miercuri, iunie 19, 2024

Rectori cu musca pe căciulă

Nu voi înțelege în ruptul capului cum 44 de rectori de la Universități de calibre diferite au putut să își pună semnătura pe pronunciamentul menit să susțină numirea/învestirea colegului lor de la Suceava în funcția de ministru al Educației Naționale.
Bun, să admitem că 20 dintre semnatarii dubioasei liste sunt încatenați politic, au relații intime cu PSD-ul și au primit ordine în consecință. Să mai acceptăm și faptul că încă vreo 5 ar fi victimele unor puternice reminiscențe din perioada comunistă și și-au reactivat reflexele din vremea în care iscăleau adeziuni cu nemiluita. Ba pentru realegerea Tovarășului, ba pentru scăderea cheltuielilor militare, ba spre a sprijini ceea ce, în limbajul epocii, se chema „reaşezarea preţurilor”, mai pe românește spus scumpirile.
Mai rămân încă vreo 19 semnături. Cum au căzut oare proprietarii lor în capcana pregătită cu atâta nemernicie de domnii Sorin Câmpeanu și Mihnea Costoiu?
Să nu fi înțeles chiar nici unul dintre cei 44 că, de fapt, iscălitura lor nu are nici o valoare practică? Că nu face decât să servească drept muniție propagandistică pentru liderii coaliției PSD-ALDE.Puteau să apară oricâte filmulețe compromițătoare cu domnul Popa-Pamblică (nu mai vorbesc despre faptul că în ultimele 2-3 zile și-au făcut prezența în spațiul mediatic tot felul de filologi de ocazie care fac elogiul implementării regionalismelor în mediul academic), coaliția tot își punea în aplicare decizia. A vrut ea, doamna prim-ministru Vasilica Viorica Dăncilă să îl ungă consilier de Stat pe furul Dariu Vâlcov? L-a numit pentru că poate și pentru această faptă în disprețul unei morale elemnentare a fost chiar felicitată de mentorul ei și al trimisului în judecată, nimeni altul decât Dragnea-Trei Dosare. A vrut el, Daddy Dragnea, să scape de d-na Ecaterina Andronescu, cea care nu și-a retras candidatura la șefia Ministerului Esucației, deși el își exprimase altă opțiune, a scăpat. Luându-i președinția Comisiei de specialitate din Parlamentul României și punându-l în loc pe agramatul Pop-Genunche. Îi va trece prin minte lui Dragnea să îl facă pe Florin Iordache mitropolit? Nu am nici o îndoială că va putea și asta. Patriarhul Daniel de abia așteaptă. Totul e să primească încă niște milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Nu era, așadar, nici cea mai mică primejdie ca dl. Popa-Pamblică să nu ajungă ministru. Atunci?
Le-a scăpat oare celor 44 de rectori că dragul lor coleg de la Suceava va deține postul de ministru al Educației Naționale, nu va fi numai șeful învățământului superior? Nu s-au gândit ei, cei 44, că ar fi nevoie, poate și corect, și democratic, dacă tot se joacă de-a susținerea, să afle și părerea colegilor din Preuniversitar? Care tot consultativă, adică de prisos ar fi fost.
Cum-necum, dl. Valentin Popa este membru al unui partid politic. Urma să facă parte dintr-un guvern care bate peste tot toba că este unul politic. Candidatura d-lui Popa-Pamblică pentru funcția de ministru al Educației a fost validată de CEX, un organism politic de conducere al unei formțiuni politice. Era oare atât de greu ca cei 44 de rectori să realizeze că și semnătura lor devine una ticturată politică și că astfel angajează politic Universitatea pe care o conduc, dar care, totuși, nu le-a fost dată pe persoană fizică?
Oricum am întoarce-o, angajamentul celor 44 de rectori este o palmă dată libertății de gândire, spiritului academic, democrației universitare. Au tot dreptul cei care sunt nemulțumiți de această ticăloșie să le ceară socoteală vinovaților. Invocarea fidelității față de instituție, a neatacării imaginii acesteia nu este decât o prostie suplimentară comisă de niște persoane cu musca pe căciulă.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

  • Eu mai puțin. Cred că dl. Funeriu supraevaluează imaginea doamnei Andronescu (mă rog, cei doi au multe de impărțit) subestimând puterile lui Dragnea si oportunismul rectorilor. Incepând cu numitii Câmpeanu Sorin și Costoiu Mihnea.

   • Afirmatia asta „(mă rog, cei doi au multe de impărțit)” ma face sa cred ca si dvoastra aveti ceva de impartit cu „ministrul fara Bac”.

    • Nu cred că dl. Funeriu a fost chiar atât de fără păcat și fără prihană precum pretinde. A comis greșeli în cascadă.

     • Cine nu a gresit sa arunce piatra!.
      Nu cred ca sinteti dvoastra acela, caci nu ati fost in „arena politica”.
      Si observ ca nimeni nu va place: atunci ce facem?

      • Intre d-l Funeriu si d-l Morariu este o diferenţă de clasă. D-l Morariu nu poate ierta asta.

       Dar şi eu cred că are dreptate, aici. D-l Funeriu se înşeală.

   • Si eu cred ca Dl Funeriu , altfel cel mai bine intentionat , determinat si logic in actiuni ministru al invatamintului din ultimii 28 de ani ( il exclud pe Dl.Sora, care in 1990 a fost pus acolo drept fals stindard s ia plecat repede cind si-a dat seama de asta ) exagereaza rolul si locul Dnei Anronescu in acatuala conjunctura. Dna Andronescu, precum si alti dinozauri PSD-isti este pe faras, nu pentru ca ar if fost , Domane fereste, ce competenta sau ar fi us in pericol teleormanizarea PSD si Romaniei. Ests pur si siplu depasita de evenimente. Nici Iliescu , nici Nastase, nici Geoana nu si-ar fi putu imagina, sint sigur, starea de incultura, mirlanie , si hoti pe fata in care s-a ajuns. Uitati-va la fetele lor porcine. Puneti alaturi pe Iliescu, Nastase si Geoana si urmasii lor , toti cu frunti inguste, cefe groase, triple gusi, tunsi ca nste bodiguarzi, cu ochi injectati, scufundati in grasime , burtosi si agramati. Sau comparati chiar toaletele demodate , decente ale Dnei Andronescu, chiar daca seamana cu ale Linei Ciobanu sau Suzanei Gadea, cu volanele de mahalagioaice rochiilor sucalite pe suncarille doamnelor Olguta sau Vasilica !
    Cu aceste figuri de cosmar, care intr-o lume cit de cit civilizata nu aveau loc decit ca servitoare de chiristigii ajunsi , barmani sau tejghetari prin circiumile de cartier, s-a solidarizat CREMA universitatilor de mucava romanesti . Din aceeasi faina sint facuti si ei, RECTORII : mincinosi,lasi, predispusi la hotie si delatiune !
    Mare rusine !

    • Chiar azi are loc la Brașov, Consiliul Național al Rectorilor. Au fost rectori „trudnici” care au propus să fie formulată o nouă Declarație in sprijinul domnului Popa-Pamblică. Informația contrazice toată demonstrația d-lui Funeriu și arată cât de bolnave sunt structurile de conducere din Universitățile românești. Cât de fără coloană vertebrală sunt cei mai mulți rectori.

     • In alta interventie propusesem ca pentru universitatile din Romania, sa fie anulata denumirea ( titlul ) de RECTOR si sa fie inlocuit cu DIRECTOR sau, si mai bine, SEF, numit prin ordin al Ministrului Invatamintului.
      revin.

   • Dle Morariu, cred ca nu ati inteles piesa asta.
    Nu e vorba despre dna Andronescu, ci despre cei pozitia celor 44. Pe scurt, Daniel Funeriu arata calea spre insanatosirea invatamantului si incearca recuperarea plodului din copaie, in timp ce dvs va grabiti sa-i (le?) cantati prohodul. Eu remarc, ca si @victor L, faptul ca Guneriu a facut, in timp ce dvs. doar vorbiti. Ca Funeriu a demonstrat, in timp ce dvs. doar ati afirmat. Mai tot timpul…Diferenta dintre o gandire analitica si constructiva si una speculativa si resentimentara este bine accentuata de initiativa dvs. de a publica simultan si in acelasi loc cu dl. Funeriu. Intiativa, in esenta, se dovedeste doar polemica.

   • Domnilor,
    In acest loc publica persoane cu carte, ca sa ma exprim asa. Cam singurul site romanesc unde poti sa citesti ceva cu valoare adaugata. De ce acesti oameni nu se implica in viata cetatii? Ii criticam pe ceilalti dar noi stam deoparte si dam din gura. Argumentul ca ei sunt prosti dar multi nu tine. De ce sa lasam ca prostii care conduc azi Romania sa fie manevrati de hotii in spatele lor?

 1. Sint in mod hotarit impotriva practicii de a cere demisiile cuiva. De data asta, fiind un caz atit de clar, oare nu ar fi cazul ca acesti rectori sa isi depuna demisia de onoare?

 2. Desi nu a fost exprimata de autorul textului, explicatia exista, fiind doar sugerata. Si nu este o prostie. Stiu asta pentru ca situatia prezentata devenise obisnuita in perioada comunista. Pur si simplu se cerea semnatura de adeziune la o decizie idioata, pentru legitimarea ei si a celor care o adoptau. Responsabilitatea asupra idioteniei devenea astfel publica, asumata de cetateni. In acest mod era reconfirmata autoritatatea decidentului si evitata orice forma de contestare. Asta face si PSD in prezent.

  Dl Dragnea a reusit! Este un invingator! A fost suficient sa ceara si nimeni nu s-a incumetat sa-l refuze. Intelectualii, elitele societatii romanesti, au inteles ca acum puterea/autoritatea este la dl Dragnea si la PSD si pentru mai multa vreme. Si nu poate fi clintitit de nimeni, pentru ca d-sa a depasit statutul de politician-marioneta a oligarhilor si a acces in clasa conducatoare, a oligarhilor. Or, tocmai asta cred ca este inspaimantator, conformismul diperat, convingerea ca nu te mai poti impotrivi si ca trebuie sa te supui pentru a spravietui, venite tocmai din partea unor oameni inteligenti, informati si formatori la randul lor….Mesajul public este ca chiar nu se mai poate face nimic, un nou regim autoritar s-a instalat in Romania…

 3. Oportunism, pupincurism, servilism si alte „isme” asemenea.
  Instrumente bastinase pt. cocotarea in ierarhie si mentinerea postului castigat (de foarte multe ori fara meritele profesionale necesare).

 4. E greu de inteles argumentatiile anterioare. Costoiu este omul Andronescai. Un neica nimeni, asistent asociat, nici macar doctor, a fost ales rector la Politehnica din Bucuresti. Ii datoreaza absolut totul Androneascai. Si totusi Costoiu a semnat si el scrisoarea de sustinere. Aici nu pot sa inteleg. O fi tradat-o pe Abramburica ???? Daca da, o sa zboare la primele alegeri caci curtea doamnei la Politehnica din Bucuresti este mare si puternica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro