marți, octombrie 19, 2021

Războiul „anticomuniştilor de serviciu”: ACL/Andrei Muraru versus PSD/Victor Ponta si Radu Preda

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a răspuns la comunicatul ACL din 9 noiembrie 2014 prin care „pesedistul” Radu Preda era acuzat că a blocat investigaţiile în cazul celor 35 de torţionari. Dar înainte de comunicatul din această seară al IICCMER, a răspuns premierul Victor Ponta. În comunicatul transmis domnului Sven-Joachim Irmer, preşedintele Fundaţiei „Konrad Adenauer” pentru România şi Republica Moldova, premierul Victor Ponta i-a cerut acestuia să răspundă public dacă îl mai susţine sau nu pe profesorul de teologie Radu Preda, menţionând că „domnul Radu Preda a fost numit la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului la propunerea dumneavoastră”. Premierul a mai menţionat că domnul Radu Preda nu a fost „niciodată membru sau simpatizant al PSD, dimpotrivă”.

Întrebarea esenţială este următoarea: ce se va întâmpla cu domnul Radu Preda, dacă domnul Sven-Joachim Irmer nu îşi precizează susţinerea pentru acesta? Va fi rugat domnul Preda să se retragă de la conducerea IICCMER? Cel puţin aşa sugerează premierul Victor Ponta. Dacă da, care vor fi consecinţele asupra Institutului?

Recunosc, comunicatul IICCMER este o surpriză plăcută pentru mine şi îl consider un pas înainte. Glumind, eram obişnuit ca IICCMER să vâneze comuniştii altfel.

Comunicatul IICCMER răspunde la câteva întrebări: afilierea politică a domnului Radu Preda, cu care şi începe comunicatul, celebra „lista a celor  35” şi proiectele propuse de actualul preşedinte al IICCCMER. Lăsând la o parte afilierea politică a domnului Radu Preda, care nu contează în acest caz, comunicatul spune câteva ceva despre „lista celor 35”. În treacăt fie spus, nici domnul Andrei Muraru nu era membru PNL, atunci când a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea IICCMER.

După aproximativ 9 luni de la demisia domnului Andrei Muraru, IICCMER menţionează printr-un comunicat, postat pe site-ul instituţiei şi asumat de actuala conducere executivă a institutului (domnii Radu Preda, Cosmin Budeancă şi, probabil, domnul Dinu Zamfirescu) că

Referitor la deja celebra „listă a celor 35” de prezumați torționari, atât fostul Președinte al Consiliului Științific al IICCMER, dl Vladimir Tismăneanu, cât și cel din prezent, dl Dinu Zamfirescu, au arătat că, în fapt, a fost vorba despre un exerciţiu de expunere mediatică. Dovadă că dintre cei 35, până în prezent doar pentru 5 s-au putut întruni condițiile sesizării penale. Justiția nu este o chestiune de imagine, ci de fapte. IICCMER continuă cercetările legate de alte fapte penale și nu a încetat nicio clipă să lucreze pentru aducerea celor vinovați în fața instanței. De altfel, în scurt timp, IICCMER va publica și alte nume din „lista de 35” și va dovedi că această listă nu a fost fundamentată științific. Actuala echipă a intensificat investigațiile arheologice, știut fiind faptul că ultimii martori ai crimelor comunismului sunt pe cale de dispariție.

Ideea principală a acestui comunicat este că „deja celebra” campanie a IICCMER a fost doar „un exerciţiu de expunere mediatică”. Drept argumente sunt invocate luările de poziţie ale lui Vladimir Tismăneanu şi Dinu Zamfirescu despre acest subiect. „Devoalarea” institutului nu este o noutate, ea fiind cunoscută de majoritatea mediului academic, dar foarte puţini au avut curajul să o spună public. Oare ce i-a îndemnat să-şi facă această „demascare”, după cum o numeşte istoricul Mircea Stănescu?

Am toată simpatia pentru dl. Dinu Zamfirescu, dar dânsul a fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific şi în timpul domnului Andrei Muraru, mai 2012-martie 2014. Nu îmi amintesc să fi spus atunci că această listă era doar „un exerciţiu de expunere mediatică”, după cum reiese din actualul comunicat al IICCMER. Şi-a definitivat poziţia? Nu este exclus, deşi a fost atenţionat, chiar de la început, despre dedesubturile acestei campanii: trambulină electorală pentru tânărul şi ambiţiosul preşedinte al IICCMER, domnul Andrei Muraru, azi consilierul prezidenţiabilului Klaus Iohannis. Probabil, dacă ar fi făcut acest lucru atunci, actul său ar fi fost catalogat drept fracţionism, ceea ce nu a fost cazul.

Trebuie subliniat: Campania IICCMER nu a fost doar un exerciţiu, ci o conştientă campanie propagandistică desfăşurată de institut în parteneriat cu un cotidian central (Gândul). A fost o inducere în eroare voită a celor interesaţi de subiect, nu ceva întâmplător. Actualul director general, domnul Cosmin Budeancă, ştie foarte bine acest lucru.

Dintre cei 5 ofiţeri de penitenciare „devoalaţi”, unul dintre ei (Florian Cormoş) fusese condamnat pentru acte de teroare, conform decretului 199/1950, încă din 1955. Nu sunt jurist, dar probabil orice avocat va spune că o persoană nu poate fi condamnată de două ori pentru aceeaşi faptă.

De asemenea, IICCMER domnului Preda nu spune condiţiile în care s-a realizat presupusa investigaţie a IICCMER-ului condus de domnii Andrei Muraru, Mihai Tâlnaru si domnişoara Adelina Ţînţariu.

Nu înțeleg care este faza cu investigațiile arheologice şi dispariţia ultimilor martori. IICCMER ar trebui sa arunce o privire si la crimele din anii 70-80, asta dacă nu le e frică de consecinţe.

Vor să probeze vinovăţia foştilor comandanţi de penitenciare cu descoperirile realizate de arheologii institutului? Oare ce vor descoperi? Răspunsul este evident. Poate înainte de aceasta, ar trebui să meargă în arhive şi să descopere documentele care menţionează şi probează faptele unora dintre cei trimişi în instanţă. Este elocvent cazul lui Alexandru Vişinescu. Deşi există informaţii şi documente despre crimele şi atrocităţile acestuia de la Jilava şi Mislea (vezi studiile lui Mircea Stănescu şi declaraţiile fostei deţinute politice Aurora Dumitrescu), institutul nu a completat sesizarea penală.

Au nevoie de nume, date şi fapte? Îi rog să îmi spună. Dacă da, îi voi ajuta cu plăcere. Nu vor trebui să mai apeleze la stratageme ieftine, cum au făcut în trecut. Îl voi ruga şi pe istoricul Mihai Burcea să le ofere o mână de ajutor. Aşa nu vor mai fi nevoiţi să folosească documentele altora şi să spună că au realizat investigaţii.

Comunicatul IICCMER nu răspunde la o întrebare esenţială, după cum a observat Vladimir Tismăneanu: va participa domnul Victor Ponta la conferinţa institutului din 12 noiembrie?

http://www.iiccr.ro/ro/presa/comunicate/iiccmer_comunicat_de_presa_2014/

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18506063-acl-trece-revista-realizarile-lui-victor-pontape-subiectul-memoriei-comunismului-lista-tortionarilor-care-traiesc-blocata-dupa-preluarea-iccmer-catre-pesedist-proiectul-pentru-dublarea-indemnizatiei-f.htm

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/falsul-anticomunism-al-plagiatorului-ponta-inca-o-forma-de-obscenitate/

http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/DOC085.pdf

http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2014/02/demascarea-la-inchisoarea-jilava-1950_17.html

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dumitru Lacatusu
Dumitru Lăcătușu este doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu o teză despre represiunea comunistă și cercetător la Centrul de Consultanță Istorică. În ultimii ani, a fost expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2006-2013) și asistent cercetare la Universitatea din București (2013-2017). A publicat mai multe studii despre represiunea comunistă și biografiile unor foști ofițeri de Securitate. http://consultantaistorica.ro/

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Criză economică sau nu? Furtuna Perfectă necesară unui ”crash”

Semne de criză economică sunt tot timpul. Într-un sens, crize economice, mai mult sau mai puțin extinse, la nivel de ramură, la...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.