Este Nenumit deoarece nu merită să i se pronunțe/scrie numele …
S-a „ocupat” de energie din toamna lui 2019 și a fost în patru guverne de atunci, asta însemnând că de patri ori a promis diverse în cele patru Programe de Guvernare ce au trecut de Parlament. A promis și nimeni nu l-a tras la răspundere pentru majoritatea promisiunilor care nu au fost duse la îndeplinire.
Cea mai mare nerealizare este Strategia Energetică.
Nu este de înțeles cum Romania a reușit să nu-și traseze viitorul industriei energetice naționale de peste 15 ani. Evident că Nenumitul nu este singurul vinovat, culpa împărțindu-se între toți miniștrii și secretarii de stat ai energiei pe care i-a avut România din 2008 până acum. Dacă unii s-a retras, pe alții în găsim în înalte funcții (a se citi sinecuri) în diferitele companii naționale din energie, de unde conform declarațiilor de avere, încasează o grămada de bani. Totusi, Nenumitul „a tronat” cei mai mulți ani în fruntea industriei energetice românești, de la Revoluție încoace.
Dacă nu ar fi existat scandalul CNCIR, în care s-ar fi delapidat mulți bani și se spune că nu a fost semnată hotărârea cu noua organizare a Guvernului Câțu până cand CNCIR nu a fost trecut în subordinea Ministerului Energiei, probabil că personajul nu ar fi lăsat nici azi hățurile ministerului. (Daca doriți să aflați mai multe detalii despre personajele vesele ale poveștii, dialogurile spumoase și despre derularea „acțiunii” , accesați linkurile de aici, aici, aici sau aici.)
A doua mare nerealizare se numește Iernut.
Situația viitoarei noi centrale de la Iernut a rămas mai încâlcită și mai scumpă decat a mostenit-o. Ce bine ar fi prins cei 430 de MW securitari în perioada scumpirilor din 2020 (anul în care ar fi trebuit să fie dată în folosință pe 31 ianuarie) sau în această perioadă, după ce au fost închise câteva capacități mari pe cărbune.
Rămânând în ograda Romgaz, nu trebuie să uităm de retragerea acestei companii de stat din joint-venture-ul cu companiile de stat din Grecia și Bulgaria care a construit terminalul LNG de la Alexandroupolis în iunie 2020. Și, deasemenea, să nu uităm că rezervele de gaze de la Caragele au rămas la fel de neexptoatate de Romgaz, chit că s-a scris negru pe alb în primul Program de Guvernare Orban: „Încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adăugată mare.” (vezi pag 27) și dacă tot ați ajuns la această pagină, să o luăm ordonat cu promisiunile:
„O analiză aprofundată a perfomanței financiare și manageriale a companiilor de stat din domeniul energetic care să conducă la depolitizarea și reprofesionalizarea acestora.” Rezultatul este contrar, adică au crescut interimatele din companiile energetice iar sinecurile de partid au explodat.
„Listarea pe piața de capital, în anul 2020, a unui pachet de acțiuni al companiei Hidroelelectrica deținută de stat.” Ministerul Energiei nu a făcut nimic în acest demers, laurii i-a cules Fondul Proprietatea, anul acesta, după listarea cu succes al pachetului său de acțiuni.
Despre „Definirea consumatorului vulnerabil de energie” nimeni nu a auzit ceva, fiind doar un deziderat în primul Program de Guvernare.
Despre „Relansarea programului nuclear, cu o participare activă a companiilor locale, dar și din țări partenere ale României”, nu putem decât să punem întrebarea: cum o companie de câteva ori mai mică decât Nuclearelectrica are participații egale cu singurul producător de energie electrică din nuclear? Asocierea Nova Power and Gas cu Nuclearelectrica s-a făcut în 2022 în firma RoPower SA, cu toate că în 2021 Nova Power a avut pierderi de 28.186.313 lei.
Asocierea s-a făcut pe baza unei licitații? Este posibil ca o companie de stat să se asocieze cu o companie privată care a înregistrat pierderi? Cui prodest?
„Încurajarea producției de energie electrică și termică din surse regenerabile de energie, mai ales în zonele în care nu există o congestie a operatorului de transport.” Prima mea întrebare este dacă dumnealui are vreo idee de cum se obține energia termică din surse regenerabile în marile aglomerări urbane? (lăsăm la o parte vilele, că poate de acestea ar avea habar!) În afară de câteva tranzacții făcute de companiile de stat cu proiecte de parcuri solare sau eoliene (adică au fost cumpărate niște hârtii) nu-mi amintesc să se fi pus în funcțiune vreo capacitate semnificativă din surse regenerabile. De asemenea nu putem să nu amintim de megalomania proiectului offshore cu eoliene despre care am scris aici.
În 2021 a plecat Ludovic Orban și a venit Florin Câțu. Nerealizarile din Programul de guvernare anterior raman valabile până în 2023 cand „Nenumitul” a plecat din Guvern. Programul Guvernului Catu, urmat de Progamul Guvernului Nicolae Ciucă, mai adaugă puncte în lista de nerealizări. Strategia Energetică rămâne în continuare în aer!
Trebuie să mă întreb a mia oara: de ce România trebuie să ia mot a mot tot ce ne spune Uniunea Europeană, cunoscând că suntem în topul decarbonării, că arhitectura sistemului electroenergetic național nu întotdeauna se pretează „înverzirii” și că problemele noastre de mediu sunt de fapt în producerea de energie termică și în transporturi? Ni s-au servit noțiuni de mix energetic, fiind convins că acei care recitau din Biblia Verde a UE nu știau să facă diferența între mix energetic primar și mix electro-energetic.
Și încă o întrebare: cum e posibil ca nimeni din ministerele care au avut în subordine energia să nu se fi ocupat câtuși de puțin de energia termică? Sau: de ce România a trebuit / trebuie să importe energie electrică și gaze naturale (rusești) atât timp cât a avut capacități apte de producție, fără a se gândi câtuși de puțin la soluții de stocare?
Să luăm la mână și ultimul program de guvernare semnat de Nenumitul:
Capacități noi nu au fost puse în funcțiune, iar despre fonduri europene parcă nu am auzit să fi inițiat noi investiții.
Se vorbește ceva de stocare de hidrogen și de captare de CO2. Oameni buni, hai să deschidem puțin manualele de fizică și chimie din liceu pentru a ne face idee de randamentele acestor soluții care până la urmă nu se bucura de nici o tehnologie care să fie recunoscută de piață. Pot garanta că cel puțin la nivelul de azi a tehnologiilor care se referă la hidrogen numai cele destinate transportului ar face față pieței.
Iar se promite o depolitizare, a câta oară? În toți acești ani interimatele în companiile sistemului energetic au proliferat și problema este că în majoritatea interimarilor au fost oameni de partid pentru care singure „experiențe energetice” au fost aprinsul luminii, aprinsul aragazului și aprinsul unei brichete piezo.
„Înființarea Fondului energetic românesc” este genul de deziderat de care te bușește râsul, știind că la un punct ulterior găsim ceva despre „operaționalizarea până la sfârșitul anului a Fondului pentru modernizare„. Știu că Fondul de modernizare avea toate documentele necesare gata încă din 2020 și au rămas „uitate” prin sertarul de la noptiera din dormitorul ad-hoc (dotat cu mobilier cumpărat probabil de doamna de la CNCIR) de la etajul 4 al ministerului. Operaționalizarea nu s-a facut în totalitate, primii pași făcându-se de abia în iunie 2023 iar bani pentru industria energetică au fost destul de puțini. (info aici)
Pe langă Iernuturi, Carage și Depogazuri, aceleași deziderate din 2019, a apărut europeanul „ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator)”. Un spărgător de semințe din colțul străzii Academiei cu Câmpineanu ar avea replica „canci ALFRED!”. Noroc cu SMR-urile americane.
În toate poveștile Nenumitului au început să apară nume proprii, probabil după experiența primei propuneri de PNRR în care firme private erau nominalizate să se înfrupte din bani europeni de la centralele „hydrogen ready” de la Halânga sau Constanța. Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz sunt nominalizate cu sute de milioane de euro pe tot felul de „hibridizari cu regenerabile”. Măcar de Elcen (chipurile) nu și-a bătut joc, pentru că era încă în insolvență, cu toate că își plătise toate datoriile. Elcen a ieșit foarte târziu din insolventa pentru că probabil „cineva” nu a vrut, pentru ca societatea să nu aibă acces la orice fel bani europeni sau naționali. Mai apare și SAPE, minunata companie canibală de resurse de stat despre care am scris articolul trecut.
Dar să scriem și despre marea sa „realizare”: Creșterea prețurilor la energie a fost caracteristică principală a ministeriatului Nenumitului. Am scris despre cauzele scumpirii înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei. A face plafonare la consumator deschide ușa unor mari profituri (nejustificate) pentru companiile care produc energie electrică din regenerabile, despre care am scris acum un an jumate.
Și nu pot să nu închei fără a cita un domn din Ministerul Energiei care-și așteaptă pensia și peste care au trecut fel de fel de miniștrii și valuri de sinecuri: „bine că au ăia au plecat că prea ne umileau!”.
Stând și uitându-mă pe seria scrisă de subsemnatul în Contributors cu titlul „Partida rusă din energie” (aici, aici, aici și aici) spun doar atat: „Прощание!”, adică Adio!
Poporul roman este ticalos si prost si 63% din romani nu voteaza. Declinul Romaniei e 100% din vina votantilor, care nu-si fac datoria.
Ce să votezi ?
Extremismul ?
Noii legionari ?
Nu vezi ca toti din palavrent sau marea majoritate sunt acelasi aluat
Aceasi goana spre furat sau ocrotire a hotilor si infractorilor
Si vorbesc de hotii care fura milioane, zeci de milioane sau miliarde de ron nu de gainarii
Cu pedepse maxime gen amenzi se parcare
Toti ocrotiti incepand de toate autoritatile: militieni, autoritate judecatoreasca, autoritate legiuitoare, servici secrete etc
Plus ca unii au ajuns ca familia lor sa fie in mai multe partide, fiind irelevant cine are majoritate – actualu ministru de justitie penele are sot fost ministru pesede
Si legaturile pt controlu puterii sunt foarte puternice strabat partide, relatii de prietenie, etc
Nu vezi ca, la fel ca inainte de 1940 o gramada de persoane sunt “lucrati”, “prelucrati” sau “ajutati” sa aiba anumite luari de opinie
Pana la urmă, mai fiecare dintre noi are un defect,
Munca serviciului secret este munca cu defectele si viciile oamenilor
Dar la noi serviciu secret s-a pietrificat de mult, dar ei nu stiu
Asa afli ca un profesor de drept stie despre inutilitatea vaccinului anticovid,
Despre faptu ca invazia rusilor pe teritoriu ucrinean este de fapt despre abaterea atentiei altor probleme existentiale legate de Canada
Despre disparitia bancnotelor din circulatie si incoluirea cu monede digitale
Si alte trăsnăi
Paradoxal dusmanii tarii din exterior stiu mai bine defectele conducerii noastre
O tara distrusa din interior, e mai usor de cucerit din exterior – asta parca a spus-o Sun Tzu
Si vezi ca dupa 90 mare majoritate a populatiei cu drept de vot isi exercita acest drept – iar alesul a fost unul despre care dosarul revolutiei ne spune ca era omul moskva
Tb schimbat sistemul de vot
Sa alegi persoane care sa te reprezinte
Alegeri in mai multe tururi pt primari – daca nu obtine nimeni oe 50 % in primul tur
Nu loaze alese de sediu partidului in noaptea mintii conducerii obosite de la atâta furat si puse primele pe lista, ca ar fi pacat ca nulitatile sa ramana fara colegi de aceiasi calitate
Dar tb sa lupti
Fiecare cat poate
Pt ca tara asta nu s-a construit doar pt burtile si placerile catorva, ci prin mult altruism
Garda moare dar nu se preda
mdeci, ar trebui sa votez raul cel mai mic…
numai ca oricum as socoti, mereu imi iese udmr-ul, ca ei sigur au fost mereu cei mai mici
De ce nu se adapteaza legea electorala a lui Cuza?Vot in functie de avere/ venit.Nu ar trebui sa voteze asistatii sociali, cei fara venituri cu varsta peste 25-30 de ani.Asa, cei care voteaza ar fi mai responsabili si cred ca mai greu de cumparat si mintiy de politicieni ticalosi(adica toti)
E numai o idee, evident nedemocratica.
Interesanta ideea dar poate ar trebui utilizat criteriul de educatie nu de avutie. Eu chiar as vrea sa fiu condus de inteligenti nu de analfabeti imbogatiti ilicit.
Fie vorba intre noi criteriul educatiei este la fel de devalorizat ca cel al averii! Mai exact pe vremea lui Cuza sau chiar in 1945, un absolvent de liceu era deja functionar public si in middle class, acum avem absolventi de facultate care nu stiu gramatica elementara si regula de trei simpla! Nu 5000 de imbogatiti ilegal iti influenteaza votul ci 5-6 milioane de „saraciti”
Datoria romanului este sa nu voteze . In sectiile de vot trebuie sa nu intre nici un votant . Atita timp cit la guvernare ( locala , regionala , nationala ) se inghesuie numai tilhari si mincinosi .
Romania si-a ratat sansa de a fi o Polonie (de exemplu) fiindca nu a fost capabila sa inteleaga cat de important era, pentru viitorul ei, Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara. Asa a ajus Iliescu-Ilici la putere si, sub obladuirea sa, miile de agenti pro-sovietici, existenti in Romania, s-au infiltrat toate partidele si structurile statului, s-au raspandit metastatic, au devalizat statul roman, au distrus sistemul de invatamant si cel de sanatate, au lovit exact la temelia natiunii. Tradare pe fata, legalizata, facuta cu zambetul larg pe buze, acceptata de un popor debusolat si spalat pe creier. Astazi, „opera” lor este desavarsita si fiecare politruc incompetent sau rau intentionat, ajuns intr-o functie de conducere, ingroapa si mai adanc natiunea romana, fara sa raspunda pentru faptele sale.
Nu trebuie sa fii doctor in stiinte, ca sa intelegi ca fiinta si evolutia unei natiuni depind de securitatea alimentara, de securitatea energetica, de securitatea militara, de impartialitatea justitiei, de starea de sanatate a populatiei, de sporul natural, de calitatea educatiei si invatamantului. In afara de securitatea militara, guvernele post-decembriste n-au bifat nimic, de pe lista de mai sus.
Se mai mira cineva ca un partid ca AUR e atat de sus, in sondaje, avand in vedere cum au „performat” conducatorii post-decembristi ai Romaniei?!…
De acord.
Ma mir ca Romania mai exista ca stat.
Credeti ca degeaba ii spuneam eu VOM Popescu. Vom face, vom drege si vom pune in functiune Iernutul din 6 in 6 luni.
Ati uitat de GSP care in 2021 era pe val in investitia de la Halanga si Drobeta si in multe altele.
VOM a fost foarte bun, nimic nu misca fara el, a scos bani pentru el si partid timp de 4 ani, de aia nimeni nu l-a clintit. E vorba despre partid, nu despre energetica!
Clemenceau reproșa stangii franceze ca știe sa conjuge verbele doar la viitor. Ca și la noi prezentul lui a face le era necunoscut.
În Energie, Mafia este mai puternică ca Statul. Și asta cam peste tot în lume.
@ Gabriel Pacuraru
‘Este posibil ca o companie de stat să se asocieze cu o companie privată care a înregistrat pierderi? Cui prodest?’
Cui foloseste ? Raspunsul e simplu : companiei Nova Power and Gas 😊😊😊…
Ar fi interesant sa aflam detaliile acestei asocieri.
Iar acum e burduja…din lac în put
Am aflat detaliile asocierii dintre Nuclearelectrica si Nova Power.
Pentru cei interesati : https://www.forbes.ro/nuclearelectrica-s-a-asociat-cu-nova-power-gas-in-compania-joint-venture-ropower-nuclear-prin-care-vor-fi-construite-reactoarele-modulare-mici-in-romania-290570
Privind lucrurile cu bunavointa, da, o companie – chiar si de stat – se poate asocia cu o companie privata chiar daca aceasta din urma inregistreaza pierderi. Compania cu pierderi isi poate majora capitalul – cu bani ai proprietarilor.
Cu mai putina bunavointa, cred dificil ca o companie care vinde energie are posibilitatea de a participa la capitalul acestei companii mixte cu 5 – 600 milioane – cat ar fi partea ei.
Dar suntem in Romania 😊…
pentru ca avem legi deplorabile; SRI, SIE isi fac de cap cu cetatenii cinstiti, dar protejeaza agentii straini! si nu-i intereseaza protejarea economiei nationale; sub nici o forma; ba te mai acuza si de nationalism, daca le atragi atentia