeam. Am ajuns sa nu mai gandesc in alb sau negru, in bine sau rau ci in posibil sau imposibil, in probabil sau improbabil.

 43. Constat cu o imensă surprindere şi amărăciune câte dezbateri poate să declanşeze un articol consistent şi bine calibrat.
  Forumiştii se întrec să caute şi să găsească soluţii, din păcate extrem de greu de găsit.
  Ca o persoană onestă şi umilă ce sunt, îmi iau permisiunea de a scrie câteva versuri.
  Când totu-i posibil şi nu se mai poate
  când lumea se-afundă-ntr-un hal fără hal
  Ioane, porneşte la luptă cu toate
  mijloacele-i musai s-ajungi pân-la mal
  când totu-i posibil, ia-ţi inima-n mână
  şi sparge cu sete opreliştea ta
  pe frontul de luptă să nu mai rămână
  nici urmă de demon, pe ei, nu mai sta !
  e-o vreme-ndrăcită de foc şi urgie
  scăpare nu este decât în combat
  prinosul de jertfe e timpul să fie
  real şi magnific, de n-ai sucombat.
  nu-i nicio soluţie-n espectativă
  gândeşte-te bine de vrei să trăieşti
  şi hai să stârpim lighioana parşivă
  din spaţiul lumii de duh româneşti.

 44. Desi f lung, articolul este interesant ca oglinda a situatiei politice actuale a României.

  Liiceanu nu duce însa analiza pâna la capat, adica nu intra în profunzimea societatii, acolo unde poate s-ar gasi solutii. Or, stilul metaphoric utilizat în articol nu este facut ca sa aduca ceva nou, iar faptele relatate se cunosc deja. Este nevoie de solutii, de un proiect de societete, nu numai de lamenteri frivole.

  Problema deosebit de grava a situatiei politice în România la ora actuala se numeste : VID POLITIC, cu alte cuvinte nu exista altrnativa fiabila dpdv politic ori societal. Daca ar fi alegeri mâine, exista cineva, o persoana fiabila care sa inspire încredere si care sa se ridice undeva deasupra tuturor acestor lichele care formeaza parlamentul României ?!

  Pâna când nu se vor gasi solutii pt rezolvarea aceastei problematici, în România nimic nu se va schimba spre bine, din pacate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro