joi, aprilie 18, 2024

Razboiul sfirsitului presei?

Nu stiu sa fi intilnit, in aceasta lume plina de ambitii egoiste, un spirit mai lipsit de gindirea binelui public decit al sau. De asemenea, n-am cunoscut un spirit mai putin sincer, nici care sa fi nutrit un dispret mai total pentru a adevar”.

Daca nu ar fi totusi limbajul elegant, chiar daca cel despre care se face vorbire in aceste rinduri pare a fi un dusman autentic, am crede ca asistam la o replica, un atac chiar, prin care un politician vrea sa arate ca are dreptate intr-o Romanie a anului 2013.

Nu, cuvintele de mai sus sint ale lui Alexis de Tocqueville, “Amintiri”, carte de pe la jumatatea secolului 19, iar cel despre care face pomenire in ele este Alphonse Lamartine.

Nu ar fi nimic nou in razboiul acestui inceput de an, razboi in care oamenii politici se ataca, daca am identifica exact taberele, luptatorii, si cei care ar trebui sa prezinte faptele, fara a comenta partinitor.

Dar cum stam de fapt?

In primul si in primul rind, nu e un razboi intre opozitie si putere.

Opozitia la momentul de fata e sublima, dar lipseste cu desavirsire. Isi scuipa orgoliile pe la colturi, identifica posibile tabere, cauta vinovati de esecul din decembrie, nu stie de unde a venit ghiuleaua care a trimis-o sub zece procente. Dar asta e o alta discutie.

Nu, razboiul e in cusca puterii. Intre PNL si PSD. Sa nu mai aruncam sub pres acest adevar.

Parlamentar PNL, Sorin Rosca Stanescu: „Aceasta televiziune, RTV, condusa de ofiterul acoperit Sebastian Ghita, incearca sa loveasca in PNL, la virf. Mi-e foarte greu sa intru in logica unui personaj abulic”.

Parlamentar PSD, Sebastian Ghita: „Sorin Rosca Stanescu, un om duplicitar care foloseşte metode securiste. Nu stiu exact raporturile sale cu securitatea ceausista, dar obiceiurile sale sunt aceleasi. Atacul sau la adresa serviciilor de informatii romanesti este de factura sovietica si a aparut intr-o saptamina in care trustul lui Voiculescu ataca si el serviciile de informatii ale Romaniei”.

Care va sa zica, luam ciomege, bite, in cazul nostru doua televiziuni, RTV si Antena 3, si ne razboim pe ciolan. Au e prea mic pentru doua “forte” politice atit de mari? S-a tot scris despre miza acestui “mass-mediacid”, asa ca nu insist.

Ce vina au insa mai oameni buni, voi strategi desavirsiti ai Romaniei post-comuniste, voi care faceti legi sa va protejati persoanele si averile, care va acoperiti unul pe altul atunci cind institutii ale statului va intreaba de unde si cum, ce vina au ziaristii aia care vor sa isi faca meseria dar primesc comenzile voastre? “Vreau sa musc”, spunea un fost senator PNL, Mircea Diaconu, cred ca a fost odinioara actor, nu mai tin minte sau nu mai vreau sa tin minte. Ii momiti cu independenta jurnalistica, dar ajung sa execute comenzile si sa nu-si mai puna intrebari legate de profesie. Bancile suna, internetul costa, copiii nu stiu ce inseamna deontologie. Vor afla mai tirziu. Depinde cine le va spune asta.

Ce vina au cei care se uita seara de seara, timpi, fara reactie, la mizeriile pe care vi le aruncati in fata, desi in spate, off the record, sinteti prieteni buni, faceti afaceri impreuna? Cauta raspunsuri de la legiutori dar primesc petarde infectate fie cu “o sa fie bine” fie cu “ba pe-a ma-tii”. Las la o parte “greaua mostenire”.

Presa care ataca presa, ziaristii care executa, politicienii care comanda, institutiile statului care asista pasiv la macel, cei care se uita la aceste meciuri fara efecte directe pentru ei, dar cu miza enorma pentru actorii direct implicati, sint cei care duc Romania intr-un post-comunism etern. Acolo unde fostii turnatori sint alesi parlamentari, fostii securisti au pensii uriase, jupini degraba stilcitori de limba romana, infractori, ajung legiuitori, plagiatorii sint numiti ministri si chiar prim-ministri. Iar presa ajunge un biet maidanez care schelalaie prin locurile unde nu e luat la suturi.

Vrea o bucatica de ceva, sa nu moara de foame.

Halal 2013.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Poate ca aveti dreptate. Dar nu cumva participati la „razboiul ” de destramare al USL care este dorinta celor care nu prea conteaza, adica actuala opozitie ? Nu poate fi interpretat si asa, adica sunteti inregimentat, sau „serviti” unei „puteri” ? Sigur ca Antena 3 este atasata trup si suflet unei tabere politice, dar de B1 nu stiti nimic ? Dupa mine RTV este mai degraba o televiziune a intoxicarilor asa ca nu o iau in seama. Poate va uitati putin si peste meseria de jurnalist din care faceti parte. In politica sunt multi neaveniti, dar in jurnalism ? Cunoasteti vreun ziar „independent”, indiferent de domeniu ? Va rog sa mi-l recomandati pentru a-l citi cu interes. Televiziunile de stiri sunt aservite, iar cele generaliste sau de divertisment sunt din categoria „cum nu trebuie sa fie o televiziune” sau „asa nu”.

    • Domnule nae,

      In clasa I o problema simplă de aritmetică sună cam aşa :
      Ana are două mere si Maria are o para. Câte fructe au cele două fete ?
      Dumneavoastră veţi răspunde ceva de genul : dar cireşe ? Dar de cireşe de ce Nu spuneţi nimic, profesori de doi bani, incultilor !

      Răspunsul dvs. denota faptul că Nu aveţi inca 7 ani. Ori de la natură ori de acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Ghitulete
Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro