marți, aprilie 20, 2021

Războiul „anticomuniştilor de serviciu”: ACL/Andrei Muraru versus PSD/Victor Ponta si Radu Preda

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a răspuns la comunicatul ACL din 9 noiembrie 2014 prin care „pesedistul” Radu Preda era acuzat că a blocat investigaţiile în cazul celor 35 de torţionari. Dar înainte de comunicatul din această seară al IICCMER, a răspuns premierul Victor Ponta. În comunicatul transmis domnului Sven-Joachim Irmer, preşedintele Fundaţiei „Konrad Adenauer” pentru România şi Republica Moldova, premierul Victor Ponta i-a cerut acestuia să răspundă public dacă îl mai susţine sau nu pe profesorul de teologie Radu Preda, menţionând că „domnul Radu Preda a fost numit la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului la propunerea dumneavoastră”. Premierul a mai menţionat că domnul Radu Preda nu a fost „niciodată membru sau simpatizant al PSD, dimpotrivă”.

Întrebarea esenţială este următoarea: ce se va întâmpla cu domnul Radu Preda, dacă domnul Sven-Joachim Irmer nu îşi precizează susţinerea pentru acesta? Va fi rugat domnul Preda să se retragă de la conducerea IICCMER? Cel puţin aşa sugerează premierul Victor Ponta. Dacă da, care vor fi consecinţele asupra Institutului?

Recunosc, comunicatul IICCMER este o surpriză plăcută pentru mine şi îl consider un pas înainte. Glumind, eram obişnuit ca IICCMER să vâneze comuniştii altfel.

Comunicatul IICCMER răspunde la câteva întrebări: afilierea politică a domnului Radu Preda, cu care şi începe comunicatul, celebra „lista a celor  35” şi proiectele propuse de actualul preşedinte al IICCCMER. Lăsând la o parte afilierea politică a domnului Radu Preda, care nu contează în acest caz, comunicatul spune câteva ceva despre „lista celor 35”. În treacăt fie spus, nici domnul Andrei Muraru nu era membru PNL, atunci când a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea IICCMER.

După aproximativ 9 luni de la demisia domnului Andrei Muraru, IICCMER menţionează printr-un comunicat, postat pe site-ul instituţiei şi asumat de actuala conducere executivă a institutului (domnii Radu Preda, Cosmin Budeancă şi, probabil, domnul Dinu Zamfirescu) că

Referitor la deja celebra „listă a celor 35” de prezumați torționari, atât fostul Președinte al Consiliului Științific al IICCMER, dl Vladimir Tismăneanu, cât și cel din prezent, dl Dinu Zamfirescu, au arătat că, în fapt, a fost vorba despre un exerciţiu de expunere mediatică. Dovadă că dintre cei 35, până în prezent doar pentru 5 s-au putut întruni condițiile sesizării penale. Justiția nu este o chestiune de imagine, ci de fapte. IICCMER continuă cercetările legate de alte fapte penale și nu a încetat nicio clipă să lucreze pentru aducerea celor vinovați în fața instanței. De altfel, în scurt timp, IICCMER va publica și alte nume din „lista de 35” și va dovedi că această listă nu a fost fundamentată științific. Actuala echipă a intensificat investigațiile arheologice, știut fiind faptul că ultimii martori ai crimelor comunismului sunt pe cale de dispariție.

Ideea principală a acestui comunicat este că „deja celebra” campanie a IICCMER a fost doar „un exerciţiu de expunere mediatică”. Drept argumente sunt invocate luările de poziţie ale lui Vladimir Tismăneanu şi Dinu Zamfirescu despre acest subiect. „Devoalarea” institutului nu este o noutate, ea fiind cunoscută de majoritatea mediului academic, dar foarte puţini au avut curajul să o spună public. Oare ce i-a îndemnat să-şi facă această „demascare”, după cum o numeşte istoricul Mircea Stănescu?

Am toată simpatia pentru dl. Dinu Zamfirescu, dar dânsul a fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific şi în timpul domnului Andrei Muraru, mai 2012-martie 2014. Nu îmi amintesc să fi spus atunci că această listă era doar „un exerciţiu de expunere mediatică”, după cum reiese din actualul comunicat al IICCMER. Şi-a definitivat poziţia? Nu este exclus, deşi a fost atenţionat, chiar de la început, despre dedesubturile acestei campanii: trambulină electorală pentru tânărul şi ambiţiosul preşedinte al IICCMER, domnul Andrei Muraru, azi consilierul prezidenţiabilului Klaus Iohannis. Probabil, dacă ar fi făcut acest lucru atunci, actul său ar fi fost catalogat drept fracţionism, ceea ce nu a fost cazul.

Trebuie subliniat: Campania IICCMER nu a fost doar un exerciţiu, ci o conştientă campanie propagandistică desfăşurată de institut în parteneriat cu un cotidian central (Gândul). A fost o inducere în eroare voită a celor interesaţi de subiect, nu ceva întâmplător. Actualul director general, domnul Cosmin Budeancă, ştie foarte bine acest lucru.

Dintre cei 5 ofiţeri de penitenciare „devoalaţi”, unul dintre ei (Florian Cormoş) fusese condamnat pentru acte de teroare, conform decretului 199/1950, încă din 1955. Nu sunt jurist, dar probabil orice avocat va spune că o persoană nu poate fi condamnată de două ori pentru aceeaşi faptă.

De asemenea, IICCMER domnului Preda nu spune condiţiile în care s-a realizat presupusa investigaţie a IICCMER-ului condus de domnii Andrei Muraru, Mihai Tâlnaru si domnişoara Adelina Ţînţariu.

Nu înțeleg care este faza cu investigațiile arheologice şi dispariţia ultimilor martori. IICCMER ar trebui sa arunce o privire si la crimele din anii 70-80, asta dacă nu le e frică de consecinţe.

Vor să probeze vinovăţia foştilor comandanţi de penitenciare cu descoperirile realizate de arheologii institutului? Oare ce vor descoperi? Răspunsul este evident. Poate înainte de aceasta, ar trebui să meargă în arhive şi să descopere documentele care menţionează şi probează faptele unora dintre cei trimişi în instanţă. Este elocvent cazul lui Alexandru Vişinescu. Deşi există informaţii şi documente despre crimele şi atrocităţile acestuia de la Jilava şi Mislea (vezi studiile lui Mircea Stănescu şi declaraţiile fostei deţinute politice Aurora Dumitrescu), institutul nu a completat sesizarea penală.

Au nevoie de nume, date şi fapte? Îi rog să îmi spună. Dacă da, îi voi ajuta cu plăcere. Nu vor trebui să mai apeleze la stratageme ieftine, cum au făcut în trecut. Îl voi ruga şi pe istoricul Mihai Burcea să le ofere o mână de ajutor. Aşa nu vor mai fi nevoiţi să folosească documentele altora şi să spună că au realizat investigaţii.

Comunicatul IICCMER nu răspunde la o întrebare esenţială, după cum a observat Vladimir Tismăneanu: va participa domnul Victor Ponta la conferinţa institutului din 12 noiembrie?

http://www.iiccr.ro/ro/presa/comunicate/iiccmer_comunicat_de_presa_2014/

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18506063-acl-trece-revista-realizarile-lui-victor-pontape-subiectul-memoriei-comunismului-lista-tortionarilor-care-traiesc-blocata-dupa-preluarea-iccmer-catre-pesedist-proiectul-pentru-dublarea-indemnizatiei-f.htm

https://www.contributors.ro/politica-doctrine/falsul-anticomunism-al-plagiatorului-ponta-inca-o-forma-de-obscenitate/

http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/DOC085.pdf

http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2014/02/demascarea-la-inchisoarea-jilava-1950_17.html

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dumitru Lacatusu
Dumitru Lacatusu
Dumitru Lăcătușu este doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu o teză despre represiunea comunistă și cercetător la Centrul de Consultanță Istorică. În ultimii ani, a fost expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2006-2013) și asistent cercetare la Universitatea din București (2013-2017). A publicat mai multe studii despre represiunea comunistă și biografiile unor foști ofițeri de Securitate. http://consultantaistorica.ro/

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro