sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Reducerea CAS-ului: doar o metodă de a fura voturile

Nu cred că reducerea CAS-ului, în forma prezentată de premierul Victor Ponta, va avea un efect benefic asupra mediului de afaceri.

În primul rând, trebuie să ne uităm la istoria acestui Executiv şi să observăm că, în ultimii ani, fiscalitatea a crescut. Mai mult, majoritatea măsurilor au fost adoptate haotic, netransparent şi fără consultarea mediului de afaceri. Să ne ne amintim doar de traseul sinuos al majorării accizei la carburanţi şi al aşa-numitei taxe pe stâlp. În al doilea rând, refuzul guvernului Ponta de a face publice studiile de impact care, legal, ar fi trebuit să însoţească proiectul de lege privind reducerea CAS-ului, este îngrijorător. Ce se va întâmpla în 2015, după ce Ponta trece – într-un fel sau altul – de hopul alegerilor prezidenţiale? Cum va acoperi deficitul de circa cinci miliarde de lei generat de reducerea CAS-ului? Răspunsul la această întrebare cred că este simplu: va creşte alte taxe şi impozite. La fel de haotic şi netransparent ca şi până acum. Sau va tăia din investiţiile atât de necesare în autostrăzi, căi ferate şi metrou – pentru că nu va avea curaj să se atingă de ministerele inutile, care însă întreţin clientela politică a PSD.

În concluzie, cred că este clar că tot ceea ce urmăreşte Victor Ponta este să păcălească o parte a electoratului, respectiv acei alegători care se cred liberali, dar, îndoctrinaţi de Antena 3, regretă desfiinţarea USL. Mediul de afaceri din România ar trebui să-şi spună însă cuvântul mai ferm în această chestiune. Oricine conduce o companie îşi dă seama că asistă la o farsă pe care, la un moment dat, o va plăti cu dobândă cămătărească. Toţi cei care urmărim evoluţia (sau involuţia?) politică a lui Victor Ponta ne dăm seama că, din liberalul pro-business pe care-l joacă azi, mâine poate redeveni admiratorul lui Che Guevara şi, dacă va avea nevoie de bani la buget, nu va ezita să desfiinţeze cota unică de impozitare.

Fără îndoială, se poate ca, având în spate o maşinărie de propagandă cum nu a mai existat în România de după 1989, regimul Ponta să păcălească alegătorii, pentru un timp limitat. Dar am încredere că, în scurt timp, românii vor opri această minciună, că vor demonstra că nu-i reprezintă un om care şi-a furat teza de doctorat, iar ceea ce-i caracterizează este hărnicia şi spiritul inovativ – mă uit doar la nenumăraţii elevi medaliaţi, an după an, la olimpiadele internaţionale de matematică, fizică sau chimie. Am mai avut perioade negre, dar, până la urmă, acest popor a ştiut să readucă ţara pe cursul bun al istoriei.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Pai daca iese presedinte, Ponta nu va mai fi prim ministru la anul. Daca pierde alegerile, iar nu va mai fi prim ministru. De unde trag concluzia ca va puneti niste intrebari pe care el nu si le pune.

  • Admitind ca va pierde alegerile va ramine premier. Va candida pina la sfirsit din postura de premier.
   Presedintele ales nu are cum sa-l dea la o parte din functia de premier. Nu-i poate cere demisia…
   Am scris „admitind” pentru ca personal nu vad cum le poate pierde. Are toate cartile in mina: guvern pentru pomeni, televiziuni pentru propaganda, isi va alege adversarul pentru turul II.
   Cit despre articol in sine, singura remarca este ca Romania este impredictibila.
   Fiecare guvern mai impune o taxa, un impozit in asa fel incit nici o companie serioasa nu-si poate face un plan de afaceri solid. Si asta nu e de azi si nu e apanajul guvernului Ponta.
   La fel vorbim si despre formalitatile de a crea o companie……

    • Nu chiar. Avea o noua Constitutie, dar nu avea ANtena 3 sa-l promoveze. Avea TvR, dar asta era televizie de stat si perceputa ca atare. Si pe atunci Realitatea ii cam dadea la gioale, si nu numai…
     Nu a avut cum sa-si aleaga adversarul in turul II, PRM era pe faras, iar PNL facuse alianta DA.
     Presa scrisa inca insemna ceva (avea tiraje, erau mai multe titluri) si nu erau deloc cu el, chiar daca s-a dovedit ca primeau publicitate… Azi cine ii face opozitie? Ev zilei, Romania Libera si atit. Tiraje mici… Presa scrisa chiar nu conteaza. Antena 3 e peste tot ca arie de acoperire. Realitatea e a prietenului Ghita, la Tvr fara probleme, iar B1 post basist cu audiente mici.
     Si nu a avut un Dragnea care sa faca si mortii sa voteze… In 2012 le-au lipsit 690.000 de voturi ca sa fie legal referendumul, adica cam 4 voturi pe sectie si ora. Iar lui Nastase i-au trebuit 2 zile sa adune 51-52% pentru Constitutie…..
     Cu noua „revolutie” in PMP, intr-un ipotetic tur II Ponta-Udrea ghici cine va cistiga?

     • Poate ati uitat una din zicalele vremii care spunea ca nastase mai are sa apara doar la Discovery si Cartoon Network. Asta legat de faptul ca era bagat pana si la stirile sportive pe la unele televiziuni.
      Om trai si om vedea ce mai iese si de data asta…

 2. Victor Ponta a reusit sa creasca si mai mult diferentele dintre bogatii pe care-i reprezinta cu adevarat si saracii pe care se lauda ca-i reprezinta. A reusit sa creasca si somajul. Prin urmare, Victor Ponta a crescut masa potentialilor votanti PSD.
  Dupa alegeri, oricare ar fi rezultatul, partidul lui Iliescu va avea Prim Ministru si o majoritate importanta in Parlament. Este greu de crezut ca un presedinte PNL (aliat bun al PSD de altfel) va putea schimba directia in care ne duce PSD. La fel de greu de crezut ca Monica Macovei sau Cristian Diaconescu ar putea schimba ceva.

 3. Domnule Mioc, cu scuzele de rigoare dar nu aveti „interes juridic” in aceasta cauza. Pe de alta parte insa, antreprenorii romani – cei pe care-i cunosc desigur, deci nu pot vorbi pentru toti – se bucura de reducerea CAS-ului si nu (prea) le pasa de metrou si cai ferate (ce-i drept, cu autostrazile e o alta poveste).

 4. Depinde cu compari. Dacă raportezi reducerea CAS a lui Ponta la hoțiile, pagibele, minciunile și și mârlăniile lui Băsescu, Videanu, Udrea, Boc, ne vom da lesne seama că Ponta și PSD-ul sunt niște îngeri înaripați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro