vineri, decembrie 9, 2022

Războiul lui Caragiale cu telenovela Năstase

Nu știu dacă Adrian Năstase a încercat cu adevărat să se sinucidă, și a fost oprit în ultima clipă, sau totul e o înscenare. Afacerea e tulbure, sunt o groază de detalii contradictorii – dar asta nu-i neapărat o dovadă în sprijinul celei de-a doua variante: în asemenea situații haosul își face treaba în mod spontan. Recunosc că sunt un mare admirator al locotenentului Columbo, însă, în cazul ăsta, n-am de gând să mă substitui lui. Altceva mi se pare mult mai interesant: stilul poveștilor generate de autentica sau dubioasa sinucidere.

Din noaptea cu pricina, Antena 3 și Realitatea au început să difuzeze o telenovelă care se va prelungi probabil nedefinit. Regulile genului sunt urmate ca la carte: o lovitură de teatru violentă – focul de armă, gestul salvator, ambulanța; tensiunea așteptării, lacrimile; în paralel, figura eroului crește necontrolat, ia toate dimensiunile umane care pot înduioșa; pe de altă parte, rolul (real sau inventat) al personajelor malefice devine tot mai pregnant – negrul se înnegrește și mai tare, cu fiecare clipă; spectatorul e somat să jelească, mai ales că apare un testament care va fi citit de însuși fiul sinucigașului, dar și o poezie de Adrian Păunescu, marele poet de megafon, ilustrul smulgător de lacrimi; în fine, totul capătă dimensiunea religioasă a martiriului.

Când am aflat că Adrian Năstase s-a sinucis, reacția mea a fost de groază, groază pură – e reacția pe care mi-o stârnește orice atingere a morții. Dacă gestul e autentic, nu mă grăbesc să-l consider pe Năstase laș, dar nici nu dobândește, pentru mine, o aură de martir. Repet, am simțit groază în forma ei pură – și dorința ca toată povestea asta dureroasă să nu se transforme în circ, ca discreția și sobrietatea să pună stăpânire pe scena în care s-a petrecut un lucru teribil.

Evident, cu totul altfel gândeau creierele media din spatele Antenei și Realității. Cum ziceam, ele au jucat pe cartea telenovelei îngroșată ad nauseam. Au făcut un calcul simplu, bazat pe tele-creierul românului: dacă X la sută din populație (habar n-am cât e X) privește telenovele cu sufletul la gură înseamnă că e ultrasensibil la asta, și asta trebuie să i se dea.

În primă instanță, mi-am zis că e un calcul corect, numai că uitasem de Caragiale: scriitorul ăsta mort acum o sută de ani se pare că-și vâră coada peste tot. Ne-a marcat stilististic. Ne-a făcut să luăm lucrurile cu oarece detașare, să fim ceva mai sceptici, dacă nu cinici. „Groaznica sinucidere din strada Fidelității” se încheie cu logodna domnișoarei Porția Popescu. Acum, eu nu cred că tot românul l-a citit atent pe Caragiale, dar personajele lui au pătruns insidios în imaginarul nostru colectiv și sunt tare greu de izgonit. Nu zic nici că e bine, nici că e rău – e un fapt.

Nu realitatea sinuciderii intră aici în discuție (repet, ea, ca atare, presupunând că e netrucată, îmi inspiră groază), ci poveștile care o înconjoară. Telenovelele și-au găsit un inamic redutabil, pe care creierele media am impresia că l-au ignorat sau subestimat: Caragiale. Ăsta e războiul care se poartă acum în imaginarul colectiv al românilor. Unii sunt gata să verse fluvii de lacrimi, iar, dacă mai intervin și poeziile lui Păunescu, e diluviu. Alții clatină din cap: „Ia mai lăsați-ne, dom’le! Mofturi!” E un război stilistic care trece mult dincolo de faptele concrete, și, indiferent ce se află în miezul lor, le deformează grotesc.

Habar n-am cine va învinge. Telenovela e puternică, dar nici cu Caragiale nu mi-e rușine.

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Hai, nu va mai faceti ca nu intelegeti ! Parem noi asa saraci cu gindul, ca sa meritam asa un articol ? cititi articolul lui Alin Fumurescu. Cuprinde tot ceea ce gindeste un om normal si de buna credinta.

  • Cel care n-a înţeles eşti tu, Cami. Aici avem o altă perspectivă, diferită de a lui Alin Fumurescu. Comparaţia nu se pune în termenii adevărului. Fumnurescu face un exerciţiu jucăuş de investigaţie a la Columbo, Vlad Zografi subliniază potrivirile stilistice ale poveştii. Ambele perspective au ceva de spus interesant şi semnificativ.

  • Imi pare rau, nu-l citisem pe Alin Fumurescu, textul meu nu e un raspuns la articolul sau. Prezenta lui Columbo e o coincidenta – simplu de explicat. Eu nu ma prefac ca nu inteleg, pur si simplu nu am certitudinea ca este o inscenare. Iar daca cumva nu-i o inscenare, nu-mi pot bate joc de cineva care a vrut sa-si ia viata. Dar, de fapt, miza textului meu e cu totul alta. E vorba de povestea care s-a desprins de mult de faptele reale. Asistam la o batalie intre virusii telenovelei si anticorpii (cam cinici) veniti de la Caragiale. Iar batalia asta nu-i vizeaza pe cei care deschid site-ul hotnews (1-2% din electorat), ci pe cei din Romania profunda, si profund antenizata. Batalia din imaginar e cea mai reala!

  • Pedeapsa trebuie sa-i fie majorata. Daca furi o gaina primesti mai mult. Cind furi miliarde de euro, avind functia de premier, pedeapsa trebuie sa fie pe viata, chiar daca probe nu sunt decit pentru un milion de euro. Toata averea trebuie sa-i fie imediat confiscata, sa nu mai aiba bani sa plateasca avocati si lichele care sa-l sustina in presa si la televiziuni.
   Evident totul este o inscenare mizerabila, la fel ca toate cele puse la cale de usl.
   Evident ca nu este nicio rana, probabil o mica zgirietura facuta la barbierit.
   Poate o mica rana facuta special de un doctor, care a stiut exact unde nu poate avea absolut nicio consecinta.
   Nu se poate sa ai o plaga impuscata in git si sa nu fie nevoie de nicio operatie timp de 11 ore !!!
   Nu se poate sa fie o plaga impuscata in git si sa nu necesite perfuzii, sa nu necesite deplasarea de urgenta la spital.
   Este o rusine pentru marele doctor Ioan Lascar ca s-a pretat la acest circ mizerabil.
   Ioan Lascar trebuia sa apara si sa spuna ca este o rana superficiala care nu necesita nici macar o ora de spitalizare.
   De aceea, nici nu vor sa mai dea comunicate medicale, pentru ca nu au ce sa spuna. Zgirietura s-a inchis de mult. Nu se mai justifica, in niciun fel, ca acest infractor recidivist inrait sa mai ramina in spital. Dar, probabil, infractorul Bradisteanu cauta o boala, pe care sa afirme ca i-a descoperit-o si de aceea nu poate fi externat.
   Oare nu exista procurori cinstiti care sa mearga la spital si sa constate si sa arate publicului ca totul este o incenare ?

   • Dl. Dr. Lascar parca are o faimoasa clinica de medicina estetica. Sa inteleg ca i s-au extirpat si vreo doi negi fostului premier cu ocazia asta, ca altfel nu inteleg de ce nu au fost alti specialisti.. Cat despre Dr. Bradisteanu, asta nu e ala cu Haissan si inca un pesedist muribund care cum a scapat de inchisoare s-a dus revigorat in campanie? Asta da echipa de urgenta…

 2. Mama, pașnică simpatizantă PSD (are o scuză, totuși: bunicul meu, învățător în Ardeal, a fost adeptul lui Titel Petrescu, iar transilvănenii par să aibă o moleculă în plus la gena loialității) și urmăritoare avidă de telenovele, a dat aseară, cînd am întrebat-o despre toată povestea asta cu sinuciderea lui Adrian Năstase, un verdict scurt și tăios: „Ba nu, eu n-am simțit nimic”. (Îi povestisem că mie mi-a fost inițial o milă îngrozită, după care m-am dezmeticit, m-am revoltat, iar în final m-am amuzat) Pentru mine, a fost testul turnesol definitiv.

 3. ei zic ca glontul a trecut prin gat…
  sa-mi spuna cineva (cu DOVEZI) cum poate omu sa se impuste in gat si sa fie sigur ca nu moare sau nu se nenoroceste.
  singura sansa ca aceasta acuzatie sa ramana in picioare ar fi ca declaratiile medicilor sa fie mincinoase si glontul sa nu fi trecut cum au spus ei…

  inafara de asta DA este o telenovela… tot procesul a fost una… si daca ma gandesc mai bine toata justitia din romania e o telenovela in majoritatea cazurilor… si inca una proasta si care se mai si termina prost

  totusi… articolele ar trebui sa contina mai putine acuzatii nedovedite!!! dar nu se poate ca doar asa se manipuleaza prostimea…
  am observat ca avem teoria conspiratiei in sange… de fiecare daca cand se intampla ceva inventam tot felu de povesti.
  si cel mai dragut ,… cel putin pe siturile pdliste este cand unu de la pdl e nevinovat ca a demonstrat justitia asta, da unu de la alt partid e vinovat chiar daca justitia a demonstrat contrariul (nu o sa comentez aici daca a avut sau nu jsutitia dreptate…). pe unele situri se vede clar ca sunt politizate (majoritatea dealtfel… ca si televiziunile.

  • Ai judecat corect : zona gatului, intersectia f. concentrata a mai multor organe vitale, nu se preteaza la o simulare, e prea riscant. Aici iti trebuie mare noroc sa scapi, asta a spus-o cu mult discernamant Prof. Lascar. Dar ce plaga a fost daca operatia a putut fi amanata pana a doua zi ? Medicii trebuie sa respecte secretul profesional (in caz contrar fiind pasibili de sanctiuni) iar noi putem comenta la nesfarsit…

   • Daca era urgenta , se opera imediat . Nu prea imi dau seama cum a trecut prin gat glontul ala si Nastase a scapat . Eu am tras cu genul asta de pistol Smith & Wesson si e o arma foarte puternica , de aproape face terci prin ceea ce trece . Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei , dar ceva nu mi se leaga

 4. Nu stiu care e adevarul, insa cert este ca traim intr-un absurd aproape dezarmant. Infractorul devine erou, judecatorii devin criminali (aflati in slujba Monicai Macovei& co, care, implicit, au mainile patate de sange), suicidul devine gest exemplar, elogiat ca act de curaj si demnitate. In fata mortii ma ingozesc. In fata grotescului, la fel.

 5. Felicitari lui Vlad Zografi pentru a interveni in aceasta dezbatere decadenta de sfarsit de stat de drept. Cat priveste telenovela: sa ne pastram cumpatul pentru ca actul cel mai important abia in seara asta se rpoduce, atunci cand baiatul asta care n-are altfel nici o grija (Andrei Nastase) va citi texte dintre cele mai nepotrivite si de prost gust. Suficient sa amintesc de alegerea nepotrivita a unei poezii de Paunescu dedicata tatalui muncitor cu palmele la munca pamantului – este ceva care depaseste in prost gust orice soap-opera de Bollywood… Cum e posibil sa te gandesti ca un astfel de poem dedicat clasei taranesti se potriveste lui Nastase…. !!!!! In plus, tavalugul istoriei e inlocuit de condamnarea penala! Prostul gust caracterizeaza se pare casa Nastase. Si vom merge in seara asta pe octavele kitch-ului pana la capatul cu cea mai inalta frecventa a sunetului ! Asta seara ne va ucide prostul gust melodramatic si inconsistent al unui copil (altminteri fara vina) care isi va expune golul intelectual care poate naste din prea plinul obiecteleor de arta sau chinezariilor din str. Zambaccian…

 6. Groaznica sinucidere din Zambaccian (sper c-am scris adresa corecta) se va sfarsi printr-un previzibil diagnostic psihiatric potrivit caruia starea de sanatate a distinsului sinucis este incompatibila cu conditiile de detentie. Cortina :).

 7. Cum stateam am si lecturam in pauza de masa ultimele stiri am dat peste chestia asta: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12591713-ultima-ora-cristian-vasile-condamnat-definitiv-dosarul-trofeul-calitatii-este-asteptat-aeroportul-otopeni.htm.

  Si atunci mi-a trecut prin mintea imbacsita de cometarii si breaking news urmatoarea intrebare:
  Nastase este singurul nevinovat din dosarul ala? Ca de restul eu vaz ca nu zice nimeni nimic (exceptand faptu’ ca li s-au redus pedepsele – oricum triple – dupa reducere). Si erau inculpati toti in acelasi dosar nu?

  Eu specialist in drept nu sunt, dar inteleg ca respectivii au fost inculpati pe post de mituitori iar Nastase pe post de mituit. Imi cer iertare daca am priceput eu prost. Si intreb iar – daca Nastase-i inocent si condamnat politic, oamenii aia nu-s si ei nedreptatiti de justitia aservita? De ce cazul lor nu e prezentat, nici macar conex?

  N-am auzit pe nimeni sa zica: „Uite, mai grav decat in cazul lui Nastase, niste oameni au fost condamnati la inchisoare doar pentru a se fabrica un dosar. Si n-au facut politica.” Din cate inteleg a fost condamnat inclusiv un cuplu – sot+sotie. Nu gasesc acum numele lor si n-am rabdare sa caut. Poate or avea si copii.

  Si daca sunt vinovati si Nastase nu e – cui au dat banii omuletii astia?

  • Este nerecomandabil pentru „coloneii” din mass-media – si pentru „amiralii” din spatele lor – sa aminteasca de ceilalti. Dintr-un motiv simplu: la o simpla analiza superficiala a desfasurarii procesului in ceea ce-i priveste pe ceilalti patru inculpati te surprinde faptul ca instanta s-a caznit sa le ofere un motiv perfect pentru a castiga la CEDO.
   In conditiile in care DNA a avut 970 de martori ai acuzarii, Irinei Jianu si Dianei Gasparovici li s-a aprobat un singur martor comun, iar sotilor Popovici nu li s-a aprobat niciun martor.

   Daca CEDO se mobilizeaza putin, cei patru vor avea apoi aceste sentinte anulate din motivul simplu ca nu s-a respectat, intocmai si cu buna-credinta, dreptul la aparare.
   Dreptul la aparare nu se refera doar la dreptul de a avea un avocat ales, ci si la mijloacele de proba propuse si acceptate de instanta. Singura tinta reala a fost Nastase, dar poate ca motivele nu le stim. Inca.
   Vom vedea in textul motivarii sentintei din 20 iunie, atunci cand va fi publicata, ce se afla dincolo de teatrul Noh la care am cascat noi gura, care cu lacrimi, care cu huiduieli.

   De aceea nu spune nimeni nimic de ceilalti. Daca realizeaza prea multi din public ce se petrece?

   @Vlad Djamo(Zografi), ai scris un text decent si l-am citit cu inima stransa. Nu stiam cum ai devenit ca persoana in deceniile care au trecut.
   Si pe mine m-a descumpanit foarte tare si m-a indepartat tot balciul facut de televiziuni, jurnale si unele site-uri de stiri sau comentarii… Au tratat evenimentul fie in nota divortului moni-iri, fie cu inteligenta emotionala a speriatilor din Salem. Abordari injositoare pentru impricinat si jignitoare pentru public.

   • 1)Dreptul la un proces echitabil nu presupune ca partile sa aiba un numar identic si nici macar aproximativ similar de martori . Pentru proba testimoniala relevant e ca martorii sa aiba credibilitate si sa ofere informatii care sa foloseasca aflarii adevarului . Proba testimoniala e doar una din mijloacele de proba .
    2) CEDO nu caseasa/anuleaza o hotarare penala definitiva si executorie a unei instante din Romania . Ceea ce poate face e sa amendeze statul roman pentru privarea inculpatului in cauza penala de un proces echitabil . Am inteles ca avocatii lui Nastase se vor prevala de faptul ca un judecator nu ar fi avut calitatea legala de judecator , nefiind numit de Basescu … ceva in genul . Ramine sa vedem

    • @Andrei, de acord. Nu inseamna ca partile in proces sa aiba numar egal de martori. Era si imposibil ca cei 5 inculpati sa aiba impreuna aproape 5000 de martori, avand in vedere ca DNA a propus si instanta a acceptat 970 de martori ai acuzarii. Dar sotilor Popovici li s-au acceptat 0(zero) martori. Ti se pare in regula?
     Si o precizare: aproape ca nu mai conteaza cazul Nastase, ci procedura instantelor. Esti sigur ca nu vei ajunge niciodata in fata unei instante romanesti? Daca nu ti se va accepta niciun martor in aparare?

    • Ah, ai mai avut o precizare importanta, aceea cu amendarea statului roman de CEDO. Vrei sa spui ca unii si-au asumat riscul de a fi statul roman condamnat de CEDO sa plateasca o amenda numai si numai pentru a-i pune in inchisare pe cei 5? Iar amenda sa fie platita din bugetul statului, din impozitele achitate de mine si de tine?

     • Stai linistita ca n-are nicio sansa sa castige la CEDO, acolo se judeca doar procedurile si daca i s-au respectat drepturile (a avut aparare, etc) nu pe fond. Cat despre aia 900 de martori, se trage de acolo ca Nastase a facut cheta nationala la sute de firme din tara sa-si aduca obolul la paranghelia aia cu Trofeul Calitatii. Daca era si el mai putin lacom, cu 20, 30 nu era un scandal atat de mare. Stiu ca si Patriciu a pierdut la CEDO unde ajunsese sa se planga ca avea closet de model turcesc nu european in celula. Cred ca judecatorii aia care aud de torturi si batai de la altii chiar s-au distrat.

 8. Inca un text fara valoare adaugata….adica , merge sa -ti faci un blog, sa-ti scrii gandurile, sa te citeasca cine e interesat de ceea ce scrii, dar sa ai pretentia ca acesta este un text cu valoare adaugata, e mult….pe vremea lui nea’ Nicu nu exista TVA , ci ICM…impozit pe circulatia marfurilor…am impresia ca pe contributors. ro este multa marfa…

  • am impresia ca dl Zografi nu ar mai avea nevoie de un blog pentru popularizare. am impresia ca bunul simt a devenit banal si nu reuseste sa se adauge la valoarea circului. am impresia ca fara plonjari senzationale unii sint devorati de plictis. piano-piano e fortissimo, scherzzo e vivace ma non troppo, vivace alla marcia. am impresia ca asta este ritmul antenizarii, care ia cele mai diferite si neasteptate forme

   ps. comentariul era raspuns la acesta

 9. Avem pușcăriași talentați : își bat cuie și piroane în cap, în semn de protest împotriva vieții, și mai scapă un timp de regimul zilnic în schimbul celui spitalicesc. Habar n-am de unde dobândesc precizia asta milimetrică, încât scapă cu viață după ce-și strecoară instrumentul iscoditor prin țeastă. Or fi și chirurgi printre ei; ca să vezi cât de utilă poate fi o meserie!

  • Scumpilor, dar noi avem parte de un autor si cu alte piese de teatru la dosar…vezi ” Piesa Matusa Tamara” ,care ne-a adus oarece renume, dar acum sintem cei mai tari, un fost prim ministru, sinucis-aproape, ce curaj ! De ce oare nu s-au sinucis Iului Maniu, Lucretiu Patrascanu, si altii ca ei, nu – i ,asa ca au fost lasi, au asteptat sa fie ucisi, nu cam sinucisi! Ce de zoi in curtea noastra, si nu iese nimeni in vreo piata sa le curete! Gemi Romanie, cu glas tare!!

 10. Adrian Nastase este un om inteligent. Bine, asta ar putea fi pe post de concluzie, dar cum toti stim personajul – fie din auzite, fie din aflare in preajma lui -, va propun sa trecem peste o inutila introducere si sa fructificam concluzia: Adrian Nastase este un om inteligent. V-as mai agasa cu o axioma: inteligenta este deopotriva o binecuvintare si o pacoste. De parca ai sti tu!, mi se poate replica, binemeritat. O sa admit ca am gasit-o intr-o brosurica de cimilituri asa zis chinezesti, iar daca nu luati foarte in serios cimiliturile chinezesti, mai ales alea vechi, atunci hai sa nu mai facem caz de inteligenta sau modestia unuia sau altuia, ca nu se stie cine iese mai sifonat. Faptul ca inteligenta este o binecuvintare o simte absolut fiecare, fara exceptie, pe pielea lui, zi de zi, prin exercitiul staruitor al lipsei ei. Rar mai gasesti o asa de mare unanimitate de perceptie. Nu degeaba a ajuns intr-o venerabila cimilitura chinezeasca. Mai ramine sa vedem de ce ar fi si o pacoste. Ma gindesc ca poate pt.ca te invita la prudenta si chibzuinta, ca iti cam taie din elanurile vitejesti, din cutezanta. A fi temerar nu e tocmai inteligent. Daca cineva e suspect de inteligenta, pariez ca va fi timorat sa-si puna pielea la bataie in mod gratuit. Nu e vorba de lasitate, eu cred ca e instinct de conservare plus calcul cost-beneficii. Daca nu sinteti convinsi, va mai servesc cu o cimilitura chinezeasca, care zice ca in timp ce 10 intelepti chibzuiesc, un ignorant a si trecut la fapte; (imi permit sa va dascalesc: chibzuinta, chiar si in 10, nu va misca un pai) . Daca perseverati sa nu fiti convinsi, e doar pt.ca nu puneti pret pe cimiliturile chinezesti – boala la care nu eu am leacul.

  Dupa ocolul asta savant, eu as exemplifica cu un caz la indemina. Adrian Nastase este un familist fericit, un om vizitat de faima si succes, a gustat din plin puterea si este in preajma ei atit prin sumedenia de prieteni si amici in highlife-ul politic, economic, academic, cit si prin influenta imensa in propriul partid. Adrian Nastase este un iubitor al vietii indestulate, un degustator de arta, un epicurean in esenta, desi un socialist in doctrina. Si toate astea pt.ca Adrian Nastase este un om inteligent. Sint gata sa jure toti cei care-l admira si toti cei care-i recunosc puterea. Din pacate, tot astia jura ca Adrian Nastase ar fi in stare de acte nebunesti, cum ar fi „sa-si puna capat zilelor” (cum am tot auzit zilele astea, pesemne e mai cutremuratoare imaginea) pentru ca a suferit o condamnare intr-un proces politic incorect (zic ei). Dar cum ramine cu inteligenta lui Nastase ? Ori nu au citit brosurica cu cimilituri chinezesti, ori iau in deridere inteligenta lui Nastase. Da, dar emotiile? Nu te pui cu emotiile, zic ei. Au zis de orgoliu – orgoliul e pentru stupizi. Au zis de demnitate – aici, daca intelegeti ce inseamna puterea, veti sti ca inteligenta la Nastase este dublata de siretenie si de viclenie; ori, demnitate si viclenie nu prea stau in aceeasi camara. Bref, nu am crezut si nu cred in tentativa de suicid in cazul Nastase, mai ales ca afrontul este atit de mic, doar nu a fost trimis in surghiun in mijlocul canibalilor.

  Cred ca a fost pusa in scena o spitalizare pentru evitarea detentiei, ca in alte cazuri. Sa ne amintim ca presedintele Basescu a spus ca el personal nu l-ar vrea incarcerat pe Nastase. Dealtfel, intre Nastase si Basescu nu exista sentimente din astea vulgare cum ar fi ura sau dispret; doi adversari inteligenti isi recunosc meritele, nu se urasc. Eu cred ca Basescu chiar il apreciaza pe Nastase pt.cunostintele lui; in fond au fost ministri in acelasi guvern. De aia cred ca a fost un film productie Basescu-Rus pt.scoaterea lui Nastase suferind si depunerea grijulie intr-un climat prietenos cu fiinta lui delicata. Poate a citit si Iliescu sinopsisul, ca mai vechi cinefil in discretia caruia poti conta. Detaliile au fost lasate la alegerea si imaginatia lui Rus, care si-a asumat regia. Nastase, al carui simt artistic era sastisit de scenariile tip „cu condamnarea asta/mi-ai rupt inima”, a pus la cale iesirea tragica pt.camerele de vederi avide de singe de mahar. Evident, toti ceilalti, inclusiv Ponta, au fost doar figuranti, pt.ca au replici, dar nu au stapinire de sine. Joc bun, decor minimalist, imagine trasa cu camera mobila (pe gustul fanilor lui Lars von Trier si ai lui Gus van Sant). Per total o comedie mediocra spre acceptabila.

  Insa, ce m-a pus pe mine serios pe ginduri a fost implicarea media in distributie. In loc sa luam evenimentele cu o relativa detasare, s-a creat o adevarata isterie. Nu-mi dau seama cit a fost indus si cit a fost reactia acestui moloh care este ahtiat de emotii. Se dovedeste inca o data ca ne priesteca intre isterie si farsa.

  • @ n.dumiritu,
   conced si spun ca mi-ar fi placut eseul dvoastra, dar.
   „a fost un film productie Basescu-Rus pt.scoaterea lui Nastase suferind ”
   Domnule, acum dati-mi voie sa va spun ca dezamagiti.
   Doar atit ati inteles?
   „Adrian Nastase este un om inteligent.”
   Si un mare escroc, dovedit si condamnat de 7 ( 2 in prima faza si 5 ultima data)din cei 9 judecatori ai ICCJ.

   • Victor, nu e eseu, domne, e opus magnum, putin respect, te rog… (serios, zi-i comentariu, ca numa atita merita). In privinta lui Basescu, recunosc, am fantazat. Mi-am imaginat ca mai tin legatura intre ei vechii luptatori in politica bastinasa, si nu-si poarta pica pentru cicatricile pe care si le-au insemnat intre ei, iar atunci cind vine pentru cite unul un moment de restriste, in virtutea unui cod al camaraderiei isi acorda sprijinul ala de a nu-l lasa pe adversar sa fie chiar tirit in noroi (ex. purtat incatusat in vazul lumii). Vad cu atit mai posibil un astfel de cod cu cit ei insisi sint dati la o parte de o generatie tinara care pare sa nu mai aiba coduri si scupule demodate, care a sarit in viteza peste instructie si educatie, care nu cunosc cu adevarat efortul consecventa, tenacitatea si care are infatuarea ca stiu ce au de facut si nu mai au nevoie de cei batrini.

 11. Victor Ponta intra furtunos pe usa camerei de spital unde se afla internat Adrian Nastase si striga:

  La o parte ! La o parte ca sunt doctor !

 12. E telenovela? Este! Elementele contradictorii care roiesc in jurul evenimentului o fac sa fie.

  Avem deja un castigator? Avem! E nastase. Nu in sensul ca ar scapa, fie si temporar, de detentie, ci chiar in sens telenovelistic: si-a tras rolul principal. I-a luat caimacul deneaului de aparator al statului de drept. Indiferent ce crede oricine, ca a fost sau n-a fost tentativa de sinucidere, Nastase l-a busit pe iepuras, chiar daca gloantele si-au ratat tinta.
  Nici sa te bucuri de raul omului nu mai poti!

 13. 1. A fost incercare de sinucidere- cat de crestineste s-a comportat si a gandit Nastase?

  2. A fost inscenare- inseamna ca un mafiot ramane mafiot pana la capat.

  Omul este profesor de Drept, coordonatorul lucrarii plagiate a dnului Ponta. Procesul asta s-a intins pe 7 ani, a avut avocati de top, imposibil sa nu fi stiut ca va obtine o reducere a pedepsei.

  In rest, Caragiale ne-a explicat deja scenariul, Vlad are dreptate.
  Cum telenevolele sunt faine in primele 3 episoade si cum acestea au trecut (Sentinta, Seara arestului, Impuscatura), eu va propun sa urmariti Hidroelectrica, mi se pare mai importanta acum

 14. Uite, eu propun sa ducem inscenarea pana la ultima resursa de imaginatie… Dar daca Nastase a iesit de fapt nevatamat din casa (asa explicam camasa, fularul Burrbery, lipsa sangelui, atitudinea salvatorilor) si „gaurile norocoase” i-au fost facute a doua zi in spital de catre „plasticianul” Lascar?! Ar fi ceva, nu?! Nici Caragiale nu s-ar fi gandit…

 15. eu , personal cred ca fostul prim-ministru Nastase nu isi va executa pedeapsa in penitenciar, pentru motivul ca are probleme psihice, ma gandesc ca isi va executa pedeapsa acasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

Contributors: Giulia Sfameni Gasparro, Moshe Idel, Giovanni Casadio, Maria Vittoria Cerutti, Dana Jalobeanu, Pietro Daniel Omodeo, Sascha Freyberg, Arianna Migliorini, Edward Kanterian, Roberta Moretti, Gregory Spinner, Laura Teodora David, Dorin David,  Daniela Dumbravă and Bogdan Tătaru-Cazaban. Cumpara volumul de pe ZetaBooks
„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro