joi, ianuarie 20, 2022

Referendumul de demitere: azi, CSCI

Sondaj de la CSCI/Infopolitic, institut apropiat USL… dar rezultatele nu sunt chiar roz pentru Uniune.

Pe scurt:
pro-demitere: 60% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară
anti-demitere: 29% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară

3% nu răspund, 5% nehotărâţi, doar 3% (!) n-ar merge la vot.

Observaţii:

1. Dacă comparăm situaţia cu sondaje din trecut, puterea a pornit suspendarea în circumstanţe care o defavorizează. Niciodată în ultimii doi ani scorul pro-Băsescu,  indiferent de criteriul folosit (nivel de încredere, evaluare a activităţii sale în al doilea mandat, etc.) nu a fost mai înalt.

Un rol semnificativ îl are şi electoratul PPDD care în urma unui efort de propagandă evident a trecut de partea preşedintelui suspendat.

2. Este greu de crezut că 89% din populaţia cu drept de vot aflată în România va veni la referendum. În mod sigur o parte dintre ei vor absenta în ciuda răspunsurilor date în sondaje. Cum 50% dintre români sunt „în mod hotărât anti-Băsescu” (nici un fel de încredere în el + foarte nemulţumiţi de performanţa sa în al doilea mandat), este de văzut pe câţi dintre ei îi va demobiliza Traian Băsescu. După cum arată discursul de ieri seară, preşedintele suspendat va încerca să mute o mare parte din discuţie spre USL şi spre liderii acţiunii de suspendare, încercând să-i decredibilizeze pe aceştia şi să convingă votanţii „în mod hotărât anti-Băsescu” că susţin o cauză dubioasă.

De asemenea, cum cei 29% anti-demitere nu sunt chiar electoratul clasic PDL/prezidenţial (… acesta fiind de fapt în minoritate în rândul celor care se opun demiterii), şi unii dintre ei ar putea absenta de la vot.

3. Diaspora este alt factor care va mări cu cel puţin un procent scorul anti-demitere.

4. De urmărit situaţia după momentul suspendării, mai ales informaţiile date de alte institute:

a. Sondajul a fost efectuat înainte de momentul votului, care în sine are potenţialul de a modifica percepţii.

b. Majoritatea sondajelor din 2007 au nimerit perfect rezultatul final = campania electorală dintre suspendare şi momentul referendumului nu a avut niciun efect. Opinia publicului era deja formată la momentul votului pentru suspendare şi aşa a rămas. Va fi la fel şi acum?

5. Nu e clar pe care lege se va vota (validare la prezenţa a 50%+1 din cei aflaţi pe liste? demitere în urma voturilor pro-demitere a 50%+1 din cei aflaţi pe liste?).

6. Conform acestui sondaj, raportul este de 1 votant anti-demitere la 2 pro-demitere. Distanţa este mai mare decât pare. Dacă 10% dintre români se duc din tabăra pro-demitere în tabăra anti-demitere, Traian Băsescu tot pierde – la o diferenţă mai mare de un milion cinci sute de mii de voturi.

Cine doreşte mai multe informaţii privind aspectele de sociologie politică din spatele referendumului poate da click aici.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

  • DA, pentru binele tarii TREBUIE sa fie DEMIS!. A fost un circar, un sef de haita inconjurat numai de servitori, oameni care l-au ascultat orbeste stiind ca astfel vor primi o halca din ROMANIA. Ca si in cazul lui ceausescu, alaturi de el nu a putut rezista nici un om INTELIGENT. Numai cei care l-au cunoscut personal si-au putut da seama ce caracter josnic are acest competent marinar. In istorie va ramane ca o MARE RUSINE pentru ROMANIA !!

   • Doar coruptii, infractorii si banditii nu-l suporta pe Presedinte, pentru ca nu ii lasa sa fure si refuza sa le inchida dosarele lor de coruptie. Nu se pune problema de a alege intre actualul Presedinte si o persoana mai valoroasa, ci intre actualul Presedinte si un multiplu Repetent (un chiulangiu, un neispravit, o nulitate obraznica, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimic, dar este o marioneta in miinile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara).
    Actualul Presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
    Actualul Presedinte a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
    Actualul Presedinte a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei,
    Actualul Presedinte a atenuat, a limitat si a redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale asupra tarii.
    Actualul Presedinte nu i-a lasat pe hoti sa fure si a refuzat sa le inchida dosarele lor penale.
    De aceea, s-au aliat toti hotii, toti coruptii, toti infractorii si toti banditii impotriva actualului Presedinte.

 1. poate voi, de aici, puteti sa le spuneti lui videanu, prigoana si udrea si altor figuri „populare” din pdl ca cel mai bun lucru pe care il pot face e sa taca naibii din gura, macar acum. vad ca udrea se baga iar cu declaratii de susinere. fiecare declaratie de-a ei costa zeci de mii de voturi. wtf! destule voturi a pierdut basescu din cauza ei, suficient, multumim foarte mult, gata!

 2. Mai e un aspect. USL nu a lasat campania de comunicare pe pilot automat concentrandu-se pe eficienta tactica. O sa fie un hop acuma cand isi aleg comunicatorii – sunt chiar curios cine sunt. Dar daca isi fac bine treaba ma astept ca votul sa ramana oarecum tot in raport de 2:1. Nu e ca si cum abia acum am descoperi daca suntem pro sau contra :).

 3. Cum va vota HM Criza? Prima indicatie a fost cursul. Desigur, guvernul are resursa financiara in mana: 20.000 mai mult sau mai putini revolutionari si-au primit inapoi indemnizatiile, asa ca are cine sa maifesteze in strada anti TB. Si vor mai fi si alte pomeni si se face „totul” sa se amane confruntarea realitatii economice. Dar in cele din urma va vota si Criza. Daca nu luna asta atunci mai la toamna! Si va fi teribil!

 4. Basescu a pierdut popularitate pentru ca e perceptut ca el este cel care a taiat pensiile si salariile.

  O mare parte a populatiei nu face deosebirea dintre Guvern si Parlament, asa ca toate sondajele astea sufera de neintelegerea motivelor reale ale miscarilor de atitudine.

  Toata teoria din spatele lor e bazata pe societati stabile social si cu un nivel de cunoastere suficient pentru a decide informat.

  Evident, Romania nu se afla in aceasta situatie.

  ———————————————————————

  De la Mama Omida acum (:-)):

  Merg un pas inainte: ce se va intimpla daca Basescu pierde si se organizeaza alegeri prezidentiale? Cine ar putea castiga:

  a) Crin Antonescu?
  b) Victor Ponta?
  c) MRU?
  d) DD?

  Voturile anti-Base nu se vor contabiliza la Crin sau Victor, decat intr-o mica masura (sunt voturi anti!).

  Nici la MRU nu vor merge, din cauza legaturii sale cu Base.

  Nu mai ramane decat DD, care a dovedit ca poate sa urce pe valul de nemultumire si a trimis la locale sute de mii de votanti pentru persoane total necunoscute, garantate doar de DD.

  Dar vor fi si generale cam tot la un loc cu prezidentialele.

  Cine pe cine va trage?

  USL il va trage pe Ponta sau pe Crin
  PDL – va fi tras de MRU (daca se hotarasc sa se casatoreasca….:-))
  PPDD- va fi tras de DD

  Dupa ce criterii vor vota romanii?

  a) Cine mi-a dat salarii mai mari = Ponta sau Crin
  b) Cine vrea sa-i dea jos pe hotii din Parlament, din cauza carora nu am eu mancare (!!!) = MRU (PDL)
  c) Cine le-a „tras-o” alora din PDL = Ponta (nu Crin!)
  d) Ala care ne scapa de hotii astia din politica = DD

  OK, ce rezulta?

  – Victor Ponta (sau DD) Presedinte
  – echilibru intre PDL, USL si PPDD
  – Guvern si majoritate parlamentara USL+PPDD (vede cineva PDL aliat cu USL sau cu PPDD????)
  – UDMR = scos din joc (nici unul dintre USL sau PPDD nu va putea forma o majoritate parlamentara cu UDMR, tocmai pentru ca ambele vor fi suficient de bine reprezentate)

  Rezultatul final? Nu vreau sa il scriu.

  • o mica eroare de program… daca Basescu e supendat acum, conform protocolului USL Crin Antonescu va fii candidatul la presedinte… daca Victor Ponta devine candidat, USL in momentul de fata se va destrama…

 5. D-voastra contraziceti in corpul articolului titlul. De fapt este foarte roz pentru uslasi, s-ar intelege…De asemeni, care erau rezultatele sondajelor in 2007?
  I-am ascultat aseara pe Cartianu, pe Radu Moraru…au spus chestii interesante. In rest, vom trai si vom vedea. Daca va avea sfatuitori buni va cistiga, as pune pariu cu dvs. PENTRU CA ARE PE CE TEME SA FACA CAMPANIE SI ARE PE CINE SA CISTIGE DE PARTEA LUI. Mie guvernul Boc mi a luat 40% la salariu 25 % plus sporul de doctorat (pe care l-am primit anul asta inapoi) si totusi tin cu Basescu! NU MAI FACETI MATEMATICA ASA DE SIMPLA, EXISTA UN INSTINCT AL POPORULUI ROMAN. Si nu ati pus in calcul diaspora.

  • La punctul 1. am explicat de ce punctul de pornire nu e unul fericit pentru USL. Un scor 80-20 sau 85-15 ar fi fost „roz”. Scorul indicat de sondaj este 67% DA, 33% NU (60/89 vs. 29/89), în condiţiile în care campania nici n-a început.

   Diaspora a fost menţionată la punctul 3.

  • Nu guvernul Boc a redus salariile, ci criza economica mondiala. Orice guvern si orice presedinte ar fi fost la putere, situatia ar fi fost aceeasi. Tot ce ar fi putut face Prostanacul sau Repetentul ar fi fost sa nu scada salariile, dar atunci ar fi fost obligati sa creasca inflatia, sa creasca taxele si impozitele si sa devalorizeze moneda nationala, iar efectele ar fi fost dezastuoase pentru toata lumea, pentru mediul privat, pentru pensionari, pentru economie. Veniturile reale ar fi fost mult mai mici, pentru toata lumea, iar efectele in lant ar fi dus la prejudicii incalculabile. Guvernul Boc (sfatuit de cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala si de la UE) a luat cele mai bune masuri, iar efectele s-au vazut : tara nu a intrat in faliment, in colaps economic, in incetare de plati, tara a iesit din recesiune si a revenit pe crestere economica.

 6. Domnule Mateescu, puteţi detalia (eventual printr-un comentariu de răspuns) de ce consideraţi că sondajul nu este „roz” pentru USL? Mie mi se pare că la scorul de mai sus este chiar prea roz, dar conced că există subtilităţi de interpretare a rezultatelor la care de obicei nu mă pricep. Adică, la o intenţie de vot de 97% (şi aş folosi şi eu acelaşi semn de exclamare folosit de dumneavoastră), 60% pentru demitere e cam clar. Ce îmi scapă?

  • După cum aţi observat probabil şi în postarea de azi, evit să discut sondaje într-un mod necoroborat. Cum nu există alt sondaj care să discute acest subiect, iar legătura cu suspendarea nu este în întregime evidentă, prefer să îmi rezerv judecata.

   Cu excepţia unui detaliu.

   După cum am menţionat că CSCI/Infopolitic/Operations Research este apropiat USL, şi IRSS este deţinut de Dan Andronic. Acest lucru nu implică în nici un fel existenţa vreunui dubiu a priori cu privire la acurateţea datelor făcute publice, dar poate fi luat în calcul, în măsura în care cineva este interesat de astfel de factori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro