duminică, octombrie 24, 2021

Recomandare de lectura: „Puterea ideilor” de Isaiah Berlin

Exista o traditie a gandirii liberale care trebuie cunoscuta, cultivata si afirmata, mai ales atunci cand valorile statului de drept sunt periclitate. Demagogii mizeaza intotdeauna pe ignoranta istorica si cecitate morala. Nu cred că exagerez în vreun fel afirmând că Isaiah Berlin (1909-1997) a fost, alături de Raymond Aron si John Rawls, cel mai important reprezentant al gândirii liberale din veacul XX. Este ceea ce marturisea si Mario Vargas Llosa in discursul de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatura. Destinul acestui extraordinar spirit, adversar ireconciliabil al oricărei forme de tiranie, fie ea politică ori mentală, ne dă ocazia să medităm la soarta liberalismului politic în lumea de astăzi. Cartea „Puterea ideilor”, aparuta la Humanitas in colectia „Zeitgeist”, este o invitatie la reflectie lucida si un manifest impotriva oricaror simplificari tendentioase.

Isaiah Berlin nu a creat un sistem filosofic. Cu ani în urmă, el propunea o distincţie esenţială pentru istoria ideilor: pornind de la o fabulă antică, discernea între gânditorii din familia ariciului şi cei din familia vulpii. Primii sunt obsedaţi de o idee grandioasă, câtă vreme cei din a doua categorie acceptă să recunoască legitimitatea unor demersuri mai puţin ambiţioase, pe mai multe direcţii şi planuri. Ariciul este cel care ştie un lucru, şi din această poziţie epistemică decurge un monism şi chiar un absolutism radical. Vulpea ştie mai multe lucruri şi se încăpăţânează să le privească în complexitatea şi relativitatea lor. Unii din criticii lui Berlin au văzut în identificarea gânditorului britanic cu orientarea vulpii un sprijin pentru direcţiile relativizante din filozofia contemporană. Eu cred că este vorba mai degrabă de recunoaşterea polimorfismului inevitabil al vieţii sociale şi spirituale, ca şi de o atitudine deliberat reticentă în raport cu pretenţiile omnisciente ale arhitecţilor de sisteme metafizice.

Gratie lui Berlin, intelegem faptul ca ideile au deopotriva putere si consecinte, ca exista o responsabilitate a actului intelectual. Liberalismul fără iluzii al lui Berlin, Kołakowski, Havel, Tony Judt sau Judith Shklar este de fapt trista şi dureroasa lecţie pe care cealaltă Europă a lăsat-o civilizaţiei occcidentale contemporane. Opera lui Isaiah Berlin ofera sansa de a învăţa această lecţie, de a interioriza trauma, complexităţile, dar şi speranţele pe care secolul 21 le-a adus cu sine din veacul trecut. Berlin a lăsat în urmă o operă deschisă, o metodologie a îndoielii şi, mai ales, o justificare profundă, credibilă şi durabilă a pariului pe libertatea fiinţei umane. Timothy Garton Ash scria candva, reluind celebrele cuvinte ale lui John F. Kennedy: Ich bin ein Berliner, adica un adept al lui Isaiah Berlin. Ma alatur formularii sale.

Mi-as dori mult sa vad tradusa in romaneste superba biografie a lui Berlin datorata filosofului liberal canadian Michael Ignatieff. Este unul dintre marile mele regrete in viata ca nu l-am cunoscut personal pe Sir Isaiah, desi am vorbit mult despre el cu oameni care i-au fost apropiati, inclusiv doi intelectuali atat de diferiti ca opinii politice precum Eric Hobsbawm si Roger Scruton. Citind cartea lui Ignatieff (stranepotul al unui ministru de interne tarist, contele Nikolai Ignatiev, si nepotul lui Pavel Ignatiev, ministrul educatiei sub Nikolai al II-lea, antipodic situat in raport cu optiunile strabunicului si bunicului sau), am avut insa sentimentul ca stau de vorba cu marele ganditor.

http://www.humanitas.ro/humanitas/puterea-ideilor

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

   • Mă întreb cum ar fi arătat azi Žižek dacă în loc de Lacan ar fi conspectat, cu același sîrg, pe Levinas, în loc de trimiteri cochete la Marx și Lenin ar fi iubit mai apăsat pe Walter Benjamin și dacă alături de interesul lui pentru dialectica lui Hegel și formalismul structuralist ar fi frecventat și mistica iudaică, hermeneutica religioasă a lui Pavel Florenski și studiile de iranologie ale lui Henry Corbin…

    Rețin, oricum, observația slovenului (folosesc traducerea franceză):

    L’indignation à l’égard des méchants se combine avec son propre contraire qui est la pure objectivation de l’adversaire. « Les lois économiques gouvernent le monde, nos adversaires ne savent pas ce qu’ils font, tous sont des éléments aveugles de l’Histoire, sauf nous qui connaissons les lois économiques ». Ce qui caractérise le communisme radical staliniste du XXème siècle, c’est cette combinaison paradoxale entre une insulte personnelle à l’endroit de l’adversaire, qui peut aller jusqu’à l’extermination (lisez les textes staliniens et vous verrez comment les adversaires sont nommés : vers, déchets, etc., toute la rhétorique anale est déjà là), et une totale objectivation, qui définit l’histoire comme un processus nécessaire : « Nous les communistes pouvons faire ce que nous voulons, nous pouvons tuer des millions de personnes, parce que nous sommes les instruments de l’Histoire ».

    All the best,

    Vali

 1. Domnule profesor,
  Am citit primele 182 de pagini din Lumea secreta a nomenclaturii. Nu stiu cu ce sa incep.
  #Pag. 37, 52, 77, 79,179-180… mama dv., cu tot ce inseamna o mama, emotionant.
  #Pag. 51, 68-69, 72, 157, 160… tatal dv., trecand peste toate rautatile ce au fost spuse de dusmani, un destin tragic.
  #Pag. 127, 131, 138: Nicu Ceausescu, un personaj demn de pus sub lupa unui psihanalist, trist si bine conturat.
  #Pag. 38: “Relatia intre comunism si evreitate este o tema care abia incepe sa fie defrisata”. :)
  #Pag. 148: Petre Roman – „caz clasic de impostura, de travesti, de mascarada”

  Dar si subiectul tabu pentru mine, Dr. David Salzberg, colaboratorul profesorului Arseni. Cu o istorie personala prea putin cunoscuta

  Este un foarte bun exercitiu de impacare cu trecutul, de sedimentare.

  • Recomandare de lectura, cartea lui Vasile Ernu de la Cartier – Intelighentia rusa azi. Sunt cateva interviuri foarte interesante si incitante:):)

  • Multumesc. Din cate stiu, este prima data ca se discuta despre medicii inaltei nomenclaturi (grupul condus de Cornell Kaplan, asa-numitul „Sector Special”). Originar din Botosani, educat la Viena („Viena Rosie” a anilor 30), bun prieten cu Scarlat Callimachi, David Salzberg nu a facut parte dintre acestia, dar era si el un mare internist. Prin sotia sa, Rasela, profesoara de limba romana la Liceul „Lazar”, eram si un fel de rude prin alianta. Salzberg a fost apropiat de profesorul Arseni, avea si alti prieteni intre celebrii medici ai Romania deceniilor comuniste. Era, as spune, un lamurit (politic si filosofic). Renuntase la iluziile de junete, devenise poate si putin cinic. Nepoata Raselei este cunoscuta fiziciana Marta Bacal Verney (Rasela a fost sora avocatului Isidor Bacal, presedintelele Comunitatii Evreilor, inaintea lui Moses Rosen). Ma ocup insa in carte, cum veti fi notat, de acea fiinta de mare cultura si sensibilitate (v. iubirea pentru Rilke si pentru Clara Haskill) care a fost doctorul Leon Bercu, medicul personal, pana la moarte, al lui Gheorghiu-Dej. A fost si medicul lui Leonte Rautu. Fusese, pana in 1952, si doctorul personal al Anei Pauker, dar aceasta prefera sa fie consultata in URSS de doctorii sovietici. Bun prieten cu sora tatalui meu (doctorita Nema Tisminetki) si cu parintii mei. All the best.

   • HHH este nepoata Dr. Salzberg, el a avut un fiu, nerecunoscut oficial, acest fiu a fost tatal Calei, a murit in 2003 in Israel. Angoasa de destin. Dar deja intram pe nisipuri miscatoare si nu este bine sa vorbim de rau pe morti.

   • Buna Ziua,

    Am gasit in arhiva familiei o serie de vederi din diferite locatii ale lumii cu avand pe destinatari atat pe d-na Rasela Salzberg cat si pe dl Dr.D.Salzberg cu expeditori necunoscuti. Cea mai veche vedere din care se poate observa datarea este din anii 58, dar este una aparent mult mai veche dar data nu este lizibila.Este posibil ca in familie (pe partea mamei) Hoffman Gheorghe Adolf (prizonier de razboi), fiul lui Hoffman Ludovic Adolf (ajuns in Romania -Botosani- in primul razboi mondial) sa se cunoasca intr-o imprejurare precum evenimentele antisemite din aceea perioada si ulterior sa pastreze o relatie de prietenie.
    Ma puteti ajuta cu mai multe detalii despre aceasta familie Salzberg?

    PS: Nu stiu daca ajuta in acest subiect articolul urmator:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Pogromul_de_la_Dorohoi
    Citez: „Există de asemeni multe mărturii și evocări ale evreilor care demonstrează că au fost mulți români care i-au ajutat: i-au ascuns în propriile lor case sau i-au rugat pe soldați să nu-i omoare. Astfel, plutonierul Cehan i-a ascuns în casa lui pe toți membrii familiei Salzberg. Julieta Comănescu și-a salvat pe vecinul, Lupu Iager (Jager). Colonelul Alexandru Marino și căpitanul Stino, căpitanul Popaza (l-a salvat pe soldatul evreu Adolf Abramovici, din Regimentul 29)”. Dar din cate m-am documentat pe strabunicul meu nu-l chema si Abramovici.

    Cu stima,
    Adrian M

 2. Doar citeva completari :

  1) in grupul Kaplan trebuie mentionat si dr. User Segal , originar si el din Botosani , care a fost medicul lui Petru Groza

  2) dr. Salzberg nu a facut parte din „sectorul special ” pt. ca nu a avut o activitate ilegalista deosebita. Era intr-adevar amic cu „printul rosu” dar nu facea parte din grupul conspirativ care minca „marxism cu piine” sub indrumarea lui Calimachi. Acolo erau numai „true believers ” , adica aia „pur -singe ‘ , inclusiv „amazoanele” cum le denumiti dvs., printre care matusa dvs. dar si mama Ioanei , si altele. Din cite stiu ,a ocupat totusi functii importante , dar nu a fost cooptat in grupul Kaplan . In anii ’50 a fost decan al facultatii de medicina Buc. , ministru -adjunct la Min. Sanatatii (parca in vremea Floricai Baltazar) , apoi , in vremea razboiului din Korea a fost seful misiunii romane de acolo.

  Problema lui a fost dupa ce s-a intors. Se facuse un regulament nou pt. medici primari si el a vazut ,printre rinduri si in spatele cuvintelor , niscaiva unde de antisemitism. Si a semnat,daca nu ma insel, un protest legat de acest aspect , impreuna cu alti fosti ilegalisti. Ei, si atunci , vorba proverbului : ” Daca tacea …stab ramanea ! ” Asa insa, a fost mazilit din sferele inalte , si mazilit a ramas. Profesional era f. bun.
  A avut si un frate, tot doctor , care a practicat la BT , pina in anii ’60 , impreuna cu dr.

  3) Dr. Bercu era bun profesionist dar nu avea expertiza pt. cancer mamar. De asta Ana Pauker s-a tratat la Moscova , nu pt. ca il subaprecia. Plus ca la Moscova era Manuilsky , pile,chestii , stiti dvs.

  4) sigur nu trebuie uitat medicul personal al lui Ceausescu , pe care Secu l-a „sinucis” in ’67, daca nu ma insel , fiindca nu a vrut sa puna botu’ la ce ii cereau ei. Aia e o poveste care e prea lunga —dar am sa spun doar ca dupa asta a fost o reorganizare ordonata de Ceausescu re. interactiile Secu –„grupul special”.

  5) @Capo di tutti capi Nu sint in pozitie sa dau sfaturi aici , dar as vrea sa va rog , daca se poate, pe viitor, sa evitam incursiuni in viata privata a celor despre care se discuta aici. Sint chestii sensibile (copii din flori, adoptii,etc.) si pot crea probleme de natura emotiva , to say the least. In urma cu 2-3 saptamani am atins aceasta problema in mod f. voalat , si dl. profesor a intuit exact ce vreau sa spun . Chiar m-a surprins , fiindca eu doar sugeram f.f. discret.
  Si spun asta pt. ca am fost martor ocular , in urma cu ani, undeva pe Jdanov , la o „deconspirare” de genul asta si se putea lasa cu o adevarata tragedie. Adica , spus pe sleau , cine stie-stie , dar cine nu stie nu trebuie sa afle de aici, in public. Va multumesc pentru intelegere.

  • @
   Domnule Hannibal Lecter , MD
   Acest detaliu este stiut in familie de ani de zile, nu mi-as fi permis sa fac publica aceasta informatie daca persoana in cauza nu stia. A fost un detaliu cu dedicatie speciala pentru domnul prof. Tismaneanu. Serban, fiul lui David Salzberg, a locuit in Rusia cu mama lui pana in 1973 cand a venit in tara pentru prima data impreuna cu mama lui, in 1978 a plecat in Israel. Cand a plecat din tara in urma lui a ramas o fetita de 3 ani. Istoria personala a acestui copil abandonat, a nepoatei lui Salzberg, duce din cel putin 3 surse spre trecutul domnului prof. Tismaneanu, la fel de interesante ca si relatia lui cu dr. Salzberg.
   „despre morti, ca si despre vii, numai adevarul” (pag. 229), in spiritul acestor cuvinte scrise de prof. Tismaneanu, cu ganduri bune si respect pentru adevar,
   Sallas

   • 1) multumesc , imi pare bine ca sintem pe aceeasi lungime de unda.

    2) re. punctul 4 din comentariul meu initial , este vorba de doctorul Abraham Schechter , dar anul nu e 1967 , ci 1973 (martie). Fusese 17 ani medicul familiei Ceausescu. Dupa chestia asta, dosarele medicale ale elitei nu au mai stat la Secu ci la Cancelarie sau acasa la nomenclaturisti. Sigur, Secu a facut copie , dar nu cred ca au ajuns inca la CNSAS. Interesant ca din puzderia de teme de cercetare la CNSAS nimeni nu a ales sa se ocupe de acest subiect :medicii si nomenclatura . In schimb, in Rusia au fost multe articole (ba chiar si carti) re. faimosul proces al „halatelor albe”. Cred ca dl. profesor Tismaneanu ar putea aborda ,cu destula competenta (a avut inside information in familie) in viitor acest subiect.

    Faptul ca membrilor comisiei Tismaneanu le-a fost refuzat accesul la anumite documente aflate la Min. Sanatatii nu e relevant —crema se afla inca la SRI.

    • Voi publica curand aici, pe Contributors, recenzia la cartea profesorului Robert Wistrich intitulata „From Ambivalence to Betrayal: The Left, the Jews, and Israel”, aparuta la University of Nebraska Press in 2012, in colaborare cu Centrul Vidal Sasson de la Hebrew University din Ierusalism. Recenzia a aparut in „International Affairs” (Royal Institute of International Affairs, Chatham House). Au trecut sase decenii de la procesul Slansky si de la celelalte evenimente definitorii pentru paranoia antisemita a ultimului Stalin (procesul Comitetului Evreiesc Antifascist, procesul medicilor). Cred ca sosit momentul unor analize serioase ale relatiei dintre comunism si antisemitism, a chestiunii „etnicizarii” comunismului in Europa de Est si Centrala. Robert C. Tucker a propus termnul de „bolsevism de extrema dreapta”.

     In „Lumea secreta” discut cazul tragic al doctorului Abraham Schechter, bun amic cu sora tatalui meu, doctorita Nema Tisminetki. S-a sinucis sau „a fost sinucis”? De ce s-a aruncat pe geam, riscand sa ramana schilodit pe viata, cand putea sa-si puna capat zilelor cu o fiola de cianura, usor de procurat pentru cineva ca el? Nema si bunul ei prieten, doctorul Leon Bercu, medicul lui Dej, erau de parere ca Schechter a fost lichidat. Ce stiu cu precizie este ca doctorul se pregatea de o noua casatorie, dupa moartea sotiei sale, cred ca in 1965. Isi cauta o locuinta in zona Dorobanti, nu parea sa fie nici deprimat, nici anxios. Avea o rezerva inepuizabila de bancuri. Se spunea ca i le servea chiar si lui Ceausescu.

     Ar mai fi multe de adaugat. Intre altele, faptul ca la inmormantare a venit Elena Ceausescu si i-a vorbit in termni calzi lui Sorin Schechter, fiul raposatului. I-a spus, din cate am aflat, ca daca va avea nevoie de ceva sa i se adreseze ei. Elena a fost cea care a refuzat schimbarea doctorului personal, adica a lui Schechter. Nicolae Ceausescu il acceptase pe doctorul militar Gheorghiu, recomandat de Ion Stanescu, presedintele Consiliului Securitatii Statului. Gheorghiu, din nou daca nu ma insel, il inlocuise pe doctorul Nicolae Manoliu, ilegalist, fost detinut la Vapniarka, ca director la „Elias”, imediat dupa moartea lui Dej. Un alt detaliu semnificativ: Schechter a ramas pana la moarte medicul lui Alexandru si al Martei Draghici. A fost decizia sa, in pofida presiunilor venite „de sus”. Usher Segal a fost medicul lui Petre Borila si al lui Maurer. Doctorul Leon Caffe, socrul lui Ion Ianosi, a fost medicul lui Gh. Apostol. In volumul de documente recent publicat la Polirom, coordonat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu, apare si un raport despre starea sanatatii conducerii PCR, cred ca din 1970. In masura timpului, voi reveni la aceste subiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Odăjdiile clanului Soprano

În statutul BOR art. 149, cauzele se introduc pe rolul consistoriului doar cu aprobarea episcopului sau patriarhului.  Hotărîrile devin executorii doar după...

Să amânăm o vreme arderea pe rug a Angelei Gheorghiu!

Am cumpărat cartea O viață pentru artă în care marea soprană Angela Gheorghiu își spune povestea, fiind stimulată de întrebările bine țintite...

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce s-a întâmplat în Liban?

Săptămâna trecută, capitala Libanului a fost martora unui episod violent, cel mai intens incident armat din 2008 până în prezent. Ce s-a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.